2017 ales sınav süresi / ALES'te köklü değişiklik - Son Dakika Eğitim Haberleri | NTV Haber

2017 Ales Sınav Süresi

2017 ales sınav süresi

2017 ALES sınav sonuçları açıklandı: ÖSYM giriş sayfası

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, ALES sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Buna göre; Sınava 248 bin 82 kişi başvurdu, 221 bin 895 kişi sınava girdi. Sınava giremeyen kişi sayısı ise 26 bin 187 kişi olarak açıklandı. 235 kişinin sınavı geçersiz sayıldı. Sözel testinde ortalama puan 27,824, sayısal testinde ortalama puan 17,066 olarak açıklandı. Standart sapma puanında ise sayısal testi ağır bastı: Standart sapma puanında Sayısal testinde 12,011, sözel testinde ise 9,735 olarak açıklandı.

ALES SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

ADAY SONUÇ SAYFASINDA HANGİ BİLGİLERİ GÖRECEK?

Sınav merkezinin yaptığı resmi açıklama: Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

SONUÇLARIN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

Yüksek Öğretim Kurulu’nun yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı sonuçları, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak. Ayrıca yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacaktır.

2018 ALES SINAVI NE ZAMAN?

 ALES PUANI ÖNEMİ NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir.
Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.

SADECE PUAN YETERLİ OLUR MU?

İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır. 80 puan altında alanlar yeterlilik programlarına katılma hakkına sahip değildir.

ALES'te sistem değişti

DUVAR - Yükseköğretim Kurulu ALES'te değişiklik yaptı. Yapılan değişikliklere göre, dört testli sınav iki testli sınava dönüştürüldü. Testlerin içeriğinde düzenlemeye gidildi. Sınav süresi kısaltıldı ve ALES geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı

Memurlar.net sitesinde yer alan habere göre, ALES'te yapılan yeni düzenlemeler şöyle;

1- ALES'te test sayılarında azaltmaya gidilmiştir. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirilmiş olup yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırılmıştır.

2- Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılmıştır. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

3- Yeni ALES'te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50'şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.

4- Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.

5- ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartılmıştır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır