data analisti ne iş yapar / Veri analistleri için eğitim | Microsoft Learn

Data Analisti Ne Iş Yapar

data analisti ne iş yapar

Veri Analisti (Data Analyst)

Veri Analizi nedir?

Veri analizi bugün birçok sektörde ihtiyaç duyulan bir süreçtir. Bilimden bilişim sektörüne, şirketlerin üretim faaliyetlerinden pazarlama stratejilerine kadar pekçok alanda bugün veri analizine ihtiyaç duyulmaktadır. Kısaca mevcut verilerin toplanarak, sınıflandırılması, belli yöntemlerle incelenip anlamlı sonuçlara ulaşma sürecidir.

Veri Analisti (Data Analyst) kimdir ne iş yapar?

Esasen bir veri analisti birçok farklı alanda istihdam edilebilmektedir. Verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır. Bir veri analisti, çok çeşitli verileri ayrıntılı olarak değerlendirir ve bunları ilgili yerlere sunmak için çaba harcar. İhtiyaca göre veriler sıralanabilir, sınıflandırılabilir, tablo haline getirilebilir veya bir grafiğe dönüştürülebilir.

Veri Analisti ve Veri Bilimcisi farkı nedir?

Kısaca belirtmek gerekirse, bir veri analisti mevcut verilerden bir anlam çıkarırken bir veri bilimcisi, analistler tarafından kullanılacak verileri yakalamanın ve analiz etmenin yeni yolları üzerinde çalışır. Yani bir veri bilimcisi, veri analistten farklı olarak verileri anlamak için tamamen yeni bir yaklaşım ve bakış açısı getirmeye çalışır. Birçok veri analisti, tecrübe kazanıp, programlama ve matematik becerilerini geliştirdikten sonra kariyerine veri bilimcisi olmaya devam ediyor.

Veri Analisti olmak için ne yapmalıyım?

Öncelikle matematik ve istatistik alanlarına yatkınsanız ve bilgisayar programlamayı seviyorsanız bu alanda kariyer sizin için uygun olabilir. Veri analisti olmak için bilgisayar konusunda bir bölümden mezun olabileceğiniz gibi, istatistik, matematik ve bazı diğer mühendislik bölümleri ile işletme ve iktisat mezunu olmak da bu alanda kariyer yapmanızı kolaylaştıracaktır. Veri analisti kariyerinize Python programlama dili öğrenerek başlayabilirsiniz. Bu konuda gerek Türkçe gerek İngilizce çok sayıda online eğitime ücretsiz erişebileceğiniz gibi ücretli bir sertifika programına katılıp, sertifikayı CV’nize eklemek de iş bulmanızı kolaylaştıracaktır. Bunların yanısıra istatistik ve matematik bilgisi, R, Python, SQL dilleri ve veri görselleştirme konularına yoğunlaşmalısınız.

Veri Analisti hangi programlama dillerini bilmelidir, hangi kütüphaneler kullanılıyor?

Veri bilimi konusunda öncelikle Python ve R dillerini bilmeniz gerekir, ayrıca Java ve C++ bilmeniz de önemlidir.

Veri Analisti Kursunda hangi konular öğretiliyor?

Bazı kurslar eğitime temel bilgisayar bilgilerinde başlarken, bazıları temel bilgileri bildiğinizi varsayarak direk programlama konuları ile başlarlar. Genel olarak bir veri bilimcisi olmak için aşağıda sıralanan konularda eğitim almanızda fayda vardır. Temel düzeyde Linux, HTML, GIT, CSS, SQL bilgisi İstatistik Python ile Data Analizi Veri temizliği Veri tabanı tasarımı ve modelleme Veri görselleştirme

Veri Analisti iş bulma imkanları nelerdir?

Dünyada nitelikli veri analistleri en çok aranan yazılımcılardandır. Talebin çok olması ve gerçekten işini iyi yapabilen insanların sınırlı sayıda olmasından dolayı, veri analistleri giriş seviyesinde bile çok yüksek maaşlarla iş bulabilmektedirler.

Veri Analisti alanında İngilizce şart mı?

Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi bu alanda da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.

Veri Analisti Nedir?

Veri Analisti Ne Demek?

Veri analisti; şirket kayıtlarında bulunan verileri, bilgisayar aracılığıyla analiz edip yorumlayan ve daha sonra bu verileri raporlayan kişiye verilen mesleki unvandır. İstatistik tespit etme, veri işleme ve analiz etme veri analistlerinin işidir.

Veri Analisti Ne İş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Pek çok sektörde ihtiyaç duyulan veri analistlerinin başlıca görevleri şöyledir:

  • Verilerin analiz ve ölçüm yöntemlerini tespit etmek,
  • Yaptığı ölçümlerden elde ettiği verileri daha anlaşılır hale getirmek,
  • Şirketlerin mali kayıtlarını araştırmak,
  • Sade ve kullanışlı çözümlerle iş yapmak,
  • Kurumsal şirketler arasında iletişim sağlamak,
  • İş ihtiyaçlarını belirlemek,
  • Amaç ve hedefleri karşılayan çözümler üretmek.

Veri Analisti Olmak İ&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Veri analisti bölümü üniversitelerde bulunmamaktadır. Veri analisti olmak isteyen bireyler, üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan Matematik Bölümü, Bilgisayar Bilimi Bölümü, İstatistik Bölümü, Ekonomi Bölümü gibi alanlardan mezun olup bu mesleği icra edilebilir.

Veri Analistinde Olması Gereken &#;zellikler

Veri analisti, çalıştığı firmaya hem stratejik hem de taktiksel destek verir. Firmaya iş değeri kazandırır. Her kaynaktan toplanan bilgileri analiz eder. Özel sektör ve kamu sektöründe çalışmasıyla firmaya avantaj kazandıran veri analistlerinin başlıca nitelikleri şunlardır:

  • MS Office programlarını iyi bilmek,
  • Lisans ya da yüksek lisans mezunu olmak,
  • İyi derecede hem sözlü hem de yazılı İngilizce bilgiye sahip olmak,
  • Minimum 1 yıl deneyim sahibi olma gibi özelliklere sahip olmak,
  • Yeterli teknik bilgiye sahip olmak,
  • SPSS gibi analitik programlara yatkın olmak,
  • Yeni model ve teknikler üzerinde araştırma yapmak,
  • Sürekli öğrenme yetenek ve isteğine sahip olmak,
  • İletişim yeteneği gelişmiş olmak.

Veri analisti

Veri analisti, veri analizi araçlarını kullanarak bilgileri inceleyen kişidir. Ham verilerden elde ettikleri anlamlı sonuçlar, işverenlerinin veya müşterilerinin çeşitli gerçekleri ve eğilimleri belirleyerek önemli kararlar almasına yardımcı olur. Bir veri analisti, bir soruyu yanıtlamak veya bir sorunu çözmek için veri kümelerini toplar, temizler ve yorumlar. İşletme, finans, ceza adaleti, bilim, tıp ve hükûmet dahil olmak üzere birçok sektörde çalışabilirler. Bir işletme bir sonraki reklam kampanyasında ne tür müşterileri hedeflemelidir? Hangi yaş grubu belirli bir hastalığa karşı en savunmasızdır? Hangi davranış kalıpları finansal dolandırıcılıkla bağlantılıdır? Bunlar, bir veri analisti olarak yanıtlamak zorunda kalabileceğiniz soru türleridir.[1] Veri analistleri, soruları yanıtlamak ve sorunları çözmek için verilerin nasıl kullanılabileceğini belirlemektedir. Trendleri belirlemek ve gelecekle ilgili tahminlerde bulunmak için şu anda neler olduğunu incelemekte ve tıpkı bir dedektif gibi çalışmaktadırlar. Veri analistleri, genellikle bilgisayar sistemlerini ve hesaplama uygulamalarını kullanır. Olgular ve sayılar başlangıç ​​noktasıdır, ancak en önemlisi bunların ne anlama geldiğini anlamak ve bulguları ilginç bir şekilde grafikler, çizelgeler, tablolar ve grafikler kullanarak sunmaktır.

Veri analistlerinin yalnızca verileri deşifre etme değil, yıldan yıla veya çeşitli departmanlar arasında bakıldığında sayılardaki farklılıkların ne anlama geldiğini raporlama ve açıklama becerisine sahip olmaları gerekir. Veri analistlerinden çoğu zaman sayıların neden böyle olduğu konusunda en iyi anlayışa sahip kişiler olduğu için, genellikle proje yöneticilerine ve bölüm başkanlarına belirli veri noktaları ve bunların belirli bir süre içinde nasıl değiştirilebileceği veya iyileştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunmaları istenir.[2]

Veri analistlerinin genel görevleri şunlardır:[3]

  • Gerekli verileri çıkarmak için gelişmiş bilgisayarlı modeller kullanmak bozuk verileri kaldırma
  • Verilerin kalitesini değerlendirmek için ilk analiz yapmak
  • Verilerin anlamını belirlemek için daha fazla analiz yapmak
  • Ek veri taraması sağlamak için son analiz yapmak
  • Analizlere dayalı raporların hazırlanması ve yönetime sunulması

Genel veri analistleri işverenleri:

  • Bankalar
  • Uzman yazılım geliştirme şirketleri
  • Danışmanlıklar
  • Telekomünikasyon şirketleri
  • Kamu sektörü kuruluşları
  • Sosyal medya uzmanları
  • Kolejler ve üniversiteler
  • İlaç firmaları
  • Üreticiler

Kaynakça[değiştir

Veri bilimi, veriyle ilgili diğer rol ve alanların tamamını kapsayan bir terimdir. Bunlardan bazılarına göz atalım:

Veri bilimi ile veri analizi arasındaki fark nedir?

Bu terimler bazen birbirinin yerine kullanılmakla birlikte, veri analizi aslında veri biliminin bir alt kümesidir. Veri bilimi, toplamadan modellemeye ve öngörülere kadar tüm veri işleme adımlarını kapsayan bir çatı terimdir. Öte yandan veri analizi, temelde istatistik, matematik ve istatistiksel analiz alanlarıyla ilgilenir. Veri bilimi ise sadece veri analizine değil, kuruluş verilerinin çizdiği büyük resme odaklanır. Çoğu iş yerinde veri bilimciler ve veri analistleri, ortak iş hedefleri doğrultusunda birlikte çalışır. Bir veri analisti zamanının daha büyük bir bölümünü rutin analizlere harcayarak düzenli raporlar sağlayabilir. Bir veri bilimci verilerin depolanma, değiştirilme ve analiz edilme biçimini tasarlayabilir. Kısaca bir veri analisti mevcut verileri anlamlı hale getirirken, bir veri bilimci ise analistlerin kullanacağı verilerin işlenmesi için yeni yöntem ve araçlar oluşturur.

Veri bilimi ile iş analizi arasındaki fark nedir?

Veri bilimi ile iş analizi kısmen örtüşmekle birlikte, temel fark alanlardaki teknoloji kullanımıdır. İş analistleriyle kıyaslandığında, veri bilimciler veri teknolojisiyle daha yakından çalışır. İş analistleri ise iş ile BT arasındaki boşluğu doldurur. İş vakalarını tanımlar, paydaşlardan bilgi toplar veya çözümleri doğrularlar. Öte yandan veri bilimciler, iş verileriyle çalışmak için teknolojiden yararlanır. Programlar yazabilir, modeller oluşturmak için makine öğrenimi teknikleri uygulayabilir ve yeni algoritmalar geliştirebilirler. Veri bilimciler sadece sorunu anlamakla kalmaz, aynı zamanda soruna çözüm getiren bir araç oluşturabilir. İş analistlerinin ve veri bilimcilerin aynı ekipte çalışması, zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. İş analistleri, veri bilimcilerin ürettiği çıktıyı alarak bunu tüm işletmenin anlayabileceği bir hikayeye dönüştürür.

Veri bilimi ile veri mühendisliği arasındaki fark nedir?

Veri mühendisleri, veri bilimcilerin verilere erişmesine ve verileri yorumlamasına olanak tanıyan sistemleri oluşturur ve bu sistemlerin bakımını yapar. Bir veri bilimciye kıyasla, altta yatan teknolojiyle daha yakından çalışır. Bu roldeki kişiler genellikle veri modelleri oluşturur, veri işlem hatları inşa eder ve ayıklama, dönüştürme, yükleme (ETL) süreçlerini gözetim altında tutar. Veri mühendisi, kuruluşun yapısına ve büyüklüğüne bağlı olarak büyük veri depolama, akış ve işleme platformları (ör. Amazon S3) gibi ilgili altyapıyı da yönetebilir. Veri bilimciler, tahmine dayalı modeller oluşturmak ve eğitmek için veri mühendislerinin işlediği verileri kullanır. Sonrasında veri bilimciler, yeni kararların alınabilmesi için sonuçları analistlere verebilir.

Veri bilimi ile makine öğrenimi arasındaki fark nedir?

Makine öğrenimi, makineleri insanların yaptığı biçimde verileri analiz etmeleri ve bu verilerden ders çıkarmaları için eğitme bilimidir. Veri bilimi projelerinde verilerden otomatik öngörüler edinirken kullanılan yöntemlerden biridir. Makine öğrenimi mühendisleri bilgi işlemde, algoritmalarda ve makine öğrenimi yöntemlerine özgü kodlama becerilerinde uzmanlaşır. Veri bilimciler verileri işlemek için makine öğrenimi yöntemlerini birer araç olarak kullanabilir veya diğer makine öğrenimi mühendisleriyle yakından çalışabilir.

Veri bilimi ile istatistik arasındaki fark nedir? 

İstatistik, nicel verileri toplamayı ve yorumlamayı amaçlayan, matematiğe dayalı bir alandır. Veri bilimi ise çeşitli biçimlerdeki verilerden bilgi ayıklamak için bilimsel yöntem, süreç ve sistemleri kullanan, çok disiplinli bir alandır. Veri bilimciler, istatistik dahil olmak üzere birçok farklı disiplinden yöntemler kullanır. Ancak bu alanların kullandığı süreçler ve üzerinde çalıştığı sorunlar farklıdır.  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.