adli sicil arşiv kaydının silinmesi için dilekçe örneği / Adli Sicil Arşiv Kaydının Silinmesi Dilekçe Örneği

Adli Sicil Arşiv Kaydının Silinmesi Için Dilekçe Örneği

adli sicil arşiv kaydının silinmesi için dilekçe örneği

-ÖRNEK DİLEKÇE-

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ADLİ SİCİL BİLGİ İŞLEM MERKEZİNE

ANKARA

TALEP EDEN          : A….. B….. (T.C.:……………..)

ADRES                       

VEKİLİ                      :

ADRES                        

DİLEKÇE KONUSU: Adli Sicil ve Arşiv Kaydının Silinmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR

İşbu dilekçe ekinde sunmuş olduğumuz, müvekkil  A….. B…..’ye ait Adli Sicil ve Arşiv Kaydındaki bilgiler dâhilinde Ankara ( ) Asliye Ceza Mahkemesi’nin ../../…. Tarih /… Esas ve /… Karar Sayılı dosyası ile Ankara ( ) Ağır Ceza Mahkemesi’nin ../../…. Tarih /… Esas ve /… Karar Sayılı dosyalarına istinaden ceza alınmış, bu cezalar infaz olunmuştur.

Söz konusu bu cezalar infaz edilmiş ve gerekli yasal süreler geçmiş olmasına rağmen verilen cezalar Adli Sicil Arşiv Kaydında halen görülmektedir. Bu kayıtlar gerek müvekkilin sosyal yaşamımda gerekse iş ve resmi hayatında tarafını olumsuz yönde etkilemektedir. Müvekkilin ileride yapacağı resmi işlemler ve bulunacağı başvurularda adli sicil arşiv kaydında söz konusu kayıtların silinmemiş olması, müvekkilin büyük bir hak kaybına uğramasına sebebiyet verecek ve müvekkili mağdur edecektir.

Neticeten açıklanan tüm bu sebeplerle, gerek resmi açıdan gerekse müvekkilin toplumsal statüsü açısından ileriye dönük telafisi mümkün olmayan hak kayıplarının gerçekleşmemesi için müvekkilin Adli Sicil Arşiv Kaydında görülen Kayıtların silinmesini talep etmek hususu zaruri olmuştur.

NETİCE VE TALEP           : Yukarıda izah ettiğimiz nedenlerden dolayı müvekkil A….. B…..’ye ait Adli Sicil ve Arşiv Kayıtlarında görülen kayıtların silinmesine karar verilmesini ve bu karar doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılmasını vekaleten arz ve talep ederiz. 22/10/

Talep Eden Vekili

EKİ: 1-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Sicil Kaydı

         2- TC Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

adli sicil kaydı, adli sicil kaydı silinmesi, sicil kaydı silinmesi, adli sicil arşiv kaydının silinmesi dilekçesi nereye verilir, adli sicil kaydının silinmesi için nereye başvurulur, adli sicil kaydının silinmesi için ne yapılır, ceza, adli sicil kaydının silinmesi kaç yıl, adli sicil arşiv kaydı nasıl silinir, hangi durumlarda sicile işlenir, arşiv kaydı kac yılda silinir, denetimli serbestlik cezası adli sicil kaydında çıkar mı, gbt kaydı nasıl silinir, adli para cezası adli sicilden ne zaman silinir, adli sicil belgesi ne kadar süre geçerlidir, adli sicil arşiv kaydı vardır ne demek, arşiv kaydı nasıl öğrenilir, hagb arşiv kaydından ne zaman silinir, adlî sicil arşiv kaydı e devletten nasil alinir

 

 

ADRES VE İLETİŞİM

Avukat Burak Cem Tosun

Burak Cem Tosun Avukatlık ve Danışmanlık / Hukuk Bürosu

Adres :Mebusevleri Mahallesi Önder Caddesi No/5 Çankaya Ankara

İş Tel: 41 88

Cep Tel   43 33

E-mail :[email protected]

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

ADLİ SİCİL BİLGİLERİNİN SİLİNMESİ

sayılı Adli Sicil Kanunu 9'uncu madde hükmü şöyledir:

 

(1) Adlî sicildeki bilgiler;

a) Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,

 

b) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,

 

c) Ceza zamanaşımının dolması,

 

d) Genel af, Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.

 

(2) Adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir.

 

(3) Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir.

 

ADLİ SİCİL VE ARŞİV BİLGİLERİNİN SİLİNMESİ

 

sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 12'nci maddesi şöyledir:

Arşiv bilgileri;

a) İlgilinin ölümü üzerine,

 

b) Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;

  1. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle,

      monash.pwanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,

c) Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silinir.

(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.

(3) Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.

(4) (Ek: 24/11//40 md.) Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kayıtlar, infazının tamamlanmasıyla tamamen silinir.

 

YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ(İADESİ)

 

sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 13/A hükmü şöyledir:

 

(1) sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,

 

a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması,

 

b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması, gerekir.

 

(2) Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukukî nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.

 

(3) Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.

 

(4) Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.

 

(5) Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı, hükümle ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.

 

(6) Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adlî sicil arşivine kaydedilir.

 

(7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır.

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur. 

arşiv kaydının silinmesi için dilekçe  

adli sicil arşiv kaydının silinmesi dilekçesi

adli sicil kaydının silinmesi dilekçe örneği

adli sicil kaydı isteme yazısı

adli sicil ve arşiv kaydının silinmesi dilekçe örneği

Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçe Örneği

Adli sicil kaydı, kişi hakkındaki ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin muhafaza edildiği bir sistemdir. Adli sicil kaydınızı bu linkten sorgulayabilirsiniz.

Belirli koşulların oluşması halinde adli sicil kaydınızdaki bilgiler silinebilmektedir. Bunun için sicil kaydı sildirme dilekçesi ile ilgili kuruma başvurabilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı Nedir?

Adli sicil kaydı, halk arasında sabıka kaydı olarak da ifade edilmektedir. Kesinleşmeyen mahkeme kararlarına ilişkin bilgiler veya sonuçlanmamış davalara ilişkin bilgiler sicil kaydına kaydedilmemektedir. Dolayısıyla kişi hakkındaki kesinleşmeyen mahkeme kararlarında yer alan bilgiler, adli sicil kaydında gözükmemektedir. Ayrıca kişi hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da adli sicil kaydında gözükmemektedir.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Koşulları

İlgilinin ölümü halinde sicil kaydı tamamen silinmektedir. Ancak aşağıdaki hallerde kişinin sicil kaydı silindikten sonra arşiv kaydına alınır:

  • Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,
  • Ceza mahkumiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,
  • Ceza zamanaşımının dolması,
  • Genel af,

Arşiv kaydındaki bilgilerin silinmesi için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurulabilir.

Sicil kaydı sildirme dilekçesinin kabul edilerek, arşiv kaydındaki bilgilerin silinmesi için belirli koşulların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Buna göre; Anayasanın maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkumiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;

  • Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla on beş yıl geçmesi,
  • Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesi,

gerekmektedir. Diğer mahkumiyetler bakımından ise arşiv kaydına alınma koşullarının oluşmasından itibaren beş yıl geçtikten sonra adli sicil kaydı sildirme dilekçesi verilebilmektedir.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçesi Örneği

T.C. ADALET BAKANLIĞI
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
ANKARA

İstemde Bulunan : (isim-soyad-kimlik-adres bilgileri)

Konu : Adli Sicil Kaydının Silinmesi

Talep : Adli sicil kaydımda gözüken kayıtların, yasada öngörülen süreler geçtiğinden dolayı silinmesi talebimden ibarettir.

Açıklamalar :

Ekte sunduğum adli sicil kaydında da gözüktüğü üzere, tarafıma verilen tüm cezalar infaz edilmiştir ve adli sicil kaydının silinmesi için kanunda öngörülen yasal süreler de geçmiştir.

Resmi ve özel işlerimde sunmak durumunda kaldığım adli sicil kaydımda yer alan bu bilgiler, hem iş hayatımı hem de sosyal hayatımı olumsuz yönde etkilemektedir. İş ve sosyal hayatımın daha fazla olumsuz yönde etkilenmemesi için adli sicil kaydımın silinmesini talep ediyorum.

Sonuç ve İstem : Yukarıda açıkladığım nedenlerle, adli sicil kaydımda yer alan tüm kayıtların silinmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…..

EK Cumhuriyet Başsavcılığı Sabıka Kaydı

EK Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

İstemde Bulunan
(İsim-Soyad-İmza)

Yazımız adli sicil kaydı sildirme ile ilgili genel hatlarıyla bilgilendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Hukuki sorunlarınıza ilişkin olarak profesyonel bir hukuki danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Adli Sicil Kaydı Sildirme

ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Adli sicil / arşiv kaydımın silinmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

                                                                                                          …. / …. / …..

                                                                                                          Adı ve Soyadı

                                                                                                                 İmza

Kimlik Bilgileri:

T.C. No                       : ……………

Adı                             : ……………

Soyadı                       : ……………

Ana Adı                     : ……………

Baba Adı                   : ……………

Doğum Yeri               : ……………

Doğum Tarihi            : ……………

İletişim bilgileri

Telefon                       : ……………

(SMS ile bilgi talep edildiği takdirde lütfen telefon numaranızı yazınız.)

Adres                          : ……………

Not: Başvuru dilekçesine nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi fotokopisi ile varsa adlî sicil kayıt örneği (elinizde mevcut ise) eklenmesi gerekmektedir.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü

Adli sicil kaydı silme işlemi Adalet Bakanlığına bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Adli Sicili ve İstatistik Genel Müdürlüğü merkezi Ankara’dadır. Fakat bu kurum tüm il ve ilçelerde örgütlenmiştir. Kuruma başvuru yapabilmek için Ankara’ya gelmeniz gerekmemektedir. Fakat Ankara’dan başvuru yapılması halinde süreniz daha hızlı ilerleyecektir.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü;

  • Adli sicil kaydı, adli sicil arşiv kaydı sicillerini tutar.
  • Yabancı ülke mahkemeleri tarafından Türk vatandaşları hakkında verilen mahkumiyet hükümlerine istinaden düzenlenen bildirim fişleri, Genel Müdürlük tarafından tercüme edilerek sisteme kaydetmek.
  • Adli sicil ve adli sicil arşiv kaydında yer almasına rağmen, mevzuat değişikliği ile suç olmaktan çıkartılan veya cezası idari para cezasına dönüşen fiillere ilişkin mevcut kayıtların silinmesi işlemini yapar.
  • Adli sicil kaydı, adli sicil arşiv kaydı sicillerinin silinmesi işlemlerini yapar.
  • Adli sicil kayıtlarının tutulması veya silinmesine ilişkin kurum tarafından tesis edilen işlemler nedeniyle Adalet Bakanlığına karşı açılan davalarda savunma görevi üstlenir.
  • Mahkemeler tarafından mevzuata aykırı olarak verildiği düşünülen kararlara karşı, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığından kanun yollarına başvurulması talep eder.
  • Yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının Konsolosluklar aracılığıyla gerçekleştirdikleri taleplere ilişkin değerlendirme ve işlemleri yapar. İlgilisinin talebi üzerine, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç ayrı dilde adli sicil sorgulama bilgilerine dair tercüme hizmeti verir.
  • Türkiye&#;de suç işlemiş yabancılar hakkında verilmiş kesinleşmiş mahkûmiyete ait kararlar ve bildirim fişleri, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla iletir.
  • Adli sicil ve adli sicil arşiv kayıtlarının e-Devlet üzerinden alabilmesini sağlar.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Avukat Hizmetlerimiz

  • Adli sicil kaydı ve arşiv kaydı inceleme ve hukuki danışmanlık
  • Adli sicil kaydı sildirme
  • Arşiv kaydı sildirme
  • Yasaklanmış (memnun) hakların iadesi
  • Yasaklanmış hakların iade kararına rağmen kamu idarelerinin güvenlik soruşturması gerekçesiyle kamuya almama kararları karşı idari dava açılması ve yürütülmesi.

Avukatlık Yasası uyarınca avukatların ücretsiz iş görme yasağı bulunmaktadır. Türkiye genelinde yürüttüğümüz dosyalardaki iş yükü ve ücretsiz iş görme yasağı nedeniyle telefon vasıtasıyla ücretsiz şekilde avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlayamadığımızı değerli müvekkillerimize hatırlatmak isteriz. Danışmanlık ücreti kapsamında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetleri sunulmaktadır.

Adli Sicil Kaydı Konusunda Sık Sorulan Sorular

  • Adli para cezası ödendikten sonra sicilden silinir mi ?

Adli para cezası bir mahkumiyet hükmü çeşididir. Bu nedenle adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası ödenmediği takdirde adli sicil kaydında durur. Adli para cezası ödenmesi durumundan adli sicil kaydından kendiliğinden silinmez. Adli sicil kaydından sildirmek için kuruma bizzat veya özel yetki verilmiş avukat ile başvuru yapılarak sildirilir. . Adli sicil kaydı sildirme koşulları oluşmuşsa ve eksik evrak bulunmuyor ise adli para cezasına ilişkin kayıt adli sicil kaydından silinir.

  • Adli para cezası sicilden ne zaman silinir ?

Adli para cezasının adli sicil kaydından silinmesi kayda esas ceza türüne göre farklılık göstermektedir. Şayet sadece adli para cezası verilmişse para cezası ödendikten sonra gün içince adli para cezası sicilden silinir.  Bu soru adli sicil kaydı nasıl sildirilir? sorusu ile aynıdır. Fakat para cezası ile birlikte hak kısıtlaması karadı da verilmişse adli para cezasının ödenmesi ile birlikte memnun hakların iadesi kararı alınmalıdır. Bu durumda mahkemeden memnun hakların iadesi kararı alınmalı. Memnu hakların iadesi kararı kişinin yargılandığı mahkeme veya kişinin ikamet ettiği yerdeki aynı dereceli ceza mahkemesinden alınır. Sonrasında adli para cezası silinmesi için başvuru yapılmalıdır. Bu durumda süreç ay uzamaktadır. Adli sicil kaydı sildirme işlemi her dosya için farklılık gösterir.

  • Adli sicil arşiv kaydı nedir ?

Adli sicil kaydında bulunan cezanın tamamen infaz edilip bu kaydın adli sicilden silinip tekrar tutulduğu yere adli sicil arşiv kaydı denir.

  • Adli sicil kaydı nasıl sildirilir ?

Adli sicil kaydı, Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne dilekçe ile başvurularak sildirilir.

  • Adli sicil kaydı nereden alınır ?

Adli sicil kaydı, adliye, büyükelçilik, konsolosluk veya E devlet üzerinden alınır. E devlet üzerinden alınan adli sicil kaydı e imzalı ve barkod numaraları olarak kişiye verilir.

  • Adli sicil kaydı ne zaman silinir ?

Adli sicil kaydı infazın tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, zamanaşımı, genel af ve ölüm halinde silinir. Adli sicil kaydının silinmesi için kuruma başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında şartları taşıyorsanız 30 günden kısa süre içinde adli sicil kaydı silinir.

  • Adli sicil arşiv kaydı silinir mi ?

Adli sicil arşiv kaydı yasada belirtilen şartlar sağlanıyorsa, 15 yıl, 30 yıl ve 5 yıllık süreler içinde silinir. Bu süreler suçun türüne göre değişir.

  • Adli para cezası sabıka kaydından ne zaman silinir ?

Adli para cezası ödendikten sonra sabıka kaydı silinir. Adli para cezasının sabıka kaydından silinmesi için Adli Sicil Müdürlüğü’ne bizzat veya avukata vekalet verilerek başvuru yapılmalıdır.

  • Adli sicil kaydı sildirme kaç gün sürer ?

Adli sicil kaydı kuruma başvuru yapılarak ay içerisinde silinir. Başvuru yaparken tüm evrakların eksiksiz olması ve gerekli sürelerin dolması önemlidir. Bu gibi teknik konularda avukattan hukuki danışmanlık alınması sürecinizin doğru ve hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.

  • Hükmün açıklanmasının geri bırakılması sicile işler mi?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararları CMK maddesi uyarınca dli sicil ve adli sicil arşiv kaydına işlenmez. Özel bir sicilde tutulur ve ilgili hakim savcılar harici kimse göremez. Amacı dışında kullanılamaz. Şayet adli sicil kaydı ya da arşiv kaydınızda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı yer alıyorsa kurum tarafından hukuka aykırı bir işlem tesis edilmiştir. Avukat aracılığıyla HAGB kararının silinmesini talep edebilirsiniz.

GBT polis ve jandarma tarafından kendi bölgelerinde hakkında yakalama, tutuklama ya da yurt dışına çıkma yasağı kararı çıkarılmış olan veya yakalanmış olsa da suç işlemiş olanlardan haklarında mahkemeler tarafından kovuşturma yürütülenlere ilişkin kayıtların girildiği bilgi sistemidir.

GBT genel bilgi toplama sistemi, polis ve jandarmanın kullandığı ve T.C kimlik numarası sorgulaması ve doğrulaması yapan bir veri tabanı sistemidir.

  • İdari para cezaları sicile işlenir mi?

İdari para cezaları adli sicile işlenmez. Adli sicile üstte belirtildiği üzere adli makamlar tarafından verilen kararlar işlenir.

  • Adli para cezası ne kadar?

Adli para cezası alt sınırı beş gün üst sınırı yediyüzotuz gündür. Bu gün sayısı sanığın ekonomik durumuna göre günlük 20 ile TL arasında para üzerinden hakimin takdiri ile hesaplanır. Misal; asgari ücret üzerinden maaş alan sanık gün adli para cezası alırsa ×20=TL adli para cezası ödeyecektir.

  • Sabıka kaydı 5 yılda bir silinir mi?

Sabıka kaydı infaz edilmediği sürece adli sicilden silinmez. Burada önemli olan cezanın hükümlü tarafından infaz edilmesidir. İnfaz edildikten sonra kuruma dilekçe ile başvurularak sildirilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır