engelli emekli kişi normal emekli maaşı alır mı / Engelli emekli tekrar çalışabilir mi?

Engelli Emekli Kişi Normal Emekli Maaşı Alır Mı

engelli emekli kişi normal emekli maaşı alır mı

Alman Dışişleri Bakanlığı'nın sayfasına hoş geldiniz

Yaşam Belgeleri

Info

Dikkat! yılı için yine yaşam belgeleri düzenlenmesi gerekmektedir: Almanya-Yaşam Belgesi

Genel Bilgiler

Çalışmak veya emekliliğini geçirmek üzere Türkiye´ye yerleşen Almanların sayısı gittikçe artmakta. Ekonomik açıdan gelecek vaadeden ve başka olumlu faktörlere de sahip cazip bir ülke olan Türkiye günümüzde göçmenler için tercih edilen bir ülke. Alman Emeklilik Sigortası „Nordbayern“´in sayfasında Türkiye hakkında genel bilgiler bulabilirsiniz:
DRV-Alman Emeklilik Sigortası

Emeklilik Başvurusu

Ayrıntılı bilgi için lütfen Alman Emeklilik Sigortasının sayfalarına bakınız:
Emeklilik Başvuru

Almanya´dan Emekli Maaşı Alanlar

Emekli maaşınızı Türkiye´de nasıl alabileceğinizi ya da Türkiye´de sigortalı olduğunuz dönemlerin Alman emeklilik hesabınıza nasıl yansıyacağını mı öğrenmek istiyorsunuz? Bayreuth´daki Alman Emeklilik Sigortası „Nordbayern“, Berlin´deki Alman Emeklilik Sigortası „Bund“ ve Bochum´daki Alman Emeklilik Sigortası „Knappschaft – Bahn – See“ Türkiye bakımından irtibat noktaları olarak faaliyet göstermektedirler ve sayfalarında sizler için kapsamlı bilgi sunmaktalar.

Alman Emeklilik Sigortasının düzenlediği „Emeklilik Danışma Günlerine“ de katılıp bilgi edinebilirsiniz. Türkiye'de yapılacak olan gelecek dönem emeklilik danışma günlerini buradan takip edebilirsiniz: DRV-Emeklilik Danışma Günleri

Info

Not:
Yer bilgisi daha sonra ayrıca paylaşılacaktır. Aşağıdaki telefon hattındandan randevu alınız:
0 12 26/29

Emeklilik İşlemleri İçin Yaşam Belgesi

Yaşam belgeleri Alman Posta Kurumu`nun Emeklilik Servisi tarafından Alman Emeklilik Sigortası adına yurt dışında yaşayan emeklilik, malulen emeklilik veya dul ve yetim aylığı alanlara gönderilir ve hak sahibinin hayatta olduğunu kanıtlamaya yarar.

Hayatta olduğunuzu kanıtlayan asıl belge resmi bir Türk makamı (örneğin Muhtar veya Noter) tarafından düzenlenebilir. Sadece istisnai hallerde yaşam belgesi Fahri Konsoloslarımız, Büyükelçilik, İstanbul veya İzmir`deki Başkonsolosluklar veya Antalya`daki Konsolosluk tarafından düzenlenebilir. Bunun için kimlik belgesiyle birlikte yetkili yere şahsen müracaat edilmesi gerekmektedir.

Almanya’da herhangi bir devlet kurumu tarafından verilen emekli maaşı için istenen yaşam belgeleri, Almanya`nın Türkiye`deki yurt dışı temsilcilikleri tarafından ücretsiz düzenlenir. Devlet kurumu dışında, örneğin özel emeklilik sigortası için, yaşam belgesine ihtiyaç duyulması halinde 34,00 Euro işlem harcı alınmaktadır. İlgili belgeler başvuru sahibi tarafından geri gönderilecektir.

Sorularınız varsa, lütfen yetkili dış temsilciliğimizle temasa geҫiniz.

Bu bilgi notundaki tüm bilgiler, metnin hazırlandığı tarihte Büyükelçiliğin sahip olduğu bilgileri ve değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Özellikle zamanla meydana gelen değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda bu bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğu konusunda sorumluluk üstlenilmemektedir.

Emekli Maaşlarının Vergilendirilmesi

Ayrıntılı bilgi için lütfen Alman Emeklilik Sigortasının Almanca dilindeki sayfalarına bakınız:

DRV-Alman Emeklilik Sigortası

Engelli Olarak Emekli Olan, Sakat Kadrosunda Çalışabilir Mi? / Lütfi Köksal

 >Yaşar I.

doğumluyum. tarihli Sigorta başlangıcım ve günüm var.  %41 engelli raporum var. Şu an çalıştığım iş yerinde engelli olarak çalışmaya devam ediyorum ve vergi indirimimden faydalanıyorum. Emekli olup tekrardan aynı iş yerinde engelli olarak çalışmak istedim. Fakat insan kaynakları sorumlumuz “emekli olmam halinde seni engelli olarak çalıştıramayız” dedi. Kanunen böyle bir şey var mıdır?

Bir de engelli olarak emekli olursam tahminen ne kadar maaş bağlanır? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

CEVAP:  tarihli Sigorta girişiniz ve gününüz var. Giriş tarihiniz 'den önce olduğundan ve Vergi İndiriminden faydalandığınız için, 15 yıl ve günle üçüncü dereceden engelli olarak yaşa bağlı olmadan, erken emekli olabilirsiniz ve aynı iş yerinde sakat kadrosunda sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabilirsiniz. 15 yılınız ve gününüz dolmuş. Hemen emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Emekli olduktan sonra çalışırsanız, emekli maaşınız kesilmez. TL civarında emekli maaşı alabilirsiniz.

SSK’dan malulen emekli olan tekrar çalışmaya başlarsa, emekli maaşı kesiliyor. Fakat engelliler normal emekli oluyor. Emekli olduktan sonra da sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabiliyorlar ve emekli maaşları kesilmiyor.

 

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

 

>Fehim K.

doğumluyum. / yıllarında 18 ay askerlik yaptım. tarihli Sigorta girişim var. / tarihleri arasında Bağ-Kur ödedim. tarihi itibariyle Sigorta ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

CEVAP:  tarihli Sigorta girişiniz ve 4/a, 4/b mevzuatına göre ödenmiş toplam gününüz var. 25 yıl, 50 yaş ve günle Sigorta’dan emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz tarihinden önce olduğu için, 16 ayını borçlanırsanız, giriş tarihiniz olur. Bağ-Kur’dan sonra Sigorta’ya gün prim ödemek şartıyla, 49 yaşınızın dolduğu tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.

 

           İş Sağlığı ve İş Güvenliği İşlemleri

 

1- Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için ise tarihinde, başlayacak.

2- 50'den az çalışanı olan iş yerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için tarihinde.

3- 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerleri için ise bu yükümlülük zaten 30 Aralık tarihinde başlamış durumdadır.

Bu bilgiler ışığında 'ten itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli olan ve 50'den az işçi çalıştıran iş yerleri OSGB’lerden hizmet almak zorunda kalacak. 9 ve altında işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinin masraflarını devlet karşılayacaktır. 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işverenler masrafları kendileri karşılayacaktır.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi

fazla oku

Çoğu kez malulen emeklilik ile engelli emekliliği birlikte telaffuz edilir. Her ikisi de aynı gibi değerlendirilir. Aslında aralarında büyük farklar vardır.

Bu yazımızda her iki emeklilik arasında ki farkı açıklamaya çalışacağız.

Malulen emeklilikte, malul sayılmak için maluliyetin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir.

Engelli emekliliğinde bunun tam tersi, yani engelli işe girmeden önce ya da doğuştan engelli olmalıdır. Örneğin, 01 Kasım tarihinde işe başlamış birisi çalışmaya başladıktan sonra sakat kalırsa bu engelli emeklisi değil malulen emekli olma koşullarına tabidir.

Malulen emekli olma ve engelli emekli olma koşulları farklıdır. Malulen emekli olmak için 10 yıldan beri sigortalı olmak, (başka birinin bakımına muhtaçlık durumu var ise) 5 yıl ve gün yeterlidir.

10 yıl içinde en az gün prim ödemiş olmak ve SGK'nın göndermiş olduğu sağlık kurumundan çalışma gücünü kaybettiğine dair rapor almak gerekir.


Malul kime denir?

sayılı Kanunun 25’inci maddesi uyarınca; sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az yüzde 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şeklide meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalıya, malul denir.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Engelli kime denir?

Doğuştan yada sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve gündelik gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerden çalışma gücünün en az yüzde 40'ın dan yoksun olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenlere engelli denir.

Çalışanların engellik statüsünde emekli olabilmeleri için sakatlık, hastalık durumunun çalışmaya başlamadan ortaya çıkmış olması gerekir.

Bu durumda olanların kendi imkanlarıyla devlet hastanesinden (SGK tarafından hastaneye sevk gerekmeksizin) alınacak raporda en az yüzde 40 engellilik oranı bulunup, vergi dairelerince bu rapora istinaden vergi indirim belgesi alanlardan kanunda öngörülen sigortalılık ve gün sayısını tamamlayanlara işten ayrılmaları ve yazılı istekte bulunmaları halinde yaşlılık aylığı bağlanır.

Hemen belirtelim, engelli aylığı yaşlılık (normal emeklilik) aylığı kapsamında olup eşit şartlarda bağlanan aylıklar arasında bir fark bulunmamaktadır.


Malullük aylığı bağlanmasının koşulları nelerdir?

Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;

En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması;

Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması;

Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması;

Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

Sorularınız için: [email&#;protected]

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

                         

 

 

 

 

 

                                                      MALULEN EMEKLİLİK VE ENGELLİ EMEKLİLİĞİ

                                                              Çoğu kez  karıştırılan  iki emeklilik türü

 

 

Ülkemizde yaş+yıl+prim gününü içeren normal emeklilik koşulları dışında , herhangi bir rahatsızlığı olan ve bu rahatsızlığı nedeniyle çalışamayacak durumuna gelmiş kişiler için  malulen veya engelli emekliliği fırsatları vardır.

Bu iki emeklilik türü vatandaşlarımız tarafından çok karıştırılmakta ya da ikisi de aynı tür emeklilik olarak algılanmaktadır.

Halbuki  aralarında gerek çalışma günleri gerek rahatsızlığın oluş şekli gerekse iş görememe oranı bakımından  belirgin farklılıklar vardır  Aşağıda bu farklılıklara değineceğiz ;

1-MALULEN EMEKLİLİK İÇİN: Maluliyete yol açan rahatsızlığın kişi ilk kez sosyal güvenlik şemsiyesi altına girdikten sonra oluşmuş olması gereklidir

 ENGELLİ EMEKLİLİĞİ İÇİN : çalışmaya engel teşkil eden rahatsızlığın kişide doğuştan olması   gerekmektedir.

 

2-MALULEN EMEKLİLİK İÇİN: Kişinin sigortalılığa başladığından beri  en az 10 yıl geçmiş olmalı  ve   en az gününün olması gerekmektedir. Yaş şartı yoktur

ENGELLİ EMEKLİLİĞİ İÇİN: Kişnini sigortalı olduğu tarihe ve engel oranına göre kademeli olarak  artmakla  beraber en az 15 yıl ve günlük bir çalışmayı kapsar. Yaş şartı yoktur .

 

3-MALULEN MEKLİLİK İÇİN: Sevk edilen devlet hastanesinin  verdiği raporun SSK yüksek sağlık kurulu tarafından  en az % 60 oranında onaylanması gerekmektedir.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİ İÇİN: Sevk edilen  devlet hastanesinin verdiği raporun SSK yüksek sağlık kurulu tarafından en az %40 oranında onaylanması  gerekmektedir.

 

4-MALULEN EMEKLİLİĞE BAŞVURULURKEN: çalışmıyor olmak gerekir. Ayrıca ssk dan malulen emekli olan bir kişi yine ssk lı olarak çalışamaz .

 ENGELLİ EMEKLİLİĞİNE BAŞVURURKEN; Çalışırken de başvurulabilir ve ssk dan engelli emeklisi olan bir kişi   yine ssk lı olarak çalışabilir.

 

Bunun yanı sıra iki emeklilik türü için de Türk vatandaşı olmak gerekir.

İki emeklilikte de maaş, kişinin normal emekli olduğu zaman alacağı maaşla emen hemen aynıdır.

En son olarak ise ; Diyelim ki bir kişi sgk lı olduktan sonraki bir rahatsızlığı nedeniyle malulen emekliliğe başvurdu ,ancak  aldığı oran %40’ ın üstünde ama % 60’ ın altında kaldı o zaman bu kişini diğer şartları uyuyorsa  başvurusu engelli emekliliği olarak da değerlendirilebilir .

 

BAKIRKÖY ALİ TEZEL SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRLİĞİ

 

ÇİLER TURAMAN // Sosyal Güvenlik Uzmanı

 

TEL                            : 60 31

CEP                            : 61 10

E-POSTA                   : [email protected]

ADRES                      : Kartaltepe Mahallesi.  Limonçiçeği Sok. Leylak Apt. No D:2

                                                İNCİRLİ/BAKIRKÖY İSTANBUL

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.