hamilelikte sirt agrisi nasil gecer / Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar? - Eti Cicibebe

Hamilelikte Sirt Agrisi Nasil Gecer

hamilelikte sirt agrisi nasil gecer

Hamilelik sırasında bir kadının vücudunda kas-iskelet sistemini doğrudan etkileyen ve sırt ağrısı ve bacak ağrısı gibi ilgili sorunların potansiyel bir nedeni olabilecek bir dizi doğal biyolojik değişiklik meydana gelir. Hamilelikle ilgili değişiklikler tipik olarak eklemleri ve bağ dokularını içerir ve onları gevşek, esnek ve yumuşak hale getirir. Bu değişiklikler, bel ve kalçalardaki spinal ve pelvik eklemlerde artan stres ve zorlanma ile sonuçlanır. Sırt ağrısı ilk trimester kadar erken gelişebilir ve tipik olarak hamilelik devam ettikçe artar.

Gebelikte Bel Ağrısının Tipik Özellikleri

Sırt ağrısı hamile kadınların %50&#;sinden fazlasını etkiler. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilirken, sırt ağrısı genellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde en şiddetli halini alır. Bel bölgesini etkileyen hamilelikle ilgili semptomlar ve belirtiler genel işlevde azalma ile sonuçlanır ve bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerir:

  • Otururken, ayakta dururken, yürürken, nesneleri kaldırırken, cinsel ilişkide, eğilirken olduğu gibi hareket veya aktivite sırasında başlayan veya alevlenen değişen yoğunlukta ağrı.
  • Yatakta dönerken ağrı, uykusuzluk ve uyku saatlerinin azalması nedeniyle uyku bozuklukları.
  • Alt sırtta azaltılmış hareket aralığı.
  • Özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde denge ve yürüme düzenindeki değişiklikler.

Bu değişiklikler çoğunlukla ağırlık merkezinin karına doğru kayması nedeniyle oluşur. Bu kayma, alt omurganın eğrisini arttırır ve sakrumun (omurganın alt sırtını kalçaya bağlayan kısmı) hafifçe geriye doğru eğilmesine neden olur. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürdüren hamile kadınların sırt ağrısı yaşama riski daha yüksek olsa da, ağır fiziksel işlerde bulunmak veya gün boyunca aktif olmak da hamilelikte sırt ağrısı semptomlarına yol açabilir.

Bazı araştırmalar, vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan kadınların hamileyken sırt ağrısı geliştirme riskinin daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Doğumdan sonra da devam eden sırt ağrısına doğum sonrası sırt ağrısı denir. Kadınların yaklaşık %72&#;si doğumdan sonra 1 yıla kadar bel ve pelviste doğum sonrası ağrı yaşamaya devam eder ve bu bazı durumlarda birkaç yıla kadar uzayabilir.

Hamilelikle İlgili Değişiklikler Sırt Ağrısına Nasıl Neden Olabilir?

Kadınlar hamilelik sırasında genellikle 7 ila 16 arasında kilo alırlar, ağırlık noktalarında bir kayma yaşarlar ve çeşitli hormonal ve anatomik değişikliklere uğrarlar. Bu doğal değişiklikler, alt omurga ve pelvis üzerindeki baskıları ve yükleri artırarak aşağıdaki değişikliklere katkıda bulunur:

  • Duruşta değişiklikler. Büyüyen rahim ve alt omurganın artan eğriliği, omurganın duruşunu değiştirerek alt sırt üzerinde ek yükler uygular. 
  • Kas dokusunda ve dengede değişiklikler. Bel bölgesini destekleyen ve sabitleyen paraspinal kaslar, öndeki karın kaslarının aşırı gerilmesiyle kısalır ve dengesiz hale gelir.
  • Sakroiliak eklemlerde rahatsızlık. Hamilelik sırasında gevşetici hormonun konsantrasyonundaki 10 kat artış, pelvis ve beldeki bağ dokusunun yumuşamasına neden olur ve bu da sakroiliak eklemlerde rahatsızlığa yol açar. 
  • Pelvik eklemde basınç. Pelvis, alt gövdede, yükleri üst gövdeden bacaklara aktaran dengeleyici bir yapıdır. Hormonal değişiklikler, duruş ve yürüme düzenindeki değişiklikler ve bağ yapılarındaki stres, hamile kadınlarda pelvik eklemlerde artan kuvvetlere neden olabilir. 
  • Omurga disklerine baskı. Nadir olmakla birlikte, yaklaşık hamile kadından birinde (%1&#;den az ) eş zamanlı bedensel değişikliklerden dolayı diskler üzerinde artan stres nedeniyle lomber omurgada fıtıklaşmış bir disk gelişebilir. Fıtıklaşmış bir disk, alt sırttaki bir spinal sinir kökünü tahriş edebilir, veya mekanik olarak sıkıştırarak semptomlarının uyluk, bacak ve/veya ayağa yayılmasına neden olabilir.
  • Geçici osteoporoz. Ağırlık taşımak, özellikle üçüncü trimesterde, bazı kadınlarda geçici osteoporoz gelişmesine neden olabilir. Bu kemiği zayıflatan durum aniden gelişir ve kalça ağrısına ve kalçalarda hareket açıklığının azalmasına neden olur.
  • İdiyopatik skolyoz, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi önceden var olan bel rahatsızlıkları hamilelikte kötüleşebilir, ağrı ve diğer semptomları artırabilir. 
  • Kas ayrılması. Rahim genişledikçe, göğüs kafesinden kasık kemiğine uzanan iki paralel kas tabakası (rektus abdominis kasları) orta dikiş boyunca ayrılabilir. Bu ayrılık sırt ağrısını kötüleştirebilir.
  • Stres. Duygusal stres, sırt ağrısı veya sırt spazmları olarak hissedilebilen sırtta kas gerginliğine neden olabilir. Hamileliğinizin stresli dönemlerinde sırt ağrınızın arttığını fark edebilirsiniz.

Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı?

Sırt ağrısı genellikle tedavi edilmez ve kadınlar arasında hamileliğin normal ve kaçınılmaz bir parçası olarak kabul edilir. Hamileliği olabildiğince keyifli hale getirmek ve doğumu kolaylaştırmak için sırt ağrısı ele alınmalı ve yönetilmelidir. Hamilelik sırasında uzun süren bel ağrısı, genellikle doğum sonrası sırt ağrısının habercisidir. Hamile kadınlar, daha sonraki aşamalarda ağrının tekrarını önlemek için uygun sırt ağrısı tedavisi aramaya teşvik edilir.

Vajinal kanama, sağ veya sol alt karın ağrısı, kasık ağrısı, bayılma hissi ve katranlı dışkı ile ilişkili bel ağrısı, tıbbi bir acil durum olan ve acil olarak tedavi edilmesi gereken rüptüre bir ektopik gebeliği gösterebilir.

haftadan uzun süren doğum sonrası ağrılar, doğumdan sonra kronik sırt ağrısı veya tekrarlayan sırt problemlerini önlemek için tedavi edilmelidir. Zamanla kronik ağrı, günlük işleyişi engelleyen ve genel yaşam kalitesini azaltan psikolojik ve psikososyal olaylara yol açabilir.

Genel bir kural olarak, annenin ve büyüyen fetüsün güvenliğini sağlamak için herhangi bir alt sırt semptomu gecikmeden bir doktorla tartışılmalıdır, çünkü bu semptomlar ektopik gebelik, erken doğum veya enfeksiyona işaret edebilir.

Gebelikte Sırt Ağrısı Tedavileri

Bel ağrısını tedavi etmek veya daha seyrek ve daha hafif hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey var:

Egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz kasları güçlendirir ve esnekliği artırır. Bu, omurganızdaki stresi azaltabilir. Çoğu hamile kadın için güvenli egzersizler arasında yürüyüş, yüzme ve sabit bisiklet sürme yer alır. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz sırtınızı ve karnınızı güçlendirmek için egzersizler önerebilir.

Isı ve soğuk: Sırtınıza ısı ve soğuk uygulamak yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınız kabul ederse, ağrılı bölgeye günde birkaç kez 20 dakikaya kadar soğuk kompresler (bir torba buz veya bir havluya sarılmış dondurulmuş sebzeler gibi) koyarak başlayın. İki veya üç gün sonra, ısıya geçin &#; ağrılı bölgeye bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi koyun. Hamilelik sırasında karnınıza ısı uygulamamaya dikkat edin.

Duruş: Eğilmek omurganızı zorlar. Bu nedenle çalışırken, otururken veya uyurken uygun duruşu kullanmak iyi bir harekettir. Örneğin, dizlerinizin arasına bir yastık koyarak yan yatarak uyumak sırtınızdaki stresi azaltacaktır. Bir masada otururken, destek için arkanıza sarılmış bir havlu yada küçük bir yastık koyun; ayaklarınızı bir tabureye koyun ve omuzlarınız geride olacak şekilde dik oturun. Ayakta dururken kalçalarınızı öne ve omuzlarınızı geriye doğru çekin. Büyüyen karnınızı telafi etmek için arkanıza yaslanabilirsiniz. Bir destek kemeri takmak da yardımcı olabilir.

Danışmanlık: Sırt ağrısı stresle ilgiliyse, güvenilir bir arkadaş veya danışmanla konuşmak yardımcı olabilir.

Yerden bir şey almanız gerekiyorsa, eğilmek yerine bacaklarınızı çömelmek için kullanın.

Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin. Kemer desteği iyi olan alçak topuklu ayakkabılar seçin. Unutmayın, hormonlar eklemleri gevşettiği için daha büyük bir ayakkabı numarası almanız gerekebilir 

Sırt üstü yatmayın.

Sırt ağrınız devam ederse, başka ne deneyebileceğinizi görmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Ağrı kesici ilaçlar almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bazı durumlarda doktorunuz hamilelik sırasında güvenli olan ağrı kesici ilaçları veya kas gevşeticileri önerebilir.

Hamilelikte Kalça Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? : monash.pw

Hamilelikte sırt ağrısı neden olur? Hamilelikte sırt ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte sırt ağrısını önleme yolları

Hamilelikte bebe&#;in büyümesiyle a&#;&#;rl&#;k merkezi de&#;i&#;iyor ve do&#;al olarak vücut yeni duruma al&#;&#;maya çal&#;&#;&#;rken beden üzerine ekstra binen yükler a&#;r&#;lara neden oluyor. Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#; ya&#;ad&#;n&#;z, bunu hafifletmek ad&#;na neler yapabilirsiniz? Ac&#;badem Dr. &#;inasi Can (Kad&#;köy) Hastanesi Kad&#;n Hastal&#;klar&#; ve Do&#;um Uzman&#; Dr. Ba&#;ar Önal hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#;na dair merak edilenleri anlatt&#;. (Bu yaz&#;n&#;n ard&#;ndan Hamilelikte mide bulant&#;s&#; neden olur? yaz&#;m&#;z&#; da okuyabilirsiniz.)

Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#; ciddi bir sorun mu? Hayat&#; ve sa&#;l&#;&#;&#; nas&#;l etkiler?

S&#;rt a&#;r&#;s&#; gebeli&#;in her döneminde görülebilen bir durumdur. Genellikle altta yatan çok ciddi bir problem olmasa da gebenin ya&#;am kalitesini etkileyerek keyifli bir gebelik süreci geçirmesine engel olu&#;turabilir.

Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#; ne zaman ba&#;lar?

Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#; genellikle gebelik kütlesinin büyümesiyle aylardan itibaren ba&#;lamakla birlikte, baz&#; gebeler ilk aylardan itibaren s&#;rt a&#;r&#;s&#;ndan muzdarip olabilirler. Bu gebelerin muhtemelen gebelik öncesi dönemde de var olan s&#;rt ve bel a&#;r&#;lar&#; &#;iddetlenmektedir.

Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#; neden olur?

Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#;n&#;n birçok sebebi vard&#;r. Gebelik hormonlar&#;n&#;n etkisiyle kar&#;n s&#;rt bel bölgesindeki eklemlerde ve ba&#;larda fizyolojik gev&#;emeler olur, bu da eklemlerde zorlanmaya ve a&#;r&#;ya neden olabilir. Beslenme bozukluklar&#;, hareketsiz kalma sonucu fazla kilo al&#;m&#;, gebeli&#;in ilerlemesiyle birlikte rahmin bebekle birlikte büyüyerek etraf organlara ve eklemlere bask&#; yapmas&#; ve  vücutta denge merkezinin de&#;i&#;mesi özellikle s&#;rt ve bel kaslar&#; kuvvetsiz olan kad&#;nlarda s&#;rt a&#;r&#;lar&#;n&#;n &#;iddetli olmas&#;na neden olur.

Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;s&#;n&#; önlemek için ne yapmal&#;?

Anne aday&#; hamile kalmaya karar verdi&#;i andan do&#;uma kadar sa&#;l&#;kl&#; beslenmeli, düzenli uyumal&#; ve düzgün oturma ve dinlenme pozisyonlar&#;n&#; tercih etmelidir. Gebeli&#;e fazla kiloyla ba&#;lanmamal&#; ve gebelik sürecinde optimum kilo al&#;m&#; sa&#;lanmal&#;d&#;r. Fazla kilo ald&#;ran sa&#;l&#;ks&#;z beslenme &#;ekillerinden fast-food tarz&#; beslenmeden, ambalajl&#; g&#;dalardan a&#;&#;r&#; tatl&#; ve tuzlulardan uzak durulmal&#; gebeli&#;i s&#;k&#;nt&#;ya sokmayacak düzeyde hareketli yürüyü&#; spor egzersiz içeren bir ya&#;am tarz&#; tercih edilmelidir.

Hamilelikte s&#;rt a&#;r&#;lar&#;n&#; hafifletmek için neler yap&#;lmal&#;? Nas&#;l geçer?

Hamilelik döneminde özellikle önerilen spor faaliyeti yüzmedir. Yüzme s&#;rt kaslar&#;n&#; kuvvetlendirerek s&#;rt a&#;r&#;lar&#;n&#;n olu&#;mas&#;na engel olur ya da var olan a&#;r&#;lar&#;n  hafiflemesini sa&#;lar.

Hamilelik döneminde pilates ve yoga da önerilmektedir. Pilates kaslar&#; güçlendirirken yoga ruha ve iç dünyam&#;za dinginlik ile rahatlama sa&#;layacakt&#;r. Ruh sa&#;l&#;&#;&#;n&#;n iyi olmas&#; stresin azalmas&#; ve dinginlik, kaslarda gev&#;eme sa&#;layarak a&#;r&#;lar&#;n da azalmas&#;n&#; sa&#;layacakt&#;r.

Hamilelik yogas&#;- pilatesi farkl&#;d&#;r. Bu tür aktiviteler bilinçli bir e&#;itmen taraf&#;ndan özellikle gebeli&#;e uygun &#;ekilde verilmeli, tehlikeli ve zorlay&#;c&#; hareketlerden sak&#;n&#;lmal&#;d&#;r. Hamilelik pilatesini düzenli yapan gebelerde, kas&#;lma ve kramplar hafifler, bel ve s&#;rt a&#;r&#;lar&#; azal&#;r, gebelik daha enerjik daha rahat geçer. Bacak ve kar&#;n kaslar&#;n&#;n kuvvetlenmesiyle do&#;um daha kolay gerçekle&#;ir. Do&#;um sonras&#; toparlanma da  daha çabuk ve sa&#;l&#;kla  gerçekle&#;ir.

Ne zaman doktora gitmeli?

Hamileli&#;in rutin takipleri yap&#;l&#;rken hissedilen, s&#;k&#;nt&#; yaratacak düzeyde olan s&#;rt a&#;r&#;lar&#;ndan mutlaka kad&#;n do&#;um hekimine bahsedilmelidir. Gebelik takibinizi yapan hekim optimum kiloyu alman&#;z&#; sa&#;layacak  beslenme önerilerini yapacak besin ve multivitamin takviyelerini tedavinize ekleyecektir. Gebelik döneminde özellikle kalsiyum ve magnezyum takviyesi önemlidir. Hekiminiz otururken, kalkarken, yatarken nelere dikkat etmeniz gerekti&#;ini, uygun pozisyonlar&#; tarif edecektir. Gerekli egzersizleri yapman&#;z&#; tavsiye edecek ve sizi spor faaliyetlerine yönlendirecektir. S&#;rt a&#;r&#;lar&#;n&#;n bel f&#;t&#;&#;&#; sinir bas&#;s&#; gibi ba&#;ka bir ortopedik veya nörolojik nedeni oldu&#;unu dü&#;ünüyorsa fizik tedavi, sinir cerrahisi veya ortopedi hekimine yönlendirecektir. Gerek görüldü&#;ü takdirde gebelik döneminde MR çekilebilir. Fizik tedavi uygulanabilir ve uygun a&#;r&#; kesiciler tedaviye eklenebilir.

 

Sırt Ağrısı Yaşayanlar Buraya: İşte Şikâyetlerinizi Hafifletecek Öneriler

Hamilelikte sırt ağrısı oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Öyle ki yapılan çalışmalar, hamilelerin neredeyse %50’sinin sırt ağrısı yaşadığını ortaya koymaktadır. Bunun en önemli nedeni, gebelikle birlikte vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Aynı zamanda hormonların artması, bağlarda gevşeme ve yumuşamaya sebep olduğu için omurga desteği bozulabilir. Bunun sonucunda da gebelikte sırt ağrısı ortaya çıkabilir. Genellikle gebeliğe bağlı sebeplerle ortaya çıktığı için endişelenilecek bir durum değildir. Ancak bazen geceleri uyutmayacak şiddette sırt ağrıları görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktor önerisiyle fizik tedaviye başlanabilir veya sırt kaslarını güçlendiren egzersizler uygulanabilir. 


Sırt ağrısı gebeliğin her döneminde görülebileceği gibi bebeğin büyümesiyle birlikte daha çok son aylarda hissedilir. Bu ağrıları tamamen önlemek mümkün olmayabilir ancak bazı önerilerle sıklığı veya şiddeti azaltılabilir. Siz de hamilelikte sırt ağrısı çekenler arasındaysanız, yazımızı okumaya devam edin.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte sırt ağrısının nedenleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, rahim ve bebeğin büyümesiyle birlikte vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Ayrıca doğuma hazırlık için vücutta artan hormonlar, alt karın bölgesindeki bağlarda yumuşamaya ve leğen kemikleri arasındaki eklemlerde gevşemeye sebep olur. Bu yumuşama ve gevşeme omurgadaki normal desteği bozup sırt ağrılarına neden olabilir. Bununla birlikte alınan kilolar, bebeğin ağırlığı, uzun süre ayakta kalmak, stres, duruş bozuklukları veya karın kaslarınızın zayıf olması (sırtı destekledikleri için) da hamilelikte sırt ağrısını tetikleyebilmektedir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte Sırt Ağrısı İçin Risk Faktörleri

Hamilelikte sırt ağrısı çoğu kadında görülebilmektedir. Ancak bazı kadınlar sırt ağrısı bakımında daha fazla risk altındadır. Örneğin ilk hamileliğinde sırt ağrısı yaşayanların diğer gebeliklerinde de bu ağrıyı yaşama ihtimali yüksektir. Ya da çoğul gebeliklerde, fazla kilolu ya da kısa olan anne adaylarında, genç yaşta hamilelik yaşayan kadınlarda veya duruş bozuklukları olan anne adaylarında sırt ağrısı şikâyeti daha fazla olabilmektedir.

Sırt Ağrısı Yaşayanlar Buraya: İşte Şikâyetlerinizi Hafifletecek Öneriler

Hamilelikte Sırt Ağrısı Kaçıncı Hafta Başlar?

Sırt ağrısı, hamilelerin yaklaşık %50’sini etkileyen oldukça konfor bozucu bir durumdur. Anne adayının yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilir. Bu ağrıların gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkması genellikle beklenen bir durum değildir. Hamilelikte sırt ağrısı yaşayanlar da daha çok bebeğin ve rahmin büyümeye başladığı 2. trimesterda şikâyetlerin ortaya çıktığını belirtmektedir. Gebeliğin son aylarında ise ağırlığın artmasıyla birlikte sırt ağrıları şiddetlenebilir.

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte sırt ağrısını tamamen önlemek mümkün olmayabilir ancak doktor önerisiyle fizik tedavi almak ağrıların şiddetini ve sıklığını azaltabilir. Ya da şikâyetler çok şiddetliyse doktor kontrolünde basit analjezik ilaçlar kullanılabilir. Bunların dışında hamilelikte sırt ağrısına ne iyi gelir diye merak edenler için aşağıdaki önerilere uymak faydalı olacaktır.

  • Yüksek topuklu veya ayağı yeterince desteklemeyen ayakkabılardan uzak durun. Yüksek topuklu ayakkabılar, zaten hamilelikle birlikte öne kayan ağırlık merkezini daha da öne taşıyacaktır.
  • Yerden bir şey alırken eğilmek yerine diz üstüne çömelin, gerekirse çevrenizdekilerden yardım alın.
  • Sırt üstü yatmayın. Yatarken dizlerinizin arasına yastık almak daha konforlu hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Sıcak veya soğuk uygulama yapın. Etkisi kısa süreli olsa da rahatlama sağlayacaktır.
  • Dik durmaya çalışın; göğüsler ileride, omuzlar geride ve gevşek olacak şekilde durmaya dikkat edin.
  • Çalışan bir hamileyseniz ofiste uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin. Sandalyenizin arkasına rahat hissettirecek ergonomik bir yastık koyabilirsiniz.
  • Spor eğitmeninden hamilelikte sırt ağrısı için egzersiz önermesini isteyebilirsiniz. Bu egzersizler bel ve sırt kaslarını güçlendirerek ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak daha önce hiç spor yapmadıysanız gerilme ve gevşeme egzersizleri konusunda uzman birinden yardım almalısınız. Eğer riskli bir gebelik yaşıyorsanız doktorunuza danışmadan kesinlikle egzersiz yapmamalısınız.
  • Doktorunuz öneriyorsa akupunktur veya masaj gibi tamamlayıcı tedavileri değerlendirebilirsiniz.
  • Doktorunuz öneriyorsa bel destekleyici kemerler kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuz öneriyorsa fizik tedavi alabilirsiniz.

Sırt Ağrısı Yaşayanlar Buraya: İşte Şikâyetlerinizi Hafifletecek Öneriler


Hamilelikte Sırt Ağrısı Cinsiyet ile İlgili mi?

Gebelikte yaşanan çeşitli şikâyetlerin halk arasında bebeğin cinsiyeti ile bağlaştırıldığı görülüyor. Örneğin ayakların sürekli soğuk olmasının erkek bebek belirtisi olabileceği düşünülüyor. Ya da tatlıya aşermenin kız bebek belirtileri arasında yer aldığına inanılıyor. Aynı şekilde bel veya sırt ağrılarının da cinsiyet tahmininde belirleyici bir faktör olduğuna inanılıyor. Ancak bu inanışların hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Dolayısıyla hamilelikte sırt ağrısı ve cinsiyet arasında hiçbir bağın bulunmadığını söyleyebiliriz.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Hamilelikte sırt ağrısı genellikle normal kabul edilmektedir ve çoğu zaman basit egzersizler ile kontrol altına alınabilmektedir. Ancak sırt ağrısı istisnai durumlarda ciddi problemlerin de habercisi olabilmektedir. Zira sırt ağrısının erken doğum veya idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların belirtileri arasında olduğu unutulmamalıdır. Eğer hamilelikte sırt ağrısı aniden ve şiddetli bir şekilde başladıysa, sırt ağrısına eşlik eden ritmik kasık krampları varsa, vajinal kanama, ateş, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtiler görülüyorsa doktora danışmak faydalı olacaktır.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Hamilelik sırasında sırt ağrısı; rahatlama için ipuçları

Hamilelik sırasında sırt ağrısı şaşırtıcı değildir, ancak yine de dikkati hak ediyor. Hamilelik sırasında sırt ağrısını hafifletmek için bazı önerilerimiz var.

Hamilelik sırasında sırt ağrısı yaygın bir şikayettir - ve şaşırtıcı değildir. Kilo alıyorsunuz, ağırlık merkeziniz değişiyor ve hormonlarınız pelvisinizin eklemlerindeki bağları gevşetiyor. Bununla birlikte, genellikle hamilelik sırasında sırt ağrısını önleyebilir veya hafifletebilirsiniz. 

 

1. İyi bir duruş uygulayın

Bebeğiniz büyüdükçe, ağırlık merkeziniz öne doğru kayar. Öne düşmekten kaçınmak için, sırtınızı yaslayarak kaslarınızı zorlayabilir ve hamilelik sırasında sırt ağrısına katkıda bulunabilirsiniz. Bu iyi duruş ilkelerini aklınızda bulundurun:

  • Düz ve uzun ayakta durun.
  • Göğsünüzü yüksek tutun.
  • Omuzlarınızı geri ve rahat tutun.
  • Dizlerinizi kilitlemeyin.

Durduğunuzda, en iyi destek için rahatça geniş bir duruş kullanın. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, bir ayağınızı düşük basamaklı bir taburede dinlendirin - ve sık aralar verin. İyi duruş aynı zamanda dikkatli oturmak anlamına gelir. Sırtınızı destekleyen bir sandalye seçin veya belinizin arkasına küçük bir yastık yerleştirin.

 

Hamilelikte Sırt Ağrısından Korunmak İçin Öneriler

 

2. Doğru vitesi alın

İyi kemer desteği olan alçak topuklu (düz değil) ayakkabı giyin. Dengenizi daha da ileriye kaydırabilecek ve düşmenize neden olabilecek yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.

Annelik destek kemeri takmayı da düşünebilirsiniz. Annelik destek kuşaklarının etkinliği üzerine araştırmalar sınırlı olmasına rağmen, bazı kadınlar ek desteği faydalı bulmaktadır.

 

Hamilelikte Sırt Ağrısından Korunmak İçin Öneriler

 

3. Düzgün kaldırın

Küçük bir nesneyi kaldırırken, çömelin ve bacaklarınızla kaldırın. Belinizi bükmeyin veya sırtınızla kaldırmayın. Sınırlarınızı bilmek de önemlidir. İhtiyacınız olursa yardım isteyin.

 

Hamilelikte Sırt Ağrısından Korunmak İçin Öneriler

 

4. Yan uyku

Arkanızda değil, yanınızda uyuyun. Dizlerden birini veya her ikisini bükün. Eğilmiş dizleriniz arasında, karnınızın altında ve sırtınızın arkasında hamilelik veya destek yastıkları kullanmayı düşünün.

 

Hamilelikte Sırt Ağrısından Korunmak İçin Öneriler

 

5. Isı, soğuk veya masajı deneyin

Etkinliklerini destekleyen kanıtlar sınırlı olmakla birlikte, masaj veya sırtınıza bir ısıtma yastığı veya buz torbası uygulanması yardımcı olabilir.

 

6. Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin

Düzenli fiziksel aktivite sırtınızı güçlü tutabilir ve hamilelik sırasında sırt ağrısını hafifletebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınızın ile, yürüme veya su egzersizi gibi nazik aktiviteleri deneyin. Bir fizyoterapist de size yardımcı olabilecek uzanımları ve egzersizleri gösterebilir. Ayrıca belinizi de gerebilirsiniz. Ellerinizi ve dizlerinizi başınız sırtınızla aynı hizada olacak şekilde dinlendirin. Midenizi çekin, sırtınızı hafifçe yuvarlayın. Birkaç saniye tutun, sonra midenizi ve sırtınızı gevşetin - sırtınızı mümkün olduğunca düz tutun. Yavaş yavaş 10 tekrar yapın. Sağlık uzmanınıza diğer germe egzersizlerini de sorun.

 

7. Tamamlayıcı tedavileri düşünün

Bazı araştırmalar akupunkturun hamilelik sırasında sırt ağrısını hafifletebileceğini düşündürmektedir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Tamamlayıcı bir tedavi düşünüyorsanız, bunu sağlık uzmanınızla görüşün. 

Doktorunuza ne zaman danışacağınızı bilin

Hamilelik sırasında şiddetli sırt ağrınız veya iki haftadan fazla süren sırt ağrınız varsa, doktorunuzla konuşun. Asetaminofen veya diğer tedaviler gibi ilaçları önerebilir. Hamilelik sırasında sırt ağrısının erken doğum eylemi veya idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabileceğini unutmayın. Hamilelik sırasında, vajinal kanama, ateş veya idrara çıkma sırasında yanma eşlik eden sırt ağrınız varsa, derhal hastaneye başvurun.

 

 


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır