boya tabancası ile yağlı boya nasıl yapılır / En İyi Boya Tabancası Tavsiyeleri - Teknik Rehber

Boya Tabancası Ile Yağlı Boya Nasıl Yapılır

boya tabancası ile yağlı boya nasıl yapılır

En İyi Boya Tabancası Tavsiyeleri

Artık bir boya tabancası alarak kendi boyanızı kendiniz yapmak, zamandan ve paradan tasarruf etmek mi istiyorsunuz? Bu pahalı aletleri alırken çok dikkatli olun. Birçok kişinin, satın aldığı boya tabancasının performansından memnun biliyor musunuz?

Boya tabancası seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara değinip, boya tabancası tavsiyesi verdik. Ayrıca, en çok merak edilen konulardan biri olan en iyi boya tabancası hangisi? sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

Boya Tabancası Tavsiyesi

Televizyonda sanki bir mucizeyi gerçekleştiriyormuş gibi anlatılan, çok ucuz boya tabancalarını da satın almayı düşünüyorsanız, ondan çok büyük işler beklemeyin. Fiyatı aşırı ucuz olan bu makineler, cezbedici gibi görünse de;

  • sürekli kullanım ve büyük alanlar için yeterli olmayabilir,
  • servis ağı yeterli olmayabilir,
  • motor gücü ve basıncı düşük olabilir veya gerçeği yansıtmayabilir.

Profesyonel ve markalı boya tabancaları yüksek fiyatlardan satıldığına göre, TV ‘de satılan ucuz boya tabancalarını almadan iyi düşünün.

Boya tabancaları, kullanım sırasında diğer aletlere göre fazla yıpranan bir alettir. Bazı makinelerde kullanım sırasında 10-15 dakika ara verilerek çalışılır. Bu nedenle, dayanıklı, tüm boyama işlerinize uygun ve sizin senelerce kullanabileceğiniz bir boya tabancası seçimi yapmaya çalışın.

Boya Tabancası Tavsiyelerimiz ve Boya Tabancası Çeşitleri

Size uygun bir boya tabancası satın almadan önce, boya tabancaları çeşitleri hakkında bazı bilgiler verelim. Bu sayede sizin için en doğru boya tabancası seçimini yapabilirsiniz.

Boya tabancaları genel olarak ikiye ayrılır. Birincisi; boya püskürtmek için havayı kullanır. Diğeri ise, bugünlere yaygınlaşan (havasız) elektrikli boya tabancalarıdır.

Elektrikli Boya Tabancaları

Bu boya tabancalarında elektrikli veya benzinli bir motorun diyafram veya pistonu çalıştırması ile boyanın hortumun içinden dışarıya çıkması sağlanır.

En çok bilinen ve en çok tercih edilen boya tabancası türü elektrikli boya tabancalarıdır. Amatör ve yarı amatör boya işleri için uygundur. Televizyon ve diğer reklamlarda gördüğünüz küçük boya tabancaları da bu tür boya tabancalarındandır.

Havalı Boya Tabancaları

Havalı boya tabancaları profesyonel makinalardır. Sürekli boya işi ile uğraşan ustalar, bu makineleri kullanırlar. Mobilya boyacıları, otomobil boyacıları ve sanayide kullanılan boya makineleri bu gruba girer ve boyutları oldukça büyüktür.

Bir çalışma atölyeniz yoksa, bu tabancaların dev kompresörlerini muhafaza etmek sorun olabilir. Havalı boya tabancaları hem pahalı, hem de çok yer kaplayan makineler olduğundan, sürekli boyama yapmayacaksanız, elektrikli boya tabancaları size daha uygun olabilir.

En İyi Boya Tabancası Hangisi?

En iyi boya tabancası; işinize ve boyama sıklığınıza uygun boya tabancasıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, arada bir boyama yapacaksanız, elektrikli boya tabancası; sürekli boyama işi ile uğraşıyorsanız, kompresörlü ve havalı bir boya tabancası kullanmalısınız.

En İyi Boya Tabancası Markalarına Örnekler ve Boya Tabancası Seçimi

Eğer elektrikli boya tabancası alacaksanız markalı ürünleri tercih edin. Şimdi en iyi boya tabancası çeşitlerine örnekler verelim.

Sıralama kalite sıralaması değildir. Örnek verilmiştir.

  • Wagner boya tabancası
  • Bosh boya tabancası
  • Black Decker boya tabancası

Örnekleri arttırmak mümkün. Sizin kullandığınız ve memnun kaldığınız en iyi boya tabancası yorumlarını da; sayfanın altındaki yorum kısmından ekleyebilirsiniz.

Boya Tabancasında Hangi Boyalar Kullanılır?

Boya tabancasında hangi boya kullanılır, boya tabancaları hangi boyaları atar?: Boya tabancaları vernik, su bazlı boya, plastik boya ve yağlı boya için kullanılabilir. Genellikle her boya tabancası doğru oranda inceltme ile selülozik boyalar hariç, her boyayı atabilir.

Selülozik boyalarda ise, durum biraz farklıdır. Selülozik boya, çok keskin bir boya olduğu için, plastik hazneli makinelere uygun değildir. Plastik yüzeylerde erime, büzüşme gibi deformasyonlara yol açar. Aynı zamanda, birçok boya tabancasının ucundaki meme de plastik olduğu için, amatör boya tabancaları için selülozik boya kullanılamaz.

Boya Tabancası ile Yağlı Boya Yapılır Mı?

Evet, boya tabancası ile yağlı boya yapılabilir. Birçok boya tabancası yağlı boya ile uygundur. Selülozik boya gibi plastiğe zarar vermez. Bu nedenle, boya tabancası ile yağlı boya yapılır.

Her boyada olduğu gibi, normal inceltme oranından yaklaşık olarak %10 daha fazla sentetik tiner ile inceltme yaparak boya makinesinden rahat geçmesini sağlamalısınız. Doğru inceltme oranını bulmak için çeşitli denemeler yapın.

Su Bazlı Boya Tabancayla Atılır Mı?

Su bazlı boyaların birçoğu boya tabancaları ile atılabilir. Duvar boyamak için kullanılan su bazlı boyalar ve plastik boyalar boya tabancası ile atılabilir.

Doğru inceltme oranını ayarlayın. Boyanın damlamaması için çeşitli denemeler yapın. Gereğinden fazla sulandırmayın. Fazla suyun boyanın parlaklığını ve örtücülüğünü azaltacağını unutmayın.

Plastik Boya Boya Tabancası İle Atılır Mı?

Plastik boya su bazlı boya grubuna girdiği için boya tabancası ile atılabilir. Fakat, plastik boyanın bilinen, iyi kalite olmasına dikkat edin. İçerisinde boyayı kalınlaştıracak kum v.b. maddeler olmasın ki, tabancadan rahat geçsin.

Su Bazlı Akrilik Boya Tabancayla Atılır Mı?

Akrilik boya tabanca ile atılır mı? Akrilik boyalar genellikle kullanıma hazır olarak üretilir. Bu boyalar da bir çeşit su bazlı boya olduğu için, boya tabancası ile atabilirsiniz.

Boya tabancası akrilik boyayı atmazsa, gücü yetmiyor olabilir. Boyayı %5 sulandırın. Fakat, sulandırıldığında bir miktar örtücü özelliği düşecektir.

Boya Tabancası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • İşinize uygun olan bir boya tabancası kullanın. Küçük işler için olan bir boya tabancası ile sürekli boya yapmak, makineyi çok zorlayıp, ömrünü kısaltır.
  • Satın alacağınız makinenin garantisi, servisi ve yedek parçaları ile ilgili bilgileri alın.
  • Boya tabancanızı satın alırken, kaç watt olduğunu sorun. Markayla beraber ve watt kıyaslaması da yapın.

Boya Tabancası Nasıl kullanılır?

Amatör bir kullanıcı olarak amacınıza uygun bir boya tabancası aldıysanız. Boya tabancası kullanırken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. Aşağıdaki maddelerde, elektrikli boya tabancası nasıl kullanır, ilk defa boya tabancası kullanırken nelere dikkat edilmelidir? anlattık.

  • Kullanacağınız boyayı uygun oranda ve uygun inceltici ile inceltin. Boya su bazlı ise su ile, tiner bazlı ise tiner ile inceltmeniz gerekiyor. İnceltme oranı rulo ile yapılan boya uygulamalarından yaklaşık olarak %10 daha fazladır. En uygun inceltme oranı için boyanın uygulama talimatını okuyun.
  • İyi boya tabancalarının içerisinde genellikle huni benzeri bir plastik boya kabı çıkar. Bu kab ile makinenin içine boya koyarken, boya damlayarak değilde akarak iniyorsa uygun inceltme sağlanmış demektir.
  • Yukarıda bahsettiğimiz gibi, elektrikli boya tabancaları amatör kullanım için üretilmiştir. Bu nedenle, uzun süreli kullanımdan kaçınmalı ve 45 dakika veya bir saat kullanımdan sonra 15-20 dakika dinlendirilmelidir.
  • Test ederek uygun mesafeyi bulun. Esas boyama yapacağınız yere başlamadan önce, mesafe ve hareket testi yapın. Doğru mesafede boya tozumaz veya yüzeyden akmaz. Aynı zamanda kolunuzu hareket ettirerek doğru hızı yakalayın.
  • Boyama işi bittikten hemen sonra, mutlaka boya makinenizi temizleyin. Memesi temizlenmeyen boya tabancalarının ucu tıkanır, motoru zorlar, arızalara neden olur. Boya su bazlı ise, su ile sentetik ise, sentetik tiner ile içindeki boya kurumadan temizlenmelidir.

Yukarıdaki boya tabancası tavsiyeleri ile satın alma önerilerinin sizin için faydalı olacağını umuyoruz. Unutmayın! en iyi boya tabancası, işinize uygun boya tabancasıdır.

Önemli not: Buradaki bilgiler hobi amaçlı boya yapan birisi tarafından yazılmıştır. Yanlış ve/veya eksik bilgiler olabilir, sadece buradaki bilgilere güvenerek boya yapmayınız. Ben de deneme yanılma yöntemiyle ve bolca okuyarak, izleyerek boya yapmayı öğrendim. Eksikler yanlışlar varsa beni de uyarınız lütfen.

Endüstriyel olsun, hobi amaçlı olsun metal ya da plastik yüzeyleri boyamanın çok sayıda (beklide yüzlerce) türü vardır. Boya konusu deniz deryadır. Kullanılan ekipmanlar, uygulanan kat sayısı, boya çeşidi ve uygulama tekniği değişiklik göstermektedir.

En iyi yöntem diye bir yöntem yoktur. Bu iş için ayrılan paraya, uygulama yapılacak yüzeyin özelliğine, uygulama yapılacak atölyenin fiziki olanaklarına, boyanacak parça sayısına, büyüklüğüne, kullanım ömrü boyunca parçanın maruz kalacağı fiziki şartlara (güneş, soğuk, deniz, tuz, darbe dayanımı vs.), boyayı yapacak kişinin yeteneğine, deneyimine, istenilen efekte (metalik, oksidize, inci efekti vs.) göre seçim yapılmalıdır. Deneyimsiz birisi ilk uygulamalarda muhtemelen istediği sonucu alamayacaktır öte yandan birkaç yapbozdan sonra “museum quality” denilen kaliteye yakın boya yapılabilir. Burada açıklanan yönteme eklemeler, çıkarmalar yapılabilir.

1. İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR

- Boyaya uygun aktif filtreli maske
- Gözlük
- Boya tulumu ya da uzun kollu eski bir kıyafet
- Saçları, kulakları kapatmak için bere vs. (boya tulumu varsa buna gerek yok)
- Eldiven (eczanelerde satılan lateks eldivenden uzak durun, ekipmanları temizlerken kullandığınız madde bu eldivenden içeri girip cildi hemen tahriş ediyor)
- Uygun ortam (atölye, garaj, teras, bağ bahçe)

Boya yaparken ve ekipmanları temizlerken mutlaka aşağıda yer alan linktekine benzer özellikte maske kullanılmalı aksi halde ciğerler resmen boku yer. (Sanayide çalışan tanıdık varsa fiberglasscıların ve boyacıların kanser hikayelerini dinleyiniz) Toz maskesi hiçbir işe yaramaz, sprey boya maskesi olması gerekli.

http://solutions.3m.com.tr/wps/porta...4857476&rt=rud

yukardaki maskeye bir de filtre almak gerek, Bauhausta maske ve filtre takım olarak satılıyordu.

http://www.hepsiburada.com/3m-6002-c...xhkaAtW58P8HAQ

Maskeden başka bir de kapalı gözlük öneririm, Bauhausta çok çeşidi var, ucuz bir şey iş görür. Maske ile uyumlu olduğuna emin olmak gerek, deneyip alın.

Boya yaparken tabancadan çıkan boya parçaları üzerinize yapışacaktır, bu yüzden kirlenmesine üzülmeyeceğiniz uzun kollu kıyafet giyin, bere gibi bir şey takın ki saçlara boya yapışmasın, çıkmıyor. Aşağıdaki gibi bir boya tulumu da kullanılabilir.

https://www.google.com.tr/?ion=1&espv=2#q=boya%20tulumu

Boya yapmak için ideal yer atölyedir. Kullanabileceğiniz atölye yoksa ikamet ettiğiniz evin odasında sakın ama sakın boya yapmayın. Oda boş olsa, kapısı kapalı olsa, pencereler açık olsa bile iki gün evde gaz maskesiyle dolaşmanız gerekir, apartman bile boya kokar, eşiniz sizi boşayabilir. Yıllar önce denemişliğim var, tecrübeyle sabittir.

Bahçeli eviniz, garajınız, atölyesini kullandıracak samimiyette ustanız varsa işiniz görülür. Açık havada boya yapılabilir ancak havanın çok rüzgarlı olmaması ve 19-20 derecenin üzerinde olması gereklidir. Güneş altında boya yapılabilir.

Boya yapılacak mekan ya da en azından boyadan sonra iş parçasının kuruyacağı mekan 19-20 santigrat derecenin üzerinde olmalı aksi halde iki komponentli boyalar istenilen miktarda katılaşmaz.

Atölyenin nem oranının düşük olması önerilir.

Boyada kullanılan kimyasalların çoğu yanıcıdır, yangın riskini azaltmak için gerekli önlemleri almak gerekli.

2. EKİPMAN

- Kompresör
- Kompresör hortumu
- Nem tutucu hava filtresi
- Boya tabancası
- Basınç göstergesi (tabancaya takılan)
- 1 gram hassaslığında terazi ya da hacimce ölçüm yapmak için laboratuarda kullanılan cam ölçüm malzemesi (sanırım adı pipet diye geçiyor)
- Boyayı karıştırmak için marketlerde satılan plastik bardak ve tahta kaşıklar

Kompresör seçimi önemli. Tabanca boyayı atmak için havaya ihtiyaç duyar, bu havayı kompresör sağlar, tabancanın etkin olarak çalışabilmesi için kompresörün gücünün ve hacminin tabancanın hızına yetişmesi gerekir. Aksi durumda boyacı boya hamlesini bitirmeden tabancadaki basınç azalacak ve boya istenilen düzeyde atomize olmayacaktır. Bisiklet boyanacağı için ufak bir kompresör iş görecektir. 50 litrelik 2 beygirlik bir kompresör yeterli olur. 24 litre de iş görür ama almışken büyüğünü almak kolaylık sağlar. Depo hacmi ne kadar büyük olursa bir hamlede o kadar uzun boya yapabilirsiniz. Aksi halde kompresör motorunun çalışıp basıncı istenilen seviyeye getirmesi için 1 dakika kadar beklemek gerekir.

https://online.bauhaus.com.tr/Catalo...ts/Index/12876

paraya kıyıp aşağıdaki gibi bir şey alırsanız hiç durmadan tüm dünyayı boyayabilirsiniz.

http://www.hirdavatalalim.com.tr/Pum...tPoaAhEP8P8HAQ

Havadaki nemi alıp boyayı mümkün olduğunca kuru şekilde atabilmek için nem tucu hava regülatörü öneririm. Şart olmasa da olsa çok iyi olur 

Tabancanın ucundaki basıncı göstermesi ve tabanca basıncını ayarlamak için tabancanın hemen altına takılan basınç göstergesi (pressure gauge) gerekli. Satanın göstergesi 150 tl civarında fakat ucuz olanlar da iş görür.

https://www.google.com.tr/?espv=2#q=sata+pressure+gauge


3. TABANCA

Tabanca olarak SATA ya da Devilbiss öneririm. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Bu markalar 600 TL’den başlar 5000 TL’ye kadar çıkar. 600 TL’ye satılan SATA ecoline işinizi görür (aşağıda linki var). Daha üst modeller HVLP (high volume low pressure) sistemlidir, bu sistemde boya yaparken, boya kaybı çok daha az olur, daha homojen boya atar, daha az hava kullanır fakat ecoline ile de aynı kalite de boya atılabiliyor. Hergün araba boyamıyorsanız HVLP’ye gerek yok, hatta sanayide ustaların pek çoğu Ecoline modelini bile kullanmaz.

https://www.google.com.tr/?ion=1&esp...conoline%201.3

Tabancanın meme çapının 1.3 ya da 1.4 olmasını öneririm. Bu çap ile astar kat için ayrı bir tabanca almaya da gerek kalmaz. (profesyoneller astar için ayrı tabanca kullanıyorlar)

100 tl’ye satılan tabanca ile boya yapılacağına teneke spreyle boya yapılsın daha iyi sonuç alınır. Tecrübeyle sabittir. SATA ya da Devilbiss’in en düşük modelinin 1.3 ya da 1.4 çaplısını torun bile kullanır, mükemmel aletlerdir.

Tabanca üzerinde; hava basıncını, boya-hava oranını, max. boya debisini boya kesidini ayarlamaya yarayan kısımlar vardır.

Tabancanın tetiğine az basıldığında ucundan sadece hava çıkar (boya haznesi dolu olsa bile) bu şekilde pressure gauge’da yer alan düğme vasıtasıyla hava basıncı istenilen miktara ayarlanabilir.

4. UYGULAMA

- Astar (yüzeye atılan ilk kat, boyanın yüzeye iyi tutunmasını sağlıyor)
- Basecoat (renk kartelasından seçtiğimiz boya, renk)
- Clearcoat (en son atılan, koruyucu şeffaf tabaka)
- İnceltici (viskoziteyi azaltmak için kullanılabilir, boyanın daha parlak görünmesini sağlar)
- Katılaştırıcı (2 komponentliler için gerekli)
- Selülozik vernik (tabancayı temizlemek için)
- Boya macunu (yüzeyde kapatılması gereken çatlak vs. varsa)


Buradaki malzemelerin hepsini internetten ya da Standox-Dupond bayisinden tek seferde edinebilirsiniz.

Olay şundan ibaret; önce astar kat sonra boya (basecoat) en son clear coat (cila) atıp işi bitiriyoruz. Yani üç tane katımız, işlemimiz var. Astar kat boyanın tutunması için zemin hazırlıyor, basecoat denilen şey ise istediğimiz renkteki boyaya verilen isim, clear coat ise vernik gibi boyanın can canlı  durması ve dış etkilerden korunması için atılan şeffaf son kat.

Madde madde yazmak gerekirse; (wet on wet tekniği)

- 1. kat astar uygula, 10 dakika bekle,
- 2. kat astar uygula, 10 dakika bekle,
- 1. kat base coat uygula, 10 dakika bekle,
- 2. kat base coat uygula, 10 dakika bekle,
- 3. kat basecoat uygula, 10 dakika bekle,
- 1. kat clearcoat uygula, 10 dakika bekle,
- 2. kat clearcoat uygula, 10 dakika bekle,
- 3. kat clearcoat uygula, 10 dakika bekle,

Wet on wet tekniğinde katlar arası çok fazla beklememek gerekiyor aksi halde boya azami dayanıklılığına ulaşmaz. İstenirse, astar kattan sonra 1 gece kuruması beklenilip ertesi gün ince su zımparası yapılabilir ardından basecoat uygulamasında geçilebilir. 4 hatta 5 kat clearcoat atıp kuruduktan sonra 4.000’lik su zımparası ve ardından cila ile de çok güzel sonuçlar elde edilebilmektedir. Uygulanacak kat miktarı boya rengine göre azaltılıp arttırılabilir.

Bu üç katlı sistemi çözdükten sonra farklı efektler elde etmek için burada anlatılandan daha karmaşık yöntemler uygulanabilir.

Aşağıdaki videolar nasıl uygulama yapıldığını gösteriyor. Şu kurallara sürekli olarak uymak gerekli.

- Tabancayı yüzeye dik hereket ettirmek
- Yüzeyle tabanca arası mesafeyi sabit tutmak
- Her boya hamlesini kesintisiz ve tek seferde yapmak, belirli bölgelerde duraksamamak,
- Boya atarken çok yavaş olmamak (aksi halde iş parşası üzerinde boya akıntısı olur), çok ıslak boya atmamak
- Tabanca ucundaki basıncı tabanca üreticisinin önerdiği miktara ayarlamak,
- Tabanca boya debisini iyi ayarlamak

https://www.youtube.com/watch?v=AYB4Yxeq_M8

https://www.youtube.com/watch?v=jGhXo-fPmig (yüzey işlemi, macun)

https://www.youtube.com/watch?v=MLPcsEWzDSM




Bu malzemelerden astar kat ve clear coat iki komponentlidir (biz iki komponentlileri kullanıyoruz çünkü fırınımız yok) İki komponentli demek, astarın ve clear coatın içine katalizör görevini gören bir katılaştırıcı katmak gerekiyor. Yani 1. komponentimiz astar 2. komponent katılaştırıcı ise bu ikisini belirli oranda tek kullanımlık bardağımızda karıştırıp (baya çay karıştırır gibi) boya tabancasının haznesine öyle döküyoruz.

Hangi malzemeyi nasıl uygulamamız gerektiği konusunda yol gösterici en önemli kaynak malzemenin teknik bültenidir. Malzemeyi almadan ve uygulamadan önce teknik bülten mutlaka gözden geçirilmelidir. Aşağıda clear coat (en üste atılan vernik) için örnek bir teknik bülten var, bu bülteni ya üreticinin sitesinden ya da satış yapan yerlerin sitelerinden bilgisayara indirebiliriz. Şimdi aşağıdaki linki yer alan bülteni okuyalım. Bu ürün iki komponentli, yani yanında bir de katılaştırıcısını satın almak gerekli.

- 2 birim clear coat 1 birim katılaştırıcı ile karıştırılıyor.
- İsteğe göre %0-5 arası 2K uyumlu inceltici kullanılabiliyor.
- 20 derece sıcaklıkta katlar arası 5-10 dakika arası beklemek gerekiyor (flash off time)
- 20 derece sıcaklıkta 1 gecede kuruyor ya da 60 derecede 30 dakikada fırınlanabiliyor
- VOC tipi katılaştırıcı ile uyumlu

http://products.axaltacs.com/dcat/us...uct/16252.html

http://www.axaltacs.com/content/dam/...DS-582-Eng.pdf


Boya sistemleri ile ilgili o kadar fazla ürün var ki hangi kombinasyonu kullanacağım diye kafa mutlaka karışacaktır. Otomotiv endüstrisi için firmalar çok sayıda ürün çıkartmışlar. Ürethan, akrilik, su bazlı boyalar, bunların tek veya çift komponentlileri, uygulama sırasındaki emisyonları düzenlemek için farklı katılaştırıcılar ile uyum sağlayanlar vs. çok sayıda ürün var. Burada önemli olan astar kat, base coat, clear coat arası uyumlu ürün seçmek. Nasıl ki yağlı boyayla boyanmış bir duvara su bazlı boya sürersek boya tutmaz, burada da katlar arası kimyasal uyumu sağlamak gerekli.

İşin kolay yolu şudur: Standox’un en büyük bayisine gidip adamlarla arayı iyi tutarız, oradan bir uzmana bisiklet boyayacağım ve bana uygun kombinasyonu yap diye rica ederiz. Astar ve clearcoat’un katılaştırıcısının aynı tür ya da birbiriyle uyumlu olması gerekli. Yani VOC türü katılaştırıcı kullanan astar alırsak clearcoatın da katılaştırıcısının VOC türü ya da VOC ile uyumlu olması gerekli. Satın aldığınız yere bu ikisi birbiriyle uyumlu mu diye sorun ve teknik bültenden kontrol edin.

Burada yer alan malzemeler en az 1 litrelik satılıyor. Bu miktar ile onlarca kadro boyayabilirsiniz. Tek uygulama için ise yine iyi ilişkilerde bir ustadan, bayiden az miktarda alabilirsiniz.

5. TABANCA TEMİZLİĞİ

Tabanca iyi temizlenmezde kötü boya atar hatta bir daha düzelmeyecek şekilde bozulur. Tabanca temizliğinde, ucuz olduğu için selülozik tiner kullanıyorum. Tabancanın tüm parçaları sökülür, ufak parçalar 1-2 dakika kadar tinere yatırılır bu esnada diş fırçası ve tabanca ile birlikte gelen fırça ile tabanca tiner kullanılarak temizlenir. Burada önemli olan şey özellikle nozzle’da yer alan mikron ölçülerindeki delikleri fırça, kürdan, tiner yardımıyla tertemiz yapmaktır. Fırça ile temizledikten sonra boya haznesine az miktarda tiner koyup tabancayı kompresöre takıp boş tiner püskürmekte son bir temizlik dokunuşu olarak güzel olur.

Temizlik esnasında lateks eldivenden uzak durun, marketlerde satılan lateksler anında tineri ele geçiriyor ve tahriş ediyor. En iyisi viledanın kalın bulaşık eldiveni.

Temizlik esnasında gözlük takın, fırçadan sıçrayan tiner gözü mahfediyor. Deneyimle sabittir.

Tiner son derece yanıcıdır, yangın tehlikesine dikkat.

Elektrikli Boya Tabancasının Kullanım Şekli

Pratik boya tabancalarıyla çalışmak için tabancanın ucundaki hazneye boya koyuyor ve aleti fişe takıyorsunuz. Kompresör sayesinde hortumdan itilen basınçlı hava ile tabancaya bağlı boya haznesinden dışarıya boya püskürmesini sağlıyorsunuz. Çoğu modelde püskürme şiddetini farklı kademelere ayarlamak mümkün.

Avantajlar

Genel olarak herhangi bir boyama işini fırça ve ruloya oranla çok daha kısa sürede ve ton farkı olmadan bitirebilirsiniz.
Fırça ve boya ile ulaşmakta zorlandığınız veya detay gerektiren noktaları çok çabuk bir şekilde boyayabilirsiniz.
Boya akması, damlaması gibi bir sorun yaşamazsınız.
Pratik boya tabancalarının kullanımı kolay olduğundan amatörler için bile boya işi kolaylaşır, ‘boya yapmayı bilmek’ gerekmez. (Tabii boyanın kıvamını doğru tutturursanız.)

Kullanıcılar Nelerden Memnun Nelerden Şikayetçi?

Pratik boya tabancası kullananların şikayetlerinde en çok öne çıkan iki konudan ilki bu aletlerin çok gürültülü çalışması. İkinci konu başlığı ise etrafın toza bulanması. Bu nedenle pratik boya tabancalarının dış mekanda kullanıma daha uygun olduğunu söyleyenlerin sayısı az değil.

Gürültü

İç mekanda çalışacak olan ve gürültüden rahatsız olacağını düşünenler ürün satın alırken bu konuyu mağazaya danışmalı ve daha az ses çıkaran markalara yönelmeliler. Örneğin Paint Zoom Boya Tabancası (89,90 TL) ile Bosch PFS 55-280 Watt Elektrikli Boya Tabancası (209 TL) arasında epey bir fiyat farkı görülüyor. Ancak Bosch kullanıcıları çıkan sesten rahatsız olmadıklarını söylerken Paint Zoom kullanıcıları arasında kulaklıkla çalışmayı düşünecek kadar rahatsız olanlar var. Crown CT9490 Boya Tabancası da (81 TL) sessiz olduğu söylenen ürünler arasında.

Toz

Anlaşılan o ki, işin içine hava üfleyen ve boya püskürten bir alet girdiğinde boya fırçasıyla olduğu kadar temiz çalışmak kolay olmuyor. Açık havada değil ama kapalı alanda boya yapacakların baştan tedbirli bir şekilde çalışması gerekiyor. Sadece boya değil, odanın tozu da makine tarafından çekilip hava ile birlikte etrafa yayılıyor. Çalışılan mekanın boyama öncesi süpürülmesi faydalı olabilir.

Boya yoğunluğunu ve püskürtme şiddetini iyi ayarlamak da toza karşı alınabilecek tedbirlerden. İlk kullanımınızı makineye alışmak için yaparsanız sonrasında çok daha az sorun yaşarsanız. 

Pratik Boya Tabancası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boya yaparken maske kullanın.
Etrafın toz ve boya olma ihtimaline karşı tedbir alın. Boyanacak alanın çevresini ve zemini mutlaka örterek koruyun.
Bu makinelerde hortumun yerinden çıkması ile ilgili şikayetlere rastlanıyor ancak hortum vidalarının iyice sıkıştırılmasıyla bu sorunu tekrar yaşamayanlar çoğunlukta.
Boya yoğunluğunu ne çok sıvı ne de çok katı olmayacak şekilde iyi ayarlamalısınız. Aksi takdirde boyanın akması ya da boyanın tabancayı tıkaması benzeri sorunlar yaşayabilirsiniz.
Ürünün uzun ömürlü olması için her kullanımdan sonra kullanım kılavuzunda önerildiği şekilde temizleyin. Aksi takdirde boya kalıntıları tıkanma yaparak sonraki kullanımlarda işinizi zorlaştırabilir. Genel kanı makinelerin temizliğinin gayet kolay olduğu.
Aldığınız makine ile hangi boya türlerinin kullanılabildiğine dikkat edin.
Bütün evi boyamakla sandalye boyamak arasındaki fark makineye yapacağınız yatırımı etkileyecektir. Ufak tefek işleriniz için ucuz ürünleri tercih edebilirsiniz ama boya işiniz çoksa bütçenizi daha yüksek tutmalısınız.
Pratik boya tabancaları 50 TL’den 900 TL’ye uzanan geniş bir fiyat aralığına sahiptir.

  • MOBİLYA TÜM KATEGORİLER
    • MOBİLYA MOBİLYA
          Çok Satanlar
        • BAHÇE VE BALKON BAHÇE VE BALKON
              Çok Satanlar
            • Kamp Spor ve OutdoorKamp MalzemeleriÇadırlar, Kamp Sandalyesi, Uyku Tulumu, Sinek Kovucular, Çadır Matı, Kamp Masası
              Tümünü GörSpor AletleriPilates, Yoga ve Jimnastik, Ağırlık ve Halter Ürünleri, Fitness ve Kardiyo ÜrünleriValiz ve Bavul, Bisiklet ve Bisiklet AkseuarlarıBisiklet, Bisiklet AksesuarlarıKamp Mutfak MalzemeleriTermal Çanta, Matara, Kamp Yemek Pişirme Seti, Kamp Buzluk ve Soğutucu Ürünler, Kamp Tavası, Kamp Ocağı
              Tümünü GörAydınlatma Ekipmanları
              Tümünü GörEl Feneri, Işıldak, Kafa Lambası
            • Bahçe MakineleriTırpan, Çit Budama Makinesi, Hidrofor, Yaprak Toplama Makinesi, Motorlu TestereElektrikli Testereler, Benzinli Testereler, Testere Zincirleri ve YağlarıÇim Biçme Makinesi
              Tümünü GörBenzinli Çim Biçme Makinesi, Elektrikli Çim Biçme Makinesi, Kenar Kesme Makinesi, Çim Biçme Yedek Parça
            • Evcil Hayvan ÜrünleriKedi MalzemeleriKedi Maması, Kedi Kumları, Kedi Mama ve Su Kabı, Kedi Evi, Kedi Yatağı, Kedi Oyuncakları
              Tümünü GörKöpek MalzemeleriKöpek Yatağı, Köpek Oyuncakları, Köpek Mama ve Su Kabı, Köpek Güvenlik, Köpek Hijyen ve Bakım Ürünleri, Köpek Maması
              Tümünü GörKuş MalzemeleriKuş Kafesleri ve Aksesuarları, Kuş Yemi
            • Havuz MalzemeleriHavuz Yapı MalzemeleriHavuz Kenar Izgarası, Havuz Filtresi, Havuz Örtü Sistemleri, Havuz Dip Süzgeç, Havuz ve Dozaj PompasıHavuz Kimyasalları, Havuz Temizlik EkipmanlarıHavuz Süpürge Hortumu, Havuz Kepçesi, Havuz Süpürgesi ve FırçasıHavuz Merdiveni, Havuz Duşu ve Masaj Jeti, Havuz Aydınlatma ve Isıtma
              Tümünü GörHavuz Ampulü, Havuz Termometresi
        • ISITMA VE SOĞUTMA ISITMA VE SOĞUTMA
          • BANYO BANYO
                Çok Satanlar
            • MUTFAK MUTFAK
                  Çok Satanlar

          nest...

          oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır