sağ ayak ve sağ el uyuşması / El ve ayaklarımız neden uyuşur? - El ve ayak uyuşması neden olur? - Sağlık Haberleri

Sağ Ayak Ve Sağ El Uyuşması

sağ ayak ve sağ el uyuşması

 

Ellerde Uyuşma ve Hissizlik Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Günlük hayatta birçok işi ellerimizle yapıyoruz. Bu nedenle ellerimizde ilgili yaşadığımız sorunlar yaşamımızı olumsuz etkilemektedir. El parmaklarında uyuşma ve his kaybı çok sık rastlanan bir şikayettir. Eğer bu durum yeterince önemsenmez ve bir uzmana danışmakta geç kalınırsa hastalık ilerlemekte ve tedavi güçleşmektedir. Peki, ellerde yaşanan uyuşma ve hissizliğin en sık rastlanılan sebepleri nelerdir? Elde Uyuşma hakkında bilinmesi gerekenleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Elif Aydın anlattı…

 

Karpal Tünel Sendromu (El Bileğinde Sinir Sıkışması)

Median sinir adı verilen ve özellikle elin ilk 3 parmağının duyusunu alan sinirin el bileğinde sıkışması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığı yaşayan kişilerin ellerinde ilk 3 parmakta uyuşma ve hissizlik özellikle geceleri belirginleşir ve çoğu zaman kişiyi uykusundan uyandırır. İlerleyen vakalarda ellerde güç kaybı da tabloya eklenir. Bayanlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görülür. El bileklerinin aşırı yorulduğu mesleklerde çalışanlar (örneğin fazla bilgisayar kullanmak zorunda kalınan sekreterlik, katiplik gibi mesleklerde,), çok elişi yapan bayanlar, gebeler, romatizmal hastalığı veya diyabeti olanlar risk altındadır. Bu hastalığın tanısı elektromiyografi (EMG) denilen bir test ile kolayca konulabilir. Erken evrelerde yakalandığında tedavisi mümkün olmakla birlikte doktora başvurmakta geç kalanlarda tedavi ancak cerrahi olarak mümkün olabilmektedir.

 

Boyunda Düzleşme veya Boyun Fıtığı

Omurlarda kireçlenme veya boyunda fıtık durumunda da kolda ve elde his kaybı, ağrı, uyuşma görülür. 65 yaş üzerindeki kişilerin çoğunda kireçlenme mevcuttur. Ellerde uyuşmanın yanı sıra boyunda tutukluluk, hareket kaybı ve kola yayılan ağrı, güç kaybı şeklinde belirtiler de görülebilir.

 

Diyabet  (Şeker Hastalığı )

Yüksek seyreden kan şekeri vücudumuzdaki sinirlerin zarar görmesine neden olabilir. Bu duruma “diyabetik nöropati” ismi verilir. Ellerde ve ayaklarda uyuşmanın yanı sıra his kaybı ve kuvvetsizlik de tabloya eşlik edebilir. Diyabetik nöropatinin kesin bir tedavisi olmasa da kan şekerinin normal düzeylere düşürülmesi sinir hasarını yavaşlatacaktır. Bunun dışında hastanın yaşadığı uyuşma, ağrı, yanma tarzındaki şikayetler için kullanabileceği ilaçlar da hekim tarafından düzenlenebilir.

 

B Vitamini Eksikliği

Özellikle B1, B6 ve B12 vitaminleri sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli vitaminlerdir. Beslenme düzeni bozuk kişilerde (özellikle et tüketmeyen kişilerde)

B vitamini eksikliğine bağlı birtakım şikayetler gelişebilir. Ellerde uyuşma karıncalanma, unutkanlık, sık sık hasta olma, sürekli yorgunluk hissi ve tırnaklarda kırılma en sık rastlanan bulgulardır. Bazen bu hastalarda B vitamini eksikliğine bağlı kansızlık da gelişebilir.

 

Kübital Tünel Sendromu  (Dirsekte Sinir Sıkışması)  

Ulnar sinir adı verilen sinirin dirseğin iç kısmından geçerken sıkışması sonucu görülen hastalıktır. Özellikle elin son 2 parmağında uyuşma ile kendini gösterir. Çok fazla telefonla konuşanlarda, dirseğini masaya dayayarak çalışanlarda sık görülür. Tanısı EMG ile konur. Erken tanı konulan vakalarda tedavi kolay yapılabilmekle birlikte ilerlemiş vakalarda çoğu zaman cerrahi müdahale gerekmektedir.

Ellerde uyuşmanın başka bir çok sebebi olabilir. Örneğin ellerde uyuşma kemoterapi ve migren ataklarına eşlik edebileceği gibi felç ve kalp hastalıkları gibi ciddi bir sorunun ön habercisi olabilir. Hem altta yatan önemli bir hastalığı atlamamak hem de sinir sıkışması gibi erken tanı konulan durumlarda tedavisi daha kolay hastalıkların yakalanabilmesi için ellerde uyuşma halinde mutlaka bir uzmana danışmak gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırmak önemlidir.

Uyuşma neden olur?

Uyuşma nedenleri

  • Omurilik Kanal Daralması
  • Bel fıtığı, Beyin ve Omurilik Tümörleri
  • Beyin Kanamaları ve Damar Tıkanıklıkları
  • Beyin Enfeksiyonları
  • Şeker Hastalığı
  • Kanser metastazları
  • Huzursuz Bacak Sendromu
  • Bacak Kırılması
  • Vitamin Eksikliği
  • Psikolojik Nedenler
  • Dolaşım Bozuklukları
  • Migren ve romatizma gibi hastalıklar
  • Sürekli aynı pozisyonda kalmaktan dolayı oluşan ağrılar

Uyuşma çeşitleri

Kol uyuşması 

Sağ ve sol kol uyuşması nedenleri birbirinden farklı olabilir. Sol kolun uyuşması kalp ve kalbe giden damarlarda yaşanan bozukluklardan kaynaklanır. Kan akışının kısıtlanması sonucu yaşanan kol uyuşması, ağır yük kaldırılması nedeniyle oluşur. Düşmelerde, kazalarda ve ani hareketlerde de kolda uyuşmalar gözlenebilir. Fiziksel bir etken olmadan yaşanan kol uyuşmaları nörolojik bir etmene ya da strese bağlı gelişir.

Ayak Uyuşması

Tek ayakta oluşabildiği gibi her iki ayakta da görülebilen ayak uyuşmaları genellikle sinir hasarı ya da kan dolaşımı bozuklukları sonucu oluşur. Ayağa alınan darbeler, sinir hasarları, enfeksiyonlar, travmalar, inflamasyon ve tümörler de ayak uyuşmasının nedenleri arasındadır.

Bacak uyuşması

Beslenme bozuklukları, kan akışının zayıf olması, sigara kullanımı gibi nedenler bacak uyuşmasının kaynağıdır. Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına neden olan diğer etmenlerdir.

Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, dejeneratif disk hastalığı kalça yaralanmaları da bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Bunlara ek olarak diyabetik nevropatı, Ms hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroid hastalıkları ve felç de sık görülen bacak uyuşması nedenleridir.

Ellerde uyuşma

Genellikle kol ve bileklerde yer alan sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan el uyuşmaları, karpal tünel sendromu olarak bilinen bir hastalık nedeniyle oluşur. Bilek bölgesindeki ufak bir kanalda gerçekleşen sinir sıkışması enfeksiyon, şeker hastalığı, obezite, romatoid artrit gibi hastalıklar ya da el işi, masa başı işi, müzisyenlik gibi meslek hastalıkları nedeniyle de oluşabilir.

Beyin uyuşması

Fiziksel ya psikolojik kaynaklı olabilen beyin uyuşması, aşırı stres, sinir ve kaygı gibi durumlarda ve nörolojik problemlerde yaşanır. Kafaya alınan sert bir darbe, damarlarda oluşan tıkanıklık, beyin kanaması ve beyne yeterli oksijen gitmemesi gibi nedenler beyin uyuşmasına yol açar.

Yüz uyuşması

Yüz uyuşmasının en basit sebebi sürekli sola ya da sağ tarafa yatılmasıdır. Kan dolaşımının engellenmesi nedeniyle bu durumda uyuşma gözlenir. Ancak kısa bir süre sonra geçer. Boyun bölgesindeki sinir sıkışması ya da yüz felci gibi durumlarda genellikle tek taraflı yüz uyuşması görülür. Çocuklarda en sık görülen yüz uyuşması nedeni vitamin eksikliğidir. Stres, panik atak, depresyon gibi psikolojik nedenlerle ve migren ile birlikte de sıklıkla yüz uyuşması görülür.

Uyuşma tedavisi hangi bölgede olursa olsun nedene göre yapılır. En basit uyuşma hissinde bile mutlaka uzman bir doktordan görüş alınmalı ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.

Ellerde Karıncalanma ve Ayaklarda Karıncalanma Her 10 Kişiden Birinde Var

Obezite, diyabet gibi rahatsızlıklar kalp damar hastalıklarının yanı sıra sinirlerle ilgili hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de el ve ayakta hissedilen karıncalanmalar. Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma sıklıkla, nöropati dediğimiz kol-bacak-el ve ayaklara giden sinir hastalıklarında görülüyor. El ve ayaklarda karıncalanma ile toplumun yüzde 10’unda karşılaşılıyor. 


Nöropatik Vakalar Neden Artıyor? 

En temel nedeni, obeziteye bağlı olarak diyabetin görülme sıklığının artmasıdır. Toplumda aşırı kilo sorunu arttıkça, buna bağlı olarak nöropatinin de görülme sıklığı artıyor. Ayrıca özellikle B12 olmak üzere vitamin eksiklikleri ve bağışıklık sisteminin farklı şekilde çalışması gibi nedenler de nöropatiye neden olabiliyor.

Ellerde Karıncalanma ve Ayaklarda Karıncalanma Yaşamı Nasıl Etkiler?

El ve ayaklarda karıncalanma, yaşam kalitesini bozuyor ve kişide ciddi bir rahatsızlık hissi oluşturuyor. Bunun yanı sıra ayaklarda karıncalanma ya da ellerde karıncalanma şikayetleri ilerlemesi durumunda, kuvvet ve his kayıplarına neden olabiliyor. Aslında kuvvet ve his kayıpları oluşmadan bunun saptanması ve tedavi edilmesi gerekiyor. 

El ve Ayakta Uyuşma, Karıncalanma Hangi Hastalıklarda Olur?

El ve ayaklardaki karıncalanmalar kuşkusuz başka bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Bunun başında diyabet, B12 vitamin eksikliği, tiroit bozuklukları geliyor. El ve uyuşma, karıncalanma çoğu zaman bu hastalıkların ilk belirtisini oluşturuyor. Dolayısıyla, geçmeyen, bazen şiddetlenen bazen hafifleyen el ve ayak uyuşukluklarında mutlaka bir hekim kontrolünün yapılması gerekiyor. Genel olarak el ve ayaklardaki uyuşma, nöropati denilen sinirlerin zedelenmesiyle oluşan hastalıktan kaynaklanıyor. Bu da genetik olarak, bazı viruslere, bağışıklık sistemnin farklı çalışmasına, diyabet, guatr, böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara veya B12 vitamini, folik asit gibi bazı maddelerin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Diyabet: Diyabetin kontrolsüz olması ve süresi nöropati için en önemli faktördür. Diyabette değişik mekanizmalar ile diyabet ortaya çıkabiliyor. Ancak sonuç olarak el ve ayaklarda uyuşma, ağrı, karıncalanma gibi belirtiler ön planda oluyor.

Tiroit bozuklukları: Tiroit hormonunun seviyesindeki artma veya azalma nöropatiye neden olabiliyor. Burada da hormon seviyesinin uzun süre bozuk düzeylerde olması hastalığın önemli nedenini oluşturuyor.

Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği sonucunda kanda sinirler için toksik olan bir takım maddelerin birikmesi sonucunda şikayetler ortaya çıkıyor.

Ellerde Karıncalanma ve Ayaklarda Karıncalanma Ne Zaman Tehlikelidir?

Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma ile birlikte ağrı, uyuşma veya başka his kayıpları oluyorsa, karıncalanmaya kuvvet kaybı da eşlik ediyorsa hemen bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekiyor. Bunun yanı sıra daha önceden var olan karıncalanmanın şiddetinin artması, karakterinin değişmesi, farklı bir yerde hissedilmesi mutlaka hekime gidilmesini gerektiren özellikleri oluşturuyor.

Ellerde ve Ayaklarda Karıncalanma Tedavisi

Elde ve ayakta karıncalanma hissedildiğinde mutlaka bir nöroloji uzmanının değerlendirmesi gerekiyor. Bir takım kan testleri, EMG denilen sinir ve kasların çalışmasını ve bozukluğunu değerlendiren testin yapılması gerekebiliyor. Bu testlerle tanı büyük ölçüde kesinleşiyor ve tedavi planı oluşturuluyor. Tedavi çoğu kez nedene yönelik oluyor. Yani bir hastalığın sonucunda şikayetler ortaya çıkmış ise karıncalanmanın tedavisi yapılıyor. Elde ve ayakta karıncalanma, bağışıklık sisteminin normal dışı çalışması sonucu gelişmiş ise bunun düzenlenmesi yapılıyor. Bir maddenin eksikliği sonucnda el ve ayakta karıncanlanma oluşmuş ise bu maddenin yerine konması amaçlanarak tedavi uygulanıyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Ellerinizde Ağri ve Uyuşma Varsa…

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi ( Nöroşirurji )

Gün içerisinde ellerinizde uyuşma, ağrı ve parmaklarınızda karıncalanma hissediyorsanız bu durum, karpal tünel sendromu yani el bilek kanalı hastalığına işaret edebilir. Artık hayatın önemli birer parçası olan akıllı telefon, tablet ve klavyeler karpal tünel sendromunun son yıllarda en sık görülen tetikleyicileridir. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü uzmanları, karpal tünel sendromu hakkında bilgi verdi.

El sinirlerinde aşırı kullanıma bağlı bozulmalar meydana gelebilir

“Karpal kanal” denilen yapı, bilek seviyesinde yer alır ve üst kısmında kalın bir bant şeklinde yapı ile örtülüdür. Bu kanalın içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların hissetmesini ve bazı hareketlerin yapılabilmesini sağlar. Karpal kanal sendromu; median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan hastalıktır. Kanalı daraltan nedenler, median sinirin kanal içinde baskı altında kalması ile sinirin görevindeki bozulmalar el bilek hastalığını oluşturur.

Dokunmatik ekranda uzun süre sayfa çevirmeyin

Önceki yıllarda genellikle daktilo kullananlarda ortaya çıkan bu rahatsızlığa, teknolojinin gelişmesiyle daha sık olarak rastlanmaktadır. Gün içinde parmaklarda uyuşma, elektriklenme hissi, uzun süre elde bir nesne tutulduğunda gücün azalması hastalığın belirtileri arasındadır. Özellikle geceleri ellerde sanki üzerine yatmış gibi uyuşukluk ve ağrıyla uyanmalar başlamışsa ve elleri sarkıtarak veya sallayarak rahatlatma ihtiyacı oluyorsa büyük ihtimalle hastalık ilerlemiştir. Klavyeler veya dokunmatik telefonları kullanırken sürekli yapılan sayfa çevirme hareketleri, fotoğrafları yakınlaştırıp uzaklaştırmak, tıklama ile yapılan işlemler el bileğinde sıkışmaya neden olmaktadır.

Obezite ve diyabet hastaları da dikkat etmeli

Bunun dışında aşırı el işi yapan ev kadınları, daktilo ve bilgisayar kullanımı, enstrüman çalan kişiler, ağır el aletleri ile çalışanlar, titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir. Bunların dışında obezite, tiroid, diyabet, eklem iltihabı ve gut hastalarında ve hamilelerde sık görülmektedir.

Sıkışıklık hafifse fizik tedavi, şiddetliyse cerrahi işlem

Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından yaşanılan ağrının şiddetine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Teşhiste EMG testi gerekebilmektedir. Eğer sıkışmanın hafif düzeyde olduğu tespit edilirse, bir takım koruyucu yöntemlerle, ele takılan bandajlarla ve fizik tedavi hekimlerinin uyguladığı fizyoterapi tedavileriyle yaşanılan ağrı, hayatı zorlaştırmayacak düzeye indirgenebilmektedir. Fakat sıkışıklık şiddetliyse ve uygulanan diğer yöntemler ağrının dinmesine fayda sağlamadıysa, zaman kaybetmeden cerrahi müdahaleye başvurulmasında fayda vardır. Gelişen cerrahi yöntemlerle, lokal anestezi ile elin iç yüzünden 1,5 – 2 cm’lik kesi ile gerçekleştirilen ameliyat sayesinde hasta bileğindeki sıkışıklıktan kurtulup, aynı gün taburcu olabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir