160 kw altı elektrikli araçlar / Elektrikli Araç Listesi | Menzil, Şarj Süresi ve Diğer Bilgiler

160 Kw Altı Elektrikli Araçlar

160 kw altı elektrikli araçlar

Çinli Araçlara Ek Gümrük Vergisi" src="https://www.youtube.com/embed/DpqvehGh1wg" width="850" height="478" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlayan yeni elektrikli araç ÖTV sisteminde temel ayrım motor gücüne göre yapılıyor. 160 kW (218 HP) ve altında kalan modeller en avantajlı fiyata sahip oluyor. Yeni karar ile 160 kW ve altında motor gücüne sahip otomobillerde %10 ÖTV oranı için uygulanacak ÖTV matrahı 700 bin liradan 1.250.000 TL’ye çıkarılmış oldu. 1,25 milyon lira üstünde matrah fiyata sahip 160 kW elektrikli araçlar ise %40 ÖTV oranı üzerinden vergilendirilecek.

İkinci olarak motor gücü 160 kW üstü olup %50 ÖTV diliminde yer alacak elektrikli otomobiller için matrah ise 750 bin liradan 1.350.000 TL’ye çıkarıldı. 1,35 milyon liradan daha yüksek vergisiz fiyata sahip modellerin ÖTV’si ise en yüksek seviye olan %60’tan hesaplanacak.

Elektrikli Araç Fiyatları Nasıl Etkilenecek?

Türkiye’de halihazırda satışı yapılan Renault ZOE, Citroen e-C4, e-C4 X, Opel Mokka Elektrik, Skywell ET5, Seres 3 gibi modeller yüzde 10 ÖTV ile satın alınabiliyor. Matrah güncellemesi sonrası yeni MG ZS EV, Skywell ET5’in üst paketleri, Kia Niro EV ve Hyundai Ioniq 5 gibi araçlar da en düşük ÖTV avantajından yararlanabilecek.

Yeni düzenleme sonrası yüzde 10 ÖTV’li araçlar için vergiler dahil en yüksek fiyat seviyesi 900 bin liralardan 1,7 milyon liraya kadar çıkmış olacak. Bu durumda Togg’un tek motorlu modeli için öngörülen 900 bin liralık satış fiyatı için de üst limit oldukça yükselmiş oldu. Yapılan değişikliğin yerli otomobil projesine nasıl yansıyacağını birlikte göreceğiz.

160 KW altı elektrikli araçlar var mı? 160 KW altı elektrikli araçlar hangileridir?

Meclis’e sunulan elektrikli araçlar için yeni ÖTV düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile  motor gücü 160 kW’ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında olan otomobillerde ÖTV, yüzde 10 olarak uygulanacak. Bu haber sonrası vatandaşlar, 160 KW altı araçları araştırmaya başladı.

160 KW altı elektrikli araçlar var mı? 160 KW altı elektrikli araçlar hangileridir?

160 kW altı, ancak matrahı 700 bin TL ve üstü olan araçlarda yüzde 40; 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL’yi geçmeyenlerde yüzde 50, geçenlerde ise yüzde 60 olarak uygulanacak. İşte 160 KW altı ve üstü elektrikli araçlar…

Haberin devamı için tıklayın

Elektrikli Araç Rehberi

Elektrikli araç modelleri, elektrik enerjisiyle çalıştığından hem çevre dostu hem de aynı zamanda ciddi boyutta tasarruf eden modellerdir.

İçinde bulunduğumuz teknoloji ve bilim çağının gelişmeleriyle birlikte teknolojinin en büyük meyvelerinden birisi de elektrikli araba olmuştur. Çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerjisi elektrik enerjisinden alan elektrikli araç modelleri, bu sayede hem çevreye yakıtlı araçlar kadar fazla zarar vermemekle birlikte hem de ekonomik açıdan da yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

Çevre dostu olan ve diğer yandan günümüz ekonomisinde yakıttan büyük tasarruf yapmanızı sağlayan elektrikli arabalar, özellikle bu nedenlerden ötürü fazlasıyla tercih edilen ve günümüzde kullanımı giderek yaygınlaşan araç modelleri haline gelmiştir. İlginin ve taleplerin artmasıyla birlikte günümüzde neredeyse tüm araba markaları farklı teknik ve tasarım özelliklerine sahip elektrikli araba modelleri ve ekipmanları üretmeye başlamıştır.

Elektrikli Araç Nedir?

Elektrikli araç, günümüz gelişmiş teknolojisinin bize getirdiği önemli yeniliklerden birisi olarak tanımlanabilir. Çalışır vaziyette olabilmek için gücünü elektrik enerjisinden alan elektrikli araçlar isimlerini de bu özelliklerinden almıştır. Elektrikli araç şarj istasyonları sayesinde bireysel ya da kamuya açık tüm yaşam alanlarında şarj edilen bu araçlar sayesinde çevreyi daha fazla korumak ve yakıttan tasarruf etmek de daha mümkün hale gelmiştir.

Elektrikli araç modellerinin neredeyse tamamı vitessiz yani otomatik vites özelliğine sahiptir. Sağladığı tasarrufun yanı sıra ayrıca kullanımı da son derece rahat olan bu taşıtlar, her geçen gün daha fazla rağbet görmektedir.

Başka bir tanımla elektrikli araç; yürür vaziyete gelebilmek için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan araçlar olarak tanımlanabilir. Günümüzde de sayısız özellik sunan araçlar olduğundan talebin artması diğer yandan modellerin de çeşitlendirilmesine ortam hazırlamıştır.

Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçlar, elektrik enerjisi ile çalışan ve ismini de buradan alan araçlardır. Elektrikli otomobil modelleri, elektrik şarj istasyonları ile şarj edilen ve bu sayede de çalışır hale getirilen taşıtlardır. Her beklentiyi ve her ihtiyacı karşılayabilecek farklı model ve tasarımlarda üretilmekle birlikte aynı zamanda %100 elektrikli olarak üretilebildikleri gibi hibrit modeli ile yani hem elektrikli hem yakıtlı olarak da üretilebilmektedir.

Elektrikli araçların birçok avantaj sunması aynı zamanda yakıtlı araç sahibi olanların da taleplerini bu yönde kaydırmıştır. Yakıtlı, klasik araç sahibi olanlar da bu noktada araçlarını elektrikli araç olarak da kullanabilmek için arabalarına “elektrikli araç dönüşüm kiti” taktırabilmektedir. Tıpkı benzinli arabalara sonradan takılan LPG tankı gibi bir ekipman olan dönüşüm kiti sayesinde yakıtlı araçların da elektrikli araca dönüştürülmesi mümkün hale gelmiştir.

Elektrikli SUV Araçlar

Elektrikli SUV araçlar, son dönemlerde gerek yakıt tasarrufu sağlamaları gerekse çevre dostu olmaları sebebi ile her gün kullanımı daha da yaygınlaşan araçlar haline gelmiş durumdadır. Otonom sürüş kabiliyetlerinin yanı sıra aynı zamanda gelişmiş ve modern teknolojiye sahip olan bu araçlar, uzun menzilleri ve yüksek performansları ile de dikkat çekmeyi başarmıştır.

Tesla, Volkswagen (VW) ve Ford gibi araba markaları başta olmak üzere birçok markanın üretimini yaptığı elektrikli SUV araçlar, tüm çalışma prensibi klasik araçlarda bulunan içten yanmalı motorların aksine elektrikli motorlar üzerine kurulu olduğundan aynı zamanda yüksek performans için lastiklerin büyük önem taşıdığı araçlar olmaktadır.

Elektrikli Ticari Araçlar

Elektrikli ticari araçlar da tıpkı bireysel kullanıma uygun olarak üretilen araçların yanı sıra kullanımı yaygın hale gelmiş modellerdir. Gelişen teknoloji ile birlikte ticari alanda da kendisini ispatlayan elektrikli hafif ticari araçlar denildiğinde ise akla ilk gelen ve Ford markasının üretimi olan E-Transit geliyor.

Üst düzey fonksiyonelliğe ve dayanıklılığa sahip, elektrikli hafif ticari araç olan Ford E-Transit, özellikle işletme sahiplerinin sürdürülebilir ticari faaliyetlerini daha kaliteli ve uzun ömürlü hale getirebilmesi adına önemli bir konuma yerleşmiştir.

Elektrikli ve Hibrit Araçlar

Elektrikli ve hibrit araçlar, çoğu zaman birbirleri ile karşılaştırılan ve hatta aynı araçlar gibi görünen modeller olsa da aslında iki model arasında ciddi farklar vardır. Bu farkların en önemlisi ise motor türüdür. Elektrikli araçlar da sadece elektrik motoru vardır ve bu araçlar çalışabilmek için elektrik enerjisi ile dolu olan bir akünün yanı sıra çalışmak için enerjisini elektrikten alan bir motora ihtiyaç duyar.

Hibrit araçlar ise hem elektrikli hem de yakıtlı araçlardır. Diğer bir deyişle hibrit araçlarda hem klasik yakıtla çalışan araçlarda olduğu gibi içten yanmalı motor bulunurken aynı zamanda aracın elektrik enerjisiyle çalışmasını sağlayan bir de elektrik motoru mevcuttur. Özellikle Kia ve Nissan gibi markalar elektrikli araçların yanı sıra konforlu, özel tasarım ve modern teknik özelliklere sahip olan hibrit araçların üretimini de yapmaktadır.

160 kW Altı Elektrikli Araçlar

160 kW altı elektrikli araçlar, elektrik ile çalışan araçlara dair ÖTV düzenlenmesinin yapılmasıyla birlikte bu konuda en çok merak edilen konular arasında yer almaya başlamıştır. Yapılan düzenleme doğrultusunda 160 kW altı olan araçlar için ÖTV %10 oranında olacak. Bu durumda 160 kW altı elektrikli araca sahip olanlar ise ciddi oranda yakıt tasarrufunun yanı sıra aynı zamanda ÖTV’den tasarruf edebilecekler.

160 kW altında olan ve fiyat olarak da ekonomik olduğu bilinen elektrikli araçların başında Renault elektrikli arabaları arasında olan Zoe modeli olmaktadır. Aynı zamanda BMW markasının üretimini yaptığı ancak fiyat olarak biraz daha yüksek olan BMW Elektrikli arabaları İX3, İX ve İ4 modellerinin de 160 kW altı araçlar olduğu bilinmektedir.

Elektrikli Küçük Araçlar

Elektrikli küçük araçlar, kullanım kolaylığının ve enerji tasarrufunun yanı sıra aynı zamanda küçük boyutlu olduklarından ciddi oranda park kolaylığı da sunan modeller olduğundan tercih edilen modeller arasında yer almaktadır. Taleplerin artmasıyla birçok araba markası küçük boyutlarda ve farklı özelliklerde elektrikli araba üretimine başlasa da Citröen markası bu konuda beklentileri en süt seviyede karşılayacak AMİ modelini piyasaya çıkararak beğenileri toplamıştır.

%100 elektrikli araç olan Citröen AMi, modern teknik özellikleri ve şık tasarımının yanı sıra aynı zamanda kompakt boyutları sayesinde etkili mobilite çözümler sunmaktadır. Bir park yerinin sadece yarısını kaplayacak kadar küçük olan AMİ, zor manevraları kolay dönmenizi sağlarken aynı zamanda park yeri aramadan her yere kolayca park etmenizi sağlayarak zamandan da tasarruf ettirmektedir.

4 Tekerlekli Elektrikli Araç

4 tekerlekli elektrikli araç, en çok tercih edilen modellerdir. Bu modeller, 1 ya da 2 kişi kapasiteli olarak üretilebildiği gibi 4 ila 5 kişi kapasiteli olarak da üretilebilmektedir. İlk olarak 4 tekerlekli elektrikli otomobil üretimini Yuki, Skoda, Fiat ve Suzuki gibi markalar çıkarmış olsa da günümüzde neredeyse elektrikli otomobil üretimi yapan markaların her birinin 4 tekerlekli modeli mevcuttur.

3 Tekerlekli Elektrikli Araç

3 tekerlekli elektrikli araç modelleri aynı zamanda halk arasında “3 tekerlekli bisiklet” olarak da tabir edilmektedir. Standart özelliklere sahip bir elektrikli arabanın tüm özelliklerine sahip olan 3 tekerlekli araçların kompakt ölçülere sahip olması sürüş kolaylığının yanı sıra aynı zamanda kolay manevra ve park imkanı da sunmaktadır.

Regal markasının Raptor ve Volta modelleri, 3 tekerlekli araçlar arasında en çok tercih edilen modeller arasında yer almaktadır. Adeta fiyat performans ürünü olan bu modeller, her bütçeye uygun ekonomik modeller olmakla birlikte aynı zamanda beklentileri karşılayabilecek teknik ve tasarım detaylara sahiptir.

Elektrikli Araç Modelleri

Elektrikli araç modelleri, talep ve rağbetin artmasıyla birlikte başta Honda ve Toyota gibi markalar olmak üzere birçok araba markası tarafından üretimi yapılan taşıt modelleridir. Uygun fiyatlı olan modellerin yanı sıra aynı zamanda Audi ve Volvo gibi dünyaca ün yapmış markalar da farklı modelleri piyasa süren marka isimleri arasında yer almaktadır.

Elektrikli arabalar görünüşte klasik ve yakıtlı araçlara benzese de elektrik enerjisi ile çalıştığından teknik açıdan farklılık göstermektedir. Modeller arasında 2, 3 ve 4 kişilik modeller bulabileceğiniz gibi aynı zamanda 3 ve 4 tekerlekli gibi tasarımlara sahip modeller de bulabilmeniz mümkündür.

Tamamen elektrik enerjisi ile çalışan elektrikli araçlar; bahçe, otopark ve ofis gibi bireysel yaşam alanlarınızda ya da AVM, market, otel ve restoran gibi kamuya açık alanlarda yani kısacası elektrikli araç şarj istasyonunun olduğu her yerde şarj edebileceğiniz modellerdir. Avantajlarının çok fazla olması aynı zamanda her gün yeni modellerin üretilmesine ve teknik özelliklerinin daha da çeşitlendirilmesine ortam hazırlamaktadır. Öyle ki; Türkiye’de talepler doğrultusunda birçok ülke gibi elektrikli araç üretimine başlayıp ilk yerli elektrikli araç olan Togg modelini çıkarmıştır.

Elektrikli Araç Markaları

Sayısız avantajı olan elektrikli araç modellerinin çok fazla tercih edilmesi, aynı zamanda elektrikli araçların çevre dostu olması birçok araba markasını da farklı tasarımlar üretim yapmaya sevk etmiştir. Dolayısıyla da günümüzde bu alanda üretimlerin çok fazla olduğunu ve hatta neredeyse tüm markaların elektrikli araç modeli olduğunu söylemek mümkün hale gelmiştir.

Renault, BMW, Hyundai, Peugeot, Seat gibi araba markaları başta olmak üzere birçok markanın elektrikli araç modellerini bulabilmeniz mümkündür. Öyle ki; her marka menzil, kişi sayısı, tekerlek sayısı ve benzeri gibi farklı teknik ve tasarım özelliklerinde onlarca model üretmeye başlamıştır.

Elektrikli Araç Fiyatları

Elektrikli araç fiyatları, araçların hem teknik hem de tasarım özelliklerine göre farklılık gösterdiğinden markadan markaya da değişkenlik arz etmektedir. Teknik ve tasarım özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda 2. el ve sıfır arabalar arasında da fiyat farkı olmakla birlikte 2. el modellerin daha uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan eğer elektrikli araç alacak olan kişinin engelli raporu var ise bu durumda ÖTV indirimden faydalanarak ya da engelli oranı belli bir oranın üzerindeyse ÖTV’den tamamen muaf olarak daha uygun fiyatlarda elektrikli araç sahibi olabilmektedir.

En uygun elektrikli araç modeli günümüzde Renault Zoe modelidir. Bununla birlikte Dacia, MG ve Tofaş gibi markaların da uygun fiyatlı birçok modeli üretilmektedir. Araçların kişi ve tekerlek sayısı, menzili, %100 elektrikli ya da hem elektrikli hem hibrit olma özelliği gibi faktörler fiyatlar üzerinde doğrudan etkili olmaktadır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Elektrikli araçlar için şarj istasyonları, araçların çalışır vaziyete gelebilmesi için gerekli olan temel ekipmanların başında gelmektedir. Elektrikli arabalar, prizin ve elektrikli araç şarj istasyonlarının olduğu her yerde şarj edilebilen taşıtlardır. Zira şarj istasyonu olmadığı takdirde araçların şarj olması mümkün olmadığı için yürür vaziyette kalması da imkansız hale gelecektir.

Elektrikli araç şarj istasyonu sistemleri, ev prizi ile çalışabilen sistemlerdir. Araçların teknik özelliklerine göre farklı şekillerde üretilebildiği gibi aynı zamanda sabit, taşınabilir ve hızlı şarj istasyonları olarak farklı özelliklere de sahip olabilen modeller vardır. Hızlı şarj istasyonu maliyeti biraz daha farklı olabilmektedir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti

Elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti herkes için aynı olmamakla birlikte birçok faktöre bağlı olarak herkes için değişkenlik göstermektedir. Elektrikli araba şarj istasyonu modelleri hem bireysel hem de ticari kullanıma uygun şekilde üretilmektedir.

Üretilen şarj istasyonu modelleri, araçların teknik özelliklerine göre farklı modellerde üretilebildiği gibi aynı zamanda sabit, taşınabilir da hızlı şarj eden şekillerde üretilebilmektedir. Eve bireysel kullanım amacıyla kurulan elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti bu noktada birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir.

Kurulumun yapılacağı konumun alt yapı özellikleri, elektrikli araç şarj istasyonunun priz sayısı ve enerji çıkış gücü gibi özellikleri her kurulumda farklı maliyetin çıkmasına ortam hazırlamaktadır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Ücreti

Elektrikli araç istasyonu ücreti, şarj istasyonu sistemlerinin teknik özelliklerine göre değişir. Bu alanda üretilen ürün sayısının fazla olmasıyla birlikte ürün yelpazesinin de geniş olduğunu söylemek mümkündür. AC tipi ve DC tipi olarak iki farklı modelde üretilen şarj istasyonlarının öncelikle şarj etme süresi farklılık gösterir.

AC tipi şarj istasyonları, en fazla tercih edilen ve DC tipi ürünlere ekonomik ürünler olmakla birlikte aynı zamanda DC tipi şarj sistemlerine göre daha uzun sürede şarj etmektedir. DC tipi şarj sistemleri ise aynı zamanda hızlı şarj istasyonları olduğundan şarj süresini aracın teknik özelliklerine göre de değişkenlik göstermekle birlikte 1 ila 4 saate kadar düşürmektedir.

Tüm bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda elektrikli araç şarj istasyonu ücreti konusunda ortaya farklı rakamlar çıkması gayet normaldir. Aynı zamanda priz sayısı, taşınabilir ya da sabit özellikte olması gibi durumlar da fiyatların değişmesine neden olmaktadır. Bu noktada fiyatlardan önce asıl önemli olan aracınıza en uygun ve beklentilerinizi en üst seviyede karşılayabilecek ürün tercihi yapmanızdır.

Türkiye Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi elektrikli araç kullanımı Türkiye’de de gün geçtikçe daha da yaygın hale gelmektedir. Kullanımın her geçen gün artması aynı zamanda elektrikli araç şarj istasyonlarına olan ihtiyacın da hemen hemen her ilde artmasını sağlamıştır. Başta İstanbul, İzmir, Mersin, Konya, Adana, Antalya, Denizli, Gaziantep gibi kalabalık iller olmak üzere Türkiye’de neredeyse tüm illerde ve birçok ilçede elektrikli araba şarj dolum noktaları bulunmaktadır.

Türkiye elektrikli araç şarj istasyonu sayısı, yapılan son sayımlar neticesinde 300’ü aşmış olsa da bu sayısı her geçen gün devasa bir şekilde artmaya devam etmektedir.  Hatta kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte “Şarj Hizmetleri Yönetmeliği” kapsamında gerekli koşullara sahip olan birçok girişimci ticari anlamda elektrikli araç şarj istasyonları bayi başvurusu yapmaya başlamıştır.

Elektrikli araç kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda ticari girişimciler için de bir kapı aralanması elektrikli araç şarj istasyonlarının tüm illerin yanı sıra artık ilçelerde de yaygın hale gelmesin sağlamış durumdadır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Fiyatları

Elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları; modellerin priz sayısı enerji çıkış gücü gibi özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda akım tipi, sabit ya da taşınabilir olması gibi özelliklerine göre değişir. Avrupa’daki iş ortakları ile sizlere her zaman en iyisini üst düzey kalitede sunan Bolt Energy Solutions, bireysel ve ticari amaçla kullanılabilecek geniş yelpazede farklı teknik özelliklere ve farklı fiyatlara sahip onlarca ürün sunmaktadır.

Bolt Energy ürün çeşitliliği içerisinde sabit ya da taşınabilir birçok ürün bulabileceğiniz gibi aynı zamanda AC tipi ya da hızlı şarj istasyonları olarak da bilinen DC tipi şarj istasyonları bulabilirsiniz. En çok tercih edilen hem güvenli bir sisteme hem de sabit olma özelliğine sahip Bolt Energy ürünleri arasında yer alan Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ve Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri yeni nesil AC tipi modellerdir.

Taşınabilir elektrikli araç şarj istasyon modelleri, aracınızın içerisinde kolayca taşıyabileceğiniz, yer kaplamayan ürünler olmakla birlikte aynı zamanda priz olan her noktayı aracınız için şarj noktası haline getiren ürünlerdir. Bolt Energy ürünleri içerisinde yer alan Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, AC akımlı bir ürün olmakla birlikte son derece güvenli bir modeldir.

Ayrıca Bolt Energy ürün skalası içerisinde taşınabilir özelliğe sahip ve olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklılığı yüksek olan Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ve NRGKick Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri de yer almaktadır.

Elektrikli aracınız için sabit ancak hızlı şarj eden bir elektrikli araç şarj istasyonu arıyorsanız o halde Bolt Energy’nin sizlere sunduğu güvenli çözümler arasından Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ve Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modellerini tercih edebilirsiniz. Ancak AC tipi modellere göre hızlı şarj eden DC tipi modellerin fiyatları daha yüksek bantlarda seyretmektedir.

Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

Elektrikli araç şarj üniteleri ile aracınızı ev, ofis, bahçe ya da otopark gibi bireysel yaşam alanlarınızda kolayca şarj edebilirsiniz. Teknolojinin ve elektrikli SUV araçlarının kullanımının artmasıyla birlikte şarj ünitelerine olan ihtiyaç da artmaya başlamıştır.

Artan ihtiyaçla birlikte artık günümüzde bireysel yaşam alanlarının yanı sıra aynı zamanda otel, restoran, rezidans, AVM, market, otopark, akaryakıt istasyonu ve benzeri gibi kamuya açık alanlarda da şarj üniteleri bulmak mümkün hale gelmiştir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yönetmeliği

Elektrikli araç istasyonu yönetmeliği Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından “Şarj Hizmetleri Yönetmeliği” adıyla çıkarılmıştır. Yönetmelik genelinde elektrikli araç şarj istasyonları açmak isteyen girişimcilerin taşıması gereken şartlar açık bir şekilde belirtilmiştir.

Yönetmeliğe göre; öncelikle girişimcilerin anonim ya da limited şirketi sahibi olmaları gereklidir. Aksi halde bayilik alma hakları bulunmamaktadır. Ayrıca yatırımcı adayların yönetmelikte belirtilen miktarda bir teminat göstermesi gereklidir. Bu şartları karşılayan yatırımcı adaylarına incelemeler neticesinde uygun görüldüğü takdirde 49 yıl süre ile lisans verilmektedir.

Elektrikli Araç Şarj Kablosu

Elektrikli araç şarj kablosu, araç ile şarj istasyonu arasındaki bağlantıyı kuran önemli bir ekipmandır. Bir şarj istasyonu ile aracınızı şarj edebilmek için ihtiyacınız olan ekipmanlardan birisi de şarj kablosudur. Şarj kablosunun bir ucu şarj istasyonuna takılı olurken diğer ucu ise aracınızın akü girişine takılı olacaktır. Bu sayede şarj istasyonundan gelen elektrik enerjisi kablo sayesinde aracınızın aküsüne gönderilmektedir.

Elektrikli Araçlar Fonu

Elektrikli araçlar fonu; elektrikli araç üretimini yapan ya da bu üretime destek veren tüm kuruluşların gerek yurtiçinde gerekse yurt dışında sermaye piyasasına yatırım yapmasını sağlayan bir oluşumdur. Özellikle iş bankası elektrikli araç fonu, bu sistem üzerinde birçok şirkete yatırım alanı açmaktadır.

İş portföy elektrikli araçlar karma fon alımı hesabınızın olduğu bankanın internet şubesi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Elektrikli araçlar karma fon sayesinde özellikle uzun vadede elektrikli aaç üretimi yapan getiri elde etmesi mümkün hale gelmektedir.

Elektrikli Araç ÖTV

Elektrikli araç kullananların da tıpkı diğer yakıtlı araç kullanıcıları gibi ödemekle yükümlü olduğu vergiler vardır. Bu vergiler Katma Değer Vergisi, MTV ve ÖTV olmaktadır. Birçok dünya ülkesinde elektrikli araçlarda ötv indirimi olsa da Türkiye’de henüz bu konuda net ve dişe dokunur bir indirim söz konusu değildir.

Elektrikli araçların çevre dostu olması ve dolayısıyla da diğer araçlara göre çevreye minimum oranda zarar vermesi aynı şekilde elektrikli araçlarda ötv zammı oranlarının da daha düşük olmasını sağlamaktadır. Ancak 2022 yılının ikinci yarısında yapılan düzenleme ile matrahı 700 bin TL altında ve 160 kW altında olan araçlar için hesaplama yapılırken indirime gidilerek ÖTV oranı %10 olarak belirlenmiştir.

Elektrikli Araç Şarj Ücreti

Elektrikli araç şarj ücreti, her sene başında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenir. Genellikle dolar kuru üzerinden belirlenen şarj dolum fiyatı, saatlik süre ile baz alınarak hesaplanır. Ticari işletmeler olan elektrikli araç şarj istasyonları genelinde aynı zamanda istasyonların şarj süresine göre de ücretler değişmektedir.

Elektrikli Araç Şarj Süresi

Elektrikli araç şarj süresi, şarj noktasını oluşturan istasyonun teknik özelliklerine göre değişebilir. Öncelikle istasyonun AC mi yoksa DC mi olduğu bu süre üzerinde doğrudan etkilidir. Eğer şarj istasyonu AC tipi ise ortalama tam dolum süresi 8 saat civarında olmaktadır. Nitekim şarj istasyonu DC akım ise hızlı şarj istasyonları olarak da bilinen bu istasyonlar aracın özelliğine de bağlı olarak şarj süresini 4 saate kadar kısaltabilmektedir.

Elektrikli araç şarj istasyonları; yavaş, orta ve hızlı olarak nitelendirilir. Yavaş şarj istasyonları 3 kW enerji çıkışına sahiptir ve bu nedenle de şarj etme süresi 10 saati bulmaktadır. Dolayısıyla da genellikle gece şarjı için uygundur. Orta hızlı şarj istasyonları ise genellikle 22 kW enerji çıkışına sahip modellerdir ve yavaş istasyonlara göre şarj süreleri daha kısadır.

Elektrikli Araç Dönüşüm Kiti

Elektrikli araç dönüşüm kiti, yakıtlı çalışan yani içten yanmalı motoru olan araçların aynı zamanda elektrik enerjisi ile de çalışmasını sağlayan bir ekipmandır. Araba üretimi yapan firmalar, elektrikli araçlara artan ilgi sonucunda artık yakıtlı araçlara dönüşüm kiti takarak bu araçların aynı zamanda elektrikli araç haline de gelmesini sağlayabilmektedir.

Yakıt maliyeti konusunda da tasarruf yapmanızı sağlayan elektrikli araç dönüşüm kiti, tıpkı benzinli araçlara sonradan takılan LPG tüpü gibi sonradan takılabilmektedir. Bu sayede aracın doğaya verdiği zarar minimum seviyeye indirgenirken diğer yandan ciddi oranda da yakıt tasarrufu sağlamak mümkün hale gelmektedir.

Elektrikli Araç Kiralama

Elektrikli araç kiralama hizmetleri, elektrikli SUV araçların yaygınlaşmasıyla birlikte aynı oranda artmaya başlayan rent a car hizmetleri haline gelmiştir. Bu doğrultuda günümüzde birçok rent a car firmasında kiralamak üzere elektrikli araç modelleri de bulabilirsiniz.

Elektrikli Araç Motoru

Elektrikli araç motoru, aracın çalışmasını sağlayan önemli bir bileşendir. İnvertör, pil ve kontrolör gibi bileşenlerden oluşan elektrikli otomobillerin içerisinde bulunan önemli bileşenlerden birisi de motordur. Motor, arabanın pilinde ya da aküsünde bulunan elektrik enerjisi ile aracın çalışır hale gelmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla da motoru olmayan bir elektrikli aracın çalışabilirliğinden söz etmek mümkün olmayacaktır.

Meyve sıkacağı, çamaşır makinesi ve kurutucu gibi elektronik araçların temel parça bileşeni olan motor, elektrikli arabalarda da Kral Motor, Kuba Motor ve RKS Motor gibi farklı markaların adı altında kullanılmaktadır.

Elektrikli Araç Bataryası Fiyat

Elektrikli araç bataryası fiyatları, her elektrikli araç sahibi için önemli bir konudur. Zira, zaman zaman elektrikli arabalardaki bataryaların zaman aşımı ya da arıza gibi farklı nedenlerden dolayı değişmesi gerekmektedir.

Elektrikli arabaların piyasada sürüldüğü 2010’lu yıllarda henüz araçların yeni üretiliyor olmasına da bağlı olarak hammadde eksikliği ve üretim teknolojilerinin yetersizliği gibi nedenlerle dolar kuru üzerinden fiyatlandırılan bataryalar da son derece pahalı ücretler ile satılıyordu.

Elektrikli arabaların her gün daha çok tercih edilmesi ve talebin artmasıyla birlikte hem üretim ağı genişlemiş hem de üretim sistemi geliştirilerek hammadde sorunu ortadan kaldırılmıştır. Bu sayede 2010’lu yıllara kıyasla günümüzde elektrikli araba pil fiyatları bin dolar gibi fahiş fiyatlardan 150 dolara kadar inmiştir. Ancak her aracın bataryası farklı olduğundan fiyatlar da araçtan araca değişebilmektedir.

Elektrikli Araç Batarya Ömrü

Elektrikli araç bataryası, tıpkı telefon bataryası gibi araçların çalışması için gerekli enerji ihtiyacını sağlayan bileşendir. Haliyle aracın bataryası ne kadar kaliteli ve ne kadar uzun ömürlü ise şarj süresi ve performans gibi durumlar da aynı oranda kaliteli bir seviyeye ulaşacaktır.

Elektrikli araç batarya ömrü; bataryanın üretim malzemesine ve kullanılan süreye göre değişmektedir. Yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının ortalama 20 yıl kadar kullanılabileceğini gösterse de elektrikli araç üretimi yapan tüm markalar, iyi bir performans ve aracın güvenliği için bataryaların maksimum 10 yıl ara ile değiştirilmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Haritası

Elektrikli otomobil şarj istasyonları, Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde ve birçok ilçelerinde bulunmaktadır. Bu sayede gerek şehir içi gerekse şehirlerarası yolculuklarınıza hız kesmeden devam edebilmek için araçlarınızın şarjını Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonları haritası üzerinden size en yakın noktayı bularak doldurabilirsiniz. Google üzerinden cihazınızın konum erişimine izin vererek haritayı kolayca görmeniz mümkün olacaktır.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçların son yıllarda fazlasıyla popüler hale gelmesi aynı zamanda Türkiye’de elektrikli araç sayısının da giderek artmasına ortam hazırlamıştır. Dolayısıyla da tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye de elektrikli araç üreten firmalar barındırarak bu konuda dev yatırımların altına imzasını atan ülkeler arasında yer almaya başlamıştır.

Uzun vadede içten yanmalı yani yakıtlı araçların yerini tamamen alacağı öngörülen elektrikli araçlar, bu bağlamda firmalar için önemli bir yatırım kapısı haline gelmiş ve her marka kendi imzası ile onlarca farklı modelde elektrikli araba üretimi yapmaya başlamıştır. Türkiye’de de bu noktada satılan birçok elektrikli araç modeli vardır.

Mercedes Benz ve Porsche gibi markaların yanı sıra Fiat, Hyundai, Ford, Nissan ve Citröen gibi markaların elektrikli araç modelleri Türkiye’de en çok satılan modellerin başında gelmektedir.

Tam Elektrikli Araçlar

Tam elektrikli araçlar, içerisinde içten yanmalı motor olmayan ve çalışmak için tüm enerji ihtiyacını elektrik gücünden karşılayan araçlardır. Klasik araçlarla karşılaştırıldığında elektrikli araçlarda içten yanmalı motor yerine elektrik motoru ve batarya vardır. Bu özellikleri sayesinde çevreye verdiği zarar minimuma indirgenirken diğer yandan da büyük oranda yakıt tasarrufu yamanızı sağlar. Regal Raptor, Volta, DMA, Huawei, DS, Mitsubishi başta olmak üzere birçok araba markası tam elektrikli araç üretimi yapmaktadır.

Elektrikli Araç Menzil

Elektrikli araba menzili, aracın bir dolu batarya ile yapabileceği en uzun mesafeyi ifade eden bir terimdir. Şunu belirtmek gerekir ki; içten yanmalı motorlu yani yakıtlı arabalara göre istisnalar olsa da genel olarak tam dolu batarya ile elektrikli araçların yapacağı mesafe daha kısa olmaktadır. Fakat aracın batarya özelliği ve modeli gibi faktörler elektrikli otomobillerin yapacağı menzil üzerinde doğrudan etkilidir.

Ortalama olarak standart şekilde üretilen elektrikli araçların menzili 400 km dolaylarındadır. Ancak pil kapasitesi yüksek ve teknik özellikleri uç noktada olan elektrikli araba modelleri arasında 1000 km’ye kadar menzil yapan araçların da olduğunu söyleyebiliriz.

Elektrikli Araçlar Ne Kadar Yakar?

Elektrikli araçlar çevre dostu olduğu gibi aynı zamanda da elektrik enerjisiyle çalıştıkları için yakıtlı araçlara göre son derece tasarruflu modellerdir. Bu nedenle de her durumda içten yanmalı araçlara göre daha az yaktığını söylemek mümkün olmaktadır. Standart özelliklerde üretilmiş olan bir elektrikli araç tam dolu batarya ile düz yolda 100 km hızla gittiğinde 17 kW elektrik enerjisi harcar. Aynı koşullarda bir yakıtlı arabanı yakacağı yakıt ise 6 litredir. Dolayısıyla da bu durumda iki araç arasında yakıt fiyatları ciddi oranda değişmektedir.

Elektrikli Mini Araç

Elektrikli mini araç modelleri, genel olarak 2 kişi kapasitesi ile tasarlanarak üretilmiş olan ve 3 tekerlekli olarak da üretimi yapılabilen modellerdir. 4 tekerlekli ve kişi kapasitesi fazla dolayısıyla da büyük olan elektrikli araçlara göre küçük olduğundan beygir ve çekiş gücü de düşüktür. Aynı zamanda geniş araçlara göre elektrikli mini araç modelleri daha düşük menzile sahiptir.

En ucuz elektrikli araç arayanların çoğu zaman ilk tercihi olan bu modeller, her ne kadar menzili ve beygir gücü düşük olsa da otonom sürüş kabiliyetini gösteren ve tasarımı ile dikkat çeken modeller olmaktadır. Yoyo, Smart, Zoop ve Opel markaları mini elektrikli araç konusunda en çok tercih edilen markaların başında gelmektedir.

Elektrikli Araç Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli araç şarj üniteleri, çalışmak için elektrik enerjisine ihtiyaç duyan araçların şarj edilmesini sağlayan teknolojik sistemlerdir. Bu sistemler doğru akım (DC) ve alternatif akım (AC) olmak üzere iki farklı şekilde üretilir ve her iki sistemin de teknik özellikleri farklılık gösterir. Bu iki akım tipi arasındaki en önemli fark ise elektrikli araç şarj süresi olmaktadır.

Elektrikli arabaları şarj edebilmek için araç ile şarj istasyonu arasında kablo ile bağlantı kurmak gereklidir. Ayrıca elbette şarj istasyonundan araca elektrik enerjisi gelebilmesi için istasyonunun mutlaka prize takılı olması gereklidir. Bu sayede aracınızın şarjı dolmaya başlayacaktır. Elektrikli araç şarj istasyonu kurmakla veya aracınızı nasıl şarj edeceğinizle ilgili yardım alabilirsiniz.

Elektrikli Araç Kaç Km Gider?

Elektrikli araç yakıt tüketimi, tıpkı içten yanmalı motorlarda olduğu gibi aracın motor gücüne bağlı olarak değişmektedir. Elektrikli aracın motor gücü, batarya ve pil özellikleri gideceği km yani menzili belirleyen önemli belirleyicilerdir. Her ne kadar içten yanmalı motorlar kadar uzun menzile sahip olmasa da yüksek performansa sahip olan ve 1000 km gidebilen modellerin üretimi de günümüzde yapılmaktadır.

Elektrikli Araç Kredisi

Elektrikli araç kredisi, hemen hemen her bankanın çevre dostu olan elektrikli araçların alımını kolaylaştırmak için sunduğu kredi teklifleridir. Her banka elektrikli araç alımı için sizlere avantajlı birçok farklı kredi paketleri sunmaktadır. Bu krediler sayesinde elektrikli araba alırken nakit ihtiyacınızı kolay ödeme yöntemleri ile karşılayabilirsiniz.

Elektrikli Araç Çalışma Prensibi

Elektrikli araç çalışma prensibi, elektriğin hareket enerjisine dönüştürülmesi üzerine kurulmuş olan bir sistemdir. Elektrikli araç şarj istasyonuna bağlandığı takdirde şarj kablosu yardımıyla prizdeki elektrik akımı aracın aküsüne gönderilir ve böylece araç şarj olarak çalışma için gerekli enerjiyi karşılamış olur.

Elektrikli aracın gaz pedalına basıldığında bataryada bulunan elektrik enerjisi, elektrik motoruna gönderilir ve bu sayede elektrik motoru enerjiyi algıladığı anda aracın tekerlekleri dönmeye başlar ve araç bu şekilde çalışmış olur.

Elektrikli Araçların Avantajları

Elektrikli araçların avantajları oldukça fazladır. Öncelikle tamamen elektrik enerjisi ile çalışan bu araçlar doğaya karbon salınımını da minimuma indirdiği için çevreye zarar vermediğinden son derece çevre dostudur. Sıfır karbon salınımı ile doğa dostu olan bu araçların sesleri yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla da hava kirliliğinin yanı sıra aynı zamanda doğadaki ses kirliliğini de önlemektedir.

Tüm bunların yanı sıra kullanıcılara otonom sürüş keyfi sunan elektrikli araçların gerek dolum gerekse bakım maliyeti ise içten yanmalı motora sahip klasik araçlarla kıyaslandığında oldukça düşük olmaktadır. Ayrıca, çoğu kişi elektrikli araba evde şarj edilir mi diye merak etse de bu sorunun cevabı kesinlikle evettir.

Elektrikli Araç Dezavantajları

Elektrikli araç dezavantajları da avantajları kadar fazladır. Öncelikle halen geliştirilmekte olan elektrikli araçların net bir piyasası olmadığından belirsiz bir piyasaya sahiptir. Bununla birlikte eğer hızlı şarj istasyonunuz yok ise aracınızın tam dolum süresi 8 ila 10 saat gibi uzun bir süreye tekabül edecektir.

Tüm bunların yanı sıra elektrikli araçların en büyük dezavantajlarından birisi de yüksek fiyatlı olmalarıdır. Klasik araçlara kıyasla daha yüksek fiyatlara satılan bu modeller için yüksek fiyatlar da özellikle alıcılar için ciddi bir dezavantaj haline gelmektedir.

Elektrikli Araç Engelli İndirimi

Elektrikli araç engelli indirimi, engelli olan ve aynı zamanda engelli raporunun belirli bir oranın üzerinde olan kişilere uygulanmaktadır. Eğer söz konusu engelli raporunun oranı %90 ve üzeri ise ÖTV’den muaf olarak elektrikli araç satın almak mümkün olabilmektedir.

%90’ı bulmayan engelli raporu olanlar ise her sene belirlenen fiyat sınırının altında kalan araçları ÖTV indirimden faydalanarak satın alabilmektedir.

Elektrikli Araç ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Elektrikli Araç Kaç Liraya Şarj Olur?

Elektrikli araç şarj ücretleri her sene EPDK tarafından dolar kuru üzerinden belirlendiğinden fiyatlar 2 ila 8 dolar arasında değişebilmektedir.

Elektrikli Araçlar Evde Şarj Edilir mi?

Bireysel kullanıma uygun olan şarj istasyonları sayesinde evinizin bahçesinde ya da otoparkında aracınızı şarj edebilirsiniz.

Elektrikli Araçlar Ne Kadar Yakıyor?

Tam elektrikli bir araç, tam dolu batarya ile düz bir yolda 100 km hızla gittiğinde 17 kW elektrik yakmaktadır.

Elektrikli Araç 100 Km maliyeti Ne Kadar?

Elektrikli aracın 100 km’de 17 kW enerji harcadığı düşünüldüğünde; prize elektrikli aracın 17 kW ile şarj edilmesi düşük tarifen hesaplandığında 30 küsür TL gibi bir rakama denk gelmektedir.

Elektrikli Araçlarda Şanzıman Var mı?

Elektrikli arabalarda içten yanmalı motor yerine elektrik motoru olduğundan çalışmak için şanzıman ihtiyacı duymaz.

Elektrikli Araçlar Ne Kadar Sürede Şarj Oluyor?

Elektrikli araçların şarj süreleri; şarj istasyonlarının akım tipine ve aracın teknik özelliklerine göre değişir. AC tipi orta hızlı bir şarj istasyonu 8 saat gibi sürede dolum yaparken DC tipi hızlı şarj istasyonları 4 saatte dolum yapabilmektedir.

Elektrikli Araçlar Nerede Şarj Edilir?

Elektrikli araçlar, evinizin bahçesinde ve otoparkınızda şarj edilebileceği gibi elektrikli araç şarj istasyonlarında da şarj edilebilmektedir.

Elektrikli Araçlar Kaç Dakikada Şarj Oluyor?

Elektrikli araçların şarj dolum süresi istasyonun ve aracın teknik özelliklerine göre değişmektedir. Hızlı şarj istasyonları şarj süresini 1 ila 4 saate kadar düşürebilmektedir.

Elektrikli Araçların Petrol Yakıtlı Araçlardan Farkı Nedir?

Elektrikli araçlar, elektrik motoru ile çalışırken petrol yakıtlı araçlar içten yanmalı motor sayesinde çalışmaktadır.

Elektrikli Araç Vergisi Ne Kadar?

Elektrikli araç vergisi, her yıl yeniden düzenlenmektedir. Ancak 160 kW altı olan ve 700 bin TL altında matraha sahip olan elektrikli araçların vergileri daha düşük olmaktadır.

Elektrikli Araçlar Neden Kendini Şarj Etmiyor?

Elektrikli araçların kendi kendilerini şarj etmemesinin temel nedeni verimliliği düşürmemektir. Eğer bu araçlar kendi kendin şarj eder ise sürtünme kuvvetine bağlı olarak araç yavaşlamaya başlayacağından verimlilik düşecektir.

Elektrikli Araç MTV Ne Kadar?

Elektrikli araç modelleri için MTV, petrol yakıtlı taşıtların MTV oranının ¼’ü olmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır