lisans mezunları kpss ile nerelere atanabilir / İstatistik Mezunları KPSS'de Nereleri Hangi Meslekleri Tercih Edebilir? - Tercihini Yap

Lisans Mezunları Kpss Ile Nerelere Atanabilir

lisans mezunları kpss ile nerelere atanabilir

Açıköğretim Mezunları KPSS'de Eşit Şartlarda mı Yarışıyor?

Açıköğretim Mezunları KPSS'de Eşit Şartlarda mı Yarışıyor?

Her üniversite öğrencisi gibi Açıköğretim Fakültesi öğrencileri de okul bitimini müteakip iş bulma telaşı içerisine girmektedirler. Ülkemizde iş ararken en önemli alternatif ise devlet kurumlarıdır . Devlet kurumlarının işe almada en önemli kriteri ise herkesin bildiği gibi KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı.

Kamu Personeli Seçme Sınavı, A grubu ve Öğretmenlik için her yıl , B grubu kadrolar için ise iki yılda bir (çift yıllarda)  Lisans öğrencileri için,   Temmuz ayında; Lise – Önlisans öğrencileri için,  Eylül ayında yapılan bir sınavdır. Bu çerçevede , , yılında hem B grubu hem A grubu sınavı yapılacaktır. Kamu Personeli Seçme Sınavı, tüm adaylar için belirli alanlarda test tekniğine göre hazırlanmış sorulardan oluşan objektif bir sınavdır. Dolayısıyla Açıköğretim Fakültesi mezunu ile Gazi Üniversitesi mezunu arasında hiçbir fark yoktur .

Yıllardır içinde olduğumuz eğitim hayatı sürecinde , hem örgün okul hem açıköğretim mezunları ile tartıştığımız konuların başında KPSS'de eşit olup olmadıkları sorunsalı gelir. Genelde açıköğretim mezunu arkadaşlar , matematik vb. derlerinin zayıf olduğundan veya örgünün çok daha farklı olacağından dem vurarak eşit bir yarışta olmadıklarını söylerler. Eskiden bunun böyle olmadığını uzun uzadıya anlatmamız gerekirdi. Ancak artık açıköğretim mezunları bırakın KPSS B ve öğretmen kadrolarına atanmayı; müfettiş, uzman, hakim, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolarında kendilerine yer bulmaya başladılar.

Meramımızı bir örnek üzerinden, ayağı yere basan ve ülke gerçeklerini dikkate alan bir şekilde anlatmaya çalışalım. X üniversitesinin İİBF'nin İktisat bölümü ile AÖF İktisat bölümünü ele alalım.

1-Okutulan ders kitapları açışından değerlendirme yapmamız gerekirse ; X üniversitesinde okutulan ders kitabı, ya ders hocasının kitabı (kitabı yoksa genelde notlarının yeterli olduğunu vurgular ) ya da bir başka hocanın ders kitabını tavsiye eder. AÖF iktisat bölümüne baktığımızda ise sadece bir kitabı değerli hocanın ünite paylaşarak yazdığı görebilmekteyiz. Seçilen hocalar Anadolu Üniversitesiyle kalmamakta, Türkiye'nin en seçkin hocalarına yazdırılmaktadır.

2-Örgün/Uzaktan eğitim kıyaslaması açısından baktığımızda ; Türkiye gerçekleri göz önüne alındığında, X üniversitesinde iktisat bölümü öğrencisi de diğer bir çok yerdeki öğrencide olduğu gibi örgün üniversiteyi aöf öğrencisi (derse gitmeden) gibi okuma alışkanlığı var. Bu ve benzeri bölümlerde ders devam mecburiyeti olan çok nadir ders vardır. (Teknik ve uygulamalı bölümler hariç)

3-KPSS sınavı açısından baktığımızda; X üniversitesinde iktisat bölümü öğrencisi veya açıköğretim öğrencisi için durum çok farklı değil. Okul bir şekilde bittikten sonra eğer KPSS'ye girme niyetleri varsa oturup her şeye sıfırdan başlamaları ve sınava uygun kaynakları bitirmeleri gerekmektedir. Son yapılan KPSS sınavında Türkiye geneli iktisat ortalaması 4 'ün biraz üzerinde olduğu dikkate alınırsa durum daha iyi anlaşılacaktır.

Sevgili arkadaşlarım, özetle siz gerçekten kazanmak istediğiniz kadroyu kafanıza oturtmuş ve gereken çalışmaları yapmışsanız gerisi tamamen palavra olmakta. Özellikle mülakat süreci, çalışılan kaynak vb. konularında sizden gelen talepleri de dikkate alarak, bu mevzuyu tartışmaya devam edelim…Kolaylıklar

one day AÖF

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)

sayılı Devlet Memurları Kanunu ve sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak, yılında yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmek maksadıyla yürürlüğe girmiştir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ilk olarak yılında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS),  yılında Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) olarak yapılmakta iken, yılında yürürlüğe giren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla yapılmaya başlanmıştır.
Kamu Personeli Seçme Sınavları;*KPSS &#; A Lisans mezunları için A grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P93, P94, P, P,P,P,P puan türleri haricinde kalan puan türleri
*KPSS &#; B  Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P3 puan türü.
*KPSS &#; B Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P93 &#; 94 puan türü.
*KPSS &#; Din Hizmetleri ( Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P, P, P puan türü)
*KPSS – Öğretmenlik ( Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P,P puan türü ) olmak üzere temelde beşe ayrılmaktadır.
KPSS sisteminde 55 tane puan bulunmaktadır. KPSS puan türleri aşağıdaki gibidir:

B Grubu Puanlar (Sadece Çift Yıl)Öğretmenlik Puanı (Her yıl )A Grubu Puanlar ( Her yıl)
LisansÖnlisansLiseP10, P,PP10, P93, P94, P, P, P, P, P puan türleri haricinde kalan puan türler.
P3P93P94

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı, Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmaktadır. Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
a) A Grubu Kadrolar;
Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına, lisans mezunu adayların kamu kurumlarındaki kariyer meslekler olarak adlandırılan; Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik, Denetçilik, Hukuk Uzmanlığı, Uzman Hukukçu,  Hukuk Müşavirliği, Aday Meslek Memurluğu, olarak sayabileceğimiz mesleklerdir.
b) B Grubu Kadrolar;
Kadroları sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.  B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
LİSANS MEZUNLARI İÇİNKAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (KPSS –A )A GRUBU PUAN NEDİR?
KPSS sisteminde 55 ayrı puan türü bulunmaktadır, testlerin değişik puan ağırlıkları ile oluşturulan ve kurumların personel ihtiyacına göre belirlenmiş bu puanların, 47 tanesi A grubu kadrolara atanmada kullanılacak puan türlerini, 1 tanesi de ( P 3 ) B grubu kadrolara atama için, geri kalan kısım ise öğretmenlik, lise ve önlisans, din hizmetleri kadroları için kullanılan puanlardır. Kurumların 48 puan türünün seçimindeki ana kriter,  kurumun alacağı personel ve kadro ihtiyacına uygun olan eğitim ve yeterliliği ölçecek Kpss puanını belirleyerek bu puan türlerinden bir veya daha fazlasını giriş sınavı ilanlarında duyurarak personel alımı yapmaktır. Örneğin bir kurumun hukuk, bilgisi fazla olan personele ihtiyacı varsa bu puan türlerinden, hukuk ağırlıklı puanı, iktisat, muhasebe veya maliye bilgisi fazla personel ihtiyacını yine bu puan türlerinden ihtiyacını karşılayacak ve bu testlerde ağırlığı fazla olan puanı seçerek ilanlarında belirtirler.

*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına, atanacak adayların ön elemesi için,  müfettiş, uzman, denetmen yardımcılıkları ile kontrolör kadrolarına A grubu kadrolar, bu kadrolara atanabilmek için yapılan sınava da KPSS-A denmektedir.
Bu kadrolara genel olarak SBF, Hukuk, İktisat, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmekte olup, nadiren de olsa bazı kurumlar mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, uzman yardımcılığı ve kontrolör kadrolarına başvurabilmelerine imkân tanımaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir.  Sadece çok az sayıda kurum, bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir.
Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendislerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır. Mühendislik, mimarlık, fen/fen edebiyat, tıp gibi fakülte ve bölümlerden de başvuru alınmasına rağmen, bunlar oldukça sınırlıdır. Kamu kurum ve kuruluşları, (A) grubu olarak nitelenen kadrolarına personel seçimini, esas olarak kendi mevzuatına göre yapacakları giriş sınavı ile gerçekleştirir. Ancak, kendi mevzuatında hüküm bulunmak kaydıyla KPSS puanları, giriş sınavı yapılmadan da ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca, doğrudan (A) grubu kadrolara atama için kullanılabilir.
Adayların öncelikle KPSS’ye girmeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları şarttır. Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyon kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenen sayıda aday çağrılır. KPSS-A kadrolarına başvuracak adaylar başvuru yapmak istediği Kamu kurum ve kuruluşlarının A grubu kadrolarında belirtilen görevlere ilişkin giriş sınavı şartlarında belirtilen KPSS puan türü ve asgari puanı almak zorundadır. KPSS-A’ da Kamu kurum ve kuruluşlarının A grubu kadrolarına başvuru için açacağı giriş sınavı şartlarında belirtilen KPSS puan türü ve istenilen asgari puanın en az 10 puan üzerinde puan almak giriş sınavına katılma şansını artıracağından, başvurulacak kadroların puan türleri ve kapsamlarını iyi değerlendirilmelidir. Kurumların kendi sınav yönetmeliklerinde başvuru şartı olarak istediği KPSS puan türü ve talep ettiği en az puan genellikle 70 ve üzeridir.
Ancak her dönem belirli sayıda kişi giriş sınavlarına katılma hakkına sahip olacağından, asgari başvurma puanı 70 veya 75 ise de, giriş sınavına alınanların puanı başvurular dikkate alındığında 80 hatta 85 puan civarında olabilmektedir. KPSS sonuçları 2 yıl süreyle geçerlidir. KPSS’ ye, lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabileceklerdir.
Adayların, sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde belirtilen koşullar ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi mevzuatındaki diğer adaylık koşullarını da taşımaları zorunludur.

*KPSS KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

KPSS Lisans (GENEL YETENEK GENEL KÜLTÜR )Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programlarıGenel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60)Zorunlu
KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programlarıHukuk   : 40 İktisat    : 40 İşletme    Maliye     Muhasebe ÇEKO      İstatistik : 40 Kamu Yn:  40 seafoodplus.infoşkiler İsteğe bağlı KPSS- A kadrolarına atanmak isteyen lisans mezunları için zorunlu.

Hukuk fakültesi ve İİBF mezunlarının genel kültür, genel yetenek, hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, işletme derslerine hazırlanmaları, kurumların açacağı sınavlarda kullanılan puanlar açısından önemli olduğu için bu testlere önem vermeleri gerekir, ancak diğer testlere hazırlanmamış dahi olsa adaylar bu testlerden en az bir net yaparak puanlarının hesaplanmasını sağlaması uygun olmaktadır.

*KPSS’DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMI KPSS SINAV İÇERİKLERİ VE SORU SAYILARI
*KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ)
*KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ)KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR,)
Sınavı Alan sınavlarından 1 hafta önce ayrı bir sınav şeklinde yapılmaktadır, GK – GY sınavı bütün adaylar için zorunlu olarak girilmesi gereken tek sınavdır. Lisans mezunları A kadro mesleklere de girmek için puanlarının hesaplanmasını isterse, GK – GY sınavı dışında alan sınavlarında katılmak zorundadır. Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam sorudan oluşmaktadır ve süre olarak dakika verilmektedir.
Genel Yetenek – Genel Kültür dersleri ve çıkacak soru sayıları aşağıda verilmiştir:

Türkçe30 Soru
Matematik   30 Soru
                          Tarih                            27 Soru
Coğrafya  18 Soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi9 Soru
Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik olaylar3 Soru
  • KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ)

 *A Grubu Kadrolar için yapılan alan sınavından Ekonometri testinin çıkarılması
KPSS ve öncesinde Ekonometri Testinin dikkate alındığı altı farklı puan türü bulunmakta ve bu puan türlerinde Ekonometri testi ile arasında ağırlıklandırılmakta idi.
KPSS sayısal verilerine göre Ekonometrinin sırasıyla 0, ve 0, net ortalamasıyla oldukça gerilerde olduğu ve bahsi geçen puan türlerinin adaylarca ve kurumlarca tercih edilmediği için işlevsel olmayan Ekonometri testinin KPSS alan sınavından çıkarılması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu Kadrolar için hesaplanan puan türlerinden YDS ağırlıklarının çıkarılması
KPSS ve öncesinde, hesaplanan puan türünün 91’inin hesabında Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) elde edilen puan %10 ila %60 oranlarında etkili olmakta; ancak, YDS Yönetmeliğinde bu sınav sonucunun geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamakta, bu da KPSS’de hangi tarihten itibaren YDS’nin kullanılacağı hususunda karmaşaya neden olmakta idi. Adayların pek çoğunun, yabancı dil ile ilgili çalışma yapmamasına rağmen bahsi geçen 91 puanın hesaplanabilmesi için YDS’ye de girmek zorunda kalmasının önüne geçebilmek için YDS puanının KPSS puanlarının hesabında dikkate alınmayıp, kamu kurum ve kuruluşlarınca istenilmesi ve mevzuatlarında konu ile ilgili hüküm bulunması halinde sınav ilanlarında yer verilmek suretiyle ayrıca dikkate alınması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu puan türleri ile test ağırlıklarının yeniden belirlenmesi
Ekonometri testinin ve YDS ağırlıklarının çıkarılması sonrasında, A Grubu Kadrolar için daha önce hesaplanan puan türünün ağırlıklarının yeniden belirlenmesi ihtiyacı hasıl olmuş; bu doğrultuda kamu kurum ve kuruluşlarınca sıklıkla kullanılan ve hiç kullanılmayan puan türleri de dikkate alınarak, hesaplanacak puan türleri ve test ağırlıkları yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda, alan sınavında yer alan testlerin ilgili puan türlerine katkısında asgari düzey olarak belirlenmiş ve puan türleri alan testi ağırlıklarına göre sistemli hale getirilmiştir.

Hukuk Ağırlıklı Puan türleri:İktisat Ağırlıklı Puan Türleri:İşletme Ağırlıklı Puan Türleri:Maliye Ağırlıklı Puan Türleri:Muhasebe Ağırlıklı Puan Türleri
P4(%60) P5(%50) P6(%40) P7(%40) P8(%35) P9 (%35)P14(%60) P15(%50) P16(%40) P17(%30) P13(%30)P24(%60) P25(%50) P26(%40)  P19(%60) P20(%50) P21(%40)  P44(%60) P45(%50) P46(%40)
Kamu Yönetimi Ağırlıklı Puan Türleri:İstatistik adayları için önemli puanlar:Uluslararası İlişkiler adayları için önemli puanlar:Çalışma Ekonomisi adayları için önemli puanlar
P29(%60) P30(%50) P31(%40)P12(%60) P13(%40)P34 %60 P35 %50 P36 %40 P37 %30P39 %,50 P41 %40 P42 %30

 *KPSS alan testlerinde puanın hesaplanması için en az bir net yapmış olma koşulunun getirilmesi KPSS ve öncesinde, KPSS A Grubuna yönelik puan türlerinin hesaplanmasında adayın ilgili test grubundan doğru veya yanlış en az bir işaretleme yapması şartı bulunmakta iken; alan testleri ile ilgili daha doğru bir değerlendirme yapılabilmesini temin etmek üzere, KPSS’den itibaren puan türlerinin hesaplanmasında, adayın ilgili testlerden en az 1 ham puanının bulunması şartının getirilmesi kararlaştırılmıştır.

SINAVDA UYGULANACAK TESTLER
Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacaktır. Sınavda uygulanacak testler aşağıda
gösterilmiştir.
Sınavda adaylar cevaplarını, cevap kâğıdında ilgili alanlara işaretleyeceklerdir. Cevap kâğıtları ÖSYM’de optik
okuyucularla okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Cevap kâğıdı yerine soru kitapçığına
yapılan işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmeyecektir.

Sınavda Uygulanacak Testler                                   Soru Sayısı                                                  Sınav Süresi
Genel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60)                                                                                  dakika

İşletme                                                                                  40                                                            50 dakika
Muhasebe                                                                            40                                                            50 dakika
İstatistik                                                                                40                                                            60 dakika


Hukuk                                                                                   40                                                            50 dakika
Kamu Yönetimi                                                                   40                                                            50 dakika
İktisat                                                                                   40                                                            50 dakika


Maliye                                                                                 40                                                            50 dakika
Uluslararası İlişkiler                                                          40                                                            50 dakika
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri                       40                                                            50 dakika


*KPSS’lerde alan testlerinin uygulanması
Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testlerinin (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanması kararlaştırılmıştır. KPSS Alan Bilgisi Sınavları 3 oturumlu bir sınav olarak yapılmaktadır

1. Oturum Cumartesi Sabah2. Oturum Cumartesi Öğleden Sonra3. Oturum Pazar Sabah
(Kamu YönetimiHukukİşletme,
Uluslararası İlişkilerİktisatMuhasebe,
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriMaliyeİstatistik

Sadece KPSS  A Grubu adaylarının  gireceği Alan sınavlarındaki testler ve soru sayıları aşağıda verilmiştir:

KPSS PUAN TÜRLERİNİ ENFAZLA ETKİLEYEN TESTLER,SORU DAĞILIMLARI VE SÜRELERİ
HUKUKGRUBUİKTİSATGRUBUMALİYEGRUBUMUHASEBEGRUBU
Anayasa Hukuku4 SoruMakro İktisat12 SoruMaliye Teorisi4 SoruGenel Muhasebe26 Soru
İdare Hukuku6 SoruMikro İktisat10 SoruKamu Gelirleri6 SoruMali Tab. Analizi6 Soru
Medeni Hukuk6 SoruTürkiye Ekonomisi 4 SoruKamu Giderleri6 SoruTicari Aritmetik4 Soru
Borçlar Hukuku6 SoruUluslararası İktisat 4 SoruKamu Borçları6 Soruİhtisas Muh.4 Soru
Ticaret Hukuku6 SoruBüyüme- Kalkınma 4 SoruBütçe6 Soru
Ceza Hukuku6 Soruİktisat Okulları 2 SoruVergi Hukuku6 Soru
İcra Ve İflas Huk.6 SoruPara &#; Banka 4 SoruMaliye Politikası6 Soru
TOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORU
SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.

KPSS ÇIKMIŞ SORULAR YAZIMIZ

*KPSS A GRUBU MESLEKLERE ATAMA SÜRECİ
Kpss – A kadroları olan Uzmanlık, Müfettişlik, gibi kadrolara atanma süreci 3 aşamada yapılmaktadır.

1.AşamaKpss Aşaması
2. AşamaKurum Giriş Sınavları
Kurumlar giriş sınavlarını sadece yazılı, sadece sözlü ya da yazılı ve sözlü sınav olarak yapma yetkisine sahiptir. Giriş sınavlarına katılmanın ilk şartı, Kurumların personel alım ilanlarında belirtilen Kpss puanlarını almak ve bu puanlarla da alım yapılacak kadro sayısının ilanlarda belirtilen sıralamasına girebilmektir. Kurum ilanında herhangi bir Kpss puanından 70 ve üzeri almış olma şartını koymuşsa da, başvurular arasındaki sıralamada alım yapılacak kadronun, belirtilen miktardaki sıralamaya girmeye puanı yetmezse giriş sınavına katılmaya hak kazanamayacaktır. İlanda belirtilen puan sadece bu sınava başvuru hakkı verecektir. Bu sebeple Kpss puanı ne kadar yüksek olursa adayların giriş sınavına katılmalarındaki şansı da o kadar büyük olacaktır. Kurum giriş sınavlarında adaylara, klasik ya da test şeklinde olabileceği gibi, sadece sözlü mülakat şeklinde de yapılmaktadır. Sınav konuları genellikle Kpss sınav konularından oluşmakta olup, Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe ile Gnel Kültür, Yetenek konularını içermektedir. Kurumun faaliyet alanları da bazı sınavlarda soru olarak çıkabilmektedir. Bu sebeple de iyi bir Kpss hazırlığı Giriş sınavlarında büyük başarı sağlayacaktır.

3. AşamaKurum Mülakat Aşaması
Kpss , Giriş sınavı aşamasını başarıyla geçen adaylar, ilanlarda belirtilmişse eğer kurum tarafından mülakat sınavlarına tabi tutulurlar. Mülakatlarda adaylara giriş sınavları konularından ve kurumun özel mevzuatından  sorular yöneltilerek. Bilgileri ölçülür. Mülakatta adayların; Bilgi düzeyi İfade, kavrayış ve muhakeme yeteneği Zekâ seviyesi ve intikâl sürati Genel kültür düzeyi Kılık ve kıyafet Temsil yeteneği Genel davranış, tavır ve tepki gibi kişisel özellikleri puanlandırılarak bir değerlendirmeye tabi tutulur. Mülakat aşamasını da başarı ile geçen adayın belirtilen kadroya ataması yapılır.
Bu bölüm kariyerinizin 2. aşaması olan A grubu kadrolar ve görevler için kurum ve kuruluşların açacağı giriş sınavları aşamasıdır.

*KARİYER MESLEK NEDİR?
Kariyer meslek, yarışma ve yeterlik sınavı ile girilen mesleklere denir. Yarışma sınavını kazananlar önce yardımcı olarak atanırlar. Genellikle 3 yıl süren yardımcılık dönemi sonunda yapılan yeterlik sınavında başarılı olanlar kariyer mesleğe girmeye hak kazanırlar. Yardımcılık dönemi, yetiştirilme dönemidir. Bu dönemde, yoğun bir şekilde eğitim görülür ve meslek için gerekli ve zorunlu olan bilgiler alınır.

*HANGİ MESLEKLER KARİYER MESLEKTİR?
Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik, Denetçilik, Hukuk Uzmanlığı, Uzman Hukukçu, Hukuk Müşavirliği,  Murakıp, Aday Meslek Memurluğu

*KARİYER MESLEKLERİN AVANTAJLARI:
Yüksek Ücret (Görevde / Emeklilikte) Yükselme İmkânı (Üst Düzey İdari Görevler) Yurtdışı İmkânı (Toplantılara Katılma, Staj, Bilgi Görgü Artırma, Araştırma, Master / Doktora) Özel sektöre geçiş için basamak (malî müşavirlik, gümrük müşavirliği, vb.

KARİYER MESLEK SINAVLARI  ( YARIŞMA SINAVLARI )KPSS VE GİRİŞ SINAVLARI ARASINDA NE FARK VARDIR ?

Kurum Giriş sınavı:
Kurumlar alım yapacakları unvan için bir puan belirlerler ve ilanda belirtilen belli sayıda kişiyi kurumsal sınava çağırarak tekrardan eleme yaparlar.

Kurum sınav ilanı:
Kurumlar alım yapacakları A kadro personel alımı için Resmi gazetede ve kendi internet sayfalarında personel alım ilan verirler. Bu ilanda alacağı personelin unvanı, alım yapılacak sayılar, kadro için istenen Kpss puan türü ve en az kaç puana sahip adayın başvurabileceği, sınav konuları, başvuru koşulları ve hangi bölüm mezunlarından başvuru kabul edileceği gibi bilgiler adaylara duyurulur. Kurumlar alım yapacakları unvan için bir puan belirlerler ve ilanda belirtilen belli sayıda kişiyi kurumsal sınava çağırarak tekrardan eleme yaparlar. ( Kurumlar yazılı, sözlü veya yazılı ve sözlü sınav yapabilirler)

III– a Yazılı Giriş Sınavı
III-  b Sözlü Sınav Kurumlar Giriş sınavlarını klasik veya test biçiminde yapabilirler, sınavlarda hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, sorularından oluşan sınavlar yapılır. Sözlü sınavlarda da yine yazılı sınavı konuları ile adayların genel görünüm, kendini ifade yetenekleri, mesleğe uygunluğu ve mesleki bilgileri ölçülür

* SÖZLÜ SINAVINDA DİKKAT EDİLEN HUSUSLAR
Bilgi düzeyi İfade, kavrayış ve muhakeme yeteneği Zekâ seviyesi ve intikâl sürati Genel kültür düzeyi Kılık ve kıyafet Temsil yeteneği Genel davranış, tavır ve tepki gibi kişisel özellikler

*MESLEK SINAVLARINA BAŞVURU ŞARTLARI:
Yaş (35 yaşından büyük olmamak) Sağlık (Sağlık durumu itibariyle yurdun her yerinde görev ve yolculuk yapmaya elverişli olmak) Güvenilirlik (Sabıka kaydı bulunmamak) Giriş sınavı ilanlarında belirtilen Kpss puanlarını alarak, alım yapılacak kadronun belirtilen katlarda ki sözlü sınava girme sıralamasına kalmak. Ve kurumların belirleyeceği özel şartları taşımak.

*KPSS- B*KPSS-B GRUBU KADROLAR
B grubu kadroları sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, KPSS-A Kadrolarında belirtilen meslekler dışındaki meslek ve kurumlar için, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadroları kapsamaktadır. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır. Bu kadrolara yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B’ye girmektedir. Buna göre düz memurluk kadrolarına atanmak isteyenler sadece genel kültür ve genel yetenek sınavına katılacaklardır. Bu kadrolar için adayların Alan sınavına katılmalarına gerek yoktur. Diğer taraftan, alım yapılan ve KPSS-A olarak adlandırılan bazı müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına mühendislik fakültesi mezunlarının da başvurusu kabul edilmektedir. KPSS-A türü müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına girmek isteyen lisans mezunu adayların Cumartesi sabah oturumuna ek olarak yabancı dil ve pazar günü yapılacak Alan Bilgisi (Maliye, İktisat, Muhasebe, Hukuk vb.) oturumlarına da katılmaları gerekmektedir. Bu gruptaki kadrolar için yerleştirme, KPSS puanlarının kullanılması ve adayların kadrolara ilişkin tercihlerinin alınması suretiyle ÖSYM tarafından yapılacaktır. KPSS-B Kadrolarına atama KPSS’de  Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularından alınan puanlara göre yapılır. KPSS-B Kadrolarına atanmak için fakülte mezunları, fakülte mezunlarının katıldığı KPSS’ de almış olduğu Genel Yetenek ve Genel Kültür puanlarına göre müracaat ederek tercihte bulunurlar.

KPSSP3 Puan Türü Nedir Nasıl Hesaplanır? 
KPSSP3 puan türü aşağıdaki puanlardan oluşmaktadır:
Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam sorudan oluşmaktadır ve süre olarak dakika verilmektedir.

% 50Genel Yetenek
% 50Genel Kültür

Genel Yetenek – Genel Kültür dersleri ve çıkacak soru sayıları aşağıda verilmiştir:

Türkçe30 Soru
Matematik   30 Soru
                           Tarih                            27 Soru
Coğrafya  18 Soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi9 Soru
Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik olaylar3 Soru

*Yerleştirme 

Adaylar, ÖSYM tarafından B grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan en yüksek KPSS puanı dikkate alınır ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır. Yerleştirmede adayların Başvurma Belgesi’nde ve Tercih Formu’nda yazıp kodladıkları beyanları esas alınır.

*YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI-YDS
Yabancı Dil Sınavı (YDS) Kpss değişiklikleri ile Kpss puanlarının hesaplanmasından çıkarılmıştır. Adaylar Kpss puanlarına hiçbir etkisi olmayan YDS ye girmeleri zorunlu değildir. KPSS ve öncesinde, hesaplanan puan türünün 91’inin hesabında Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) elde edilen puan %10 ila %60 oranlarında etkili olmakta; ancak, YDS Yönetmeliğinde bu sınav sonucunun geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamakta, bu da KPSS’de hangi tarihten itibaren YDS’nin kullanılacağı hususunda karmaşaya neden olmakta idi. Adayların pek çoğunun, yabancı dil ile ilgili çalışma yapmamasına rağmen bahsi geçen 91 puanın hesaplanabilmesi için YDS’ye de girmek zorunda kalmasının önüne geçebilmek için YDS puanının KPSS puanlarının hesabında dikkate alınmayıp, kamu kurum ve kuruluşlarınca istenilmesi ve mevzuatlarında konu ile ilgili hüküm bulunması halinde sınav ilanlarında yer verilmek suretiyle ayrıca dikkate alınması kararlaştırılmıştır.

Ancak;
YDS puanları, KPSS puanlarının hesaplanmasında etkisiz hale gelmiş olsa da, daha önce yapılan Kpss sonrası, kurum giriş sınavlarında bazı kurumlar alım yapacağı meslekler ve kadrolar için, kurumlar belli bir YDS puanını giriş sınavları şartlarında belirtmiştir.

Örneğin; BDDK alım yapacağı uzman kadrosu için herhangi bir KPSS puan türünden enaz 75 puan almak yanında YDS’den de 70 ve üzeri puan almış olma şartı getirebilir.
Bu durumda adayın KPSS puanı dahi olsa Uzman yardımcılığı sınavına başvuru yapamayacak, ancak;
KPSS puanı 75 ve YDS puanı 70 olan başka bir aday bu sınava girmeye hak kazanacaktır.
Kurumları giriş sınavlarında genellikle son 2 yılda alınmış YDS puanlarını kabul ettiğinden geçerli bir puanın olması adaylar için büyük bir avantaj olacaktır.

KPSS-A hakkında yaptığımız açıklamalarda da değindiğimiz gibi, adaylar KPSS’de hangi oturumuna gireceklerine ve YDS sınavına girip girmeyeceğine karar verirken, sınavda alacakları puanlarla hangi kurum ve kuruluşun sınavlarına başvurmak istediklerini bilerek, hangi testlere ağırlık vereceklerini göz önüne almalıdır.

Sosyal Çalışmacılar İçin KPSS Genel Tanıtımı ve Bilgiler

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) adından da anlaşılacağı üzere kamuda çalışacak meslek elemanlarını seçmeye yönelik yapılan sınavdır. Eğer mesleğinizi özel sektörde yapmak istemiyorsanız, kamusal alanlarda çalışmak istiyorsanız bölümden mezun olduğunuzda veya mezun olma durumunuz kesinleştiğinde karşınıza çıkan ilk basamak hiç şüphesiz KPSS olacaktır.

Sosyal hizmet bölümü öğrencileri/mezunları olarak alanımızla ilgili KPSS bilgilerine ulaşabilmekte biraz zorluk çekiyoruz ve zaman zaman net bilgi elde etmek mümkün olmuyor. Rehberin KPSS konusunda merak edilen tüm sorulara cevap vermesini temenni ediyoruz.

KPSS A ve B olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Bizler sosyal hizmet bölümü mezunları veya mezun olma durumu kesinleşmiş öğrenciler olarak gireceğimiz sınav türü KPSS B’dir. Kamuda genel olarak sosyal çalışmacı kadrolarına başvuru yapabilmek için grubu B grubundan alınan puanlar geçerli olmaktadır. Bu nedenle özellikle bu kılavuzda KPSS B grubu sınavını ve atamalarını inceleyeceğiz. Lisans mezunları olarak farklı memurluk alanlarına atanmak istiyorsak A grubu sınavına girebilme şansımız olduğunu da belirtelim.

KPSS A grubu sınavına kısaca değinecek olursak, &#;müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb. gibi’’ kadrolara dahil olabilmek için kurumların belirledikleri puanları almış olma şartını sağladıktan sonra yine kurumların kendilerinin yapacak oldukları yazılı veya sözlü mülakatlara girmek gerekmektedir. Bu sınavlarda başarı gösterildiği takdirde asıl unvana atama gerçekleşecektir. Alan bilgisi sınavı her yıl yapılmakta olup tüm lisans mezunları ve mezun olabilme durumunda olan öğrenciler katılabilmektedirler. Kurumların alımları için iş başvurusu yapılırken mezun olmuş durumda olmak gerekmektedir.

Sosyal hizmet bölümü atamaları çift yıllarda yapılan KPSS B grubu sınavının P3 puan türüyle gerçekleşmektedir. Sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıl olmakla birlikte B grubu atamaları ‘’merkezi atama’’ ve ‘’kurumsal atama’’ olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Merkezi atamalar 2 yıllık süre içinde yılda iki kez yapılırken; kurumsal atamalar diğer adıyla ara atamalar, kurumların belirlemiş oldukları tarihlerde yapılmaktadır.

Sınava mezunlarla birlikte 3. ve 4. Sınıf öğrencileri de katılabilmektedirler. Ancak kurumların alımları için iş başvurusu sırasında mezun olmuş olma şartı sağlanmalıdır.

Sosyal hizmet uzmanları olarak yalnızca KPSS B- Lisans ( Genel Yetenek- Genel Kültür) oturumuna katılmakla yükümlüyüz. Bu oturumda 60 soru genel yetenek, 60 soru genel kültür olmak üzere toplamda soru bulunmakla birlikte sınav süresi dakikadır.

KPSS için önemli tarihleri ele aldığımızda her sınavda olduğu gibi;

  • Başvuru tarihleri
  • Sınav günü
  • Sonuçların ilan tarihi

Olarak karşımıza çıkacaktır. ÖSYM’nin resmi sosyal medya hesapları ve web sitesi üzerinden bu tarihleri takip edebilmemiz mümkündür.

Aşağıdaki tabloda son üç yıla ait önemli tarihler verilmiştir.

Sınav YılıBaşvuru TarihiSınav Günü Sonuçlanma Tarihi
KPSS
KPSS
KPSS

Tablo 1. Son üç yıla ait önemli tarihler

KPSS sınavına hazırlık süreci bizi heyecanlandıran ve biraz yıpratan bir süreç olmakla birlikte çalışmaya başlamak için doğru zamanı belirleyip etkili bir biçimde çalıştığımız zaman bu psikolojik yıpranma durumunu en aza indirmemiz mümkündür. KPSS sınavı ne kadar mesleki bilgimizi ölçüyor büyük bir tartışma konusu.

KPSS sınavını bir sıralama sınavı olarak görmek gerekiyor. Yani 10 kişi arasından kamu kurumlarındaki kadroya nasıl memur seçersiniz. Soru basit KPSS ile. Gerçi burada belirtmek gerekir ki son dönemlerde KPSS’nin yanında yapılan mülakatlar da bir kadroya yerleşmede önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle sadece KPSS sınavını anlamak yeterli değil, yapılacak mülakatların da takip edilmesi ve bilinmesi gerekiyor.

Binlerce adayın arasından seçilecek sınırlı sayıdaki meslek elemanını belirleyen bir sınavın çok basit olmasını elbette bekleyemeyiz. Ancak çok zor olduğunu söylemek de doğru olmaz. Her sınavda olduğu gibi üstüne yeterince düşmeniz sizi başarıya götürecektir. Ancak KPSS yine de bir sıralama sınavı. Herkesin yüksek puan alması, atama sayıları, sınırlı kontenjanlar gibi çeşitli konular atama konusunda bizlerin kaderini belirleyen diğer noktalar. Bu noktalar bir yana KPSS’den istenilen başarı yakalanmadan kamu kurumlarına atanmak oldukça zor.

Yazımızın başında B grubu sınavlarının 2 yılda bir gerçekleştiğini belirtmiştik bu durumda sınava hazırlanmak için 2 yılımız var demektir. 2 yıllık süre KPSS’ye hazırlanabilmek için yeterli bir süredir.

‘’Sınava hazırlanmaya ne zaman başlayalım?’’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Henüz lisans 1. Sınıftayken çalışmaya başlamak avantajlı gibi görünse de bilgiler uçup gidebilir ve dört yıl boyunca sınava çalışmak sıkılmanıza sebep olabileceğinden (ki bu çok yüksek bir olasılık) sınavdaki performansınızın düşmesine zemin hazırlayacaktır.

KPSS (GY-GK) oturumunda sorumlu olduğumuz dersleri ele aldığımızda eğer temeliniz iyi ise ve geçmiş bilgileriniz hala mevcut ise sınava çalışmaya; mezun iseniz 1,5 yıl önce değil iseniz mezuniyet tarihiniz ile sınavın yapılacak yılını göz önünde tutarak yine 1,5 yıl önce çalışmaya başlamak atanabilmek için gerekli puanı almanız konusunda yeterli olacaktır. Ancak temeliniz iyi değil ve bilgileriniz mevcut değil ise sınava çalışmaya 2 yıl önce çalışmaya başlamak sizin yararınıza olacaktır.

KAYNAK KİTAPLAR

KPSS sınavına hazırlanmak için birden fazla yayınevine ait kaynak kitaplar mevcuttur. Burada belli bir yayınevi önermekten ziyade ilk aşamada seviyenize uygun olan test kitaplarından başlamanızı öneririz. Test kitapları kendi içlerinde temel-orta-ileri düzey olacak şekilde kategorilere ayrılmaktadır. Bu sebepten seviyenize uygun olandan başlayıp yavaş yavaş seviye arttırmak sizi çalışmaya küstürmeyecektir. Konu anlatım kitaplarında ise temelde baktığımızda hepsinde aynı konu anlatılmaktadır yani hepsi A’dan bahsetmektedir. Farkları konusunda şöyle diyebiliriz, yeni dönem konu anlatım kitaplarında bilgileri kodlayarak daha akılda tutulacak biçimde sunulurken daha eski dönem kaynaklar bilgiyi doğrudan vermektedir. Bu seçim de yine sizin anlama/öğrenme durumunuza bağlı olarak gerçekleşecektir.

Kaynak kitaplarda dikkat etmemiz gereken husus bilgilerin güncel olmasıdır. KPSS’de bilhassa Genel Kültür bölümünün konuları değişebilmektedir. Sorular güncel olaylara yönelik gelmektedir bu bağlamda kullanacağınız kaynağın en son baskı olmasında fayda vardır.

Klasik çalışma yöntemlerinin dışında teknolojinin bilgiyi kolaylıkla ulaşılabilir kılması durumunu ele alırsak istediğiniz tüm ilgilere internetten ulaşabilmeniz de kesinlikle mümkün olan bir durumdur. Bilgiye ulaşmanın en hızlı ve ucuz yolu diyebiliriz. Zira bugün bazı istisnalar hariç hemen hepimizin bir akıllı telefonu mevcut ve istediğimiz tüm bilgiye saniyeler içinde erişebiliriz. Bu bağlamda kaynak olarak doğrudan interneti kullanabileceğimiz gerçeğini de unutmayalım.

Size şu kaynak iyi diyemiyoruz. Ancak KPSS konusunda bilindik isimlerden ve yayınevlerinden yararlanmanız daha iyi olacağını düşünüyoruz. Unutmadan sınava hazırlanırken güncel konuları, sosyal medyayı ve haberleri takip etmeyi unutmayın.

KURSLAR

Kaynak kitapları önerdiğimiz maddede teknolojinin bilgiyi hem kolay ulaşılır hem de daha ucuz olarak bizlere sunduğunu belirtmiştik. İşte yine teknoloji sayesinde, çevrimiçi veya çevrimdışı olacak şekilde kurslara dahil olabileceğimiz gibi sosyal medya üzerinden belirli kanalların sunmuş olduğu video kayıtları ile KPSS’ye hazırlanmak da oldukça mümkün bir durumdur.

Ancak &#;ben bu şekilde öğrenemem ya da ben bu şekilde çalışamam, beni bağlayan, zorunlu tutan bir durum olmalı’’ diyorsanız, onlarca özel eğitim kurumları mevcut olup bunlardan birini tercih ederek sınava hazırlanabilirsiniz. Bizim buradaki amacımız herhangi bir kurumun reklamını yapmak olmadığından seçeceğiniz eğitim kurumunu sahip olduğunuz bütçeye en uygun şekilde seçmenizi ve en az &#;orta kalitede&#; eğitim veren bir kurum olmasına özen göstermenizi tavsiye etmek olacaktır. Genellikle kurslar az veya çok kar amacı gütmektedir. Burada önemli olan verdiğiniz kurs ücreti karşılığında iyi bir hizmet ve kaynak alabileceğiniz kursları seçmektir. Bir başka ipucu ise toplu kayıtlarda indirim alabileceğiniz üzerinedir. Eğer ki kurslara veya daha fazla sayıda kişi ile toplu bir biçimde kayıt olmanız durumunda ciddi indirimler alabilirsiniz.

Lise mezunları KPSS ile nereleri tercih edebilir?

Lise mezunları KPSS ile nereleri tercih edebilir?

Kamu personeli seçme sınavı lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeylerinde yapılmaktadır. Lise mezunları kamu personeli seçme sınavına ortaöğretim düzeyinde girmektedir. Gelin birlikte lise mezunları KPSS ile nereleri tercih edebilir, bakalım&#;

nitelik kodlu memurluklar nelerdir?

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Lise mezunları, çift yıllarda yapılan orta öğretim KPSS ile kamu kurum ve kuruluşlarına atanabilmektedir. KPSS P 94 puan türü orta öğretim KPSS %50 genel kültür %50 genel yetenek esas alınarak hesaplanmaktadır.  Standart sapma haricinde genel kültür ve genel yetenek sorularının puan değerleri arasında herhangi bir fark mevcut değildir.

Lise mezunları nitelik kodlu memurlukları tercih edebilmektedir. nitelik kodlu memurluklar: itfaiye eri, kaloriferci, zabıta memuru, bekçi, tahsildar vs. şeklinde örneklenebilir. Bunlar merkezi atama ile lise mezunları tarafından tercih edilebilecek kadrolardır. Ancak şunu belirtmemiz gerekir, nitelik kodlu memurluk kadroları ehliyet, yaş, tecrübe gibi şartlar kadroya göre isteyebilmektedir.

Lise mezunları KPSS ile açıktan alımları da tercih edebilir. Adalet bakanlığı başta olmak üzere lise mezunları için sınav açan kurumlar ve açılan kadrolar mevcuttur. Zabıt katipliği, icra katipliği, mübaşirlik, İnfaz ve koruma memurluğu, bekçi kadroları bunlardan bazılarıdır.

Lise mezunları KPSS’den Kaç Puan Alırsa Atanabilir?

‘‘ Lise mezunları KPSS’den kaç puan alırsa atanabilir?’’ bize en çok yöneltilen bir diğer sorudur. Öncelikle bu soruyu iki parçaya ayırmak gerekmektedir. Birincisi lise mezunları merkezi atamada kaç puan alırsa atanabilir? İkincisi ise Lise mezunları açıktan alımlar diğer adıyla mülakatlı alımlarda kaç puan alırsa atanabilir?

Birinci sorunun cevabı bizlere karamsar bir tablo çizmektedir. Lise mezunları merkezi atamada KPSS ile 90 ve üstü puan almadan atanamayacaktır. İkinci sorunun cevabı ise daha umut vericidir? Adalet Bakanlığı en çok kadro açan kurum durumundadır ve orta öğretim, ön lisans ve lisans ayrımı mevcut değildir! Yani KPSS P 94 puanınızla tüm Adalet Bakanlığı memur alımlarına başvurabilirsiniz. KPSS

 1 d55bbbc0e6c14bbab33c

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir