dalak şişmesi ağrısı nasıl geçer / Dalak Büyümesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Dalak Şişmesi Ağrısı Nasıl Geçer

dalak şişmesi ağrısı nasıl geçer

Koşarken dalak şişmesi nedir?Neden olur?

Koşarken Dalak Şişmesi:

Koşarken dalak şişmesi: Sporla arası çok iyi olmayanlar bunun ne demek olduğunu çok iyi bilirler. Özellikle koşu egzersizi yapmak isteyenler veya amatör olarak futbol oynamak isteyenler koştukları esnada midelerinin üst kısmında tabiri caizse bir şişlik hissederler. Şişlik hissettikleri bölgeye dokunduklarında ağrı olduğunu fark edip durmak zorunda kalırlar bu durum halk arasında dalak şişmesi olarak tabir edilir. Dalak şişmesi bütün sporlarda oluyor diye bir durum yok örneğin şınav mekik ve benzeri diğer sporlarda dalak şişmez fakat koşu yaparken dalak şişme durumu görülmektedir. Nedeni koşu esnasında vücutta oksijen ihtiyacı artıyor ve vücudun alışık olmadığı yoğunlukta aktivite içerisinde giriyor. Bu esnada dalak da aktiviteye alyuvar yetiştireceğim derken dalak şişiyor. Koşu esnasında dalak şişmesi diyaframın yorulması sonucu da olur. Normal şartlarda koşu esnasında diyafram devreye girmez fakat göğüs kaslarının yetersiz kaldığı durumlarda diyafram devreye girer.

Daha öncede belirttiğimiz gibi dalak şişmesi diyaframla da ilgili olabilir. Ciğer kapasitenizi zorladığınız anda yük diyafram binecek ve tepki olarak ta dalak şişmesi ortaya çıkacak. Bunu ortadan kaldırmak için de diyaframı kuvvetlendirecek egzersizler yapmalısınız.

Koşu egzersizi yaptığınız esnada dalağınız da şişme oluyor ise yanı midenizin üzerinde bir ağrı hissediyor iseniz öncelikle yavaşlamanız gerekir yetmiyor ise durmalısınız. Dalak şişmesi düzenli koşu yapan kişide neredeyse hiç olmaz fakat düzensiz spor yapıp ara sıra koşan kişilerde olur. Öncelikle koşu egzersizini gün gün artırarak yapmalısınız yani birden bire 5 km yerine ilk gün 1 km 2. Gün 2 km gibi artırarak bu şekilde vücudunuz alışacaktır. Ayrıca koşuya tok karnınıza başlamayın veya tamamen aç karnına da. Koşuya başlamadan en az bir saat önce yemek yemiş olmanız gerekir bu iki saat veya 3 saatte olabilir ama yemekten sonra olamaz. Koşu esnasında biraz hızlanıp tekrar yavaşlayarak temponuzu düşürüp hızlandırdığınızda da dalak şişecektir ilk yavaş daha sonra tempolu koşun ve temponuzu koruyun. Her şeye rağmen dalak şişmesinin önüne geçemiyorsanız koşu egzersizini bitirip dinlenin be sürekli olan ve bir türlü alışmadığınız bir durum haline geldiğinde ise mutlaka bir doktora baş vurun başka bir hastalık da dalak şişmesine sebep olabilir..

Dalak şişmesi olarak bilinen durum, vücut kapasitesinden fazla efor sarf edildiğinde ortaya çıkan bir ağrıdır. Genellikle sol alt kaburganın altında meydana gelir ve halk arasında dalak şişmesi olarak adlandırılır. Bu ağrı çoğu zaman dinlenerek, istirahat ederek kısa sürede geçer. Bu durum genellikle herhangi bir hastalığın habercisi değildir. Sadece, yoğun vücut aktivitesine alışık olmayan bünyelerin verdiği bir tepkidir. Düzenli egzersiz yapan kişilerde çok daha az rastlanır. Fakat arada bir yüksek efor sarf edilen bazı egzersizler yapılırsa ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu durum egzersizin tipine göre de değişir. Mekik çekme gibi egzersizlerde yaşanmazken koşma, at binme gibi egzersizlerde sıkça görülür.

Dalak Ağrısı hakkında hazırlamış olduğum detaylı yazıma geçiş yapmak için https://doktordanhaberler.com/dalak-agrisi/ adresini ziyaret ediniz.

Dalak şişmesi olarak bilinen durum her zaman dalakla ilgili olamayabilir. Karaciğer ve diyaframın da bunda etkili olduğu düşünülmektedir. Ortaya nasıl çıktığı tam olarak bilinmese de tetikleyen bazı unsurlar ve nasıl geçirileceği bilinmektedir.

Dalak Şişmesi Neden Olur?

Dalak şişmesi olarak bilinen durumun gerçek nedenleri tam olarak bilinmiyor. Fakat bu konu hakkında birçok teori mevcut. Bazı uzmanlara göre kaburganın altında hissedilen ağrı ya da kramp karın duvarının içinde sıçrayan kuvvetlerden kaynaklanır. Temel olarak mide, dalak ve karaciğer gibi organlar vücut zıpladıkça birbirine çarpar. Böylece sinirlerde bağ dokusu gerilir ve ağrıya neden olur.

Bir başka görüşe göre de alışık olunmayan bir egzersiz sırasında karaciğere ya da dalağa akan kan artar ve bu da ağrıya neden olur. Egzersizi yaparken kalp hızındaki artış karaciğere ekstra kırmızı kan hücresi gönderir bu da geçici genişlemelere neden olur.

Diğer yandan kandaki kalsiyum, potasyum ya da sodyum gibi elektrolitlerin dengesiz olması benzer sorunlar oluşturabilir. Midenin fazla dolu olması da diyaframı etkileyerek ağrıya neden olabilir.

Dalak Şişmesi Belirtileri

Dalak şişmesi olarak bilinen durum genellikle alışık olunmayan düzeyde efor sarf edildiğinde meydana gelir. Sorun daha çok koşma, at bitme gibi egzersizleri yaparken ortaya çıkar. Düzensiz aralıklarla halı saha maçı yapan arkadaş gruplarında ortaya çıkabilir.

Dalak vücudun neresindedir başlıklı yazıma göz gezdirmenizi öneriyorum. Göz gezdirmek için hemen https://doktordanhaberler.com/dalak-vucudun-neresindedir/ adresini takip ediniz.

Durum, sol alt kaburganın altında hissedilir. Bazen bölgede bir şişlik gibi fark edilir ve dokunulduğunda ağrı ortaya çıkar. Bazen kramp, spazm ve ağrı şeklinde ortaya çıkar. Belirtiler aynı şekilde efor sarf etmeye devam edilirse artar. Hissedildiğinde mümkünse yavaşlamak, doğru nefes almak gerekir. Geçmiyorsa aktiviteyi bırakıp kısa süre dinlenmek önerilir. Bazı durumlarda belirtilerin soğuk hava şartlarında daha sık yaşandığı gözlemlenmiştir. Düzenli ve ritimli nefes almak ise ağrıyı önlemeye yardımcı olur.

Koşarken Dalak Şişmesi Neden Olur?

Dalak şişmesinin temel nedeni tam olarak saptanamamıştır. Yüksek efor gerektiren aktivitelerde kalbin hızlı atması ve karaciğer, dalak gibi organlarda fazla kan gitmesi yaygın teorilerdendir. Bunun dışında dolu mide ile antrenman yapmanın diyaframı etkilediği ve ağrıya neden olduğu düşünülebilir. Son olarak da koşarken mide, dalak ve karaciğer gibi organların birbirine çarpmasından kaynaklı bir ağrı yaşanıyor olabilir.

Fakat bu durumu yaşayan kişiler gözlemlendiği zaman bazı faktörlerin ağrıyı tetiklediği görülür. Yoğun egzersizden hemen önce mideyi fazlaca doldurmak bunlardan biridir. Özellikle sindirimi zor yiyeceklerle midenin doldurulması ağrı ihtimalini arttırır. Aynı şekilde hemen önce fazla sıvı tüketmiş olmak da benzer etkiler ortaya çıkarır. Özellikle yüksek şeker ve yağ içeren yiyecek- içeceklerin ağrıya neden olduğu gözlemlenir. Bunlara örnek olarak meyve suları ve süt ürünleri verilebilir. Diğer yandan genel olarak az ve düzensiz spor yapan kişiler hazırlıksız olarak koşma gibi aktiviteler yaptığında bölgede ağrı hisseder. Isınmadan ve yeterince esnemeden spor yapmak, alışık olunandan çok daha ağır egzersizler yapmak, yoğun rekabet ve soğuk havada spor yapmak bu durumun gözlemlenen nedenleridir.

Spor Yaparken Dalak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Uzmanlar dalak şişmesi denen ağrı ve kramp durumunun önüne geçmek için birçok etkene vurgu yaparlar. Bunlardan ilki aktiviteden hemen önce midenin doldurulmasıdır. Dolu mideyle çalışmak önerilmez. Özellikle şekerli veya yağlı yiyecekler tercih edilmemelidir. Aktiviteden hemen önce çok fazla sıvı tüketmemiş olmak gerekir. Ortalama 3 saat öncesinden itibaren yemek yememek önerilir. Aktiviteden hemen önce ve aktivite sırasında 1- 2 yudum su içmek yeterli olur. Hiç su içmemek ise dehidrasyona neden olabilir, bu yüzden önerilmez.

Ağrıyı önlemede nefes almanın önemi büyüktür. Özellikle koşu yaparken birkaç dakika için hızı düşürmek ve nefese odaklanmak gerekir. Koşunun genelinde ritme uygun ve doğru nefes almak önemlidir. Hızı zaman zaman azaltmak nefes ve koşu ritmini düzenlemeyi kolaylaştırır. Derin ve doğru nefesler almak ağrıyı önediği gibi egzersizin verimliliğini de arttırır.

Diğer bir konu iyi ısınmak ve esnemektir. Ağrının ortaya çıkabileceği yan gövde kısmını aktiviteden önce germek faydalı olur. Bunun en iyi yollarından biri kolları başın üzerine kaldırarak beli sağa ve sola doğru eğmektir. Aynı şekilde daha fazla ve düzenli şekilde karın ve sırt egzersizleri yapmak bu sorunu azaltır. Birden bire yüksek efor gerektiren aktiviteye girişmek bunun gibi pek çok soruna neden olabilir. Bu yüzden düzenli aralıklarla spor yapmak, aktiviteyi yavaş yavaş yavaş arttırmak ve ısınmadan spora başlamamak gerekir.

Dalak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Dalak şişmesinin tedavisi çok basittir. Aktivite halindeyken, koşarken gövdenin yan taraflarında ağrı hissediliyorsa aktiviteyi yavaşlatmak gerekir. Yavaşlarken bir yandan da nefes alış verişi düzene sokmak önemlidir. Bu şekilde geçmiyorsa aktiviteyi bırakmak ve bir süre dinlenmek gerekir. Bu ağrı dinlenerek, aktiviteyi bırakıp düzenli nefes alarak dakikalar içinde geçer.

Dalak Nakli Mümkün mü? Merak edilen sorular için hemen https://doktordanhaberler.com/dalak-nakli/ adresini takip ediniz.

Herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadığı ve genelde herhangi bir hastalığa neden olmaz. Geçici bir durumdur. Bu yüzden herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Doktora görünmeyi gerektirecek bir sorun değildir. Dinlenmek dışında başka bir tedavi yöntemi de yoktur. Fakat önlemeye yönelik bazı tedbirler alınabilir. Bunlar koşmadan önce ısınmak, germe ve esneme hareketleri yapmak, midenin dolu olmamasına dikkat etmek, birden bol miktarda su ve sıvı tüketmek yerine aralıklarla az miktarda su içmek şeklinde özetlenebilir. Düzenli spor alışkanlığı olan kimselerde bu durum daha seyrek yaşanır.

Dalak Şişmesi Zararlı Mıdır?

Dalak şişmesi olarak adlandırılan sorun çeşitli tetikleyici unsurlara sahip kişilerde ortaya çıkar. Fazla efor gerektiren aktiviteler yaparken gövdenin yan kısımlarında ve kaburganın hemen altında ağrı şeklinde ortaya çıkar. Aktiviteyi yavaşlatma, düzenli nefes alma ya da dinlenme gibi yöntemlerle de kısa sürede geçer. Ortaya çıktığında farklı bir hastalığa neden olmaz. Farklı bir hastalıktan da kaynaklanmaz. Bu açıdan bakıldığında sağlıkta kalıcı bir soruna neden olmaz. Fakat egzersizin tamamlanamamasına, verimli çalışamamaya ve gerekli aktiviteyi yapamamaya neden olur. Bu yüzden üstte belirtilen önlemlere dikkat etmek önem taşır. Vücut aktivitesine birden başlamak yerine öncesinde ısınmak en bilinen yöntemdir.

Dalak Büyümesi ile Şişmesi Aynı Şey mi? Detaylı yazımı okumak için hemen https://doktordanhaberler.com/dalak-buyumesi/ adresini ziyaret ediniz.

Dalak Şişmesi Kaç Gün Sürer?

Dalak şişmesi günler sürmez. Hissedildiğinde aktiviteyi yavaşlatılır ya da dinlenme haline geçilir ve düzenli nefesler alınır. Bu şekilde dakikalar içinde hissedilen şişlik, ağrı ve kramp ortadan kalkar. Bu sorun en fazla yarım saat sürer. Ardından durum normal seyrine döner. Eğer gövdenin yan kısımlarında günler süren bir ağrı, şişlik ve kramp varsa bu başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden doktora görünmek daha faydalı olur.

Aklınıza takılan hususları yorum olarak sorarsanız cevaplamaya çalışacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler DahiliyeEtiketler Dalak

Dalak, karnın sol tarafında , mide ile diyafram arasında yer alan, süngerimsi yapıda, damarsal lenfoid organdır.

Ömrünü doldurmuş kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak, içlerindeki demiri yeniden kullanıma verir. Görevlerinin birçoğunu, aslında başka organlar da görmektedir.

Dalağın Bilinen İşlevleri

Kırmızı Kan Hücreleri Yapımı

Anne karnındaki fetusda alyuvarların yapıldığı yer dalaktır. Normalde doğumdan sonra kemik iliği bu görevi dalaktan devralır. Kemik iliğinin çalışmadığı veya başka dokularla (kanser dokusu) istila edildiği durumlarda dalakta yeniden alyuvar yapım görevi başlayabilir.

Kan temizleyicisi olarak dalak: Vücudun savunma sisteminin işine paralel olarak dalak da vücudun mikroplara karşı koymasında rol aynayan hücreler yapar. Ayrıca mikroorganizmalara karşı koyacak özel maddelerin, yani antikorların yapımında da dalağın vazifeleri vardır.

Akyuvar Yapımı

Dalak, akyuvarların bir çeşidi olan lenfositleri yapar. Ayrıca dalak akyuvar yapımını akşamları yapamaz.

Kırmızı Hücrelerin Yıkımı

Yaşlanan alyuvarlar ve şekilleri normalin dışında olanlar, büyük dalak hücreleri tarafından alınır ve parçalanır.

Kan Deposu Olarak Dalak

Kediler, köpekler ve diğer memelilerde dalak, kırmızı kan hücrelerini depolar. Büyük enerji gerektiren durumlarda, büyük kanamalarda dalak kasılarak dolaşım sistemine bol miktarda kan verilir. İnsanlarda da dalağın bu görevi yaptığı yıllarca söylenmiş olmasına rağmen bugün bunun gerçek olmadığı bilinmektedir.

Hastalıklarda Dalak

Büyük bir dalak birçok hastalığın seyrinde görülür. Kan hastalıkları, doğum metabolizma hastalıkları, sıtma gibi bazı enfeksiyon hastalıkları ve daha birçok hastalık dalağı büyütür. Sıtmada dalak büyüklüğü o derece karakteristiktir ki, bir bölgede sıtma yaygınlığını ölçmede dalak büyüklüğü ölçü olarak kullanılabilir.

Dalak çıkarılırsa kişi ölmemektedir, yani dalaksızlık hayatla bağdaşan bir durumdur. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı hastalıklarda dalak çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.

Dalak Şişmesinin Nedenleri

Dalağın görevleri arasında bağışıklık sistemini desteklemek de bulunmaktadır. Vücutta meydana gelen bazı hastalık durumlarında, mikroplarla savaşılır. Bu sayede kan ve lenf sistemi etkilendiğinden dalak şişebilmektedir. Dalak şişmesinin daha birçok hastalık nedeni bulunmaktadır. Bu hastalıklara örnek olarak sıtma, frengi, tifo, enfeksiyon, tümör, karaciğer hastalıkları, parazitler, tümör ve zehirlenme verilebilir. Yanı sıra kapı toplardamarındaki yüksek tansiyon da dalağın şişmesine neden olur.

Dalak Nedir? Dalak Ağrısı Nedir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Dalak Nedir Ne İşe Yarar?

Dalak, eritrositleri yani kırmızı kan hücrelerini ve bağışıklık sistemi açısından önemli rol  oynamaktadır. Dalak eski kırmızı kan hücrelerini çıkarır ve hemorajik şok oluşması halinde değerli olabilecek kan rezervini tutar. Dalak ayrıca vücuttaki demiri geri dönüştürmekte de görevlidir.

Dalak Vücudun Neresindedir?

Dalak, karnın sol tarafında, midenin yanında, göğüs kafesinin ise altında konumlanmıştır. Yapı olarak yumuşaktır ve süngere benzeyen bir organdır. 

Dalak İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dalak ile ilgili şikayetlerde başvurmanız gereken bölüm Hematoloji polikliniğidir. Hastalığın tanısı konulduğunda nedenine bağlı olarak İç Hastalıkları (Dahiliye) ya da Genel Cerrahi bölümlerinde de gerekli test ve tetkikleri de uygulanabilir.

Dalak Şişmesi Nasıl Anlaşılır?

Dalak büyümesi  karnın sol üst kısmında sol omuza doğru yayılan ağrı, anemi ( kansızlık)  midenin üzerine yapılan baskı ve bu baskıya bağlı şekilde kişinin çok hızlı bir biçimde doyması ve şişkinlik hissetmesi dalak rahatsızlıkların işaret eden belirtilerin başında gelmektedir.

Dalak Neden Şişer ve Ağrır?

Dalak şişmesinin altında yatan başlıca nedenler arasında, yüksek tansiyon, karaciğer ile ilgili sorunlar, kan akışıyla ilgili problemler, konjektif kalp yetmezliği gibi sebepler sayılabilir. Bu durumlarda dalak şişebilir ve kişinin ağrı hissetmesine sebep olabilir.

Dalak Niye Alınır?

İlaç tedavisinden cevap alınamaması ya da tedavi tamamlandıktan sonra sorunun tekrar etmesi, ilaçların yan etkileri sebebi ile kişinin ilaç kullanamamsı durumunda dalağın alınması gerekebilir. Hemolitik anemi yani alyuvarların yıkımı ile izlenmesi, ileri düzey kansızlık durumlarında da dalağın cerrahi müdahale ile alınması gerekli görülebilir.

Dalağı Alınan Kişi Nelere Dikkat Etmeli?

Dalak alındığında kişi kapsüllü bakterilere bağlı şekilde oluşan enfeksiyonların oluşma riski artar. Bu yüzden aşılanma çok önemlidir. Cerrahi öncesinde hemophilus influenza tip B, streptokok ve pnömokok yapılır ve bu aşılar her 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır