giresun üniversitesi bütünleme sınav tarihleri / Şebinkarahisar Teknik Bilimler M.Y.O. | Giresun

Giresun Üniversitesi Bütünleme Sınav Tarihleri

giresun üniversitesi bütünleme sınav tarihleri

16/8/2011 tarihli ve 28027 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4

(1) Üniversiteye bağlı yükseköğretim programlarına; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yerleştirilen öğrenciler ile özel sınavlarla kabul edilen öğrencilerin kesin kayıtları Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde yapılır. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Uzaktan eğitim öğrencileri hariç, öğrenci kesin kaydını kendisi yaptırmak zorundadır. Üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt-kabulleri Rektörlükçe belirlenen esaslara göre ilgili birim tarafından yürütülür.

(2) Haklı ve geçerli bir mazereti olmadan zamanında başvurmayan ve istenen belgeleri tamamlamayan öğrenci kayıt hakkını kaybeder. Kaydını yaptıran öğrenciye, eğitim-öğretim süresince geçerli olmak üzere Üniversitenin öğrenci kimlik kartı verilir. Öğrenciliği sona eren öğrenciler kimlik kartlarını bağlı olduğu birime teslim eder. Kimlik kartı kaybolan veya kullanılamayacak derecede yıpranmış olan öğrenciye bağlı olduğu birime yazılı olarak başvurması halinde, Üniversite tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde aynı dönemde geçerli olacak yeni kimlik kartı verilir.

(3) Yazılı isteği üzerine kaydını sildiren öğrenci, ÖSYM tarafından yeniden yerleştirilmediği sürece Üniversiteye tekrar kaydolamaz.”

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Kayıt yenileme süresinde kaydını yenilemeyen öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ekle-sil haftasında kayıt yenileyebilirler. Ancak, öğrencinin tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen sağlık problemi nedeni ile kaydının yenilenememesi halinde ilgili yönetim kurulunun kararıyla ve geçen süre devamsızlıktan sayılmak suretiyle kaydı yenilenebilir. Bu süre, hiçbir koşulda akademik takvimde belirtilen ara sınav haftasının sonunu geçemez.”

Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9

(1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt oldukları programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.

(2) Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.

(3) Azami süreleri dolduran son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu iki ek sınav hakkı, bu derslerin bitirme ve bütünleme sınav dönemlerinin ardından yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan Birinci Ek Sınav ve İkinci Ek Sınav adlarıyla tüm dersler için kullandırılır. Bu sınavlardan sonra başarısız ders sayısını beş derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, yıl esasına göre eğitim-öğretim yapan birimlerde iki eğitim-öğretim yılı; bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.

(4) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenciler, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamazlar. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdikleri ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(5) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri hâlde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için ilişiği kesilen hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları hâlinde her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranların kayıtları yeniden yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.

(6) Öğrenim süresinin hesaplanmasında kayıt dondurma süreleri dikkate alınmaz; ancak Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğretim süresinden ve devamsızlıktan sayılır. Uzaklaştırma cezası alan öğrenciler katkı payı veya öğrenim ücretini öderler.”

Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrencilerin bir yarıyılda alabileceği ders veya uygulamaların AKTS kredilerinin toplam sayısı, kayıtlı oldukları öğretim programındaki yarıyıl başına ortalama AKTS kredisinin %50 fazlasını aşamaz. Mezun durumunda olan öğrencilerin bir yarıyılda alabileceği ders veya uygulamaların AKTS kredilerinin toplam sayısı, kayıtlı oldukları öğretim programındaki yarıyıl başına ortalama AKTS kredisinin %60 fazlasını aşamaz.”

Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, ilgili yönetim kurulu önceden okuduğu dersleri içeriklerine göre değerlendirerek; hangilerinden muaf tutulacağına karar verir. Bu takdirde bulunduğu sınıfta alması gereken toplam kredi miktarının en az 2/3’ünden muaf olan bir öğrencinin intibak ettirileceği bir üst sınıf belirlenir. Bu durumda intibak ettirilen süre azami öğrenim süresinden düşülür. Muaf tutulan derslerin Üniversitede uygulanan AKTS kredileri karşılığı esas alınır. Muafiyet taleplerinin Üniversiteye ilk kayıt olunan öğretim yılında derslerin başlamasından itibaren on iş günü içinde yapılması gerekir.”

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Bu Yönetmelik hükümlerini Giresun Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
TarihiSayısı
16/8/201128027
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
TarihiSayısı
1-15/6/201228324
2-5/2/201328550
3-4/2/201428903
4-16/6/201429032
5-14/7/201529416
Yeterlilik Kodu

TR00313495

Yeterlilik Adı

Moda Tasarımı Ön Lisans Diploması

Sorumlu KurumGiresun Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiGiresun Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.giresun.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5

Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

TYÇ Seviyesi5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Moda, iç ve endüstriyel tasarım
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Moda Tasarım alanlarındaki temel kavramları anlamak.
  • Tasarım ve sanat dilini kullanarak görsel iletişim sorunları için alternatif çözümler yaratabilmek.
  •  Moda tasarım ürünlerinde ve ilgili sanatlarda kullanılan malzeme bilgisine sahip olmak.
  • Estetik becerisi ve algısı gelişmiş, ortaya çıkan fikirleri görsel bir mesaja çevirebilme yeteneği.
  • Estetik ve teknik beceriler hakkında görüş sahibi olabilme ve tasarım taleplerine yaratıcı sonuçlar ve çözümler üretebilme yeteneği.
  • Konusuyla ilgili tasarım çalışmalarını eleştirisel analiz edebilme ve değerlendirebilme yeteneği edinme.
  • Titiz ve disiplinli çalışma alışkanlığı kazanmak.
  • Taslakları uygulayabileceği teknik yetkinliğe kavuşmak, tasarım için gerekli bilgisayar programlarını kullanabilmek.
  • Etik değerlere bağlı kalmak. Sosyal adaleti, kalite kültürünü ve kültürel değerleri korumak.
  • Yaşam boyu öğrenme isteği taşımak ve buna zaman ayırmak,
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Vize Sınavı, Final Sınavı ve Bütünleme Sınavı

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Başarma Şartları-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olanlar, "Yardımcı Kostüm Tasarımcısı" unvanını alırlar. Mezunların istihdam alanlarının bazıları şöyledir: Film stüdyolarının kostüm atölyeleri, televizyon kanallarına bağlı çalışan kostüm atölyeleri, Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Müdürlüklerine bağlı kostüm atölyeleri, ayrıca Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Belediye Tiyatrolarındaki kostüm atölyeleri (gerekli şartlar yerine getirildiğinde kadrolu olarak da çalışma olanakları vardır), özel tiyatroların kostüm atölyeleri. Bunun yanında Antalya ve çevresinde yer alan otellerin animasyon gösterileriyle, karnaval gösterilerinde ve fuar tanıtımlarında kullanılan kostümlerin hazırlanmasında da Yardımcı Kostüm Tasarımcısı Ve Uygulayıcısı olarak çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç

Yeterlilik Kodu

TR00313495


Yeterlilik Adı

Moda Tasarımı Ön Lisans Diploması


Öncelikli Olmayan Adlar

-


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

  • Moda Tasarım alanlarındaki temel kavramları anlamak.
  • Tasarım ve sanat dilini kullanarak görsel iletişim sorunları için alternatif çözümler yaratabilmek.
  •  Moda tasarım ürünlerinde ve ilgili sanatlarda kullanılan malzeme bilgisine sahip olmak.
  • Estetik becerisi ve algısı gelişmiş, ortaya çıkan fikirleri görsel bir mesaja çevirebilme yeteneği.
  • Estetik ve teknik beceriler hakkında görüş sahibi olabilme ve tasarım taleplerine yaratıcı sonuçlar ve çözümler üretebilme yeteneği.
  • Konusuyla ilgili tasarım çalışmalarını eleştirisel analiz edebilme ve değerlendirebilme yeteneği edinme.
  • Titiz ve disiplinli çalışma alışkanlığı kazanmak.
  • Taslakları uygulayabileceği teknik yetkinliğe kavuşmak, tasarım için gerekli bilgisayar programlarını kullanabilmek.
  • Etik değerlere bağlı kalmak. Sosyal adaleti, kalite kültürünü ve kültürel değerleri korumak.
  • Yaşam boyu öğrenme isteği taşımak ve buna zaman ayırmak,

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Vize Sınavı, Final Sınavı ve Bütünleme Sınavı


Detaylı Bilginin Kaynağı

Giresun Üniversitesi Bilgi Paketi





TYÇ Seviyesi

5

Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.


Sınıflandırma (Tematik Alan)

Moda, iç ve endüstriyel tasarım



Sorumlu Kurum

Giresun Üniversitesi


Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi

Giresun Üniversitesi



Bilgi Kaynağı

Giresun Üniversitesi




Sınıflandırma (Meslek Kodu)

-


İlişki Türü

Bu programdan mezun olanlar, "Yardımcı Kostüm Tasarımcısı" unvanını alırlar. Mezunların istihdam alanlarının bazıları şöyledir: Film stüdyolarının kostüm atölyeleri, televizyon kanallarına bağlı çalışan kostüm atölyeleri, Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Müdürlüklerine bağlı kostüm atölyeleri, ayrıca Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Belediye Tiyatrolarındaki kostüm atölyeleri (gerekli şartlar yerine getirildiğinde kadrolu olarak da çalışma olanakları vardır), özel tiyatroların kostüm atölyeleri. Bunun yanında Antalya ve çevresinde yer alan otellerin animasyon gösterileriyle, karnaval gösterilerinde ve fuar tanıtımlarında kullanılan kostümlerin hazırlanmasında da Yardımcı Kostüm Tasarımcısı Ve Uygulayıcısı olarak çalışabilirler.


Geçerlilik Tarihi

Belge sürekli geçerlidir.


Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.




Qualification Code

TR00313495

Qualification Title
Awarding BodyGiresun University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.giresun.edu.tr/
OrientationMesleki
EQF Level5

The Qualification hasn't been included in TQF.

TQF Level5
Thematic AreasFashion, interior and industrial design
National Occupation Classification -
CategoryAna
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Understand the basic concepts of fashion fields.
  • Design and create alternative solutions to the problems of visual communication using the language of art.
  • Fashion products and to have knowledge about the arts, material used Aesthetic perception of ability and advanced, emerging ideas, the ability to translate a visual message.
  • Ability to have an opinion on the aesthetic and technical skills and creative design demands the ability to produce results and solutions.
  •  The ability to critically analyze and evaluate the design work on the subject of acquisition.
  • Rigorous and disciplined work habits to win.
  •  Drafts can apply technical skills to achieve the design required for the use of computer programs.
  • To adhere to ethical values.
  • Social justice, protect the quality culture and cultural values.
  •  Move a life-long desire for learning and taking your time to it With different people and groups, the work.
  • Able to communicate in written and oral
Key Competencies-
Further Info

midterm exam,final exam and condition examination

Quality Assurance-
Access Requirements

Students who register for the department, the university's academic and complete the legal processes under the legislation specified by SSPC / exams must be managed. He began his education outside the home or equivalent program may apply for a student transfer. The admission of pupils starting period, taking into account each student's requirements and application are examined and their degrees will be treated.

Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of this program, "Assistant Costume Designer" take title. Some of the areas of employability of graduates is as follows: Film studios, costume shops, costume shops working due to television channels, depending on the Ministry of Culture Directorate of State Opera and Ballet costume workshops, as well as State Theatre, City Theatre, Municipal theaters and costume workshops (as a permanent working facilities necessary conditions are met available), private theater costume shops. In addition, the hotels in and around Antalya animation shows, carnival costumes used in the preparation of demonstrations and exhibition fliers can work as Assistant Costume Designer and Practitioner.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Adresi Aç

Qualification Code

TR00313495




Description

  • Understand the basic concepts of fashion fields.
  • Design and create alternative solutions to the problems of visual communication using the language of art.
  • Fashion products and to have knowledge about the arts, material used Aesthetic perception of ability and advanced, emerging ideas, the ability to translate a visual message.
  • Ability to have an opinion on the aesthetic and technical skills and creative design demands the ability to produce results and solutions.
  •  The ability to critically analyze and evaluate the design work on the subject of acquisition.
  • Rigorous and disciplined work habits to win.
  •  Drafts can apply technical skills to achieve the design required for the use of computer programs.
  • To adhere to ethical values.
  • Social justice, protect the quality culture and cultural values.
  •  Move a life-long desire for learning and taking your time to it With different people and groups, the work.
  • Able to communicate in written and oral

Further Info

midterm exam,final exam and condition examination


Source Of Further Info

Giresun University Information Package





TQF Level

5

The Qualification hasn't been included in TQF.


Thematic Areas

Fashion, interior and industrial design



Awarding Body

Giresun University




Source Of Information




National Occupation Classification

-


Relationship Type

The graduates of this program, "Assistant Costume Designer" take title. Some of the areas of employability of graduates is as follows: Film studios, costume shops, costume shops working due to television channels, depending on the Ministry of Culture Directorate of State Opera and Ballet costume workshops, as well as State Theatre, City Theatre, Municipal theaters and costume workshops (as a permanent working facilities necessary conditions are met available), private theater costume shops. In addition, the hotels in and around Antalya animation shows, carnival costumes used in the preparation of demonstrations and exhibition fliers can work as Assistant Costume Designer and Practitioner.


Expiry Date

The document is valid continuously.


Access Requirements

Students who register for the department, the university's academic and complete the legal processes under the legislation specified by SSPC / exams must be managed. He began his education outside the home or equivalent program may apply for a student transfer. The admission of pupils starting period, taking into account each student's requirements and application are examined and their degrees will be treated.




Giresun Üniversitesinden:

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretime, sınavlara ve kayıtlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik Danışmanlık Kurulu: Fakülte öğrencilerine sağlanacak akademik danışmanlık sisteminin düzenli bir şekilde yürütülmesini, planlanmasını ve koordinasyonunu sağlayan kurulu,

b) AKTS: Ders kredilendirilmesinde ortak parametre olarak kullanılan Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Bağımsız öğrenme/serbest çalışma saati: Öğrencinin öğrenme etkinliğini yapılandırılmış içerikle kendi kendine devam ettirdiği zamanı,

ç) Başkoordinatör: Fakültede eğitim-öğretim programlarının planlanmasından, yürütülmesinden ve koordinasyonundan sorumlu Dekan Yardımcısını,

d) Danışman: Bir öğrenciye Üniversiteye girişinden Üniversite ile ilişiğini kesene kadar geçen süre içerisinde, eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenen ve Dekanlıkça görevlendirilen öğretim üyesini,

e) Dekan: Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanını,

f) Ders kurulu: I, II ve III üncü dönemlerde uygulanmakta olan, entegre sisteme göre birbiriyle bağlantılı konuların bir düzen içerisinde öğrencilere aktarıldığı eğitim ve uygulamalar bütününü,

g) Ders Kurulu Başkanı: I, II ve III üncü dönemlerin her birinde entegre sisteme göre bir arada öğretilmesi kararlaştırılmış ders kurulundan sorumlu öğretim üyesini,

ğ) Dönem: Fakültenin her bir eğitim-öğretim yılını,

h) Dönem Koordinatörü: Fakültenin her bir dönemi için seçilen, eğitim-öğretimin düzenli bir şekilde yürütülmesi ve koordinasyonundan sorumlu öğretim üyesini,

ı) Entegre sistem: I, II ve III üncü dönemlerde farklı derslerin benzer konularının bir arada işlenerek bütünsel öğrenmeye ulaşmayı hedefleyen eğitim-öğretim modelini,

i) Fakülte: Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesini,

j) Fakülte Kurulu: Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,

k) İntörn doktorluk dönemi: Tıp doktorluğu programının VI ncı dönemini,

l) İntörn doktorluk stajı: VI ncı dönemde Fakültenin farklı ana bilim dallarında yürütülen uygulamalı eğitimi,

m) Mesleki Beceri Uygulamaları (MBU): Mezuniyet kazanımları doğrultusunda toplum sağlığı ve alan uygulamaları ile mesleksel beceriler, iletişim becerileri, araştırma becerileri gibi yetkinlik başlıklarını kapsayan, dönemler arası dikey olarak ilerleyen kavramsal, uygulamalı ve yapılandırılmış eğitimi,

n) Mesleki Beceri Uygulamalar (MBU) Koordinatörü: Fakültenin ilk 3 döneminde yer alan mesleki beceri uygulamalarının düzenli bir şekilde yürütülmesi ve bu uygulamaların koordinasyonundan sorumlu öğretim üyesini,

o) Mezuniyet Komisyonu: Fakültenin tıp doktorluğu-programını tamamlayan öğrencilerin evraklarını inceleyen komisyonu,

ö) Müfredat Komisyonu: Fakültenin mezuniyet öncesi programı izleyen komisyonu,

p) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil derslerini,

r) Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu: Mezuniyet öncesi tıp eğitiminde, tüm dönemlerin ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ile ilgili esas ve yöntemleri belirleyen komisyonu,

s) Program Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu: Fakültenin mezuniyet öncesi programını belirleyen kurulu,

ş) Rektör: Giresun Üniversitesi Rektörünü,

t) Seçmeli stajlar: IV üncü, V inci ve VI ncı dönemde öğrencilerin Dekanlık tarafından belirlenen ana bilim dalları arasından seçerek aldığı stajları,

u) Senato: Giresun Üniversitesi Senatosunu,

ü) Staj: IV üncü ve V inci dönemde klinik bilimlere bağlı ana bilim dallarında teorik ve pratik/uygulamalı yapılan eğitim öğretimi,

v) Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulu: Fakültede eğitim-öğretiminin düzenli bir şekilde yürütülmesini, planlanmasını ve koordinasyonunu sağlayan kurulu,

y) Üniversite: Giresun Üniversitesini,

z) Yarıyıl: Bir akademik takvimdeki güz ve bahar yarıyıllarını,

aa) Yönetim Kurulu: Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabul ve Kayıt Şartları, Kayıt Yenileme, Kayıt Silme,

Yatay Geçişler ve Danışmanlık

Öğrenci kabulü

MADDE 5- (1) Fakülteye öğrenci olarak kayıt yaptırabilmek için;

a) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan sınavla Fakülteye yerleştirilmiş olmak,

b) Yatay geçiş ile Fakülteye kabul edilmiş olmak,

c) İlgili mevzuat hükümlerine göre yerleştirilmesine karar verilen yabancı uyruklu öğrenci olmak,

ç) Önceden Fakülte öğrencisi iken kaydı silindikten sonra ilgili mevzuat hükümlerine göre Fakültede eğitimine yeniden devam etmesine karar verilmiş olmak,

şartlarından birinin gerçekleşmesi gerekir.

Fakülteye kayıt

MADDE 6- (1) Öğrenci, kayıt işlemlerini Rektörlük tarafından belirlenen günlerde şahsen veya noterden onaylı vekâlete sahip vekili aracılığıyla yapar. İsteyen öğrenciler e-Devlet kapısından kayıt yapabilirler. Mazeretini belgelendirmek ve belgelerin geçerliliği Dekanlık tarafından kabul edilmek koşuluyla öğrencinin kanuni temsilcileri tarafından da kayıt yaptırılabilir. Zamanında başvurmayan veya kayıt için gerekli belgeleri tamamlamayan öğrenci kayıt hakkını kaybeder.

(2) Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından aslına dayanılarak onaylanan örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır.

Kayıt yenileme

MADDE 7- (1) Öğrencinin; öğrencilik haklarının devam etmesi, eğitim-öğretimini sürdürülebilmesi, sınavlara girebilmesi için her yarıyıl başında ilan edilen tarihler arasında öğrenci bilgi formunu doldurması ve katkı payını yatırdığını belgelemesi zorunludur.

(2) İntörn doktorluk dönemine geç başlayan ve bir sonraki eğitim-öğretim yılında o dönemin katkı payı belirlenmeden önce mezun olacak öğrenciler, bir önceki yılın dönemlik katkı payı ücretinin yarısı kadar miktarı daha yatırmak zorundadır.

(3) Eğitim-öğretim yılında birinci ve ikinci yarıyıl katkı payını ilan edilen sürede yatırmayan öğrenciye ek süre tanınmaz. Yarıyıl katkı payını yatırmayan öğrenci ilgili dönemdeki derslere, laboratuvar çalışmalarına ve stajlara devam edemez, sınavlara giremez.

Kayıt silme

MADDE 8- (1) Kaydını zamanında yenilemeyen ve harcını yatırmayan öğrenciler için 16/8/2011 tarihli ve 28027 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

Yatay geçişler

MADDE 9- (1) Fakülteye, süre ve ders içerikleri itibarıyla eş değer eğitim programı uygulayan diğer tıp fakültelerinden; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato kararlarına göre Yönetim Kurulu kararı ile yatay geçiş yapılır.

Ders uyum ve muafiyetleri

MADDE 10- (1) Bir başka tıp fakültesinden yatay geçiş ile Fakülteye kabul edilen öğrencilerin mesleki dersleri, öğretim programlarının uygunluğu ve eş değerliliği konusunda ilgili kurulların görüşü dikkate alınarak Yönetim Kurulunca karar verilir. Tüm derslerden muafiyeti kabul edilen öğrencinin öğrenim süresi, daha önce öğrenim gördüğü tıp fakültesinde geçen süre ile birlikte değerlendirilir.

(2) Daha önce tıp fakültesinde öğrenim görmüş ve ÖSYM tarafından Fakülteye yerleştirilmiş öğrenciler başarmış oldukları mesleki derslerden, ders içeriklerinin uygunluğu ve eşdeğerliliği konusunda Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulunun görüşü ve Yönetim Kurulu kararı ile muaf sayılır.

(3) Yükseköğrenim kurumlarında önceden eğitim görerek tıp alanı dışındaki zorunlu dersleri almış ve başarmış öğrenciler, bu derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf sayılır.

(4) Öğrenciler ders uyum ve muafiyeti isteklerini, Fakülteye kayıt tarihinden itibaren on beş gün içerisinde Dekanlığa yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Danışman

MADDE 11- (1) Öğretim döneminin başında eğitim-öğretim çalışmaları ve üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarda rehberlik yapmak üzere Dekan tarafından her öğrenci için Akademik Danışmanlık Kurulu önerisi ile bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilir.

(2) Danışman; öğrenciyi izler, eğitim-öğretim ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olur, Fakülte ve Üniversite imkânları hakkında öğrencinin bilgi edinmesini sağlar, başarı durumunu izler. Başarısızlık halinde, başarısızlığın nedenlerini ortadan kaldırmak için yol gösterir.

(3) Danışmanın üç ay veya daha uzun süreli olarak danışmanlık hizmeti sunamayacağı durumlarda Akademik Danışmanlık Kurulu önerisi ile yeni bir öğretim üyesi danışman olarak belirlenir ve dekan tarafından görevlendirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Süresi, Esasları ve Dönemlerinin Düzenlenmesi

Öğretim dili

MADDE 12- (1) Fakültede öğretim dili Türkçedir.

Eğitim-öğretime başlama tarihi

MADDE 13- (1) Fakültede akademik takvim Fakülte Kurulunca belirlenerek Senatonun onayına sunulur. Bir akademik eğitim-öğretim yılı, dönem olarak ifade edilir ve en az otuz iki haftayı kapsar. Yıl sonu ve bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır. Her dönem güz ve bahar yarıyıllarının toplamından oluşur. Birinci yarıyılın (güz dönemi) bitiminde en az iki haftalık bir ara tatil verilir. Sürekli eğitim-öğretim yapılan VI ncı dönemde ara tatil yapılmaz. Zorunlu durumların ortaya çıkması halinde Fakülte Kurulu, eğitim-öğretim sürelerinde, sınav tarihlerinde bunlarla ilgili ders programlarında değişiklik ve düzenleme yapabilir. Bu değişiklik ve düzenlemeler Senatonun onayına sunulur. Onayı takiben en az yedi gün önceden ilgililere duyurulur.

Eğitim-öğretim süresi ve şekli

MADDE 14- (1) Tıp doktorluğu eğitim-öğretim süresi altı yıldır. Öğretim programının amacı, Ulusal Çekirdek Eğitim Programında (UÇEP) tanımlanmış olan asgari bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktır.

(2) Tıp Doktorluğu eğitim-öğretimi birbirini izleyen ve aşağıda belirtilen üç devreden oluşur:

a) Temel Tıp Bilimleri Devresi: I ve II nci dönemleri kapsar.

b) Klinik Bilimleri Devresi: III üncü, IV üncü ve V inci dönemleri kapsar.

c) İntörn Doktorluk Devresi: VI ncı dönemi kapsar.

(3) Fakültede dönem geçme esaslarına göre hazırlanmış eğitim-öğretim programları uygulanır. Tıp doktorluğu düzeyinde akademik eğitimin her bir döneminin başarılmış olması bir sonraki döneme başlamanın ön şartıdır. Bu nedenle ön koşullu olmadığı saptanan ortak ve zorunlu dersler dışında, bir dönemin bütün dersleri, uygulamaları ve stajları başarılmış olunmadan bir üst döneme geçilemez.

(4) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil dersleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde yürütülür. Öğrencilerin anılan ortak zorunlu derslerden üçüncü dönem sonuna kadar başarılı olmaları gerekir. Aksi halde IV üncü döneme kayıt yaptıramazlar.

(5) Öğrencilerin eğitim-öğretim programını tamamlama süresinin değerlendirilmesi, 2547 sayılı Kanunun ve Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre yapılır.

(6) Eğitim-öğretim programının temel tıp bilimleri devresi ve klinik tıp bilimleri devresi; teorik dersler, pratik (uygulama) dersler ve bağımsız öğrenme zamanlarını içerir.

a) Teorik dersler: Düz anlatım-sınıf dersi, seminer, konferans, interaktif grup tartışmaları, panel, entegre oturum, yuvarlak masa, film tartışmaları, modül ve benzeri eğitim yöntemlerini içerir.

1) Sınıf dersi: Öğretim üyeleri/görevlileri tarafından kavramsal bilgilerin büyük gruplara sunulduğu ve tartışıldığı oturumlardır.

2) Öğrenci sunumu: Öğrenciler tarafından sunulan seminer, ders, makale, olgu, proje, poster ve benzeri sunumların yer aldığı oturumlardır.

3) Entegre oturum: Ders kurulu veya staj bloğu içinde yer alan seçilmiş konuların, farklı disiplinler tarafından olgu ya da durum temelinde anlatıldığı, temel ve klinik tıp bilimleri bilgilerinin kaynaştırılmasını, ilişkilendirilmesini ve pekiştirilmesini amaçlayan büyük gruplarda yapılan oturumlardır.

4) Panel: Konunun uzmanları tarafından güncel bir konunun veya sorunun derinlemesine işlenerek büyük gruplarda tartışıldığı oturumlardır.

5) Olgu oturumları-tartışmaları: Öğretim üyesi/görevlisi tarafından en az bir olgu üzerinden temel ve klinik tıp bilimleri bilgilerinin kaynaştırılmasını amaçlayan oturumlardır.

b) Pratik (uygulama) dersler: Öykü alma, fizik muayene, hasta başı tartışma, hasta dosyası hazırlama, epikriz-rapor hazırlama, laboratuvar çalışmaları, demonstrasyon, simüle hasta uygulamaları, poliklinik-operasyon-girişim gözlemleri, grup ödevleri, bağımsız ödev, web tabanlı anlatım, saha çalışmaları, teknik gezileri ve benzeri eğitim yöntemlerini içerir.

1) Mesleki beceri uygulamaları (MBU): İlk 3 yıl boyunca yatay ve dikey koridor kapsamında yer alan, temel hekimlik uygulamaları becerilerinin geliştirildiği kurul dışı pratik uygulamaları içerir. Mesleki Beceri Uygulama Koordinatörlüğü ile Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı koordinasyonu ve ders programında tanımlanmış Fakültenin öğretim üyeleri sorumluluğunda yürütülür.

2) Hasta başı uygulamalı eğitim: Hasta hizmeti sunulan servis ve poliklinik ortamlarında gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerdir.

3) Simüle hasta eğitimi: Öğrencinin birebir ya da gruplar halinde, simüle hasta laboratuvarında, hasta rolü oynayan gönüllülerle hekim-hasta görüşmesi yaparak öykü alma, fizik muayene, ayırıcı tanı, iletişim becerileri geliştirdiği oturumlardır.

4) Alan çalışması: Öğrencinin eğitici eşliğinde uygulamalı becerilerini pekiştirmek amacıyla Fakülte dışındaki ortamlarda geçirdiği, eğitim programı kapsamında yer alan zaman dilimidir.

c) Bağımsız öğrenme: Öğrencinin, teorik ve uygulamalı derslerde edindiği bilgileri pekiştirmek amacı ile kendisine sağlanan araç-gereçlerle, kendi kendine öğrenme süreçlerini devam ettirdiği, eğitim programı içinde yer alan ders saatleridir.

ç) Seçmeli dersler/stajlar: Alan içi ve dışı ders veya ders gruplarından oluşur.

(7) Alınan derslerin AKTS’ye karşılık gelen kredi değerleri öğrencilerin, çalışma yükleri hesaplanarak belirlenir. Bir eğitim-öğretim yılında ders ve uygulama kredileri toplamı yıllık 60 AKTS kredisi olmak zorundadır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kurullar, Komisyonlar, Dönem Koordinatörleri, Ders Kurulu Başkanı ve Görevleri

Program Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu

MADDE 15- (1) Program Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu, Fakültenin mezuniyet öncesi eğitim-öğretim programının Fakülte vizyon, misyon ve kalite süreçleriyle uyumluluğunu gözeterek çağdaş, gelişmiş eğitim-öğretim modeli belirler.

(2)Tıp eğitimi sürecinde görev alan diğer komisyon ve kurulların işleyişlerini, analiz sonuçlarını izler, değerlendirir ve rapor haline getirerek Fakülte Kuruluna sunar.

Müfredat Komisyonu

MADDE 16- (1) Müfredat Komisyonu; Fakültenin mezuniyet öncesi eğitim-öğretim programının ulusal ve uluslararası normlara uyumluluğunun sağlanması, izlenmesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Müfredat Komisyonu tarafından yapılır.

(2) Müfredat Komisyonu; Fakülte amaç ve hedeflerinin UÇEP ile uyumluluğunu değerlendirerek, müfredat değişikliği süreçlerini tanımlar ve müfredat değişikliklerinin Fakülte çıktılarına yansımasını sağlar.

(3) Hazırladığı programı değerlendirilmek üzere Fakülte Program Değerlendirme ve Gelişme Kuruluna sunar.

(4) Ders değişikliği/yeni ders/seçmeli staj-ders önerileri, öneride bulunan birimin ana bilim dalı başkanı tarafından Mezuniyet Öncesi Müfredat Komisyonuna iletilir. Mezuniyet Öncesi Müfredat Komisyonu ilgili koordinatörlüğün görüşünü de alarak, istenen değişiklik ile ilgili raporunu Dekana sunar. Dekan raporu göz önüne alarak sınıf programlarını ve akademik takvimi hazırlar ve Fakülte Kuruluna sunar. Fakülte Kurulunda son hali verilen program ve akademik takvim Senato tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.

Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu

MADDE 17- (1) Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu; mezuniyet öncesi tıp eğitiminde, tüm dönemlerin ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ile ilgili esas ve yöntemleri belirler.

(2) Hazırladığı analiz ve raporları değerlendirilmek üzere Dekanlığa sunar.

(3) Sınavlara yapılan itirazları ilgili ana bilim dalı ile görüşerek karara bağlar ve Dekanlığa iletir.

Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulu

MADDE 18- (1) Eğitim ve öğretim, Dekanlıkça görevlendirilen Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulu tarafından düzenlenir.

(2) Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulu, Dekan tarafından görevlendirilen Başkoordinatör, Dönem Koordinatörü, Mesleki Beceri Uygulamaları Koordinatörü ile kendilerinin önerisiyle belirlenen yine Dekan tarafından görevlendirilen yardımcılardan oluşur. Kurul üyelerinin görev süresi bir yıldır. Süresi biten kurul üyeleri yeniden görevlendirilebilir.

(3) Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulu; tıp eğitiminin amacı, hedefleri, planlanması, uygulanması ve geliştirilmesi konularında ilgililerle fikir alışverişi yaparak rapor ve öneriler hazırlar. Öğretim üyeleri ve öğrencilerden alınan geri bildirimleri değerlendirir, Fakülte Kuruluna görüşlerini sunar. Eğitim-öğretimin Fakülte Kurulunda kararlaştırılan esaslara, akademik takvime ve derslerin birbirleriyle uyumunu sağlayacak şekilde yürütülmesini sağlar ve bu konuda Fakülte Kuruluna bilgi verir. Bölüm başkanları ile koordinasyon içinde bir sonraki yılın eğitim programını ve görevlendirilecek öğretim üyelerini belirleyerek Fakülte Kuruluna sunar.

(4) Devamsızlık veya başka nedenlerle eğitimle ilişiği kesilme durumuna gelen öğrenciler hakkında Dekanlığa bilgi verir.

(5) Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulu çalışma ve toplantı düzenini kendisi belirler, gerekli durumlarda başkanın çağrısı üzerine olağanüstü olarak toplanır.

Dönem Koordinatörünün görevleri

MADDE 19- (1) Dönem Koordinatörünün görevleri şunlardır:

a) Akademik takvim taslağını ilgili ana bilim dallarının görüşünü alarak Tıp Eğitimi Koordinatörler Kuruluna sunmak.

b) Dönem programının düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

c) Devam çizelgelerini denetlemek ve sınavlara giremeyecek öğrencileri Dekanlığa bildirmek.

ç) Tüm sınavların ders kurulu başkanları ile iş birliği içinde yürütülmesini sağlamak.

d) Ders kurulu başkanları ile iş birliği içinde sınav sonuçlarının değerlendirilmesinin ve sınavın ayrıntılı analizinin yapılarak açıklanmasını sağlamak.

e) Öğrencilerin sorunlarının çözülmesine ve danışman öğretim üyeleri ile ilişkilerinin düzenli yürütülmesine yardımcı olmak.

f) Ders kurulu ve sınavlarında görevlendirilmek üzere ders kurulu başkanı ve yardımcılarını belirlemek.

g) Sınav evraklarını sınav sonucu açıklandıktan sonra arşivlenmek üzere Dekanlığa teslim etmek.

ğ) Final ve bütünleme sınavlarının yapılandırılması, yapılması, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi, sınavın ayrıntılı analizini yaparak açıklanmak üzere Dekanlığa sunmak.

Ders Kurulu Başkanının görevleri

MADDE 20- (1) Ders Kurulu Başkanının görevleri şunlardır:

a) Ders kurulu programının düzenli bir şekilde yürütülmesini ana bilim dalı başkanları ile iş birliği içerisinde sağlamak.

b) Ders kurulu sonu ve mazeret sınavını yapılandırmak ve yapmak.

c) Sınav soruları dâhil sınava ait belgeleri sınav yapılıncaya kadar saklamak.

ç) Sınav sonuçlarını Dönem Koordinatörü ile iş birliği içerisinde değerlendirmek ve sınav sonuçlarını Koordinatöre sunmak.

d) Sınav evraklarını sınav sonucu ilan edildikten sonra arşivlenmek üzere Koordinatöre teslim etmek.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Devam Zorunluluğu, Mazeretler ve İzinler, Sınav ve Değerlendirme Esasları,

Puan, Derece, Not ve Katsayılar

Devam zorunluluğu

MADDE 21- (1) Derslere devam zorunludur ve devamla ilgili esaslar şunlardır:

a) Öğrencilerin her bir staj veya ders kurulunda yer alan teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin en az %80’ine devamları zorunludur. Teorik, seçmeli ve uygulamalı derslerde yoklama yapılır. Uygulamalı dersler; staj, laboratuvar çalışması, tartışma, seminer, mesleki beceri uygulamaları, saha ve klinik çalışmaları ile benzeri uygulamaları kapsar. Stajlar; teorik dersler ve klinik uygulamalar olarak ayrı ayrı değerlendirilir.

b) I, II ve III üncü dönemlerde bir ders kurulundaki teorik derslerin %30’una mazeretsiz olarak katılmayan öğrenci, o ders kurulunun teorik ve uygulama sınavlarına giremez ve sınavdan F1 (0) almış kabul edilir. I, II ve III üncü dönemlerde, bir eğitim yılı içindeki tüm teorik derslerde toplam devamsızlığı %30’u mazeretsiz olarak aşan öğrenci dönem sonu final/bütünleme teorik ve uygulama sınavlarına giremez ve sınavdan F1 (0) almış kabul edilir.

c) I, II ve III üncü dönemlerde bir ders kurulundaki uygulamaların %20’sine katılmayan öğrenci, o ders kurulunun teorik, uygulama sınavlarına giremez ve sınavdan F1 (0) almış kabul edilir. I, II ve III üncü dönemlerde, bir eğitim yılı içindeki tüm pratik uygulamalarda toplam devamsızlığı %20’yi mazeretsiz olarak aşan öğrenci dönem sonu final/bütünleme teorik, uygulama sınavlarına giremez ve sınavdan F1 (0) almış kabul edilir.

ç) IV ve V inci dönem klinik stajlarında mazeretli veya mazeretsiz olarak devamsızlık süresi, o staj dönemindeki klinik uygulamaların %20’si ve teorik derslerin %20’sini aşanlar ile klinik uygulamalardaki devamsızlık süresi %20’nin altında olsa bile ana bilim dalının imkanları ölçüsünde öğretim üyesinin gösterdiği gün ve saatte telafi yapmayan öğrenciler başarısız sayılarak staj tekrarı yaparlar. Staj bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

d) I, II ve III üncü dönemlerde mazereti nedeniyle bir ders kurulundaki teorik derslerin %50’sinden fazlasına devam etmeyen öğrenciler, geçerli mazeretleri olsa dahi o ders kurulu sınavına ve o ders kurulundan mazeret sınavına giremez.

e) Devam ile ilgili kurallar bütün dersler, ders kurulları ve stajlar için geçerlidir. I, II ve III üncü dönemde, devamsızlık ya da başarısızlık nedeniyle dönem tekrarı yapan öğrencilerde devam zorunludur. IV, V ve VI ncı dönem için devam uygulaması her staj için ayrı ayrı uygulanır ve IV, V, VI ncı dönem stajlarında devamsızlık veya başarısızlık nedeniyle stajın tekrarlanması halinde de devam zorunludur.

Mazeretler

MADDE 22- (1) Öğrencilerin mazeretlerine ilişkin esaslar şunlardır:

a) Öğrenci eğitim süresince sağlık mazeretini herhangi bir sağlık kurumundan alınacak rapor ile belgelendirmesi sonucunda, rapor süresince derslere devam edemez ve sınavlara giremez.

b) İlgili mevzuat hükümlerine göre hekimlik mesleğini icra edemeyecek düzeyde engelli olduğu belirlenen öğrencilerin Yönetim Kurulu kararı ile Üniversite ile ilişiği kesilir.

c) Mazeretler ile ilgili her türlü başvuru, mazeret süresinin başlangıcından itibaren en geç yedi iş günü içerisinde yazılı olarak Dekanlığa yapılır. Her ne gerekçe ile olursa olsun daha sonra yapılan başvurular ve geç sunulan raporlar işleme konulmaz.

ç) Yönetim Kurulu öğrencinin mazeretini takdire bağlı olarak kabul veya reddedebilir.

d) Bu fıkrada belirtilen devam, izin ve mazeret ile ilgili kurallar, ana bilim dalı ve bilim dalı dersleri, ders kurulları, zorunlu stajlar, intörn doktorluk uygulamaları ve tüm sınıflar için geçerlidir.

Akademik izinler ve kayıt dondurma

MADDE 23- (1) Aşağıda belirtilen esaslara göre, Yönetim Kurulu kararı ile öğrencilere akademik izin verilebilir:

a) Öğrencilere kanıtlayacakları önemli nedenlerin veya eğitim ve öğrenimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj ve araştırma gibi olanakların doğması hâlinde Yönetim Kurulu kararı ile toplam iki döneme kadar izin verilebilir. Öğrencilerin bu izinden yararlanabilmesi için; dönem başında, Dekanlığa dilekçe ile başvurarak gerekçelerine ilişkin belgeleri ibraz etmeleri zorunludur.

b) Ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programlarına (Erasmus, Mevlana, Farabi ve benzeri) katılması ve eğitimi kendi programına eş değer sayılması durumunda geçirdiği süre eğitimden sayılır. Öğrenciye 100 puan üzerinden not verilmemesi, sadece “başarılı” belgesi verilmesi durumunda ilgili ders kurulu veya staj öğrencilerinin aldığı not ortalaması, öğrencinin notu olarak kabul edilir. O ders kurulu veya stajdaki öğrencilerin not ortalaması 60’ın altında ise öğrencinin başarı notu 60 olarak kabul edilir.

c) Ulusal, uluslararası ve üniversiteler arası spor karşılaşmalarında Üniversite takımlarında yer alan öğrencilere Yönetim Kurulu kararı ile izin verilir. Öğrenciler bu süreler için mazeretli izinli sayılır. O dönemde giremedikleri ders veya derslerden mazeret sınavına alınırlar. IV, V ve VI ncı dönem öğrencileri devam etmediği süreyi ana bilim dalının belirleyeceği zamanlarda tamamlamak zorundadır. Öğrenci bu süreyi tamamlamadığı takdirde stajı tekrarlar.

ç) Askerlik görevini yapanların askerlik süresinin bitimine kadar kayıt dondurmasına izin verilir.

Sınav değerlendirme esasları, puan ve dereceler

MADDE 24- (1) Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Sınavların değerlendirilmesinde kullanılan not ve dereceler aşağıdaki gibidir:

a) Sınav notları:

PuanlarDereceler

95-100Pekiyi

85-94İyi-Pekiyi

75-84İyi

65-74Orta-İyi

60-64Orta

0-59Başarısız

GGeçer

KKalır

F1Başarısız

F2Başarısız

F3Başarısız

b) Bunlardan bir dersten Pekiyi, İyi-Pekiyi, İyi, Orta-İyi, Orta ve Geçer derecesini elde eden öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Puan hesaplamalarında sonuç, virgülden sonra en fazla iki basamak olarak ifade edilir. Nihai notlar, tam sayıya yuvarlanır.

c) Puan değeri harf ile belirtilen notlar şunlardır:

1) G: Başarılı olunan tıp dışı ortak zorunlu ve/veya seçmeli dersler için verilen nottur. G notu ortalamaya katılmaz.

2) K: Başarısız olunan tıp dışı ortak zorunlu ve/veya seçmeli dersler için verilen nottur. K notu ortalamaya katılmaz.

3) F1: Mazeretsiz, devamsız. Dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavlarına girme hakkı olmayan öğrencinin aldığı nottur. I, II ve III üncü dönemlerde doğrudan sınıfta kalır ve IV, V, VI ncı dönemlerde stajı tekrar eder.

4) F2: Devamlı. Sınava girme hakkı olduğu halde sınava girmemiş öğrencinin aldığı nottur (Puan=0). I, II ve III üncü dönemlerde dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavlarına girme hakkı vardır, IV üncü ve V inci dönemlerde stajı tekrar etmeden bütünleme sınavına girebilir.

5) F3: Mazeretli, devamsız. I, II ve III üncü dönemlerde bir ders kurulunda, Yönetim Kurulunca kabul edilmiş bir mazereti nedeniyle devamsızlık sınırını aşmış olan öğrenciler, ders kurulu veya dönem sonunda o ders kurulundan mazeret sınavına alınır.

ALTINCI BÖLÜM

Dönemlere İlişkin Esaslar

I, II ve III üncü dönemlere ilişkin esaslar

MADDE 25- (1) I, II ve III üncü dönemlerde okutulan dersler ve sınavlar ile ilgili esaslar şunlardır:

a) Ders kurulu: I inci, II nci ve III üncü dönemlerde okutulan dersler ders kurulları şeklinde verilir. Dönem Koordinatörü ve yardımcıları programların hazırlanması, duyurulması, eğitimin değerlendirilmesi ile ilgili işlemleri yürütür. Ders Kurulu Başkanı ise ders kurulu sınavının hazırlanması, yapılması ve sınav sonuçlarının analizi ile ilgili işlemleri 20 nci madde hükümlerine göre yürütür.

b) Ders kurulu sınavı: Her ders kurulu sonunda yapılan sınavdır. Ders kurulu sınavında alınan nota ders kurulu notu denir. Ders kurulu sınavı ara sınav yerine geçer. Sınav sırasında o ders kurulunda dersi olan tüm ana bilim dalları, Ders Kurulu Başkanının düzenlemesi içinde görev almak üzere istenen sayıda öğretim elemanı görevlendirir. Sınav sonuçları, en geç on gün içinde ilan edilir.

c) Dönem sonu sınavı: Her dönemin sonunda son ders kurulu sınavının bitiminden en erken on beş gün sonra olmak üzere Fakülte Kurulunun tespit edeceği tarihlerde, o yıl okutulan tüm ders kurullarını kapsayan sınavdır. Bu sınav birden fazla oturumda yapılabilir. Oturumlar arasında en fazla bir hafta ara bulunur. Bu sınavlar, yazılı veya sözlü şekilde teorik veya pratik olarak yapılır. Sınav sırasında o dönem ders kurullarında dersi olan tüm ana bilim dallarından, Dönem Koordinatörü başkanlığında sınavın düzenlenmesinde görev almak üzere istenen sayıda öğretim elemanı görevlendirilir. Sınav sonuçları, en geç on gün içinde ilan edilir.

ç) Dönem sonu bütünleme sınavı: Dönem sonu sınavının bitiminden en erken on beş, en geç otuz gün sonra yapılan sınavdır. Dönem sonu bütünleme sınavına dönem sonu sınavında başarılı olamayan ve sınav hakkını kazandığı hâlde bu sınava herhangi bir nedenle giremeyen öğrenciler katılır. Sınav sırasında o dönem ders kurullarında dersi olan tüm ana bilim dallarından, Dönem Koordinatörü başkanlığında sınavın düzenlenmesinde görev almak üzere istenen sayıda öğretim elemanı görevlendirilir. Sınav sonuçları, en geç on gün içinde ilan edilir.

d) Mazeret sınavı: Mazeretleri nedeniyle ders kurulu sınavına giremeyen ve Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı açılır. Mazeret sınavının mazereti olmaz. Ders kurulu mazeret sınavları, Fakülte Kurulunun akademik takvimde belirttiği günlerde yapılır. Dönem sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

e) Ders kurulları sınav notlarının hesaplanması: Bir ders kurulunda görev alan ana bilim dalları, öğrenci başına düşen teorik ve pratik derslerin toplam süresi olan ders yükleri oranında soru ve not ağırlığına sahiptir. Bir ders kurulunda her dersin kendi barajı vardır. Baraj sınırı %50’dir. Öğrenci, ders kurulu sınavında kurulu oluşturan derslerin bir veya birkaçından %50’nin altında not alırsa o dalda elde ettiği puan ile o dalın toplam puanının %50’si arasında kalan puan farkı sınav toplam puanından düşülerek o ders kurulu sınav notu belirlenir. Her ders kurulu için ana bilim dalları tarafından belirlenmiş pratik puanı, teorik sınav soruları ile 100 puana tamamlanır ve ders kurul notu olarak kabul edilir.

f) Ders kurulları ortalama notu: Bir dönemde ders kurulu sınav notları toplamının o dönemdeki ders kurulu sayısına bölünmesi ile elde edilen nottur.

g) Dönem sonu ve bütünleme sınav notu hesaplanması: Ana bilim dalları bir dönemde kendilerine düşen ders ağırlığı oranında dönem sonu ve bütünleme sınavında soru ve not ağırlığına sahiptir. Dönem sonu ve bütünleme sınavı notu belirlenirken her dersin kendi baraj kuralı uygulanmaz. Dönem sonu ve bütünleme sınav sonuçları Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak kesinleşir.

ğ) Dönem sonu başarı notu: Ders kurulları ortalama notunun %50’si, mesleki beceri uygulama pratik final sınavından alınan notun %10’u ile dönem sonu sınavında alınan notun %40’ının toplanması ile elde edilen nottur. Bütünlemeye kalan öğrencilerin dönem sonu başarı notunun hesaplanmasında dönem sonu sınavından alınan not yerine bütünleme sınavından alınan not dikkate alınır. Öğrencinin bir üst sınıfa geçebilmesi için, dönem sonu sınavından en az 50 alması ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

h) Bütünleme sınavı başarı notu: Ders kurulları ortalama notunun %50’si, mesleki beceri uygulama pratik final sınavından alınan notun %10’u ile dönem sonu sınavında alınan notun %40’ının toplanması ile elde edilen nottur. Öğrencinin bir üst sınıfa geçebilmesi için, bütünleme sınavından en az 50 alması ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

ı) Dönem tekrarında, dönem sonu sınavına girmeyen öğrenci dönem sonu bütünleme sınavına da girmemesi halinde o yıl başarısız kabul edilir ve sınıfta kalmış sayılır. Bu durumdaki öğrencinin ders kurulları ortalama notu dikkate alınmaz.

i) Mesleki beceri uygulama (MBU) sınavı: MBU sınavı derse giren ilgili öğretim üyeleri tarafından yıl sonunda yapılandırılmış pratik final sınavı şeklinde yapılır ve toplam 100 puan üzerinden puanlandırılır, final ve bütünleme sınav başarı notuna %10 oranında etki eder.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 26- (1) I, II ve III üncü dönem öğrencileri, ders kurulları ile final ve bütünleme sınav sonuçlarına itirazlarını sonuçlar ilan edildikten sonra en geç yedi iş günü içinde yazılı olarak, gerekçe göstererek ve soru itiraz formu doldurarak Dekanlığa yapar.

(2) Bu itirazlar hakkında ilgili Ders Kurulu Başkanı veya Dönem Koordinatörü aracılığıyla itiraz edilen soru sahibi veya ilgili alan uzmanının görüşü yazılı olarak alınarak Ölçme ve Değerlendirme Komisyonuna sunulur. Ölçme ve Değerlendirme Komisyonunun görüşü bir tutanakla Dekanlığa bildirilir. Not değişiklikleri Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir ve sonuç öğrenciye en geç on beş gün içerisinde Dekanlık tarafından bildirilir.

(3) İtiraz edilen sorunun hatalı olduğuna karar verilmesi durumunda itiraz edilen soru tüm öğrenciler için doğru kabul edilerek yeniden puanlandırılır. Not değişiklikleri Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir ve sonuç öğrencilere en geç on beş gün içerisinde Dekanlık tarafından ilan edilir.

IV üncü ve V inci dönemlere ilişkin esaslar

MADDE 27- (1) IV üncü ve V inci dönemde; öğrencilerin tıbbın temel kavram ve ilkelerini klinik olguların çözümlemesinde kullanması, tanı ve tedavi yaklaşımlarını klinik ortamda gördüğü hasta ve hastalıklar açısından değerlendirip yorumlayarak uygun tanı ve tedavi yaklaşımlarını seçebilmesi, temel klinik becerilerini yeterli düzeyde uygulayabilmesi, tıbbi uygulamalarda bilimsel, mesleki ve etik değerler konusunda uygun tutum ve davranışı sergileyebilmesini hedefleyen teorik oturum ve uygulamaların yürütüldüğü staj programları yer alır. Bu dönemlere ilişkin esaslar şunlardır:

a) Staj uygulaması yapılacak klinikler ve staj süreleri Fakülte Kurulu tarafından belirlenerek eğitim yılı başında ilan edilir. IV ve V inci dönem staj programları iki yarıyıl içerisinde tamamlanır.

b) IV ve V inci döneme ait seçmeli stajlar: IV ve V inci döneme ait seçmeli stajlar akademik takvim ile ilan edilir. Seçmeli staj alacak öğrenci sayısı ve ilan edilen staj sayısı dikkate alınarak her staj için bir kontenjan belirlenir. Bu kontenjanlara öğrenciler talepleri doğrultusunda transkriptlerindeki başarı notu dikkate alınarak yerleştirilir.

c) Her staj, hem yazılı hem sözlü olan teorik ve pratik sınavla değerlendirilir.

ç) Staj sonu ve bütünleme sınavlarında başarı notu hesaplanırken, öğrencinin staj süresince yapmış olduğu çalışmalar ve uygulamalar staj karnesi ile değerlendirilir. Pratik sınav notu olarak staj başarı notuna katkıda bulunur. Staj karnesi, başarı notuna 100 puan üzerinden değerlendirilip, %10 oranında katkıda bulunur. Staj karnesinde zorunlu işlemleri tamamlamayan stajyerler, staj sınavına giremezler. Staj sınavı ve staj bütünleme sınavları için ayrıca mazeret sınavı açılmaz.

d) Teorik sınavlar, etkinliği bilimsel olarak gösterilmiş ve Fakülte Kurulunun tanımladığı yöntemlerden birisi kullanılarak, hem yazılı hem de sözlü sınav şeklinde düzenlenir. Teorik ve sözlü sınav notu 100 puan üzerinden değerlendirilip, teorik sınav notu %40, sözlü sınav notu ise %50 oranında staj sonu notuna katkıda bulunur. Teorik sınavdan 100 puan üzerinden en az 50 puan alamayan öğrenci sözlü sınava giremez.

e) Sözlü sınavlar en az iki öğretim üyesi tarafından yapılır. Ana bilim dalında iki öğretim üyesi bulunmaması durumunda yakın bilim alanlarından öğretim üyesi davet edilerek sözlü sınav yapılır.

f) Staj bütünleme sınavları: V inci dönem öğrencileri için Haziran ayı, IV üncü dönem öğrencileri için stajların tamamlanmasından en az on beş gün sonra bütünleme sınavları açılır. Devamsızlıktan kalmamış olmak kaydıyla bütün stajları aldıktan sonra stajları dönem sonundan önce bitiren V inci dönem öğrencilerinden bu tarihler dışında ara bütünleme sınavı ihtiyacı olanlar için ilk staj grubunun gireceği staj sonu sınavı, bütünleme sınavı olarak kabul edilir.

g) Bütünleme sınavı, staj sonu sınavı ile aynı usullerle yapılır. Staj karnesi puanı bütünleme sınavında aynen geçerlidir. Bütünleme sınav notunda 60 ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır. Bütünleme sınav veya sınavlarında da başarılı olamayan öğrenciye, bu staj veya stajları bir sonraki ders yılında tekrarlama hakkı verilir. Başarılı olanlar, eğitim devam ediyorsa bir üst döneme devam ederler. Staj tekrarında da başarılı olamayan öğrenci, o ders yılı içinde yapılacak olan ilk stajın sınavına girer. Devamsızlıktan dolayı başarılı olamayan öğrenci, stajı tekrarlamak zorundadır. İki kez staj başarısızlığı nedeniyle stajdan kalan öğrenci, eğitim dönemindeki bir sonraki stajı tekrarlamak zorundadır.

ğ) Sınav sonuçları en geç on gün içinde ilan edilir. Öğrenciler staj sınavı sonuçları hakkındaki itirazlarını, sonuçlar ilan edildikten sonra en geç yedi gün içinde yazılı olarak Dekanlığa yaparlar. İtirazlar Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından ilgili ana bilim dalının görüşü alınarak incelenir. Değerlendirme sonucu bir tutanakla en geç yedi iş günü içerisinde Dekanlığa bildirilir. Not değişiklikleri Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.

h) Staj geçme notu, başarı notu 60 puan ve üzeridir.

ı) IV ve V inci dönemde staj geçme notlarının ortalaması dönem notudur.

VI ncı döneme ilişkin esaslar (intörn doktorluk)

MADDE 28- (1) Tıp fakültesi eğitiminin ilk beş sınıfının bütün derslerini başarı ile geçmiş ve hekimlik pratiğine hazırlanmak üzere altıncı sınıfa geçtiği belgelenmiş fakülte öğrencisi intörn doktor olarak adlandırılır. İntörn doktorluk dönemi, ilk beş sınıfta alınan teorik ve pratik eğitimin uygulama imkanı bulduğu eğitim sürecidir. Bu sınıfta hekim adaylarının mezun olduktan sonra tek başlarına ve ekip çalışması içerisinde hasta/hastalık yönetimi becerisi kazanabilmesi ve bunu tutum haline getirebilmesi amaçlanır. İntörn doktorluk dönemi ile ilgili esaslar şunlardır:

a) İntörn doktorluk dönemi, aralıksız on iki ayı kapsayan bir dönemdir, Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulunun önerisi ve Fakülte Kurulu kararı ile belirlenen intörnlük stajı dilimlerine ayrılarak yapılır.

b) VI ncı döneme ait seçmeli stajlar: VI ncı döneme ait seçmeli stajlar akademik takvimde ilan edilir. Seçmeli staj alacak öğrenci sayısı ve ilan edilen staj sayısı dikkate alınarak her staj için bir kontenjan belirlenir. Bu kontenjanlara öğrenciler, talepleri doğrultusunda transkriptlerindeki başarı notu dikkate alınarak yerleştirilir.

c) Her intörn doktora, intörnlük stajı yapılan her ana bilim dalının intörn doktorluk eğitimi için belirlediği hedefler doğrultusunda hazırladığı, Tıp Eğitimi Koordinatörler Kurulunca onaylanmış intörnlük stajlarında kazanılması beklenen bilgi, beceri, tutum ve davranışları içeren intörn karneleri verilir. İntörn karneleri staj bitiminden en geç on gün içerisinde VI ncı Dönem Koordinatörüne teslim edilir ve başarı notu ana bilim dalı başkanı tarafından ilan edilir.

ç) İntörn doktor her türlü sağlık hizmetleri, poliklinik, ameliyat, laboratuvar çalışması, olgu sunumu, konferans, seminer ve benzeri tüm klinik faaliyetlere ilgili dönem koordinatörünün denetiminde katılmak ve bu faaliyetlerden intörn karnesinde tanımlanmış olanları bizzat yapmak zorundadır.

d) İntörn doktor, öğretim üyelerinin gözetimi ve sorumluluğunda olmak üzere; öğretim üyeleri, klinik asistanları, hemşire ve personel ile bir ekip çalışması içinde klinik/poliklinik uygulamalarına sadece öğretim üyelerinin direktifleri doğrultusunda katılır.

e) İntörnlük stajlarında eğitimin verilme şekli, intörn doktorların görev, yetki ve sorumlulukları Yönetim Kurulunca belirlenir.

f) İntörn doktorluk döneminde öğrencilerin başarısı intörn karneleri dikkate alınarak 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Başarı notu 60 ve üzeridir. Bu not mezuniyet derecesinin değerlendirilmesine katılır. İntörn doktorluk kademesindeki stajların bir veya birkaçından başarısız olan öğrenci, bu stajları tekrar ederek başarılı olmak zorundadır. VI ncı dönemde dönem notu, staj sonu veya staj tekrarı sonunda alınan geçer notların ortalamasıdır.

g) İntörn doktorlar her intörnlük stajındaki süreleri eksiksiz olarak tamamlamak zorundadır. İntörn doktorlar, mazeretsiz staja devamsızlık yapamazlar. Sağlık veya geçerli bir mazerete bağlı devamsızlık tüm staj süresinin %20’sinden fazla olamaz. Devamsızlığın %20’den fazla olması durumunda intörn doktor o stajdan başarısız sayılır ve stajını tekrarlar.

ğ) Başarısızlık veya devamsızlık sonucu intörnlük stajı tekrarı, intörn doktorluk dönemi tamamlandıktan sonra yapılır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Öğrenci değişim programları

MADDE 29- (1) Üniversite ile diğer Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleri ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumları arasında yapılan anlaşmalar ve hareketlilik programları uyarınca öğrenci değişimleri, Yükseköğretim Kurulunun ve Senatonun belirlediği esaslar çerçevesinde, ilgili program koordinatörünün önerisi ve Yönetim Kurulu kararı ile uygulanır.

Geri bildirimler

MADDE 30- (1) Öğrenciler ders kurulu, sunum, uygulama ve staj hakkındaki geri bildirimlerini Dekanlığın belirlediği kişi ya da komisyona verirler. Geri bildirimler, ilgili birim tarafından analiz edildikten sonra Dekanlık tarafından değerlendirilerek sorumlu kurul ve kişilere iletilir.

Mezuniyet tarihi

MADDE 31- (1) Fakültenin Tıp Doktorluğu Programında tüm eğitim süreçlerini belirlenen tarihte tamamlayan öğrencilerin evraklarının Mezuniyet Komisyonu tarafından değerlendirilmesi sonrasında öğrencilerin mezuniyeti, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve VI ncı sınıftaki son stajını başarılı olarak bitirdiği tarih, mezuniyet tarihi olarak kabul edilir.

Mezuniyet derecesi

MADDE 32- (1) Mezun olan öğrencilerin mezuniyet dereceleri ağırlıklı not ortalaması alınarak hesaplanır. Mezunların başarı sıralaması belirlenirken; yıl kaybı olmayan, meslek derslerinden bütünlemeye kalmadan doğrudan sınıfı geçen öğrenciler öncelik sıralamasında yer alır. Ortak zorunlu dersler başarı not ortalamasının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Öğrenim süresinin 1/6’sından fazlasını Fakülte dışında geçirmiş olanlar dereceye alınmaz.

Mezuniyet belgesi

MADDE 33- (1) Tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını alan öğrencilere, diploma hazırlanıp ilgili mevzuat hükümlerine göre tasdik edilinceye kadar bir defaya mahsus olmak üzere mezuniyet belgesi verilir.

Diplomalar

MADDE 34- (1) Öğrencinin mezun olabilmesi için; Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre genel ağırlıklı not ortalamasının en az 60 puan olması şartı aranır. Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere aşağıdaki diplomalar verilir:

a) Temel tıp bilimleri ön lisans diploması: Temel tıp bilimleri ön lisans kademesi olan I inci ve II nci dönemi başarı ile tamamlayanlara Üniversiteden ayrıldıkları, ayrılmaya karar verdikleri takdirde temel tıp bilimleri ön lisans diploması verilir. Bu diplomayı belirtilen koşullarla alanlar herhangi bir yolla tekrar aynı programa döndükleri takdirde aldıkları diplomayı kayıt sırasında Üniversiteye geri vermek zorundadırlar. Aksi halde kayıtları yapılmaz.

b) Klinik bilimleri lisans diploması: Tıp Fakültesinin I, II, III ve IV üncü dönemlerini başarıyla tamamlayanlara tıp alanında lisans diploması verilir. Bu diploma hekimlik yapma yetkisi vermez. Bu diplomayı belirtilen koşullarla alanlar herhangi bir yolla tekrar aynı programa döndükleri takdirde kayıt sırasında aldıkları diplomayı Üniversiteye geri vermek zorundadırlar. Aksi halde kayıtları yapılmaz.

c) Tıp doktoru diploması: Tıp doktorluğu için öngörülen altı dönemlik eğitim süresini başarı ile tamamlayan öğrencilere tıp doktoru diploması verilir.

Sınav günleri ve şekli

MADDE 35- (1) Sınav günleri ve şekline ilişkin esaslar şunlardır:

a) Sınav tarihleri zorunlu haller dışında ilan edildikten sonra değiştirilmez.

b) Öğrenciler sınavlara ilan edilen gün ve saatte girmek zorundadır. Sınavın teorik veya pratik kısımlarından herhangi birine girmeyen öğrenci F2 (Başarısız) notu alır.

c) Sınavlarda kopya çeken veya kopya girişiminde bulunduğu saptanan öğrencinin sınavı geçersiz sayılır, ayrıca hakkında Dekanlık tarafından 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre gerekli işlemler yapılır.

Onur ve yüksek onur öğrenciliği

MADDE 36- (1) Dönem ortalama notu 95-100 arasında olan öğrenciler, ceza almamış olmak koşulu ile dönem sonunda Dekanlık önerisiyle Rektörlük tarafından yüksek onur öğrencisi, dönem ortalama notu 90-94 arasında olan öğrenciler ise dönem onur öğrencisi olarak ilan edilirler. Yatay geçiş ile gelen öğrenciler, disiplin cezası almamaları ve yukarıdaki not ortalamalarını sağlamaları şartıyla dönem onur veya dönem yüksek onur öğrencisi olabilirler. Bu öğrencilerin listesi, ilgili eğitim birimi tarafından her dönem sonunda ilan edilir. Öğrencilerin başarı belgeleri, eğitim birimleri tarafından kendilerine verilir.

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 37- (1) Her türlü tebligat, öğrencinin Fakülteye kayıt sırasında bildirdiği adrese taahhütlü olarak yapılmak veya Fakültede ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

(2) Fakülteye kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bunu öğrenci işlerinin ilgili birimlerine bildirmemiş olan, vermiş oldukları adres eksik veya yanlış olan öğrencilerin Fakültedeki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

Disiplin

MADDE 38- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri hakkında 2547 sayılı Kanun ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uygulanır.

(2) Aşağıdaki durumlarda öğrencinin, bu Yönetmelikte öngörülen eğitim-öğretim süresini tamamlayıp tamamlamadığına bakılmaksızın Yönetim Kurulu kararı ile ilişiği kesilir:

a) Mezuniyet.

b) Kendi isteğiyle Üniversiteden ayrılması.

c) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarma cezası alması.

ç) Öngörülen kayıt kabul koşullarını yerine getirmediği sonradan anlaşılan ve sundukları belgelerin, verdikleri bilgilerin yanlış veya eksik olduğu anlaşılan öğrencilerin bulundukları yarıyıla bakılmaksızın Fakülte ile ilişiği kesilir. Söz konusu öğrenciler Fakülteden ayrılmış olsalar bile kendilerine verilen belgelerin (diploma dahil) tümü geçersiz sayılır ve haklarında yasal işlem yapılır.

Erişilebilirlik

MADDE 39- (1) Üniversite, engelli öğrencilerin eğitim öğretimini sürdürebilmesi ve bilgiye erişimi için gerekli alt yapı ve fiziki şartların sağlanmasına yönelik tedbirleri alır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 40- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Yönetim Kurulu kararları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 41- (1) 16/11/2012 tarihli ve 28469 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 42- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 43- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Giresun Üniversitesi Rektörü yürütür.

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Giresun Üniversitesine bağlı Tıp Fakültesi hariç diğer fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Birim: Giresun Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu,

b) Birim yöneticisi: Giresun Üniversitesine bağlı fakültelerde dekanı, konservatuvarlarda, yüksekokullarda ve meslek yüksekokullarında müdürü,

c) İlgili kurul: Giresun Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte kurulunu, konservatuvarlarda konservatuvar kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

ç) İlgili yönetim kurulu: Giresun Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, konservatuvarlarda konservatuvar yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

d) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: Giresun Üniversitesi Rektörlüğü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

e) Rektör: Giresun Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: Giresun Ãœniversitesi Senatosunu,

g) Ãœniversite: Giresun Ãœniversitesini,

ğ) Üniversite Yönetim Kurulu: Giresun Üniversitesi Yönetim Kurulunu

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıtlara İlişkin Esaslar

Kayıt

MADDE 4 –(Değişik:RG-30/7/2017- 30139)

(1) Üniversiteye bağlı yükseköğretim programlarına; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yerleştirilen öğrenciler ile özel sınavlarla kabul edilen öğrencilerin kesin kayıtları Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde yapılır. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Uzaktan eğitim öğrencileri hariç, öğrenci kesin kaydını kendisi yaptırmak zorundadır. Üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt-kabulleri Rektörlükçe belirlenen esaslara göre ilgili birim tarafından yürütülür.

(2) Haklı ve geçerli bir mazereti olmadan zamanında başvurmayan ve istenen belgeleri tamamlamayan öğrenci kayıt hakkını kaybeder. Kaydını yaptıran öğrenciye, eğitim-öğretim süresince geçerli olmak üzere Üniversitenin öğrenci kimlik kartı verilir. Öğrenciliği sona eren öğrenciler kimlik kartlarını bağlı olduğu birime teslim eder. Kimlik kartı kaybolan veya kullanılamayacak derecede yıpranmış olan öğrenciye bağlı olduğu birime yazılı olarak başvurması halinde, Üniversite tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde aynı dönemde geçerli olacak yeni kimlik kartı verilir.

(3) Yazılı isteği üzerine kaydını sildiren öğrenci, ÖSYM tarafından yeniden yerleştirilmediği sürece Üniversiteye tekrar kaydolamaz.

Kayıt yenileme

MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-16/6/2014-29032)(3) Öğrenciler her yarıyıl/yıl akademik takvimde belirtilen süre içinde kayıtlarını yenilemek zorundadır. Öğrencinin kayıt yenileyebilmesi için, öğrenim katkı payını ödemiş olması ve Senato tarafından belirlenen esaslara uygun olarak ders kaydını yaptırması gerekir. Bunlardan birini yerine getirmemiş öğrencinin, kaydı yenilenmez. Kayıt yenileme işlemi, öğrenci tarafından seçilen dersler öğrencinin danışmanı tarafından onaylanmadıkça kesinleşmez.

(2) (DeÄŸiÅŸik:RG-30/7/2017- 30139)  Kayıt yenileme süresinde kaydını yenilemeyen öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ekle-sil haftasında kayıt yenileyebilirler. Ancak, öğrencinin tam teÅŸekküllü bir devlet hastanesinden alınmış saÄŸlık kurulu raporu ile belgelendirilen saÄŸlık problemi nedeni ile kaydının yenilenememesi halinde ilgili yönetim kurulunun kararıyla ve geçen süre devamsızlıktan sayılmak suretiyle kaydı yenilenebilir. Bu süre, hiçbir koÅŸulda akademik takvimde belirtilen ara sınav haftasının sonunu geçemez.

(3) Kaydını yenilemeyen öğrenciler ders alamazlar, sınavlara giremezler ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(4) Bu Yönetmelik hükümlerine göre belirlenen ve belgelendirilmiş bir mazereti olmadan kaydını zamanında yenilemeyen öğrencinin o yarıyılı/yılı öğrenim süresinden sayılır.

(5) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre mezuniyeti için gerekli tüm dersleri alarak devam şartını yerine getirmiş, ancak bazı derslerden başarısız olmuş ve ek sınav hakları tanınmış öğrencilerin, bu sınav haklarını kullanabilmeleri için; sınavlarına girecekleri derslerin kayıtlarını yarıyıl/yıl başında, akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme süresi içinde yaptırmaları gerekir. Dersin programdan kalkmış olması durumunda, öğrencinin ilgili kurulca onaylanmış eşdeğer derse kaydını yaptırması ve bu dersten başarılı olması gerekir. Bu durumdaki öğrencilerin, mezun oluncaya kadar katkı paylarını bu Yönetmelik hükümlerinde belirtilen şekilde ödemeleri gerekir.

(6) Üniversitenin birinci yarıyılına ilk kayıt yaptıran öğrencilerin ders kayıt işlemleri doğrudan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır.

Katkı payı

MADDE 6 – (1) Öğrencilerin, her öğretim yılında, akademik takvimde belirtilen süreler içinde ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen öğrenci katkı payını ödemeleri gerekir. Öğrenci katkı payını ödemeyen öğrencilerin kayıt ve kayıt yenileme işlemi yapılmaz ve bu öğrenciler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Öğrencinin katkı payını ödemediği veya kaydını yenilemediği yarıyıllar/yıllar öğrenim süresine sayılır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

Akademik takvim

MADDE 7 – (1) Üniversitenin tüm birimleri tarafından uygulanacak akademik takvim Senato tarafından kararlaştırılır.

(2) (DeÄŸiÅŸik:RG-16/6/2014-29032)(3)  Bir eÄŸitim-öğretim yılı; güz yarıyılı ve bahar yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldan oluÅŸur. Her bir yarıyıl on dört hafta ders, bir hafta ara sınav haftası ve iki hafta da yarıyıl sonu sınav haftası olmak üzere on yedi haftadan oluÅŸur. Bu süreye bütünleme sınavları ve mezuniyet için tanınan ek sınav haklarına iliÅŸkin süreler dahil deÄŸildir.  EÄŸitim-öğretim yılı ve ilgili diÄŸer faaliyetlerin baÅŸlama ve bitiÅŸ tarihleri, Senato tarafından belirlenen akademik takvim ile duyurulur. Ara sınav haftasında ders yapılmaz. 

(3) (DeÄŸiÅŸik:RG-16/6/2014-29032) (3)  Gerekli görülen hallerde, Senato tarafından onaylanan akademik takvimde belirtilen tarih aralığında olmak koÅŸuluyla ilgili yönetim kurulu kararı ile cumartesi ve/veya pazar günleri ders ve/veya sınav yapılabilir.

Eğitim-öğretimin kapsamı

MADDE 8 – (1) Eğitim-öğretim; ilgili akademik birimlerde, özelliklerine göre teorik dersler, uygulamalı dersler ve pratik çalışma, atölye, tıbbi ve cerrahi klinik uygulamalar, laboratuvar çalışması, bitirme ödevi, bitirme projesi, diploma projesi, staj, ödev çalışması ve seminer gibi uygulamalardan oluşur.

(2) Lisans ve önlisans programlarında yer alacak dersler, bunların saat sayıları, kredileri ve derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredileri zorunlu veya seçimlik oldukları, ilgili akademik anabilim/anasanat kurullarının ve bölüm kurullarının önerileri dikkate alınarak ilgili kurullarca belirlenir ve Senatonun onayı ile kesinleşir.

(3) Staj, bitirme/diploma projesi ve tez gibi eğitim-öğretim faaliyetlerinin hazırlanması, sunulması, değerlendirilmesi gibi hususlara ilişkin esaslar ilgili birimlerce hazırlanır ve Senato tarafından onaylanır.

Eğitim-öğretim süresi

MADDE 9 – (Değişik:RG-30/7/2017- 30139)

(1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt oldukları programa iliÅŸkin derslerin verildiÄŸi dönemden baÅŸlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beÅŸ yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eÄŸitim süresi azami iki yıldır.

(2) Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.

(3) Azami süreleri dolduran son sınıf öğrencilerine, baÅŸarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu iki ek sınav hakkı, bu derslerin bitirme ve bütünleme sınav dönemlerinin ardından yeni eÄŸitim-öğretim dönemi baÅŸlamadan Birinci Ek Sınav ve Ä°kinci Ek Sınav adlarıyla tüm dersler için kullandırılır. Bu sınavlardan sonra baÅŸarısız ders sayısını beÅŸ derse indirenlere, bu beÅŸ ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beÅŸ derse kadar baÅŸarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, yıl esasına göre eÄŸitim-öğretim yapan birimlerde iki eÄŸitim-öğretim yılı; bir dersten baÅŸarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, baÅŸarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam ÅŸartı aranmaz.

(4) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenciler, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamazlar. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdikleri ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(5) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri hâlde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için iliÅŸiÄŸi kesilen hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten baÅŸarısız olan öğrencilere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduÄŸuna bakılmaksızın baÅŸvurmaları hâlinde her eÄŸitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri baÅŸaranların kayıtları yeniden yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir ÅŸekilde yararlanamazlar.

(6) Öğrenim süresinin hesaplanmasında kayıt dondurma süreleri dikkate alınmaz; ancak Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğretim süresinden ve devamsızlıktan sayılır. Uzaklaştırma cezası alan öğrenciler katkı payı veya öğrenim ücretini öderler.

Derslerin kredi deÄŸeri ve saati

MADDE 10 – (1) Her dersin AKTS kredisi öğretim programında belirtilir. AKTS kredisinin hesaplanmasında teorik ders saati, uygulama ve/veya laboratuvar ders saati, öğrencilerin ilgili ders için yapmaları gereken ön hazırlık, ödev, araştırma, sunum hazırlama, sınava hazırlık, sınav ve benzeri çalışmalara ilişkin süreler gözönünde bulundurulur.

(2) Tüm diploma programlarında, öğrencilere verilecek derslerin AKTS kredisi toplamı her bir yarıyıl için otuzdur. Yıllık program uygulanan birimlerde yıllık AKTS kredisi toplamı altmışdır.

(3) Teorik ve uygulamalı derslerin her bir ders saati süresi elli dakikadır. Haftalık ders çizelgeleri, dersler arasında on dakika bırakılacak şekilde düzenlenir.

Dersler

MADDE 11 – (1) Dersler; zorunlu dersler, ortak zorunlu dersler, seçimlik dersler, önkoşullu dersler ve önkoşul dersleri olarak gruplandırılır. Bunlardan;

a) Zorunlu dersler; öğrencinin kaydolduğu programda almakla yükümlü olduğu derslerdir.

b) Ortak zorunlu dersler; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ile Yabancı Dil dersleri haftalık iki ders saati olacak şekilde, tercihen ilk dört yarıyıl içinde planlanan derslerdir.

c) Seçimlik dersler; öğrencinin kaydolduğu programda yer alan, öğrencinin seçimine bağlı derslerdir. Bu dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan derslerden olabileceği gibi, genel kültür veya farklı ilgi alanlarından dersler de olabilir.

ç) Önkoşullu ders: Öğrencinin kayıt yaptıracağı ders; bir veya daha çok önkoşul dersinin başarı ve/veya alınma durumlarına bağlı ise bu ders önkoşullu bir derstir.

d) Önkoşul dersi: Öğrencinin önkoşullu derse kaydının, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen duruma bağlı olan derstir.

(2) Bir önkoşullu dersin alınabilmesi için, önkoşul dersinin başarılmış olması gerekir.

(3) Bir önkoşullu ders birden çok önkoşul dersine bağlanabilir. Bu durumda; önkoşullu dersin bağlandığı her bir önkoşul dersi için, ilgili birim her bir bağlantı şeklini ayrı ayrı belirler.

Öğretim programı

MADDE 12 –(DeÄŸiÅŸik:RG-16/6/2014-29032) (3)  

(1) Lisans ve önlisans yıllık öğretim programları ilgili akademik anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ile bölüm kurulunda belirlenir ve ilgili kurul tarafından kararlaştırılır. Bu karar, Senatonun onayı ile kesinleşir.

(2) Öğretim programında; her yarıyılda/yılda okutulacak dersler ile bu derslerin AKTS kredisi, teorik ve uygulamalı ders saatleri yer alır.

(3) (Değişik:RG-17/12/2017-30273)(4)Eğitim-öğretim programlarındaki zorunlu ders ve zorunlu diğer faaliyetler ile seçmeli derslerin AKTS kredisi, her programın, öğrencilere kazandırması gereken bilgi, beceri ve yeterlilikler kapsamında değerlendirilerek, ilgili yönetim kurulunun önerisi ve Senato kararı ile belirlenir.

 Ders açma esasları

MADDE 13 – (1) (DeÄŸiÅŸik:RG-16/6/2014-29032)(3)  Her yarıyıl/yıl hangi derslerin açılacağı akademik anabilim/anasanat dalı kurulları ve bölüm kurullarından gelen öneriler göz önüne alınarak ilgili kurulun önerisi ile Senatoda kararlaÅŸtırılır.

(2) Zorunlu derslerin açılması için öğrenci sayısı dikkate alınmaz.

(3) Seçimlik derslere kaydolan öğrenci sayısının en az on olması gerekir. Bu derslere kaydolan öğrenci sayısının ondan az olması halinde, bu dersin açılıp açılmamasına ilgili kurulca karar verilir. Dersin, kaydolan öğrenci sayısının yetersizliği veya başka nedenlerle açılmaması durumunda; ders ekleme çıkarma dönemini izleyen hafta içinde kaydı iptal edilen öğrencilerin açık bulunan seçimlik derslere kaydı, öğrenci danışmanının önerisi ile ilgili yönetim kurulu tarafından yapılır.

(4) Derslerin ve uygulamaların hafta içindeki yerleşimi ve sorumlu öğretim elemanları, her yarıyılın/yılın başlangıcından en az on iş günü önce ilan edilir. Zorunlu hallerde haftalık programlarda değişiklikler yapılabilir.

Dersin gruplara ayrılması ve birleştirilmesi

MADDE 14 – (1) (DeÄŸiÅŸik:RG-6/4/2020-31091) Bir ders için ilgili kurul kararı ile birden fazla grup oluÅŸturulabilir. Ancak birden fazla grup oluÅŸturulduÄŸunda, bu gruplardaki öğrenci sayısı ortalaması teorik derslerde yirmibeÅŸten, uygulama (Öğretmenlik Uygulaması, Öğretmenlik Uygulaması-1 ve Öğretmenlik Uygulaması-2 dersleri hariç) veya seçimlik derslerde ondan az olamaz.

(2) İlgili yönetim kurulu kararı ile farklı diploma programlarının ortak dersleri birleştirilebilir.

(3) (Ek:RG-14/10/2019-30918)(5)  Meslek yüksekokullarında, bir yarıyıl boyunca, iÅŸletmelere mesleki uygulama için gönderilen öğrencilerin almak zorunda olduÄŸu dersler için oluÅŸturulacak gruplandırmada öğrenci sayısı, altıdan az olmamak üzere her öğretim yılı başında ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

Ders izleme formu

MADDE 15 –(BaÅŸlığı ile birlikte deÄŸiÅŸik:RG-14/7/2015-29416) 

(1) Her ders için, dersin öğretim elemanı tarafından ders izleme formu hazırlanır. Hazırlanan ders izleme formu, akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde doldurularak öğrenci bilgi sistemi üzerinden öğrencilere ilan edilir.

(2) Ders izleme formunda; dersin amacı, teorik ve uygulama kısımlarına ilişkin içeriği, haftalık günü ve saati, ders konu başlıklarının haftalara göre dağılımı, derse ait kaynak ve araçlar, öğretim teknik ve yöntemleri, öğretim üyeleri/görevlileri ve yardımcılarına ait iletişim bilgileri ile dersin ölçme ve değerlendirme araçları yer alır.

(3)  Her derste öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diÄŸer çalışmaların sayısı, baÅŸarı notuna katkı oranları ve yarıyıl/yılsonu sınavının baÅŸarı notuna katkısı; öğretim elemanı tarafından, 22 nci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenir ve ders izleme formunda belirtilir.

Danışmanlık

MADDE 16 – (1) Her öğrenciye, bu Yönetmelik hükümlerine uygun bir akademik program izlemesini sağlamak üzere bir öğretim elemanı danışman olarak atanır. Danışmanlık görevleri, öğretim elemanlarına dengeli bir şekilde dağıtılır.

(2) Danışman; bölüm başkanı, bulunmadığı birimlerde anabilim/anasanat dalı başkanları veya program danışmanları tarafından önerilir ve birim yöneticisi tarafından görevlendirilir. Kayıt süresi içerisinde geçerli bir mazereti nedeniyle görevinde bulunamayacak olan danışman, bu durumu bir yazı ile birim yöneticisine bildirir. Mazereti kabul edilen danışman yerine, bu fıkrada yer alan şekilde ve geçici olarak bir öğretim üyesi/görevlisi görevlendirilir ve bu görevlendirme ilgili öğrencilere duyurulur.

(3) Öğrenciye atanan danışman, öğrenci mezun oluncaya kadar değiştirilmez. Ancak; zorunlu hallerde ve/veya danışman veya öğrencinin değişiklik isteği halinde, bölüm başkanının/program koordinatörünün görüşüyle ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır.

(4) Danışman, öğrenciyi öğrenimi boyunca izler ve öğrencinin devam etmekte olduğu program çerçevesinde her yarıyıl/yıl izleyeceği dersler ve bunlarla ilgili yapılacak değişiklikler hakkında öğrenciye önerilerde bulunur. Öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçimlik dersler; devam ettiği programdaki başarı durumu yanında derslerin program içindeki dağılımı, yapısal özellikleri ve benzeri teknik değerlendirmeler de göz önüne alınmak suretiyle danışmanı tarafından belirlenir.

(5) Öğrencinin, yarıyıl/yıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini danışmanı ile birlikte düzenlemesi ve derslerin kesinleşmesi için danışmanı tarafından onaylanması gerekir. Öğrenci tarafından yapılan ders seçme işleminin danışman tarafından onaylanmaması nedeniyle kayıt yenilemenin yapılamamasından danışman sorumludur.

Ders alma esasları

MADDE 17 – (1) (DeÄŸiÅŸik:RG-30/7/2017- 30139) Ã–ÄŸrencilerin bir yarıyılda alabileceÄŸi ders veya uygulamaların AKTS kredilerinin toplam sayısı, kayıtlı oldukları öğretim programındaki yarıyıl başına ortalama AKTS kredisinin %50 fazlasını aÅŸamaz. Mezun durumunda olan öğrencilerin bir yarıyılda alabileceÄŸi ders veya uygulamaların AKTS kredilerinin toplam sayısı, kayıtlı oldukları öğretim programındaki yarıyıl başına ortalama AKTS kredisinin %60 fazlasını aÅŸamaz.

(2) Öğrenciler, önkoşul dersleri göz önünde bulundurarak önkoşullu derslere kayıt yaptırırlar.

(3) Bölümler arası ortak bir dersin birden çok gruba ayrılması halinde; öğrenciler, kayıtlı oldukları bölüm/program için açılan gruba kaydolmak zorundadır. İstisnai durumlar, danışman ve bölüm başkanının önerisi ile ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

(4) Öğrenciler; birimin belirlediği kontenjan varsa, bu kontenjan dâhilinde derslere kaydolurlar.

(5) (DeÄŸiÅŸik:RG-16/6/2014-29032) (3)  Genel ağırlıklı not ortalaması en az 3.00 olan öğrenciler, bir yarıyılda/yılda üst yarıyıllardan/yıllardan, bu maddenin birinci fıkrasındaki koÅŸula uyarak en fazla üç ders ile sınırlı olmak kaydıyla ders alabilirler.

(6) Bir dersten başarısız olan veya dersi öğretim programındaki yarıyılda/yılda alamayan öğrenciler, bu dersi, verildiği ilk dönemde almak zorundadır.

(7) Öğrenciler başarısız oldukları, ancak sonradan programdan çıkarılan zorunlu dersler yerine, kayıtlı oldukları bölüm veya program tarafından uygun görülen eşdeğer olan dersleri, ilgili kurulun onayı ile alabilir.

(8) Tekrar edilecek ders seçimlik ise, öğrenciler aynı dersi veya bu dersin yerine sayılabilecek eşdeğer kredili diğer seçimlik dersleri alabilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Derslere Devam, Değerlendirme, Sınavlar ve Mezuniyet

Derslere devam

MADDE 18 – (1) Bir dersten veya uygulamadan yarıyıl/yıl sonu ve varsa bütünleme sınavlarına girebilmek için; öğrencinin teorik dersler ile teorik ve uygulamanın birlikte yapıldığı derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekir. Yabancı dil ve Türkçe hazırlık programlarında en az %85 devam şartı aranır. Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.

(2) Ders ve uygulamaların başarısızlık nedeniyle tekrarı halinde, devam şartının aranıp aranmayacağı ilgili kurulca belirlenir.

(3) Yurt içi ve yurt dışı spor müsabakaları ve bunların hazırlık çalışmalarına katılan öğrenciler ile Üniversiteyi bilimsel ve kültürel organizasyonlarda temsil eden öğrencilerin, organizasyonun devamı esnasında geçirdikleri süreler ilgili mevzuat hükümlerine göre devamsızlık süresinin hesabında dikkate alınmaz.

Sınav esasları ve düzeni

MADDE 19 – (1) Her yarıyıl/yıl açılan derslerle ilgili olarak en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılır.

(2) Akademik takvime uygun olarak sınav gün ve saatleri ilgili bölümler/programlar tarafından hazırlanıp sınavlardan en az on iş günü önce ilgili birim tarafından ilan edilir. Sınav tarihleri ilan edildikten sonra, ancak ilgili yönetim kurulu kararı ile değiştirilebilir.

(3) Bir öğretim programında aynı yarıyıl, yıllık düzende eğitim veren birimlerde aynı yıl içerisinde yer alan derslerden en çok ikisinin sınavları aynı günde yapılabilir. Sınavlardan bazıları, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği şekilde Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.

(4) Sınavların düzeni ilgili birimlerce sağlanır. Sınava giren öğrencilerin, idarece veya ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kurallara uymaları gerekir.

(5) Sınavlar, ilgili yönetim kurulunca belirlenecek esaslara göre yapılır. Öğrencilerin sınavlara sınav programında gösterilen zaman ve yerde girmeleri, öğrenci kimlik belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekir.

(6) (Ek:RG-4/2/2014-28903) Sınav kâğıtları, projeler, laboratuar ve staj raporları gibi evraklar ilgili birimin Yönetim Kurulunca daha uzun süre ile saklanmasına karar verilmiş olmadıkça, son işlem gördükleri tarihten itibaren iki yıl süre ile saklanır.

Sınavlarda mazeret hali

MADDE 20 – (DeÄŸiÅŸik:RG-14/7/2015-29416) 

(1) Haklı ve geçerli nedenlerle sınavlara giremeyen öğrencilerin, mazeretlerini sınav tarihini takip eden beş iş günü içerisinde ilgili birime yazılı olarak bildirmeleri gerekir. Mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler, sınav hakkını ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen mazeret sınav döneminde kullanırlar. Yıl sonu sınavlarının mazereti bütünleme sınavında uygulanır, bütünleme sınavının mazereti yapılmaz.

(2) Aynı gün ve saatte sınavları çakışan öğrencilere, ilgili birime bir dilekçeyle başvurmaları halinde, giremedikleri sınavlar için mazeret sınavı hakkı tanınır.

Sınav sonuçlarının ilanı ve sonuçlara itiraz

MADDE 21 – (1) (DeÄŸiÅŸik:RG-14/7/2015-29416) Sınavlar 100’lük puan sistemine göre sayısal olarak ölçülür. Dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde öğrenci bilgi sistemine not giriÅŸi yapılarak, yıl/yarıyıl sonu sınavı ders deÄŸerlendirme raporu ve öğrenci not listesinin üç kopya olarak çıktısı alınır ve imzalanarak bir kopyası kendisinde muhafaza edilir; birer kopyası da ilgili bölüm baÅŸkanlığına ve ilgili birimin öğrenci iÅŸleri bürosuna teslim edilir. Yıl/yarıyıl sonu sınavı ders deÄŸerlendirme raporu ve öğrenci not listesi ilgili birim öğrenci iÅŸleri bürosu tarafından teslim alındığında öğrencilere notların ilanı gerçekleÅŸmiÅŸ olur.  Ayrıca sınav kâğıtları ve tutanakları da ilgili birime teslim edilir.

(2) Öğrenciler sınav sonuçlarına, ilanından itibaren beş iş günü içinde ilgili birime dilekçe vererek itiraz edebilir.

(3) İtiraz üzerine sınav kâğıdı, dersin öğretim elemanı tarafından, konunun kendisine intikal ettirilmesinden itibaren en geç beş iş günü içinde incelenir, sonuç yazılı ve gerekçeli olarak ilgili birime bildirilir. Not değişikliği, ancak ilgili yönetim kurulunun onayı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir.

Başarı durumu

MADDE 22 – (1) Herhangi bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi en az bir ara sınav olmak koşuluyla ödev, uygulama ve diğer çalışmalardan oluşur. Her dersin değerlendirilmesinde; öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların başarı notuna katkı oranları dikkate alınır.

(2) Başarı notu; yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notlarından hesaplanır. Yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı dersin sorumlusu tarafından en az %40 en çok %60 olacak şekilde belirlenir.

(3) Ders sorumluları, yarıyıl/yıl içi değerlendirmesini oluşturacak çalışmaların başarı notuna katkılarını belirler.

(4) Yarıyıl/yıl sonu ve/veya varsa bütünleme sınavına girmeyen öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır.

(5) Bir dersten veya uygulamadan değerlendirmeye alınmak için öğrencinin yarıyıl/yıl sonu sınav notu ve varsa bütünleme notunun 100 puan üzerinden önlisans programlarında en az 50, lisans programlarında 60 olması gerekir. Bu puanın altında kalan öğrenciler doğrudan başarısız sayılır.

(6) Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesinde uygulamalı derslerin değerlendirilmesi ve başarı durumunun belirlenmesine ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Uygulama notu, uygulamayı yaptıran öğretim elemanı ve elemanlarınca 100 puan üzerinden belirlenir.

b) Öğrencilerin uygulama başarı durumunun değerlendirilmesi, dersin ilgili öğretim elemanı tarafından uygulama ortamında yapılır. Başarı durumu, bu dersin özelliğine göre geliştirilmiş olan kuramsal bilginin uygulamaya aktarımı, hasta izlem formları, gözlemler, seminerler, uygulama sınavları, olgu sunumları, vaka tartışmaları ve benzeri doğrultusunda dersin öğretim elemanınca belirlenir.

c) Devam şartı olmayan fakat dersi tekrar alan öğrenciler için uygulama notunun verilmesinde, dersin öğretim elemanı öğrencilerden seminerlere, uygulama sınavlarına, olgu sunumlarına, vaka tartışmalarına ve benzeri gibi değerlendirmelere katılmasını isteyebilir.

ç) Öğrenciler uygulamalı meslek derslerinden devam zorunluluğunu yerine getirseler bile uygulama notu 50’nin altında ise bu dersten başarısız sayılır, ilgili dersin yılsonu ve bütünleme sınavlarına giremez. Dersi ve uygulamayı tekrar eder. Devam zorunluluğunu yerine getiren, uygulama notu 50’nin üzerinde, ancak uygulama ve final notu ortalamasına göre başarı notu elde edemeyen ve teorik notu başarısız olan öğrenciler, dersin bir sonraki yıl tekrarında teorik ve uygulama ara sınavına/sınavlarına ve yılsonu sınavına girerler. Ayrıca devam şartı aranmaz ve bu şekilde tekrarlanan ders kredi sınırlaması içine dahil değildir.

d) Klinik, saha çalışması gibi uygulamalı meslek derslerinin uygulama notunun harf notuna katkısı %50’dir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıklı ortalamasının %50’si ile uygulama notunun %50’si harf notunu oluşturur. Uygulama notları yarıyıl sonu sınavlarından önce ilan edilir.

(7) Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harfli nota dönüştürülmesinde; ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır ve öğretim elemanı tarafından aşağıdaki not aralıklarına göre harf notu verilir. Önlisans programları için başarı değerlendirmesi aşağıdaki şekilde yapılır:

a)

Puan

Harf Notu

Katsayısı

Başarı Durumu

Not Ortalamasına

90-100

AA

4.0

Başarılı

Katılır

80-89

BA

3.5

Başarılı

Katılır

70-79

BB

3.0

Başarılı

Katılır

60-69

CB

2.5

Başarılı

Katılır

50-59

CC

2.0

Başarılı

Katılır

45-49

DC

1.5

Başarısız

Katılır

40-44

DD

1.0

Başarısız

Katılır

30-39

FD

0.5

Başarısız

Katılır

0-29

FF

0.0

Başarısız

Katılır

0

D

0.0

Devamsız

Katılır

 

b) (Değişik:RG-15/6/2012-28324) (1)Lisans programları için başarı değerlendirmesi aşağıdaki şekilde yapılır:

 

Puan

Harf Notu

Katsayısı

Başarı Durumu

Not Ortalamasına

90-100

AA

4.0

Başarılı

Katılır

85-89

BA

3.75

Başarılı

Katılır

80-84

BB

3.5

Başarılı

Katılır

70-79

CB

3.0

Başarılı

Katılır

60-69

CC

2.5

Başarılı

Katılır

50-59

DC

2.0

Başarısız

Katılır

40-49

DD

1.5

Başarısız

Katılır

30-39

FD

1.0

Başarısız

Katılır

0-29

FF

0.0

Başarısız

Katılır

0

D

0.0

Devamsız

Katılır

c) Bunlardan; önlisans ve lisans programlarında bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Bir dersten DC, DD, FD ve FF harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılırlar.

ç) Bölüm başkanlığı veya yüksekokul müdürlüğünce kabul edilen mazereti nedeniyle yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilerin, yarıyıl sonu mazeret sınavından aldıkları notlar yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Bu öğrencilerin harf notları ayrıca Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir.

Ders tekrarı

MADDE 23 – (1) Bir dersten başarısız olan veya dersi alması gereken yarıyılda/yılda alamayan öğrenciler, bu dersi tekrar verildiği ilk yarıyılda/yılda almak zorundadır.

(2) Öğrenciler, genel ağırlıklı not ortalamasını yükseltmek için CC notu aldıkları derslerini danışmanın onayı ile tekrarlayabilir.

(3) Tekrar edilen derslerde, alınan en son not geçerlidir ve genel ağırlıklı not ortalaması hesabında bu son not kullanılır.

Bütünleme sınavı

MADDE 24 – (1) Öğrenciler başarısız oldukları derslerden bütünleme sınavına girebilirler.

(2) Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eğitim-öğretim yılında ilgili derslere yazılım yapmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Bütünleme sınavlarına giremeyen öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez.

(3) Bütünleme sınavına CC notunun altında harf notu bulunan derslerden girilebilir. Bütünleme sınavında 100 üzerinden önlisans programlarında en az 50, lisans programlarında en az 60 puan almak zorunludur. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınavı yerine geçer. Ara sınav ve varsa yarıyıl içi çalışmaların ağırlıkları dikkate alınarak harfli not verilir. Bütünleme sınavları, her yarıyılın sonunda ve mezuniyet sınavlarından önce yapılır.

(4) Bütünleme harf notları yarıyıl not ortalamasına katılır.

Mezuniyet sınavı

MADDE 25 –(Değişik:RG-14/7/2015-29416)

(1) Mezuniyetlerine tek dersi kalan öğrencilere, ilgili dersin ait olduğu yarıyıla bakılmaksızın; yarıyıl sonu sınavından sonra ve akademik takvimde belirtilen zamanda yapılmak üzere, başarısız oldukları ders için mezuniyet sınavı yapılır.

(2) Öğrencilerin mezuniyet sınavına girebilmeleri için; ilgili derse, dersin açıldığı son yarıyılda/yılda yazılım yapmış olmaları ve yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmaları gerekir. Sınavlar, bütünleme sınavından sonra ve en geç bir hafta içerisinde yapılır.

(3) Mezuniyet sınavından 100 üzerinden önlisans programlarında en az 50, lisans programlarında en az 60 puan almak zorunludur. Sınavda alınan not, doğrudan harf notuna dönüştürülür.

Mezuniyet, diploma, diploma eki ve sertifika

MADDE 26 – (1) Mezuniyet için önlisans programlarında 120, dört yıllık lisans programlarında 240, beş yıllık lisans programlarında 300, altı yıllık lisans programlarında 360 kredinin başarı ile tamamlanması gerekir. Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.

(2) Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler, onur öğrencisi; genel ağırlıklı not ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Bu bilgi, öğrencinin not döküm belgesi ve diploma ekinde belirtilir.

(3) Çift anadal programlarında öğrenciye anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde etmeden çift anadal ikinci lisans programının diploması verilmez. Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci, çift anadal ikinci lisans programını bitiremese bile anadal lisans programına ait lisans diplomasını alabilir. Çift anadal programlarına ait diplomalar, programların ait olduğu birimler tarafından verilir.

(4) Uluslararası ortak programlarda mezuniyet hakkını kazanmış öğrenciler iki üniversiteden ayrı ayrı diploma alır. Bu diplomalarda; diplomanın hangi akademik birimlere ait olduğu, diğer üniversite ve hangi ortak programa ait olduğu belirtilir. Öğrenciler, uluslararası programın her iki kurumdaki akademik gereklerini yerine getirmeden diplomalardan herhangi birini almaya hak kazanamaz.

(5) Anadal lisans programında mezuniyet hakkını kazanmayan öğrenciye yandal sertifikası verilmez. Sertifikalar, programların bağlı olduğu birimler tarafından verilir. Sertifikalarda öğrencinin anadalına ait diploma unvanı ayrıca belirtilir. Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci yandal programını tamamlayamasa bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir.

(6) Çift anadal programından ayrılan bir öğrenci yandal programının tüm gereklerini yerine getirmişse yandal sertifikası almaya hak kazanır.

(7) Yandal programını tamamlayan öğrenci, yandal alanında lisans ve önlisans diplomasıyla verilen hak ve yetkilerden yararlanamaz. Yandal sertifikasının ne şekilde değerlendirileceği, ilgili birim tarafından belirlenir.

(8) Öğrencilere diplomayla birlikte İngilizce diploma eki verilir. Diploma eklerinde öğrencinin gördüğü öğrenimin nitelikleri, öğrencinin başarı durumu ve diploma türü belirtilir.

Önlisans diploması

MADDE 27 – (1) Bir lisans programını tamamlamayan veya tamamlayamayan öğrencilerden; ilgili lisans programının en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere, başvurmaları halinde önlisans diploması verilir. Önlisans diploması almak için yapılacak başvurular herhangi bir süre ile sınırlı değildir. Önlisans diploması alınması hakkında; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

(Değişik başlık:RG-14/7/2015-29416) Devamlı ve Geçici Ayrılma

Kayıt dondurma

MADDE 28 – (1) Aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde öğrencinin veya belirlediği temsilcisinin yazılı talebi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından öğrencinin kaydının dondurulmasına karar verilebilir:

a) Öğrencinin, sağlık raporu ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretlerinin olması,

b) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

c) Anne, baba, kardeş, eş veya çocuğunun ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle, öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelendirmesi,

ç) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

d) Öğrencinin tutukluluk hali,

e) Kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma ya da çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

f) İlgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenlerin ortaya çıkması.

(2) Bu nedenlere ilişkin belgeler, ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

(3) Öğrencinin başvurduğu yarıyıldan itibaren; birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde sayılan hallerde bir veya iki yarıyıl, (ç) bendinde belirtilen hallerde askerlik süresi boyunca, (d) bendinde belirtilen hallerde tutukluluk halinin devamı süresince, (e) bendinde belirtilen hallerde ise mahkûmiyeti süresince kaydı dondurulur.

(4) Yukarıda belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin kabul edilebilmesi için, bu nedenin ortaya çıkmasından itibaren en geç iki ay içinde öğrenci tarafından kayıtlı olduğu birime bildirilmesi gerekir. Aynı yöntemle kayıt dondurma işlemi tekrar edilebilir.

(5) Mazereti kayıt dondurma süresinin bitiminden önce sona eren öğrenciler, dilekçeyle başvurarak bir sonraki başlamamış yarıyıldan/yıldan itibaren eğitimlerine ilgili yönetim kurulu kararıyla devam edebilirler.

(6) Kayıt dondurma süreleri öğrencinin öğrenim süresinden sayılmaz.

Kayıt silme ve ilişiğin kesilmesi

MADDE 29 –(Mülga:RG-30/7/2017- 30139)  

 

ALTINCI BÖLÜM

Meslek Yüksekokullarına Geçiş ve İntibak, Yeniden Kayıtta Muafiyet

Meslek yüksekokullarına geçiş ve intibak

MADDE 30 – (1) Bir lisans programının en az ilk iki yarıyılının bütün derslerinden veya o lisans programının en az % 60’ından başarılı olup da lisans programını tamamlamayan veya tamamlayamayanlar, ilgili birim ile ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren altı ay içinde müracaat etmek şartıyla meslek yüksekokullarının benzer ve uygun programlarına intibak ettirilebilirler. Bu konuda; Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yeniden kayıtta muafiyet

MADDE 31 – (1) Üniversitelerin herhangi bir programına bir süre devam ettikten veya bu programdan mezun olduktan sonra Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınava girerek Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler herhangi bir muafiyet talebinde bulunmazlarsa, kaydoldukları birimin tüm eğitim-öğretiminden sorumlu olurlar.

(2) (Değişik:RG-30/7/2017- 30139) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, ilgili yönetim kurulu önceden okuduğu dersleri içeriklerine göre değerlendirerek; hangilerinden muaf tutulacağına karar verir. Bu takdirde bulunduğu sınıfta alması gereken toplam kredi miktarının en az 2/3’ünden muaf olan bir öğrencinin intibak ettirileceği bir üst sınıf belirlenir. Bu durumda intibak ettirilen süre azami öğrenim süresinden düşülür. Muaf tutulan derslerin Üniversitede uygulanan AKTS kredileri karşılığı esas alınır. Muafiyet taleplerinin Üniversiteye ilk kayıt olunan öğretim yılında derslerin başlamasından itibaren on iş günü içinde yapılması gerekir.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Çift anadal lisans programları

MADDE 32 – (1) Çift anadal programları bilim alanları yakın olan ve lisans diploması verilen tüm programlar arasında açılabilir. Çift anadal programları farklı fakültelerdeki lisans programları veya farklı dört yıllık yüksekokullardaki lisans programları arasındaki eşleştirmelerle yürütülebildiği gibi, aynı fakülte veya dört yıllık yüksekokuldaki lisans programları arasında da yürütülebilir. Ayrıca, özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlar, ancak kendi aralarında çift anadal programları yürütebilir.

(2) Hangi bilim alanlarının çift anadal programı oluşturmak üzere eşleşebileceği ve ikinci lisans programlarının ders uygulama içerikleri; programları yürüten birimlerin ve ilgili kurulların önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.

(3) Çift anadal programlarına ait hususlar Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

(4) Uluslararası ortak programlara kayıtlı öğrenciler çift anadal programlarına katılamaz.

Yandal programları

MADDE 33 – (1) Yandal programları, lisans öğrenimini üstün başarıyla yürütmekte olan bir öğrencinin, aynı zamanda ikinci bir lisans programında bilgilenmek üzere sınırlı öğrenim görmesini sağlayan sertifika amaçlı eğitim-öğretim programıdır. Yandal programları farklı fakültelerdeki lisans programları veya farklı dört yıllık yüksekokullardaki lisans programları arasındaki eşleştirmelerle yürütülebildiği gibi, aynı fakülte veya dört yıllık yüksekokullardaki lisans programları arasında da yürütülebilir. Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlar, ancak kendi aralarında yandal programları yürütebilir. Hangi bilim alanlarının yandal programı oluşturmak üzere eşleşebileceği ve yandal programlarının ders/uygulama içerikleri ilgili bölümlerin ve ilgili kurulların önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.

(2) Yandal programlarına ait hususlar Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

(3) Uluslararası ortak programlara kayıtlı öğrenciler yandal programlarına katılamaz.

İkinci öğretim

MADDE 34 – (1) Üniversitede ilgili mevzuat hükümlerine göre ikinci öğretim uygulanır.

Yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişimi

MADDE 35 – (1) Öğrenciler; Üniversite ile yurt dışındaki veya yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılan anlaşma ve protokollere göre ilgili diğer yükseköğretim kurumlarında bir veya iki yarıyıl öğrenim görebilir. Bu öğrencilerin geçmiş tüm öğrenim faaliyetlerini başarmış olmaları gerekir. Öğrenciler, normal öğrenim sürelerinin ilk iki ve son iki yarıyılında değişim programlarına katılamaz.

(2) Öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarında devam edecekleri ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlerin; öğrencinin kendi öğretim programındaki ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlere eşdeğerliği, danışmanın ve ilgili bölüm başkanlığının/program koordinatörünün önerisiyle ilgili yönetim kurulu kararı ile önceden belirlenir.

(3) Öğrencilerin, diğer yükseköğretim kurumunda geçirdikleri yarıyıllarda; akademik takvime uygun olarak, kendi öğretim kurumuna ait öğrenci katkı payını ödemeleri ve kayıt yenilemeleri gerekir.

(4) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinde yer alan başarı katsayıları dikkate alınarak, öğrencinin başarılı ve/veya başarısız olduğu faaliyetlere ait notların dönüşümü gerçekleştirilir; bu not ve işaretler kendi öğretim programındaki eşdeğer faaliyetlere ait olarak not döküm belgesinde gösterilir.

(5) Öğrenci, diğer yükseköğretim kurumunda alıp başarısız olduğu faaliyetlere karşılık olan, kendi öğretim programındaki eşdeğer faaliyetlerden de başarısız olmuş sayılır.

(6) Öğrencinin diğer yükseköğretim kurumunda geçirdiği yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 36 – (1) 26/10/2006 tarihli ve 26328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Hüküm bulunmayan haller

EK MADDE 1 – (Ek:RG-16/6/2014-29032)

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile Senato ve ilgili birimlerin kurul kararları uygulanır.

Ä°ntibak

GEÇİCİ MADDE 1 – (Ek:RG-15/6/2012-28324)(1)

(1) 2011-2012 öğretim yılından önce Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilerin başarı durumunun belirlenmesinde, bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğin 19 uncu maddesi hükümleri uygulanır.

Geçişlerde başarının belirlenmesi

GEÇİCİ MADDE 2 – (Ek:RG-5/2/2013-28550)(2)

(1) 2011-2012 eğitim öğretim yılından önce diğer yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış olup, 2011-2012 eğitim öğretim yılından itibaren Üniversiteye geçiş yaparak kayıt yaptıran öğrencilerin başarı durumunun belirlenmesinde bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesi ile yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin 19 uncu maddesi hükümleri uygulanır

Yürürlük

MADDE 37 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Giresun Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

________

(1) Bu değişiklik 2011-2012 öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

(2) Bu değişiklik 2011-2012 eğitim öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

(3) Bu değişiklik 2013-2014 Öğretim Yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

(4) Bu değişiklik 2018-2019 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girer.

(5) Bu deÄŸiÅŸiklik  2019-2020 eÄŸitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

16/8/2011

28027

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1

15/6/2012

28324

2

5/2/2013

28550

3

4/2/2014

28903

4

16/6/2014

29032

5

14/7/2015

29416

6

30/7/2017

30139

7

17/12/2017

30273

8

14/10/2019

30918

9

6/4/2020

31091

 

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır