idrarda nitrit olması / İdrar Analizi - monash.pw

Idrarda Nitrit Olması

idrarda nitrit olması

Nitrit (NIT) y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; nedir? İdrarda neu değer aralığı ka&#; olmalı?

Birtakım iltihap türlerinin tespit edilebilmesi noktasında nit değerleri ön plana çıkmaktadır. Özellikle bazı bakterilerin mesaneyi, böbrekleri ve üreterleri enfekte etmesine karşı nit üzerinden gerekli testler yapılır. Bu testler neticesinde durum ortaya çıkarılır ve meydana gelen sorun tespit edilmek suretiyle tedavi yöntemleri ele alınır. İdrar yolu enfeksiyonları olarak bu sorun nitrit değerleri ölçülmesi ile beraber anlaşılmaktadır.

Nitrit (NIT)yüksekliği veya düşüklüğü nedir?

Nitrojen ürünlerinin yan atıkları için nit denmektedir. Diğer bir adıyla Nitrit olarak da bilinir. Enfeksiyondan sorumlu olan bakteriler bu atık içerisinde beslenir. Bu doğrultuda idrarda görülen nitratlara ayrılırlar. Belli bir dengede kalması yani bir değeri taşıması sağlık açısından büyük öneme sahiptir. Gerekli olan değerin aşağısına düşmesiyle daha yukarı çıkması birçok farklı hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Yapılan testler ve teknikler doğrusunda nitritüri değeri ortaya çıkarılır. Nitritüri ise Idrarda yer alan nitratlar için kullanılan bir tıbbi terim şeklinde öne çıkıyor. Bu konuda birçok farklı problemin nit yüksekliği veya düşüklüğüne sebebiyet verdiğini dile getirmek mümkün.

- İdrar renginde değişiklik,

- İdrar esnasında yanma ya da zorlanma ve ağrının oluşması,

- Ağır kokulu idrar yapma,

- Bulantı ve aniden gelişen kusma,

- Titreme gelmesi,

- Yüksek ateş,

- Belirli aralıklarla yaşanan sırt ya da bel ağrıları,

- Çok sık aralıklar ile idrara çıkma,

Bu gibi belli başlı bazı belirtiler nedeniyle doğal olarak nit yüksekliği ya da düşüklüğü ortaya çıkar. Bu durum vücudu korumak amaçlı nitrit değerinin yukarı çıkması veya aşağı inmesi gibi söylenebilir. Bunun sağlıklı bir vücut içerisinde dengeye kavuşabilmesi adına mutlaka gerekli test ve tahlillerin yapılması gerekir.

Bu doğrultuda net değerini yükselten ya da indiren bazı sebepler bulunmaktadır. Nitrit varlığı genel olarak bakteriyel enfeksiyonun varlığından kaynaklanmaktadır. Daha çok idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilindiğini söylemek mümkün. Bu doğrultuda üreter kısmında, İdrar yolunda ya da böbreklerde enfeksiyon oluşabilmektedir. İnsan vücuduna zararlı olan bakteriler idrar yolundan giriş yapar ve hızlı şekilde çoğalım gösterirler. Özellikle bazı bakteri çeşitleri bu bölgedeki nitratları nitrite dönüştürür. Bu da bakteriyel enfeksiyonların bu kısımda yer aldığını gösterir.

İdrarda neu değer aralığı kaç olmalı?

İdrar üzerinde yaşanabilecek olası problemlere karşı neu değerli mutlaka belli bir dengede olması gerekmektedir. Bağışıklık sistemi güçlendiren ve pek çok bakteriyel enfeksiyona karşı önlem alan bu değer belli bir noktada durmalıdır. Bu doğrultuda mikrolitre kanda ile arasında olması çok önemlidir. Yüzde olarak ise beyaz kan hücreleri içerisinde %50 ila %70 arasında bir değer çok önemlidir. Özellikle hangi değerin kişi adına doğru bir dengede bulunması açısından, mutlaka yapılacak olan uzman doktor kontrolündeki gerekli testler üzerinden ele alınır.

Düşürmek veya yükseltmek için ne yapılmalı?

İdrar bölgesinde bakteriyel enfeksiyonlar olarak öne çıkan hastalık, kişinin gündelik yaşamına oldukça önemli oranda zararı uğratabilmektedir. Zararlı bakteriler idrar üzerinden giriş yapmak suretiyle kısa sürede çoğalır. Böylece ateş, çok sık idrara çıkma, yanma ya da sırt ve bel ağrısı gibi daha pek çok farklı belirti üzerinden kendisini gösterir. Böylesi hastalığın önüne geçebilmek için yapılması gereken uzman bir doktora danışmaktır. Gerekli olan kan testleri ile beraber yapılacak diğer tahliller üzerinden kesin sonuç alınır.

Tıbbi açıdan doktor kontrolü altında gerekli testler yapılmadan kesin sonuç bilinemez. Belirtiler bakteriyel idrar enfeksiyonunu gösteriyor olsa dahi kesinlik kazanmaz. Bu doğrultuda ele alınacak bir takım ilaç tedavileri ya da farklı operasyonel müdahaleler söz konusudur. Aynı zamanda bireysel olarak da mutlaka sağlıklı bir yaşam, dengeli beslenme ve bol su içmek oldukça önemlidir. Böylece bu değeri istenilen dengede tutma imkanı elde edilebilir. Aksi takdirde çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınarak bakteriyel enfeksiyonların varlığından bahsetmek mümkün olur.

İdrarda nitrit nedir neden olur? Belirtileri ve tedavisi

İdrarda nitrit olması, idrar yolunda iltihap olduğuna işaret ediyor. İdrarın gerekli test aşamasından geçmesi ile elde edilen içerisinde vücuda ait birtakım patolojik bulguların da bulunması idrarda nitrit maddesinin tespit edilmesi enfeksiyon oluşumunu destekliyor. 

Kadın, erkek her yaştan insanda idrar içerisinde nitritin ortaya çıkması farklı sebeplerden monash.pw şartlarda idrar içerisinde nitrat bulunuyor ancak nitrit bulunmuyor.

İdrarda nitritin hızlı iyileşmesi ve tekrarlamaması için temizliğe dikkat edilmesi, cinsel ilişkide korunmaya özen gösterilmesi , kadınların tuvalet kağıdını önden arkaya doğru kullanmaları gerekiyor.

İdrarda nitrit belirtileri

- İdrar sırasında yanma ve ağrı olması

- Yüksek ateş

- Sırt ve bel ağrıları

- İdrar renginde değişiklik

- İdrar kokusunun ağır olması

- Mide bulantısı

- Titreme

- İdrarda kan

- Çok sık bir şekilde idrara çıkma

- İdrarın bulanık ve koyu kıvamda olması

- Kusma

İdrarda nitrit neden olur? İdrarda nitrit nedenleri

- Korunmasız cinsel ilişki

- Genital bölge hijyenine dikkat etmemek

- Böbrek taşı veya böbreklerde kum olması

- Hatalı tuvalet alışkanlıkları

- Prostat büyümesi, tümör

- İdrar yolu iltihapları

İdrarda nitrit testi nasıl yapılır?  İdrar tahlili nitrit negatif nedir?

İdrar içerisinde olabilecek tüm enfeksiyonların teşhisi için mutlaka idrar kültürü yapılması gerekiyor. Bu gibi durumlarda idrar kültüründen elde edilen sonuçların yüzde 80'ni negatif olarak çıkıyor. Bu tür hemen uygulanan idrar kültür işlemleri genellikle laboratuvar giderlerinin artmasına sebep oluyor. Bu yüzden idrarın dış görüntüsünün normalin dışında olup olmadığının mutlaka testlerden önce değerlendirilmesi kişinin kendisi tarafından önemli oluyor. Ayrıca idrar yapma esnasında yanma, kaşıntı, ağrı gibi belirtilerinde olması idrar kültürünün uygulanmasının azaltılmasına olanak sağlıyor.

İdrar tahlilinde nitrit pozitif ne demek?

İdrarda nitrit pozitif, idrar içerisinde kültür tahlili sonucunda pozitif çıkması halinde idrar yollarında enfeksiyon olduğunun tanısını kesinleştiriyor. Özellikle idrar görüntüsünde koyulaşma bulanıklık, sık idrara çıkma ve idrarı tam yapamama gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

İdrarda nitrit pozitif ayrıca idrarın yapılış esnasında genital bölgede hissettirdiği belirtilir ile de ön teşhisi konulabiliyor. İdrarda nitrit çıkması idrar yollarında hastalık olduğunun kanıtı oluyor. O nedenle idrar yapma esnasında kaşıntı, yanma, ağrı hissiyatı meydana getiriyor. Hatta kanama gerçekleştireceğinden idrar renginde koyulaşma meydana geliyor.

İdrarda nitrit pozitif değerlendirmesi greiss reaksiyonuna bağlı olarak tespit ediliyor. Bu duruma göre nitrit asit ortamında aromatik amin ile reaksiyona giriyor ve diazonyum tuzu meydana geliyor. İdrarda renk değişikliği içerisinde nitrit seviyesine göre değiklik gösteriyor.

İdrarda nitrit tedavisi nasıl yapılır?

Nitrit teşhisi sonucunda doktor tarafından reçete olarak verilen ilaçlar temin edilerek düzenli olarak kullanılıp tedavi süreci hızlandırılıyor. İltihaplanmayla birlikte söz konusu bu sağlık probleminin meydana gelmesiyle birlikte önerilen antibiyotik kullanımının düzenli yapılması tedavide etkin rol oynuyor. 

Bunun yanında sıra cinsel organdan mikrop bulaşma olasılığı yüksek olduğu için bu kısmın günlük temiz tutulması iyileşmeye yardım ediyor. Ayrıca bol su tüketimi idrarda nitrit miktarının çıkışına yardımcı olarak bu problemin azalmasına neden oluyor. Son olarak da vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyve ve sebze tüketilmesi tedaviye iyi yönde etki ediyor.

İdrarda nitrit için hangi bölüme gidilir?

İdrarda nitrit için Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Nitrit (Nıt) Nedir, İdrarda Nitrit Neden Olur? İdrarda Nitrit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nitrit, idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle oluşan bir nitrojen atığıdır.

Nitrit (NIT) Nedir? İdrarlarda Nitrit Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonları herkesin yaşayabileceği bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Bazı nedenlerden dolayı idrar yollarında enfeksiyon oluşabiliyor. Bu enfeksiyonlar insan vücudunda bazı etkiler gösteriyor. İltihap tespiti için yapılan testlerde nitrit görülür. Nitrit idrar yolu enfeksiyonları oluşmasıyla beraber oluşur. Nitritler herkesin merak ederek araştırdığı bir terimdir. Nitrojen atıklarının yan ürünleri olarak biliniyor. Enfeksiyona neden olan bakteriler, bu atıklar arasında beslenerek idrarda rastlanan nitratlara ayrılıyor. İdrar içerisinde bulunan nitratlar için kullanılan bir isimdir. İdrarda neden nitrit olduğu da çok merak ediliyor.

İdrar tahlillerinde görülen nitritler idrar yolunda bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Bu durum özellikle idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olarak adlandırılıyor. İdrar yolunda veya böbreklerde idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Zararlı bakteriler idrar yoluna geçiş yaptığında hızlı bir şekilde çoğalabiliyor. Bazı bakteri çeşitlerinin, nitratları nitritlere çevirme özelliği bulunuyor. İdrarda nitrit bulunması durumu, kişilerin herhangi bir bölümünde idrar yolu enfeksiyonu olduğunu gösterir. 

İdrarda Nitrit Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrarda nitrit görünmesi insanların telaşlanmasına neden olabiliyor. İdrarda görülen nitrit değerleri idrar yolu enfeksiyonlarını işaret ediyor. İdrarda nitrit görülmesinin bazı belirtileri bulunuyor. Kişiler bu duruma daha hakim olabilmek için belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. İdrarda görülen nitrit belirtileri şu şekilde görülüyor,

  • İdrar renginin değişmesi
  • İdrar yaparken yanma veya zorluk
  • Mide bulantıları ve kusmalar
  • Kokusu yoğun olan idrar
  • Yüksek ateş
  • Titremeler
  • Çok fazla idrara çıkmak
  • Sırt ağrıları

İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişiler dahiliye bölümüne başvurması gerekiyor. Doktorlar tanı işlemlerini yaparak, hastalara birçok ilaç tedavisi uyguluyor. Bu ilaç tedavileriyle enfeksiyonların giderilmesi sağlanıyor.

Tam idrar testi analizi üriner sistem hastalıklarını göstermede en önemli testlerden biridir. Aynı idrar testi gibi idrar sedimenti inceleme de idrar analizinin çok önemli bir koludur.

 

Tam İdrar testinin (TİT) sabah ilk idrardan yapılması uluslararası kılavuzlarca önerilmektedir.

 

24 saatlik idrarda bakılan tetkikler birçok hastalığın tanısında kullanılmaktadır. 24 saatlik idrarı toplamak hataya açık bir durumdur. Fazla ya da az toplanabilir. Hastaya doğru tarif yapılarak hatalar azaltılabilir. Örneğin hasta uyandığında sabah 7 de ilk idrarını tuvalete yapmalı, daha sonra gün boyunca ve ertesi sabaha değin gece boyunca olan tüm idrarını ve ertesi sabah ilk idrarını en az 2,5 litrelik bir idrar kabında toplamalıdır. Egzersiz ilişkili protein kaçağı, idrarda kan hücresi görülmesi ve silendir formasyonunu arttırabileceği için 24 saatlik idrar toplama esnasında ağır egzersiz yapılmaması önerilir. Adet döneminde de kadınların 24 saatlik idrar toplamaması gerekmektedir.

 

İdrar kültürü ve idrar sedimenti değerlendirmesi için özellikle sabah ilk idrarın orta akımı gerekmektedir.

 

İdeal idrar kabı temiz ve kapasitesi en az 50 ml olmalıdır. İdeal çalışma örnek alındıktan sonra 3 saat içerisinde örneğin çalışılmasıdır.

 

İDRARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

 

RENK

İdrarın içerdiği ürokrom konsantrasyonuna göre değişmek üzere normal rengi soluk, açık sarıdan koyu sarıya kadar değişebilmektedir.

 

İdrar renginde sık renk değişikliklerine yol açan durumlar hematüri, hemoglobinüri ve myoglobinüri (pembe, kırmızı, kahverengi veya koyu kahverengi), karaciğer ve safra yolları hastalıklarında oluşabilen bilirubinüri (koyu sarıdan kahverengine değişen), ürat kristalleri (pembe idrar), idrar yolu enfeksiyonları (Klebsiella spp., Proteus mirabilis, Escherichia coli, Providencia)  veya kalıcı idrar sondası olan hastalarda Enterococcus spp.’ A bağlı , şilüri (beyaz süt kıvamında idrar), porfirinüri (idrarda porfobilinojen atılımına bağlı), alkaptonüri (kırmızı idrarın beklemeyle siyaha dönmesi) durumlarında ortaya çıkabilir.

 

İdrarda renk değişikliğine yol açan ana ilaçlar: rifampin, fenazopiridin grubu (Sarıdan turuncu ve kırmızıya değişebilen ), desferroksamin (pembemsi idrar), fenitoin (kırmızı idrar) klorokin ve nitrofurantoin (kahverengi idrar) triamteren, propofol (yeşilimsi renk), metilen mavisi (mavi idrar), metronidazol, metildopa, imipenem (bekledikçe koyulaşan idrar)

 

Yiyeceklerden sık renk değişikliği yapanlar ise pancar (kırmızı idrar), senna (sarıdan kahverengine )  ve raventtir. (rhubarb) (kırmızı idrar)

 

BULANIKLIK

Normal idrar şeffaftır (transparan, ışığı geçirir). İdrarın bulanıklığı herhangi bir partikülün özellikle de hücrelerin, kristallerin ve bakterilerin daha yoğun olmasına bağlı oluşabilir. En sık idrarı bulanık hale getiren durumlar ise idrar yolu enfeksiyonu, ağır hematüri ve genital sekresyonlardır. Ancak idrarın şeffaf olması tek başına idrar örneğinin patolojik olmadığını söylemek için yeterli bir kriter değildir.

 

KOKU

İdrar kokusundaki değişiklik bazı gıdaların tüketilmesine bağlı değişebilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu ya da bazı metabolik hastalıklara özel kokular eşlik edebilir (fenilketonüri, izovalerik asidemi, hipermetiyonemi).

 

DANSİTE

Aynı volümdeki suya göre idrarın ağırlığı anlamına gelir. Genelde striple ölçülür ve strip esas olarak idrardaki iyonik konsantrasyonu ölçer. Normal idrar dansitesi g/ml aralığındadır. aralığı belirgin olarak idrarın dilüe olması anlamına gelir ve genelde aşırı su alımı ya da diabetes insipitus hastalığına eşlik eder. İdrar dansitesinin olması izostenürik idrar anlamına gelir ve genelde idrar konsantrasyon becerisinin bozulduğu akut tübüler nekroz ya da kronik böbrek hastalığına eşlik edebilir. g/ml gibi değerlerse ekstrensek osmotik ajan ya da idrarda radyokontrast madde atılımı ile bir arada olabilir.

 

İDRARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

 

pH

İdrarın asiditesini, dolayısıyla idrardaki H+ iyon varlığını gösterir. İdrar stribi ile tanımlanan özelliklerden biridir. pH ,0 aralığını ölçebilir. Duyarlılığı 0,5 intervallerinde olduğu için çok hassas bir metod değildir. Düşük pH genelde kandaki metabolik asidoza (asit yükü), yüksek protein alımına ve volüm eksikliğine işaret eder. Yüksek idrar pH’ı ise vejeteryan diyet, renal tübüler asidoz ve idrarda üreaz pozitif mikroorganizmalarla enfeksiyonda üreden amonyak üretilen duruma işaret edebilir.

 

HEMOGLOBİN

İdrarda eritrosit varlığını (alyuvar, kırmızı kan hücresi) indirekt olarak gösterir. Yanlış negatiflik yüksek dansite ya da yüksek C vitamini düzeyine bağlı oluşabileceği gibi yanlış pozitiflik de myoglobinuri ya da psödoperoksidaz aktivitesine sahip Enterobacter, Staphyloccoccus, Streptococcuslara bağlı enfeksiyonlarda da gelişebilir.

 

GLUKOZ

Kan glukozu mg/dl yi geçtiğinde idrarda glukoz pozitifliği görülebilir. Yanlış negatiflik idrar yolu enfeksiyonu ya da idrarda askorbik asit varlığında; yanlış pozitiflik ise okside edici ajanlar ve asit yükü fazla olan idrarda görülebilir.

 

PROTEİN

Uluslararası KDIGO kılavuzuna göre idrarda protein atılımı 24 saatlik idrarda mg üstü olarak tanımlanmıştır. İdrardaki proteini ölçmek için üç farklı yaklaşım mevcuttur.

 

Albumin

Tam idrar testlerinde ölçülen protein albümindir. İdrardaki protein atılımını strip üzerinde pH duyarlı bir ölçümle sunar. Sonuç negatiften, ++++ (4 pozitif)’ e giden bir skalada sunulur.

 

24 Saatlik Protein Atılımı

İdrarda protein atılımını gösteren altın standart testtir. Kişilerin bir sabahtan diğer sabaha değin tüm idrarlarının toplanarak içerisindeki toplam protein miktarının ölçülmesi ile değerlendirilir. Normal miktar günde mg altında proteinin idrarla atılmasıdır.

 

Spot İdrarda Protein/Kreatinin Ve Albumin/Kreatinin Oranı

Erken sabah idrarında ölçülen spot idrar protein/kreatinin oranı 24 saatlik ölçüme bir alternatif oluşturmaktadır. Normal miktar günde mg altında proteinin idrarla atılmasıdır. Sonuçlar büyük oranda 24 saatlik idrar sonuçları ile korelasyon gösterse de özellikle kas kitlesi düşük olan ileri yaş ve kadın hastalarda idrarla kreatinin atılımı değişebileceğinden sonuçlar değişebilir. KDIGO kılavuzlarına göre özellikle kronik böbrek hastalığı olan hastalarda ilk ölçümde protein/kreatinin oranındansa; albümin/kreatinin oranına bakılması önerilmektedir. Çünkü albümin atılımı özellikle böbrek hasarını göstermede daha hassas bir metoddur. Ancak bazı özel böbrek hastalıkları durumunda (tübülointerstisyel hastalık, monoklonal gamopatiler) Albumin kreatinin oranı da yanlış negatif sonuçlar verebilir. Normal olarak albümin atılımı günde 30 mg’ın altındadır.

 

LÖKOSİT ESTERAZ

İdrarda lökositlerin (akyuvar) bulunduğunun göstergesidir. Düşük idrar yoğunluğu, idrar pH değeri yüksekliği, idrar örneğinin değerlendirilmesinde gecikme olması durumunda lökosit esteraz pozitif olabilirken lökositler parçalanabileceği için lökositler görülmeyebilir. Yanlış negatif değerlendirmeler ise yüksek miktarda C vitamini alımı, idrarda yüksek glukoz ve protein olması (>5g/l), sefalotin, tetrasiklin, sefalexin veya tobramisin gibi antibiyotik kullanımlarına bağlı olabilir. Yanlış pozitif sonuçlar ise idrar koruyucu olarak formaldehid kullanımında, imipenem, meropenem veya klavulonat antibiyotikleri kullanımında oluşabilir.

 

NİTRİT

İdrarda nitrit varlığı nitrat redüktaz aktivitesine sahip bakterilerin idrardaki nitratı nitrite çevirmesi sayesinde olmaktadır. Bu bakteriler genellikle gram negatif bakterilerdir (psödomonas ve enterokok grubu hariç). Yanlış negatif sonuçlar özellikle vejetaryen diyetle az miktarda nitrat içeren gıdaların alınması, yanlış pozitiflik ise anormal idrar rengi olan durumlarda gözlenmektedir.

 

KETON

İdrardaki keton dipstick ölçümü asetoasetat ve asetonu ölçer. (Beta hidroksibütiratı ölçmez. ) İdrarda keton uzayan açlık, kusma, diabetik ketoasidoz ve uzun süreli egzersiz durumunda oluşmaktadır.

 

İDRAR MİKROSKOBİSİ

 

ERİTROSİTLER (RBC, Red blood cell, Kırmızı kan hücreleri, Alyuvarlar)

Santrifüj edilmiş  sabah ilk idrarda mikroskopta x’lük büyütmede her sahada 5’ten fazla eritrosit olması anormaldir. Genellikle böbrek taşına bağlı olabileceği düşünülse de böbrek kistlerinden, kadınlarda menstrual döngüye ve ürogenital sistem tümörlerine kadar değişen birçok farklı klinik duruma eşlik edebilir.

 

 

LÖKOSİTLER (WBC, White blood cell, Beyaz kan hücreleri, Akyuvarlar)

Santrifüj edilmiş  sabah ilk idrarda mikroskopta x’lük büyütmede her sahada 3’ten fazla lökosit olması anormaldir. Lökositler idrar yolu enfeksiyonu ve diğer böbrek hastalıkları ile ilgili olabilir. İdrarın kontaminasyonu da (idrarın başka vücut bölgelerine değerek alınması) idrarda lökosit fazlalığının bir göstergesi olabilir.

 

EPİTEL HÜCRELERİ

Renal tübüler,  transizyonel epitel hücreleri (üroepitelyum) ve skuamöz epitel hücreler idrarda görülebilir. Mutlak bir hastalığı göstermezler. Diğer klinik süreçlerle birlikte değerlendirilmelidir.

 

SİLENDİRLER

Böbrekte fonksiyonel sahalardan biri olan distal tübülde oluşan Tamm Harsfall glikoproteinin ana yapısını oluşturduğu silindire benzeyen yapılardır. İçerdiği maddelerin adlarına göre adlandırılırlar. Hyalen, granüler, eritrosit, lökosit, epitelyal, yağ ve mum silendirler en sık karşılaşılanlarıdır. Her silendir farklı klinik durumu gösterebilir. Hyalen ve granüler silendirler her zaman bir hastalığı göstermeyebilir. Diğer silendirler ise genellikle bir böbrek hastalığına işaret edebilir.

 

KRİSTALLER

Böbrek taş hasalığı veya bazı kalıtsal hastalıklarda tanıya yardımcı olabilirler. İdrarda en sık görülen kristaller kalsiyum okzalat (en sık), triple fosfat (strüvit), magnezyum amonyum fosfat, ürik asit ve sistin kristalleridir.

 

ORGANİZMALAR

İdrar normalde sterildir (mikroorganizma içermez).  Ancak bakteri, mantar, parazit ve virüslere bağlı enfeksiyon durumlarında idrarda bulunabilirler. Bazen de genital enfeksiyonlar olduğu zamanlarda da idrarda mikroorganizmalar gözlenebilir. İdrar kültürü ve özel testlerle idrarda hangi mikroorganizmanın bulunduğu ortaya çıkarılabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır