emeklilere emlak vergi muafiyeti / Kimler emlak vergisinden muaf? | EY - Türkiye

Emeklilere Emlak Vergi Muafiyeti

emeklilere emlak vergi muafiyeti

Çalışan emekli Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanabilir mi?

Yayınlanma: 17 Temmuz

SGK'dan emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayan ancak emekli maaşı almaya devam edenler, brüt alanı metrekareyi aşmayan tek konutları olması durumunda Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor mu? Haldun D.

Emekliler ile dul ve yetimlerin sahip oldukları Türkiye sınırları içindeki brüt alanı metrekareyi aşmayan tek konutları için indirimli (sıfır oranlı) Emlak Vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri, diğer bir ifadeyle Emlak Vergisi ödememeleri için gelirlerinin münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylıklarından ibaret olması gerekiyor.

Ancak elde ettikleri ve yıllık tutarı toplamı indirimden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan Gelir Vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri (mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kâr payı vb) sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanılmasına engel teşkil etmiyor.

Bu bağlamda, emekli olup ücretli olarak çalışan ve ücret geliri elde edenler, brüt alanı metrekareyi aşmayan tek konutları için Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanamıyorlar.

EYT çıkarsa toplu ödeme yapılır mı?

ilk sigorta girişim. Prim günüm doldu. 25 yıllık sigortalılık sürem 'de doldu. EYT'den emekli olursam 'den sonra hak ettiğim aylıklarım toplu olarak verilir mi? Fethi A.

EYT'liler ile ilgili olarak yapılacak düzenlemesinin içeriği ve yararlanma koşulları hakkında kamuoyu ile paylaşılmış bir bilgi olmadığından, sorunuza net bir yanıt vermek mümkün değil.

Sizin tarafınızdan bakıldığında bu soruyu sormakta haksız sayılmazsınız. Zira EYT'lilerle ilgili yasa çıkarılacaksa ve bu düzenleme ile yaş dışındaki koşulları sağlamış olanlara aylıkları bağlanacaksa, yasa yılında çıkarılmış olsaydı yılından bu yana aylık alıyor olacaktım diye düşünebilirsiniz. Ancak EYT nedeniyle uzayan emeklilik süresine bağlı olarak geriye dönük toplu maaş ödemesi yapılabileceğine ihtimal vermiyorum.

Emekli aylığı hesabında dikkate alınacak katsayılar

11 Nisan 'de memuriyetten çıkarıldım. Dava açtım ancak davanın ne kadar süreceği ve sonucu da belli değil tabii ki. 12 Mayıs tarihinde emekliliği hak ettim. Dava sonucunu beklemek için başvuru yapmadım ama ekonomik şartlar nedeniyle artık başvuru yapacağım. Emekli aylığı hesabında temmuz katsayıları mı dikkate alınacak, ocak katsayıları mı? Maddi açıdan hak kaybı yaşarsam nasıl bir yol izleyebilirim? Buna karşı dava açabilir miyim? İlkay E.

Herhangi bir nedenle iştirakçiliği sona ermiş ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış bulunanların emekli aylıkları, tahsis (emekli aylığı) talebinin SGK kayıtlarına girdiği tarihi izleyen ayın 1'inden itibaren bağlanıyor.

Bu bağlamda emekli aylığınız, emekliliğe başvuru tarihinizi izleyen ayın 1'inden itibaren geçerli olmak üzere bağlanır. Temmuz ayında başvurduğunuzda emekli aylığınız 1 Ağustos tarihinden itibaren bağlanacağından, emekli aylığınızın ve ikramiyenizin hesabında 1 Temmuz tarihinden geçerli olan katsayılar esas alınır.

 

Vergi hukukumuzda emlak vergisi, servetler üzerinden alınan vergiler içerisinde yerini almaktadır. Emlak Vergisi Kanunu’nun (EVK) alt kısımlarında bina vergisi, arazi vergisi ve değerli konut vergisine ilişkin hükümler yer almaktadır.

Peki emekliler emlak vergisi ödemek zorunda mıdır? Bu sorunun yanıtı için öncelikle işlem emlak vergisinin konusuna girmeli, daha sonra da kişi ya da kurumun muaf kişiler içerisinde yer alıp-almadığına, emlak vergisi oranına bakılmalıdır. Gelin konuyu, merak edilen sorular ışığında hep birlikte inceleyelim.

Tek Evi Olan Emekli Emlak Vergisi Öder mi?

Emlak Vergisi Kanunu’nun 8/2. fıkrası hükümlerine göre Cumhurbaşkanı’nın, sadece düzenli olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) aylık alanların ve bunun dışında başka geliri olmayanların ülkemiz hudutları içinde brüt m2’yi geçmeyen tek konutları olması durumunda bu konutlara ilişkin emlak vergisi oranlarını sıfıra kadar indirme yetkisi bulunmaktadır. / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bu konutlara ait emlak vergisi oranları ve takip eden yıllar için sıfıra indirilmiştir. Bu nedenle tek konutu olan emekli, diğer şartların sağlanması hâlinde emlak vergisi ödemeyecektir.

2 Evi Olan Emekli Emlak Vergisi Öder mi?

Brüt m2’yi geçen tek konuta ya da birden fazla konuta sahip olunması hâlinde hiçbir şekilde indirimli emlak vergisi imkânından yararlanılamayacaktır.

Emekli Emlak Vergisi Muafiyeti Dilekçesi

Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu noktada şartları sağlayan emekliler, 38 seri no&#;lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan “Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Formu doldurarak, bunu gayrimenkulün bulunduğu belediyeye teslim edebilirler. Bu, belediyeye beyan şeklinde verilen bir dilekçedir.

Emekli Aylığı Dışında Dul, Yetim Maaşı Alınıyorsa?

Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.

Emekli, Yazlık Eve Emlak Vergisi Ödeyecek mi?

Devamlı suretle kullanılmayan yazlık konutlar için indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacaktır. Bir emekli eşin üzerine kışlık, bir emekli eşin üzerine yazlık konut olması hâlinde devamlı ikamet edilen kışlık daire kimin üzerine ise onun adına indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılacaktır.

Bir Evi ve Bir Arsası Olan Emekli Emlak Vergisi Öder mi?

Emeklinin gelir elde etmediği iş yeri, arazi ya da arsa gibi gayrimenkulleri olması durumunda indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılabilecektir. Binanın ikamet amacıyla kullanılıp/kullanılmadığı; elektrik, su, doğal gaz, internet gibi faturalar ve ikamet belgesi ile tespit edilebilmektedir.

Kooperatif Emlak Vergisi Muafiyeti

Kooperatif tarafından inşa edilen ve henüz devri yapılmayan gayrimenkuller için emlak vergisi mükellefi kooperatif olduğundan; tapu devri yapılmadığı sürece emekli, indirimli emlak vergisi imkânından yararlanamayacaktır.

Tek Evini Kiraya Veren Emekli, Emlak Vergisi Öder mi?

Bu durumda emekli, tek evinden gayrimenkul sermaye iradı elde etmesi nedeniyle başka geliri olmama şartını ihlal ettiğinden tek konutuna ait emlak vergisini ödemekle mükelleftir.

Emekliler Ödedikleri Emlak Vergisini Nasıl Geri Alabilirler?

Zamanında emlak vergisi bildirimini vermeyen emeklinin; formu daha sonradan ilgili belediyeye iletmesi hâlinde 5 yıllık zaman aşımı süresi de dikkate alınarak geçmişe dönük indirimli emlak vergisi imkânından yararlanması mümkündür.

Emekli Kişi ve Ev Hanımı Eşi Ayrı Ayrı İndirimli Emlak Vergisinden Yararlanabilir mi?

Emekli Kişi ve Ev Hanımı Eşi Ayrı Ayrı İndirimli Emlak Vergisinden Yararlanabilir mi?

Emekli kişi Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Formu, ev hanımı eşi ise 44 seri no’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan &#;Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi&#;ni belediyeye vererek indirimli emlak vergisinden ayrı ayrı yararlanabilecektir.

Brüt m2’yi Geçen Eve Ortak Olan Emekli, Emlak Vergisi Öder mi?

Örneğin brüt m2 büyüklüğünde bir konutta %50 hissesi olan emekli, kendi hissesine düşen pay m2 de olsa konutun toplamı brüt m2’yi geçtiği için indirimli emlak vergisi imkânından yararlanamayacaktır.

Lojmanda Oturan Emekli, Tek Konutu İçin Emlak Vergisi Ödemesi Yapacak mı?

Lojmanda oturan emekli, boş duran tek konutundan gelir elde etmiyorsa indirimli emlak vergisi imkânından yararlanabilir. Ancak boş konutun kiraya verilmesi hâlinde emlak vergisi mükellefi olunacaktır.

Emekliler emlak vergisi öder mi? Emekliler emlak vergisinden nasıl muaf olur? Muafiyet şartları neler? İşte muafiyet dilekçesi örneği

Emekliler emlak vergisi öder mi? Emekliler emlak vergisinden nasıl muaf olur? İşte yılı muafiyet şartları ve muafiyet dilekçesi örneği

Emlak vergisi nedir ?

Emlak vergisi, &#;dan beri yürürlükte olan bir vergi türü. Sadece konut değil, arsa, tarla gibi gayrimenkuller için de ödeniyor.

Bu vergide oran sabit ancak, mülkün asgari değerini belediyeler belirliyor. Zaten vergiyi de belediyeler tahsil ediyor. Mülkün değeri, her 4 yılda bir kez, içlerinde belediye yetkilileri ve uzmanların bulunduğu bir komisyon tarafından yeniden belirleniyor.

İşte emlak vergisi, bu belirlenen değerin farklı şekillerde oranlanması ile oluşuyor.

Emlak vergisi oranı, konuta veya arsaya, konutun veya arsanın büyükşehirde olup olmamasına göre değişiyor.

Emlak vergisi oranı büyükşehirlerde;

  • Konutlarda binde 2
  • Konut dışı binalarda binde 4
  • Arsalarda bin 6
  • Arazilerde binde 2

Emlak vergisi oranı büyükşehirler dışındaki şehirlerde;

  • Konutlarda binde 1
  • Konut dışı binalarda binde 2
  • Arsalarda bin 3
  • Arazilerde binde 1

Oranlar küçük gibi görünse de özellikle değerli gayrimenkullerin vergisi yüksek meblaları bulabiliyor. Bu nedenle emlak vergisi muafiyeti önemli.

Emekliler emlak vergisi öder mi ?

Bazı emeklilerin emlak vergisi ödememesi &#;Emekliler emlak vergisi öder mi ?&#; sorusunun sıkça sorulmasına neden oluyor. Bu sorunun cevabı hem &#;Evet&#; hem de &#;Hayır&#;. Çünkü asıl cevap detaylarda gizli.

sayılı Emlak Vergisi Kanunu&#;nun 8. maddesinde şöyle yazıyor;

&#;Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakta mükellef kimsesi olup, 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt m2’yi geçmeyen tek meskeni olması halinde bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir&#;

Bakanlar Kurulu yılında kendisine verilen bu yetkiyi kullanıp, bazı şartları yerine getiren emeklilerin ve sonrasında emlak vergisini sıfırladı.

yılında da halen bu karar geçerli. Peki nedir bu şartlar?

Emeklilerin emlak vergisinden muafiyet şartları

  1. Emeklinin sadece bir konutu olmalı. İkinci bir konutu olan veya ikinci bir konutta hissesi olanlar Emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.
  2. Emeklinin SGK dışında başka geliri olmamalı. SGK dışında başka geliri olanlar da Emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.
  3. Yurtiçinden emekli olmuş olmalı. Yurtdışından emekli olanlar Emlak vergisinden muaf olamıyor.
  4. Emeklinin konutu brüt metrekareyi geçmemeli

Bu şartları taşıyan emekliler Emlak vergisinden muaf olabiliyor.

Emeklilerin, herhangi bir gelir elde etmedikleri tarlası, arsası veya iş yeri varsa da muafiyet geçerli oluyor.

Ancak yazlık olarak kullanılsa da ikinci bir konutun bulunması veya ikinci bir konutta hisse bulunması dahi muafiyeti engelliyor.

Aynı evde yaşayan ve 18 yaşından küçük çalışan çocuğu olan da bu muafiyetten yararlanamıyor. Ancak 18 yaşından büyük çocukların geliri emekliler için &#;ek gelir&#; sayılmıyor ve vergiden muaf olma durumunu bozmuyor.

Emeklinin, vergiden muaf olmak için kendi evinde oturması şartı aranmıyor. Emekli başka evde kirada otursa da sadece tek evi bulunduğu için vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Kendisi kirada oturmayan ve evini kiraya veren emekliler ise &#;ek gelir&#; elde ettiği için vergiden muaf olamıyor.

Vergiden muaf olan emekliler, muafiyetleri bozulduğunda (mesela ikinci bir ev aldıklarında) ilgili belediyeye durumu bildirmeleri gerekiyor. Aksi taktirde ileride cezai yaptırımla birlikte vergi tahsil ediliyor.

Vergiden muaf olmak isteyen emeklilerin, evlerinin bulunduğu belediyeye muafiyet dilekçesiyle başvurması gerekiyor.

Emlak vergisi muafiyeti başvurusu, henüz e-devlet üzerinden yapılamıyor.

Muafiyet dilekçesi örneğine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Aynı dilekçenin word formatı için BURAYI tıklayınız.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir