bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı kaç saat sürer / Çocuklarda/Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Hazırlığı - Doç.Dr.Engin YILMAZ

Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer

bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı kaç saat sürer

Çocuklarda Kasık Fıtığı (İnguinal Herni)

Fıtık, karın içi organ ve dokularının karın duvarındaki zayıf bir bölgeden dışarı çıkması olarak tanımlanır.Bebek anne karnında gelişirken karın içini döşeyen zardan eldiven parmağı gibi bir çıkıntı kasık kanalından dışarı uzanır. Doğuma kadar kapanması gereken bu çıkıntı, her 50 erkek [250 kız] çocuktan birinde doğumdan sonra açık kalır. Bu açıklıktan aşağı karın içi sıvısının sızması sonucunda da kasık bölgesinde bir şişlik oluşur [hidrosel veya kordon kisti]. Açıklığın karın içi ile ilişkisi geniş ise veya dar olan geçiş zamanla genişlerse barsaklar bu kesenin içine girerek kasık fıtığına yol açarlar.

Fıtık, çocuklarda önceleri kasıkta beliren ve kaybolan bir şişlik olarak dikkati çeker. Ağlama, ıkınma ya da öksürük gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda şişlik daha belirgin hale gelir.

Kasık fıtığı çocuklarda her yaşta görülmekle beraber bebeklik ve erken çocukluk döneminde daha sık rastlanır. Genel oran %2’dir. Erkek çocuklarda kızlara oranla 4-6 kat daha sık görülür. Prematüre ve düşük doğum ağırlığı olan bebeklerde ise bu oran %30’a kadar yükselir.

Kasık fıtığı hastaların %60’ında sağda, %25’inde solda, %15’inde her iki tarafta birlikte görülür.

Kasık fıtığının oluşturabileceği sorunlar içinde en önemlisi “boğulma” yani dışarı çıkan organların karın içine geri dönmemesidir. “Boğulmuş fıtık” çocuğun hayatını tehlikeye sokan bir durumdur ve acil müdahale gerektirir. Boğulma riski yaşla paralel olarak azalır. İlk 6 ayda %30’larda olan oran 8 yaş üstünde %1’e kadar iner.

Çocuklarda kasık fıtığının nedeni gelişimsel bir artık olduğu için kendiliğinden iyileşme olasılığı yoktur. Kordon kisti veya hidrosel biçimindeki artıklar da kasık fıtığına dönüşür.

Sol tarafta Fıtık+Hidrosel Küçük bir fıtık

 

Sağ hidrosel+fıtık  Daha büyük bir çocuk fıtığıBebekte fıtık

 

Çocukta sağ boğulmuş fıtık: Renk değişikliğine dikkat ediniz!!!

Bu hastalıkların tümünün tedavisinde ana ilke ilgili artığın çıkarılması ve karın içi ilişkisinin kapatılmasıdır. Ameliyat en kısa sürede yapılarak, fıtığın boğulması olarak anılan, acil sorunun gelişmemesine çalışılır.

Tedavi:

Kasık fıtığı ameliyatı çocukluk döneminde en sık yapılan cerrahi girişimdir. Ameliyat, maske anestezisi altında, çocuğun kendi solunumu durdurulmadan, genel anestezinin getirdiği sorunlarla karşılaşmadan yapılır.

Maske anestezi    

Fıtık ameliyatı genellikle yarım saat kadar sürer. Yetişkinlerde yapılan fıtık ameliyatlarından çok daha basit bir teknik kullanılır.

Çocuk ameliyattan 3-4 saat sonra normal günlük aktivitelerini yapmaya başlar.

Ameliyat sonrasında kasık ve torbada şişlik olabilir. Telaş edilmesine gerek olmayan bu durumun tamamen düzelmesi bazen birkaç haftayı alabilir.

Çocuklarda Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)

Anne karnındaki cenin göbekten çıkarak, anneye uzanan damarlar ile yaşamını sürdürür. Doğumdan bir süre sonra düşen göbek kordonu içinde yer alan bu damarların geçebilmesi için, karın duvarında bir açıklık vardır.

Birçok yeni doğan bebekte bu açıklıktan karın içi organlar dışarı çıkarak, göbekte bir şişlik oluşturur. Bu durum umblikal herni (göbek fıtığı) olarak anılır. Umblikal hernili bebeklerde ilk iki yaş içinde bir tedaviye gerek yoktur. Dışarıdaki şişlik zamanla büyüse bile, fıtık, karın duvarının gelişimi ile kendiliğinden iyileşebilir. Çocuklarda göbek fıtığının %90’ı, 3 yaşa kadar kendiliğinden kapanır. Bu yaşa kadar kapanmayan fıtıkların ameliyat edilmesi gerekir.

Tedavi:

Göbeğe bozuk para yapıştırmak veya göbek bağı bağlamak gibi yöntemler iyileşme olasılığını yükseltmediği için uygulanmamalıdır!

Göbek fıtığı ameliyatları da maske anestezi altında, çocuğun kendi solunumu durdurulmadan, genel anestezinin getirdiği sorunlarla karşılaşmadan yapılır.

Ameliyat yaklaşık yarım saat sürer; göbekteki açıklık birkaç dikiş ile kapatılır. Hasta birkaç saat içinde evine gönderilir. Fıtık kapatıldıktan sonra tekrar etmesi beklenmez.

Çocuklarda Kasık Fıtığı

Çocuklarda kasık fıtığı nedir?

Çocuklarda kasık fıtığı, sinsi seyreden bir hastalıktır. Erkek bebekler anne karnındayken, testisi de kendi karnı içindedir. Hamilelik ilerledikçe testisler, kasık kanalı aracılığıyla bebeğin karnından aşağı doğru inerek yumurta keselerine yerleşir. Kasık kanalı doğumla birlikte kendiliğinden kapanır. Ancak kapanmadığı durumlarda iç organların bu kanala girmesi ve yaratacağı baskı nedeniyle ortaya çıkan soruna kasık fıtığı denir. Halk arasında su fıtığı olarak da bilinmektedir.

Kasık fıtığının belirtileri nelerdir?

Kasık ve yumurta kesesinde şişlik, huzursuzluk, bazı durumlarda kusma gibi belirtiler verebilmektedir.

Kasık fıtığı daha çok kimlerde görülür?

Erkek bebeklerde, düşük ağırlıklı doğan bebeklerde, prematüre bebeklerde ve bazı doğumsal bağ dokusu hastalığı olan çocuklarda daha fazla görülür. Erkeklerde, kızlardan 5-6 kat daha fazla rastlanan bir durumdur. Rakamlara göre, her 100 erkek çocuğundan yaklaşık 3’ünde kasık fıtığı çıkmaktadır.

Kasık fıtığı nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda kasık fıtığı tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle fıtığın içine giren bağırsağın boğulma riski nedeniyle acil müdahale şarttır. Halk arasında bu fıtık boğulması olarak bilinir. Fıtık kesesine giren ve sıkışan organlar beslenemediği için bozulma başlar ve bu organ çürümesine kadar gider. Bu nedenle çocuklarda kasık fıtığı fark edilince en kısa zamanda bir çocuk cerrahı tarafından değerlendirilerek tanısının kesinleştirilmesi ve ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyattaki amaç; açık kalan kanalın kapatılarak karın içi ile olan bağlantısının kesilmesidir.  

Kasık fıtığı ameliyatı zor mudur?

Kasık fıtığının onarımı, hem çocuk cerrahisinin hem de kasık bölgesinin en sık uygulanan cerrahi işlemidir. Acil şartlar oluşmadan yapıldığında kolay bir ameliyat olarak tamamlanır. Açık yöntemle ya da laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilmektedir

Kasık ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir?

0-12 ay arası bebekler ameliyat sonrasında 3-4 saat içinde normale dönerler. Daha büyük yaş gruplarındaki çocuklarda ise bu süre 1-2 gündür.


Kasık fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Aslında kasık fıtığı ameliyatı düşünüldüğü kadar kolay değil. Buna bağlı olarak ağrıları ve iyileşme süreci de fazla olacaktır. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler? Buna ek olarak kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer sorusunun da cevabını vereceğiz.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Kasık fıtığı ameliyatları zorludur. Bu sebeple kasık fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler çok iyi bilmelisiniz. Kesinlikli yanınızda bir yakınınız olmalı ve size yardım etmeli. Çünkü ağrılarınız olacak ve bu süreçte size destek olacak birisine ihtiyaç duyacaksınız. Beslenme konusuna gelecek olursak;

  • İlk 48 saat boyunca bol bol sıvı tüketmelisiniz
  • Verilen ağrı kesicileri düzenli olarak almalısınız.
  • Alkolden uzak durmalısınız
  • Sebze suyu tüketebilirsiniz.
  • Çay ya da kahve seviyorsanız bir bardakla sınırlayabilirsiniz.

Genel olarak bakıldığında ameliyat sonrasında beslenme konusunda sadece bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Sıvı gıdalar tüketebilirsiniz. Vücudunuzu çok yormayacak şekilde beslenebilirsiniz. Herhangi bir zaman ve gıda kısıtlaması da bulunmuyor.

Önemli olan ilaçların düzenli alınmalısıdır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

Bir diğer önemli konu da kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadar ve ağrı kaç gün sürer?

Her ikisinin de cevabını aktaralım. Öncelikle ağrının kaç gün süreceğinden bahsedelim. Ağrılar ortalama 6 haftada geçmeye başlar. Yüzde 90 oranında azalma görülür ama yine de tam olarak geçmeyebilir. Çünkü çok ciddi bir ameliyattır ve derin bir operasyon sonucunda yapılır. Bu sebeple hastaların çoğunda ağrı belirtileri de 6 ay kadar sürebilir.

Yine de bütün bu süreçlerde doktorunuzla iletişim halinde olmalısınız. Kronik bir ağrıya dönüşmemesi için hangi önlemleri almanız gerektiğini de öğrenin.

Buna ek olarak kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci hakkında da biraz bilgi verelim. Bu süreç değişkenlik gösterecektir. Aslında ağrılar haricinde yaranın iyileşmesi ve fıtığın geçmesi 3- 4 gün sürebiliyor. Ama bu normal hayatınıza dönebileceğiniz süredir. Bunun yanı sıra ağrı aylarca devam edecektir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmaz?

Peki bu kadar önemli ve riskli bir ameliyat sonrasında neler yapılmamalı, nelere dikkat edilmeli?

  • Erken zaman diliminde ağır kaldırmayın ve ani hareketlerden kaçının
  • Ağrı kesicileri kullanın ama size verilen dışında bir şey kullanmayın.
  • Araba kullanmayın
  • Denize girmeyin.
  • Zararlı ve asitli gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Kasık fıtığı ameliyatı sonrası banyo da yapmamalısınız.

Bunlara ek olarak kasık fıtığı ameliyatı sonrası enfeksiyon görülür mü sorusuna da hemen cevap verelim. Ameliyatlarda enfeksiyon riski çok yüksektir ve bu ameliyata bağlı olarak enfeksiyon kapabilirsiniz. Bu enfeksiyonlar yama enfeksiyonu olarak bilinirler ve çok fazla etkene bağlı ortaya çıkabilir. Hemen doktorunuzla iletişime geçmeli, durumu aktarmalısınız.

Sonrasında da nasıl geçirileceği konusunda tedaviye başlanmalı ve bu şekilde bir yol izlenmeli. Eğer kasık fıtığı ameliyatı olduysanız ve sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini tam olarak bilemiyorsanız bu yazı ile bilmeniz gereken her şeyi de öğrenmiş oldunuz.

Sadece dikkatli olmalısınız ve olası risklerde de doktorunuzla konuşmalısınız. Ani hareketlerden uzak durun ve bir süre yaranızı izleyin. Herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

Çocuklarda Kasık Fıtığı İle Su Fıtığı Karıştırılabiliyor

Çocuklarda küçük yaşlarda görülebilen ve tedavisi ancak ameliyatla mümkün olan kasık fıtığı kendiliğinden geçebilen su fıtığı ile karıştırılabiliyor. Tedavide geç kalınması ise hayati tehlikeye neden olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanları, çocuklarda kasık fıtığı ve su fıtığının tedavisi hakkında bilgi verdi.

Erken doğan ve düşük kilolu bebeklerde daha sık görülüyor

Kasık fıtığı, normalde karın içinde bulunması gereken bağırsakların veya kızlarda yumurtalık gibi iç organların açık kalmış bir keseden kasığa inmesi, buralarda bir şişlik olarak fark edilmesi durumudur. Kasık fıtığı zaman içinde geçmeyen ve ilerleyen bir rahatsızlıktır.  Kasık fıtığına benzer şekilde, erkek çocuklarda karın içindeki suyun torbalara inerek burada şişlik oluşturmasına ise su fıtığı veya tıp dilinde "hidrosel" denir. Yenidoğan döneminde bu durum normal olarak karşılanabilir ve bebek 6 aylık olana kadar su fıtığının büyüyüp küçülmesi açısından aile tarafından takip edilir. Bu arada çocuk 1-2 aylık kontrollerle çocuk cerrahı tarafından da kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü zaman zaman su fıtığının arkasından bağırsaklar da torbalara inerek fıtık oluşturabilir. Su fıtıklarının bir kısmı zaman içinde 1-2 yaşa kadar kendiliğinden geçebilir, bir kısmı ise cerrahi müdahale gerektirir.

Kasık fıtığının tedavisi cerrahi ile mümkündür

Fıtık ve hidroselin nedeni, doğuştan önce bulunan ve doğumdan sonra kapanması gereken bir kesenin açık kalması,bu nedenle karın içinde bulunan bağırsakların veya sıvının bu kese içinden geçerek kasığa ve torbalara doğru yer değiştirmesidir.

Çocuk bacaklarını karnına çekerek ağlıyorsa ve kusuyorsa dikkat!

Halk arasında "fıtık boğulması" diye tanımlanan durumlarda fıtık kesesi içinde sıkışan organların kanlanması ve beslenmesi, doğru müdahale yapılmadığı takdirde birkaç saat içinde bozulabilir ve çürüme meydana gelebilir. Geç kalındığında hem hayati tehlike ortaya çıkar, hem de organların çürüyen kısımlarını ameliyatla çıkartmak gerekebilir. Kasık fıtığı olan bir çocuk aniden huzursuzlanmaya başlayabilir, bacaklarını karnına çekerek ağlar, sarı-yeşil kusmaya başlar ve kaka yapamazsa bu fıtığın boğulmuş olabileceğini akla getirmelidir. Bu durumda daha önceden kolaylıkla içeri girebilen fıtık artık içeriye girmez. Üzeri şişer ve koyu pembe bir renk alır. Bu durumlarda aileler vakit kaybetmeden, acil olarak bir çocuk cerrahisi doktoruna başvurmalıdır.

Tanı ve tedavi için geç kalmayın

Rahatsızlığın tanısı hastanın kasıklarının ve torbalarının muayenesiyle konur. Çocuk ağladığında şişlik oluşur ve yattığında veya sakinleştiğinde kayboluyorsa tanı kesinleşir. Kasık fıtığında mümkün olan en kısa zamanda ameliyat kararı alınmalıdır. Çünkü torbaya veya kasığa inen bağırsaklar burada sıkışarak boğulabilir. Su fıtığı ise 2 yaşına kadar 2 aylık kontrollerle yakın takip edilmeli, cerrah tarafından takipler sırasında ameliyat gerekliliği ortaya çıkabilir.  Ameliyat, steril ameliyathane şartlarında, tam narkoz altında, çocuğun hiçbir ağrı duyamayacağı şekilde yapılmaktadır. 2 saat sonra çocuğun beslenmesine başlanabilmekte ve poliklinik kontrolüne gelmek üzere taburcu edilebilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir