7 günlük ketojenik diyet listesi / Ketojenik Diyet Nedir? Örnek Ketojenik Diyet Listesi - Diyetten Fazlası

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi

7 günlük ketojenik diyet listesi

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi ve Menü Örneği

Aşırı kilolu olmak korkunç bir durumdur çünkü bir sürü hastalığa davetiye çıkarır. Neyse ki uzman onaylı 7 günlük ketojenik diyet listesi ile hayalleriniz hiç de uzak değil! Öyle ki ketojenik diyet ile 2 haftada 12 kilo verenler bile var. Ama vücut yapısı, insülin duyarlılığı, cinsiyet ve aktivite düzeyi gibi faktörlerin bu değerleri etkilediğini unutmamak gerekir.

Sonda söylemem gerekeni başta söyleyeyim. Ketojenik beslenme düzenleri yalnızca kilo vermek için değil, aynı zamanda bazı hastalıklardan korunmak için de biçilmez bir kaftan. Örneğin diyabette, bazı kanser türlerinde ve epilepsi hastalarında oldukça etkili bir çözüm. Peki ama ketojenik diyet nedir, kimler yapar, keto diyeti ile 1 haftada en fazla kaç kilo vermek mümkün?

Ketojenik diyet beslenme programlarının özünde vücudun açlığı taklit etmesi yatar. Aslında vücudumuzun uzun süre aç kalması ve oruç gibi durumlar da keto diyetinin etkileri oldukça benzerdir. Bu beslenme düzeninde genellikle karbonhidrat miktarı günlük maksimum 50 gram olur. Bununla beraber proteinler oldukça sınırlıdır ve vücut için temel enerji kaynağı yağlardır. Şimdi ketojenik diyet nedir daha yakından bakalım.

Ketojenik Diyet Nedir? 

Vücudumuz enerji elde etmek için önce karbonhidratları, sonra yağları ve mecbur kaldığı durumlarda da proteinleri kullanır. Ama yeterince karbonhidrat tüketmediğinizde enerji elde etme mekanizması değişir ve vücut enerji elde etmek için önce yağları kullanmaya başlar. Bununla birlikte düşük karbonhidratlı beslenmek kandaki glikoz miktarını azaltacağı için insülin seviyesi düşer. Böylece yağ yakımına daha meyilli bir ortam oluşur.

Ketozise girmek deyimi vücudun enerji kaynağı olarak karbonhidratları değil, yağları kullanması anlamına gelmektedir. Enerji elde etmek için yağlarınız kullanıldığında keton adı verilen cisimcikler oluşur. Glikoz yerine keton cisimcikleri kullanılmaya başlanır. Bu süreç böyle devam ettikçe enerji elde etme mekanizması tamamen değişmiş olur.

Normal beslenme düzenine göre ketojenik beslenme düzenleri karbonhidrat açısından oldukça sınırlıdır. Bunun yerini daha yüksek oranda yağ alır ve protein oranı ise karbonhidrat-yağ arasındadır. En önemli amacı ihtiyaç duyulan enerji kaynağını değiştirmek ve vücudun ketozise girmesini sağlamaktır. Bu hedefle birçok ketojenik diyet çeşidi ortaya çıkmıştır.

İyi bir araştırma yaptığınızda ketojenik diyetin birçok tanımı ve çeşidine rastlarsınız. Bu tanımların odak noktasına göre vücudun keton cisimciklerini üretmesi için günlük 50 gramdan daha az karbonhidrat tüketmek gerekir. Yüksek protein ve karbonhidrat bu durumu engeller. Ama değişik durumlar için diyetin makroları farklılık gösterir ve bu da farklı diyet türlerine işaret eder.

Farklı Ketojenik Diyet Çeşitleri

Birçok uzmanın yüzde 80 yağ, yüzde 15 protein ve yüzde 5 karbonhidrat içeren ketojenik bir diyet önerdiğini duymuşsunuzdur. Herhalde bu doğru bir yaklaşım olmaz. Bilhassa fiziksel aktivite düzeyi, toplam kalori alımı ve sağlık koşulları gibi değişkenleri bilmeden bir kişinin tek başına makro besin oranlarından ketoza girip girmeyeceğini söylemek zordur. Bu nedenle ketojenik diyet için herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur.

a) Standart Ketojenik Diyet (SKD)

Gün içinde tükettiğiniz besinler toplamda % 5 oranında karbonhidrat, % 20 protein ve % 75 yağ içeriyorsa standart ketojenik diyet söz konusudur. Bazı uzmanlara göre oran vermek yerine miktar vermek diyet uygulayıcısına kolaylık sağlar. Buna göre bu diyet türünde miktarlar şöyledir:

  • Karbonhidrat miktarı 50 g, proteinler g ve yağlar ise limitsizdir.

b) Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD)

Standart ketojenik diyete göre daha esnektir. Haftada 5 gün ketojenik beslendikten sonraki iki günde karbonhidrat tüketmek serbesttir. Başka bir ifadeyle ilk 5 gün standart keto uygulamak gerekir. Bununa beraber diğer iki günde yüksek karbonhidrat yüklemesi olmalıdır.

Yüklemenin ilk gününde toplam besinlerin %70&#;i karbonhidrat, %15&#;i protein ve %15&#;i ise sağlıklı yağ içerir. İkinci günde ise karbonhidrat miktarı biraz düşmeli protein oranı artmalıdır. Böylece %60 karbonhidrat, %25 protein ve %15 yağ tüketmek gerekir. Bu versiyon daha çok haftada birkaç kez yüksek yoğunluklu antrenman yapan sporcular için uygundur.

Özetle hedefi egzersiz verimini artırmaktır. Bu amaçla hedef kitlesi vücut geliştirmeciler ya da fitness yapanlardır.

c) Hedefli Ketojenik Diyet (HKD)

Döngüsel versiyona benzer olmakla birlikte egzersiz günlerinde karbonhidrat yemek yasak değildir. Eğer sporcu uzun bir dönem boyunca, belirli aralıklarla yüksek yoğunluklu egzersiz yapıyorsa bu versiyona takip eder. Bilhassa testosteron miktarını ve kas yapım oranını artırır.

Glikoz olmadan uzun süre bu tür sporlarda verim almak mümkün değildir. O nedenle egzersiz günlerinde karbonhidrat içeren besinler verimi artırmaktadır. Bununla birlikte kandaki insülin her zaman zararlı değildir. Örneğin egzersiz öncesinde insülin düzeyi artırıldığında anabolik bir etki oluşur. Bu da kas yıkımını önleyerek kas büyümesine meyilli bir ortama zemin hazırlar.

  • Hedefli ketojenik diyet, performans açısından zorluk çeken, yorgunluktan muzdarip, gücünü iyileştirmek isteyen ve düzenli spor yapanlar için uygundur.

d) Yüksek Protein Diyeti

Standart versiyona benzemekle birlikte protein oranı daha yüksektir. Ketojenik diyete ilk defa başlayacak olanlar için oldukça uygundur. Bu versiyonda yağ miktarı % 60, protein miktarı % 35 ve karbonhidrat miktarı ise % 5 düzeyindedir.

Ketojenik Diyetin Faydaları

Kilo vermeye yardımcı olduğunu biliyorsunuz. Ancak yapılan birçok çalışmaya göre bu diyet türü (standart versiyon) diğer türlerine göre daha fazla kilo verdirmektedir. Ketojenik diyetin kilo vermeyi sağlaması ve yağ yakımını artırması dışında birçok faydası var:

Ketojenik diyet, öncelikle bozuk kan değerlerini kısa sürede düzeltir ve iyi bir insülin duyarlılığı sağlar. Böylece kandaki trigliserid ve kötü kolesterol düzeylerini dengelenir. Bununla beraber Tip 2 diyabetin seyrini değiştirir ve nörolojik hastalıklarda ilaç gibi bir etki oluşturur. Daha da önemlisi bazı tümörlerin büyümesini ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.

Keto diyetinin bilhassa standart versiyonu çocuklardaki epilepsi nöbetlerini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca akneleri kurutmada etkile olmakla birlikte polikistik over sendromuna iyi gelir ve Parkinson hastalığında da olumlu etkileri vardır.

Ketojenik Diyette Neler Yenir?

Ketojenik diyet programında sağlıklı yağlar ve proteinler ile çok az miktarda da karbonhidrata izin vardır. Fakat ketojenik diyet için en uygun besinler nelerdir iyi bilmeniz çok önemli. Bu yiyecekleri et, sakatat, lor peyniri, yumurta, avokado, pırasa, ıspanak, zeytin, Hindistan cevizi ve brokoli olarak sıralarız.

Yenmemesi gereken yiyecekler ise genellikle karbonhidratlar veya türevleridir. Örneğin basit şeker, bulgur, kek, pasta, börek, çörek, poğaça, simit gibi unlu gıdalar, pirinç pilavı ve makarna bu yiyeceklerden bazılarıdır.

Yüksek miktarda şeker içeren üzüm, portakal, mandalina veya muz gibi yiyecekler de minimum düzeye olmalıdır. Bununla beraber önemli olan günlük 50 gram karbonhidrat miktarını aşmamaktır.

  • Ketojenik diyette makarna, ekmek, börek gibi unlu gıdalardan uzak durmak şarttır!

Başlangıçta uygulamak zor gelir. Bu yüzden keto diyeti beslenme düzenine geçmek ve yağ miktarını artırmak için bir adaptasyon süreci geçirmeniz gerekiyor. Eğer 7 gün uygularsanız zaten bu sürede vücudunuz bu sürece alışmaya başlar.

Diyete yüksek protein diyeti ile başlayın. Tabi böyle bir beslenme düzenine geçmek için mutlaka hekiminize ya da diyetisyeninize danışmanız gerekir.


Proteinleri tercih ederken mutlaka yağ içermesine de özen göstermek gerekiyor. Çünkü tüm yiyeceklerin toplam içeriğinde % 75 yağ oranını tutturmanız lazım.


Keto diyetine uygun besinler:

Karbonhidratlar:

  • Badem, avokado, brokoli, pırasa, soğan, pazı, ıspanak, greyfurt

Proteinler:

  • Kırmızı et, hindi eti, balık eti, tavuk eti, yumurta, peynir çeşitleri

Yağlar: 

  • Ceviz yağı, fındık yağı, zeytinyağı, tereyağı

Hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerin tüketilmesi hedefe ulaşmanızı sağlayabilir. Daha net anlaşılması açısından bir örnek verelim.

Ketojenik Diyet Menüsü Örnek Hesaplama

Günde kalori almanız gerektiğini öğrendiniz diyelim. Bu durumda her gün gram sağlıklı yağ, 25 gram karbonhidrat ve gram protein tüketmelisiniz.

Değerler kişiden kişiye değişebilir. Vücudunuzun gerek duyduğu ketojenik diyet protein miktarını öğrenmek için günlük protein ihtiyacı hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Bu miktarları tutturmak zor olduğu için bir diyetisyenden yardım almak en doğru seçenek olacaktır. Ancak aşağıda son bölümde tüm bu hesapları yapılmış kalorilik ketojenik diyet listesi örneğine göz atabilirsiniz.

Ketojenik diyet hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken bir kural var.

  • Yiyeceklerde bulunan lif miktarı karbonhidrat miktarına eklenmeden hesaplama yapılmalıdır.

Yiyeceğin lif miktarı karbonhidrat miktarından çıkarılır. Ancak bazı kaynaklara göre yiyecekte şeker alkolleri varsa o değerleri de çıkarmak gerekiyor.

Sindirilebilir Karbonhidrat Miktarı= Toplam Karbonhidrat &#; Lif miktarı &#; Şeker Alkolleri (Varsa)

Avokado meyvesinde yaklaşık 17 gram toplam karbonhidrat ve 13 gram lif bulunduğu için 4 gram net karbonhidrat içerir. O halde hesabı 17 gram toplam karbonhidrata göre değil, 4 gramlık net değere göre yapmalıyız.

Özetlemek gerekirse karbonhidrat miktarı sınırının 25 gram olduğu bir beslenme düzeninde bu sınıra ulaşmamak için yüksek lif içeren yiyeceklerle beslenmek oldukça iyi bir yöntemdir. Çünkü lifler hem kalori içermez, hem de kan şekerini ve insülin düzeylerini etkilemez.

Şimdi karbonhidrat sınırını aşmanızı engelleyecek, yağ ve protein miktarlarını tamamlamanızı sağlayacak olan Tablo 1&#;deki ketojenik yiyeceklere göz atalım. Çünkü bunlar diyetiniz boyunca en iyi yiyecek seçenekleri arasında yer alacak.

Gıdalar

( gr)

E

(kcal)

K (gr)P (gr)Y

(gr)

Palamut0247
Sığır eti01915
Dana Karaciğer4286
Tavuk01815
Hindi0228
Yumurta01211
Kaşar Peyniri22731
Badem191954
Ceviz151564
Fındık161362
Kabak Çekirdeği103050

kalorilik diyette gram yağ tüketebilmek için Tablo 1&#;deki yiyeceklerden özellikle kuru yemişlere ağırlık verilebilir. Örneğin her gün 50 gram kabak çekirdeği yediğinizde 25 gram yağ elde ederseniz.

Ketojenik Diyet Makro Hesaplama

gram kaşar peynirinde yaklaşık 30 gram, gram sığır etinde 15 gram yağ, 50 gram bademde 27 gram yağ vardır. Bu toplamda yaklaşık 97 gram yağ demektir.

Bonus yağ kaynaklarına ihtiyacınız olma olasılığı yüksektir. O kaynaklardan biri zeytinyağı, diğeri ise Hindistan cevizi yağıdır. Ancak bunları yemek tiksintiye neden olabileceği için o kadar da kolay değil. Hesaplamaya devam edelim.

  • 1 çorba kaşığı zeytin yağı: Yaklaşık 13 gram yağ
  • 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı:  11 gram yağ
  • 2 yumurta: 10 gram yağ
  • gram tavuk eti: 15 gram yağ

Yağ miktarını tutturabilirseniz gerisi kolay. Belki zeytinyağı 1 kaşık yerine 2 kaşık olabilir. İçilmesi yerine salataya limon sıkılarak tüketilmesi daha kolay olacaktır.

Günde 2 porsiyon et yemeği yerseniz yağ miktarını ancak tutturabilirsiniz. O nedenle bu diyet maliyet açısından pek de olumlu değil. Miktarlar hakkında daha net bir bilgi almak için günlük makro hesaplama aracı ile hesaplama yapmanızı öneririz.


Uzak Durulması Gereken Besinler

Şeker içeren ve kompleks olsa bile aşırı karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulması gerekiyor. Özetle tüm tatlılardan, unlu gıdalardan, boş kalori içeren yiyeceklerden uzak durmak lazım. Hatta meyvelerde aşırı şeker içerdikleri için sınırlandırılmalıdır.

  • Şekerli ve unlu gıdalar: Hazır meyve suları, kola, meyveli soda, şekerli çay, meyve tatlıları, kek, pasta, mantı, kurabiye, börek, poğaça gibi yiyecekler
  • Tahıllar ve Nişastalar: Ekmek, bulgur, makarna, pirinç
  • Alkollü içecekler
  • Meyveler: Hepsi yasak ancak çilek, kiraz ve erik gibi meyvelerden en fazla 3 adet
  • Kök sebzeler: Patates, yer elması, havuç
  • Abur cubur gıdalar: Çikolata, cips, çıtırdaklar, kahvaltılık gevrekler
  • Soslar: Evde yapılmayan sos ve çeşniler şeker ve sağlıksız yağ içerdikleri için uzak durulması gereken gıdalardır.
  • Baklagiller: Mercimek, bezelye, barbunya,  fasulye,  nohut gibi yiyecekler ise oldukça fazla karbonhidrat içerirler. Bunlardan 1 porsiyon kadar yemek neredeyse karbonhidrat sınırın aşılmasına neden olur.

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi Örneği

Bu tür beslenme nasıl yapılır anlamak için bu örnek programa bakabilirsiniz. Ancak keto diyet türlerinin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu hemen bir diyetisyenden yardım almaktır.

Ketojenik diyet listeleri hazırlamak kesinlikle uzmanlık gerektirdiği ve kişiye özel olarak hazırlanması lazım geldiği için diyetisyenden onay almadan uygulanmamalıdır.

Aşağıdaki diyet yazar olarak benim kilo aldığım dönemde uyguladığım ve diyetisyen tarafından bana özel olarak hazırlanmış diyet programıdır. O nedenle size uygun olmayabilir.

Diyetisyenin bana yazdığı 1 haftalıkketo diyet listesi ve menü örneği:

Birinci Gün: Pazartesi

  • Sabah: 2 tane suda pişmiş yumurta, bolca maydanoz, 1 tane salatalık, 3 yeşil biber, 50 gram kaşar peyniri, avuç içi yarısı kadar pastırma
  • Ara Öğün: 1 kase yoğurt, 50 gram kavrulmamış çiğ kabak çekirdeği, 15 adet çiğ badem
  • Öğle Yemeği:  Bol zeytinyağlı tavuk salatası ve 1 kepçe sebze çorbası
  • Ara Öğün: 2 dilim beyaz peynir ya da 1 bardak ayran
  • Akşam: Fırında pişirilmiş tereyağlı somon balığı ve bol zeytinyağlı salata
  • Yatmadan önce: 10 adet çiğ badem ya da fındık

İkinci Gün: Salı

  • Sabah: 2 yumurta ile tereyağlı omlet, 2 kibrit kutusu kadar keçi peyniri, fesleğen ya da maydanoz, 1 tane domates
  • Ara Öğün: 1 bardak keçi sütü, 4 adet ceviz
  • Öğle Yemeği:  Bol zeytinyağlı salata ve 5 adet köfte, 1 bardak ayran
  • Ara Öğün: 4 adet çilek
  • Akşam: 1 kase domates çorbası ve 2 tavuk budu
  • Yatmadan önce: 1 kase yoğurt, 50 gram kabak çekirdeği

Üçüncü Gün: Çarşamba

  • Sabah: 50 gram pastırma, 50 gram kaşar peyniri, 3 biber, 10 adet tuzsuz zeytin, 1 su bardağı şekersiz yeşil çay
  • Ara Öğün: 1 kase manda yoğurdu ve 15 adet çiğ fındık
  • Öğle Yemeği:  gram ton balığı ve sınırsız salata
  • Ara Öğün: 1 elma
  • Akşam: 1 kase brokoli haşlama ve 4 adet köfte
  • Yatmadan önce: 1 bardak süt ve 20 adet çiğ badem

Dördüncü Gün: Perşembe

  • Sabah: Soğanlı, biberli, sebzeli omlet, 2 dilim avokado, 5 adet yeşil zeytin
  • Ara Öğün: 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü ve 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • Öğle Yemeği:  Fırında pişmiş 2 tavuk budu ve 1 tabak ıspanak haşlama
  • Ara Öğün: 1 salatalık ve 1 bardak ayran
  • Akşam: 1 kase sebze çorbası ve 5 adet misket köfte
  • Yatmadan önce: 50 gram kabak çekirdeği ve 4 adet ceviz

Beşinci Gün: Cuma

  • Sabah: 1 yemek kaşığı şekersiz fındık ezmesi, 1 haşlanmış yumurta, 1 tane domates, 1 tane salatalık ve 1 bardak papatya çayı
  • Ara Öğün: 1 su bardağı badem sütü
  • Öğle Yemeği:  5 adet köfte ve 1 kase kadar karnabahar haşlama
  • Ara Öğün: 2 adet kuru erik
  • Akşam: Bol zeytinyağlı salata ve gram dana pirzola
  • Yatmadan önce: 1 adet balık yağı takviyesi

Altıncı Gün: Cumartesi

  • Sabah: 25 gram pastırma, 25 gram kaşar peyniri, 2 yemek kaşığı lor peyniri, 1 adet haşlanmış yumurta,  15 gram hindi salam, 2 adet salatalık, 2 yaprak marul
  • Ara Öğün: 2 dilim avokado ve 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Öğle Yemeği:  1 kase parmesanlı karnabahar çorbası ve gram hindi göğüs
  • Ara Öğün: 2 adet fırında közlenmiş patlıcan
  • Akşam: 2 kepçe parmesanlı karnabahar çorbası ve zeytinyağlı kırmızı pancar salatası
  • Yatmadan önce: 1 adet balık yağı takviyesi, 2 dilim beyaz peynir

Yedinci Gün: Pazar

  • Sabah: 1 su bardağı şekersiz yeşil çay, 2 yumurtalı tereyağlı sucuklu omlet, 5 adet yeşil biber, 1 domates, 1 salatalık, 10 adet tuzsuz zeytin, 2 yemek kaşığı zeytinyağlı lor peyniri
  • Ara Öğün: 10 adet çiğ badem, 10 fındık
  • Öğle Yemeği:  Kişnişli limonlu tavuk incik ve 1 bardak bol limonlu su
  • Ara Öğün: 2 adet kuru erik (ödül)
  • Akşam: 1 kase sebze çorbası ve 4 adet köfte
  • Yatmadan önce: 1 su bardağı keçi sütü

Yukarıda 21 gün boyunca uyguladığım ketojenik diyet programı ile bu sürede 8,5 kilo verdim. Ancak her gün 25 dakika boyunca fitness hareketleri yaptım. Size kesinlikle uygulayın demiyorum ancak diyetisyene danışarak uygulayabilirsiniz.

Uyarı:  Bu yazıda verilen diyet örneği epilepsi ketojenik diyet listesi örneği değildir. Yani epilepsi hastaları için uygun olmayabilir. O tür bir problem yaşayanlar mutlaka doktora danışmalıdır. Buradaki liste kilo vermek amaçlı yazarın uyguladığı programdır. Herkese uygun olmayabilir.

Ketozise Girmek Nasıl Anlaşılır?

Peki ama ketozise girdiğimi nasıl anlarım diye düşünmeye başladıysanız demek ki işler yolunda gidiyor.

Uyguladığınız diyetin etkili olup olmadığını anlamak istiyorsanız ketozise girip girmediğinizi de bilmeniz ya da tahmin etmeniz gerekiyor. Bunu anlamanın bir kaç yolu var:

İdrar ve nefes kokusu normalden farklıysa ketozise girdiğiniz anlamı çıkabilir ancak hiç bunlarla uğraşmayın bence.

  • Ketojenik diyet testi yapmak için ketozis çubuklarından alabilirsiniz. 50 adeti 70 lira ile 80 lira arasında değişiyor. Örneğin Keto-Diastix İdrar Ölçüm Stribi ürünü için eczacıya danışabilirsiniz.

D-Lab İdrar Test Stribi gibi çok daha ucuz olanları da var. Karar sizin. Ben birincisini kullanmıştım.

Şekerli ya da karbonhidratlı bir gıda yemiyorsanız ve diyetisyenin önerilerini büyük bir titizlikle uyguluyorsanız zaten keto testi yaptırmanıza gerek yok bence.

Ketozise Girmek Ne Kadar Sürer?

Uyguladığınız keto diyeti türüne göre değişir. Bu süre genellikle 3 ile 7 gün arasında değişir.

  • Çok az karbonhidrat alıyorsanız ve yeterince spor yapıyorsanız ketozise daha erken sürede girebilirsiniz.

Daha erken sürede ve daha hızlı ketozise girmek için yeterince egzersiz yapabilir ve beslenme programınızda Hindistan yağına da yer verebilirsiniz.

Çocukluk Dönemi Epilepsisinde Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Çocukluk çağında görülen epilepsilerde keto programı tedavi türlerinden biridir ve ilaç tedavisine rağmen sonuç alınamamışsa ancak doktor onayı ile uygulanabilir.

Çocuğun bunu uygulaması çok zor olduğu için aile bu konuda seminerlere ya da eğitimlere alınmalıdır. Aksi durumda anne, baba farklı bir beslenme düzeni ile beslenirken çocuktan bu diyeti uygulamasını beklemek pek akılcı olmayacaktır.

Ailelere bu konuda büyük görev düşmektedir. Epilepsi hastası çocuklarda birden tam keto diyetine geçilmez.

Çocuğunuz normalde günde 3 öğün besleniyorsa kademeli bir geçiş yapabilirsiniz. Birinci gün 1 öğün keto olurken, ikinci gün 2 öğün keto ve üçüncü gün 3 öğün tam keto uygulanabilir.

  • Karbonhidrat kaynakları olarak; tam tahıllı ürünler ve bulgur, şeker oranı düşük meyveler ve sebzeler, süt ürünleri
  • Protein kaynakları; tavuk, hindi, kırmızı et, süt, lor peyniri, kaşar peyniri, yumurta, kuru yemişler
  • Yağ kaynakları; zeytinyağı, tereyağı, kuru yemiş yağları tüketilebilir.

Tekrar vurgulamak gerekirse çocuğunuzun diyete uygun olup olmadığına ancak bir hekim karar verebilir.

Çocuğunuzda epilepsi ya da halk arasında bilinen ismiyle sara olduğunu düşünüyorsanız nöroloji bölümünden randevu alabilirsiniz. Ancak kesin çözüm için pediatrik nöroloji uzmanlarına danışmalısınız.


Ketojenik Diyet İçin Diyetisyen Taylan Kümeli Ne Diyor?

Ünlü diyetisyen ve bizim de Kaliteli Beslenme ekibi olarak ilgiyle takip ettiğimiz Taylan KÜMELİ,  Youtube kanalı üzerinden ketojenik diyet listesi hakkında sık sorulan sorulara cevap verdi.

Diyet hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla açıkladı. Acaba uygulamak zararlı mıdır, uygulanacaksa nasıl uygulanmalıdır ve merak edilen tüm sorulara bu video ile cevap bulabilirsiniz. Kendisini bu güzel video için tebrik ediyoruz.

Keto Diyeti İle Zayıflayanlar (Ünlüler)

  • Listenin ilk sırasında Kim Kardashian yer alıyor. Keto programı sayesinde tam 34 kg verdi. Ünlü star ekmeği ve nişastalı gıdaları yasaklılar listesine eklediğini ancak proteinleri ve ıspanak gibi sebzeleri ise favoriler listesine eklediğini paylaştı.
  • İkinci sırayı Vanessa Hudgens hak ediyor çünkü bir rol için tam tamına 9 kg almıştı. Daha sonra bu kilolardan kurtulmak için yüksek yağlı ve düşük karbonhidratlı bir diyet uyguladığını açıkladı. Program sırasında vazgeçilmezleri arasında yumurta, pastırma ve avokado yer alıyor.
  • Üçüncü sırada Megan Fox var. Ancak kaç kilo verdiği belli değil. Özellikle ikinci oğlunun doğumundan sonra yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir program uyguladığını açıkladı. Ünlü yıldızın ketojenik diyet ile 2 haftada 12 kilo verdiği iddia ediliyor.

Yazıda yer alan ketojenik diyet listesi bir uzman tarafından bana özel olarak hazırlanmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü hafta aynı programı uyguladım. Başka bir ifade ile 7 günlük, 15 günlük ya da 21 günlük liste aramaya gerek yok.

Ketojenik Diyet: Dü&#;ük Karbonhidrat Yüksek Ya&#;!

Son günlerin en popüler diyetlerinden biri olan ketojenik diyet, sara (epilepsi) hastal&#;&#;&#;n&#;n tedavisinde uygulanabilen bir beslenme program&#;d&#;r. Epilepsi nöbetlerine kar&#;&#; etkili bir tedavi olarak y&#;l&#;ndan itibaren uygulanan ketojenik diyet kilo verme konusunda etkinli&#;i ile ilgi çekmektedir. Ayr&#;ca Parkinson, Alzheimer, Otizm, beyin ve sinir sistemi rahats&#;zl&#;klar&#; için de tedaviyi destekleyici beslenme plan&#; olarak uygulanabilmektedir.

Çok dü&#;ük karbonhidrat al&#;nmas&#;na dayal&#; bir program olan ketojenik diyette, vücudun ihtiyaç duydu&#;u enerjinin büyük bir k&#;sm&#; ya&#;lardan ve az oranda proteinlerden sa&#;lan&#;r. Ancak temel i&#;leyi&#;e göre vücudun birincil enerji kayna&#;&#; karbonhidratt&#;r. Karbonhidrat&#;n bulunmad&#;&#;&#; durumlarda vücut enerjisini ya&#;lardan sa&#;lar. En son enerji kayna&#;&#; olarak proteinleri kullanan vücut, proteini hücrelerin yap&#;m&#; ve onar&#;m&#;nda kullanmaya meyillidir.

&#;lginizi çekebilir: Karbonhidratlar Nelerdir?

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor ve diyetisyen deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Tüm diyetler uzman gözetiminde programlanmal&#;d&#;r. 

ketojenik diyet nedir

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, karbonhidrat ve protein tüketiminin k&#;s&#;tl&#; oldu&#;u, besin kayna&#;&#;n&#;n büyük bölümünün ya&#;lardan kar&#;&#;land&#;&#;&#; bir diyet türüdür. Günlük olarak al&#;nmas&#; gereken protein ve karbonhidrat oran&#;n&#;n belirgin miktarda k&#;s&#;tland&#;&#;&#; bir diyet olan ketojenik diyette amaç vücudun ketozise girmesini sa&#;lamakt&#;r.

Bu amaçla günlük karbonhidrat al&#;m&#;n&#;n 50 gram&#; dü&#;ürülür ve al&#;nan enerjinin %’i ya&#;dan, %’u proteinden ve %’u karbonhidrattan sa&#;lan&#;r. Vücut dü&#;ük karbonhidrat seviyesinde enerji elde etmek için ya&#;lar&#; yakar.

Yüksek ya&#;, çok dü&#;ük karbonhidrat ve protein içerikli bir diyet oldu&#;u için uzun süre uygulanmas&#; zorlay&#;c&#;d&#;r ve çe&#;itli sa&#;l&#;k problemlerine neden olabilir. Bu sebeple mutlaka doktor ve beslenme uzman&#; gözetiminde gerçekle&#;tirilmesi gerekir.

&#;lginizi çekebilir: Karbonhidrat Oran&#; En Dü&#;ük 14 Sa&#;l&#;kl&#; Besin

ketojienik diyet listesi

Ketojenik Diyet Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Karbonhidrattan yetersiz bir beslenme program&#;nda vücudun glikoz düzeyi yetersizle&#;ir. &#;htiyaç duydu&#;u enerjiyi glikozdan sa&#;layan vücut, glikoz eksikli&#;inde ya&#; hücrelerini parçalayarak keton cisimcikler olu&#;mas&#;n&#; sa&#;lar. Vücudun alternatif yak&#;t&#; olarak görev yapan ketonlar beyin de dâhil olmak üzere enerji için kullan&#;l&#;r.

Ketozis denilen bu durumda ki&#;inin nefesi aseton gibi kokar, idrar&#;n&#;n kokusu de&#;i&#;ir, kanda keton cisimler yay&#;lmaya ba&#;lar. Glikozun dü&#;ük oran&#; insülin salg&#;lanmas&#;n&#; da azalt&#;r. Vücutta insülin sal&#;m&#; dü&#;tü&#;ünde ya&#; hücrelerinin y&#;k&#;m&#; artar ve bu da kilo kayb&#;na neden olur.

Ketojenik diyet zay&#;flama programlar&#;nda hedefe k&#;sa yoldan ula&#;t&#;&#;&#; için önemlidir. Ancak bu diyet ile vücudun tüm dengeleri alt üst olabilir. Mutlaka bir uzman kontrolünde yap&#;lmas&#; gerekir. Ketojenik diyet ile zay&#;flayanlar besin ö&#;eleri yönünden yetersiz bir beslenme program&#; uygulad&#;klar&#; için farkl&#; sorunlarla kar&#;&#; kar&#;&#;ya kalabilir.

&#;lginizi çekebilir: Epilepsi Hastalar&#;nda Beslenme: Ne Yemeli Ne Yememeli?

Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik diyet listeleri gerekli görüldü&#;ü durumlarda doktor ya da diyetisyen kontrolünde yap&#;l&#;r:

  • Günlük olarak al&#;nan karbonhidrat miktar&#; %5 oran&#;n&#; geçmemelidir.
  • Al&#;nan karbonhidrat kompleks karbonhidratlardan yani kinoa, esmer pirinç gibi besinler aras&#;ndan seçilebilir.
  • Ketojenik diyet hesaplama yöntemiyle yap&#;l&#;r. Vücudun ketozise girmesi için al&#;nan besinlerin karbonhidrat miktar&#; çok önemlidir.
  • Undan üretilen her türlü besine kar&#;&#; kat&#; yasaklar vard&#;r. Unlu g&#;dalar tüketilmemelidir.
  • Diyetin büyük bölümü ya&#;lardan olu&#;tu&#;u için kaymak, tereya&#;&#;, mayonez, zeytinya&#;&#; veya ya&#; oran&#; yüksek etler tercih edilebilir.
ketojenik diyet listesi

Ketojenik Diyet Örne&#;i

Ketojenik diyet kahvalt&#; ö&#;ününde kaymak, &#;ekersiz f&#;st&#;k ezmesi ve tereya&#;&#;nda yumurta yenilebilir. Örnek kahvalt&#; listesi:

Kahvalt&#;

  • 2 yumurta
  • Salatal&#;k
  • Avokado
  • Ya&#;l&#; peynir

Ara Ö&#;ünler

Ketojenik ara ö&#;ün için 1 avuç kadar:

  • F&#;nd&#;k
  • Ceviz
  • Yer f&#;st&#;&#;&#;
  • Badem

Ö&#;le Yeme&#;i

Ö&#;le yeme&#;inde ya&#; oran&#; yüksek besinler tüketebilirsiniz:

  • Etli sebze yeme&#;i
  • Yo&#;urt

Ak&#;am Yeme&#;i

Ketojenik diyet ak&#;am yeme&#;i için &#;zgara ya da ha&#;lanm&#;&#; et, tavuk ve ye&#;illikler yenilebilir:

  • Hindi
  • Tavuk
  • Avokadolu salata

Diyet listesi kaynak: monash.pw

&#;lginizi çekebilir: Ketojenik Beslenme Program&#; Hakk&#;nda Her &#;ey – Diyetisyen Onayl&#;

ketojenik diyet listesi

Ketojenik Diyette Ne Yenir, Ne Yenmez?

Bir diyet program&#; olmas&#;ndan ziyade bir ya&#;am biçimi olarak alg&#;lanan ketojenik diyet nas&#;l uygulan&#;r? Ketojenik diyette neler yenir, neler yenmez? Ketojenik diyetin uygulanmas&#;nda en önemli unsur yenilmesi ve yenilmemesi gereken g&#;dalar&#;n s&#;n&#;fland&#;r&#;lmas&#;d&#;r. Ketojenik diyet örnekleri genel olarak dü&#;ük karbonhidratl&#; diyetlerle benzerlik gösterir. Ancak bu diyette karbonhidrat miktar&#; oldukça s&#;n&#;rl&#;d&#;r.

Ketojenik diyet tarifleri karbonhidrat&#;n s&#;n&#;rlanmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra al&#;nan kalorinin de s&#;n&#;rlanmas&#;na dayan&#;r. Günlük kalorinin kalori olmas&#; gerekir. Bol miktarda su içilmeli, a&#;&#;r fiziksel aktivite yap&#;lmamal&#; ve yemeklerin haz&#;rlanmas&#;nda k&#;zartma, kavurma gibi i&#;lemlerin kullan&#;lmamas&#; gerekir. Ketojenik diyetin ba&#;lanmas&#; genellikle en az 12 saatlik bir açl&#;ktan sonra yap&#;l&#;r.

Ketojenik Diyette Serbest Olan Yiyecekler

Beslenme plan&#;n&#;za a&#;a&#;&#;daki g&#;dalar&#; eklemeden önce diyetisyen onay&#; al&#;n&#;z:

  • Tereya&#;&#;
  • Krema
  • Kaymak
  • Mayonez
  • Zeytinya&#;&#;
  • Hindistan Cevizi Ya&#;&#;
  • Avokado Ya&#;&#;
  • Ceviz
  • F&#;nd&#;k
  • Badem
  • F&#;st&#;k
  • Yo&#;urt
  • Ayran
  • Ya&#;l&#; Peynir
  • Et
  • Tavuk
  • Hindi
  • Ya&#;l&#; Bal&#;k
  • Yumurta
  • Avokado

Ketojenik Diyette Yasak Olan Yiyecekler

  • &#;eker
  • &#;eker içeren tüm besinler
  • Reçel
  • Bal
  • Pekmez
  • Haz&#;r meyve sular&#;
  • Gazl&#; içeceklerin tümü
  • Ekmek
  • Unlu hamur i&#;leri
  • Pilav
  • Makarna
  • Yulaf
  • Kahvalt&#;l&#;k müsli
  • Havuç
  • Patates
  • So&#;an
  • Bezelye
  • M&#;s&#;r
  • Alkol
  • Ni&#;astal&#; g&#;dalar
  • Tah&#;llar
  • Meyve (Küçük meyveler hariç)
ketojenik diyet listesi

Ketojenik Diyet Zararlar&#; Nelerdir?

Yeme içme biçiminin de&#;i&#;mesiyle kab&#;zl&#;k gibi sindirim sistemi rahats&#;zl&#;klar&#; geçici olarak ya&#;anabilir. Her ne kadar baz&#; hastal&#;klar&#;n tedavisinde yarar&#; olsa ve kilo kaybetmeye yard&#;mc&#; olsa da uzun dönemde ketojenik diyet uygulanmas&#; vücutta geri dönü&#;ümü olmayan ciddi rahats&#;zl&#;klara neden olabilir.

Vücutta adaptasyon sorunu olu&#;turan ketojenik diyet enerjiyi de azaltt&#;&#;&#; için el ve ayaklarda titreme, mide bulant&#;s&#;, halsizlik ve bay&#;lma gibi problemlere yol açabilir. Vücuttan kalsiyum ve sodyum at&#;m&#;n&#; art&#;rarak vücudun s&#;v&#; elektrolit dengesinde bozukluk meydana gelmesine sebep olur. Yüksek ya&#; oran&#; kalp-damar sa&#;l&#;&#;&#;n&#; negatif etkileyebilir; kalp hastalar&#; için tehlikeli olabilir. Kolesterol miktar&#;n&#; da art&#;r&#;r.

Yüksek oranda s&#;v&#; ve elektrolit kayb&#; bilinç bozukluklar&#;na ve hiperürisemiye neden olur. Fazlaca protein ve ya&#; tüketimi kan kolesterol düzeylerinde art&#;&#;a sebep olur ve koroner kalp hastal&#;&#;&#; riski artar. Kardiyak aritmi ve bunun sonucunda da ölüm riski olu&#;abilir. Vücuttan kalsiyum at&#;m&#;n&#;n art&#;&#;&#;na ba&#;l&#; olarak görülen osteoporoz riski de ketojenik diyet zararlar&#; aras&#;nda yer al&#;r.

Keto diyeti kimler yapamaz sorusuna da cevap verelim: 18 ya&#;&#;n alt&#;ndaki büyüme ve geli&#;me ça&#;&#;ndaki bireyler, &#;eker hastal&#;&#;&#; ve yüksek tansiyonu olanlar, 65 ya&#; üstü ki&#;iler, gebe ve emzirenlerin ketojenik diyet uygulamalar&#; önerilmez.

ketojenik diyet listesi

Ketojenik Diyetin Faydalar&#; Nelerdir?

  • Ketojenik diyet ile birlikte ketozise giren vücudun i&#;tah&#; bask&#;lan&#;r ve kilo verme süreci h&#;zlan&#;r. Ketojenik diyet ile k&#;sa sürede büyük kilo kay&#;plar&#; sa&#;lanabilir.
  • Tip 2 diyabetliler üzerinde yap&#;lan bir çal&#;&#;mada ketojenik diyetlerin insülin salg&#;lanmas&#;n&#; kontrol alt&#;na alarak, kan &#;ekerini düzenledi&#;i saptanm&#;&#;t&#;r.
  • Otizm hastalar&#;n&#;n %85’inde a&#;&#;r metalden ve di&#;er toksin maddelerden dolay&#; sindirim bozuklu&#;u ya&#;an&#;r. Bu yüzden ketojenik diyet otizm hastalar&#;na dü&#;ük karbonhidrat içeri&#;i nedeniyle modifiye edilerek uygulanabilir.
  • Gluten ve laktoz intolerans&#;na sahip bu hastalarda ketojenik diyetin iyi geldi&#;ine dair ara&#;t&#;rmalar yap&#;lmaktad&#;r.
  • Kanser hücreleri ço&#;almak için glikoza ihtiyaç duyar. Ketojenik diyette enerji ya&#;lardan sa&#;land&#;&#;&#; için vücut kanser hücrelerine ihtiyaç duydu&#;u glikozu vermez. Ketojenik diyet kanser hastalar&#;nda kanserli hücrelerin yay&#;lmas&#;n&#; engelledi&#;inden dolay&#; önerilmektedir.
  • Ketojenik diyet beyin tümörü olan hastalarda etkinli&#;i kan&#;tlanm&#;&#; bir tedavi yöntemidir. Tümör geli&#;imini engelleyen diyet ile hastalar&#;n ya&#;am kalitelerinde art&#;&#; gözlenmi&#;tir.
ketojenik diyet

Ketojenik Diyet Epilepsi Tedavisinde Nas&#;l Uygulan&#;r?

Ketojenik diyet epilepsi hastalar&#;nda görülen nöbetleri % oran&#;nda azaltmaktad&#;r. Epilepsi hastalar&#;nda uygulanan ketojenik diyet program&#; ya&#; oran&#; %80’lere ula&#;an bir programd&#;r.

Sara hastalar&#;n&#;n ketojenik diyet menüsü kesinlikle 50 gram&#;n üstünde karbonhidrata izin vermez. Bu diyetin uyguland&#;&#;&#; hastalara baz&#; vitamin ve mineraller ek olarak verilir. Özellikle ilaçlara cevap vermeyen dirençli nöbet geçiren hastalarda ketojenik diyet uygulamas&#; karbonhidrat metabolizmas&#;ndan kaynaklanabilen nöbet uyar&#;m&#;n&#; engelledi&#;i dü&#;ünülmektedir.

Epilepside ketojenik diyet ile hastalar&#;n beyin metabolizmas&#; dengelenir ve uyar&#;c&#; nörotransmitterlerin say&#;s&#; azal&#;r. Epilepsi hastalar&#;nda oldukça etkili bir tedavi yöntemi olan ketojenik diyeti nöbetlerin say&#;s&#;n&#; ve süresini azaltmaya yard&#;mc&#;d&#;r.

Özellikle beyin filminde bir bozuklu&#;a rastlanmayan epilepsi hastas&#; çocuklarda ve erken ya&#;larda diyete verilen cevap yüz güldürücüdür. Son zamanlarda yap&#;lan ara&#;t&#;rmalarda ketojenik diyetin genetik kökenli Rett sendromu hastal&#;&#;&#;n&#;n tedavisinde de etkili oldu&#;u gözlenmi&#;tir.

Ketojenik diyet besinleri birçok vitamin ve mineral yönünden fakirdir. Bu yüzden epilepsi hastalar&#;na kemik erimesi, böbrek ta&#;&#; olu&#;umu ve kolesterol yüksekli&#;i gözlenebilir. Diyeti uygulayan hastalara ek olarak D vitamini takviyesi ve bol su içmeleri önerilir.

&#;lginizi çekebilir: Epilepsi Hastal&#;&#;&#; Nedir? Çe&#;itleri, Belirtileri ve Tedavisi

ketojenik diyet

Ketojenik Tarifler: Evde Kolay ve Sa&#;l&#;kl&#;!

1) Karnabahar Püresi (Ketojenik Tarif)

Ketojenik diyet uygulayanlar için içinde bol miktarda ya&#; ve labne peyniri bulunduran püre tarifi epey yararl&#; olabilir. Karnabahar Püresi (Ketojenik Diyet)

2) Ekme&#;e Duyulan Arzunun Giderilece&#;i Tarif: Ketojenik Ekmek

Ketojenik diyette tüketilen ekmeklerin ya&#; oran&#; fazla, günlük tüketilen miktarlar&#; ise az oluyor. Bu tarifle kendi mutfa&#;&#;n&#;zda ketojenik ekmek yapabilirsiniz. Ketojenik Tahinli Ekmek

3) Unsuz Ketojenik Pizza

Ketojenik beslenmede al&#;nan günlük karbonhidrat miktar&#; çok az oldu&#;undan pizza iste&#;i bol peynirle yap&#;lan bu tarifle giderilebilir. Ketojenik Pizza

4) Ketojenik Tatl&#; Tarifi Arayanlara San Sebastian Cheesecake

Ketojenik diyet karbonhidrat oran&#; oldukça dü&#;ük bir diyet program&#; olsa da içinde oldukça yo&#;un oranda peynir bulunan San Sebastian cheesecake ile diyette olan herkes tatl&#; ihtiyac&#;n&#; giderebilir. Ketojenik San Sebastian Cheesecake

5) Ketojenik Diyet Yeme&#;i: Kabak Spagetti

Özel kesiciler ile spagetti &#;ekli verdi&#;iniz kaba&#;&#; yan&#;na avokado ve ye&#;il zeytin ekleyerek tüketebilirsiniz. Ketojenik Diyet Yeme&#;i Kabak Spagetti

6) Ketojenik Ton Bal&#;kl&#; Brokoli

Sebze ve bal&#;&#;&#; ayn&#; tarifte bulu&#;turan ketojenik yemek tarifi ton bal&#;kl&#; brokoli ile diyet yemeklerin de lezzetli olabildi&#;ini göreceksiniz. Ketojenik Ton Bal&#;kl&#; Brokoli

Keto Diyeti ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Ketojenik diyet özellikle ba&#;lang&#;ç a&#;amas&#;nda h&#;zl&#; kilo verdirebilen bir diyettir. &#;lk ay ortalama kilo verilebilir.

7 Günlük Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet amac&#; vücudun ya&#; yakmas&#;n&#; sa&#;lamakt&#;r bunun için de ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;mekle birlikte gün geçmesi gerekir. Bu yüzden ketojenik diyetin en az 7 gün olacak &#;ekilde yap&#;lmas&#; etkileri görmek için önemlidir. En az 7 günlük ketojenik diyet listesi yap&#;lmas&#; önerilmekle birlikte 10 günlük ketojenik diyet listesi, 15 günlük ketojenik diyet listesi ve daha azimli iseniz 21 günlük ketojenik diyet listesi haz&#;rl&#;&#;&#;n&#; bir uzman ile birlikte ki&#;iye özel olacak &#;ekilde yapabilirsiniz.

4 1 ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyette tam bir oranlama ile ilerlemek isterseniz 4 1 yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntemde günlük beslenmenin 4’te 1i ya&#;dan geri kalan&#; karbonhidrat ve proteinden olu&#;ur.

ketojenik diyet nedir

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor ve diyetisyen deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Tüm diyetler uzman gözetiminde programlanmal&#;d&#;r. 

Glutensiz Diyet Listesi – Örnek Menü

H&#;zl&#; Kilo Verme Diyeti: 6 Sa&#;l&#;kl&#; Liste

Glisemik &#;ndeks Diyeti Listesi, Örnek Menü

Paleo Diyeti Nedir? Paleo Diyeti Listesi Örne&#;i

Intermittent Fasting Nedir? Aral&#;kl&#; Oruç Diyeti ile Zay&#;flama &#;puçlar&#;

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır