kuyruk sokumu kemiği eğriliği / Kuyruk Sokumu Ağrısı (Koksigodini) - Avicenna Klinik

Kuyruk Sokumu Kemiği Eğriliği

kuyruk sokumu kemiği eğriliği

Kuyruk Sokumu Kayması Nedir, Neden Olur? Kuyruk Sokumundaki Kayma Nasıl Tedavi Edilir?

 Kuyruk sokumu kemiği omurganın alt tarafında bulunan bir kemiktir. Leğen kemiği ile sırt kemiğini birbirine bağlar ve bu kemiklerin senkronize olarak hareket etmesini sağlar. Kuyruk sokumu kemiği ince bir kemik olması sebebi ile çok çabuk hasar görerek kayma gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Kayma durumu kadınlarda erkeklerden daha fazla olmaktadır.

Kuyruk Sokumu Kayması Nedir, Neden Olur?

 Özellikle çok ağır yüklerin kaldırılması halinde, doğum esnasında ya da bir kaza sonucu kuyruk sokumu bölgesinin darbe alması ile kuyruk sokumunda kayma meydana gelebilmektedir. Kişilerin çok fazla kilo alıp vermesi, yaş ilerlemesi, iskelet sistemindeki genetik bozukluklar ve kuyruk sokumu kemiğinin iltihaplanması durumunda da bu kemikte kayma olduğu görülmektedir.

 Kuyruk sokumu kemiğinin kayması durumunda;

Kişi oturmakta sıkıntı yaşar.

Kayma sebebi ile yürümede sıkıntı yaşanabilir.

Bel ya da sırt bölgesinde şiddetli ağrılar meydana gelebilir.

Vücut hareketlerinde sınırlamalar yaşanabilmektedir.

Kuyruk Sokumundaki Kayma Nasıl Tedavi Edilir?

 Kuyruk sokumu kaymasının tedavi edilebilmesi için öncelikle hastalığın tanısının konması gerekmektedir. Bu hastalığın tedavisi fiziki muayene ve görüntüleme teknikleri ile sağlanmaktadır. Uzman doktorların kuyruk sokumuna elle muayene etmesi ile hastalık anlaşılabilir. Bunun yanında bölgede gözle görünür bir problem olmasa da kuyruk sokumuna baskı yapıldığında kişiler ağrı hissediyorsa bu durumda koksigodini rahatsızlığından şüphelenilmektedir.

 Kuyruk sokumu kaymasının tedavisinde hastalara ağrının şiddetine göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi yöntemleri olarak, fizik tedavi, anestezi altında manipülasyon, cerrahi müdahale, lokal enjeksiyon gibi yöntemler uygulanabilmektedir.

 En sık başvurulan tedavi yöntemi ise fizik tedavidir. Ağrının derecesine göre fizik tedavi ile pelvik tabanın desteklenmesi sağlanmaktadır. Bunun yanında kuyruk sokumu kemiğinin yan kısımlarında bulunan kasların da güçlendirilmesine yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

Son tercih olarak cerrahi yöntemlere başvurulduğu durumlar da bulunur. Kuyruk sokumu kayması cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı (KOKSİGODİNİ)

KUYRUK SOKUMU AĞRISI (KOKSİGODİNİ)

Kuyruk sokumu ağrısı yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, sosyal uyumu bozan bir durum olması nedeniyle tedavisi için sık sık hekimlere başvurulmakta ve çareler aranmaktadır. Bu yazıda bu konu ile ilgili aydınlatıcı pratik bilgiler verilmiştir.

Kuyruk Sokumu Neresidir? Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir?

İnsanlarda omurganın alt ucu bölgesine kuyruk sokumu denmektedir. Bu bölge makat bölgesinin hemen üzeridir. Tıptaki adı “Koksiks” tir. (Resim 1). Bu bölgedeki ağrılara genellikle kuyruk sokumu ağrısı ya da koksigodini diyoruz.

Kuyruk Sokumu Neresidir? Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir?

Kuyruk Sokumu Neden Ağrır?

Koksigodini olarak da bilinen kuyruk sokumu ağrısı, birçok nedene bağlı olarak oluşur. Kalça üzerine düşme, iltihap, tümör, kıl dönmesi gibi sebeplerden dolayı farklı şiddetlerde kuyruk sokumu ağrısı yaşanabilir.

  •  Düşme ve diğer sebeplerle kuyruk sokumu bölgesine ya da kemiklere darbe almak
  •  Kuyruk sokumu kemiği kırığı oluşması
  •  Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak
  •  Aşırı kilolu ya da zayıf olmak
  •  Bozuk oturuş pozisyonu
  •  Omurga bozuklukları
  •  Doğuştan kuyruk sokumu bozuklukları
  •  Tümör
  •  Enfeksiyon
  • Bel fıtığı
  •  Makat ameliyatları
  •  Ağır kaldırmak
  • Uzun süre hareketsiz kalmak
  • Kadınlar için doğum sırasında kırık oluşması

Travma (düşme, çarpma, trafik kazası) kuyruk sokumu bölgesinde doku, kas ve kemik zedelenmelerine, kırıklara ve yaralanmalara neden olabilir.  Bu da kuyruk sokumu ağrısına yol açabilir.

Uzun süre boyunca sert zemin üzerinde oturmaktan kaynaklanan, kuyruk sokumu kemiğinin periost olarak da bilinen kemik zarındaki ödem oluşması ağrıya neden olur.

Kuyruk sokumu bölgesinde oluşan apseler, kıl dönmeleri ağrıya sebep olabilir. Kıl dönmesi bu bölgede enfeksiyona ve ağrıya sebep olabilir.

Kuyruk Sokumu Neden Ağrır?

Kuyruk Sokumu Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Bu belirtilerin şekli ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Yaygın olarak kuyruk sokumu ağrısı belirtileri şunlardır:

  • Oturup kalkarken kuyruk sokumu bölgesinde şiddetli ağrı
  • Kuyruk sokumu bölgesine temas edildiğinde hissedilen acı ve ağrı hissi
  • Büyük abdest yapma esnasında ağrı
  • Kadınlar için cinsel ilişki sırasında ağrı
  • İltihap ve apse varsa kuyruk sokumu bölgesinde şişlik, kızarıklık ve ağrı

Sert zeminde oturma, ağır kaldırma, merdiven inip çıkma esnasında ağrı şiddeti artabilir. Yine bisiklete binmek ve araç kullanmak ağrının şiddetini artırabilir.

Hamilelik ve Kuyruk Sokumu Ağrısı

Hamilelikte bebeğin büyümeye başlamasıyla kuyruk sokumu bölgesi ve koksiks bölgesine bası yaparak kuyruk sokumu ağrısı (koksigodini) ortaya çıkabilir. Ayrıca hamilelikte hormonların etkisi ile eklem bağları gevşer ve daha hareketli hale gelir. Koksiks kemiği de artan yükün etkisiyle daha fazla eğilerek kuyruk sokumu ağrısına neden olur. Ayrıca normal doğum esnasında bebek başı bu koksiks kemiğini iterek kırılmasına ve ağrıya sebep olabilir.(Resim 2).

hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı

Kuyruk Sokumu Ağrısı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk sokumu ağrısının teşhisi,  muayene ve görüntüleme yöntemleri yardımıyla yapılır. Hekim, muayenede hastaların kuyruk sokumuna elle temasta bulunabilir.  Koksiks üzerine parmakla basmakla ağrı duyuluyorsa Koksigodiniden şüphelenilir.

Bazı durumlarda parmakla makattan muayene gerekebilir, hekim parmakla koksiks kemiğinin durumunu, iç organlarla ilişkisini kontrol edebilir.

Röntgen, BT, MR teşhis için kullanılan görüntüleme yöntemleridir (Resim 3). Bu yöntemlerle kuyruk sokumu bölgesinde kırık, iltihap, tümör gibi patolojiler olup olmadığı değerlendirilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, hastalığın şiddeti ve hastaların genel sağlık durumlarına göre planlanır. Fizik tedavi, kortikosteroid enjeksiyonları, anestezi altında manipülasyon, cerrahi müdahale temel tedavi yöntemleri arasında bulunur. İlaç tedavileri genellikle ağrıların azaltılması ya da tamamen kesilmesi amacıyla kullanılır, aynı zamanda diğer yöntemlerin tedavi planının da bir parçasıdır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon kuyruk sokumu ağrısı tedavisinde faydalı olabilmektedir.  Ağrıların şiddetini azaltmak için hastalara egzersiz uygulamaları önerilebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Anestezi altında manipülasyon tekniği, genellikle yüz güldürücü sonuçlar veren bir tekniktir. Anestezi altında rektal tuşe ile koksiks kemiğinde koksiks kırığı ya da başka sebeplerden kayma ve şekil bozukluğu varsa düzeltilebilir, sonrasında bu bölgeye enjeksiyonla desteklenebilir.

Ağrılar için lokal enjeksiyon uygulamaları çok etkili olmaktadır. Kortikosteroid ya da lokal analjezik veya her ikisi birden bu bölgeye uygulanabilir. Enjeksiyon işlemleri,  ağrıların azalmasına ya da tamamen kesilmesine yardımcı olur. Sünger yada şişirmeli otuma simitleri faydalıdır.

kuyruk sokumu ağrısı tedavisi

Ameliyat son başvurulan yöntem olsa da bazen gerekli olabilir. Bazı durumlarda ise cerrahi operasyon sırasında kuyruk kemiğinin bir bölümü alınabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir