dilek yarımadası giriş ücreti / Dilek Yarımadası Milli Parkı (Büyük Menderes Deltası) Gezi Rehberi

Dilek Yarımadası Giriş Ücreti

dilek yarımadası giriş ücreti

Dilek Yarımadası’na giriş ücretleri ne kadar?

Yeşil ile mavinin buluştuğu doğa harikası Milli Park'a araç ile girişte HGS sistemi uygulanıyor. Aracında HGS olan vatandaşlar bu sistemden faydalanarak direk geçiş sağlayabiliyor. İçmeler Koyu Plajı, Aydınlık Plajı, Kavaklı Burun Plajı ve Karacasu Plajı milli parkın içerisinde yer alan denize girme alanları. Milli parkın içerisinde çok sayıda seyir terası yer almakta. Vatandaşlar bu teraslardan denizi ve koyları izleyebiliyor. Milli Park sınırları içerisinde mangal, tüp ve semaver benzeri şeyler yakmak yasak olduğu için vatandaşların yanlarında bunları getirmemeleri dikkat edilmesi gereken konulardan biri.

dilek-yarimadasina-giris-ucretleri-ne-kadarinternetdaa6ebbd0b4e38fb58djpg

MİLLİ PARK GİRİŞ ÜCRETLERİ

Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş ücretleri tarifesi şu şekilde belirlendi: Kişi başı giriş ücreti ve bisiklet 23 TL, motosikletle giriş ücreti 50 TL, otomobil giriş ücreti 70 TL, minibüs ücreti TL, midibüs TL, Otobüs TL.

dilek-yarimadasina-giris-ucretleri-ne-kadarinternetfdfdbecdejpgdilek-yarimadasina-giris-ucretleri-ne-kadarinterneteae12d56c85cbebejpg

Aydın tarafına yolunuz düşmüşse uğramanız gereken durakların başında, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı olmalı bence. Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkıkoyları,nerede, nasıl gidilir,giriş ücretigibi ayrıntılı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kuşadası Milli Parkı koyları

Kuşadası Milli Parkı Hakkında

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı, yeşilin maviyle buluştuğu, doğası kadar koylarıyla da insanları cezbeden bir güzelliği barındırıyor. En büyük özelliği ise akdeniz ikliminden kafkasya şartlarında yetişen bitki türlerine kadar hepsinin burada yetişebiliyor olması. Ayrıca, yırtıcı kuşlara ve vahşi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor.

Kuşadası Milli Parkı&#;nın güzelliklerini keşfetmek için biz de Kuşadası gezilecek yerler listemizin başına bu mekanı yazarak yola koyuluyoruz.

Kuşadası Milli Parkı Koyları

Milli parka giriş yaptıktan sonra, yemyeşil bir ormanın içerisinde aracımızla ilerliyoruz. Yaklaşık 1 km sonra sağ tarafımızda İçmeler Koyu beliriyor.
İçmeler Koyu Plajı, kumsal bir sahile sahip. Uzun müddet derinleşmiyor. Çocuklu aileler için uygun bir denizi var. Soyunma kabinleri, tuvalet, duş, mescit, restoran gibi imkanları bulunuyor. Bu koyun kumsal olmasından dolayı ziyaretçilerin daha çok tercih ettiği koyların başında geliyor. O yüzden kalabalık olabiliyor. Milli park içerisindeki diğer koylar ise çakıllı olduğundan İçmeler Koyu kadar talep görmüyor.  Fakat çakıllı sahili olması bence dezavantaj bir durum oluşturmuyor. Çünkü denizin dibini çok net bir şekilde görerek yüzmenin keyfini yaşıyorsunuz.

Girişten 5 km kadar ileride ise Aydınlık Plajı bulunuyor. Şunu tekrar hatırlatayım, bu plaj  ve bundan sonraki plajlar  çakıllı bir sahile sahip.

Kavaklı Burun Plajı - Kuşadası Milli Parkı

Kavaklı Burun Plajı, Milli Park girişinden 7 km sonra geliyor. Çam ağaçlarının arasında hem pikniğinizi yapabilir, hem de turkuaz renkte denizde yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz. Yine bu plajda da soyunma kabini, tuvalet, duş gibi imkanlar bulunuyor. 

Karasu Plajı Kuşadası Milli Parkı

Kavaklı Burundan 4 km sonra ise Karasu Plajı var. Bu plajda da ağaçlık piknik alanları, soyunma kabinleri bulunuyor.
Ayrıca Milli Park içerisinde ailecek denize girebileceğiniz sakin küçük koylar da bulunuyor.

Kuşadası Milli Parkı nasıl gidilir

Kuşadası Milli Parkı içerisinde ilerlerken, ara ara seyir terasları ile karşılaşıyoruz. Bu mekanlardan denizi ve koyları izlemek, insana büyük bir haz veriyor.

Kuşadası Milli Parkı mangal

Kuşadası Milli parkında mangal, tüp , semaver yakmak yasak. O sebepten, giderken soğuk yenen pişmiş yiyecekleri yanınızda götürmenizde fayda var. Güzelçamlı Milli Parkı içerisinde ağaçlar altında pikniğinizi yapabileceğiniz masalar koylarda bulunuyor. Ayrıca çevrede gezinen domuzlar var. Bu hayvanlar, insanların piknik artıklarından beslene beslene insanlara alışmışlar ve ziyaretçilerin yanlarına çok rahat yaklaşıyorlar. 

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı Giriş Ücreti

yılı için belirlenen Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş ücreti şöyle:

  • Kişi başı giriş ücreti: 23 TL
  • Motorsiklet ile giriş ücreti: 50 TL
  • Otomobil giriş ücreti: 70 TL
  • Minibüs: TL
  • Midibüs: TL
  • Otobüs: TL

* Aracınızda HGS sistemi varsa, otomatik ödeme sisteminden yararlanarak giriş yapabilirsiniz.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti, Nerede, Tarihi

Kuşadası Dilek Milli Parkı Ziyaretçi Girişi ve Kapanış Saatleri

  • Giriş      :
  • Çıkış      :
Kuşadası Milli Parkı giriş nerede

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı Nerede? Nasıl Gidilir?

Milli park girişi, Kuşadası&#;nın güney tarafında, Davutlar beldesini geçtikten sonra, Güzelçamlı mahallesinde yeralıyor. Kuşadası merkeze uzaklığı 26 km, Aydın&#;ın Söke ilçesine ise 20 km mesafede bulunuyor.

İletişim telefon: 0() 10 79

Haritada Konumu:

Zeus Mağarası

Zeus Mağarası Kuşadası Milli Parkı

Buraya kadar gelmişken, Kuşadası Milli Parkı girişinde bulunan Zeus Mağarasına da uğramanızı öneririm.  Bir havuzu andıran mağaranın derinliği, 15 metreyi bulabiliyormuş. Dağdan gelen kaynak suyu ile deniz suyunun birleşmesinden meydana geldiğinden, sodamsı bir tadı var. Sıcak yaz mevsiminde dahi, içine girip yüzmek cesaret istiyor. Çünkü su buz gibi soğuk.

Doğanbey Mahallesi

doğanbey mahallesi Kuşadası Milli Parkı

Dilek Yarımadası&#;nın diğer ucunda yer alan, eski bir Rum köyü Doğanbey, taş işçiliği ile yapılmış sanatsal evleri barındırıyor. Yolunuz düşerse Doğanbey&#;in sokaklarında gezebilir, güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.




Dilek yarımadası ziyaretiniz sonrasında Kuşadası gezilecek yerler listemizde bulunan Efes Antik Kenti&#;ni de görmeden geçmeyin derim.




GezginSitesi

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

GENEL BİLGİLER

Parkımız Ege Bölgesi, Aydın ili sınırları içinde yer alır. Dilek Yarımadası yılında, Büyük Menderes Deltası yılında milli park ilan edilmiştir. Yarımada , delta hektar olmak üzere toplam hektarlık bir yüz ölçümüne sahiptir.

Yarımada ülkemizde maki florasının en iyi örneklerine sahip olduğu gibi, kuzey bakılarında Karadeniz florasına ait türleri de barındırmaktadır. Delta ise, Ege Bölgesi’nde göçmen kuşlar için en önemli yaşam alanlarından biridir. Delta aynı zamanda deniz balıklarının yumurta bırakma sahasıdır. Yarımada, yaz mevsiminde yöre halkının denizden yararlandığı bir merkez haline gelmektedir.

KAYNAK DEĞERLER

Büyük Menderes Deltası, uluslararası öneme sahip "A Sınıfı Sulak Alan" özelliği taşırken; Dilek Yarımadası, Akdeniz Flora Bölgesi elementleri ve Avrupa Sibirya Flora Bölgesi elementleri içermesi bakımından önemlidir. Bu benzersiz çeşitlilik nedeniyle Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Avrupa Konseyi tarafından "Flora Biogenetik Rezerv Alanı" kabul edilmiştir.

Büyük Menderes Deltası, Bafa gölüyle entegre bir sulak alan parçasıdır. Bu entegre sistem içerdigi biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme sahip olmakla birlikte, Milletlerarasi Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, Rio Sözleşmeleri ve Barselona Konvansiyonu kararı ile korunur.

Dilek Yarımadası sahilleri Türkiye’de en temiz ve doğal kıyılarındandır. Bu sahiller Avrupa’nın en nadir memeli türlerinden olan Akdeniz Fokları için de doğal bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Dünyada toplam adet kalan, yaklaşık tanesinin Anadolu kıyılarında olduğu belirlenmiştir. Dilek Yarımadasının güney kıyılarındakı mağaraların halen Akdeniz Fokları tarafından kullanıldığı araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.

Yarımada soyu tükendigi varsayılan Anadolu Parsı'nın batıda yaşadığı son noktadır. Dünyanın en nadir deniz memelisinden biri olan Akdeniz Foku yarımada kıyılarında yaşamaktadır. Yaban domuzu, Karakulak, Vaşak , Çakal, Sırtlan, doğaya terkedilmiş yabani sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü yarımada faunasında bulunmaktadır.

Deltada yaklaşık kuş türünün yaşadığı, bunlardan 70 tür kuşun ürediği belirlenmiştir (Sarıgül, ). Bu özelliğiyle " Önemli Kuş Alanı " listesine giren delta, kuş araştırmaları gözlem programına alınmıştır.

Bafa Gölü, ekolojik olarak deltanın bir parçası olarak kabul edilir ve Tabiat Parkı olarak korunur. Nesli tehdit altında olan Cüce Karabatak deltada yaşamaktadır.  Dünyada toplam sayıları çift olduğu tahmin edilen Tepeli Pelikan Karina lagünündeki adacıklarda üremektedir. Küçük Akbalıkçıl, Küçük Kerkenez ve Akkuyruklu Kartal üreyen önemli türler arasında bulunmaktadır. yılı kuş sayımında deltada 'e yakın Tepeli Pelikan ve Flamingo 'nun kışladığı belirlenmiştir. Kışlayan kuşlar, soğuk günlerde Bafa Gölü'nde dinlenirler. Denizin temiz olduğunun bir göstergesi olan deniz çayırları da yarımada çevresinde bulunurlar. Bu ortam içinde türlü algler,ahtapot ailesinden kafadan bacaklılar, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları,süngerler ve sarpa, ısparoz, papaz balığı, karagöz, mırmır, kefal, çipura gibi pek çok balık türü yaşar.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda 6'sı kurbağalara, 5'i kaplumbağalara, 15'i kertenkelelere ve 16'sı da yılanlara ait olmak üzere, 2 klasise ait toplam 42 tür sürüngen yaşamaktadır.

FLORA BİLGİLERİ

95 familyaya ait tür, alttür ve varyete düzeyinde takson belirlenmiştir. Taksonların element içeriği, Akdeniz Elementi , Doğu Akdeniz elementi , Avrupa-Sibirya elementi 33, İran-Turan elementi 12 ve Endemik tür 30 adettir.

Yarımada, Akdeniz flora bölgesinde yer almasına karşılık, Avrupa-Sibirya grubu türlerde önemli sayıda bulunmaktadır. Akdeniz maki florasında tüm bitki türleri yanında en sağlıklı örnekleri de yeralır. Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu Kestanesi'nin ve Türkiyede az yerde bulunan Kartopu, Finike Ardıç, Pirnal Meşesi ve Dallı Servi'nin küçük topluluklar halinde yetiştiği tek yerdir.

Kuzey de Kızılçam, Karaçam, Finike Ardıcı, Dallı Servi, Meşe, Kestane, Akçaağaç, Ihlamur, Dişbudak; Vadilerde, Çınar gibi türler; güneyde ise Keçiboynuzu, Funda, Mersin, Sandal Ağacı, Defne, Menengiç, Kocayemiş, Erguvan ve Katır Tırnağı gibi zengin Akdeniz florası türleri yer alır. Alanda ayrıca; Sumak, Kekik, Adaçayı ve Name gibi bitkilerde bulunmaktadır. 

FAUNA BİLGİLERİ

Dilek Yarımadasının güney kıyılarındakı mağaraların halen Akdeniz Fokları tarafından kullanıldığı araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.

Yaban domuzu, Karakulak, Vaşak , Çakal, Sırtlandoğaya terkedilmiş yabani sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü yarımada faunasında bulunmaktadır.

Nesli tehdit altında olan Cüce Karabatak, Büyük Menderes deltasında yaşamaktadır. Dünyada toplam sayıları çift olduğu tahmin edilen Tepeli Pelikan, Karina lagünündeki adacıklarda üremektedir. Küçük Akbalıkçıl, Küçük Kerkenez ve Akkuyruklu Kartal üreyen önemli türler arasında bulunmaktadır.

Denizin temiz olduğunun bir göstergesi olan deniz çayırları da yarımada çevresinde bulunurlar. Bu ortam içinde türlü algler, ahtapot ailesinden kafadan bacaklılar, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları,süngerler ve sarpa, ısparoz, papaz balığı, karagöz, mırmır, kefal, çipura gibi pek çok balık türü yaşar.

REKREASYON İMKANLARI

Kavaklıburun-Karasu Koyları arasındaki 2 km’lik parkurda botanik turları, Kanyon-EskiDoğanbey köyleri arasında ise doğa yürüyüşleri düzenlenmektedir. Milli Parkın çeşitli yerlerinde manzara seyretme noktaları bulunmaktadır. Kullanılan dört adet günübirlik kullanım alanları dışında kalan, yaya olarak patikalarla ulaşma olanağı bulunan fakat ziyaretçiler tarafından kullanılmayan noktalarda dalma sporu yapılmaktadır.

Büyük Menderes Deltası kısmında, tahliye kanalı ve Büyük Menderes nehri üzerinde sportif amaçlı olta balıkçılığı ve kuş gözlemciliği yapılmaktadır. Milli Park sınırları içinde bulunan; PanionionZeus MağarasıEski Doğanbey KöyüEski Şaraphane mevkii Tebai Antik Kenti ve Milli Park yakınında bulunan Priene ve Milet Antik Kentlerine kültürel turlar düzenlenmektedir.

Temiz denizinden ve yemyeşil ormanlarından yararlanmak için yıl boyu ziyaretçi akınına uğrayan Milli Parkta bunların yanında jeep safari, at safari ve çeşitli parkurlarda botanik turları düzenlenmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir