kolesterol dengeleyen besinler / Kolesterolü ilaçsız düşüren 12 süper besin! - Sağlıklı Beslenme

Kolesterol Dengeleyen Besinler

kolesterol dengeleyen besinler

Kötü kolesterolü söküp atıyor! Atardamarları temizliyor! Damar temizleyen yiyecekler

Yüksek kolesterol seviyesini düşürmek için mutlaka kolesterol düşürücü ilaçlar olan statinlerin alınması gerekmez. Çünkü bu aşırı kolesterol çoğu zaman sağlıksız beslenmeye bağlıdır. Esas olarak kırmızı et ve sakatat gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda, palmiye ve hindistan cevizi yağı gibi bazı tropikal bitkisel yağlarda bulunan doymuş yağ asitlerinin aşırı tüketimi kötü kolesterolü artırır. Bu doymuş yağ asitleri, atardamarların duvarlarında kolesterol birikmesini tetikler, damarları tıkar ve kan akışını azaltır. Bu da kalp krizi, felç ve arterit gibi kalp ve damar hastalıkları riskini artırır. Kötü kolesterolün yüksek olması hiperkolesterolemi olarak adlandırılır. Yüksek kolesterol genellikle belirti vermeden sessizce ilerler ve sonunda karlp krizi ve felç gibi ölümcül sağlık sorunlarına yol açar. Genellikle sadece bir kan testi ile yüksek kolesterol fark edilir. Bu nedenle, sağlıksız beslenme, fazla kilo ve hareketsiz yaşam tarzı gibi belirli risk faktörleri varsa düzenli olarak kolesterol testi yapılması önerilir. Bazı besinler içerdiği iyi yağlar ve lif sayesinde kötü kolesterolü düşürebilme özelliğine sahiptir. İşte kötü kolesterolü düşürücü özelliğiyle bilinen 10 besin.

Yağlı balıklar Gıda ve kolesterol denilince akla genellikle somon balığı gelir. Bunun nedeni, bu balığın iyi yağlar içermesidir. Somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asitleri içerir. Bunlar kalp atış hızını dengelemeye, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye ve atardamarların iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur. Haftada iki kez bu tür balıkların yenilmesi önerilir. Yapılan çalışmalar, haftada yarım porsiyonun bile kalp ve damar hastalıkları riskini büyük ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Elma Günde bir veya iki elma yenilmesi tüm beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilir. Elmadaki antioksidanlar kolesterol düşürücü ilaçalr olan statinlerin çalışmasını taklit eder. Statinler karaciğeri kötü kolesterolü kandan uzaklaştırması için uyarır. Elma ve elma suyundaki antioksidanlar da kötü kolesterolün parçalanmasını geciktirir ve statinlere benzer etki gösterir. Zeytinyağı Diyetteki doymuş yağlar, kalp sağlığına uygun Akdeniz diyetinin temellerinden biri olan zeytinyağı ile değiştirilmelidir.

Zeytin ve zeytinyağı, kalp sağlığı için iyi olan tekli doymamış yağlar içerir. Ayrıca zeytinler, kolesterol ve trigliserit seviyelerini iyileştirerek kan damarlarındaki iltihabı azalttığı bilinen antioksidanlar içerir. Daha az işlenmiş sızma zeytinyağlarını tercih edin. Kırmızı lahana Kırmızı lahana güçlü antioksidanlar bakımından zengindir. Salatada kıyılmış kırmızı lahana veya yeşil lahana yiyebilirsiniz. Lahana ayrıca kötü kolesterol seviyenizi düşürmenize yardımcı olur. Ceviz Cevizler sağlıklı yağlar içerir. Bunlar kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalbi korumaya yardımcı olan tekli doymamış yağlardır. Kalp sağlığı için lif, protein, E vitamini, magnezyum, B vitaminleri ve potasyum içeren cevizler mükemmel bir atıştırmalıktır. Haftada en az beş kez yaklaşık otuz gram tüketilmesi tavsiye edilir. Avokado Tıpkı greyfurt gibi avokado da serbest radikalleri etkisi hale getiren etkili bir antioksidan olan glutatyon bakımından zengindir.

Araştırmalara göre, avokado, kolesterolü daha iyi kontrol etmeyi amaçlayan bir diyetin parçası olarak kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Soğan Her türlü soğanı tüketin. İçerdikleri sülfitlerden, kolon ve mide kanseri riskini azaltan kimyasallardan en iyi şekilde yararlanmak için salatalara çiğ ekleyin. Ayrıca tansiyonu düşürme etkisine sahiptirler ve kötü kolesterolü önledikleri bilinmektedir. Kızılcık Son zamanlarda yapılan araştırmalar, birçok antioksidan içeren kızılcık suyunun kalbi koruyabileceğini gösteriyor. Çalışmalar, günde üç porsiyon kızılcık suyu tüketiminin iyi kolesterol seviyelerini artırırken, kötü kolesterolü düşürdüğünü ve böylece kalp ve damar hastalıkları riskini büyük oranda azaltabileceğini gösteriyor. Doğal kızılcık sularını ve şeker içermeyenleri tercih edin.

Kolesterolü Düşüren Besinler Nelerdir?

Beslenme kolesterol seviyeleri ile doğrudan ilişkilidir. İnsan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan kolesterol seviyelerinin dengede tutulması, yüksek seviyelerde olması durumunda ise düşürülmesi için planlama yapılması gerekir. Dünyada en yaygın ölüm nedeni olarak bilinen kalp krizi ile ilişkili olduğu bilinen kolesterolü düşüren besinler ve bu besinlerin faydalarını Diyetisyen Mehtap Yakut sizler için anlattı. 


Kolesterolü Tanımak Gerek!

Yüksek kolesterol ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Kalp krizi ve felç kolesterole bağlı meydana gelen ciddi sorunlar arasında yer alır. Ancak kolesterol seviyelerindeki her yükselişi de kötü algılamamak gerek. Kolesterol iki farklı lipoprotein parçası olarak kan dolaşımında yer alan mumsu bir maddedir. Kolesterol seviyeleri düşük yoğunluklu lipoprotein yani LDL ve yüksek yoğunluklu lipoprotein yani HDL olarak ölçümlenir. LDL dolaşım sisteminde tıkanmalara yol açarken, HDL kolesterolün karaciğer yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olur ve LDL’nin tam tersi kalp sorunlarını ve felç riskini azaltır. 

Kolesterolü Düşüren Besinler Nelerdir?

  1. Patlıcan

Kolesterolü düşüren ve yükselten besinler

Kandaki kötü kolesterolü düşüren 'Yaşam boyu iyileştirici değişiklik', önemli stratejileri içine alan bir tedavi biçimi. Bu stratejileri kontrol altına alırsanız sağlıklı bir kalbe sahip olabilirsiniz.

İSTANBUL - Eğer kötü kolesterol yani LDL'yi düşürüp iyi kolesterol yani HDL'yi yükseltir, kalp sağlığını olumsuz etkileyen diğer risk faktörlerini de devre dışı bırakırsanız kalp sağlığınızı önemli ölçüde korumuş olursunuz.

Kalp sağlığının beslenme ayağında en önemli noktanın kandaki kötü kolesterol olduğunu belirten Diyetisyen Taylan Kümeli, kötü kolesterol düzeyinde düşüş sağlayan yaşam boyu iyileştirici değişikliğin aslında önemli stratejileri içine alan bir tedavi biçimi olduğunu söyledi. "Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için bunları kontrol altına almalısınız" diyen Kümeli, bu stratejileri üç başlıkta irdeledi:

1. YAŞAM BOYU İYİLEŞTİRİCİ DİYET
"Bu diyetin anlamı, öğünlerinizde daha az doymuş yağ ve diyet kolesterolü tüketmektir. Bu diyeti planlarken günde 200 mg'ın altında kolesterol, toplam enerjinin de yüzde 7'sinin altında doymuş yağ içermesine dikkat etmek gerekir. Diyeti uygularken uygun kiloda olmalı ya da kilo almaktan korunmalısınız. Birinci aşamada düşük doymuş yağlı ve kolesterollü diyet altında kötü kolesterol düzeyiniz düşmemişse, çözünür diyet lifi miktarı artırılır.

2. VÜCUT AĞIRLIĞI DENETİMİ
Bel/kalça oranınız artmışsa, kilo fazlalığınız varsa, biyokimyasal değerlendirmenizde iyi kolesterol ve trigliserit düzeyiniz düşükse kilo vermeniz, kötü kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olur.

3. FİZİKSEL AKTİVİTE
Her gün en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmak gerekir. Fiziksel aktivitenin türü ne olursa olsun iyi kolesterol düzeyinde artışa, kötü kolesterol düzeyinde azalmaya yardımcı olur."

Kolesterolü düşüren ve yükselten besinler - 1

KOLESTEROLÜ YÜKSELTEN BESİNLER
Kandaki LDL oranını yükseltmek istemiyorsanız, tereyağı, margarinler, şeker barları, çikolata, tam yağlı peynirler, süt, ve yoğurt, tam yağlı sütlerle yapılmış dondurma, kek, tavuk kanadı ve derisi, yağlı kırmızı et, sucuk, salam ile diğer mandıra ürünleri, sakatatlar, her türlü kızartma, kurvasan ve tüm fast-food besinlerden uzak durmalısınız.

Yağ içeren her gıdanın doymuş ve doymamış yağlar içerdiğini belirten Kümeli'ye göre kolesterol seviyesinin yükselmesinde en önemli rolü doymuş yağlar üstleniyor.

ÇİKOLATA VE BİSKÜVİDEN UZAK DURUN
"Bu yağ çeşidi en çok hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Yağlı etler, kümes hayvanlarının yağlı derileri, tam yağlı süt ve süt ürünleri, tereyağı bunların en önemlileridir. Hayvansal yağ kaynaklarının yanı sıra bazı bitkisel kaynaklar da doymuş yağ ihtiva eder. Hindistan cevizi, kakao yağı ve palm yağı en fazla doymuş yağ oranına sahip bitkisel ürünlerdir.

Bu yüzden hindistan cevizli ürünler, kakao yağının bol miktarda bulunduğu çikolata kolesterolü yükseltir. Üretiminde kullanılan palm yağı nedeniyle bisküviler de doymuş yağ içerirler. Her ne kadar üzerlerinde bitkisel yağ bulunduğu belirtilse de bu yağ zararlı bir yağdır. Trans yağ asidi içeren gıdalar da kolesterolü yükseltir. Sıvı bitkisel yağlar hidrojenizasyon işleminde geçirilerek katı yağ haline getirilir. Bu yüzden bitkisel de olsa katı yağlardan uzak durmak gerekir."

KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN BESİNLER
Kötü kolesterol seviyesini düşürmede en önemli noktanın yüksek oranda lif tüketmek olduğunu vurgulayan Kümeli, beslenmedeki lif oranını artırarak kolesterol emilimini düşürüp, yıkımını hızlandırmanın mümkün olduğunu belirtti. Kümeli, tam buğday unu ve kepekten yapılan entegral ekmek, makarna, buğday ürünleri, kuru baklagiller ile sebze ve meyvelerin lif oranı yüksek gıdalar olduğunu söyledi, kötü kolesterolü düşüren diğer besinleri de sıraladı:

Keten tohumu, ceviz, fındık, zeytin, kırmızı biber, sarımsak, sogan, enginar, brokoli, domates, maydanoz, portakal, elma, greyfurt, yulaf, yeşil yapraklı sebzeler ve elma sirkesi.

Kolesterolü düşüren ve yükselten besinler - 2

GÜNDE 2 ADET TAZE CEVİZ
"Baklagillerin içindeki bazı maddeler kolesterol karşıtı çalışırlar ve kolesterol seviyesini hızla düşürürler" diyen Taylan Kümeli'nin, iyi kolesterolü yükseltmek, kötü kolesterolü düşürmek için diğer önerileri şöyle:

"İlaç ile yapılan kolesterol düzenlemesi sonuçta diyetin alternatifi değildir ancak tamamlayıcısı olabilir. Yüksek kolesterol vücuda mutlak hasar verir ve bunun etkisi eninde sonunda gözlemlenir. Bu nedenle kalp sağlığınız için kolesterolünüzü muhakkak kontrol altına almanız gerekir. Sportif aktivite ve egzersiz HDL’nin yükselmesinde çok önemli rol oynar. Bu nedenle her gün 45 dakika yürüyüş ya da egzersiz yapın. Bununla birlikte günde 2 adet taze ceviz yiyin, haftada en az iki kere 1 levrek kadar balık tüketin, yemek ve salatalarda zeytinyağı ya da soya yağı kullanın.

PİRİNÇ PİLAVI YERİNE BULGUR
Haftada 3-4 kere kuru baklagil tüketin, pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin çünkü bulgur kolesterolün düşmesinde en faydalı tahıldır. Meyve olarak tercihiniz portakal, limon suyu, greyfurt gibi turunçgiller olsun. Diğer meyveleri kabuklu tüketin, değişik renkte, mevsime uygun sebzeleri seçin ve mümkün olduğunca sebzeleri çiğ tüketin, az yağlı süt, peynir ve yoğurt tercih edin.

SAĞLIK HABERLERİ

Yüksek Kolesterol İçin Beslenme Önerileri

FACEBOOK'TA PAYLAŞ TWITTER'DA PAYLAŞ49

Prof. Dr. Vedat Sansoy Yüksek Kolesterol İçin Beslenme Önerileri

Sağlıklı beslenerek,  kilo vererek ve yeterli düzeyde fiziksel aktivite yaparak kolesterolünüzü düşürebilirsiniz. Diyetteki doymuş yağlar ve kolesterol kan kolesterol düzeyini artırırlar.

Faydalı Yağlar: Tekli ve çoklu doymamış yağlar

  • Kötü (LDL) kolesterol düzeyini düşürmeye
  • Kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu ama üretemediği temel yağları sağlamaya yardımcı olurlar.
  • Bu yağları sağladıkları faydalardan dolayı sınırsız tüketmemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Başlıca kaynaklar:

  • Ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, zeytin yağı
  • Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar
  • Ceviz, keten tohumu gibi kuruyemiş ve tohumlar

Zararlı Yağlar: Doymuş yağlar

  • Kötü (LDL) kolesterol düzeyinin artmasına
  • İyi (HDL) kolesterol düzeyinin düşmesine
  • Kalp hastalığı ve felç riskinin artmasına neden olabilirler.

Başlıca kaynaklar:

  • Koyun ve sığır eti
  • Tereyağı
  • Tam yağlı peynir ve süt

Trans yağlar

  • Kötü (LDL) kolesterol düzeyinin artmasına
  • İyi (HDL) kolesterol düzeyinin düşmesine
  • Kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskinin artmasına neden olabilirler.

Başlıca kaynaklar:

  • Hidrojenize yağ içeren bisküvi, kek, çikolata gibi hazır ürünler ile fast food yiyecekler
  • Margarin
  • Kızartılmış yiyecekler

Sağlıklı bir diyette:

  • Günlük toplam kalorinin %30’u yağlardan alınmalıdır.
  • Bu miktar erkekler için günde 55-70 gr, kadınlar için 50-60 gr yağ alınması demektir.
  • Doymuş, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar eşit oranda bulunmalıdır. 

Kolesterol düzeyini kontrol altına almak ve kalp sağlığını korumak için bazı öneriler:

Etler:

  • Etlerdeki görünen yağlar pişirilmeden önce ayrılmalı, sakatat tüketimi azaltılmalıdır.
  • Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri doymuş yağları fazla içerdiğinden az tüketilmelidir.
  • Tavuk, hindi ve balık eti; koyun ve sığır etine tercih edilmeli. Kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi pişirme şekilleri kullanılmalıdır.
  • Balık eti kalp sağlığı açısından en yararlı ettir. Ancak balık yağını ilaç olarak almanız doktorunuz tarafından tedavi olarak verilmemişse önerilmez. Karides ve kabuklu deniz hayvanları kolesterolden zengindir.

Posalı besinler:

  • Tahıl, sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Bu besinler yağdan fakir, vitamin ve posadan zengindirler.
  • Eriyebilen posanın kolesterolü düşürdüğü çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir. Yulaf, çavdar, fasulye, bezelye, pirinç kabuğu, turunçgiller, çilek eriyebilen posadan zengindir.
  • Kepek, havuç, turp, lahana, karnabahar, meyve kabukları ise erimeyen posa içerirler, bu tür posanın kolesterol üzerine etkisi yoktur, ancak bağırsakların normal çalışmasını sağlar.

Süt ve süt ürünleri:

  • Tam yağlı sütten hazırlanmış süt ürünleri yerine az yağlı veya yağsız sütten hazırlananlar tercih edilmelidir.
  • Ülkemizde sık tüketilen tam yağlı beyaz peynir ve kaşar peynirde doymuş yağ oranı yüksektir. Az yağlı peynir ve yoğurtlar tercih edilmelidir.
  • Pasta, krema, dondurma çoğunlukla doymuş yağlar ve yumurta sarısı içerdiğinden az tüketilmelidir.

Yumurta:

  • Haftada 3 veya 4’ten fazla yumurta yenmemelidir.
  • Yumurta sarısı kolesterolden zengindir. Yumurta beyazı protein içerdiğinden daha çok tüketilebilir.

Referanslar: 1. TKD Lipid Çalışma Grubu. http://old.tkd.org.tr/CG/005/kardiyak-goruntuleme-calisma-grubu/sayfa/toplum_icin_bilgiler. Son erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 2. American Heart Association. Fats: The Good, the Bad and the Ugly Infographic. http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/FATS-The-Good-the-Bad-and-the-Ugly-Infographic_UCM_468968_SubHomePage.jsp. Son erişim tarihi: 14 Temmuz 2015.

Yüksek Kolesterol Kalp Damar Sağlığını Nasıl Etkiler?Doğru Bilinen Yanlışlar - Yüksek Kolesterol

Bu websitesi sayfayı ve sayfadaki deneyiminizi iyileştirmek için cookieler kullanabilir. Sayfada ilerlemeye devam ederek cookie kullanımını kabul etmiş olursunuz. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa ve/veya sayfayı kullanırken cookielerin yüklenmesini istemiyorsanız Cookieler Hakkında sayfamızı ziyaret ediniz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir