en güzel sukulent çeşitleri / Büyüleyici güzellikteki Sukulent çeşitleri ve isimleri | Kalite Çiçek

En Güzel Sukulent Çeşitleri

en güzel sukulent çeşitleri

Sukulent Türleri Nelerdir? En Güzel Çiçek Açan Sukulent Çeşitleri ve İsimleri

Sukulent türleri, farklı özellikleri ve güzellikleri ile öne çıkar. Çok ya da az sulanması halinde sukulentler buruşabilir ya da çürüyebilir. Bu da istenmeyen bir durumdur. Sukulent yetiştiriciliğinde en çok dikkat edilmesi gereken konu da bu bitkilerin yetiştirilmesidir. Sukulentlerin bir kısmı çiçek açarken bazılarının çiçek açma özelliği yoktur. Çiçek açan sukulent çeşitleri isimleri yazımızın devamında.

Sukulent Türleri

Sukulent, "özü ve suyu olan" demektir. Sukulentler, göz alıcı çiçeklerdir. Söz konusu çiçeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki hususlar dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.

  • Sukulentler fazla ya da az sulanmamalıdır. Haftada bir kez sulanması yeterlidir.
  • Kış döneminde sulama periyodu 15 günde bire çıkarılabilir.
  • Sukulent saksısını evde güneş alan bir yere yerleştirmeniz gerekir.
  • Sıcak mevsimlerde saksınızı balkona, kış döneminde ise kapalı ortamda tutabilirsiniz.
  • Sukulent toprağının geçirgen ve gözenekli olmasını sağlayın.
  • Sukulent yetiştirmek için her türlü saksıyı kullanabilirsiniz.
  • Sukulent, soğuktan etkilenir. Bu nedenle kış döneminde saksıyı oda sıcaklığında tutmanız uygundur.

Çiçek Açan Sukulent Çeşitleri İsimleri

Günümüzde üretimi yapılan çok sayıda sukulent çeşidi vardır. Bu kapsamda öne çıkan ve çiçek açan sukulent çeşitleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Kalandiva çiçeği
  • Yılan derisi çiçeği
  • Aloe vera
  • Tespih çiçeği
  • Para çiçeği
  • Eçeverya çiçeği

Sukulentler özellikle şehir hayatında bizi tamamen betonlarla çevrili olmaktan bir nebze olsun kurtarabilmiş muazzam bitkilerdir. Sukulent türleri, çeşitliliği ve çok kolay bakımıyla yoğun yaşam tempomuzda bize eşlik edip yeşilliği, doğayı şehir yaşamımızda dahi unutmamamızı sağlar.

Güneşi çok, suyu az seven bu bitkiler tabii ki yöremize ait değil. Çöl iklimlerine alışık olan bu bitkiler hayatta kalmak için çok az şeye ihtiyaç duyuyor. Bunlar; ılık ya da sıcak hava ve ışık. Havadaki nemi emdikleri için suya bile çok az ihtiyaç duyan bu bitkilerin ölmelerinin genel sebebi maalesef fazla sulama ve bakımdır.

Çoğumuzun anneleri evde saksı çiçekleri bakmıştır. Bizler de annelerimizin çiçekleriyle özenle ilgilenmelerini gözlemleyerek büyüdük. Annelerimize sukulentlerle ilgili akıl danışırsak doğal olarak kendi deneyimleri üzerinden bilgi vereceklerdir. Eh biz de annelerimizi izleyerek büyüdüğümüz için mantıklı gelecek ve bitkimize onlar gibi bakım uygulayacağız.

Sorun tam da bundan kaynaklanıyor. Sukulentler bizim için yeni nesil bitki gibidir. Engin bitki bakma, büyütme bilgisine sahip olsanız da bunu ihtiyacı olmayan bir bitkiye uyguladığınızda aslında ona zarar veriyor olursunuz.

Konusu açılmışken size bir tavsiye vermek istiyoruz. Sevdiklerinize özel günlerde veya içinizden gelen herhangi bir günde içinde sukulent olan tatlı bir hediye kutusu vermek istiyorsanız Kendi Kutunu Yap sayfasını değerlendirebilirsiniz.

Hazır açılışını yapmışken dilerseniz sukulent bakımı konusuna ayrıntılı değinelim.

Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

sukulent-bakimi

Sıcaklık

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sukulentler sıcak ve ılıman iklimleri severler. Sonbaharda ve kışın sukulentinizi balkonda veya cam kenarında bırakmak istemezsiniz. Sıcak hava seven bitki dediysek soba, petek üzeri de konmamalı tabii ki. Isıtıcı üzerine konan sukulentler de çürümeye eğilim gösterecektir. Kısaca ev ortamında en rahat bakacağınız özenle orayı sevdi mi? Burada yeterince güneş görüyor mu diye düşünmenizin gerekmediği bir bitkidir.

Saksı Tercihi

Sukulent türleri ekim esnasında altı delikli saksı tercihi mantıklı olacaktır. Fazla sulama yapmanız durumunda saksı dibinde biriken suyun bitkinize zarar vermesini istemezsiniz. Sukulentler yoğurt kabından kahve bardağına kadar her türlü kaba ekilebilir, önemli olan kabın alt kısmı delik değil ise fazla su vermemenizdir. Saksı seçiminde sukulent boyutuna gör ne büyük ne de küçük saksı seçmelisiniz ve ekilirken sukulent yaprakları toprak altında kalmamalıdır.

Toprak

Sukulentler normal bitki topraklarında sağlıklı olarak bakılamazlar. Çöl toprağına alışık bu bitkileri kumlu özel topraklara ekmeniz gerekir. Genel olarak torf adı verilen toprağa ekilirler. Sukulent türleri ihtiyaçlarına göre toprak ihtiyacı farklılık gösterebilecektir. Bunun için bitkinizi alırken nasıl bir toprağa ihtiyaç duyduğunu da satıcıya sormayı unutmayın.

Sulama

Havadan nem kapan bitki -sukulentleri- sulama rutini ise yazın günde bir iken kış aylarında günde bir olmalıdır. Bitkinizi sulamayı rutin haline getirmeniz ve düzenli sulama yapmanız oldukça önemlidir. Ne zaman sulama yaptığınızı unutup fazladan sulama yapmamanız için alarm kurabilirsiniz. Çiçek sulamalarında genel olarak pazartesi ve perşembe günleri tercih edilmektedir. (Sebebini inanın ben de bilmiyorum birçok çiçekçiden bu tavsiyeyi aldık. Eğer siz sebebini biliyorsanız yorumlarda buluşalım.)

Ek Besinler

Sukulentler genel olarak çok az bakım isteyen güçlü bitkilerdir. Bu yüzden gübre ve vitamine çok da gerek duymazlar. Mevsim geçişlerinde bitkinizin hava değişimlerinden etkilenmemesi ve sağlıklı ömrünü desteklemek için ayda bir çiçekçilerden temin edebileceğiniz ek besinleri sulama zamanı verebilirsiniz.

Birbirinden güzel sıkça gördüğümüz sukulent çeşitlerini de ayrıntılı inceleyelim.

Sukulent Türleri Nelerdir?

aloe-vera-bitkisi

Aloe Vera

Son birkaç yıldır medikalden tutun güzellik ve bakıma kadar birçok alanda aloe vera hatırı sayılır bir yer edindi. Cilt bakımlarının vazgeçilmezi olmasının yanı sıra yanık ve yaraların iyileşmesinde de çok kullanılıyor. Tamamen doğal olup bu kadar güzel etkilerinin olması da Türk annelerini alarma geçiriyor tabii. Günümüzde 10 evden 4&#;ünde aloe vera görebilirsiniz. Her şeyin yapay ve kimyasal olması canımızı o kadar sıkıyor ki doğal ve güzel bulduğumuz bir bitkiye dahi sıkı sıkı sarılıp özümseyebiliyoruz.

Aloe veraya övgü sonrasında biraz bakımı ve özelliklerinden bahsedelim. Sulamadan önce toprağını parmağınızla kontrol edin, sulama yapılacaksa toprak tamamen kuru olmalıdır. &#;Bu bitki büyüyor geniş saksıya alalım da daha çok büyüsün&#; diye düşünmeyin. Köklerinin yeterli yer bulamadığını görene kadar saksı değiştirmeniz gerekmiyor. Bu sukulent çeşidinin mutlaka günde birkaç saat güneş ışığı alması gerekmektedir.

Senecio Rowleyanus

Bezelye salkımlarını andıran inci tanesi ismi ile de anılan bu sukulent türünün saksısı yüksek bir yere asılırsa tam bir görsel şölen yaratmaktadır. Bu sukulentin güneşi sevdiğini de belirtmek isteriz, sağlıklı büyümesi ve salkım vermesi için güzel güneş ışığı alan bir yere yerleştirilmesini tavsiye ederiz.

Kalanchoe Blossfeldiana (Kalandiva)

Menekşeyi andıran bu sukulent türleri çok çiçekli bitkiler olup canlı renkte güzel çiçekler açmaktadır. Evde, balkonda veya bahçede bakabilirsiniz. Çiçekleri olması sebebiyle bu tür, güneşi çok seviyor bu yüzden de çiçeklerin sağlıklı olması ve bol bol açması için güneş alan bir yerde bakmalısınız. Hem bakımı kolay olsun hem de evimde renk olsun diyorsanız bu sukulent türü tam sizlik çünkü bakımının diğer sukulentlerden farkı yok. Çiçeklerine bakarak sulaması aynı olamaz demeyin, su ihtiyacı az olup yazın günde bir kışın ise günde bir sulamanız yeterlidir.

Haworthia Fasciata

En çok karşılaştığınız sukulent türlerinden biridir. &#;Aşkın Gözyaşları&#; olarak adlandırılır. Bakımı yukarıda anlattığımız gibi yapıldığında uzun yıllar sağlıklı kalacaktır ve çoğaltılmaya da uygundur. Bu sukulent çeşidi bodur, enine büyür saksı seçimi de buna göre uzun değil geniş yapılmalıdır.

Sedum Morganianum

Nam-ı diğer &#;Dam Koruğu&#;, üzüm salkımı gibi yapraklara sahip olan bu bitkinin dalları gri/yeşil renklerinde olabiliyor. Güzel bakımla ve ihtiyacı olan ışığı aldığında -ışığı sever- salkımları cm uzunluğuna kadar çıkabiliyor. Bu türü sularken toprağının kupkuru olması gerekiyor, sulama günü geldi fakat bir önceki sulamadan toprak hala nemli ise sulamayı ertelemelisiniz.

Evcil hayvanı olanlara kötü haber, bu sukulent çok nazik; yapraklarına dokunmanız durumunda soluyor. Eğer kedi, köpek, kuş besliyorsanız bu sukulent türleri sizin için doğru tercih olmayacaktır. Sizin de aynı şekilde bitki ile temastan kaçınmanız gerektiğini de eklemek isteriz.

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Diyelim ki çok sevdiğiniz sukulentinizi çoğaltmak istiyorsunuz fakat nasıl yapacağınız konusunda bir fikriniz yok ve bitkinize zarar vermekten korkuyorsunuz. Hiç korkmayın, doğru yerdesiniz. Bu arada bitki bakımı ve çoğaltması konusunda ilgili iseniz orkide bakımı ve nasıl çoğaltılacağı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz. Sukulentin birçok türü var uzun ve değişik şekilli yapraklarda da bu yöntemin uygulanacağını şahsen düşünmüyorum. Anlatacağım çoğaltma işleminin sadece etli yaprakları olan sukulentlere uygulandığını gördüm.

Öncelikle sukulentinizin toprağa yakın yapraklarını dikkatle koparmanız gerekiyor. Bu işlemi yaparken yaprağa ve gövdeye zarar vermemeye çalışın. Sukulentler çok kabuk kök saldığı ve hemen toprağa tutunduğu için bu yaprakları kullanacağız.

Gövdede hiç yaprak kalmadığından emin olun. Sonrasında steril bir makasla sukulentin çiçekli kısmını yapraklarını aldığımız gövdeden kesin. Kök kısmını sulama rutininize devam edin, yeni sukulentler oluştuğunu göreceksiniz.

Ayırdığınız yaprakları ve kestiğiniz çiçekli kısmı bir gün oda koşullarında bekletin. Sonrasında nemli bir toprağın üzerine bırakın (henüz ekmiyoruz).

hafta içerisinde minik sukulentleri görebileceksiniz. Minik sukulentler başlangıçta çıktıkları yapraktan beslenecek ve yaprak zamanla çürüyecek. Bu aşamadan sonra minik sukulentler köklenmiş, tutundukları yaprak çürümüş olacak. İşte bu aşamada toprağa ekebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir