dijital takograf hangi model araçlarda zorunludur / Hangi Araçlar - Türk

Dijital Takograf Hangi Model Araçlarda Zorunludur

dijital takograf hangi model araçlarda zorunludur

Takograf Cihazı Hangi Ara&#;larda Zorunludur? Takograf Hangi Durumlarda Ve Neden Kullanılır

Haberin Devamı

 Takograf şehirlerarası seyahat eden kamyonlar, tırlar ve otobüslere takılan bir denetleme cihazıdır. 

Takograf Nedir?

 Takograf araçlara takılan bir denetleme cihazıdır. Takograf cihazının takılı olduğu araçlarda birçok şey kayıt altındadır. Takograf cihazı aracın ne kadar süre veya ne kadar kilometre yol aldığını kayıt altına almaktadır. Aracın ne kadar hızla hareket ettiğini ve aracın ne kadar dinlendiği bilgileri kaydetmektedir. Bu kayıtları istenen durumlarda yazıcısından çıkarta bilir ya da bellek kartı ile kontrol edilebilmektedir. 

Takograf Cihazı Hangi Araçlarda Zorunludur?

 Takograf cihazı şehirler arası kullanılan kamyon, otobüs ve tır gibi araçlarda kullanılmaktadır. Takograf cihazı ağırlığı ’ü geçen kamyon, kamyonet ve tırda bulunması zorunludur. Takograf otobüslerde de bulunması gereken bir cihazdır fakat otobüsün alabileceği yolcu sayısı 17 kişiyi geçmiyorsa takograf gerekli görülmemektedir. Takograf cihazı şehir içinde taşımacılık yapan kamyonlarda ve belediye bağlı araçlarda olması zorunlu değildir. 

Haberin Devamı

Takograf Cihazı Hangi Durumlarda Kullanılır?

 Takograf cihazı genellikle denetimlerde kullanılan bir araçtır. Takografi aracı arabanın ne kadar vakittir yol yaptığını, ne kadar hızla gidildiğini ve aracın ne kadar dinlendiğini gösterdiği için denetimlerde takografi cihazının raporuna bakılmaktadır. Takografi raporuna göre sürücü kurallara uymadıysa ceza yazılabilir. Kaza olduğu zaman takografi raporuna bakılarak şoförün yeterince dinlenip dinlenmediği, ne kadar hız yaptığına bakılmaktadır.

Takograf Zorunluluğu

Takograf zorunluluğu, Avrupa&#;nın profesyonel sürücülerin sürüş ve dinlenme sürelerini kaydetme yükümlülüğünden kaynaklanmaktadır. Toplam ağırlığı kg&#;dan fazla olan tüm araçlar ve dorseler takograf cihazı bulundurmak zorundadır.

Dizin

Takograf zorunluluğu nedir?

Takograf zorunluluğu, profesyonel sürücülerin sürüş ve dinlenme sürelerinin kaydedilmesiyle ilgilidir. Bu zorunluluğun amacı, sürücülerin çalışma koşullarını iyileştirmek ve böylece trafik güvenliğini artırmaktır. Ayrıca, takograf zorunluluğu ve beraberinde getirdiği kurallar, Avrupa taşımacılık sektöründe daha adil rekabet ilişkileri sağlar.

Avrupa&#;da düzenleyici mevzuat uyumlaştırılmıştır. Bu, bir denetimin tüm Üye Devletlerde aynı sonuçları vermesi gerektiği anlamına gelir. Böylece denetim kuruluşlarının kuralların uygulanması sırasında kullanabilecekleri kılavuzların net bir şekilde yorumlanması sağlanır.

Tüm Üye Devletler, yol teftişleri ve şirket teftişleri dahil olmak üzere minimum 2 teftiş gerçekleştirmelidir. Her iki yılda bir bu, Üye Devletlerin birbirlerini yeterli kontroller yapıp yapmadığını değerlendirebilmeleri için Avrupa Komisyonu&#;na bildirilmelidir. Bu aynı zamanda daha adil rekabet ilişkilerine katkıda bulunmalıdır.

Otomatik İndirme ve Analiz
FleetGO, tüm takograf dosyalarını hem takograftan hem de sürücüden otomatik olarak indirmek ve analiz etmek için benzersiz bir hepsi bir arada çözüm geliştirdi.

Takograf hangi araçlarda zorunludur?

Toplam ağırlığı kg&#;dan fazla olan tüm araçlar ve araç kombinasyonları takograf bulundurmak zorundadır. Takograf zorunluluğundan muafiyetler de vardır ancak bunlar ülkeye göre farklılık gösterebilir.

Takograf zorunluluğu, kg üzerindeki teslimat araçları ve dorseli teslimat araçları için de geçerlidir. Pratikte sorunlara neden olan özellikle dorseli araçlardır. Önemli olanın gerçek ağırlık değil, izin verilen maksimum kütle (mam) olduğunu bilmek önemlidir. Bu bilgiler, dorsenin ruhsat belgesinde ve tip onayında bulunabilir.

Örnek: Bir Ford Transit&#;in izin verilen maksimum ağırlığı kg&#;dır. Bu araç dorsesiz kullanıldığında takograf zorunluluğu yoktur. Ancak maksimum izin verilen ağırlığı kg olan bir dorse takıldığında toplam kombinasyon kg sınırını aşıyor ise takograf zorunluluğu vardır.

Takograf hangi araçlarda zorunlu değildir?

Her kamyon/tır sürücüsünün bir takograf kullanmak zorunda olmadığı bir dizi muafiyet vardır. Muafiyetler, ulusal ve uluslararası muafiyetler olarak alt gruplara ayrılmıştır. Koşullardan birini karşılıyorsanız takograf zorunluluğu sizin için geçerli değildir. Muafiyet talebinde bulunmanıza gerek yoktur, ancak bir kontrol sırasında koşulları karşıladığınızı kanımonash.pwaf zorunluluğu olmayan araçlar ve muafiyetler ile ilgili daha fazla bilgi için bu makaleyi okuyun.

Takograf ile ilgili diğer zorunluluklar

Takograf cihazı kullanmak zorundaysanız, önemli bir zorunluluk daha vardır. Tüm takograf verilerini periyodik olarak okumalı, arşivlemeli ve olası ihlallere karşı kontrol etmelisiniz.

Takografın kendisinden, yığın bellekten gelen verileri en az 90 günde bir indirmelisiniz. Sürücü kartında saklanan veriler ise en az 28 günde bir indirilmelidir.

Takograf kayıtlarını saklama süresi ne kadardır?

Herhangi bir ihlal yapılmadığını kontrol etmek için indirdiğiniz bu verileri analiz etmelisiniz. İhlaller işlendiyse, işveren olarak bunları çalışanınıza (söz konusu sürücüye) bildirmeniz gerekir. Bu eksiksiz dosyayı en az bir yıl saklamalısınız.

Not: Vergi idareniz için verileri daha uzun süre saklamanız gerekebilir. Örneğin, takograf verilerini ücretlendirme için kullanırsanız, takograf verileri 7 yıllık vergi saklama zorunluluğuna girer!

Özet:

Tüm bu süreci otomatikleştirmek hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? FleetGO&#;nun analiz aracıyla uzaktan indirme çözümü hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer faaliyetler için manuel giriş

2 Mart tarihinden itibaren her sürücü, takograf cihazı tarafından kaydedilmeyen faaliyetlerini manuel olarak girmelidir. Bu, 24 saat hesap verebilirlik gerektirir. Çoğu durumda ise bu durum, günlük ve haftalık dinlenme sürelerinin manuel olarak eklenmesi gerektiği anlamına gelir. Manuel olarak eklenebilecek aktiviteler dinlenme, sürüş (ücretli çalışma) ve uygunluk süresidir (örneğin çift kişilik yolculuklar için).

Takograf cezaları
Takograf mevzuatının ihlalleri için para cezaları büyüktür ve ülkeye bağlı olarak ihlal başına € ile € arasında değişmektedir. Tüm takograf cezaları hakkında daha fazlasını okuyun.

Kiralanan araçlarda takograf zorunluluğu

Herhangi bir nedenle takograf zorunluluğuna giren bir araç kiralanırsa, bu aracın takograf verilerinin de doğru bir şekilde kaydedilmesi ve arşivlenmesi önemlidir. Kiracı, kiraladığı aracın takografının, kendi şirketinin şirket kartına bağlı olmasını sağlamalıdır. Bu, takografın sözde &#;kilitleme&#; işlevidir. Takograftan gerekli verileri doğru şekilde kaydetmenin ve indirmenin tek yolu budur. Araç iade edildiğinde şirketin bağlantısını kesmeyi (kilitle) unutmayın.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:

TAKOGRAF CİHAZLARI MUAYENE VE DAMGALAMA YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 –12/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Analogtakograf cihazı: 21/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkında Yönetmeliğin EK-I’ine uygun takograf cihazını,

b) Bakanlık: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,

c) Damga: Üzerinde damga yapmaya yetkili yerlerin bilgilerinin yer aldığı; yakma, asitle aşındırma, yapıştırma, basma, vurma veya tele takılan kurşunun sıkılması suretiyle yapılan veya plastik malzemeden imal edilmiş olan veya kendinden yapışma özelliğine sahip, çıkartıldığında tahrip olan özel olarak hazırlanmış etiketi veya elektronik olarak emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlayan aracı,

ç) Dijital takograf cihazı: Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkında Yönetmeliğin EK-IB’sine uygun takograf cihazını,

d) Elektronik takograf cihazı: Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkında Yönetmeliğin EK-I veya EK-IB’sinde yer alan gereklilikleri karşılamayan takograf cihazını,

e) İl müdürlüğü: Bakanlık il müdürlüklerini,

f) Kalibrasyon: Takograf cihazının montajı, tamiri veya yeniden ayarlanmasını müteakip ilgili teknik düzenlemesine uygun çalışıp çalışmadığının güncellenmesi veya doğrulanmasını,

g) Kanun: sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununu,

ğ) Mekanik dönüştürücü: Dijital takograf cihazı kullanan veya kullanacak olan araçların şanzımanına hareket sensörünün doğrudan bağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda, bağlantıya imkan sağlayan ve TSE K Belgelendirme Kriterine uygun dönüştürücüyü,

h) Montaj: Takograf cihazının bir araca takılması işlemini,

ı) Montaj etiketi: Takograf cihazının kalibrasyonunun yapılmasını müteakip, araç sürücü kabini içerisine ve kolayca görünebilecek bir yere servis tarafından iliştirilecek olan ve takograf cihazı kalibrasyon belgesi ile aynı seri numarasını haiz, taklit edilmeyi önleyici hologram bulunan etiketi,

i) Muayene: Takograf cihazının bu Yönetmelikte belirtildiği şekilde kontrolü ile gerektiğinde kalibrasyonunun yapılması işlemlerinin tamamını,

j) Servis: 14/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Takograf Cihazları Servis Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Bakanlık tarafından belgelendirilen gerçek veya tüzel kişileri,

k) Şirket: Kiralık, ücret karşılığı veya kendi hesabına karayolunda taşımacılıkla meşgul olan; herhangi bir gerçek kişi, tüzel kişi, kâr amaçlı olsun olmasın kendi tüzel kişiliği olan veya bu tür kişiliğe sahip bir otoriteye bağımlı olan kuruluşu,

l) Takograf cihazı: Analog ve dijital takograf cihazlarını,

m) Tamir: Hareket sensörünün veya araç ünitesinin güç kaynağı ile bağlantısının kesilmesi veya diğer takograf cihazı aksamından ayrılması veya açılmasını gerektirecek servisler tarafından yapılan herhangi bir tamir işlemini,

n) Tip onay belgesi: Analog ve dijital takograf cihazları için Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkında Yönetmeliğe göre alınmış AT tip onay belgesini,

o) Üretici etiketi: Takograf cihazının ilgili teknik düzenlemesinde belirtildiği şekilde cihazla ilgili bilgiler içeren, okunaklı ve tahrip edilmeden silinemez veya sökülemez bir şekilde tasarlanmış ve takograf cihazının üreticisi tarafından takograf cihazına iliştirilmiş açıklayıcı etiketi,

ifade eder.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(7) Bakanlıktan Takograf Cihazları Servis Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yetki belgesi almış teknik personel, takograf cihazının tamirinde sadece yetki belgesinde belirtilen takograf türü için işlem yapar.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (f) bendi eklenmiş ve maddeye aşağıdaki yedinci fıkra eklenmiştir.

“a) Takograf cihazının ilgili teknik düzenlemesine uygun olduğunu, takograf cihazı üzerindeki damgaların yapılmış olduğunu, üretici etiketinin iliştirilmiş olduğunu ve bunların uygunluğunu kontrol eder.”

“f) 30/06/ tarihinden sonra montajı yapılmış olan dijital takograf cihazının ve hareket sensörünün ilgili teknik düzenlemelerdeki tüm gereklilikleri karşılayan güncel sürümde olduğunu ve bağımsız hareket sinyalinin Kontrol Alan Ağı (CAN) üzerinden alınabildiği araçlarda bağımsız hareket sinyali fonksiyonunun çalıştığını kontrol eder.”

“(7) Dijital takograf cihazlarının montaj işlemlerinde hareket sensörü, araç şanzımanına doğrudan bağlanır. Doğrudan bağlantı yapılamayan durumlarda ise yurtiçi taşımacılıkta kullanılan araçlar için mekanik dönüştürücü veya adaptör kullanılır. Mekanik dönüştürücü kullanılması durumunda dönüştürücünün seri numarası ve üretici bilgisi kalibrasyon belgesinin açıklama bölümünde belirtilir. Doğrudan bağlantı yapılamama nedeni, servis sorumlusunun da imzası olacak şekilde tutanak ile kayıt altına alınarak ilgili diğer bilgi ve belgelerle birlikte en az 2 yıl süresince serviste muhafaza edilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki (g) bendi eklenmiştir.

“g) Mekanik dönüştürücü kullanılmış ise mekanik dönüştürücü ile hareket sensörü ve şanzıman bağlantı kısımları.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesine aşağıdaki üçüncü ve dördüncü fıkralar eklenmiştir.

“(3) Servisler üçüncü tarafların talepleri doğrultusunda düzenledikleri raporları, tespit tutanaklarını ve belgeleri muhafaza eder.

(4) Servisler, bu maddede belirtilen bilgi, belge, rapor, kayıt ve verileri en az 2 yıl boyunca muhafaza eder.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

“(2) Analog ve elektronik takograf cihazı kullanan araçlardan Geçici 3 üncü maddede belirtilen süreler ve durumlara tabi olanlarda dijital takograf cihazının kullanılması zorunludur.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan model ve sonrası araçlarda kullanılan analog veya elektronik takograf cihazlarının, aşağıda belirtilen süreler içerisinde dijital takograf ile değiştirilmesi zorunludur.

a) model araçlar, 30/6/ - 31/12/ tarihleri arasında,

b) model araçlar, 1/1/ - 31/12/ tarihleri arasında,

c) model araçlar, 1/1/ - 31/12/ tarihleri arasında,

ç) model araçlar, 1/1/ - 31/12/ tarihleri arasında,

d) ve sonrası model araçlar, 1/1/ - 31/12/ tarihleri arasında.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan tutanağa aşağıdaki 16 ncı madde eklenmiştir.

“ Mekanik dönüştürücü kullanılması durumunda seri numarası ve üretici bilgisi”

MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

12/1/

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

12/5/

2-

27/11/

Hangi Araçlar

Hangi araçların dijital takograf kullanmak zorunda olduğu Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği Madde 20’de açıkça tanımlanmaktadır.

MADDE 20 – (1) (Değişik:RG/5/) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf cihazı kullanması zorunlu olan araçlardan;
a) ilk defa tescil edilerek trafiğe çıkarılacak olanlarda,
b) model ve sonrası olup, ilk defa takograf cihazı takılacak olanlarda,
dijital takograf cihazının kullanılması zorunludur.

İlgili Maddeye göre, eski ve yeni araçların hangilerinin dijital takograf kullanacağı aşağıdaki gibi açıklanabilir:

Yeni Tescil Araçlar: 30 Haziran tarihi itibariyle yeni tescil edilecek ağır vasıtalar &#;Dijital Takograf&#; kullanmak zorundadır.

Bilindiği üzere &#;yeni tescil&#; araçlar iki türlü düşünülmelidir.

-Yeni satın alınmış sıfır kilometre ağır vasıtalar.
-Daha önceden trafiğe kayıtlı olduğu halde, ( ve daha yüksek model) ikinci el alım satımı yapılmış eski araçlar.

Eski Araçlar: Madde 20/b Bendinde model ve daha yeni araçların da dijital takograf kullanımına zorunlu olduğu açıklanmaktadır.

Eski araçların hangi zaman aralığında ya da nasıl bir takvime göre elektronik ve analog takograflarını dijital takograflarla değiştireceği Geçici Madde 3 Hükümlerinde görülmektedir.

GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan model ve sonrası araçlarda kullanılan &#;analog&#; veya &#;elektronik&#; takograf cihazlarının, aşağıda belirtilen yıl içindeki &#;ilk araç muayenesinden&#; önce dijital takograf ile değiştirilmesi zorunludur.
a) model araçlar, birinci yıl içinde, ()
b) model araçlar, ikinci yıl içinde, ()
c) model araçlar, üçüncü yıl içinde, ()
ç) model araçlar, dördüncü yıl içinde, ()
d) ve sonrası model araçlar, beşinci yıl içinde, ()

Yönetmelik Hükümlerine göre model ve daha yeni araçlar 5 (beş) yıllık bir takvim çerçevesinde takograflarını &#;ilk araç muayenesinden önce&#; dijital takograflarla değiştireceklerdir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır