bir rus çalgısı / Sesli Sözlük - üç köşeli, üç telli rus halk sazı

Bir Rus Çalgısı

bir rus çalgısı

Olağandışı Rus halk enstrümanı. Rus halk enstrümanları

Çocuklar

Uzun bir süre tozla kaplı, sadece müzik okullarının öğrencileri ve yaşlı müzisyenler çalıyor, o zaman derinden yanılıyorsunuz!Halk çalgıları yoğun bir geçmiş değil, bu güne kadar popüler. Sadece halk grupları tarafından değil, aynı zamanda çeşitli tarz ve türlerdeki müzik sanatçıları tarafından da aktif olarak kullanılıseafoodplus.infolerden rock ve caz'a, akordeon, balalayka, domra sesini giderek daha fazla duyabiliyorsunuz.

biraz tarih

Herhangi bir halk müzik aleti, bir etnik grubun tarihinin bir parçasıdır. Ahlak ve geleneklerin özelliklerini ortaya çıkarabilir, halklarının kültürü hakkında çok şey söyleyebilirler. Örneğin, Rus halk enstrümanları, Rus ruhunun zenginliğini, parlak yaratıcı eğilimini ortaya koymaktadır. Bunun teyidi, Rus müziğinin melodik doğası, polifonisi.

Slav halklarının genel müzik kültürü, eski Rus gusli, uzunlamasına flütler, flütler, tefler, çıngıraklar, tahta kutular, sırtlar, çırpıcılar, kaşıklar, enfiyeler, borular, kil ıslıkları, acıma, gaydalar, gıcırtılar, çıngıraklar, ziller, flütler, uluyan rahipler, balalaykalar, dombralar.

Fotoğrafta - Slavların halk aletleri

Geçmişe bu kadar bakmayalım. Hala bizim

ve büyükbabalar akordeon ve balalayka gibi popüler ve sevilen müzik aletlerini çaldılar. Bazı enstrümanlar (gusli ve diğerleri), iyileştirmeden sonra, modern halk enstrümanları orkestralarının temelini oluşturdu.

Birçok profesyonel müzik aleti, sözde "halk prototiplerine" geri döner. Örneğin, uzak geçmişte keman bir halk müzik aletiydi. Modern flüt, en basit halk flütünden kaynaklandı ve Slav kültürü tarihindeki uzmanlar tarafından iyi bilinen obua, pervasızdı.

Modern müzikte halk çalgıları en çok halk icracıları tarafından kullanılır. Örneğin, folk rock grubu Melnitsa (Kelt arp, mandolin, perküsyon) veya sörf, funk, rockabilly halk müziği (bas balalayka) tarzlarında çalışan Rus-Amerikan rock grubu RedElvises. Efsanevi rock grubu Kalinov Most, çalışmalarında düğme akordeonunu kullanıyor, Sovyet ve Rus rock grubu Zero - düğme akordeon, balalayka. Sanatçıların ve enstrümanların listesi uzayıp gidiyor. Çağdaş sanatta kullanılan en popüler müzik aletlerine bir göz atalım.

Popüler halk müzik aletleri

Balalayka

- bu Rus halkının müzikal bir sembolüdür. Üçgen, hafif kavisli ahşap gövdeli, telli bir Rus halk müzik aletidir. Enstrümanın uzunluğu mm (prima balalayka) ila 1,7 metre (alt kontrbas balalayka) arasında değişir.Vücut ayrı bölümlerden () yapıştırılır, uzun boynun başı hafifçe geriye doğru bükülür. Enstrümanın üç teli vardır ve modern balalayka'nın klavyesinde metal perde vardır.


Balalayka'nın sesi net ama yumuşaktır. Balalayka dol

Üç tel ve sözde "balalaika" akordu olmalıdır. Balalayka'nın başka hiçbir ölçeği: gitar, minör ve diğerleri notalarla oynamak için kullanılmaz.

“Doğru” balalayka nasıl seçilir?

İyi bir enstrüman çalmayı öğrenmelisin. Sadece o güçlü, güzel, melodik bir ses verebilir ve performansın sanatsal ifadesi sesin kalitesine ve onu kullanma yeteneğine bağlıdır.

İyi bir aletin görünüşünden ayırt etmek kolaydır: şekli güzel olmalı, kaliteli malzemelerden yapılmış, iyi cilalanmış olmalıdır.

İdeal bir balalayka aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır:

  • Balalayka'nın boynu, bozulma veya çatlak olmadan tamamen düz olmalıdır. Çok kalın ve kavraması rahat değil, aynı zamanda çok ince de değil, çünkü bu durumda dış etkenlerin (ip gerginliği, nem, sıcaklık değişikliklerinden) etkisi altında zamanla bükülebilir. Boyun için en iyi malzeme abanozdur.
  • Perdeler, klavyenin hem üst hem de kenarlarında iyi cilalanmış olmalı ve sol elin parmaklarının hareketini engellememelidir.
  • Tüm perdeler aynı yükseklikte veya aynı düzlemde olmalıdır, yani üzerlerine kenarlı olarak yerleştirilen cetvel istisnasız hepsine dokunmalıdır. En iyi perde malzemesi beyaz metal ve nikeldir.

  • Tel mandalları mekanik olmalıdır. Akordu iyi tutarlar ve enstrümanın çok kolay ve hassas akort edilmesini sağlarlar.
  • Düzenli, paralel ince katmanlara sahip iyi bir rezonans ladininden yapılmış bir güverte düz olmalı ve içe doğru içbükey olmamalıdır.
  • Menteşeli bir kabuğunuz varsa, gerçekten menteşeli olduğundan ve güverteye dokunmadığından emin olmalısınız. Kabuk, sert ahşaptan yapılmış kontrplak gerektirir (çözmemesi için). Hassas güverteyi darbelere ve yıkıma karşı korur.
  • Eyer ve eşik sert ağaçtan veya kemikten yapılmalıdır.

  • Doğru enstrümandaki tellerin standı akçaağaçtan yapılmıştır ve alt düzleminin tamamı boşluksuz olarak güverte ile yakın temas halindedir.
  • İp düğmeleri (semerin yanında) çok sert ahşap veya kemikten yapılmıştır ve yuvalarına sıkıca oturur.
  • Enstrümanın akortunun ve tınısının saflığı, tellerin seçimine bağlıdır. Çok ince teller zayıf, tıkırdayan bir ses verir; çok kalın, çalmayı zorlaştırır ve enstrümanı melodiden mahrum bırakır veya yırtılır.

Balalayka sanatçılar arasında çok popüler değil, ancak bir virtüöz ve çok popüler bir sanatçı var - Alexey Arkhipovsky

Bugün balalayka sadece profesyonel orkestralarda duyulmuyor. Enstrüman çok popüler olmayabilir, ancak icracılar arasında gerçek virtüözler var. Bunlardan biri Alexey Arkhipovsky. Seçkin müzisyen, Vancouver'daki Rus Evi'ndeki Olimpiyat Oyunlarının açılışında, Eurovision Şarkı Yarışması'nda ve Birinci Andrei Tarkovsky Film Festivali'nde besteler yaptı. Balalayka oyuncusu internet alanında da yaygın olarak biliniyor. Konser biletleri birkaç gün içinde tükendi ve onu günümüzün en ünlü halk müziği sanatçılarından biri yaptı.

Gusli, en eski telli müzik aletidir. Rusya'da, birkaç çeşit yaslanmış arp onunla karıştırılır. Günümüzde halk çalgılarından oluşan her orkestrada, masa zeburu ve klavye zeburu bulunmaktadır. Bu enstrümanların sesi orkestraya eski arp çanlarının eşsiz bir lezzetini verir.


Şu anda, arp'a olan ilgi gözle görülür şekilde arttı. Eski arp çalma ve eşliklerine şarkı söyleme geleneğini yeniden yaratmayı amaçlayan modern guslars-hikaye anlatıcıları ortaya çıktı. Ana çalım yöntemi kıstırma ve çınlama olan koparma gusli ile birlikte klavye gusli de ortaya çıktı. Üzerlerinde kurulu olan mekanikler, tuşlara bastığınızda telleri açar ve istenilen akorun seçilmesini sağlar. Bu, arp çalmayı büyük ölçüde basitleştirir.

Genellikle bir pena ile çalınan, üç ve bazen dört telli eski bir Rus telli telli müzik aletidir. Domra, Rus balalaykasının prototipidir ve hala Kalmıklar, Tatarlar ve Kırgızlar arasında varlığını sürdürmektedir.

Domra, üstte mandallı boyun ve altta kalkanlı ahşap gövdeden oluşmaktadır. Ayrıca ipler alttan takılır ve mandallara kadar uzanır.

Domra türleri: piccolo, küçük, mezzosoprano, alto, tenor, bas ve kontrbas. Rus halk çalgıları orkestrasında pikolos, küçük, alto ve bas domraları yaygınlaştı.

Domra'nın tarihi kaderi neredeyse trajiktir. Bu enstrüman bizim zamanımızda unutulmuş ve yeniden yaratılmıştır. Bugün domra, akademik türün doruklarına yükselen, gerçekten Rus köklerine sahip, her şeyden önce, müzikal ve etkileyici bir potansiyele sahip, umut verici genç bir enstrümandır.

İLE "Doğru" domra nasıl seçilir

Kendiniz için bir domra seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • enstrümanın sesi, yani sesi beğenip beğenmediğiniz;
  • boyun boyunca sesin tınısı, yabancı sesler olmadan eşit olmalıdır, böylece hiçbir şey çatlamaz, çalmaz, her perdede kontrol etmeniz gerekir;
  • çubuğun yana hareket edip etmediğini, çubuğun yana hareket edip etmediğini görün;
  • sesin boylamını dinlemeniz gerekir, eğer bir seçim varsa, o zaman en iyi enstrüman boylam tarafından belirlenebilir;
  • sesin "uçuş" faktörü önemlidir (büyük bir odada kontrol edilmesi tavsiye edilir), sesin gücü, sonorite, enstrümanın salonda duyulup duyulmayacağına bağlıdır, çünkü küçük bir odada duyumlar farklı olabilir;
  • enstrüman eller için rahat olmalı, oynamak zorunludur, ne kadar çok o kadar iyi.

- tef şeklinde bir gövdeye ve dört ila dokuz damar telinin gerildiği boyunlu uzun ahşap bir boyuna sahip telli bir müzik aleti. Rezonatörlü bir tür gitar (enstrümanın uzatılmış kısmı davul gibi deri ile kaplanmıştır). Modern Amerika'da, "banjo" kelimesi, en düşük olanı küçük bir oktav olan beş telli dört telli tenor versiyonunu veya farklı bir akortlu beş telli bir enstrümanı belirtir. Banjo mızrapla çalınır.


Banjo, tanınmış Avrupa mandolininin bir akrabasıdır, şekline benzer. Nobanjo'nun daha çınlayan ve sert bir sesi var. Bazı Afrika ülkelerinde banjo, yalnızca yüksek rahiplerin veya yöneticilerin dokunabileceği kutsal bir araç olarak kabul edilir.

Modern banjo, beş ve altı telli olmak üzere çeşitli stillerde gelir. Gitar gibi akort edilen altı telli versiyonu da oldukça popüler hale geldi. Neredeyse tüm banjo türleri karakteristik tremolo veya arpejli sağ el ile oynanır, ancak farklı oyun tarzları vardır.


Bugün, banjo genellikle country ve bluegrass müziği ile ilişkilendirilir. Son zamanlarda banjolar, pop ve Kelt punk dahil olmak üzere çok çeşitli müzik türlerinde kullanılmıştır. Daha yakın zamanlarda, hardcore müzisyenler banjoya ilgi duymaya başladı.

Minyatür dört telli bir ukuleledir. Hawaiian "ukulele" den çevrilmiş - atlama piresi. Ukulele, çeşitli Pasifik adalarında yaygındır, ancak öncelikle Hawaii müziği ile ilişkilidir.

Bu enstrümanda ustalaşmaya yeni başlıyorsanız, soprano veya konser ile başlamak daha iyidir. Eliniz büyükse konser ukulelesi tam size göre. Biraz daha soprano, daha fazla perdesi var. Üzerine akor almak daha uygundur.

Ukulele nasıl seçilir

Bir müzik mağazasında enstrüman seçerken aşağıdaki noktalara dikkat edin:

    Sadece aracı beğenmelisin.

    Çatlaklar için dikkatlice bakın.

    Bayinizden aracı özelleştirmesini isteyin. Enstrümanı ilk kez akort ediyorsanız, teller henüz gerilmediğinden ve birkaç gün boyunca arızalanacağından akort işlemini birkaç kez tekrarlamanız gerekecektir. Ayarlamadan önce ipi hafifçe çekin. Dizeyi düşük tondan yüksek tona ayarlamanız gerekir.

    Tüm tellerdeki tüm perdeleri, "jingle" değil, akort içinde olmaları için kontrol etmelisiniz.

    Tellere basılması kolay olmalıdır (özellikle birinci ve ikinci perdelerde). İpler ve boyun arasındaki mesafe büyük olmamalıdır.

    İçeride, oynarken hiçbir şey sallanmamalı. Tüm teller, ses yüksekliği ve netlik açısından aynı olmalıdır.

    Boynun düz olup olmadığını kontrol edin.

    Enstrümanda yerleşik bir manyetik varsa, bir gitar amfisine takmayı isteyin ve her şeyin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kartuşun yeni olduğundan emin olun.

    Seçiminizi yapmadan önce birkaç aracı göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Bazen bilinmeyen bir şirketten ucuz bir araç sizi şaşırtabilir.

Halk enstrümanları bugün

Şu anda, elektronik dolgulu ve birçok işlevi olan diğer, daha modern müzik aletleri modadır. Ama halk çalgılarına olan ilginin zamanla azalmayacağına inanmak istiyorum. Sonuçta, sesleri orijinal ve benzersiz.

POP-MÜZİK mağazaları çeşitli halk enstrümanları sunar: balalaykalar, banjolar, domralar, mandolinler, ukuleleler ve diğerleri. Deneyimli danışmanlar, gezinmenize yardımcı olacak ve fikirleri uygulama fırsatı sağlayacaktır.

Rus halk çalgıları ülkemizin müzik kültüründe özel bir yere sahiptir.

Tını çeşitliliği ve etkileyiciliği ile ayırt edilirler: burada akarsu hüzün ve dans balalayka melodileri ve kaşık ve çıngırakların gürültülü eğlencesi ve acımanın kasvetli tizliği ve elbette, hepsini emen en zengin akordeon paleti var. Rus halkının müzikal portresinin tonları.

Sınıflandırma konusunda

Yirminci yüzyılın başında K. Sachs ve E. Hornbostel tarafından geliştirilen iyi bilinen sınıflandırma, ses kaynağına ve ses üretim yöntemine dayanmaktadır. Bu sisteme göre Rus halk çalgıları da dört gruba ayrılabilir:

  1. aptallar(kendi kendine sondaj): neredeyse tüm perküsyon - mandallar, ruble, kaşıklar, yakacak odun (bir tür ksilofon);
  2. membranofonlar(ses kaynağı - gerilmiş zar): tef, kemirici;
  3. kordofonlar(teller): domra, balalayka, gusli, yedi telli gitar;
  4. aerophones(ses kaynağının bir hava sütunu olduğu rüzgar ve diğer enstrümanlar): korna, flüt, enfiye, pyzhatka, flüt, zhaleyka, kugikly (kuvikly); buna ücretsiz aerophones - armonika ve düğme akordeonları da dahildir.

İlk zamanlar nasıldı?

Çok eski zamanlardan beri pek çok isimsiz müzisyen, panayırlarda, festivallerde, düğünlerde insanları eğlendirmiştir. Gusların yeteneği Boyan, Sadko, Solovey Budimirovich (Sadko ve Solovey Budimirovich kahramanlar), Dobrynya Nikitich (kahraman-kahraman) gibi kronik ve destansı karakterlere atfedildi. Rus halk enstrümanlarının vazgeçilmez bir özelliği de borular, guslarlar, gudoshniks'in eşlik ettiği soytarılık gösterilerindeydi.

yüzyılda, halk enstrümanlarını çalmayı öğrenmek için ilk ders kitapları ortaya çıktı. Sanatçılar-virtüözler popüler hale geldi: balalayka oyuncuları I.E. Khandoshkin, N.V. Lavrov ve V.I. Radivilov, B.S. Troyanovsky, akordeoncular J.F. Orlansky-Titarenko, P.E. Nevsky.

Halk çalgıları vardı, orkestra oldular!

yüzyılın sonunda, (bir senfoni modeline dayanarak) bir Rus halk enstrümanları orkestrası yaratma fikri çoktan şekillenmişti. Ve her şey 'de parlak balalayka oyuncusu Vasily Vasilyevich Andreev tarafından düzenlenen "Balalayka Oynayan Hayranlar Çemberi" ile başladı. Topluluk için özel olarak farklı boyut ve tınılarda enstrümanlar yapıldı. Gusli ve bir grup domra ile desteklenen bu orkestra temelinde, 'da ilk tam teşekküllü Büyük Rus orkestrası kuruldu.

Diğerleri onu takip etti. 'da, zaten Sovyet Rusya'da, B.S. Troyanovsky ve P.I. Alekseev, geleceğin Osipov Orkestrası'nı yarattı.

Enstrümantal kompozisyon da değişti ve yavaş yavaş genişledi. Artık Rus çalgıları orkestrası, bir grup balalayka, bir grup domra, düğme akordeon, gusli, vurmalı çalgılar ve nefesli çalgılardan (bazen halk için benzer olan obua, flüt ve klarnet ve bazen diğer enstrümanları da içerir) içerir. klasik bir senfoni orkestrası).

Bir halk çalgıları orkestrasının repertuarı genellikle Rus halk ezgilerinden, böyle bir orkestra için özel olarak yazılmış eserlerden ve klasik eserlerin aranjmanlarından oluşur. Halk ezgilerinden “Ay parlıyor”a halk çok düşkündür. Siz de dinleyin! Buraya:

Zamanımızda, müzik giderek daha fazla ulusal olmayan hale geliyor, ancak Rusya'da halk müziğine ve Rus enstrümanlarına hala ilgi var, performans gelenekleri sürdürülüyor ve geliştiriliyor.

Tatlı olarak, bugün sizin için başka bir müzikal hediye hazırladık - elbette tahmin edebileceğiniz gibi, Rus halk enstrümanlarının orkestrası tarafından gerçekleştirilen Beatles'ın ünlü hiti.

Tatlıdan sonra dinlenmek için de bir hediye var - meraklı ve bulmaca çözmeyi sevenler için -

Bir Rus halk müzik aleti, müzisyenlerin müzikal olmayan örgütlenmemiş sesler de dahil olmak üzere herhangi bir sesi çıkardığı bir nesnedir.

C mevcut sıradan müzik aletleri birkaç gruba ayrılır: telli telli, telli yaylı, pirinç, kamış rüzgarları, tahta nefesli, vurmalı. Klavye enstrümanları, ses üretim yöntemleri genellikle farklı olsa da, ayrı bir gruba ayrılabilir.

Müzikal sesler üreten (dijital elektrikli cihazlar hariç) bir müzik aletinin fiziksel temeli bir rezonatördür. Bir dizi, belirli bir hacimdeki bir hava sütunu, bir salınım devresi veya sağlanan enerjiyi titreşim şeklinde depolayabilen başka bir nesne olabilir. Rezonatörün rezonans frekansı, üretilen sesin temel tonunu (ilk tonunu) belirler. Enstrüman, içine monte edilmiş rezonatörler kadar aynı anda çok sayıda ses üretebilir. Sondaj, rezonatöre enerji verildiği anda başlar. Bazı enstrümanların rezonatörlerinin rezonans frekansları, enstrüman çalarken sıklıkla yumuşak veya ayrık olarak değiştirilebilir.

Davul gibi müzikal olmayan sesler üreten müzik aletlerinde bir rezonatörün varlığı şart değildir.

Rus müzik aletleri

Balalayka

Balalayka, üçgen hafif kavisli ahşap gövdeli bir Rus halk üç telli müzik aletidir. Bu, Rus halkının müzikal sembolü haline gelen enstrümanlardan biridir.

Enstrümanın tam adı, hecelerin sesiyle çalma karakterini taşıyan tipik olarak folktur. "Balalayka" veya "balabaika" olarak da adlandırılan kelimelerin kökü, balakat, balabonit, balabolit, şaka gibi önemsiz bir şeyden bahsetmek anlamına gelen Rusça kelimelerle olan akrabalığı nedeniyle uzun zamandır araştırmacıların dikkatini çekmiştir. , gevezelik, raskorobariv, boş halka , karalama. Birbirini tamamlayan tüm bu kavramlar, balalayka'nın özünü taşır - hafif, eğlenceli, "tıngırdayan" bir enstrüman, çok ciddi değil.

Gövde ayrı () bölümlerden yapıştırılır, uzun boynun başı hafifçe geriye doğru bükülür. Teller metaldir ( yüzyılda ikisi damarlıdır; modern balalaykalarda naylon veya karbon teller bulunur). Modern balalayka'nın klavyesinde metal perde vardır ( yüzyılın sonuna kadar - sabit perde).

Rus halk enstrümanlarının modern orkestrasında beş çeşit balalayka kullanılır: prima, ikinci, alto, bas ve kontrbas. Bunlardan yalnızca prima ( mm) solo, virtüöz bir enstrümandır ve geri kalanı tamamen orkestra işlevlerine atanır: ikincisi ve alto akor eşliğini ve bas ve kontrbas (1,7 metreye kadar uzun) işlevini uygular. bas olarak.

Ses net ama yumuşak. Ses üretmek için en yaygın teknikler: çıngırak, pizzicato, çift pizzicato, tek pizzicato, vibrato, tremolo, kesirler, gitar teknikleri.

Balalayka'nın yüzyılın sonundan beri yayıldığına inanılıyor. Muhtemelen Asya dombrasından türetilmiştir. Ustalar Paserbsky ve Nalimov ile birlikte V. Andreev sayesinde geliştirildi. Modernize edilmiş bir balalayka ailesi yaratıldı: piccolo, prima, ikinci, alto, bas, kontrbas. Balalayka solo konser, topluluk ve orkestra enstrümanı olarak kullanılır.

Kugikly

Kugikly (kuvikly) veya tsevnitsa, bir Rus çok namlulu flüt çeşidi olan bir rüzgar müzik aletidir. Kugikly, çeşitli uzunluklarda ( ila mm) ve çaplarda bir dizi içi boş borudur ( tüp). Tüpler kuga (bataklık sazları) saplarından, sazlardan, bambudan, ağaç dallarından ve çekirdeği olan çalılardan yapılır. Alet tüpleri birbirine sabitlenmez, bu da gerekli ayarlamaya bağlı olarak değiştirilmelerine olanak tanır. Üst açık uçlar aynı seviyede olup, alt uç namlu tertibatı ile kapatılmıştır. Modern kugikly, plastik veya ebonitten yapılmış metal olabilir.

Tüplerin üst uçlarını ağza getirip (veya kafayı) bir yandan diğer yana hareket ettirerek, genellikle kısa, sarsıntılı sesler üreterek dilimlerin kenarlarına üflerler.

Bir kugikla'nın sesi sessiz, yumuşak, ıslıktır. Diğer halk enstrümanları ile iyi gider - boru, korno, zavallı, flüt, halk kemanı. Çoğunlukla kadınlar kugikle çalar, kugikaller topluluğu kişiden oluşur, bir veya iki çalar ve seslerinde aynı anda boru sesine benzer sesler çıkarır, diğerleri senkoplu bir ritimde aynı melodilerle birlikte çalar.

Rubel

Perküsyon, gürültü aletleri en eski müzik aletleri arasındadır. Atalarımız onları ellerinde bulunan ahşap, deri, kemik, kil ve daha sonra metalden yaptılar. Sihirli güçlerle kredilendirildiler.

Ölçeği olmayan vurmalı çalgılar, büyük ifade yeteneklerine sahiptir ve halk müziğinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Rubel (kaburga, pralnik), eski günlerde Rus kadınlarının çamaşırları yıkadıktan sonra ütüledikleri bir ev eşyasıdır. Elle sıkılan ketenler bir merdaneye veya oklavaya sarılır ve bir bıçakla açılır, öyle ki, kötü yıkanmış çamaşırlar bile sanki tüm "meyve suları" sıkılmış gibi kar beyazı olur. Bu nedenle atasözü: "Yıkayarak değil, yuvarlayarak."

Rubel, bir ucunda saplı ahşap bir levhaydı. Plakanın bir tarafında enine yuvarlak yara izleri kesilmiş, diğeri pürüzsüz kalmıştır ve bazen karmaşık oymalar ile süslenmiştir. Ülkemizin farklı bölgelerinde, molozlar şekil özelliklerinde veya bir tür dekorda farklılık gösterebilir. Böylece, geometrik oymalarla süslenmiş rublenin Vladimir eyaletinde, Mezen nehrinde olağanüstü bir uzunlukla ayırt edildi, ruble geniş, sonuna doğru hafifçe genişledi ve Yaroslavl eyaletinde geometrik oymaya ek olarak , ruble bazen oyulmuş yüzeyin üzerinde çıkıntı yapan, aynı anda hizmet veren ve çok rahat bir ikinci tutamak olan hacimsel bir heykelle süslendi. Bazen yakutun sapı oyulmuştur ve yuvarlandıklarında takırdamaları için bezelye veya diğer küçük nesneler içine konmuştur.

Sürtünmeler için sert yaprak döken ağaç kullanılır: meşe, üvez, kayın, akçaağaç, huş. Çalışmada, manuel olarak veya bir makinede işleyerek atık ahşap tahtaları kullanabilirsiniz. Kesimlerin uçları düzgün bir şekilde kesilir, kenarlardaki keskin köşeler bir dosya ile yuvarlatılır. Aynı boşluktan bir tutamaç da kesilir. Ek bir işlem, silindirlerin nervürlerinin alt yüzeyindeki kesimdir. İşin bir sonraki aşamasında, ortaya çıkan keskin kenarlar düzleştirilir ve onlara yuvarlak bir şekil verilir. Muhafazadaki rezonatör yarığı, yan yüzlerden birinden delinir ve işlenir, içinden değil.

Edebiyat:

1. Bezhkovich A.Ş. ve diğerleri Rus köylülerinin ekonomisi ve hayatı. - M.: Sovyet Rusya,

2. Bychkov VN Müzik aletleri. - E.: AST-BASIN,

Sunumun açıklaması Rus halk müzik aletleri Slaytlardaki dizeler

Bazen "balabaika" şeklinde de geçen "balalayka" adı, muhtemelen çalgıya tıngırdatma taklidi, tellerin çalınması sırasında "balakan" olarak verilen bir halk adıdır. "Balakat", "şaka yapmak" yerel dilde sohbet etmek, eli boş çalmak anlamlarına gelmektedir. Rus kökeni, yalnızca domranın yuvarlak şeklinin yerini alan balalayka gövdesinin veya gövdesinin üçgen anahatlarına atfedilebilir.

Balalayka, en başından beri, genellikle halk dansları şarkılarına eşlik eden Rusya'nın kuzey ve doğu illerinde yayıldı. Ancak zaten yüzyılın ortalarında, balalayka Rusya'nın birçok yerinde çok popülerdi. Sadece köy adamları tarafından değil, aynı zamanda Ivan Khandoshkin, I.F. Yablochkin, N.V. Lavrov gibi ciddi mahkeme müzisyenleri tarafından da çalındı. Bununla birlikte, yüzyılın ortalarında, balalayka'nın yavaş yavaş yerini alan hemen hemen her yerde armonika bulundu.

Domra, eski bir Rus müzik aletidir. Bilim adamları, Rus domramızın eski atasının, Yunan tarihçiler tarafından “pandura” olarak adlandırılan ve zamanımızdan birkaç bin yıl önce kullanımda olan bir Mısır enstrümanı olduğunu öne sürüyorlar. "Tanbur" denen bu alet, Transkafkasya ile ticaret yapan İran üzerinden bize girmiş olabilir.

Orkestradaki domralar icra yeteneklerinden dolayı ana ezgi grubunu oluşturmaktadır. Ayrıca domra solo enstrüman olarak da kullanılmaktadır. Konser parçaları ve eserleri onun için yazılıyor. Ne yazık ki domra Rusya'da bir halk çalgısı olarak pek popüler değil, köylerde neredeyse hiç bulunmuyor.

Gusli, Rus koparma çalgısı. İki çeşit olarak bilinir. Birincisi, diyatonik ölçeğin adımlarında ayarlanmış 5 ila 14 telden oluşan kanat şeklinde (daha sonraki örneklerde üçgen) bir şekle sahiptir, ikincisi kask şeklinde bir şekle ve aynı ayarda dizeye sahiptir.

Kanat şeklindeki (çan şeklindeki) arp, kural olarak, tüm telleri sallayarak ve sol elin parmaklarıyla gereksiz sesleri boğarak çalınır.

Arpta kendi şarkılarına eşlik ettiler, türküler ve danslar sergilediler, solo ve diğer enstrümanlarla bir topluluk halinde çaldılar.

Armonika, sheng adı verilen bir Asya enstrümanından kaynaklanmıştır. Rusya'daki Shen, Tatar-Moğol egemenliği sırasında X-XIII yüzyıllarda çok uzun bir süredir biliniyordu. Bazı araştırmacılar, Shen'in Asya'dan Rusya'ya ve daha sonra geliştirildiği ve yaygınlaştığı, Avrupa'da gerçekten popüler bir müzik aleti olan armonika olduğu Avrupa'ya gittiğini iddia ediyor.

Akordeonun Alman ustaların bir icadı olduğu görüşünün aksine, Akademisyen A.M. Mirek Rus kökenini kanıtlamayı başardı. Modern biçimindeki armonika - sürgülü körüklü (pneuma) ve iki yan şerit içinde çok sayıda çentikli metal dilli - St. Petersburg'da ortaya çıktı. Çek mühendis Frantisek Kirshnik olan babası o sırada Rusya'da yaşıyordu ve 'te sheng'den çok daha büyük bir ses gücüne sahip yeni enstrümanını Petersburglulara gösterdi. Ayrıca beynine Çekçe'deki adı verdi: armonika. Ama şimdi bu isim, "akordeon" gibi, Rusça'da konuşma dili haline geldi. Bu müzik aletinin resmi adı akordeondur.

Akordeon hızla bir Rus ulusal enstrümanı haline geldi. Hem tiz bir sesle hem de çalmayı öğrenmenin basitliğiyle akordeona rüşvet verdim. Ses, bazı borulardan daha ilginç ve daha güçlüdür ve kendisi, ustanın favorisi olan "kuyruklu piyanolardan" on kat daha kompakttır.

Düğme akordeon da bir Rus buluşudur. yılında Peter Sterligov tarafından yapılmıştır. Ustanın kendisi yeni bir enstrüman icat ettiği için övünmedi. Ve yeni dört sıralı kromatik akordeon, Eski Rus Bayan'ın ünlü hikaye anlatıcı müzisyeninin adını verdi. Bu isim, bu türdeki tüm enstrümanlar tarafından miras alınır. Usta tarafından icat edilen ve enstrümanın sağ tarafında bulunan klavyeye Sterligov sistemi adı verildi.

Günümüzde besteciler, büyük sonat ve konser formlarının kompozisyonlarına kadar düğme akordeon için orijinal kompozisyonlar yazıyorlar. Müzik okullarında, nitelikli akordeoncuların yetiştirildiği akordeon çalma sınıfları bulunmaktadır. Düğme akordeon, halk müziğinin çalındığı ve çalınmaya devam ettiği bir halk çalgısı olarak kalır.

Boynuzun ilk yazılı kanıtı yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıseafoodplus.infoa, boynuz yaygın, ilkel bir Rus enstrümanı olarak görünür: "Bu enstrüman Ruslar tarafından icat edildi." Korna, üstte beş, altta bir delik bulunan konik düz bir borudur. Alt uçta küçük bir çan, üst uçta yapıştırılmış bir ağızlık vardır. Kornanın toplam uzunluğu ila mm arasında değişmektedir.

"Zhaleika" kelimesi hiçbir eski Rus yazı anıtında bulunmaz. Zhaleika'nın ilk sözü, yüzyılın sonuna kadar uzanan A. Tuchkov'un notlarındadır. Zhaleika'nın daha önce Zhaleika'da bulunduğuna inanmak için sebepler var, 10 ila 20 cm uzunluğunda, söğüt veya mürverden yapılmış küçük bir tüp, üst ucunda sazlardan veya kaz tüylerinden yapılmış tek bir dil ile bir dikiz var. takılı ve inek boynuzundan veya huş ağacı kabuğundan yapılmış bir çan. Dil bazen tüpün içine kesilir. Namlu üzerinde 3 ila 7 oyun deliği vardır, böylece perdeyi değiştirebilirsiniz. başka bir enstrümanın kisvesi.

Yazık tınısı delici ve nazal, üzgün ve acıyandır. Çalgı bir çoban olarak kullanıldı; üzerinde tek başına, düet veya topluluk halinde farklı türlerden ezgiler çalındı.

Svirel, uzunlamasına flüt türünde bir Rus enstrümanıdır. Flütlerin sözü eski Yunan mitlerinde ve efsanelerinde bulunur. Bu tür enstrüman eski zamanlardan beri farklı halklar arasında var olmuştur. Avrupa'da, mahkeme müziği yapımında ( yüzyıl), adı - "uzunlamasına flüt" - sağlam bir şekilde yerleşti. Boru, basit bir ahşap (bazen metal) borudur. Bir ucunda "gaga" şeklinde bir düdük tertibatı vardır ve ön tarafın ortasında farklı sayıda (genellikle altı) oyun deliği kesilir. Alet, cehri, ela, akçaağaç, dişbudak veya kuş kirazından yapılmıştır.

Kug kly (kuv kly) ii ii veya tsevn tsa ii, bir rüzgar müzik aleti, çok namlulu bir flütün Rus çeşididir. Kural olarak, aynı çapta, ancak farklı uzunluklarda - ila mm arasında üç ila beş içi boş borudan oluşur. Tüplerin üst uçları açık, alt uçları kapalıdır. Kütükler Rusya'nın tamamına değil, sadece Kursk, Bryansk ve Kaluga bölgelerine yayılmıştır. Ses, aynı hizada olan açık uçların kenarlarına üflenerek üretilir. Genellikle flüt tüpleri birbirine sıkıca sabitlenir, ancak kuvikly'nin ayırt edici bir özelliği vardır - içlerinde borular sabitlenmez, ancak serbestçe elde tutulur. 2 ila 5 tüp kullanın. Beş borudan oluşan bir sete "çift" denir. "Çift" i oynayan sanatçı sadece boruları üfleyebilmeli, aynı zamanda eksik notaları sesiyle yeniden üretebilmelidir.

Kaşıkların Rusya'da bir müzik aleti olarak ortaya çıkma zamanı henüz belirlenmemiştir. Onlar hakkında ilk ayrıntılı bilgi yüzyılın sonunda ortaya çıkıyor ve köylüler arasında yaygın dağılımlarına tanıklık ediyor. Müzikli kaşıklar görünüş olarak sıradan tahta kaşıklardan çok farklı değildir, sadece daha sert ağaç türlerinden yapılırlar.

B benui, ahşap bir çerçeve üzerine gerilmiş deri bir zardan oluşan, perdesi belirsiz bir vurmalı müzik aletidir. Bazı tef türleri, icracı davula vurduğunda, ovuşturduğunda veya tüm enstrümanı salladığında çalmaya başlayan metal çanlara asılır.

Cırcır, bir halk müzik aleti, el çırpmalarının yerini alan bir deyimdir. Mandallar, 16 cm uzunluğunda 18 ince tahtadan (genellikle meşe) oluşur ve levhaların üst kısmındaki deliklerden geçirilen sıkı bir ip ile bağlanır. Tahtaları ayırmak için aralarına yaklaşık 2 cm genişliğinde küçük tahta levhalar yerleştirilir ve bu aletin Eski Rusya'da bir müzik aleti olarak kullanıldığına dair yazılı bir kanıt yoktur. 'de Novgorod'daki arkeolojik kazılar sırasında, V.I.'ye göre 2 plak bulundu.

Bireysel slaytlar için sunumun açıklaması:

1 slayt

Slayt Açıklaması:

Rus halk enstrümanları Hazırlayan: GBOU Okulu 4. "A" sınıfı öğrencisi № Nikitina Alisa Öğretmen: Kirillova OA MOSKOVA

2 slayt

Slayt Açıklaması:

Rus halk çalgıları ülkemizin müzik kültüründe özel bir yere sahiptir. Tını çeşitliliği ve etkileyiciliği ile ayırt edilirler: burada akarsu hüzün ve dans balalayka melodileri ve kaşık ve çıngırakların gürültülü eğlencesi ve acımanın kasvetli tizliği ve elbette, hepsini emen en zengin akordeon paleti var. Rus halkının müzikal portresinin tonları. Rus halk çalgıları genel kabul görmüş bölme sistemine göre sınıflandırılabilir: teller (domra, gusli, balalayka, düdük); kamış (düğme akordeon, akordeon); rüzgar (boynuzlar, zhaleika, flüt, kugikly, yahudi arpı, ıslık); perküsyon (kaşık, tef, mandal, tahta, çırpıcı). Bazılarıyla tanışalım. Rus halk müzik aletlerinin sınıflandırılması

3 slayt

Slayt Açıklaması:

Yaylı müzik aletleri: gusli Gusli çınlayan ezgilerin altında Genç erkekler ve bakireler aşık oldu. Düğünlerde gusli şarkı söylerdi ve gençler kutsanırdı. Sihirli iplerin sayımı altında herkes eğleniyordu - yaşlı ve genç, Guslar önemli bir kişi olarak biliniyordu, O insanların ruhuydu. Gusli, adını, teller çalınırken mırıldanan telleri sayesinde aldı. Ancak eski zamanlarda, yaylı çalgıların herhangi bir müzik sesine vızıltı denirdi. Nefesli veya vurmalı müzik aletlerinin aksine, herhangi bir telli çalgıya gusliden başka bir şey denilmiyordu. Eski Rus arp genellikle çalındı ​​ve onlara yatay bir pozisyon verildi. Arptaki tel sayısı sabit bir değer değildi, yani istenilen sayıda kurulabilirdi. Metal teller arp'a özel, karakteristik bir ses verir. Bu yüzden mezmur, tanınabilir sıfatını "çanlı" aldı. Tecrübeli yetenekli guslarlar, arp tellerini her zaman kendi parmaklarıyla çalmışlardır ve asla pena veya mızrap kullanmamışlardır. Eski günlerde, herhangi bir avluda çınlayan gusli duyulabilirdi: basit bir çiftçinin çiftliği veya zengin bir prens konağı olsun. Vedun-guslar, eski Rus geleneklerinin koruyucusuydu ve onlar sayesinde, bugün Büyük Geçmişimizin sonsuz derinliklerine bakma fırsatına sahip olduk.

4 slayt

Slayt Açıklaması:

Yaylı müzik aletleri: domra Domra, Rusya'da eski zamanlardan beri bilinen eski bir halk telli koparma müzik aletidir. Her zamanki biçiminde, domra'nın bir pena ile oynanan üç teli vardır. Domra'nın ilk Rus balalaykasının prototipi veya soyundan geldiğine inanılıyor. Üç telli domra çeşitli şekillerde bulunur: piccolo (en küçük), küçük, alto ve bas. Domra gövdesi ve boynu ahşaptan yapılmıştır. Boyun, tüm telli çalgılar gibi iki kısımdan oluşur: baş ve boyun. Ancak bazen boyun tek parça, tek parça şeklinde yapılır. Enstrümanın kurulumunda kullanılan domra akort mandalları manuel olarak döndürülmelidir. Domra gövdesi tercihen akçaağaç veya gül ağacından yapılır. Boyun üretimi için sert ahşabın alındığı açıktır. Modern zamanlarda tunerler metalden yapılmıştır ve eski günlerde sert ahşaptan yapılmıştır. Teller çeşitli kalınlıklarda çelik telden yapılmıştır. Domra en önemli enstrümandır.Güzel, en hassas sesle. İplere elinizle dokunduğunuzda eski dünyaya taşınacaksınız! İçinde duyarlılık, neşe, nezaket ve tüm ünsüzlerin güzelliği var! Üzülecek, sonra gülecek! Seslerin tüm cazibesi ona verilmiş Ve bize bir mucize veriyor!

5 slayt

Slayt Açıklaması:

Telli müzik aletleri: balalayka Balalayka, üçgen hafif kavisli ahşap gövdeli bir Rus halk üç telli koparılmış müzik aletidir. Bu, Rus halkının müzikal sembolü haline gelen enstrümanlardan biridir. Enstrümanın tam adı, hecelerin sesiyle çalma karakterini taşıyan tipik olarak folktur. "Balalayka" veya "balabaika" olarak da adlandırılan kelimelerin kökü, balakat, balabonit, balabolit, şaka gibi önemsiz bir şeyden bahsetmek anlamına gelen Rusça kelimelerle olan akrabalığı nedeniyle uzun zamandır araştırmacıların dikkatini çekmiştir. , gevezelik, raskorobariv, boş halka , karalama. Birbirini tamamlayan tüm bu kavramlar, balalayka'nın özünü taşır - hafif, eğlenceli, "tıngırdayan" bir enstrüman, çok ciddi değil. Gövde ayrı () bölümlerden yapıştırılır, uzun boynun başı hafifçe geriye doğru bükülür. Metal teller Modern balalaykanın boynunda metal perde vardır ( yüzyılın sonuna kadar - sabit perde). Rus halk enstrümanlarının modern orkestrasında beş çeşit balalayka kullanılır: prima, ikinci, alto, bas ve kontrbas. Bunlardan yalnızca prima ( mm) solo, virtüöz bir enstrümandır ve geri kalanı tamamen orkestra işlevlerine atanır: ikincisi ve alto akor eşliğini ve bas ve kontrbas (1,7 metreye kadar uzun) işlevini uygular. bas olarak. Ses net ama yumuşak. Ses üretmek için en yaygın teknikler: çıngırak, pizzicato, çift pizzicato, tek pizzicato, vibrato, tremolo, kesirler, gitar teknikleri.

6 slayt

Slayt Açıklaması:

Yaylı Müzik Aletleri: Gudok Gudok (bir diğer adı kapanıştır) eski telli Rus halk müzik aletlerine aittir. Boynuzun ahşap gövdesi, ustalar tarafından oval veya armut biçimli bir şekil vermek için oyulmuştur. Kornanın boynuzu nispeten kısadır, perdesizdir ve düz veya kavisli başlıdır. Klavyeye üç tel takılır ve sabitlenir. Düz korna üzerinde rezonatör deliği yapılmıştır. Bu müzik aletinin uzunluğu bir metreyi geçmez. Maksimum boyutları santimetredir. Boynuzdaki yay şeklindeki yay, yay şeklindedir. Korna çalarken müzisyen yayı ile tüm tellere dokunur. Ancak, ana melodiyi çıkarmak için yalnızca bir (ilk) dize kullanılır. Diğer iki dize bourdon dizeleri olarak adlandırılır ve seslerini değiştirmeden aynı tuşta ses çıkarırlar. Alt tellerin sürekli, kesintisiz vızıltısı, kornanın ve aslında diğer tüm eski püsküllü müzik aletlerinin karakteristik bir özelliğidir. BİLİNMESİ GEREKENLER: Dahl'ın sözlüğünde "düdük" kelimesinin anlamı, üç telli, kenarları düz dipli ve kapaklı bir tür keman olarak yorumlanır. Aynı gusliden farklı olarak, Eski Rus yazılarında yüzyılın ortalarına kadar düdükten bahsedilmez. Bunun yerine, yüzyılın çeşitli kroniklerinde "batma" aletinden bahsedilir. Korna özellikle kilise tarafından teşvik edilmedi. Örneğin, "Kitabın Lideri" listelerinde - yasalar, Ortodoks Kilisesi - "bir ışınla vızıldamanın" imkansızlığı hakkında söylenir.

7 slayt

Slayt Açıklaması:

Reed müzik aletleri: akordeon Ne tür oyuncak ayılar - Küçük çocuklar! Annemle birlikte oynuyorlar, Gumboylarla oynuyorlar! Ayının avuç içi ile en gürültülü armonika! Bir akordeon veya akordeon, pnömatik klavye mekanizmasına sahip bir kamış müzik aletidir. Enstrümanın yanlarında iki klavye vardır: melodi sağda çalınır ve sol eşlik içindir. Armonika, hem el hem de ağız olmak üzere bir dizi müzik aleti olarak anlaşılmaktadır. Bu enstrümanlardaki ses, hava akımının etkisi altında dilin (metal çubuk) titreşmesiyle elde edilir. Elde tutulan modellerde, akordeonda olduğu gibi, özel bir rezervuar - kürk kullanılarak hava pompalanır. Akordeon gibi bir müzik aletinin gerçek kökeni henüz tam olarak belirlenmemiştir. Bazı kaynaklar akordeonun Almanya'da, diğerleri Rusya'da icat edildiğini iddia ediyor. Bir versiyona göre, akordeon 'te Çek bir org ustası olan František Kiršnik tarafından icat edildi. Akademisyen Mirek'e göre eylem St. Petersburg'da gerçekleşti. Modern akordeonda gözlemleyebildiğimiz ana tasarım, enstrümana yılında Viyana'da yaşayan Rus usta Demianov tarafından verilmiştir. Bir kasa ve iki klavye oluşturma fikrini ortaya attı. Akordiyonun sağ tarafında 7, sol tarafında 2 tuş vardı. Zaten 'da akordeonların seri üretimi düzenlendi. Tula ustası Ivan Sizov tarafından yapıldılar. Kelimenin tam anlamıyla on yıl içinde, araç tüm Rus eyaletlerine yayıldı. Uyum, tüm sınıflar için ulusal bir enstrüman haline geldi. Akordeonun geniş, yüksek ve etkileyici sesi, Rus lezzetine mükemmel uyum sağlar. İki tür Rus akordeon vardır. İlkinde, körükler gerildiğinde veya sıkıştırıldığında, her düğme aynı perdede bir ses üretir. İkinci tip akordeonlarda, düğmeye basıldığında sesin perdesi, körüğün hareket yönüne bağlıdır. Harmonilerin başka bir bölümü, düğme sıralarının sayısı ile gerçekleştirilir. Bir, iki ve üç sıralı akordeonlar var.

8 slayt

9 slayt

Slayt Açıklaması:

Üflemeli Çalgılar: Boynuz Genellikle korna akçaağaç, ardıç veya huş ağacından yapılır. Boynuz genellikle adını üretildiği ve en yüksek popülariteyi kazandığı yöreden alır. Boynuz, çobanların, savaşçıların ve bekçilerin cephaneliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Korna sesi her zaman bir kişinin dikkatini ve duymasını perçinledi ve akrabaları için bazı atılmaların saldırısı hakkında bir tür sinyal görevi gördü. Korna, sinyal vermenin yanı sıra şarkı çalmaya ve melodileri dans etmeye de hizmet edebilir. Korna çalanların repertuarı geniş çapta temsil edilmektedir. Korna cihazı karmaşıklığı bakımından farklılık göstermez: üstte beş oyun deliği ve altta bir delik bulunan konik düz ahşap bir boru. Kornanın karşı taraflarında bir zil ve ses çıkarmak için uyarlanmış bir ağızlık bulunur. Zil, bir evcil hayvanın veya ahşabın boynuzundan yapılmıştır (örneğin, huş ağacı kabuğu). Korna sesi oldukça keskin ve gürdür, aynı zamanda gizli gücü ve yumuşaklığı vardır. Ses aralığı, milyonlarca farklı melodi ve bestenin doğduğu on notaya ulaşır. Bir çoban tarlaya çıkacak, boru çalacak.

10 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgar müzik aletleri: zhaleika Özel bir dikizleme (dil), bir zhaleika'ya karakteristik bir ses verir. Çan rezonatörünün rolü, doğal bir öküz (inek) boynuzu veya ahşap (huş kabuğu) huni ile gerçekleştirilir. Bu tür nozullar sayesinde, modern Rusya'nın bazı bölgelerinde, yanlışlıkla korna denir. Sürahinin boyutları (genellikle yaklaşık on beş santimetre), ayarının yüksekliğini doğrudan etkiler. Tüpün içine gıcırtının bulunduğu özel bir ağızlık yerleştirilerek gerektiğinde yenisi ile değiştirilmesi çok kolaydır. Ses aralığını genişletmek için tüpün yüzeyinde birkaç delik yapılmıştır. Bu delikler borudakiyle aynı prensibe göre ve tam olarak aynı sırada düzenlenmiştir. Acıma çağı, bin yılın dipsiz derinliklerinde kaybolmuştu. Rus halk nefesli müzik aletine yazık denmesi tesadüf değil. Nitekim bu enstrümanın adının kökünde "pişmanlık", "acıma" gibi kelimeler bulunmaktadır. Acıma seslerinde, bir kişi biri için bariz bir acıma duyar. Acımanın sert, ağlayan sesi bu enstrümanın eşsiz yeteneklerinden geliyor. Zhaleika yapmak için yaygın olarak kullanılan malzemeler kamış ve ahşaptır (söğüt, mürver). Ancak günümüzde zhaleiki tüpü giderek daha fazla plastik veya metalden yapılmaktadır.

11 slayt

Slayt Açıklaması:

Üflemeli çalgılar: flüt Çeşitli kaynaklar flüte çeşitli isimler verir: sümük; tartar. Flüt, uzunlamasına flüt cihazıyla çok ortak noktaya sahiptir. Svirel, çobanlar ve aşık genç erkekler tarafından çalınan bir müzik aleti olarak görev yaptığı çeşitli belgesellerde ve uzun metrajlı filmlerde sıklıkla görülebilir. Flütün en eski, mevcut örneği, modern Smolensk bölgesinin topraklarında keşfedildi. Borunun alışılmış, klasik formu, bugün metal veya ahşaptan yapıldığı müzik atölyelerinde boruya verilir. Doğru, en popüler ahşaptan yapılmış boru. Klasik borunun yüzeyinde altı oyun deliği vardır. Sıradan flütün yanı sıra, bir müzisyenin müzikal yeteneklerini ve repertuarını önemli ölçüde genişletmesine izin veren sözde çift flüt de vardır. İşte kamış kuru ve çınlıyor.. İyi Pan! İnce bir iplikle dikkatlice bağlayın ve bir boruya katlayın!

12 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgarlı Müzik Aletleri: Kugikly Tüplerin alt uçları-gövdeleri kapalı, üstleri ise çalmaya uygun hale getirilmiştir. Fıçılar sabit bir bağlantıya sahip olmadığı için (ihtiyaca göre) bir yerden başka bir yere yeniden düzenlenebilir. Boru gövdelerinin üst uçları aynı düzlemdedir ve tek bir yatay çizgide sıralanmıştır, bu da oynarken kolaylık sağlar. Variller özelleştirilebilir: içlerine hareketli tapalar takılarak; sandıkları balmumu veya kum torbalarıyla doldurmak; duvarlarında yeni delikler açmak; Tüpleri kısaltarak veya uzatarak. Kugikly (kuvikly, kuvychki), içi boş kamış veya kugi gövdelerinden yapılmış çok namlulu flüt ailesine aittir. Daha önce sazların adı buydu. Kugikly yapmak için başka bitki türleri de alabilirsiniz: dalları yumuşak bir çekirdeğe sahip olan mürver; sapları içi boş bir çekirdeğe sahip olan şemsiye ot türleri; bambu bitkileri. Kugikly, aynı çapta ancak farklı uzunluklarda (yaklaşık mm) üç ila beş tüpten yapılır.

13 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgarlı Müzik Aletleri: Yahudi Arp Yine de, geçmişin bazı hevesli araştırmacıları, sıradan bir avcılık ya da askeri yayın, yahudi arpının doğrudan öncülü, atası olduğunu öne sürüyorlar. Bir kişinin yayın bir ucunu toprağa sabitlemesi ve diğer ucunu gökyüzüne veya dişlerine dayaması yeterliydi, çünkü ölümcül silah anında dönüşerek orijinal bir görünüm ve sese sahip bir müzik aletine dönüştü. Zamanla, çok daha sonra metalden yapılmaya başlayan bir lamel, ahşap veya kemik, bir yahudi arpı ortaya çıktı. Yahudi arpı hala bu formda var. Yahudi arpının çalınması şu şekilde yapılır: · dudaklara metal bir çerçeve-yay uygulanır; · Müzisyen onun içinden havayı iter ve çeker; · Aynı zamanda müzisyen, parmağıyla küçük bir çelik şerit dilini hareket ettirir. Yirminci yüzyılda, yahudi arpı "geçmişin zararlı bir kalıntısı" olarak yasaklandı, ancak insan hafızası korundu ve bize bu egzotik ve canlı müzik aleti hakkında bilgi getirdi. Bugün, yahudi arpının sesleri, uzak atalarımızın bir müzik aletinin gizemli ve gizemli sesleri ile taraftarlarını memnun ediyor. Yahudi arp, Eski Rusya ve modern Rusya topraklarında yaygın olan eski bir müzik aletidir. Binlerce yıllık tarihi boyunca, yahudi arpı ne sesini ne de şeklini önemli ölçüde değiştirmedi. Yahudi arpı, kendi kendine ses çıkaran saz bir müzik aletidir. Üzerinde oynamak, tüm vücut fonksiyonlarının uyumlaştırılmasına, bilincin arınmasına ve canlılığın güçlendirilmesine katkıda bulunur. Yahudi arpının çıkış zamanı, geçmiş bin yılın derin perdelerinin ardında gizlidir.

14 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgar Müzik Aletleri: Düdük Düdük basit, geometrik şekilli olabilir ve bazen bir tür hayvan veya kuş şeklinde kıvırcık bir şekil verilir. Kil objeler uzun süre kullanılamadığı ve saklanamadığı için düdüğün tam yaşını belirlemek mümkün değildir. Elbette, ilk düdük uzun zamandır basit bir kil parçasına dönüştü. Bununla birlikte, öngörülebilir geçmişte, bir ıslığın kalıntılarını kolayca bulabiliriz. Bu müzik aleti oyuncağının cihazı ustaca basittir: küçük bir kil odasında, onu üfleyerek, havanın girdapları ve titreşimleri yaratılır, ıslıklı ve ince sesler yayar. Eski günlerde atalarımız düdüğü, Tanrılar Stribog ve Perun ile iletişim kurmak için tasarlanmış büyülü bir araç olarak kullandılar. Günümüzde ıslık, sihirli bir enstrümandan orijinal bir müzik aletine veya sıradan bir çocuk oyuncağına dönüşmüştür. - Ağda kuşu, Sesli zanaat! Hadi, hadi, söyle, içinde ne var? - İster inan ister inanma canım, İçinde iki kuru bezelye ve nefesinden başka bir şey yok.

15 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: yakacak odun Eski ve bilge mucitlerimiz-atalarımız bu yol boyunca gitmeye karar verdiler. Modern konser ksilofonunun prototipini icat ettiler, ancak çok daha ilginç ve meraklıydı. Ksilofon-yakacak odun, orijinal performansında sıradan bir yakacak odun demetiydi, ancak bu enstrümanın müzikal yetenekleri modern muadilinin ulaştığı seviyeyi aştı. Ksilofon-yakacak odun, modern muadili ile aynı prensibe göre ayarlanır: sesin tonunu azaltmak veya yükseltmek için, bu müzik aletinin tuşlarının sesini (uzunluk, kalınlık) artırmanız veya azaltmanız gerekir. Eski, egzotik Rus halk vurmalı çalgı müzik aleti yakacak odun, derin, ağarmış antik çağda ortaya çıktı. Diğer birçok müzik aleti için tipik bir malzeme olan ahşaptan yapılmıştır. İnsanlar uzun zamandır ahşabın fiziksel temasta ses çıkardığını biliyorlar. Bunu yapmak için sıradan bir ksilofon gibi ses çıkaran bir müzik aleti tasarlamak yeterlidir.

16 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: kaşık Kaşıklar sadece günlük kullanım için bir çatal bıçak takımı değil, aynı zamanda orijinal bir Rus halk müzik aletidir. Ritmik müzikal ses üretmek için daha eski ve daha kanıtlanmış bir cihaz bulmak zordur. Açıkçası, bir müzik aleti olarak kaşıklar, bu en yaygın çatal bıçak takımı kadar eskidir. Kaşıkların yeryüzündeki ilk ve en yaygın vurmalı çalgı olduğu bile söylenebilir. Antika tahta kaşıklar, modern yüksek hassasiyetli makineler ve ekipman kullanılmadan elle yapıldı, bu nedenle daha kalın, çok daha güçlü ve daha düşük ve daha kaliteli bir sese sahip oldukları ortaya çıktı. Pek çok kaşık müzisyeni, kaşıklarına her türlü zili ve zili asarlar, bu da şüphesiz onların sesini çeşitlendirir ve geliştirir. Kaşıklarla oynamak, ritmik kalıbı ve kaşıklara popüler sevgi ve popülerlik katan ajur polifonik sesi ile tanınabilir. Kaşıklar farklıdır ve bazen üzerlerinde oynarlar. Böyle bir ritim tutturmuşlar. Herkes hemen dans edecek. Kaşık - piyano değilse. Ama kendi piyanoları var. Forte, hatta tril var, Çello telleri gibi.

17 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: cırcır Klasik cırcır, bir ucu güçlü bir kordon üzerine gerilmiş bir dizi dikdörtgen ahşap plakadır. Mandalı sallarken keskin, çatırdayan bir ses duyulur. Bir cırcır yapmak için, eşit boyutta (yaklaşık 6x20 santimetre) yirmi pürüzsüz, eşit, eşit plaka üzerinde stok yapmanız gerekir. Bu müzik kayıtları sağlam ve kuru ağaçtan (tercihen meşe) kesilir. Birbirini izleyen her plaka arasına, yaklaşık beş milimetre kalınlığa sahip olan ve daha yüksek ve daha tiz bir ses elde etmeyi mümkün kılan ahşap bir ara parçası yerleştirilir. Plakaların bir kenarı boyunca, birbirinden aynı mesafede iki özdeş delik açılır (yaklaşık mm). Bu deliklerden güçlü bir ip çekilir. Kablonun serbest kalan uçları bir düğümle bağlanmalıdır. Daha rahat ve kolay bir cırcır oyunu elde etmenizi sağlayan gevşek ve güçlü bir halka almalısınız. - Tüm bölgede ne tür bir çatırtı? - Bu bir arkadaşla patlamamız! - Ah, mandallar iyidir, Bu ruh için bir şölen!

18 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: tef Tef, Rusya'da çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Bugün tam yaşını belirlemek mümkün değildir. Tef, bir tarafında sesin ana kaynağı olan güçlü bir deri zarın gerildiği yuvarlak bir ahşap taban kabuğudur. Müzisyenin isteği üzerine çan veya çanlar kabuktan asılabilir. Kabuğun yan duvarları kesilebilir ve oraya çınlayan ve çınlayan metal plakalar yerleştirilmiştir. Eski günlerde, Rusya'da herhangi bir müzikal vurmalı çalgıya tef deniyordu, bu da daha sonra yeni, kendi adlarını almaya başladı: timpani; ksilofon; davul ve benzeri. Eski zamanlarda daha az ünlü olmayan askeri tefler: tulumbas, alarm. Boyutları o kadar büyüktü ki onları taşımak için en az dört at gerekiyordu. Rus Ordusunda (piyade ve süvarilerde) savaş (askeri) tefleri kullanıldı. Savaş teflerinin gümbürtüsü, trompet ve boruların delici sesleri ile birlikte o kadar korkunçtu ki, düşman birlikleri savaşa başlamadan kaçtı. Modern teflerin sesleri, elin parmakları veya elin avuç içi ile üretilir. Tef hafifçe çalkalanır ve hafifçe vurulur. Ayı dans etmeye giderken, Şarkı söyle ve tefi vur: - Boom! Boom! Tramvay - ra - ry! Uçun, sivrisinekler!

19 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: çırpıcı Çırpıcı, çok eski bir Rus halk vurmalı çalgısıdır. İlk başta, şehirlerin ve köylerin gece sokaklarında dolaşan, düzenli aralıklarla bir tokmakla vuran muhafızlar ve bekçiler için tasarlandı. Bu sesler gece hırsızlarını ve hırsızları korkuttu ve sıradan insanlara etrafta her şeyin yolunda olduğuna dair bir sinyal olarak hizmet etti. Zamanla, bu müzik aleti Rus Halk topluluklarına sıkıca yerleşti. Ölçülen bir çırpıcı sesi olmadan nadir bir tatil yaptı. Çırpıcının melodinin müzikal ritmini yendiği ortaya çıktı. Çırpıcı, bir tür ahşap çerçeve kutusuna veya deri kaplı basit bir davula benziyor. Kural olarak, çırpıcının üst ucuna küçük bir tahta top veya tahta parçası bağlanır. Vurucunun sallanma hareketleri topun gevşemesini ve çerçevenin veya zarın yüzeyine çarpmasını sağladı. Aynı zamanda, net, vurma sesleri duyuldu. Vurucu tak-tak-tak, Hayvan uyuyor Örümcek, İnek uyuyor, Sinek uyuyor, Ay yerden yüksekte asılı duruyor. Yerin üzerinde büyük bir Devirilmiş Su kabı var. Patates bitkisi uyuyor. Daha erken uykuya dalın ve siz!

20 slayt

Slayt Açıklaması:

Rus müzik aletleri büyük teknik ve sanatsal yeteneklere sahiptir. Basit, sanatsız ezgiler, ezgiler ve danslardan karmaşık orijinal müzik bestelerine kadar çok çeşitli eserleri icra edebilirler. Düşünülen müzik aletlerinin çoğu geliştirme aşamasındadır, tasarımları ve ses kalitesi iyileştirilmektedir. Bu süreç doğrudan önde gelen konser sanatçılarının başarılarına bağlıdır. Bestecilerle yakın işbirliği sayesinde, son derece sanatsal özgün bir halk repertuarı yaratılıyor. Halk enstrümanları tarafından iletilen müzikal görüntülerin yelpazesi genişliyor, seslerinin estetiği bir başka oluyor. Rus halk müziği enstrümanlarının mevcut aşamada gelişimi Enstrümantal halk müziği geleneğinin mevcut durumu, korunması ve daha verimli gelişimi için belirli umutlar doğurmaktadır. Rus halk müzik aletleri, dünya müzik kültüründe ayırt edici bir olgudur. Rus halkının geniş katmanlarının manevi yaşamı, pratik faaliyetleri, günlük yaşamı, estetik ve ahlaki temelleri ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olarak, iç dünyalarının zenginliğini, tükenmez iyimserliği, zekayı, duygu derinliğini, özel özelliklerini ifade ederler. ulus.

21 slayt

Slayt Açıklaması:

Rusya Ulusal Akademik Halk Çalgıları Orkestrası N.P. Osipov Sadece Rus sahasını konser salonunda barındırması için verildi. Müzik, gusli'nin destansı çanları, sabah flütü, borunun geniş sesi ve balalaykaların buğday olgunluğu gibi geliyor. Bize Rusya'yı veriyor. Rus halk çalgıları orkestrası, sadece yerli değil, tüm dünya müzik kültüründe benzersiz bir fenomen haline geldi. Rus folklorunun ve Avrupa akademik sanatının özel bir sentezidir ve aynı zamanda belirli bir ölçüde Rus ulusal kültürünün müzikal bir sembolü haline gelen benzersiz bir karakteristik tınıya sahiptir.

22 slayt

Slayt Açıklaması:

Anavatan sevgisini geliştirmek için halk geleneklerini bilmek ve anlamak gerekir. Halk enstrümanlarının yaratılmasının kökenlerini ortaya çıkararak, müzikal folklor çalışmaları aracılığıyla hayata duygusal olarak bütünsel bir tutum geliştirerek, hepimiz atalarımızın kültürel mirasını anlamayı, saygı duymayı ve yok etmemeyi öğreniyoruz. Çözüm

Bulmacada Üç köşeli üç teli olan rus çalgısı cevabı nedir?



Üç köşeli üç teli olan rus çalgısı nedir sorusunun cevabı, Üç köşeli üç teli olan rus çalgısı bulmaca cevabı nedir, kare, Üç köşeli üç teli olan rus çalgısı çengel, gazetelerin tüm bulmaca cevapları, arama bölümünden cevaplarına ulaşabilirsiniz.





  • üç köşeli üç teli olan rus çalgısı bulmaca
  • üç köşeli üç teli olan rus çalgısı anlamı
  • üç köşeli üç teli olan rus çalgısı bulmaca cevabı
  • üç köşeli üç teli olan rus çalgısı ne demek
  • Bulmacada üç köşeli üç teli olan rus çalgısı nedir





Bulmaca cevaplarına kolayca ulaşmak için arama kutusunda sorunuzu yazınız.

Bulmaca; gazete ve dergilerin yayınladıkları eklerinde bulunan özellikle haftasonlarının vazgeçilmez eğlencesi olan Kare bulmaca, Çengel bulmaca, sudoku şeklindeki zeka, mantık, dikkat ve hafıza gibi zihinsel yeteneklerini kullanarak çözdükleri bulunması istenilen şeyi düşündürerek, aratarak buldurmayı amaçlayan bir sözcük bulma oyunudur,

En çok Sabah, Hürriyet, Habertürk, Posta, Milliyet gazetesi tercih edilmektedir, gazete bulmacaları Çengel bulmaca, Kelime Bulmaca, Kare bulmaca, sorularının cevaplarını bulmaca sözlüğü sitemizden öğrenebilirsiniz, takıldığınız sorularda sizlere yardımcı olacaktır, bu sayede diğer kelimeleride kolaylıkla çözebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz, tüm güncel bulmaca cevapları sitemizde mevcuttur, yaklaşık adet sorunun cevaplarını sitemizde bulabilirsiniz.

Ayrıca sitemizde kelime anlamı, eş anlamlısı, zıt anlamlısı, ters anlamlısı, ödev ve ders konularınıda takip edebilir, türkçe sözlük bölümümüzden faydalanabilirsiniz, okulların açılması ile işlenen ders konularına yardımcı ödevler kitap özetleri, matematik, coğrafya, edebiyat, din kültürü, tarih konulu ödevlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz,

Bulmaca sözlüğü, Bulmaca cevapları, çözümlerinde eksik gördüğünüz herhangib bir sorunun cevaplarına dilerseniz sizde katkıda bulunabilirsiniz, yolladığınız her cevap sistemimize eklenecektir, ayrıca bulmaca sözlüğü sitemizde bulamadığınız sorular olursa bunlarıda bildirerek sözlüğümüze eklenmesinde katkı sağlayabilirsiniz.

Rus halk yaylı çalgılar başlıkları. Yaylı müzik aletleri

çocuk sağlığı

Günümüz müzik aletlerinin çoğu, tarihöncesine kadar uzanan zengin bir tarihe sahiptir. Tarihçiler, bir kişinin bilinçli emek faaliyeti yürütmeye yönelik ilk girişimlerinin, isimleri artık herkesin ağzında olan eski müzik aletlerinin vurmalı çalgılarına yol açtığını savunuyorlar.

Antika eşyalar çok değerlidir. Onlardan tüm tarihsel müzik geleneğini korumaları istenmektedir. Birçoğu artık konserlerde kullanılmıyor. Ancak modern fabrikaların ürünleriyle karşılaştırılabilecekleri için tüm müzik dünyası için çok pahalıdırlar.

Davullar ilk mi?

Birçok araştırmacının inandığı gibi en eski köken, vurmalı çalgılardır. İlkel işçilerin koordineli bir şekilde ağır fiziksel işler yapmalarına yardımcı oldular.

Ne de olsa, ilkel insanlar çoğunlukla toplu olarak çalıştılar. O zamanlar bir kişinin bir mamut avlamaktan, bir leşi kesmekten veya büyük bir ağacı nehirde yüzdürmekten iyi bir sonuç alması imkansızdı. İnsanlar birlikte hareket etmeliydi.

Görünüşe göre, başka bir işlevi olan basit davullarla yardım ettiler - kabile üyeleri arasında modern cep telefonları gibi uzun mesafelerde iletişim kurdular.

ksilofon müziği

Davulun yanı sıra eski çağlardan beri var olan davullar arasında üçgenler, ziller ve çeşitli büyüklüklerde çanlar bulunur. Kiliselerimizin çan kulelerinde her zaman tam bir çan sistemi düzenlenir ve vatandaşlara eski zamanlarda olduğu gibi tapınağı ziyaret etmeleri, Tanrı'ya saygı göstermeleri gerektiğini bildirir.

Ksilofon da davullara aittir. Birçok müzik tarihçisi onun en eski tamamen müzik aleti olduğunu varsaymaktadır. Eski insanlar, bir sopayla kuru bir kütüğe vurduklarında ve müzik duyduklarında sesini öğrendiler. İlkellerin de mükemmel işitmeleri vardı.

Ancak, özellikle rock ve pop konserlerinde davul artık rekabet dışı. İzleyicileri anında açmak için çok yönlü bir araçtır.

yaylı müzik

Görünüşe göre, koparılmış eski müzik aletleri daha sonra ortaya çıktı, isimleri herkese tanıdık geliyor. Bu:

  • arp,
  • balalaykalar,
  • domra,
  • gusli,
  • mandolin.

Ruslar, tıpkı İspanyollar gibi, gururla ilan edebilirler: eski telli telli müzik aleti gitar, bizim müziğimizdir!

Muhtemelen, dünyanın herhangi bir ülkesinden bir insan için, teller her zaman en tatlı ve estetik olarak renkli hisleri uyandırır, rahatlamaya katkıda bulunur, sıkı çalışmadan sonra dinlenmeye katkıda bulunur.

Kopuk tellere ek olarak, zamanla yaylı teller icat edildi. Bunlar, elbette, keman, viyola, ayrıca çello ve farklı dillerde tamamen halk isimleriyle başkalarını içerir.

Nefesli çalgıların karmaşık tarihi

Rüzgar enstrümanlarının çok basit bir geçmişi yoktur.

Bunları oluşturmak için, daha sonra icat edilen özel metallere, örneğin bakıra ihtiyaç vardı.

Trompet, trombon, korno da sanat dünyası tarafından uzun zamandır bilinmektedir. Orta Çağ'da zaten popülerdiler.

Rollerini oynadılar ve ordu tarafından, özellikle savaş alanlarında, onlara başarılar için ilham vererek hala kullanılıyorlar.

Bizim zamanımız elektronik

Elektronik davullar olmadan modern müzik imkansızdır. Müzisyenlere, daha önce hayal bile edilemeyen sesler, ultra modaya uygun bestelerin sıra dışı, benzersiz renklendirilmesi ve klasik müziğin dijital eserlere dönüştürülmesi için benzersiz fırsatlar sunuyorlar.

Modern ve eski nesil enstrümanlar arasındaki bağlantıdan bahsetmişken, ahşap sazları unutmamak gerekir. Bu bir akordeon, düğme akordeon, akordeon, armonika. Ahşap müzik aletleri taşınabilir olmaları açısından oldukça uygundur. Son zamanlarda ülkemizde, özellikle uzak köylerde, akordeoncu tüm tatillerde en önemli kişiydi. Geriye dönüp baktığımızda müziğe, klavyelere, kornolara (org, harmonium) ve en önemlisi telli klavyelere, yani birçok öncüsü ve takipçisi olan piyanoya saygı duymak zorunludur. Bu çalgı sadece önceki yüzyıllarda değil, günümüzde de tüm müzik etkinliklerinde merkezi bir yer tutmaktadır.

Elbette bu sonsuz müzik ürünü türleri listesini sıralarken, hepsinin zaman içinde hem dışsal hem de ses açısından büyük değişikliklere uğradığı akılda tutulmalıdır. Örneğin, bir usta tarafından yapılan kemanlar bile ses açısından tamamen farklı olabilir.

Piyano ve dik piyanolar da farklıdır. Antik çağa meraklı bazı ustalar, eski, kalıntılarla aynı enstrümanları yeniden yaratmaya çalışıyorlar.

Çek Cumhuriyeti'nde çaldıkları aletlerin aynısını, örneğin Chopin veya Beethoven yapan bir usta var. Ürünleri büyük talep görüyor.

Bu piyanolar ve klavsenler, çoğu durumda hala benzersiz olan özel lezzetini hissetmek için harika müzisyenlerin çalma stilini yeniden yaratmaya yardımcı olur.

Video: Ksilofonun Çalınması

İlk Rus halk müzik aletleri uzun zaman önce, çok eski zamanlarda ortaya çıktı. Atalarımızın nelerle oynadığını resimlerden, el yazısı broşürlerden ve popüler baskılardan öğrenebilirsiniz.

Kazılar sırasında bir dizi alet bulundu ve şimdi kimse bunların Rusya'da gerçekten yaygın olduğundan şüphe edemez. Atalarımız müziksiz yaşayamazdı. Birçoğu, daha sonra miras kalan en basit enstrümanları bağımsız olarak nasıl yapacaklarını biliyordu. Akşamları, insanlar toplanıp oyun oynadılar, iş gününden bir mola verdiler.

Müzik aletlerine daha yakından bakalım. Ülkemizin her sakini, en azından onlar hakkında genel bir fikre sahip olmalıdır.

gusli

Yaylı bir çalgıdır. İlk olarak Rusya'da göründü.

Gusli, bize gelenlerin en eskisidir. Kask şeklinde ve pterygoiddirler. İkincisi bir üçgen şeklinde yapılmıştır, sahip oldukları minimum tel sayısı 5 ve maksimum 14'tür. kanat şeklindeki (çan şeklindeki) zeburda bir kişi tüm tellere sağıyla dokunacak şekildedir. birden el atın. Ve şu anda sol ile gereksiz sesleri etkisiz hale getiriyor. Kask şeklindekilere gelince (bunlara mezmur şeklinde de denir), o zaman bir kişi onları iki eliyle aynı anda oynar. Bu halk enstrümanlarında ustalaşmak zordur, ancak buna değer.

Klavye şeklindeki gusli

Onları da değerlendirelim. Sadece antik çağda değil, yirminci yüzyılda da yaygındılar, genellikle din adamlarının temsilcileri tarafından oynandılar.

Bu gusli mezmurlara benziyordu ama çok daha iyiydi. Bu aletin temeli, kapaklı dikdörtgen bir kutuydu. Bir tarafında birkaç ses sesi (özel oval delikler) kesildi, ardından bir çift tahta parçası yapıştırıldı. Bunlardan birine metal mandallar vidalandı, üzerlerine aynı malzemeden ipler sarıldı. Başka bir şerit mahkum olarak görev yaptı. Burada özel bir açıklamaya gerek yok, isim kendisi için konuşuyor. Üzerine ipler takılıydı. Bu enstrümanın piyano akordu vardı. İlginç bir şekilde, karanlık tuşlara benzer dizeler, karşılık gelen beyaz tuşların altına yerleştirildi. Klavye şeklindeki arp çalmak için notaları bilmek gerekiyordu. Aksi takdirde normal bir melodi olmazdı. Resimlerini önünüzde gördüğünüz halk çalgıları, duyan herkesi büyüler.

kantele akrabası

Aslen Finlandiya'dan bir enstrüman olan kantele gibi görünen arptan bahsetmemek mümkün değil. Büyük olasılıkla, Ruslar onları bu ülkenin geleneklerinden yaratmak için ilham aldı. Ne yazık ki, yirminci yüzyılda bu tür gusli tamamen unutuldu.

Artık en ünlü antik halk yaylı çalgılarını biliyorsunuz.

Balalayka

Bugün birçok halk müzisyeni çalıyor. Balalayka, üç telli bir çalgıdır.

Boyutları çok farklı: boyutu mm'ye ulaşan modeller var, ancak 1,7 metre uzunluğunda türler de var. İlk durumda, sözde primden ve ikincisinde - balalayka-kontrbastan bahsediyoruz. Bu çalgı hafif kavisli bir ahşap gövdeye sahiptir, ancak yüzyıllarda oval olanlar da bulunmuştur. Herhangi bir yabancıya Rusya'nın neyle ilişki kurduğunu sorarsanız, kesinlikle bir balalayka bulacaktır. Uyum ve acıma da ülkemizin sembolleridir, ancak daha az popülerdir.

Ses özellikleri

Balalayka'nın sesi yüksek ama yumuşaktır. En yaygın oyun teknikleri tek ve çift pizzadır. Son yer çıngırak, kesirler, vibrato, tremolo tarafından işgal edilmez. Balalayka da dahil olmak üzere halk enstrümanları, sesli de olsa oldukça yumuşak geliyor. Melodiler çok duygulu ve genellikle hüzünlüdür.

Balalayka kontrbas

Daha önce, bu enstrümanın yerleşik, her yerde bulunan bir ölçeği yoktu.

Her müzisyen bunu tercihlerine, çalınan melodilerin ruh haline ve yerel geleneklere göre özelleştirebilirdi. Ancak, yüzyılda bu durumu kökten değiştirdi, ardından balalayka birçok konserin vazgeçilmez bir özelliği haline geldi. Fotoğraflarını gördüğünüz halk enstrümanları ve bugün birçok müzisyen performanslarında kullanıyor.

Akademik ve popüler sistem

Andreev tarafından oluşturulan sistem, ülke çapında seyahat eden sanatçılar arasında büyük bir popülerlik kazandı. Akademik olarak anılmaya başlandı. Buna ek olarak, sözde popüler sistem var. Bu durumda, üçlüleri almak daha kolaydır ve zorluk, açık dizeleri kullanmanın oldukça zor olması gerçeğinde yatmaktadır. Yukarıdakilerin hepsine ek olarak, yerel balalayka akort yöntemleri de vardır. Onlardan yirmi tane var.

Balalaykanın oldukça popüler bir halk çalgısı olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizdeki müzik okullarının yanı sıra Kazakistan, Ukrayna ve Beyaz Rusya'da birçok kişi onu çalmayı öğreniyor. Halk enstrümanları bugün birçok genç insanı cezbetmektedir ve bu iyi bir haberdir.

Antik balalayka

Balalayka'nın ne zaman ortaya çıktığı sorusuna kesin bir cevap yok - birçok versiyon var. Ve yüzyılda popülerlik kazandı. Kazak dombrasının onun atası olması mümkündür. Eski balalayka, vücut uzunluğu yaklaşık 27 cm olan ve genişliği 18 cm'ye ulaşan oldukça uzun bir enstrümandı, enstrüman da çok uzun bir boyun için dikkat çekiciydi.

Aracı değiştirme

Günümüzde oynanan Balalaykalar, eskilerden görünüşte farklıdır. Enstrüman, müzisyen V. Andreev tarafından S. Nalimov, F. Paserbsky ve ayrıca V. Ivanov ile değiştirildi. Bu kişiler ses tablasının ladin, arka tarafının kayın ağacından yapılmasına karar verdiler. Ayrıca Andreev, aleti mm'ye kadar biraz daha kısaltmayı önerdi. Olağanüstü adam F. Paserbsky, bütün bir balalayka grubunu icat etti: prima, tenor, kontrbas, pikolo, alto, bas. Bugün onlarsız geleneksel bir Rus orkestrasını hayal etmek imkansız. Bir süre sonra birçok Rus halk çalgısını yapan bu adam, onlar için bir patent aldı.

Balalayka sadece orkestralarda kullanılmaz, sıklıkla solo olarak da çalınır.

Harmonik

Bu klavye-pnömatik ailesine ait bir kamış enstrümandır.

Harmony, akordeon ve düğme akordeon ile karıştırılmamalıdır.

Bu araç, tuşlu ve düğmeli panellere sahip iki yarım kasadan oluşur. Eşlik için sol taraf gereklidir: bir tuşu basılı tutarsanız, bir bas veya tam bir akor duyarsınız ve sağ taraf çalmak içindir. Ortada, akordeonun ses çubuklarına oksijen pompalamak için bir kürk bölmesi vardır.

Bu enstrümanın bir akordeon veya düğmeli akordeondan farkı nedir:

Standart bir akordeonda, müzisyen genellikle yalnızca diyatonik sesler üretir, bazı durumlarda kromatik sesler de eklenir;

Daha az oktav;

kompaktlık

Bu aracı kim icat etti?

İlk akordeonun nerede yapıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bir versiyona göre, yüzyılda Almanya'da kuruldu. seafoodplus.infon mucidi olarak kabul edilir. Ama başka versiyonları da var. Almanya'da, akordeonun Rusya'da yaratıldığına dair bir görüş var ve bilim adamı Mirek'e göre, bu tür ilk enstrüman 'te kuzey başkentinde yapıldı, Çek Cumhuriyeti'nden bir organ ustası olan František Kiršnik tarafından yaratıldı. Bu adam, oksijenin etkisiyle harekete geçirilen demir bir dil aracılığıyla ses elde etmenin orijinal bir yolunu buldu. yüzyılın sonundan itibaren akordeon Tatar halk çalgısı olarak kabul edilmiştir. Daha az ilginç olmayan başka versiyonlar da var.

akordeon sınıflandırması

Rusya'da yaygın olan bu halk çalgıları, ses elde etme yöntemine göre ikiye ayrılır. İlk kategori, körüğün hareketi sırasında tüm tuşlara basıldığında aynı perdeden sesler çıkaran akordeonları içerir. Bu tür araçlar oldukça popülerdir. Ve ikinci kategori, perdenin körüğün hangi yöne hareket ettiğine bağlı olduğu akordeonları içerir. İlk tür, "krom" (bugün en popüler olan), "Rus çelengi" ve ayrıca "livenka" araçlarını içerir. Ve "talianka", "Tula", "cherepanka" ve "Vyatka" ikinci kategoriye aittir. Akordeonları doğru klavyenin türüne ve daha spesifik olarak tuş sayısına göre sınıflandırabilirsiniz. Bugüne kadar, iki sıra düğme içeren "krom" yaygın olarak bilinmektedir, ancak üçü olan araçlar vardır ve bazılarının genellikle yalnızca bir satırı vardır. Artık birçok akordeon olduğunu ve hepsinin farklı olduğunu anlıyorsunuz.

  • Bir sıra düğmeli enstrümanlar: "Tula", "Vyatka", "Livenskaya", "Talyanka". Soyadı "İtalyan" dan gelir, 12/15 tuşları sağda ve 3 solda bulunur.
  • İki sıra düğmeli aletler: "krom", "Rus çelengi".
  • Uyum otomatiktir.

Kaşıklar

Atalarımız da onlarla oynadı. Müzisyen başına minimum kaşık sayısı üç, maksimum kaşık sayısı beştir.

Bu Rus halk enstrümanları farklı boyutlarda gelir. Kaşıklar birbirine çarptığında dışbükey kısım karakteristik bir ses çıkarır. Yüksekliği, elde etme yöntemine bağlı olarak dalgalanabilir.

Oyunun Tekniği

Müzisyen genellikle üç kaşıkla çalar: birini sağ elinde tutar ve kalan ikisini sol eliyle falanksların arasına yerleştirir. Hayal etmek zor değil. Çoğu sanatçı bacağına veya koluna çarptı. Bu, bu şekilde çok daha uygun olduğu gerçeğiyle açıklanmaktadır. Darbeler, sol elde tutulan iki kaşıkla yapılır. Bazı durumlarda, kepçeler küçük çanlarla desteklenir.

Belaruslu müzisyenler sadece iki kaşıkla oynamayı tercih ediyor.

Kepçelerin Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'den halk sanatçıları arasında yaygın olduğu belirtilmelidir. İngiliz art-rock grubu Caravan'ın üyesi Jeff Richardson, konserlerde elektrikli kaşık çalıyor.

Ukrayna halk enstrümanları

Onlar hakkında da birkaç söz söylenmelidir.

Eski zamanlarda Ukrayna'da ziller, gaydalar, torbanlar, kemanlar, gusli ve diğer üflemeli, vurmalı ve yaylı çalgılar yaygındı. Çoğu durumda, eldeki çeşitli malzemelerden (hayvan kemikleri, deri, ahşap) yapılmıştır.

En popüler olanı, Ukrayna destanını hayal etmenin imkansız olduğu kobza-bandura idi.

Arp da geniş bir popülerlik kazandı. Bu dizelerle, birçoğu olabilir, otuz veya kırka kadar. Ukraynalılar ve Ruslara ek olarak, Çekler, Belaruslar ve diğer birçok millet onları oynadı. Bu, arpın gerçekten harika olduğunu ve bugün unutulmaması gerektiğini gösteriyor.

Artık isimlerini bildiğiniz halk çalgılarını mutlaka dinleyin. Güzel melodiler kesinlikle sizi kayıtsız bırakmayacak.

Bireysel slaytlar için sunumun açıklaması:

1 slayt

Slayt Açıklaması:

Rus halk enstrümanları Hazırlayan: 4. sınıf "A" öğrencisi, GBOU Okulu № Nikitina Alisa Öğretmen: Kirillova OA MOSKOVA

2 slayt

Slayt Açıklaması:

Rus halk çalgıları, ülkemizin müzik kültüründe özel bir yere sahiptir. Tını çeşitliliği ve etkileyiciliği ile ayırt edilirler: burada bir flüt hüznü ve dans balalayka melodileri ve gürültülü kaşık ve çıngırak eğlencesi ve acımanın kasvetli tizliği ve elbette, emen en zengin akordeon paleti var. Rus halkının müzikal portresinin tüm tonları. Rus halk çalgıları genel kabul görmüş bölme sistemine göre sınıflandırılabilir: yaylılar (domra, gusli, balalayka, düdük); kamış (düğme akordeon, akordeon); rüzgar (boynuzlar, zhaleika, flüt, kugikly, yahudi arpı, ıslık); vurmalı çalgılar (kaşık, tef, mandal, tahta, çırpıcı). Bazılarıyla tanışalım. Rus halk müzik aletlerinin sınıflandırılması

3 slayt

Slayt Açıklaması:

Yaylı müzik aletleri: gusli Gusli çınlayan ezgilerin altında Genç erkekler ve bakireler aşık oldu. Düğünlerde gusli şarkı söylerdi Ve gençler kutsanırdı. Sihirli iplerin sayımı altında herkes eğleniyordu - yaşlı ve genç, Guslar önemli bir kişi olarak biliniyordu, O insanların ruhuydu. Gusli, adını, teller çalınırken mırıldanan telleri sayesinde aldı. Ancak eski zamanlarda, yaylı çalgıların herhangi bir müzik sesine vızıltı denirdi. Nefesli veya vurmalı müzik aletlerinden farklı olarak, herhangi bir telli çalgıya gusliden başka bir şey denilmiyordu. Eski Rus arpı genellikle çalındı ​​ve onlara yatay bir pozisyon verildi. Arptaki tel sayısı sabit bir değer değildi, yani istenilen sayıda kurulabilirdi. Metal teller arp'a özel, karakteristik bir ses verir. Bu yüzden mezmur, tanınabilir sıfatını "çanlı" aldı. Deneyimli yetenekli guslar, arp tellerini her zaman kendi parmaklarıyla çalmışlardır ve asla pena veya mızrap kullanmamışlardır. Eski günlerde, herhangi bir avluda zil sesi duyulabilirdi: ister basit bir çiftçinin çiftliği, ister zengin prens malikanesi olsun. Vedun-guslar, Rus eski geleneklerinin koruyucusuydu ve onlar sayesinde, bugün Büyük Geçmişimizin sonsuz derinliklerine bakma fırsatına sahibiz.

4 slayt

Slayt Açıklaması:

Yaylı müzik aletleri: domra Domra, Rusya'da eski zamanlardan beri bilinen eski bir halk telli koparma müzik aletidir. Her zamanki biçiminde domra'nın pena ile oynanan üç teli vardır. Domra'nın ilk Rus balalaykasının prototipi veya soyundan geldiğine inanılıyor. Üç telli domra çeşitli şekillerde bulunur: piccolo (en küçük), küçük, alto ve bas. Domra gövdesi ve boynu ahşaptan yapılmıştır. Boyun, tüm telli çalgılar gibi iki kısımdan oluşur: baş ve boyun. Ancak bazen boyun tek parça, tek parça şeklinde yapılır. Enstrümanın kurulumunda kullanılan domra akort mandalları manuel olarak döndürülmelidir. Domra gövdesi tercihen akçaağaç veya gül ağacından yapılır. Boyun üretimi için sert ahşabın alındığı açıktır. Modern zamanlarda tunerler metalden yapılmıştır ve eski günlerde sert ahşaptan yapılmıştır. Teller çeşitli kalınlıklarda çelik telden yapılmıştır. Domra en önemli enstrümandır.Güzel, en hassas sesle. İplere elinizle dokunduğunuzda eski dünyaya taşınacaksınız! İçinde tüm ahenklerin duyarlılığı, neşesi, nezaketi ve güzelliği var! Üzülecek, sonra gülecek! Seslerin tüm büyüsü ona verilmiş Ve bize bir mucize veriyor!

5 slayt

Slayt Açıklaması:

Yaylı müzik aletleri: balalayka Balalayka, üçgen hafif kavisli ahşap gövdeli, üç telli bir Rus halk müziği aletidir. Bu, Rus halkının müzikal sembolü haline gelen enstrümanlardan biridir. Enstrümanın tam adı, hecelerin sesiyle çalmanın karakterini taşıyan tipik olarak halktır. "Balalayka" veya "balabaika" olarak da adlandırılan kelimelerin kökü, balakat, balabonit, balabolit, şaka gibi önemsiz bir şeyden bahsetmek anlamına gelen Rusça kelimelerle olan akrabalığı nedeniyle uzun zamandır araştırmacıların dikkatini çekmiştir. , sohbet, raskorovariv, boş yüzük, karalama. Birbirini tamamlayan tüm bu kavramlar, balalayka'nın özünü taşır - hafif, eğlenceli, "tıngırdayan" bir enstrüman, çok ciddi değil. Gövde ayrı () segmentlerden yapıştırılır, uzun boynun başı hafifçe geriye doğru bükülür. Metal teller Modern balalaykanın boynunda metal perde vardır ( yüzyılın sonuna kadar - sabit perde). Rus halk enstrümanlarının modern orkestrasında beş çeşit balalayka kullanılır: prima, ikinci, alto, bas ve kontrbas. Bunlardan sadece prima ( mm) solo, virtüöz bir enstrümandır ve geri kalanı tamamen orkestra işlevlerine atanır: ikinci ve alto akor eşliğinde ve bas ve kontrbas (1,7 metreye kadar) - bas işlevi. Ses net ama yumuşak. Ses üretmek için en yaygın teknikler: çıngırak, pizzicato, çift pizzicato, tek pizzicato, vibrato, tremolo, kesirler, gitar teknikleri.

6 slayt

Slayt Açıklaması:

Yaylı müzik aletleri: Gudok Gudok (bir diğer adı kapanıştır) eski telli Rus halk müzik aletlerine aittir. Boynuzun ahşap gövdesi, ustalar tarafından oval veya armut biçimli bir şekil vermek için oyulmuştur. Kornanın boynuzu, perdesiz ve düz veya kavisli bir kafa ile nispeten kısadır. Klavyeye üç tel takılır ve sabitlenir. Düz korna üzerine rezonatör deliği yapılmıştır. Bu müzik aletinin uzunluğu bir metreyi geçmez. Maksimum boyutları santimetredir. Boynuzdaki yay şeklindeki yay, yay şeklindedir. Korna çalarken müzisyen yayı ile tüm tellere dokunur. Ancak, ana melodiyi çıkarmak için yalnızca bir (ilk) dize kullanılır. Diğer iki dize bourdon dizeleri olarak adlandırılır ve seslerini değiştirmeden aynı tuşta ses çıkarırlar. Alt tellerin sürekli, kesintisiz vızıltısı, kornanın ve aslında diğer tüm eski püsküllü müzik aletlerinin karakteristik bir özelliğidir. BİLİNMESİ GEREKENLER: Dahl'ın sözlüğünde "bip" kelimesinin anlamı, üç telli, kenarları düz dipli ve kapaklı bir tür keman olarak yorumlanır. Aynı guslinin aksine, Eski Rus yazılarında yüzyılın ortalarına kadar düdükten bahsedilmez. Bunun yerine, yüzyılın çeşitli kroniklerinde "batma" aletinden bahsedilir. Korna özellikle kilise tarafından teşvik edilmedi. Örneğin, "Kitabın Lideri" listelerinde - yasalar, Ortodoks Kilisesi - "bir ışınla vızıldamanın" imkansızlığı hakkında söylenir.

7 slayt

Slayt Açıklaması:

Reed müzik aletleri: akordeon Ne tür oyuncak ayılar - Küçük çocuklar! Annemle birlikte oynuyorlar, Goroshechki ile oynuyorlar! Ayının avuç içi ile en gürültülü armonika! Akordeon veya akordeon, pnömatik klavye mekanizmasına sahip kamış bir müzik aletidir. Enstrümanın yanlarında iki klavye vardır: melodi sağda çalınır ve sol eşlik içindir. Armonika, hem el hem de ağız olmak üzere bir dizi müzik aleti olarak anlaşılmaktadır. Bu enstrümanlardaki ses, hava akışının etkisi altında dilin (metal çubuk) titreşmesiyle elde edilir. Elde tutulan modellerde, akordeonda olduğu gibi, özel bir rezervuar - kürk kullanılarak hava pompalanır. Akordeon gibi bir müzik aletinin gerçek kökeni henüz tam olarak belirlenmemiştir. Bazı kaynaklar akordeonun Almanya'da, diğerleri Rusya'da icat edildiğini iddia ediyor. Bir versiyona göre, akordeon 'te Çek bir org ustası olan František Kiršnik tarafından icat edildi. Akademisyen Mirek'e göre eylem St. Petersburg'da gerçekleşti. Modern akordeonda gözlemleyebildiğimiz ana tasarım, enstrümana yılında Viyana'da yaşayan Rus usta Demianov tarafından verilmiştir. Bir kasa ve iki klavye oluşturma fikrini ortaya attı. Akordeonun sağ tarafında 7, sol tarafında ise 2 adet tuş bulunuyordu. Zaten 'da akordeonların seri üretimi düzenlendi. Tula ustası Ivan Sizov tarafından yapıldılar. Kelimenin tam anlamıyla on yıl içinde, araç tüm Rus eyaletlerine yayıldı. Uyum, tüm sınıflar için ulusal bir enstrüman haline geldi. Akordeonun geniş, yüksek ve etkileyici sesi, Rus lezzetine mükemmel uyum sağlar. İki tür Rus akordeon vardır. İlkinde, körükler gerildiğinde veya sıkıştırıldığında, her düğme aynı perdede bir ses üretir. İkinci tip akordeonlarda, düğmeye basıldığında sesin perdesi, körüğün hareket yönüne bağlıdır. Harmonilerin başka bir bölümü, düğme sıralarının sayısı ile gerçekleştirilir. Bir, iki ve üç sıralı akordeonlar var.

8 slayt

9 slayt

Slayt Açıklaması:

Üflemeli Çalgılar: Boynuz Genellikle korna akçaağaç, ardıç veya huş ağacından yapılır. Boynuz genellikle adını üretildiği ve en yüksek popülariteyi kazandığı yöreden alır. Boynuz, çobanların, savaşçıların ve bekçilerin cephaneliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Korna sesi her zaman bir kişinin dikkatini ve duymasını perçinledi ve akrabaları için bazı atılmaların saldırısı hakkında bir tür sinyal görevi gördü. Korna, sinyal vermenin yanı sıra şarkı çalmaya ve melodileri dans etmeye de hizmet edebilir. Korna çalanların repertuarı geniş çapta temsil edilmektedir. Korna cihazı karmaşıklığı bakımından farklılık göstermez: üstte beş oyun deliği ve altta bir delik bulunan konik düz ahşap bir boru. Kornanın karşı taraflarında bir zil ve ses çıkarmak için uyarlanmış bir ağızlık bulunur. Zil, bir evcil hayvanın veya ahşabın boynuzundan yapılmıştır (örneğin, huş ağacı kabuğu). Korna sesi oldukça keskin ve gürdür, aynı zamanda gizli gücü ve yumuşaklığı vardır. Ses aralığı, milyonlarca farklı melodi ve bestenin doğduğu on notaya ulaşır. Çoban tarlaya çıkacak, Borusunu çalacak.

10 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgar müzik aletleri: zhaleika Özel bir dikiz sesi (dil), bir zhaleika'ya karakteristik bir ses verir. Çan rezonatörünün rolü, doğal bir öküz (inek) boynuzu veya ahşap (huş kabuğu) bir huni ile gerçekleştirilir. Bu tür ekler sayesinde, modern Rusya'nın bazı bölgelerinde, acıma yanlışlıkla korna olarak adlandırılır. Sürahinin boyutları (genellikle yaklaşık on beş santimetre), ayarının yüksekliğini doğrudan etkiler. Tüpün içine gıcırtının bulunduğu özel bir ağızlık yerleştirilir, bu da gerektiğinde yenisiyle değiştirilmesini çok kolaylaştırır. Ses aralığını genişletmek için tüpün yüzeyinde birkaç delik yapılmıştır. Bu delikler borudakiyle aynı prensibe göre ve tam olarak aynı sırada düzenlenmiştir. Acıma çağı, bin yılın dipsiz derinliklerinde kaybolmuştu. Rus halk nefesli müzik aletine zavallı bir denilmesi tesadüf değildir. Nitekim bu enstrümanın adının kökünde "pişmanlık", "acıma" gibi kelimeler bulunmaktadır. Acıma seslerinde, bir kişi birileri için bariz bir acıma duyar. Acımanın sert, ağlayan sesi bu enstrümanın eşsiz yeteneklerinden geliyor. Zhaleika yapmak için yaygın olarak kullanılan malzemeler sazlık ve ağaçtır (söğüt, mürver). Ancak günümüzde zhaleiki tüpü giderek daha fazla plastik veya metalden yapılmaktadır.

11 slayt

Slayt Açıklaması:

Üflemeli çalgılar: flüt Çeşitli kaynaklar flüte çeşitli isimler verir: sümük; tartar. Flüt, uzunlamasına flüt cihazıyla çok ortak noktaya sahiptir. Svirel, çobanlar ve aşık genç erkekler tarafından çalınan bir müzik aleti olarak görev yaptığı çeşitli belgesellerde ve uzun metrajlı filmlerde sıklıkla görülebilir. Flütün en eski, mevcut örneği, modern Smolensk bölgesinin topraklarında keşfedildi. Borunun alışılmış, klasik formu, bugün metal veya ahşaptan yapıldığı müzik atölyelerinde boruya verilir. Doğru, en popüler ahşaptan yapılmış boru. Klasik borunun yüzeyinde altı oynama deliği vardır. Sıradan flütün yanı sıra, bir müzisyenin müzikal yeteneklerini ve repertuarını önemli ölçüde genişletmesine izin veren sözde çift flüt de vardır. İşte kuru ve çınlayan kamış.. İyi Pan! İnce bir iplikle dikkatlice bağlayın ve bir boruya koyun!

12 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgarlı Müzik Aletleri: Kugikly Tüplerin alt uçları-gövdeleri kapalı, üstleri ise çalmaya uygun hale getirilmiştir. Fıçılar sabit bir bağlantıya sahip olmadığı için (ihtiyaca göre) bir yerden başka bir yere yeniden düzenlenebilir. Boru gövdelerinin üst uçları aynı düzlemdedir ve tek bir yatay çizgide sıralanmıştır, bu da oynarken kolaylık sağlar. Variller özelleştirilebilir: içlerine hareketli tapalar takılarak; sandıkları balmumu veya kum torbalarıyla doldurmak; duvarlarında yeni delikler açmak; Tüpleri kısaltarak veya uzatarak. Kugikly (kuvikly, kuvychki), içi boş kamış veya kuga gövdelerinden yapılmış çok namlulu flüt ailesine aittir. Daha önce sazların adı buydu. Kugikly yapmak için başka bitki türlerini de alabilirsiniz: dalları yumuşak bir çekirdeğe sahip olan mürver; sapları içi boş bir çekirdeğe sahip olan şemsiye ot türleri; bambu bitkileri. Kugicles, aynı çapta ancak farklı uzunluklarda (yaklaşık mm) üç ila beş tüpten yapılır.

13 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgarlı Müzik Aletleri: Yahudi Arpı Yine de, geçmişin bazı coşkulu araştırmacıları, Yahudi arpının atası olan doğrudan selefinin sıradan bir av ya da askeri yay olduğunu öne sürüyorlar. Bir kişinin yayın bir ucunu toprağa sabitlemesi ve diğer ucunu gökyüzüne veya dişlerine dayaması yeterliydi, çünkü ölümcül silah anında dönüşerek orijinal bir görünüm ve sese sahip bir müzik aletine dönüştü. Zamanla, çok daha sonra metalden yapılmaya başlayan bir lamel, ahşap veya kemik, bir yahudi arpı ortaya çıktı. Yahudi arpı hala bu formda var. Yahudi arpının çalınması şu şekilde yapılır: · dudaklara metal bir çerçeve-yay uygulanır; · Müzisyen onun içinden havayı iter ve çeker; · Aynı zamanda müzisyen, parmağıyla küçük bir çelik şerit dilini hareket ettirir. Yirminci yüzyılda, yahudi arpı "geçmişin zararlı bir kalıntısı" olarak yasaklandı, ancak insan hafızası korundu ve bize bu egzotik ve canlı müzik aleti hakkında bilgi getirdi. Bugün, yahudi arpının sesleri, uzak atalarımızın müzik aletinin gizemli ve gizemli sesleri ile taraftarlarını memnun ediyor. Yahudi arp, Eski Rusya ve modern Rusya topraklarında yaygın olan eski bir müzik aletidir. Binlerce yıllık tarihi boyunca, yahudi arpı ne sesini ne de şeklini önemli ölçüde değiştirmedi. Yahudi arpı, kendi kendine ses çıkaran sazdan bir müzik aletidir. Üzerinde oynamak, tüm vücut fonksiyonlarının uyumlaştırılmasına, bilincin arınmasına ve canlılığın güçlendirilmesine katkıda bulunur. Yahudi arpının çıkış zamanı, geçmiş bin yılın derin perdelerinin ardında gizlidir.

14 slayt

Slayt Açıklaması:

Rüzgarlı Müzik Aletleri: Düdük Düdük basit, geometrik şekilli olabilir ve bazen bir tür hayvan veya kuş şeklinde kıvırcık bir şekil verilir. Kil objeler uzun süreli kullanım ve depolamaya tabi olmadığı için düdüğün tam yaşını belirlemek mümkün değildir. Elbette, ilk düdük uzun zamandır basit bir kil parçasına dönüştü. Bununla birlikte, öngörülebilir geçmişte, bir ıslığın kalıntılarını kolayca bulabiliriz. Bu müzik aleti oyuncağının cihazı ustaca basittir: küçük bir kil odasında, içinden üflenerek, havanın girdapları ve titreşimleri yaratılır, ıslıklı ve ince sesler yayar. Eski günlerde atalarımız düdüğü, Tanrılar Stribog ve Perun ile iletişim kurmak için tasarlanmış sihirli bir araç olarak kullandılar. Günümüzde ıslık, sihirli bir enstrümandan orijinal bir müzik aletine ya da sıradan bir çocuk oyuncağına dönüşmüştür. - Ağda kuşu, Sesli zanaat! Hadi, hadi, söyle, içinde ne var? - İster inan ister inanma canım, İçinde iki kuru bezelye ve nefesinden başka bir şey yok.

15 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: yakacak odun Eski ve bilge mucitlerimiz-atalarımız bu yol boyunca gitmeye karar verdiler. Modern konser ksilofonunun prototipini icat ettiler, ancak çok daha ilginç ve meraklıydı. Ksilofon-yakacak odun, orijinal performansında sıradan bir yakacak odun demetiydi, ancak bu enstrümanın müzikal yetenekleri modern muadilinin ulaştığı seviyeyi aştı. Ksilofon-yakacak odun, modern muadili ile aynı prensibe göre ayarlanır: sesin tonunu azaltmak veya yükseltmek için, bu müzik aletinin tuşlarının sesini (uzunluk, kalınlık) artırmanız veya azaltmanız gerekir. Eski, egzotik Rus halk vurmalı çalgısı yakacak odun, derin, ağarmış antik çağda ortaya çıktı. Diğer birçok müzik aleti için tipik bir malzeme olan ahşaptan yapılmıştır. İnsanlar uzun zamandır ahşabın fiziksel temas halinde ses çıkardığını biliyorlar. Bunu yapmak için sıradan bir ksilofon gibi ses çıkaran bir müzik aleti yapmak yeterlidir.

16 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: kaşık Kaşıklar sadece günlük kullanım için bir çatal bıçak takımı değil, aynı zamanda orijinal bir Rus halk müzik aletidir. Ritmik müzikal ses üretmek için daha eski ve daha kanıtlanmış bir cihaz bulmak zordur. Açıkçası, bir müzik aleti olarak kaşıklar, bu en yaygın çatal bıçak takımı kadar eskidir. Kaşıkların yeryüzündeki ilk ve en yaygın vurmalı çalgı olduğu bile söylenebilir. Eski tahta kaşıklar, modern yüksek hassasiyetli makineler ve ekipman kullanılmadan elle yapıldı, bu nedenle daha kalın oldukları, çok daha güçlü oldukları ve daha düşük ve daha kaliteli bir sese sahip oldukları ortaya çıktı. Pek çok kaşık müzisyeni, kaşıklarına her türlü zili ve zili asarlar, bu da şüphesiz onların sesini çeşitlendirir ve geliştirir. Kaşıklarla çalmak, ritmik yapısı ve ajurlu polifonik sesiyle fark edilir, bu da şüphesiz kaşıklara popülerlik ve sevgi katar. Kaşıklar farklıdır ve bazen oynarlar. Böyle bir ritim tutturmuşlar. Herkes hemen dans edecek. Kaşık - piyano değilse. Ama kendi piyanoları var. Forte, hatta tril var, Çello telleri gibi.

17 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: cırcır Klasik cırcır, bir ucu güçlü bir kordon üzerine gerilmiş dikdörtgen ahşap plakalardan oluşan bir settir. Mandalı sallarken keskin, çatırdayan bir ses çıkıyor. Bir cırcır yapmak için, eşit boyutta (yaklaşık 6x20 santimetre) yirmi pürüzsüz, eşit, eşit plaka üzerinde stok yapmanız gerekir. Bu müzik kayıtları, sağlam ve kuru ağaçtan (tercihen meşe) oyulmuştur. Birbirini izleyen her plaka arasına, yaklaşık beş milimetre kalınlığa sahip olan ve daha yüksek ve daha tiz bir ses elde etmeyi mümkün kılan ahşap bir ara parçası yerleştirilir. Plakaların bir kenarı boyunca, birbirinden aynı mesafede iki özdeş delik açılır (yaklaşık mm). Bu deliklerden güçlü bir ip çekilir. Kablonun serbest kalan uçları bir düğümle bağlanmalıdır. Daha rahat ve kolay bir cırcır oyunu elde etmenizi sağlayan gevşek ve güçlü bir halka almalısınız. - Çevrede ne tür bir çatırtı? - Bu bir arkadaşla patlamamız! - Ah, mandallar iyidir, Bu ruh için bir şölen!

18 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: tef Tef, Rusya'da çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Bugün tam yaşını belirlemek mümkün değildir. Tef, bir tarafında sesin ana kaynağı olan güçlü bir deri zarın gerildiği yuvarlak bir ahşap taban kabuğudur. Müzisyenin isteği üzerine çan veya çanlar kabuktan asılabilir. Kabuğun yan duvarları kesilebilir ve oraya şıngırdayan ve tıkırdayan metal plakalar yerleştirilmiştir. Eski günlerde, Rusya'da herhangi bir müzikal vurmalı çalgıya tef deniyordu ve daha sonra yeni, kendi adlarını almaya başladı: timpani; ksilofon; davul ve benzeri. Eski zamanlarda daha az ünlü olmayan askeri tefler: tulumbas, alarm. Boyutları o kadar büyüktü ki onları taşımak için en az dört at gerekiyordu. Rus Ordusunda (piyade ve süvarilerde) savaş (askeri) tefleri kullanıldı. Savaş teflerinin gümbürtüsü, trompet ve boruların delici sesleri ile birlikte o kadar korkunçtu ki, düşman birlikleri savaşa başlamadan kaçtı. Modern teflerin sesleri, elin parmakları veya elin ayasıyla üretilir. Tef hafifçe çalkalanır ve hafifçe vurulur. Ayı dans etmeye giderken, Şarkı söyle ve tefi vur: - Boom! Boom! Tramvay - ra - ry! Uçun, sivrisinekler!

19 slayt

Slayt Açıklaması:

Vurmalı müzik aletleri: çırpıcı Çırpıcı, çok eski bir Rus halk vurmalı çalgısıdır. İlk başta, şehirlerin ve köylerin gece sokaklarında dolaşan, düzenli aralıklarla bir tokmakla vuran muhafızlar ve bekçiler için tasarlandı. Bu sesler gece hırsızlarını ve hırsızları korkuttu ve sıradan insanlara etrafta her şeyin yolunda olduğuna dair bir işaret olarak hizmet etti. Zamanla, bu müzik aleti Rus Halk topluluklarında sağlam bir şekilde yerleşmiştir. Ölçülen bir çırpıcı sesi olmadan nadir bir tatil yaptı. Çırpıcının melodinin müzikal ritmini yendiği ortaya çıktı. Çırpıcı, bir tür ahşap çerçeveli kutuya veya deri kaplı bir tür basit tambura benziyor. Kural olarak, çırpıcının üst ucuna küçük bir tahta top veya tahta parçası bağlanır. Vurucunun sallanma hareketleri topun gevşemesini ve çerçevenin veya zarın yüzeyine çarpmasını sağladı. Aynı zamanda, net, vurma sesleri duyuldu. Vurucu tak tak tak, Hayvan uyuyor Örümcek, İnek uyuyor, Sinek uyuyor, Ay yerden yüksekte asılı duruyor. Yerin üstünde, Devrilmiş Su dolu büyük bir kase. Patates bitkisi uyuyor. Daha erken uykuya dalın ve siz!

20 slayt

Slayt Açıklaması:

Rus müzik aletleri büyük teknik ve sanatsal yeteneklere sahiptir. Basit, sanatsız ezgiler, ezgiler ve danslardan karmaşık orijinal müzik bestelerine kadar çok çeşitli eserleri icra edebilirler. Düşünülen müzik aletlerinin çoğu geliştirme aşamasındadır, tasarımları ve ses kalitesi iyileştirilmektedir. Bu süreç doğrudan önde gelen konser sanatçılarının başarılarına bağlıdır. Bestecilerle yakın işbirliği sayesinde, son derece sanatsal özgün bir halk repertuarı oluşturuluyor. Halk enstrümanları tarafından iletilen müzikal görüntülerin yelpazesi genişliyor, seslerinin estetiği bir başka oluyor. Rus halk müziği enstrümanlarının mevcut aşamadaki gelişimi Enstrümantal halk müziği geleneğinin mevcut durumu, korunması ve daha verimli gelişimi için bazı umutlara ilham veriyor. Rus halk müzik aletleri, dünya müzik kültüründe ayırt edici bir olgudur. Gelişimlerinde ruhsal yaşam, pratik faaliyetler, günlük yaşam, Rus halkının geniş katmanlarının estetik ve ahlaki temelleri ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olarak, iç dünyalarının zenginliğini, tükenmez iyimserliğini, zekasını, duygularının derinliğini, özel özelliklerini ifade ederler. ulus.

21 slayt

Slayt Açıklaması:

Rusya Ulusal Akademik Halk Çalgıları Orkestrası N.P. Osipov Sadece Rus sahasını konser salonunda barındırması için verildi. Müzik, gusli'nin destansı çanları, sabah flütü, geniş boru sesi ve balalaykaların buğday olgunluğu gibi geliyor. Bize Rusya'yı veriyor. Rus halk çalgıları orkestrası, sadece yerli değil, tüm dünya müzik kültüründe benzersiz bir fenomen haline geldi. Rus folklorunun ve Avrupa akademik sanatının özel bir sentezini temsil eder ve aynı zamanda belirli bir ölçüde Rus ulusal kültürünün müzikal bir sembolü haline gelen benzersiz bir karakteristik tınıya sahiptir.

22 slayt

Slayt Açıklaması:

Anavatan sevgisini teşvik etmek için halk geleneklerini bilmek ve anlamak gerekir. Halk enstrümanlarının yaratılmasının kökenlerini açığa çıkararak, müzikal folklor çalışmaları aracılığıyla hayata karşı duygusal olarak bütünsel bir tutum geliştirerek, hepimiz atalarımızın kültürel mirasını anlamayı, saygı duymayı ve yok etmemeyi öğreniyoruz. Çözüm

Sadece müzik okullarının öğrencilerinin ve yaşlı müzisyenlerin çaldığı tozla kaplı uzun bir süre, o zaman derinden yanılıyorsunuz!Halk çalgıları yoğun bir geçmiş değil, bu güne kadar popüler. Sadece halk grupları tarafından değil, aynı zamanda çeşitli stil ve türlerdeki müzik sanatçıları tarafından da aktif olarak kullanılıseafoodplus.infolerden rock ve caz'a, akordeon, balalayka, domra sesini giderek daha sık duyabilirsiniz.

biraz tarih

Herhangi bir halk müzik aleti, bir etnik grubun tarihinin bir parçasıdır. Ahlak ve geleneklerin özelliklerini ortaya çıkarabilir, halklarının kültürü hakkında çok şey söyleyebilirler. Örneğin, Rus halk enstrümanları, Rus ruhunun zenginliğini, parlak yaratıcı eğilimini ortaya koymaktadır. Bunun teyidi, Rus müziğinin melodik doğası, polifonisi.

Slav halklarının genel müzik kültürü, eski Rus gusli, uzunlamasına flütler, flütler, tefler, çıngıraklar, tahta kutular, molozlar, çırpıcılar, kaşıklar, enfiyeler, borular, kil ıslıkları, acıma, gaydalar, gıcırtılar, çıngıraklar, ziller, flütler, uluyan rahipler, balalaykalar, dombralar.

Fotoğrafta - Slavların halk aletleri

Geçmişe bu kadar bakmayalım. hala bizim

ve büyükbabalar akordeon ve balalayka gibi popüler ve sevilen müzik aletlerini çaldılar. Bazı enstrümanlar (gusli ve diğerleri), iyileştirmeden sonra, modern halk enstrümanları orkestralarının temelini oluşturdu.

Birçok profesyonel müzik aleti, sözde "halk prototiplerine" geri döner. Örneğin, uzak geçmişte keman bir halk müzik aletiydi. Modern flüt, en basit halk flütünden kaynaklandı ve Slav kültürü tarihindeki uzmanlar tarafından iyi bilinen obua, pervasızdı.

Modern müzikte halk çalgıları en çok halk icracıları tarafından kullanılır. Örneğin, folk-rock grubu Melnitsa (Kelt arp, mandolin, perküsyon) veya sörf, funk, rockabilly halk müziği (bas balalayka) tarzlarında çalışan Rus-Amerikan rock grubu RedElvises. Efsanevi rock grubu Kalinov Most, çalışmalarında düğme akordeonunu kullanıyor, Sovyet ve Rus rock grubu Zero - düğme akordeon, balalayka. Sanatçıların ve enstrümanların listesi uzayıp gidiyor. Çağdaş sanatta kullanılan en popüler müzik aletlerine bir göz atalım.

Popüler halk müzik aletleri

Balalayka

- bu Rus halkının müzikal bir sembolüdür. Üçgen, hafif kavisli ahşap gövdeli, telli bir Rus halk müziği enstrümanıdır. Enstrümanın uzunluğu mm (prima balalayka) ile 1,7 metre (alt kontrbas balalayka) arasında değişir.Vücut ayrı bölümlerden () yapıştırılır, uzun boynun başı hafifçe geriye doğru bükülür. Enstrümanın üç teli vardır ve modern balalaykanın klavyesinde metal perde vardır.


Balalayka'nın sesi net ama yumuşaktır. Balalayka dol

Üç tel ve sözde "balalaika" akordu olmalıdır. Balalayka'nın başka hiçbir ölçeği: gitar, minör ve diğerleri notalarla oynamak için kullanılmaz.

“Doğru” balalayka nasıl seçilir?

İyi bir enstrüman çalmayı öğrenmelisin. Sadece o güçlü, güzel, melodik bir ses verebilir ve performansın sanatsal ifadesi sesin kalitesine ve onu kullanma yeteneğine bağlıdır.

İyi bir aleti görünüşünden tanımak kolaydır: şekli güzel olmalı, kaliteli malzemelerden yapılmış, iyi cilalanmış olmalıdır.

İdeal bir balalayka aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır:

  • Balalayka boynu, bozulma veya çatlak olmadan tamamen düz olmalıdır. Çok kalın ve kavraması rahat değil, aynı zamanda çok ince de değil, çünkü bu durumda dış etkenlerin etkisi altında (ip gerginliği, nem, sıcaklık değişikliklerinden) zamanla bükülebilir. Boyun için en iyi malzeme abanozdur.
  • Perdeler, klavyenin hem üst hem de kenarlarında iyi cilalanmış olmalı ve sol elin parmaklarının hareketini engellememelidir.
  • Tüm perdeler aynı yükseklikte veya aynı düzlemde olmalıdır, yani üzerlerine kenarlı olarak yerleştirilen cetvel istisnasız hepsine dokunmalıdır. En iyi perde malzemesi beyaz metal ve nikeldir.

  • Tel mandalları mekanik olmalıdır. Akordu iyi tutarlar ve enstrümanın çok kolay ve hassas akort edilmesini sağlarlar.
  • Düzenli, paralel ince katmanlara sahip iyi bir rezonans ladininden yapılmış bir güverte düz olmalı ve içe doğru içbükey olmamalıdır.
  • Menteşeli bir kabuğunuz varsa, gerçekten menteşeli olduğundan ve güverteye dokunmadığından emin olmalısınız. Kabuk, sert ahşaptan yapılmış kontrplak gerektirir (çarpmamak için). Hassas ses tablasını darbe ve yıkımdan korur.
  • Eyer ve eşik sert ağaçtan veya kemikten yapılmalıdır.

  • Doğru enstrümandaki tellerin standı akçaağaçtan yapılmıştır ve alt düzleminin tamamı boşluksuz olarak güverte ile yakın temas halindedir.
  • İp düğmeleri (semerin yanında) çok sert ahşap veya kemikten yapılmıştır ve yuvalarına sıkıca oturur.
  • Enstrümanın akortunun ve tınısının saflığı, tel seçimine bağlıdır. Çok ince teller zayıf, tıkırdayan bir ses verir; çok kalın olması çalmayı zorlaştırır ve enstrümanı melodiden mahrum bırakır veya yırtılır.

Balalayka sanatçılar arasında çok popüler değil, ancak bir virtüöz ve çok popüler bir sanatçı var - Alexey Arkhipovsky

Bugün balalayka sadece profesyonel orkestralarda duyulmuyor. Enstrüman çok popüler olmayabilir, ancak icracılar arasında gerçek virtüözler var. Bunlardan biri Alexey Arkhipovsky. Seçkin müzisyen, Vancouver'daki Rus Evi'ndeki Olimpiyat Oyunlarının açılışında, Eurovision Şarkı Yarışması'nda ve Birinci Andrei Tarkovsky Film Festivali'nde besteler yaptı. Balalayka oyuncusu internet alanında da yaygın olarak biliniyor. Konser biletleri birkaç gün içinde tükendi ve onu günümüzün en ünlü halk müziği sanatçılarından biri yaptı.

Gusli, en eski telli müzik aletidir. Rusya'da, birkaç çeşit yaslanmış arp onunla karıştırılır. Günümüzde halk çalgılarından oluşan her orkestrada, masa zeburu ve klavye zeburu bulunmaktadır. Bu enstrümanların sesi orkestraya eski arp çanlarının eşsiz bir lezzetini verir.


Şu anda, arp'a olan ilgi gözle görülür şekilde arttı. Eski gusl çalma ve eşliklerine şarkı söyleme geleneğini yeniden yaratmayı amaçlayan modern guslars-hikaye anlatıcıları ortaya çıktı. Ana çalım yöntemi olan kıstırma ve tıngırdatma olan koparma gusli ile birlikte klavye gusli de ortaya çıktı. Üzerlerinde kurulu olan mekanikler, tuşlara bastığınızda telleri açar ve istenilen akorun seçilmesini sağlar. Bu, arp çalmayı büyük ölçüde basitleştirir.

Genellikle bir pena ile çalınan, üç ve bazen dört telli eski bir Rus telli koparma müzik aletidir. Domra, Rus balalaykasının prototipidir ve hala Kalmıklar, Tatarlar ve Kırgızlar arasında varlığını sürdürmektedir.

Domra, üstte mandallı boyun ve altta kalkanlı ahşap gövdeden oluşmaktadır. Ayrıca ipler alttan takılır ve mandallara kadar uzanır.

Domra türleri: piccolo, küçük, mezzo-soprano, alto, tenor, bas ve kontrbas. Rus halk çalgıları orkestrasında pikolos, küçük, alto ve bas domraları yaygınlaştı.

Domra'nın tarihi kaderi neredeyse trajiktir. Bu enstrüman bizim zamanımızda unutulmuş ve yeniden yaratılmıştır. Bugün domra, akademik türün doruklarına yükselen, gerçekten Rus köklerine sahip, her şeyden önce, müzikal ve etkileyici bir potansiyele sahip, umut verici genç bir enstrümandır.

İLE "Doğru" domra nasıl seçilir

Kendiniz için domra seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • enstrümanın sesi, yani sesi beğenip beğenmediğiniz;
  • boyun boyunca sesin tınısı, yabancı sesler olmadan eşit olmalıdır, böylece hiçbir şey çatlamaz, çalmaz, her perdede kontrol etmeniz gerekir;
  • çubuğun yana hareket edip etmediğini, çubuğun yana hareket edip etmediğini görün;
  • sesin boylamını dinlemeniz gerekir, eğer bir seçim varsa, o zaman en iyi enstrüman boylam tarafından belirlenebilir;
  • sesin "uçuş" faktörü önemlidir (büyük bir odada kontrol edilmesi tavsiye edilir), sesin gücü, sonorite, enstrümanın salonda duyulup duyulmayacağına bağlıdır, çünkü küçük bir odada duyumlar farklı olabilir;
  • enstrüman eller için rahat olmalı, oynamak zorunludur, ne kadar çok o kadar iyi.

- tef biçimli bir gövdeye ve dört ila dokuz damar telinin gerildiği boyunlu uzun ahşap bir boyuna sahip telli bir müzik aleti. Rezonatörlü bir tür gitar (enstrümanın uzatılmış kısmı davul gibi deri ile kaplanmıştır). Modern Amerika'da, "banjo" kelimesi, en düşük olanı küçük bir oktav olan beş telli dört telli tenor versiyonunu veya farklı bir akortlu beş telli bir enstrümanı belirtir. Banjo mızrapla çalınır.


Banjo, şekline benzer şekilde tanınmış Avrupa mandolininin bir akrabasıdır. Nobanjo'nun daha çınlayan ve sert bir sesi var. Bazı Afrika ülkelerinde banjo, yalnızca yüksek rahipler veya yöneticiler tarafından dokunulabilen kutsal bir araç olarak kabul edilir.

Modern banjo, beş ve altı telli olmak üzere çeşitli stillerde gelir. Gitar gibi akort edilen altı telli versiyonu da oldukça popüler hale geldi. Hemen hemen tüm banjo türleri, farklı oyun stilleri olmasına rağmen, karakteristik bir tremolo veya sağ el ile arpej ile oynanır.


Bugün, banjo genellikle country ve bluegrass müziği ile ilişkilendirilir. Son zamanlarda banjolar, pop ve Kelt punk dahil olmak üzere çok çeşitli müzik türlerinde kullanılmıştır. Daha yakın zamanlarda, hardcore müzisyenler banjoya ilgi duymaya başladı.

Minyatür dört telli bir ukuleledir. Hawaiian "ukulele" den çevrilmiş - pire atlama. Ukulele, çeşitli Pasifik adalarında yaygındır, ancak öncelikle Hawaii müziği ile ilişkilidir.

Bu enstrümanda ustalaşmaya yeni başlıyorsanız, soprano veya konser ile başlamak daha iyidir. Eliniz büyükse konser ukulelesi tam size göre. Biraz daha soprano, daha fazla perdesi var. Üzerine akor almak daha uygundur.

Ukulele nasıl seçilir

Bir müzik mağazasında enstrüman seçerken aşağıdaki noktalara dikkat edin:

    Sadece aracı beğenmelisin.

    Çatlaklar için dikkatlice bakın.

    Bayinizden aracı özelleştirmesini isteyin. Enstrümanı ilk kez akort ediyorsanız, teller henüz gerilmediğinden ve birkaç gün boyunca arızalanacağından akort işlemini birkaç kez tekrarlamanız gerekecektir. Ayarlamadan önce ipi hafifçe çekin. Dizeyi düşük tondan yüksek tona ayarlamanız gerekir.

    Tüm tellerdeki tüm perdeler, "jingle" değil, akort içinde olduklarından emin olmak için kontrol edilmelidir.

    Tellere basılması kolay olmalıdır (özellikle birinci ve ikinci perdelerde). İpler ve boyun arasındaki mesafe büyük olmamalıdır.

    İçeride, oynarken hiçbir şey sallanmamalı. Tüm teller, ses yüksekliği ve netlik açısından aynı olmalıdır.

    Boynun düz olup olmadığını kontrol edin.

    Enstrümanda yerleşik bir manyetik varsa, bir gitar amfisine takmayı isteyin ve her şeyin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kartuşun yeni olduğundan emin olun.

    Seçiminizi yapmadan önce birkaç aracı göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Bazen bilinmeyen bir şirketten ucuz bir araç sizi şaşırtabilir.

Halk enstrümanları bugün

Şu anda, elektronik dolgulu ve birçok işlevi olan diğer, daha modern müzik aletleri modada. Ama halk çalgılarına olan ilginin zamanla azalmayacağına inanmak istiyorum. Sonuçta, sesleri orijinal ve benzersiz.

POP-MÜZİK mağazalarında çeşitli halk enstrümanları sunulmaktadır: balalaykalar, banjolar, domralar, mandolinler, ukuleleler ve diğerleri. Deneyimli danışmanlar, gezinmenize yardımcı olacak ve fikirleri uygulama fırsatı sağlayacaktır.

gusli- Rusya'da en yaygın olan telli müzik aleti. En eski Rus telli telli müzik aletidir. Pterygoid ve kask gusli arasında ayrım yapın. İlki, daha sonraki örneklerde, üçgen bir şekle sahiptir ve diyatonik ölçeğin adımlarında ayarlanmış 5 ila 14 tel, kask şeklinde - aynı ayarda tel. Kanat şeklindeki arpta (bunlara çan şeklinde de denir), genellikle tüm telleri tıngırdatarak ve sol elin parmaklarıyla gereksiz sesleri boğarak, miğfer şeklindeki veya mezmur şeklindeki teller üzerinde oynarlar. iki elle koparılır.

Yukarıda açıklanan biçimdeki gusli, özünde tamamen Rus bir fenomendir. Birçok Slav halkının benzer adlara sahip müzik aletleri vardır: gusle - Sırplar ve Bulgarlar arasında, gusle, guzla, gusli - Hırvatlar arasında, gosle - Slovenler arasında, guslic - Polonyalılar arasında, housle ("keman") ve Çekler arasında. Bununla birlikte, bu çalgılar oldukça çeşitlidir ve birçoğu yaylıdır (örneğin, sadece bir at kılı teli olan guzla).

XX yüzyılın başlarındaki araştırmacılar. çağdaş Çuvaş ve Cheremis gusli'nin bu enstrümanın ortaçağ Rus el yazmalarındaki görüntüleri ile çarpıcı benzerliğine dikkat çekti (örneğin, büyük D harfinin gusli çalan bir adamı temsil ettiği yüzyılın Hizmet Kitabında ve Makaryevskaya Chetya'da Minea). Bu görüntülerde sanatçılar arpı dizlerinin üzerinde tutuyor ve telleri parmaklarıyla kancalıyor. Tam olarak aynı şekilde, yüzyılın başlarında, Çuvaşlar ve Cheremis arp çaldı. Guslilerinin ipleri bağırsaktı; sayıları her zaman aynı değildi. Zebur benzeri guslilerin Rusya'ya Yunanlılar tarafından getirildiğine inanılır ve Çuvaşlar ve Cheremis bu enstrümanı Ruslardan ödünç almıştır.

yüzyılın başlarında da ağırlıklı olarak Rus din adamları arasında bulunan klavye şeklindeki gusli, geliştirilmiş bir zebur benzeri gusli türüdür. Bu alet, bir masanın üzerinde duran, kapaklı dikdörtgen bir rezonans kutusundan oluşuyordu. Rezonans panosunda birkaç yuvarlak kesik (ses) yapıldı ve ona iki içbükey ahşap çubuk takıldı. Bir tanesinde metal tellerin sarıldığı demir çiviler vardı; diğer çubuk bir kiriş rolünü oynadı, yani ipleri tutturmaya hizmet etti. Klavye şeklindeki gusli piyano akorduna sahipti ve siyah tuşlara karşılık gelen teller beyaz tuşlara karşılık gelenlerin altına yerleştirildi.

Clavier benzeri gusli için yüzyılın başında derlenmiş notlar ve bir okul vardı. Fyodor Kushenov-Dmitrevsky.

Mezmur benzeri guslinin yanı sıra Fin çalgısına benzer kantele çalgıları da vardı. Muhtemelen, bu tür gusli Ruslar tarafından Finlilerden ödünç alındı. yüzyılın başlarında, neredeyse tamamen ortadan kayboldu.

Balalayka- mm (prima balalayka) ila 1,7 metre (kontrbas balalayka) uzunluğunda, hafif kavisli üçgen ( yüzyıllarda da oval) ahşap kasalı Rus halk üç telli koparılmış müzik aleti. Balalayka, (akordeonla birlikte ve daha az ölçüde zavallı) Rus halkının müzikal bir sembolü haline gelen enstrümanlardan biridir.

Gövde ayrı () segmentlerden yapıştırılır, uzun boynun başı hafifçe geriye doğru bükülür. Teller metaldir ( yüzyılda ikisi damarlıdır; modern balalaykalarda naylon veya karbon teller bulunur). Modern balalayka'nın klavyesinde metal perde vardır ( yüzyılın sonuna kadar - sabit perde).

Ses net ama yumuşak. Ses üretmek için en yaygın teknikler: çıngırak, pizzicato, çift pizzicato, tek pizzicato, vibrato, tremolo, kesirler, gitar teknikleri.


Balalayka kontrbas

Balalayka'nın yüzyılın sonunda Vasily Andreev tarafından bir konser enstrümanına dönüştürülmesinden önce, kalıcı, her yerde bulunan bir sistemi yoktu. Her icracı enstrümanı kendi icra tarzına, çalınan eserlerin genel havasına ve yerel geleneklere göre akort etmiştir.

Andreev tarafından tanıtılan sistem (birlikte iki tel - "mi" notası, bir - dörtte bir daha yüksek - "la" notası (ilk oktavın hem "mi" hem de "la") konser balalayka oyuncuları arasında yaygınlaştı ve başladı "akademik" olarak adlandırıseafoodplus.infoıca "halk" ayarı da var - ilk dize "G", ikincisi "E", üçüncüsü "C".Bu ayarlamada, üçlüleri almak daha kolaydır, dezavantajı açık tellerde çalmanın zorluğseafoodplus.info ek olarak, enstrümanı akort etmenin bölgesel gelenekleri vardıseafoodplus.info yerel ayarların sayısı iki düzineye ulaşır.

Balalayka, Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'daki akademik müzik okullarında incelenen oldukça yaygın bir müzik aletidir.

Bir çocuk müzik okulunda balalayka üzerine çalışma süresi yıldır (öğrencinin yaşına bağlı olarak) ve orta öğretim kurumunda - 4 yıl, yüksek öğretim kurumunda yıldır. Repertuar: türkü aranjmanları, klasik eserlerin transkripsiyonları, yazar müziği.

Balalayka'nın ortaya çıkış zamanı hakkında kesin bir bakış açısı yoktur. Balalayka'nın yüzyılın sonlarından beri yayıldığına inanılıyor. Muhtemelen Asya dombrasından türetilmiştir. "İki telli uzun bir çalgıydı, bir buçuk açıklık uzunluğunda (yaklaşık 27 cm) bir gövdeye ve bir açıklık genişliğinde (yaklaşık 18 cm) ve bir boyun (boyun) en az dört kat daha uzundu" ( M. Gutry, " Rus Eski Eserleri Üzerine Tez ").

Balalayka, müzisyen-eğitimci Vasily Andreev ve ustalar V. Ivanov, F. Paserbsky, S. Nalimov ve diğerleri sayesinde modern görünümünü kazandı. Andreev, güverteyi ladin ağacından yapmayı ve balalaykanın arkasını kayın ağacından yapmayı ve ayrıca kısaltmayı ( mm'ye kadar) önerdi. F. Paserbsky tarafından yapılan balalayka ailesi (piccolo, primo, alto, tenor, bas, kontrbas) Rus halk orkestrasının temeli oldu. Daha sonra, F. Passerbski, balalaykanın icadı için Almanya'da bir patent aldı.

Balalayka solo konser, topluluk ve orkestra enstrümanı olarak kullanılır.

Uyum (akordeon)

- kamış klavye pnömatik müzik aleti. Armoniler, düğme akordeon ve çeşitli ve akordeonlara ait olmayan tüm el armonikleridir.

Akordeonun tasarımı, diğer birçok manuel harmonik türü gibi, her biri düğmeli ve (veya) tuşlu bir klavyeye sahip olan sağ ve sol yarım kasadan oluşur. Sol klavye eşlik etmek için tasarlanmıştır - bir düğmeye basıldığında, bir bas veya tam bir akor sesi duyulur (not: "kaplumbağa" akordeonunun sol klavyesi yoktur); sağda bir melodi çalınır. Yarım kabuklar arasında, enstrümanın ses çubuklarına hava pompalama olasılığı için bir kürk odası vardır.

Düğme akordeon veya akordeon ile karşılaştırıldığında akordeonun ayırt edici özellikleri şunlardır:

  • Kural olarak, akordeonda yalnızca diyatonik gamın sesleri veya belirli miktarda kromatik sesler çalınabilir. Örneğin, sağ ve sol klavyede (25/25) 25 tuşlu bir akordeon-kromda "C" tuşuyla, bunlar sesler: ilk oktavın "Sol-sharp", E-flat ve F- ikinci oktavın keskinliği. Sağ klavyede 27 tuşlu bir akordeon için belirtilen seslerin yanı sıra C keskin ve B bemol de eklenir.
  • Azaltılmış ses aralığı (oktav sayısı).
  • Daha küçük boyutlar (boyutlar).

El akordeonunun tam olarak nerede icat edildiğini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Akordeonun yüzyılın başında Almanya'da Friedrichrod şehrinin yerlisi olan Christian Friedrich Ludwig Buschmann tarafından icat edildiğine inanılıyor. Ancak başka veriler de var. Almanlar akordeonun bir Rus icadı olduğunu düşünüyorlar ve Akademisyen Mirek'in araştırmasına göre, ilk akordeon 'te St. Petersburg'da Çek org ustası Frantisek Kirchnik'in çabalarıyla ortaya çıktı (ses çıkarmanın yeni bir yolunu icat etti). - bir hava akımının etkisi altında titreşen metal bir dil kullanarak). yüzyılın ikinci yarısından itibaren Tatarların halk çalgısı olarak kabul edilir. Bu sorunla ilgili başka görüşler de var.

Rus akordeonları, ses çıkarma türüne göre iki türe ayrılır: ilk olarak, körükler gerildiğinde ve sıkıştırıldığında, her düğmeye basıldığında aynı perdede bir ses veren akordeonlar ve ikincisi, akordeonlar, körüklerin hareket yönüne bağlı olarak hatvenin değiştiği. İlk tip, "livenka", "Rus çelengi", "krom" (zamanımızda en yaygın olan) gibi akordeonları içerir. İkinci tip "talianka", "skullcap", "Tula", "Vyatka". Akordeonu, düğme sıralarının sayısına bağlı olarak sağ klavyenin türüne göre bölebilirsiniz. Zamanımızda en yaygın akordeon iki sıralı "krom" dur, ancak üç sıralı enstrümanlar ve bir sıra düğmeli enstrümanlar da var.

  • Tek sıralı akordeonlar: Tula, Livonian, Vyatka, Talyanka ("İtalyan" için kısa, sağ klavyede 12/15 düğme ve solda üç düğme var).
  • Çift sıralı akordeonlar: Rus çelengi (ilk iki sıra), topal.
  • Otomatik akordeon.

Tahta kaşıklar Slav geleneğinde bir müzik aleti olarak kullanılır. Oyun seti, bazen farklı boyutlarda 3 ila 5 kaşıktan oluşur. Ses, kepçelerin arkalarının birbirine çarpmasıyla üretilir. Sesin tınısı, ses üretim yöntemine bağlıdır.

Genellikle bir sanatçı, ikisi sol elin parmakları arasına yerleştirilen ve üçüncüsü sağ tarafa alınan üç kaşık kullanır. Vuruşlar, ikisi sol elde olmak üzere üçüncü kaşıkla yapılır. Genellikle kolaylık sağlamak için kol veya diz üzerinde vuruşlar yapılır. Bazen kaşıklardan çanlar asılır.

Belarus'ta oyun geleneksel olarak sadece iki kaşık kullanır.

Ayrıca Amerikan halk müziği ve âşıklık gösterilerinde kaşık yaygın olarak kullanılmaktadır. İngiliz art rock grubu Caravan, Jeff Richardson tarafından oynanan performanslarında elektrikli kaşıklar (elektrikle güçlendirilmiş bir sesle donatılmış kaşıklar) kullanıyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir