emekli maaşı eksik ödeme sorgulama / Kimse farkında değil.. Ancak emekli maaşınız eksik hesaplanmış olabilir

Emekli Maaşı Eksik Ödeme Sorgulama

emekli maaşı eksik ödeme sorgulama

Emekli maaşım eksik yattı nedeni nedir?  Bu soru Sosyal Güvenlik Kurumu&#;ndan emekli aylığı alanlar tarafından zaman zaman sorulabilmekte. Emekli maaşından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli kesintiler yapılabilmekte.

Okuyucularımızdan zaman zaman emekli maaşım neden eksik yattı, sebebi nedir gibi sorular gelmektedir. Emekli maaşından yapılan kesintilerin bir çok nedeni vardır. Bu yazımızda emekli maaşlarının eksik ödenme sebepleri ile emekli maaşı kesintisi sorgulamasının nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgi verilecektir.

Not: Eğer sigortalı çalışansanız ve maaşım eksik yatmış ne yapmalıyım diyorsanız bunu işvereninize sormanız gerekmektedir. Eğer işverenden sonuç alamazsanız Alo hattını arayarak şikayet edebilirsiniz. Şikayet üzerine Çalışma Müdürlüğü tarafından gerekli denetim yapılacaktır. Bu yazımızda emekli maaşı neden eksik yattı konusunda bilgi verilecektir.

Emekli maaşı neden eksik yatar ?

Emekli maaşı eksik yattı ise bunun birçok nedeni vardır. Emekli maaşından yapılan kesintilerin başında ilaç ve muayene katılım bedelleri gelmektedir. Bildiğiniz üzere emekli olanların ilaç ve muayene katılım payları emekli maaşından kesilmektedir. Çalışanlar için ilaç ve muayene bedelleri eczaneler tarafından tahsil edilirken emeklilerde bu durum farklılık göstermekte ve eczane ile hastane tarafından herhangi bir ödeme alınmamaktadır. Güncel ilaç ve hastane muayene ücretleri için hastane muayene ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlaç katılım payı emeklilerde %10 iken muayene bedeli ise devlet hastanesi ya da özel hastane olmasına göre farklılık göstermektedir. İşte hastaneye gittiğinizde ya da ilaç aldığınızda ilaç ve muayene kesintileri bir kaç ay sonra emekli maaşınıza yansıyabilmektedir. Emekli maaşlarındaki birinci kesinti sebebi budur.

İlaç ve muayene bedelleri dışında da emekli maaşlarından bir çok kesinti yapılabilmektedir. Örneğin aynı zamanda bir işverenseniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na ödemediğiniz işveren ssk geçmiş dönem borcunuz varsa bu borçların da emekli maaşınızdan kesilme ihtimali yüksek. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na olan ve vadesi geçmiş diğer borçlar, vergi dairesine olan ve vadesi geçmiş borçlarınız (örneğin ödenmemiş MTV, trafik cezası v.s.) emekli maaşınıza kesinti olarak yansıyabilir.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yersiz ya da fazla olarak ödenmiş olan aylıkların da sonradan maaşınıza kesinti olarak yansıması mümkün.

Emekli maaşı kesinti sorgulaması nasıl yapılır ?

Emekli maaşınızdaki kesintisinin ne kadar olduğunu E devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. Kesinti sebebine ilişkin ayrıntılı bilgi bulma şansınız yok e devlet sisteminde. Genel hatlarıyla muayene payı, ilaç payı yazar ama diğer icra borcu v.s. borçların ne ile ilgili olduğunu ve detaylarını bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na sormanız gerekiyor. Gelelim E devlet sisteminden emekli maaşı kesintileri sorgulamasının nasıl yapıldığı hususuna.

4a SSK emekli maaşı kesintisi sorgulaması nasıl yapılır ?

SSK emekli maaşı az yattı ise ssk maaş kesintisi sorgulaması için;

  • Öncelikle seafoodplus.info adresinden sisteme T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu-4A Hizmetleri-4A Emekli Aylığı Kesintilerimenüsünden ssk emekli maaşım neden az yattı sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
  • Ssk emekli maaşı kesinti sorgulama işlemi için direkt buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ssk emekli maaşı eksik ödeme sorgulama.

4b Bağkur emekli maaşı kesintisi sorgulaması nasıl yapılır ?

Peki bağkur maaşları neden eksik yattı diye merak ediyor musunuz ? Bağkur emekli maaş neden eksik yatar sorusunun sebebini öğrenmek ve ne kadar olduğunu sorgulamak için;

  • seafoodplus.info adresinden T.C kimlik no ve e devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu-4B Hizmetleri-4b Emekli Aylığı Kesintilerimenüsünden sgk maaş kesintisi sorgulaması yapabilirsiniz.
  • 4b emekli maaşı kesintilerini öğrenmek için direkt buradan giriş yaparak emekli maaşından kesinti sorgulaması yapabilirsiniz ⇒ bağkur emekli maaşı kesinti sebebi sorgulama.

4c emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri nasıl sorgulanır ?

Memur emeklisi iseniz eemekli maaş kesinti sorgulaması yapmak ve maaşınızın ne kadar olduğunu ve kesinti nedenlerini e devlet sisteminden kolayca öğrenebilirsiniz.

  • seafoodplus.info adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu-4C Hizmetleri-4C Emekli Aylık Ödeme ve Kesinti Bilgileri menüsünden eksik yatan emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.
  • İsterseniz direk buradan giriş yaparak emekli aylığı kesintileri sorgulaması yapabilirsiniz ⇒ 4c emekli maaşı kesintileri.

Emekli maaş kesintisi sorgulama şifresiz yapılır mı ?

Şifresiz olarak sorgulama seçeneği maalesef yok. Online olarak sadece e devlet sistemi üzerinden sorgulama yapıseafoodplus.info maaşları neden eksik yattı konusunda sorgulamayı yukarıda verilen e-devlet menülerinden yapabilirsiniz. Aynı zamanda emekli maaşım bağlandı mı şifresiz sorgulayabilir miyim sorularının cevabı da hayır olacaktır. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını da yukarıda verilen menülerden ve e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Emekli ilaç kesintisi sorgulaması nasıl yapılır?

Maaşınızdan ilaç kesintisinin ne kadar olduğunu sorgulamak oldukça basit. Emekli maaşı aldığınız sigorta koluna göre yukarıda belirtilen menülerden sorgulama yapabilirsiniz.

Emekli maaşım eksik yatıyor ne yapmalıyım ?

Emekli maaşım eksik yatmış ne yapmalıyım ? E devlet üzerinden sgk emekli maaş kesintisi sorgulaması yaptınız ancak kesintinin asıl sebebini tespit edemediniz mi ? Bu durumda yapmanız gereken emekli aylığınızın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmeniz gerekmekte. Dilerseniz Alo hattını arayarak da bilgi alabilirsiniz.

Emekli maaşında icra kesintisi yapılır mı ?

Eğer icraya intikal etmiş Sosyal Güvenlik prim borcunuz, vergi borcunuz varsa ve nafaka ödemeniz gerekiyorsa genelde aksi bir durum yoksa maaşınızdan en fazla 1/4 oranında kesinti yapılmaktadır. Tabi bu durum mahkeme kararına ya da bazı durumlara göre farklılık gösterebilir.

Emekli maaşımın yattığını nasıl öğrenebilirim ?

E devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Yukarıda belirtilen menüler aracılığı ile hem güncel aylık tutarınıza bakabilir hem de kesintileri seafoodplus.info maaşınızı başka bankaya taşımak ister misiniz ? Hemen emekli maaşı banka değişikliğisayfamızı ziyaret ederek taşıma talebinde bulunabilirsiniz.

Emekli maaşından ilaç kesintisi ne kadar yapılır ?

Aslında emekli maaşlar neden eksik yattı sorusunun cevabı ilaç ve muayene bedellerinde gizlidir. Zira emekliler ya da bakmakla yükümlü oldukları kişiler en kötü ayda bir defa hastaneye gitmekte. Hastane muayenesi ve alınan ilaçlar da sonradan kesinti olarak maaşlara yansımakta. Emeklilerin ilaç için ödedikleri katılım payı oranı %10&#;dur.

İlk maaş neden eksik yatar ?

ilk maaşım eksik yattı konusunda bize her gün soru sorulmakta. İlk emekli maaşı ;

  • Emeklilik talep tarihini takip eden ay başından itibaren bağlanır.
  • 1 maaş peşin ödenir ve ayrıca maaş ödenen tarihe kadar geçen süre için de birikmiş ödeme yapılır.
  • Geç ödenmesi durumunda biriken tutarlar her ay için toplu olarak ödenir.
  • İlk emekli maaşı ne zaman yatar başlıklı yazımızda konu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Emekli maaşım yanlış hesaplanmış olabilir mi?

Evet, bazen SGK emekli aylıklarında yanlış hesaplama yapabiliyor. Eğer emekli maaşınızın hatalı hesaplandığını düşünüyorsanız itiraz dilekçesi verebilirsiniz.

EYT maaşım eksik yatmış ne yapmalıyım?

Maaşınızın eksik ödendiğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçebilirsiniz.

Emekli maaşımdan yapılan kesintileri nasıl öğrenebilirim?

E-devlette SGK aylık bilgisi sorgulama menülerinden emekli maaşınızdaki eksik ödeme tutarlarına ve nedenlerine göz atabilirsiniz.

Emekli aylığına dikkat! Maaşı yanlış bağlanan EYT’li ne yapacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar kanunu kapsamında hemen emekli olabilecek kişilerin sayısı milyon olarak açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bunlardan yaklaşık milyon kişinin emeklilik başvurusu yaptığını, koşulları sağlamış olmasına rağmen bin kişinin emeklilik başvurusunda bulunmadığını söyledi. 

Başvuranlardan yaklaşık 1 milyon kişiye emekli aylığının bağlandığını belirten Bilgin, “Normal zamanda ayda ortalama bin kişiye emekli maaşı bağlanırken şimdi iki ayda yaklaşık 1 milyon kişiye bağladık. Bu, bizim çalışanlarımızın, SGK personelinin tamamen özverileri ile ilgili bir şeydir. EYT’lilere maaş bağlamak için cumartesi – pazar demeden çalışan arkadaşlarımızı kutluyorum” dedi.

Habertürk'ün aktardığına göre,SGK yılının tamamında bin SSK’lı, 40 bin Bağ-Kur’lu ve 27 bin Emekli Sandığı iştirakçisinin emeklilik işlemini gerçekleştirdi, ayrıca 11 bin dolayında kişiye de malullük aylığı bağladı. Geçen yılın tamamında bin kişiye emekli aylığı bağlanırken, emeklilik başvurusu yapan milyon EYT’liden 1 milyonuna 2 ay içerisinde aylık bağlandı. Kalan bin kişinin aylık bağlama işleminin de kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

HATALI AYLIK BAĞLAMA RİSKİ DAHA DA ARTTI

SGK’de emekli aylığı bağlama işlemleri uzman personel eliyle yürütülüyor. EYT’lilerin işlemlerini hızlandırmak amacıyla uzman olmayan personel de hızlandırılmış eğitimden geçirilerek aylık bağlama işinde görevlendirildi. Emekli aylığı bağlama işlemlerinde normal zamanda da çeşitli sebeplerle hatalar yaşanabiliyor. Sürecin hızlandırılması nedeniyle EYT’lilere hatalı aylık bağlama riski daha da arttı.

MİKTARI YANLIŞ HESAPLANIRSA NE OLACAK?

Bazı hizmetlerin sonradan tespit edilmesi, başka kişilere ait hizmetlerin karışması, aylığın hesaplanmasına esas gün ve kazanç bilgilerinin veya diğer bilgilerin aylık bağlama programlarına yanlış girilmesi gibi sebeplerle aylık miktarı yanlış hesaplanabiliyor. Bu durumun sonradan tespit edilmesi halinde, emeklilik dilekçesi verilen tarih itibarıyla emekli aylığı yeniden hesaplanarak düzeltiliyor.

Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan yüksekse, başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan farklar emekliye ödeniyor.

Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan düşükse, öncelikle hatanın vatandaştan mı SGK’den mi kaynaklandığına bakılıyor. Fazla ödemenin vatandaşın kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanması durumunda geriye doğru 10 yıl süreyle fazla ödenen tutarlar geri alınıyor. Fazla ödeme SGK’nin hatalı işlemlerinden kaynaklanmışsa geriye doğru 5 yıllık dönemde yapılan fazla ödemeler tahsil ediliyor.

Fazla ödeme konusunda vatandaşın kusuru genellikle sahte sigortalılık nedeniyle ortaya çıkıyor. Fiilen çalışmadığı halde bir işyerinden sigortalı gösterildiği sonradan tespit edilen kişilerin bu çalışmaları geçersiz sayıldığı için emekli aylığı azaltılabildiği gibi iptal de edilebiliyor.

SGK’nin hatasından dolayı emekli aylığı yanlış bağlananların herhangi bir hak kaybı söz konusu olmuyor. Hatalı işlem düzeltilerek, emeklilik dilekçesi verilen tarihten itibaren hesaplanan aylık farkı emekliye ödeniyor.

Emekli aylığı yanlış bağlanan EYT’liler bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüklerine dilekçe ile başvurabilirler. Özellikle emeklilik başvurusu yapmadan önce e-Devlet’te maaş robotunda gördükleri tutar ile bağlanan emekli aylığı arasında fark bulunan EYT'liler, emekli aylıklarının yeniden hesaplanmasını talep edebilirler.

DİLEKÇE VERİLMELİ

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli aylığı bağlanan vatandaşları ayrıntılı bir şekilde bilgilendiriyor. Hizmet dökümleri kontrol edilerek, varsa eksik hizmetlerin (prim günlerinin) de dikkate alınması için dilekçe verilmelidir.

Bu yıl çıkartılan kanun uyarınca, emekli aylığı TL’nin altında olanların aylığı Hazinece TL’ye tamamlanıyor. Emekli aylıkları ocak ve temmuz aylarında 6 ayda bir artırılırken, öncelikle kök aylıkları artırılıyor. Enflasyon farkı hesaplanan kök aylık, şu an için TL olan limitin altında kalırsa, aradaki fark Hazine tarafından karşılanarak emekliye TL ödeniyor.

Örneğin, bağlanan kök aylığı lira olan ancak TL ödenen bir kişinin durumunu ele alalım. Bu yıl ocak – haziran döneminde enflasyon yüzde 30 olursa, bu emeklinin TL olan kök aylığı yüzde 30 artışla TL’ye çıkacağı için temmuz ayından itibaren TL yerine TL aylık alacak. Bu kişinin kök aylığı TL yerine yanlışlıkla TL olarak hesaplanırsa yüzde 30 enflasyon farkı bu kez TL için hesaplanacak. Hesaplanan tutar TL olacağı için bu emekli temmuzdan sonra da TL aylık almaya devam edecek.

Söz konusu EYT’li “Kök aylığım TL de olsa TL de olsa fark etmez, nasıl olsa TL ödeniyor” diye düşünmemeli, itirazını yapmalı. Çünkü, son bir yıl içinde en düşük emekli aylığı her ne kadar peş peşe önce TL’den TL’ye, sonra da TL’ye yükseltildi ise de her zaman bu şekilde artırılmayabilir. O nedenle en düşük emekli aylığının altında aylık alan EYT’liler de aylıklarında bir hata varsa dilekçe vermeyi ihmal etmemeli. 


EYTEmekliEmekli aylığıemekli maaşıemeklilikEmeklilikte Yaşa Takılanlar

Emekli maaşları neden eksik yattı, zammı uygulanmadı mı?

Kamu memur ve emeklilerine yönelik yılının ilk maaşı 15 Ocak’ta yatırıldı. 15 Ocak tarihi itibariyle maaşlarını alan milyonlarca kişi maaşlarda beklentinin altında rakam nedeniyle eksikliği merak etmeye başladı. 3 Ocak tarihinde maaşlara gelen zamlar netlik kazanmış olsa da bu artış net olarak aktarılmadı. Ocak ayının ardından Şubat ayında tam maaş alacaklarını düşünen vatandaşlar, Şubat maaşlarının yatmasıyla birlikte yine beklediğini bulamadı. Şubat ayının ardından Mart ayında da maaşlar eksik yatınca vatandaşlar tepki göstermeye başladı.

Emekli maaşlarını alan milyonlarca Emekli maaşlarının düşük olması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadı. Peki, Emekli maaşları neden eksik yattı, zammı uygulanmadı mı? İşte Emekli maaşlarında son durum…

Emekli maaşları neden eksik yattı?

Yapılan araştırmalar ve açıklamalara göre 15 Ocak ’te yatırılan maaşlara sadece yasal zamlar eklendi. Ek refah payı ve yapılan artışlar eklenmedi. Bu nedenle de yılındaki maaşlar beklentilerin altında kaldı. Ancak yılının Şubat ayı itibariyle yapılacak maaş ödemelerinde yüzde 30 üzerinden hesaplama yapılacak. Refah payının emekli ve memur maaşlarına yansıtılması için yapılan çalışmalar 15 Ocak tarihine yetişmedi. Kalan refah payı zammının ise ilerleyen günlerde hesaplara yatırılması bekleniyor. Zam farkları yatırıldıktan sonra Şubat ayı maaşlarının ise tüm zamlar uygulanmış bir şekilde yatırılması bekleniyor.

Emekli maaşları eksik yattı şikayetleri arttı

Emekli maaşlarının eksik yatmasına yönelik şikayetler şikayet sitelerinde artışa geçti. Öne çıkan bazı şikayetler ise şöyle;

  • En düşük emekli maaşı dendi yalan neden bu şekilde insanları yanıltıyorsunuz neden ama neden /30 zam yapıldı o kadar eksik olan paranın tamamını yatırmanızı bekliyoruz. Bizde sevinmiştik yükseldi diye oy almak içim insanları yanlış yönlendirme yapmayın lütfen.
  • En düşük emekli maaşı açıklaması yapıldı, fakat bana yatan maaş TL bunun sebebini öğrenmek istiyorum. TL olan maaşıma %30 zam yapılmış ama yapılan açıklamada denilmişti. Benim gibi başka vatandaşlarda da aynı hata olmuş. Madem öyle neden böyle bir açıklama yapıldı?
  • SSK emekli maaşı alıyordum dediler ama lira hesabıma geçmiş? Neden Emekli maaşları eksik yatırıyorlar? Bir an önce bu durumun çözülmesini istiyoruz. Lütfen insanlarla dalga geçmekten vazgeçin. Artık herkes kendini ona göre ayarlıyor çünkü bir an önce bu durumu çözülmesini istiyoruz.

SGK’dan “Emekli maaşları neden eksik yattı” açıklaması

SGK tarafından yapılan açıklamada gündemdeki Emekli maaşlarının eksik yatmasına yönelik bilgiler paylaşıldı.  Açıklamada şöyle denildi;  " yılı öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere yılı talepte bulunanların aylıkları da yüzde 30 oranında artırılmıştır. Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmamış, mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde aylıklar hesaplanmaktadır. Ayrıca, EYT kapsamındaki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı yapılmayacak hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak aylıklar ödenecektir. Yapılan son düzenleme ile en düşük aylık miktarı dosya bazında 5 bin TL’ye yükseltilmiş olduğundan 5 bin TL’nin altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Emekli maaşları neden eksik yatmış olabilir?

Emekli maaşları tam ay dolmadan 1 hafta kadar zamsız ödeme alınmış olabileceği sebebiyle eksik yatmış olabilir.

EMEKLİ MAAŞ FARKLARI YATTI 'TIKLA'

#Emekli Maaşı, maaş, zam, , EMEKLİ, açıklama, Ayı, EYT, ödeme, kişi, hesaplama

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir