sezaryen doğum kaç günde iyileşir / Sezaryen Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır? - Acibadem Mobil

Sezaryen Doğum Kaç Günde Iyileşir

sezaryen doğum kaç günde iyileşir

Sezaryen olduktan sonra anne neler yaşar (ağrı, kanama), ne zaman yemek yiyebilir, ne zaman taburcu olur?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Sezaryen olduktan sonra ağrı, kanama, su içme, yemek yeme, ayağa kalkma, duş alma, sonda, taburcu olma hakkında bilgiler

Normal doğuma hazırlanmış bir anne adayının sezaryen sonrası yaşadıklarıyla zaten sezaryen planlanmış bir anne adayının sezaryen sonrası yaşadıkları çok birbirinden farklı.

Bir kere öncelikle şunu söylemek lazım, burada hemen bunu vurgulamak lazım: Normal doğum yapmaya karar verdiğiniz zaman dahi bunun %20 ila %30 olasılıkla sezaryen doğumla sonuçlanma ihtimali olduğunu mutlaka göz önünde bulundurmanız lazım.

Biz bu farklılığı çok bariz bir şekilde görebiliyoruz: Normal doğum diye başlayıp sezaryen ile sonuçlanınca bir hayal kırıklığı söz konusu olabiliyor. O yüzden de sezaryen sonrası durum çok fark edebiliyor. Ruhsal açıdan en azından çok ciddi farklılıklar gösterebiliyor.

O yüzden normal doğum yapacak bir anne adayının da kendini birazcık % 20 veya 30 olasılıkla sezaryen olabileceği konusunda kendini hazırlamasında fayda görüyoruz.

Sezaryen sonrası anne adayı neler yaşar?

Yaşayacağı şeyleri 2. olarak belirleyen şey de anestezi şeklidir: 

Genel anesteziyle hemen ameliyat sonrasında uyanan bir anne adayı zaten hatırlamayacaktır çoğu zaman ne olduğunu bittiğini ama etrafındakiler biraz daha panik olacaktır tabii ki çünkü uyanma sürecinde olduğu için kendinde değildir, ağrıyı çok daha fazla hisseder.

Halbuki epidural-spinal yöntemle, yani lokal anestezi ile sezaryen olan bir anne adayının yaşadıkları çok daha farklı. O zaten ameliyattan direkt olarak odasına aynı şekilde geçiş yapmıştır. Belki birazcık sakinleştirmek için bebek çıktıktan sonra ilaç yapılmış olabilir anestezi doktoru tarafından ama odasına çıktığı zaman onun da etkisi geçmiş olacaktır, yani genel anesteziden uyanan bir anne adayıyla tabii ki epidural yapılan bir anne adayında tabii ki farklı yönleri olacaktır.

O yüzden buradan eğer imkanınız varsa ve sezaryen olacaksınız eğer, epidural, yani lokal anestezi ile yapılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü bunun çok bariz bir şekilde ağrı açısından en azından, çok farklılıkları var.

Epiduralde ağrıyı kontrol etmek daha kolay. Genel anestezide ağrıyı kontrol etmek için ağrı pompaları var ama yine de ağrıyı kontrol etmek saat gecikebiliyor. Bebeği emzirmek açısından da yine epidural daha avantajlı. Genel anestezide biraz daha gecikebiliyor.

Anne adaylarının ilk yaşadıkları ilk saatler de seafoodplus.info ki ondan sonra bebek emmeye geldiği zaman, tabii ki normal doğum yapan bir anne adayının da yaşadığı gibi, emzirme ile ilgili belki bazı sorunlar yaşayabilir, çünkü bilmeyecektir nasıl emzirileceğini. Bebek de sonuçta çok tecrübeli değil bu konuda. Ama bunun içgüdüsel bir olay olduğunu unutmamak lazım, zaten günümüzde artık hastanelerde bebek hemşireleri emzirmeyi çok güzel bir şekilde öğretiyorlar. Bu tekniği çok iyi bir şekilde öğrenmek lazım. Bu konuda da sizi şimdiden bilgilendirmekte fayda görüyoruz.



Onun dışında neler yaşanabilir?

  • Tabii ki ilk gün, 6 saate kadar bir şeyler yiyip içemeyecektir anne adayı sezaryen sonrası (epidural-spinal anestezi olmuşsa ameliyat bitiminde genelde su içmesine izin verilir).
  • Onun dışında kalkamayacaktır, tabii ki bunun bazı sıkıntılarını yaşayabilir. Ama 6 saat sonunda artık yavaş yavaş ayaklanmaya başlayacak eğer sondası varsa belki o çıkartılacaktır. Yavaş yavaş sıvı gıdalar almaya başlayacak.
  • Ondan sonra belki bu dönem de birazcık gaz sancıları hissetmeye başlayabilir.
  • Bu arada rahim kasılmalarına bağlı sancılar hissedebilir.
  • Onun dışında ameliyat yerinde sancılar hissedebilir. Bunlar genelde ağrı kesicilerle giderilebilen ağırlar. Ama gaz sancısı biraz daha giderilmesi zor bir ağrı olabilir. Bunun için de çeşitli gaz giderici yöntemlerimiz var tabletler şeklinde veya fitiller şeklinde. Onlar da ertesi sabah, yani 24 saat sonunda kullanılmaya başlanabiliyor.

Sezaryen ile doğum yapmış anne adayı 1. günden sonra oldukça rahat olmaya başlar. Artık daha dik yürümeye başlar. Ondan sonra dikiş yeri sancısı daha az olmaya başlar ve de genelde 1 buçuk gün geçtikten sonra veya 2 gün geçtikten sonra biz anne adayını hastaneden taburcu edebilecek duruma geliriz.



Sezaryen Dikişleri İle İlgili Ek Bilgiler:


İLGİLİ KONULAR:


Video: SEZARYEN SONRASI YENİ ANNE NELER YAŞAR? (AĞRI KONTROLÜ, YEME-İÇME, SONDA, AYAKLANMA, TABURCU OLMA VS

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pek çok kadın bebeğini dünyaya getirmek için normal doğumu tercih etse de ve aynı zamanda kadın doğum doktorları normal doğum için anne adayını destekleyici durumları oluştursa da bazı durumlarda sezaryen doğum önerilebilir.

Elbette ki bu kararın verilmesi sürecinde anne adayının kendini rahat hissetmesi, kendi için en sağlıklı çözümleri istemesi normal bir durum olmakla beraber, kadın doğum doktorunun öneri ve tavsiyeleri, anne adayını bu konuda rahatlatması ve kendisine en uygun doğum şeklini de kendisine tüm detayıyla anlatması önemli bir konudur.

Sezaryen Doğum Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sezaryen Doğum Gerektirecek Fiziksel Sebepler

Bazı durumlarda hekiminiz sezaryen doğumun sizin için en doğru doğum şekli olduğuna kanaat getirebilir. Gelin bu duurmlara birlikte göz atalım.

Bebek için Sıkıntılı Olabilecek Durumlar

Bebeğin anne karnındaki doğum yoluna giriş şekli bu karar vermede önemlidir. Noral doğum için bebeğin başı önde gelmelidir. Ancak bazı durumlarda makat, kol, alın ya da yüz doğum kanalı önünde olabilir ve durumda normal doğum gerçekleştirmek sıkıntılı bir durum yaratabilir.

Plasenta doğum kanalının önüne gelerek doğum kanalını kapatmış olabilir.

Bebek gr. ya da daha büyük bir ağırlığa ulaşmış ise sezaryen tercih edilebilir.

Plasenta doğumdan öne ayrılarak kanamaya yol açabilir.

Anne için Sıkıntılı Olabilecek Durumlar

Anne adayı önceden bir rahim ameliyatı geçirdi ise, rahim normal doğuma uygun olmayabilir.

Eğer anne adayının kalça kemikleri dar ise, norm doğuma uygun ortam yaratmayabilir.

Aynı şekilde annede aktif bir genital siğil söz konusu ise, doğum esnasında bebek zarar görebilir

Tüm bu sebepler dışında normal doğum ile bebeğin dünyaya gelmesi hedeflenerek girilen bir doğum sırasında da sezaryen doğum kararı verilmesi gerekebilir.  Doğumun beklenendene uzun sürmesi ve gerçekleşmemesi ya da doğum sırasında bebekte bir sıkıntı tespit edilmesi gibi bir durumda da hekiminiz sezaryen doğum kararı verebilir.

Bu durumda hem bebek hem de anne için en doğru ve sağlıklı karar verilerek doğum şekline karar verilmeli ve işlem sırasında oluşabilecek komplikasyonlar da dikkate alınarak doğum gerçekleştirilmelidir.

Normal Doğum Ankara yazımızdan normal doğumla ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrası Neler Olur?

Sezaryen ile doğum cerrahi bir operasyondur. Bu sebeple de elbette normal doğuma göre iyileşme süresi daha uzun olacaktır. Anne doğum sonrasında bir süre alt karın bölgesinde ağrı hissedebilir ve bebeğine de zararlı olmayacak şekilde, doktorunun talimatları ile ağrı kesici kullanabilir. 

Ayağa kalkarken dikişlerinden ötürü destek alması gerekir ve keskin reflekslerden kaçınmalıdır. Bu süreçte biraz daha sakin hareket edilmeli ve bu şekilde ağrı hissinin artması ve dikişlerde sorun olmasının önüne geçilmelidir. Normal doğumda da kesi ve dikiş olağandır. Ancak sezaryen doğum için atılan dikişlerin tamamen iyileşmesi haftalık bir süreci bulabilmektedir. Bu süreç içerisinde de dikişlerin pansumanı ve hijyeni için oldukça yüksek düzeyde titiz davranmanız gerekir. Alerjik bir cilt yapınız yoksa bile, pamuklu kumaşlar tercih etmeli ve karnınızı sıkacak lastikli giysiler giymekten kaçınmalısınız. Karnınıza baskı oluşturacak şekilde yatmak ya da yük taşımak hatalı bir durum olacak ve dikişlerinizin yırtılmasına sebep olabilecektir.

Dikişleriniz kendiliğinden eriyen bir dikiş değil ise, 5 gün  ya da doktorunuzun önerdiği süreç sosnrasında dikişlerinizi aldırmalısınız.

Ne zaman duş alınabileceğine  ve nasıl duş alınabileceğine dair doğru bilgileri hekiminiz paylaşacaktır. Ancak yaklaşık olarak 3 gün sonra ayakta ılık bir duş almanın bir zararı olmayacaktır. 

Sezaryen doğumu takip eden 1 hafta sonrasında da kişi yine dikkatli olmak kaydıyla normal hayatına dönebilir ve hareket kısıtlamaları da kısmen ortadan kalkar.

Ancak yine de sert sporlar yapmak ve günlük rutinde ağır işler varsa, bunları yapabilmek için bir süre daha iyileşme döneminin beklenmesi gerekmektedir.

Sezaryen doğum sonrasında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili oldukça sık aldığımız sorulara birlikte göz atalım:

Sezaryen Doğum Sonrasında Nasıl Yatmak Gerekir?

Karnınıza baskı yapmayacak ve dikişleriniz gerilmeyecek şekilde bir uyku pozisyonu belirlemelisiniz. Sırtınıza bir yastıkla destek alabilir, hafif yann yatabilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer?

Bir bebek dünyaya getirmek anne adayı için oldukça mutluluk verici bir durumdur. Fiziksel bazı durumlardan ötürü ded bebeğinizi sezaryen ile dünyaya getirmeyi tercih etmiş ya da doktorunuz tarafından en sağlıklısının sizin açınızdan bu doğum şekli olduğuna karar verilmiş ve bebeğinizi bu şekilde dünyaya getirmiş olabilirsiniz. Hamilelik ve doğum sürecinizin sonunda illla ki ufak bir yorgunluğunuz olacaktır. Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.

Sezaryen Dikişleri Ne Zaman İyileşir?

Doğumdan 5 gün sonrasında dikişleriniz alınabilir; ancak dikiş izlerinin iyileşmesi haftayı bulabilmektedir.

Sezaryen Sonrası Dikişlerim Enfeksiyon Kapabilir mi? 

Sezaryen sonrasında dikişlerinizin enfeksiyon kapmaması için temizliğine ve temas eden yüzeylere dikkat etmelisiniz. Kesik bölgede:

  • Kızarıklık, şişkinlik, iltihaplı akıntı görüyorsanız
  • Normalden farklı ya da fazla ağrı, acı hissediyorsanız
  • Yüksek ateş semptomu gösteriyorsanız
  • Kötü kokulu vajinal akıntınız varsa
  • Yanma  ve ağrılı idrar şikayetiniz varsa

vakit geçirmeden derhal doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Kulaktan dolma, evde uygulanan ve yaraya bilinçsizce sürülen karışımları kesinlikle uygulamaktan kaçınmalı ve bu konuda tıbbi yardım almalısınız.

Sezaryen Doğum Sonrası İkinci Gebelik için Ne Kadar Beklemeliyim?

Doğum fiziksel olarak pek çok değişime yol açar. Bir kere doğum yaptıktan sonra ikinci bir gebelik için, vücudun da fiziksel olarak kendisini toparlayabilmesi adına 2 sene sonrasında tekrar gebe kalınabilir. Elbette bu genel bir süreçtir. Gebeliğe engel olan/olabilecek bir rahatsızlık ya da farklı rahatsızlıklarınız var ise süreci değerlendirmek için en doğrusu kadın doğum doktorunuza danışmaktır.

Nasıl Beslenmeliyim?

Öncelikle bol su içmeli ve lifli gıdalar tüketmelisiniz. Eğer kronik kabızlık probleminiz varsa mutlaka doktorunuza bu konudan bahsetmeli ve yönergelerini uygulamalısınız. Sezaryen sonrasında kabızlık, zorlanmaya bağlı olarak dikişlerinizin açılmasına sebep olabilir. Bu yüzden de bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Bol su içerek süt üretimini artırmaya da katkıda bulunursunuz.

Süt ve süt ürünleri tüketimi süt üretimini de arttıracağından kesinlikle önerilmektedir.

Doğum sonrasında katı gıdalar pek önerilmemektedir. Çorba tüketebilirsiniz, ancak tahıllı çorbalar da bağırsaklarınızı yoracağından, sebze ve yoğurt çorbası tercih edebilirsiniz.

Ara öğünlerde atıştırmalık olarak fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, kaju gibi kuruyemişler tercih edebilirsiniz.

Meyve ve sebze tüketimi önemlidir. Bol yeşillikli salatalar ile domates, havuç, ıspanak gibi sebzeler tüketebilir, az zeytinyağı ile pişirilmiş sebze yemekleri yiyebilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Blog Yazıları

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Cinsellik

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum Paketi Nedir? Neleri Kapsar?

Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Kapalı Rahim Ameliyatı

Miyom Tedavisi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi (Himenoplasti) Ankara Fiyatları

Genital Siğil Tanı ve Tedavisi

Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti Ameliyatı

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Normal Doğumun Faydaları ve Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Gebelik Takibi Ankara

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Gebeler ve Emziren Anneler için Coronovirüs (Covid) Bilgileri

Is Natural Delivery For Me?

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Kürtaj Yasal mı?

Doğumda Ten Tene Temas Nedir?

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin 7 Basit Öneri

Tekrarlayan Can Sıkıcı Mantar Vajinitleri

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Jinekolojik Muayene Hangi Yaşta ve Nasıl Olmalı?

Plastik Kullanımı Erkek Kısırlığına Yol Açıyor

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Dış Gebelik ile İlgili Merak Ettikleriniz

Spiral Benim İçin Uygun Bir Yöntem mi?

Genital Estetik, Kime ve Neden?

HPV Aşısını Yaptırmanız için 6 Neden

Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kızlık Zarı Dikimi

Sperm Kalitesini Beslenme ile Düzeltin

Ankara Kürtaj Fiyatları ve Kürtaj Yasası

Kadınlarda Kısırlığı Önleyici Beslenme Mümkün mü?

İdrar Kaçırma Ameliyatı, Tot Nedir?

Hamilelikte Kaşıntı Normal midir?

Doğal Doğuma Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gebelik ve Spor

Doğal Doğum Nedir?

Düşükler Hakkında Ne Billiyorsunuz?

Normal Doğumda Sancı Kontrolü

Gebelik ve Doğum

SEZARYEN SONRASI BAKIM

Evet kucağınızda bebeğinizle eve dönüyorsunuz, özellikle ilk birkaç gün çok önemli,o nedenle bırakınız birkaç gün size kraliçe gibi davranılsıseafoodplus.info 9 ay gebelikten ötürü vücudunuz önemli değişikliğe uğradı, bu değişikliklerin eskiye dönmesi yaklaşık hafta alacaktıseafoodplus.info noktadan sonra yazılanlar  hemyeni annemiz hem de ona yardımcı olacaklar içindir ancak sormak istediğiniz bir konu veya bir şikayet halinde beni  aramak  için çekinmeyiniz.

HAREKETLERİNİZ-DİNLENME; En az 7 gün lütfen gereksiz işlerle uğraşıp yorulmayın, bu dönemde sadece kendiniz, yeni doğan bebeğiniz ve varsa diğer çocuklarınızla ilgilenin,önemli nokta kendinizi çok iyi hissederken, halsizlik ve baş dönmelerinin aniden gelebileceğseafoodplus.info bu dönemde bebeğiniz kucağınızda yürürken veya beşikten alırken aniden düşebilirsiniz, bu nedenle bebeğinizin otururken kucağınıza verilmesi bu dönemde daha uygundur. Eğer sezaryenliyseniz hareketlerinize biraz daha uzun süre dikkat etmelisiniz, ilk 15 gün bebeğiniz dışında ağırlık kaldırmayınız.Yürürken özellikle dikkat etmelisiniz. Öksürmek,gülmek dikişler nedeniyle ciddi sıkıntı verici olabilir, bu durumlarda karnınıza bir yastıkla bastırmak veya dikişlere yakın bir bölgeden karnın tutulması sorunu asgariye indirecektir. Unutmayınız ki sezaryen dikişleriniz dıştan çok güzel iyileşmiş gibi görünse de günlük genel aktiviteler için yeterli sağlamlığa hafta sonunda ulaşır.

Unutmayın,bebeğiniz için süt üretiyor,gebelikte vücudunuzda olan değişiklikleri terse çeviriyor, rahminizde bebek eşi çıktıktan sonra oluşan yarayı tamir ediyorsunuz bu dönemde en büyük düşmanınız yorgunluk-uykusuzluktur,bebeğiniz uyurken siz de muhakkak uyumaya –dinlenmeye çalışın, bırakın diğer işlere yardımcılar baksın.

BANYO-DİKİŞLERİN BAKIMI;Sezaryen dikişleri de kendiliğinden iyileşir,alınmaz, kuru ve temiz tutulması öseafoodplus.infoşlerin etrafında uzunca bir süre hissizlik olması, ameliyat sırasında cildinizle birlikte o bölgedeki görünmeyen sinirlerin de doğal olarak kesilmesiyle görüseafoodplus.infoen olduğunuz günü 1 kabul edersek genelde 3. gün ayakta duş şeklinde banyo yapılmasına izin veririz, aksi bir durum varsa taburcu olurken bunu muhakkak seafoodplus.infoş sırasında ıslanacağı için duş yaptıktan sonra dikişlerin üzerini kapayan bandaj çıkartılmalı, dikişler üzerine temiz bir bezle hafifçe vurarak veya fönle kurutulmalı ardından da taburcu olurken size verdiğimiz  reçetenizde yazılanbatticon ile basitçe üzerine pamuk veya gazlı bezle pansuman yapılmalıdıseafoodplus.infoın üzerinin kapatılmaması iyileşme açısından daha seafoodplus.info dikişlerden gelen hafif sızıntı &#; lekelenmeleri önlemek veya terden etkilenmemesi için yara üzeri bir gazlı bezle kapatıseafoodplus.info duş alınacağında yaranız üstü açıkken duş alabilirsiniz, su geçirmeyen yara bantlarıyla üzerinin kapatılması gerekli değseafoodplus.info her duş sonrası ve sezaryen sonrası 7. güne kadar batticonla günde 2 kez yukarda tarif edildiği gibi pansuman yapılmalıdıseafoodplus.infoşlerin iyileşme sürecinde kabaca 7. günden itibaren iz oluşumunu azaltan kremler kullanılabilir.

SEZARYEN İZİ AZALTAN KREMLER; Eczaneler de kozmetik olarak satılan bu kremler (contractubex, dermatix) en az 2 ay  süreyle günde 2 kez düzenli kullanılması halinde etkili seafoodplus.info düzenli kullanıldığı halde, dikiş yerinde koyulaşma ,kalınlaşma, kabarma gibi hoş olmayan görüntüler oluşmaya başlarsa cilt doktoruna danışılması gereklidir.

CİNSELLİK;İlk 6 hafta cinsel ilişki, rahmin içine bakterilerin yerleşip infeksiyonoluşması çok kolay olduğundan, yasaktır Bununla beraber doğum sonrası her zaman gebe seafoodplus.info kalmanız için adet olmanıza da gerek yoktur. Ancak ilk cinsel ilişki ağrılı olabilir, bu durumda su bazlı kayganlaştırıcı kullanılması sorunu çözecektir.

DOĞUM SONU KANAMA;Vaginal kanamanızın miktarı günbegün değişir ama genellikle doğum sonrası Haftada kesilir. Kanamanız ilk birkaç gün fazla miktarda ve parlak kırmızıdır, sonraki haftadaysa sırayla koyu kırmızı-kahverengi ve pembeleşir onuncu günden sonrada açık pembe, sarı ve beyazlaşarak tamamen seafoodplus.infonın genellikle erken iş yapmayabaşlayan veya aşırı aktif kadınlarda uzadığı görülür, bu durumda çözüm dinlenmeye biraz özen gösterilmesidir.Özellikle emzirme sırasında veya yataktan kalkılınca, çok fazla miktarda veya uzamış olmasa da, kanama miktarında ani bir artış olması doğaldıseafoodplus.info 15 gün pıhtılı kanamaların olması doğaldır ama yumruk kadar pıhtıların olması veya 15 günden sonra hala pıhtılı kanamanın olması doğal değildir.Göbek hizasında sertçe hissettiğiniz rahminizin yumuşaması da artan kanamaya neden olur, böyle bir durumda rahme elle sertleşene kadar masaj yapılmalıdıseafoodplus.infonın yıkanması veya tampon kullanılmasıilk 6 haftadaönerilmemektedir.

ADET DÜZENİ ve GEBELİKTEN KORUNMA;Emzirmiyor veya bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız haftada normal adetinizi görmeye başseafoodplus.info emziriyorsanız ne zaman adet olacağınızı söylemek mümkün değseafoodplus.info dikkat adet olmadan da gebe kalabilirsiniz. Bu nedenle eğer düzenli emziriyorsanız bebeğiniz 4 aylık olunca adet olsanız da olmasanız da bir doğum kontrol yöntemi uygulamalısınız, bu konuda ki bilgilendirme kırkınız çıktığında yapılacak muayeneniz de yapılacaktır. Ancak düzenli emzirmiyorsanız yumurtlamanız daha erken başlayacağından korunmaya daha erken başlamalısınız.

KABIZLIK-HEMOROİD;Özellikle normal doğum sonrası hemoroid çokça görülür, kanama oluyorsa muhakkak bir genel cerrah göseafoodplus.infoızlık özellikle hemoroidde varsa, doğum sonrası çok ciddi bir sorun olabilir, göz ardı edilmemelidir. Emzirme, ağrı kesiciler, hareketsizlik doğum sonrası dönemde kabızlığı seafoodplus.info su, günde 8 bardak, içilmesi, bol sebze-meyve, lifli gıdaların tüketilmesi sorunu çözmezse ve kabızlık doğum sonrası 3 gün geçmesine rağmen çözülmezse ilaç desteği sağlanmalıdır. Ayrıca her gün aynı saatte tuvaletin yapılmaya çalışılması da düzenli barsak çalışması için önemlidir.

BESLENME;Hem doğum sonrası iyileşme sürecinin sağlıklı olması hem de yeterli sütü üretebilmek için günlük en az kalorilik diyete ihtiyaç vardıseafoodplus.infoniz proteinden zengin olmalıdıseafoodplus.infoi beslenmeyi yapmazsanız halsiz düşersiniz,unutmayın ki bu dönem zayıflamak için diyet yapma dönemi değseafoodplus.infok vitamin haplarınızı da bağırsaklarınız çalışmaya başladıktan sonra almaya devam edebilirsiniz.

EGZERSİZ;Doğum sonrası ilk 1 haftayı dinlenerek geçseafoodplus.infoında kendinizi iyi hissettiğinizde günlük yarım saat yürüyüşle egzersiz başseafoodplus.info bu esnada kanamanız artıyorsa biraz frene basmak uygun olacaktıseafoodplus.infoın kaslarını kuvvetlendirici hareketlere ise sezaryenden en az hafta sonra başlanmalıdır

İDRAR SORUNU; Doğum sonrası sık idrara çıkılarak gebeyken vücutta biriken fazla sıvı atılıseafoodplus.info bazen idrar yapmak çok ağrılı olabilir,ılık duş veya oturma banyosu hatta perine bölgesine ılık su püskürtmek bile bu sorunu çözebilir. Doğum sonrası istemsiz idrar kaçırma sorunu da oluşabilir, tedavide önce idrar tutma egzersizi,Kegel egzersizi, yapılması öseafoodplus.infokte başlayan idrar kaçırmayla belirti veren vaginayı ve idrar yollarını destekleyen kaslardaki gevşemenin düzelmesi ve kasların eski sıkılığına ulaşması için yapılan basit ama çok etkili bir egzersizdir. Önce basitçe idrar yaparken tutmaya çalışılarak başlanır,zaman içinde kasları kontrol etmeyi sağladıktan sonra gün içinde bebeği her emzirmeden sonra 10 kez kegel egzersizi yapılması öseafoodplus.info bu durum düzelmiyor veya daha da ciddileşiyorsa ileri değerlendirme gerekecektir.

ŞİŞLİKLER; Doğum sonrası günel,ayak ve bacaklarınızda şişlikler artacak ve bunlar günde düzelecektir. Bol sıvı tüketiniz ve dinlenirken ayaklarınızı yukarı kaldırınız.

DOĞUM SONU DEPRESYONU; Doğum sonrası birkaç hafta sürüp geçen, babyblues, ağlama-gülme nöbetleri, isteksizlik, devamlı endişeli olma, uyuyamama hali seafoodplus.info durumun düzelmesi için annenin kendine zaman ayırması, sosyal açıdan ,bebeğinbakımı,evişleri,vb. desteklenmesi seafoodplus.info 2 haftadan sonra bu durum düzelmiyorsa lohusalık depresyonu açısından değerlendirilmesi gerekir.

ARABA KULLANMA;Sezaryen sonrasında en az 15 gün ani gelen ağrılar veya baş dönmeleri olabileceği için araba kullanmanızı istemiyoruz günden sonrasında ise genel durumunuz iyiliğine  göre araba kullanabilirsiniz.

AĞRI;Doğum sonrası olan ağrıların bir nedeni yapılan sezaryen veya normal doğum kesisi, bir diğer nedeniyse gebelikte büyüyen rahmin bebeğin doğumundan sonra eski haline dönmesi için gereken kasılmalardır. Hem sezaryen hem de normal doğum sonrası ağrı kesici olarak evde ensıkparasetamol saatte 1, mg veya daha etkili olanibuprofengünde 3- 4 kez mg kadar kullanılabilir. Ilık duşlar veya karın üzerine konulan sıcak su torbaları da ağrıyı gidermeye yardımcıdıseafoodplus.info her şekilde bu ağrılar günbegün azalacaktır.

ACİL DURUM; Ateşiniz 38 derece ve/veya titremeleriniz varsa-idrar yanması veya sık idrara çıkma mevcutsa-göğsünüzde kızarıklık,şişlik, hassasiyet varsa-ciddi karın ağrısı veya kramplarınız varsa-hareketten bağımsız ciddi,saatte ped değiştirmeyi gerektirecek kadar kanama, yumruğunuz kadar büyük pıhtıların veya kötü kokulu akıntının olması-dikişlerde kızarıklık, şişlik, hassasiyet veya akıntı olması-ağrı kesiciye cevapsız, görme bozukluğu veya bulantı-kusma eşlik eden başağrısı varsa-tek taraflı baldırda ağrı-kızarıklık veya şişme varsa-nefes darlığı,göğüs ağrısı varsaaşırı bir endişe, depresif bir ruh hali, ciddi olarak kendine veya bebeğine zarar verebileceği hissi olması durumunda, doktora ulaşılmalıdır.

SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şseafoodplus.info nadiren görülse de yeni annede  ciddi baş ağrılarına neden seafoodplus.info durumun oluşmaması için  bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi öseafoodplus.info tip bir anesteziyle sezaryen olduysanız zaten ağrı kesici olarak kafein içeren bir ağrı kesiciyi size yazmışızdıseafoodplus.info bu önlemlere rağmen baş ağrıları sizi rahatsız ediyorsa lütfen beni arayınız..

KAN UYUŞMAZLIĞI; Anne Rh-, baba Rh+ çiftler, kan gurubundan bağımsız olarak, kan uyuşmazlığına adaydıseafoodplus.infoğin 7. Ayında uyuşmazlık iğnesi yapılmış olsa dahi doğumdansonra ilk  72 saat içinde bebeğin kan grubuna bakılır ve bebek kan gurubundan bağımsız olarak Rh+ ise kan uyuşmazlık iğnesi anneye yapılır. Doğum sonrası yapılan bu iğnenin esasen amacı annenin uyuşmazlıktan etkilenmesinin önlenip sonraki gebeliklerinde sorun yaşamaması içindir.

SAÇ VE CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ; Hamilelikte artan hormonlar saç ve tüylenmede artışa neden seafoodplus.infoğumdan sonra ise bu terse döner ve doğum sonrası 6. Aya kadar saç dökülmesinde artış olur. Bu aydan itibaren gebelikte oluşan çatlakların rengide kırmızıdan gümüşi renge döner. Ayrıca 6. Aydan itibaren kloazma denilen ciltte-yüzde oluşan gebelik lekeleri de kaybolmaya başlar.

REÇETENİZDE YAZAN İLAÇLAR;Burada  öncelikle reçetenizde neden antibiyotik yazmadığımdan bahsetmek seafoodplus.info sezaryen ameliyatınız sırasında ACOG(Amerikan kadın doğumcular birliği) ve TJOD(Türk jinekoloji ve obstetrik derneği) kriterlerine uygun olarak koruyucu olarak antibiyotik yapıldığı için nadiren olan özel durumlar dışında antibyiotik kullanmanıza gerek seafoodplus.infomamalıdır ki bu dönemde gereksiz yere kullanılan antibiyotikler fayda sağlamayacağı gibi sütten bebeğe de geçecektir ve bebeğiniz boşuna antibiyotik hem de güçlü bir antibiyotik almış olacaktır.

MİNOSET-emziren annelerin ağrı kesici olarak kullanabileceği güçlü ve güvenilir bir ağrı kesicidir.Günde 4 kez 6 saatte 1 kontrole gelinceye kadar  düzenli olarak alınmalıdır.

BRUFEN- ağrı kesici olarak minoset genellikle yeterlidir ama yetmediği zaman  günde 4 kereye kadar brufende emziren annelerin kullanabileceği güçlü ve güvenilir bir ağrı kesicidir.

FİTO KREM- meme başında emzirmeye bağlı tahriş ve yaraların oluşmasını engellemek amacıyla gebeliğin son döneminden itibaren koruyucu krem kullanılmaktadıseafoodplus.info koruyucu kremlere  rağmen oluşan tahriş ve yaraların tedavisi için fito krem kullanımını önermekteyim.

BİOKADİN SOLÜSYON- dikişlerinizin  pansumanı için kullanacaksınız

GYNOFERON/ZENTİUS-bunları loğusalık döneminizin bitiminde, kırkınız çıktığında ,geleceğiniz kontrole kadar günde  birer kez olmak üzere kullanmanızı öneriyorum.

OMEGA TABLET- emziren annelerin gebeliklerinde olduğu gibi kullanmaya , çocuk doktorunun da bilgisiyle, devam etmelerini önermekteyim.

 

PDF-icon

 

 

 

Sezaryen Sonrası Bakım Broşürünü indirmek için Pdf tıklayınız.

 

 

seafoodplus.infoA. ERAY MEMEÇ

21/04/

Sezaryen Ameliyatı Sonrası

Sezaryen sonrası toparlanma ve ayaklanma süreci

Sezaryen ameliyatınız bittikten, derlenme odasında ailenize ve bebeğinize kavuşmak için son hazırlıklar yapıldıktan sonra odanıza götürülürsünüz.

Sonra servis hemşiresi belirli aralıklarla tansiyonunuzu ölçmek, nabzınızı saymak ve kanamanızı kontrol etmek amacıyla ziyaretinize gelir. Bir süre sonra doktorunuz da odanıza gelerek sizin ameliyat sonrası ilk değerlendirmenizi yapar. Daha sonra servis hemşiresine gerekli direktifleri vererek sizi ailenizle başbaşa bırakır.

Ameliyat sonrası kendinizi hazır hissettiğiniz andan itibaren (genellikle saat sonra) hemşirenin yardımıyla ayağa kaldırılacaksınız. Bu süreye kadar kendi kendinize yataktan kalkmaya çalışmamalısınız, zira tansiyonunuz aniden düşebilir.

Kendinizi iyi hissediyorsanız yavaş yavaş odanın içinde adım atmaya başlayınız. Ameliyatın ilk saatlerinde baş dönmeleri sık görüldüğünden başınız dönerse tekrar yatağınıza geri dönünüz. Sondanız yoksa (epidural/spinal ile doğum yapmışsanız mutlaka idrar sondanız olacaktır), idrar yapma ihtiyacınız bir sürgü yardımıyla giderilebilir. 

Sezaryen sonrası ilk gün zor geçebilir. Güçlü ağrı kesiciler kullanılmasına karşın ameliyat yerinizde ağrı duyabilirsiniz. Sabırlı olmalısınız. İkinci günden itibaren bu ağrı genellikle azalır.



Doktorunuz aksini belirtmediği sürece en kısa zamanda, saat sonunda sıvı gıdalara geçebilirsiniz. Epidural/spinal ile sezaryen olan anne adayları doktorları da onaylamışsa servise geldikten hemen sonra az miktarda su ve hatta kahve içmeye başlayabilir. 

Ameliyattan sonraki 1. günde doktorunuz tekrar sizin yanınıza gelerek durumunuzu gözden geçirir ve ameliyat kesisine bakar, gerekirse ameliyat yerine konan sargı bezini yenisiyle değiştirmek suretiyle pansuman yapar ve genellikle su geçirmez bir sprey sıkar veya su geçirmez bir flaster yapıştırır.

Böylece doktorun da onayıyla ve sıklıkla hemşirenin yardımıyla ayakta duş alabilir duruma gelebilirsiniz.

İkinci günden sonra en sık karşılaşılan problem gaz çıkaramama ve buna bağlı olarak karında şişkinlik ve ağrı oluşmasıdır. Bu problemler genelde ilk sezaryeni olanlarda daha az görülmesine karşın rahatsızlık verici olabilir. Bazen sağ omuza vuran gaz sancıları kas ağrısı sanılabilir.

Gaz sancısına karşı ilk önlem yeterince ve kendinizi iyi hissetttiğiniz her zaman dolaşmaktır. Gaz yapıcı gıdalardan kaçınınız. Eğer gaz şikayetleriniz şiddetli olursa doktorunuza mutlaka haber veriniz. Şikayetleri gidermek için çeşitli yöntemler mevcuttur.



İkinci günün dolmasından sonraki bir zamanda normal beslenmeye başladıysanız, normal idrar ve tuvalete çıkabiliyorsanız, ateş, aşırı halsizlik gibi bir şikayetiniz yoksa, kanamanız normalse, kendinizi iyi hissediyorsanız doktorunuz sizi taburcu eder (Bazı doktorlar daha geç taburcu etmeyi tercih eder).

Tehlike işaretleri anlatıldıktan sonra belli bir süre sonunda kontrole gelmek üzere evinize gidebilirsiniz.


Video: Normal ve sezaryen doğum sonrası hastanede ne kadar kalınmalı - (hastane enfeksiyonu nedir?)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

 

Soldaki resimde ameliyat öncesi durum, sağdaki resimde ise ameliyat yarası tamamen iyileştikten sonraki durum gözlenmektedir.

Taburcu olduktan sonra ağır işler yapmaktan kaçınınız.

Size verilen demir preparatlarını ve vitaminleri almaya devam ediniz.

Bebeğinizi uygun bir şekilde emzirmeye devam ediniz.

"Estetik dikişler" genellikle "kendiliğinden eriyen" materyalden yapılmıştır ve çıkarılması gerekmez. Bir problem yoksa doktorunuz size evde de banyo yapabileceğinizi söyleyecektir.

İlk 6 hafta cinsel ilişkide bulunmamalısınız.


Video: Lazer dikiş nasıl yapılır ve sezaryende daha mı az iz bırakır?


Aşağıdaki durumlarda doktorunuzun size verdiği kontrol randevusunu beklemeden doktorunuzla irtibat kurunuz:

  • Kanama: Kural olarak adet miktarınızı geçen kanamalar ilk günler normal olabilir ancak taburcu olduktan sonra kanamanın giderek azalması gerekir.
  • Ateş: ateşiniz 38 derece üzerine çıkarsa
  • Ağrı: ameliyat yerinde, karnınızda, bacaklarınızda, başınızda ya da vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı kesiciye cevap vermeyen bir ağrı ortaya çıkarsa
  • Dikiş yeri: Dikiş yerinde aşırı kızarıklık, sızıntı veya akıntı
  • Kötü kokulu akıntı
  • Diğer: baldırlarda kızarıklık ve ağrı, nefes darlığı, kendini herhangi bir şekilde "kötü" hissetme

Video: Sezaryen sonrası ayaklarda adeta "davul gibi" şişme neden olur? Damar tıkanıklıklığı olabilir mi?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Sezaryen Sonrası Normal Doğum >>


İLGİLİ KONULAR:



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir