inşaat makarası nasıl kurulur / ortaköy makara sistemiyle moloz indirme | By Gelmezoğlu İnşaat tadilat - Facebook

Inşaat Makarası Nasıl Kurulur

inşaat makarası nasıl kurulur

\vec{G}

Pim burcu aşınması nasıl önlenir ve onarım maliyetleri nasıl en aza indirilir

Aşınmış bir burcun değiştirilmesi gerekebilir, bu da üretim makinelerinin genellikle hizmet dışı bırakıldığı anlamına gelir.

  • Yalnızca burç hasarlıysa pim ve burç setinin değiştirilmesi gerekebilir.
  • Ekipmanın yapısındaki çelik hasar görürse, muhtemelen maliyetleri katlanarak artıran bir operasyona ihtiyacınız olacaktır.

Burç pimi onarımlarının maliyeti

Hasarlı bir pimin/burcun değiştirilmesi 1.500 USD'ye kadar mal olabilir ve ekipmanınızın tesis dışındaki bir atölyeye taşınması gerekebileceğinden oldukça zaman alıcıdır. Aşınmış parçaların “basit” bir şekilde değiştirilmesi, pim/burç çok sıkışmamışsa 5-8 saat arasında sürer.

Aşınmış bir pim ekipmanın yapısındaki çeliğe zarar verdiğinde, değiştirme maliyetleri, ek duruş süresi, hat delme için onarım maliyetleri (delik başına 500 USD), kaynak ve yeniden takma ile karşı karşıya kalırsınız.

Uygun yağlama bakımının önemi

Uygun yağlama, pim burçlarının değiştirilmesi veya onarılması ihtiyacını önemli ölçüde azaltabilir. Günümüzde çoğu pim burcu, iç çapta uygulanan yağlayıcıların pimin üzerinde dönmesi için bir film kalınlığı oluşturduğu “gres oluklarına” sahiptir.

Bu yağlayıcılar ayrıca istenmeyen malzemeleri zorla dışarı atarak kirleticileri burçtan “temizlemeye” yardımcı olur. Bununla birlikte, bu oluklar zamanında yağlanmazsa (ve temizlenmezse), kirlenmeye ev sahipliği yaparlar ve aşınmaya neden olurlar.

Otomatik yağlama, hasarı ve maliyetleri en aza indirir

Otomatik yağlama sistemleri, sistem çalışırken sürekli olarak doğru dozlarda yağlayıcı dağıtımı yapar. Bu nedenle tüm pim kaplanır ve çevresi iyice temizlenir.

İyi yağlanmış bir pim, ekipman ömrünü uzatır, makine performansını uzatır ve bakım ve onarım sıklığını azaltır. Bu, minimum duruş süresine yol açarak gelir kaybını önler. 

Tüm bu bilgilere kullanışlı bir genel bakışla erişmek ister misiniz?

Makaranın ağırlığının olması uygulanan kuvveti etkilemez; yalnızca makarayı taşıyan ipteki gerilme kuvvetini artırır.

Örnek soru 1

Sabit makara örnek soru 1

Şekilde gösterilen sürtünmelerin ihmal edildiği ve esnemeyen iplerle kurulan sistemde makaranın ağırlığı 4 N, yükün ağırlığı 10 N’dur. Sistem F kuvveti ile dengelendiğine göre iplerdeki gerilimlerin oranı (T1 / T2 )kaçtır?

Çözüm

Sabit makara örnek soru 1 çözüm

Şimdi kuvvetleri x ve y bileşenlerine ayırıp inceleyelim. x bileşeninde sola doğru T1, sağa doğru Fcos30° var sadece. Öyleyse:
T_1 = 10(\frac{\sqrt{3}}{2}) = 5\sqrt{3} \space N

y bileşenlerinde +y yönünde (yukarı doğru) T2, -y yönünde (aşağı doğru) G, Gmakara ve Fsin30° var. Öyleyse:
T_2 = G + G_{makara} + Fsin30^\circ = 10 + 4 + 10(\frac{1}{2}) = 14 + 5 = 19 \space N

Artık istenen oranı bulabiliriz.
\frac{T_1}{T_2} = \frac{5\sqrt{3}}{19}

Hareketli makara nedir?

Hareketli makara etrafına sarılmış bir ip aracılıiğıyla dönerek yükle birlikte öteleme hareketi yapan sisteme denir. Hareketli denmesinin nedeni de budur, yani yükle birlikte hareket etmesi. Aşağıdaki şekilde F kuvveti (yükü dengeleyen bir kuvvet bu F = G yani) yukarı doğru ipi çekiyor, ipin diğer ucu tavana bağlı, dolayısıyla makara ve yük sabit hızla yukarı doğru hareket ediyor.

Hareketli makara

Şimdi de torku inceleyelim. Makaranın tavana bağlı olan ipin bulunduğu ucundaki O noktasına göre net torkun sıfır olması lazım. Çünkü sistem dengede.
\vec{\tau}_{net} = \vec{G} \times r + \vec{F} \times 2r = 0

İpin gerilme kuvveti (T) torku hesapladığımız noktadan geçtiği için torka katkısı sıfır. Ayrıca T = F olduğuna da dikkat edin. Yine buraya kadar makaranın ağırlıksız olduğunu varsaydığımızı da hatırlatalım.
Gr = 2Fr

F = \frac{G}{2}; \space \frac{G}{F} = 2

F kuvveti yükün ağırlığının yarısına eşit. Kuvvet kazancımız iki, yani uyguladığımız kuvvetin iki katı miktarda yük kaldırabiliyoruz. Ama yoldan da iki
kat kaybediyoruz. Peki yoldan kazancımız ya da kaybımız var mı? İş ve enerji ilişkisine bakalım. Yük h kadar yükseldiğinde F ipi x kadar çekmiş olsun.
W = Fx = Gh

G = 2F Fx = 2Fh x = 2h ; \space h = \frac{x}{2}

Yani x kadar çekersek yük x/2 kadar yükseliyor. Yoldan iki kat kaybediyoruz. Enerjinin korunduğu bir evrende başka türlüsü de düşünülemezdi.

Örnek soru 2

Hareketli makara örnek soru 1

Ağırlığı 30 N olan hareketli makara ile ağırlığı G olan bir cisim şekildeki gibi F kuvvetiyle dengeleniyor. İp en fazla 80 N gerilme kuvvetine dayanabildiğine göre bu sistemle taşınabilecek en fazla yük kaç Newton olur?

Çözüm

Sistem dengedeyse makaraya etki eden net kuvvet sıfırdır. Öyleyse:
\vec{F}{net} = 0 = \vec{T} + \vec{F} + \vec{G} + \vec{G}{makara}

T = F = 80 \space N 80 \space N + 80 \space N = G + 30 \space N G = 160 \space N - 30 \space N = 130 \space N

Palanga nedir?

Palangalar birden çok makaranın farklı şekillerde bağlanmasıyla elde edilen sistemlerdir. Palangalarda sabit ve hareketli makaralar bir arada kullanılır. Sadece kuvvetten daha çok kazanmak için değil aynı zamanda uygulanacak kuvvetin yönünün belirlenmesi için de kullanılırlar. Aşağıdaki şekilde bir palanga gösteriliyor.

Palanga sistemi

Makaralar ve ip ağırlıksız sa G kaç F olur? Önce iplerdeki gerilme kuvvetlerini göstermeliyiz. Alttaki hareketli makaranın iki yanındaki iplerin gerilme kuvvetlerinin büyüklüğü birbirine eşit, T diyelim bu kuvvetlere. Üstteki sabit makaranın sağındaki T gerilme kuvveti de solundaki F kuvvetine eşit. Öyleyse T = F. Bu durumda G = T + T = 2T = 2F olduğunu gördünüz mü? Peki yoldan 2 kat kaybettiğimizi çıkarabilir misiniz? Yorumlarda cevaplarınızı bekliyorum.

Bir de bu sisteme çok benzeyen bir başka sisteme bakalım.

Palanga

Bu kez G kaç F olur? Aşağıdaki hareketli makaranın solundaki F ile sağındaki T gerilme kuvveti eşit, görebildiniz mi? Yukarıdaki sabit makaranın solundan ve sağından geçen iplerdeki gerilme kuvvetleri de eşit. Bu yükü yukarı doğru F+T+T = 3F kuvvet çekiyor. Demek ki G = 3F. Peki yoldan üç kat kaybettiğimizi gördünüz mü? Yorumlarda cevaplarınızı bekliyorum.

Makaralar ve Palangalarla ilgili Kazanımlar

Günlük hayatta kullanılan basit makinelerin işlevlerini açıklar.

Basit makineler ile ilgili hesaplamalar yapar.

< Kaldıraç   Basit Makineler   Çıkrık >
\vec{F}

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir