kusan bebeğe su verilir mi / Bebek Kusarken Ne Yapmak Gerekiyor? | seafoodplus.info Mocan | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru

Kusan Bebeğe Su Verilir Mi

kusan bebeğe su verilir mi

Bebeklerde Ve &#;ocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir? Kusan &#;ocuğa Ne Verilir?

Bebeğiniz veya çocuğunuzun belirli zamanlarda kusması normaldir. Özellikle bebeklerde bu durum en ufak bir durumda bile ortaya çıkabilir. Rahatsızlık genellikle bebeklerin ve çocukların midelerinin hassas olmasından kaynaklıdır. Fakat kimi zaman bu durum daha farklı sorunların habercisi olabilir. 

Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kusma daha çok hassas mide yapısından kaynaklıdır. Henüz yeni doğmuş veya birkaç aylık bir bebeğin, süt içtikten sonra kusması normaldi ve kendiliğinden geçer. Kusma sıkça ve her süt içişten sonra yaşanıyorsa, mutlaka dikkat edilmelidir. 

İlk olarak bebeğiniz kustuktan sonra en az 1 saat süt vermemeye özen gösterin. 1 saat aralıklarla süt verdiğinizde bile her defasında kusma yaşanıyorsa, mutlaka uzman doktora başvurmalısınız. 

Kusmayla birlikte ishal varsa, bebeğin mikrop kapmış olması muhtemeldir. Bu durumda uzman doktorun vereceği direktiflere dikkat edilmelidir. 

Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Çocuklarda kusma, bebeklerinkinden daha farklıdır. Çünkü çocukların midesi, bebeklerinki kadar hassas değildir. Bu nedenle bebeklerde kusma görülme sıklığından çok daha az görülebilir. Çocuklarda kusmanın nedeni ise genelde virüs veya bakteridir. Özellikle sindirim bölgesinde bazı parazitler de kusmayı tetikleyebilir. 

Çocuğunuz kusuyorsa, mümkün olduğunca sıvı gıdalar tüketmesini sağlayın. Özellikle 24 saat katı gıdalardan uzak kalması oldukça önemlidir. 

Gazlı içecekler veya meyve suyu tüketilmemelidir. Özellikle hazır gıdaların mideye önemli derecede zarar verdiği söylenebilir. 

Herhangi bir yiyecek çocuğu kusturuyorsa, bu ona zorla verilmemelidir. 

Çocuğunuzun uyumasını sağlayabilirsiniz. Uyku iyileştirici etkiye sahiptir. Tüm önlemler işe yaramıyorsa, uzmanlara başvurulmalıdır. 

Kusan Çocuğa Ne Verilir?

Çocuğunuz kusmuşsa ve aç olduğunu söylüyorsa, ona mümkün olduğunca çorba gibi evde yapılan sıvı yiyecekler verin. Bolca su içmesini sağlayın. Sadece uzman doktorların önermiş oldukları bitkileri kaynatarak verin. Çocuğunuz bitki çaylarını içip hemen kusuyorsa, bunu vermemeye dikkat edin. 

Kusma Nedenleri Nelerdir?

 Bebek veya çocuklarda kusmanın birçok nedeni olabilir. Soğuk algınlığı, virüs, bağırsak problemleri, bakteriyel enfeksiyon, mikrop kapma durumu veya zayıf bağışıklık, kusma nedenleri olabilir. Hem bebeklerde hem de çocuklarda kusmanın normal olduğunu bilmek önemlidir. Ancak bu durum aşırı oluyorsa ve çocuğunuz kustuğunda zorlanıyorsa zaman kaybetmeden uzman doktorlara gitmelisiniz.

Bebeklerde en sık görülen kusma nedenleri! Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir?

Bebeklerde en sık görülen kusma nedenleri! Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir?

Bebeğiniz her emdiğinde ya da yemek yediğinde kusuyorsa ve sizde bu durum karşısında evham yaparak ne yapacağınız bilmiyorsanız işinize yarayacak bilgileri mutlaka okumalısınız. Bebeklerde sık kusma nedenleri arasında olan yanlış emzirme tekniği ile tüm beslenmeyi boşa çıkarmış olabilirsiniz. Peki bebekler neden kusar? Bebeklerde fışkırarak kusma neyin işareti? Bebeklerde kusmaya iyi gelen yöntemler

Annelerin bebeklerinin ilk aylarında beslenmeleriyle ilgili en çok yaşadığı sorunlardan birisi de emzirdikten sonra kesik kesik peynir gibi ya da ağız dolusu kusmalardır. Kimi bebekler kusmaya daha yatkın iken kimileri ayda en az bir kere kusma gerçekleştirebilir. Bebeklerin gelişim dönemine göre ilerleyip kilo almaları ile beraber bu sorun epey ölçüde azalır. Dolayısıyla bebeklerde kusmanın en sık yaşandığı evreyi 'Yeni doğan dönemi' olarak nitelendirebiliriz. 8 aylık olduklarında yavaş yavaş kendiliğinden kaybolacak olan kusma durumunun görülmesindeki asıl etkenler şunlardır: bebeğin annenin amniyon sıvısını fazla yutması, süt alerjisi gibi gastro-intestinal allerjilerdir. Yanlış emzirme teknikleri uygulandığı zaman bebek annesinin memesini emerken hava yutabilir, aşırı hızlı ya da aşırı yavaş sütü alan bebeklerde beslenme sonrası gaz çıkarılmazsa kusmalar görülebilir. Yeni doğan dönemindeki bebeğin beslenme tekniğindeki sıkıntılar halledildiği zaman bebeklerde görülen bu kusmalarda bitecektir. Peki bebekteki kusmalar herhangi bir sağlık sorununun işareti olabilir mi? Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir?

TIKLA OKU: KUSAN BEBEK TEKRAR EMZİRİLMELİ Mİ?

BEBEKLER NEDEN KUSAR? YENİ DOĞAN BEBEKLERDE KUSMA

Bebekler neden kusar? Anne sütü alan bebeklerde kusma neden olur? Yenidoğan bebeklerde kusma

Bebekler neden kusar? Anne sütü alan bebeklerde kusma neden olur? Yenidoğan bebeklerde kusma

Bebeklerde kusmanın birçok farklı sebebi olsa da doğumdan hemen sonra görülen kusmalar da herhangi bir anormallik yoktur. Altıncı ayını doldurmadan sürekli kusan bebeklerde bu durumun nedeni, yanlış şekilde beslenme ya da reflü olabilir. aylık süreçte görülen kusmaların nedeni ise çoğunlukla ek gıdaya geçildiği için gözlemlenir.

Bebeğin yemeği mideye almaması ya da onu direkt olarak reddetmesi sonucu kusmalar görülebilir. Kusma şekillerinde ise öğürme ya da fışkırma gözlemleniyorsa doktorlar bu durumun bir rahatsızlığın semptomu olabileceğini vurgulayarak uzman bir hekime götürülmesini tavsiye ediyor. Genel olarak maddeler halinde ifade edecek olursak bebeklerde kusma sebepleri şöyledir:

Bebekler neden kusar? Bebeklerde kusma nedenleri

Bebekler neden kusar? Bebeklerde kusma nedenleri

Bebeklerin doğumundan itibaren ki ilk iki gün kusma görülmesi normaldir. Anne rahminde yer alan bebek kordon ile beslenmesini sağlarken doğum sırasında bu kordon kesilir ve bebekte annesinden aldığı besinleri kusarak atar.

Emzirme sırasında bebeğin fazla aldığı anne sütüne karşılık bebekler bu durumu kusarak telafi edebilir. Bu durumda emziren çiçeği burnunda anneler rutin bir beslenme düzeni ve süresi oturttuktan sonra kusmalar giderek azalacaktır. Bebeğin doymadığını sanan anne emzirmeye yüklenirse, fazla süt verilmesi sonucunda kusmalarla sık karşılaşabilir.

BEBEKLERDE ÜŞÜTMEYE BAĞLI KUSMA NEDEN GÖRÜLÜR? BEBEKLER EN ÇOK NE ZAMAN KUSAR?

Kusan bebeğe ne yapılmalı? Bebeklerde kusma neden olur?

Kusan bebeğe ne yapılmalı? Bebeklerde kusma neden olur?

Mevsimlerden en çok kış aylarında görülen bebeklerde kusma durumu için 2 temel etkenden bahsedilebilir: Bebekleri üşümesin diye ortamı gereğinden fazla sıcak hale getiren anneler, istemeden bebeklerinde olumsuz duruma yol açar. Kusma da bu durumun bir sonucudur. İkinci etken ise bebeklerin midelerini üşütmeleridir. Dikkatsizlik sonucu bebekler midelerini üşütürler ve kusma eyleminde aktif rol oynarlar.

BEBEKLERDE FIŞKIRARAK KUSMA NEDEN OLUR?

Zorlanarak kusma durumu bebeklerde mide darlığının işareti olabilir. syrekte olsa görülebilen bu sorunda bebeğin fışkırarak kusması sindirim sistemi ile bağlantılı olan bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Zorla kusma belirtileri, mide bulantıları ve bebeklerin öğürerek fışkırması ile kusması halinde doktora başvurmalısınız.

BEBEKLERDE KUSMAYA NE İYİ GELİR? KUSAN BEBEĞE NE YAPILMALI? BEBEKLERDE KUSMAYA DOĞAL ÇÖZÜMLER

Kusan bebeğe ne yapılmalı? Kusan bebeğe ne iyi gelir?

Kusan bebeğe ne yapılmalı? Kusan bebeğe ne iyi gelir?

- Anne sütü alan ya da ek gıdaya geçen bebeklerin yemek yerken hareketleri iyi gözlemleyin. Bebeğiniz yemek yemek istemiyorsa zorlamayın. 

- Tek bir öğünde aşırı miktarda yiyecek vermemeye özen gösterin.

- Öğün aralarını uzun tutmak bebeklerde kusmaya neden olabileceğinden dolayı sık aralıklı beslenmeye gayret edin. 

- Yemek sonrasında bebeğinizi çok fazla hareket ettirmeyin, aksi halde kusması kaçınılmaz olacaktır.

- Bebeğin karnı doyurulduktan sonra gaz çıkarmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

- Biberon deliğinin küçük olması kumayı tetikleyebilir. 

- Eğer hala bebek sık sık kusuyorsa, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

KUSAN BEBEĞE NE YEDİRİLMELİ? BEBEKTE MİDE BULANTISI YAPMAYAN BESİNLER NELER? KUSAN BEBEKLERDE BESLENME

Kusan bebeğe ne yedirilir? Bebeklerde kusma çeşitleri

Kusan bebeğe ne yedirilir? Bebeklerde kusma çeşitleri

-Ek gıda dönemine geçip de kusan bebeğe 8 saat katı gıda verilmemelidir.

-Az fakat sık sık sıvı besin takviyesi yapılabilir.

-Yoğurt, muz, pirinç, elma, şeftali, patates ve tost gibi besinler bebeklerde mide bulantısı yapmaz. İlk 30 dakikadan sonra parça ile deneyerek verin. Kusma görülmezse yiyeceklerin hepsini verebilirsiniz.

aya kadar/ 1 yaşına gelene kadar büyük bebeklerde kusma görülürse su vermeyiniz. 

-Emzirme dönemindeki bebeklerde kusma bir defadan çok ise dakika arasında ancak 2 saatte bir olacak gibi emziriniz. Kusmalar bittiğinde veya azaldığında normal emzirmeye geçebilirsiniz.

KUSAN BEBEK NASIL YATIRILMALI? KUSAN BEBEĞE NE YAPILIR?

Kusan bebek nasıl yatırılmalı? Fışkırarak kusma neden olur?

Kusan bebek nasıl yatırılmalı? Fışkırarak kusma neden olur?

Kimi anne ve babalar, bebeklerinin kusmuğunda boğulma ihtimaline karşılık sırt üstü yatırmaya korkarlar.

Bu nedenle bebeklerinin yüz üstü pozisyonda yatmalarının daha sağlıklı bir fikir olduğunu düşünürler. Ancak, şöyle bir gerçek var ki sırt üstü yatan bebeğin diğer pozisyonda yatan bebeklere göre boğulma ihtimali daha azdır.

Bebekler ebeveynleri tarafından dikkat edildiği takdirde yüz üstü yatırılabilir. Fakat uyku vakti geldiğinde sırt üstü yatırmak daha doğru olacaktır.

Çünkü boğazına kaçan kusmuklar, anne sütü ya da su hızla yutulduğunda boğulmaya neden olabilir. Bebeklerde kusmanın en sık görüldüğü ilk aylarında boğulma riskini en aza indirmek için sırt üstü ve yan pozisyonda yatmaları tavsiye edilir.

Bebeklerin ateşi nasıl düşer?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerin ateşi nasıl düşer?Kuranda emzirme süresi! Bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli? Sütten kesmek için dua

İLİŞKİLİ HABER

Kuranda emzirme süresi! Bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli? Sütten kesmek için duaSabır taşı ile bebeği memeden kesme yöntemi! Sabır taşı nedir, nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Sabır taşı ile bebeği memeden kesme yöntemi! Sabır taşı nedir, nasıl kullanılır?

Bebeklerde mide bulantısına ne iyi gelir? Bebeklerde kusma nasıl geçer?

Kimi zaman sevmediği bir yemeği yedirmek kimi zamansa tok olmasına rağmen yedirmeye devam ettirmek bebeklerde kusma nedeni olabiliyor. Öksürük ve nefes darlığı gibi sorunların oluşmadığı bu durum genelde zararsız olup bebeğin kilo almasını ve büyümesini olumsuz yönde etkilemiyor. Ancak bebeğin kilo alımını etkiliyorsa, orta kulak iltihabı veya akciğerde problemlere yol açıyorsa bebeklerde kusma, patolojik bir problem olarak kabul ediliyor. Toplumdaki yaygın inanışın aksine mide bulantısı ve kusma bir hastalık değil, belirtidir. Hatta bazen önemli ve hayatı tehdit eden hastalıkların ilk belirtisi de olabilir.

BEBEKLERDE KUSMA HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?

Süt çocuklarında: Mide bağırsak iltihabı, reflü, yemek borusunda darlık gibi anatomik sorunlar, idrar yolu enfeksiyonu veya menenjit gibi enfeksiyonlar süt çocuklarında kusmaya neden olabilir. 2 yaş üstü olan çocuklarda: Mide bağırsak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar, zehirlenme, apandisit gibi cerrahi gerektiren durumlar bebeklerde kusmaya yol açabilir. Doğuştan metabolik hastalıklar, travmalar, kafa içinde yer kaplayan kitleler ve psikolojik sebepler özellikle daha büyük çocuklarda, ender de görülse, kusma nedeni olabilir. Her yaş grubunda: Bazı merkezi sinir sistemi hastalıkları ve beyin zarı iltihaplanması (menenjit) gibi durumlarda da bebeklerde kusma ve bulantı gelişebilir. Bunların yanı sıra çocuklarda yine her yaş grubunda sindirim sistemine yabancı cisim kaçması da kusmaya yol açabilir.

BEBEK KUSUYORSA NELER YAPMALI?

Yemek yemek istemiyorsa zorlamayın.

• Yemeğini bitirdikten sonra hemen yatırmayın.

• Özellikle ek gıdaya geçişte yeni deneyeceği gıdalara az miktarda başlayın.

• Sık sık ve az az yedirmeye dikkat edin.

• Beslenme sonrasında derece açıyla dik yatırmak hem rahatlamasını sağlayacak hem de kusmaya bağlı oluşabilecek orta kulak iltihabı ile zatürre gibi komplikasyonları önlemeye yararlı olacaktır.

• İdrar çıkışını takip edin. Uzun süreli veya şiddetli kusmalarda su kaybı olabilir. Bu yüzden bez sayısı, ağız kuruluğu, gözyaşı, halsizlik ve bilinç durumu gibi değişiklikleri takip edin. Bu tür belirtiler varsa hemen doktora başvurun.

NE ZAMAN BİR HEKİME BAŞVURMALI?

Bebeklerde kusma beslenme sonrasında az miktarda oluyorsa, öksürük, ağlama ile nefes darlığı sorunları oluşturmuyorsa ve bebeğin kilo alımı yeterliyse endişe etmeyin. Ancak bazı durumlar var ki zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak çok önemli. Bunun nedeni ise geç kalındığında bebeğin büyümesinin olumsuz yönde etkilenmesi ve altta önemli hastalık yatıyorsa bu tanının gecikmesidir. Hekime başvurulması gereken durumlar: • Uzun süreli kusma sebebiyle bebeğinizin büyümediğini düşünüyorsanız veya geçmeyen hırıltılı, öksürük ile nefes darlığı sorunu geliştiyse ya da bebek sık sık ağlama krizlerine giriyorsa bir hekime başvurmanız çok önemli.

• Bebeğin yeni başlayan kusma sorunu varsa, buna kanlı kusma eşlik ediyorsa veya karında şişlik ya da ateş gibi problemler oluştuysa doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

• Ağır darbe veya düşme sonrasında kafa içi basıncı artışına bağlı olarak da kusma gelişebiliyor. Bu durumda bebeği takip ederek özellikle fışkırır tarzda kusmaya bilinç durumunda değişiklik, şiddetli ağlama, gözünde kayma, istemsiz hareketler, nefes almada zorluk eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden acil servise başvurmanız yaşamsal önem taşıyor.

• Bebeklerde kusma beslenme sonrasında bol miktarda oluyorsa, beslenme sonrasında bebekte ağlama krizleri gelişiyorsa veya bebek kendini geriyor ve yay gibi oluyorsa, bu tablonun da araştırılması gerekir. Bu durumları hemen doktorunuza danışmanız çok önemli.

• Bunların yanı sıra uzun süredir geçmeyen veya seyrinde iyiye gidiş olmayan kusmalar ile özellikle aniden başlayan kusmaların da mutlaka değerlendirilmeleri gerekiyor.

bebegimvebiz

Bebeklerde Kusma Problemi

Bebeğinizin neden kustuğunu merak ediyor musunuz?

Bebeğiniz yediğini her an çıkarabilir. Üstelik nerede olduğunuz, ne yaptığınız onu hiç ilgilendirmez. Bu yüzden tedbirli bir annenin yanında her zaman yedek kıyafetler ve ıslak mendiller bulundurması olmazsa olmaz kurallardan biridir.

Bebeklerde kusma durumu, genellikle beslendikten hemen sonra olur ve anneler genelde bu durumdan endişelenir. Ancak kusma durumu sanılanın aksine normaldir. Tehlikeli kusmayla normal kusmanın farkını belirleyen ana faktörler; kusmanın zamanı, miktarı ve ne kadar şiddetli olduğudur.

Bebeğimin kusma probleminin nedeni ne olabilir?

Bebeklerde Kusma Nedenleri

Yenidoğan Bebek Neden Kusar?

Nedenlerden biri reflüdür. Bebeklerde doğumdan sonraki 10 gün içinde başlayan reflü, giderek azalır. Bebeğinizi besledikten sonra 30 dakika kadar dik oturtmanız, bu sorunu çözmenizde yardımcı olacaktır. Tüm önlemlerinize rağmen kilo alması yavaşladıysa, doktor kontrolünden geçmelidir.

Bebeğinizin neden kustuğunu anlamak sizin elinizde

Kusmayı önlemek için önce kusmaya neyin neden olduğunu bilmek gerekir. Alerjik bir reaksiyon mu bebeğinizi kusturuyor, yoksa gazını çıkaramadığı için mi kusuyor? Bunu anlamak kolay. Tek yol onu gözlemlemek ve kusma ile birlikte diğer semptomların da var olup olmadığını kontrol etmek.

Bebeğiniz zorlanarak kusuyorsa!

Bu durum ciddi sorunlara işaret edebilir. Mide bulantıları ve öğürtüler görülen bebeğiniz, sonunda sert bir şekilde kusabilir. Hatta zaman zaman bu kusmuk burnundan da gelebilir. Eğer iyi gözlemlerseniz, bebeğinizin mide bulantısı olduğunu fark edebilirsiniz.

Özellikle yeni doğan bebeklerde, saat arasında şiddetli kusma görülüyorsa, bu durum sindirim sisteminin bir yerinde tıkanıklık belirtisi olarak kabul edilir.

Psikolojik Etkenler

Kusma, psikolojik de olabilir. Bebeğinizde görebileceğiniz uyum sorunu, kendisini kusma olarak gösterebilir. Anne gerginliği, anne huzursuzluğu, ilginin az olması veya benzer nedenler bebekte kusmaya neden olabilir. Yani bebeğinizin gergin hissetmemesi gerekmektedir. Aksi halde kusarak tepkisini gösterir.

Acaba hasta mı?

Bebeğiniz kustuğunda tabii ki hasta olduğunu düşünebilirsiniz. Bu yüzden doktorunuzun her durumda bilgisi olmalıdır. Mide bulantısına yönelik çözümler kusmayı önler ancak önemli olan hastalığı tedavi etmektir. Yani doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç vermemelisiniz.

Kusma Biçimleri

​Bebeklerde Fışkırarak Kusmak

Bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa bu ciddi bir durumdur. Böyle bir durum yaşandığında bir an önce doktora gitmeniz ve alerjik bir sıkıntı varsa, yediği içtiği şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir tespitiniz varsa bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Fışkırır tarzda kusma;

  • bağırsak düğümlenmelerinde,
  • bağırsak boğulmalarında,
  • kafa içi basınç artışı durumunda,
  • zehirlenme durumlarında olabilir.

Normal Kusma

Bebeklerde kusma değişkenlik gösterir. Bazıları az, bazıları ise ağız dolusu kusar. Genellikle bu kusmalar yeni doğan bebeklerde ilk aylarda görülür. Çünkü yeni doğan bebeklerde yemek borusu ve mide arasındaki mesafe henüz tam olarak olgunlaşmamıştır. Daha büyük bebeklerde sıkıntı yemek esnasında olur.

Beslenme sırasında süt, havayla karışır ve bu yüzden yemek borusundan yukarıya çıkar. Yanlış beslenme, bebeğinizin kusmasına neden olabilir. Bebeğinizi emzirirken hava yutması, emme hızı, gaz çıkartılmaması gibi etmenler kusmasına neden olabilir.

Sızıntı Halinde Çıkarma

Bebeğiniz beslendikten sonra, az da olsa yediğini geri çıkartabilir, sonra tekrar yutabilir. Bu durumu kusma ile karıştırmamak gerekir. 1 yaşına kadar sürecek bu durum eğer uzarsa, doktorunuza başvurmanız gerekir.

Bebeklerde Kusmayı Önleme Yolları

Bebeğinizin kusmasını engellemek ya da minimuma indirmek için alabileceğiniz önlemler şu şekildedir;

  • Mümkün olduğunca dik durmasına özen gösterin.
  • Beslenmesine dikkat edin. Çok fazla yemek vermeyin. Beslendikten sonra çok fazla hareket ettirmeyin.
  • Ağlamasına kulak verin ancakve onu doyurmaya çalışmayın. Ağlayan bebek hava yuttuğu için kusabilir.
  • Beslenmesinden önce ya da beslenme sırasında bebeğinizin gazını çıkarın.

Bebek Kusarken Yapmanız Gerekenler

  • Tüm kontrollerinizi yapmanıza rağmen bebeğiniz kusmaya devam ediyorsa, bebeğinizi yan ya da yüzüstü yatar pozisyona getirin
  • Kusma durumu bitene kadar katı gıdalar vermeyin
  • Kusma bittikten sonra ağzının içini temizlemeniz gerekir. İşaret parmağınızla kolayca yapabilirsiniz
  • Eğer kusma şiddetliyse ve günde 3 defadan fazlaysa, kusmukta kan veya yeşil renkli safra varsa, ateş çıktıysa, öksürük veya diğer enfeksiyonel göstergeler varsa, çok acil şekilde doktora götürün.


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir