cinzano ne demek / cinzano - ekşi sözlük

Cinzano Ne Demek

cinzano ne demek

10 Maddede Vermut (Vermouth) Hakkında Her Şey

Vermut, kısaca aperatif şarap olarak tanımlanabilir.

Bitki ve baharatla aromatize edilmiş ardından da alkol oranı yükseltilmiş şaraptır. Alkol oranının yükseltilmesinde brendi gibi damıtılmış alkollü içecekler kullanılır.

negroni vermut kokteyli

Aromatizasyon işleminde genellikle tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi çeşitli aromatik bitkiler kullanılır.

Vermut üreticisi her firma, farklı bitkileri farklı oranlarda kullanır ve genellikle tariflerini sır olarak saklarlar.

Vermutun üretilme amacı, kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmekti.

Benzer bir şekilde, bugün de vermut ucuz ve kalitesiz beyaz şaraplardan üretiliyor.

martini kadehleri

Genel kanının aksine vermut ilk olarak Fransa’da değil, 18. yüzyılın ortalarında İtalya’da ticari amaçla üretildi ve tüm dünyaya buradan yayıldı.

Bu yüzden anavatanı İtalya kabul edilirken şarap üretimi yapan pek çok ülkede vermut da üretilir.

En büyük üreticiler ise, İtalya ve Fransa’dır.

Vermut, ismini, grimsi beyaz yaprakları olan pelin otu bitkisinden alıyor.

İngilizcede wormwood ve Almancada wermutkraut ya da wermut olarak isimlendirilen bitki, aynı zamanda absinthin ana maddesi.

martini vermut kokteyli

Vermut Yapımı

Beyaz üzümün fermantasyonu sonucunda elde edilen beyaz şarap, pelin otu başta olmak üzere karanfil, ardıç, ıhlamur ve kekik gibi çeşitli aromatik bitki ve baharatla tatlandırılır.

Ardından elde edilen karışıma alkol ve şeker eklenir.

Alkol eklenerek, alkol oranı %16-19’a çıkarılan içki damıtılır.

Gerekirse tatlandırmak için karamel ya da mistel eklenebilir.

Bir litre vermutun en az %70’i beyaz şaraptır.

Eklenen şeker oranına göre vermut; sek (dry), dömisek, tatlı ve rose olarak sınıflandırılabilir.

Sek olanlar genelde Fransız, tatlı olanlarsa İtalyan vermut olarak anılır.

Zaman içinde pek çok çeşidi ortaya çıktıysa da bunun temel sebebi üreticilerin pazarlama stratejisidir.

vermut kokteyli martini

Vermut Çeşitleri

Sek (Dry): Beyaz ya da hafif sarımtırak bir renge sahiptir. Alkol oranı %18 civarındadır. Limon, böğürtlen ve iris çiçeği kokusu ön plandadır.

Sek olarak ya da tonik, gazoz veya buzla tüketilebileceği gibi kokteyllerde de kullanılır.

%5’e kadar şeker ihtiva eder.

Rosso (Tatlı / Kırmızı): Sek vermuttan farklı olarak hem tatlıdır hem de kırmızı renge sahiptir. Renklendirme işleminde karamel kullanılır. Zengin ve aromatik bir tadı vardır.

Gazozla, tonikle ya da meyve sularıyla karıştırılarak tüketilebilir.

Genellikle %15-16 alkol oranına sahiptir.

%15’e kadar şeker ihtiva eder.

Bianca (Beyaz): En tatlı vermut çeşididir. Rengi sarıdır. Genelde %15-16 alkol oranına sahiptir. Vanilya kokusu ön plandadır.

Tonik ve buzla karıştırılarak tüketilebilir. Kokteyl yapımında da kullanılır.

%15’e kadar şeker ihtiva eder.

Rose: Diğer vermut türlerine nazaran yeni bir vermut çeşididir. Yapımında rose şarap kullanılır. Daha hafif yapılı olmasına rağmen aromatik ve doygun bir tadı vardır. %15-16 alkol oranına sahiptir.

Buzla, gazozla, soda ya da tonikle karıştırılarak tüketilebilir.

%15’e kadar şeker ihtiva eder.

Ünlü Vermut Markaları

  • Cinzano, İtalya (1757’den beri, 1999 yılında Campari tarafından satın alınmıştır)
  • Noilly Prat, Fransa (1813’den beri)
  • Campari, İtalya (1860’dan beri)
  • Garrone, İtalya
  • Martini, İtalya
  • Punt e Mes, İtalya
  • Grancia Originale, İtalya
  • Chambery, Fransa
  • Dubonnet, Fransa
  • Pimm’s, İngiltere

vermut kokteyliVermut, sek içilmesinin ve Martini, Negroni ve Manhattan gibi kokteyllerde kullanılmasının yanı sıra yemeklerden önce iştah açıcı olarak tüketilebilir.

Ayrıca aromatik bir içki olduğu ve 1-2 ay buzdolabında saklanabildiği için yemek yapımında da kullanılabilir.

BONUS

Martini, cin (gin) ve vermut ile hazırlanan bir kokteyl olmasının yanı sıra bir vermut markasıdır.

 

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂

10layn.com Patreon button

CZN ne demek, açılımı nedir? CZN Burak'ın ismindeki CZN ne anlama geliyor?

CZN ne demek? CZN Burak ya da gerçek adıyla Burak Özdemir Türk şef, lokantacı ve internet fenomeni dünya çapında ün kazanmaya devam ediyor. Sosyal medyaya yüklediği yemek yaparken çektiği videolar ile her geçen gün popülaritesini artıran CZN Burak'ın adındaki CZN ne demek merak ediliyor. Peki, CZN ne demek, açılımı nedir? CZN Burak'ın ismindeki CZN ne anlama geliyor? İşte yanıtı...

CZN NE DEMEK?

CZN bir anlam ifade etmemektedir. CZN bir restoran zincirinin adıdır. CZN Burak "CZN" ile ilgili cinzano anlamında kullanıldığını ve cinzano kelimesinin ne anlama geldiğini açıkladı. Burak Özdemir, küçük yaşlarda babasının Cinzano adında tekstil dükkanı olduğunu ve babasının dükkanına gelen Rus müşterilerin Cinzano ismini söylemekte zorlandıkları için CZN dediklerini söyledi. Bu sebeple ismin CZN olarak kaldığını ifade etti. CZN isimli restoran zincirinin adı da buradan gelmektedir.

CZN BURAK KİMDİR?

CZN Burak ya da gerçek adıyla Burak Özdemir 24 Mart 1994, İstanbul doğumlu Türk şef, lokantacı ve internet fenomenidir.

İstanbul'da doğdu. Aslen Hatay Yayladağı Yoncakaya köyündendir.

Hatay Medeniyetler Sofrası adlı lokanta zincirinin sahibidir. Arap ve Anadolu Mutfağına ait yemekleri kameraya karşı gülümseyerek yaptığı yemek şovlarını sosyal medya platformlarında yayımlayarak "Smiley bae" adıyla tanınmış ve bir internet ünlüsü olmuştur.

Tekstil firması sahibi olan babasının desteğini alarak 2009'da Aksaray'da Hatay Medeniyetler Lokantası adlı bir kebapçı açtı. Birkaç yıl içinde farklı şubeler açarak bir lokanta zinciri kurdular. Burak Özdemir, sosyal medyadan paylaştığı yemek videoları ile ünlendi. Instagram hesabı yüksek takipçi sayılarına ulaştı.[4] Videolarında kameradan gözlerini ayırmadan yemek yapması ile tanınır.

CZN BurakGündemMagazinHaberler

kaynağı değiştir]
  1. Martini : Beyaz vermutun kullanıldığı en ünlü kokteyl Martini'dir. Kokteylin ana bileşeni ise cin'dir. Kısaca 5,5 cl cin + 1,5 cl sek vermut buzla çalkalanıp yeşil zeytinle servis edilir. (Ayrıca "Martini" adında bir İtalyan vermut markasının bulunduğu da unutulmamalıdır)
  2. Manhattan : Bu kokteylde ise kırmızı tatlı vermut kullanılır. Ana bileşeni Kanada Viskisidir. Kirazla servis edilir.

Kaynakça[değiştir

Cin-cin, Cinzano!

Bir zamanların en gözde içkilerinden İtalyan vermutları Cinzano’lar, yıllar sonra yeniden ithal edildi. Şifalı ot ve bitki özleriyle yapılan bu tatlı şaraplar, aperitif olarak harikalar...

Efsanevi aktör Anthony Quinn, genç Nazi subayına etiketsiz bir şişe şarap armağan ediyor ve subay kasabayı terk ederken halk büyük bir coşkuyla çalıp oynamaya başlıyor...
Fonda şarabın yer aldığı en güzel filmlerden, 1969 yapımı “Kasabanın Sırrı”nı seyredenler son sahneyi hatırlayacaklardır. İtalya’nın kuzeyinde Cinzano vermut fabrikasına satmak üzere şarap yapan bir köy, Almanlar tarafından işgal edilir. Kasabanın en değerli varlığı, mahzenlerde bekletilen yüz binlerce şişe şaraptır. Almanlar da bunların peşinde olduğu için kasabalılar şarapların bir kısmını yemlik olarak bırakır, büyük bölümünü ise dağların eteklerindeki mağaralara istifler.
Almanlar şarapların gizlendiğini sezer, kurnaz belediye başkanı Anthony Quinn’i konuşturmak için yapmadıkları zulmü bırakmazlar.
O da kâh işkenceye dayanır, kâh ayak oyunlarıyla Almanlara hedef saptırır ve olaylar gelişir...
Dünyanın en ünlü vermutu Cinzano, işte böyle bir içki. Sadece filmlerle değil afişlerle, şarkılarla, edebiyat metinleriyle de tarihe geçmiş. Resmi kuruluş tarihi Sinyor Cinzano’nun “Damıtım Ustaları Birliği”ne üye olduğu 1757 olarak gözükse de, Antonio Cinzano’nun nikâh cüzdanındaki “iksir üreticisi” ifadesi dolayısıyla 1568 senesine kadar gidiyor. Yani dünyanın sadece en ünlü değil, aynı zamanda da en eski vermutu.

Mürver çiçeği de var yılan otu da...
Cinzano, Arjantin’den Hindistan’a kadar dünyanın tüm köşelerine ihraç edildiği 1800’lerde ilk dünya markalarından biri de olmuş. Vermutun altın çağları olan 1960’ların sonlarında ise Türkiye’de de üretilmiş. Tariş’in Manisa’da kurduğu bir tesiste, 10 yıl boyunca İtalya’dan lisanslı olarak yapılıp Türkiye’nin dört köşesine yayılmış.
“Cin-cin, Cinzano!” sloganlı
reklamlar, dönemin Ses ve Hayat gibi dergileriyle, radyolarıyla Cinzano’yu evlere kadar sokmuş.
Çok iyi tanıdığımız halde yıllardır karşılaşamadığımız, uzun yıllardır Türkiye’ye ithal edilmeyen bu eski dost, yeniden aramızda... Efe Rakı’yı da üreten Demirtaş ailesinin Demirtaş Gıda adlı şirketleri, Cinzano’nun üç çeşidini iç piyasaya sürdü.
En bilinen markası Cinzano olan, hemen arkasından da Martini&Rosso’nun geldiği vermut, tarihin en eski içkilerinden biri. Roma İmparatorluğu zamanından bu yana yapılan vermut adını en önemli hammaddelerinden pelin otundan, “wormwood”dan alıyor. Antik çağlarda şarabın şifalı ve kokulu ot, bitki ve köklerle bekletilmesinden yapılan vermut, önceleri bir içki olmaktan çok ilaç olarak kullanılmış. Zamanla güzel tadı ve karışımlara kattığı çeşni ile de beğenilerek yaygınlaşmış.
Bugünün vermutu, içine alkol ilave edilerek derecesi yükseltilmiş şaraplara büyük tanklarda çuvallar içinde ıtırlı otların eklenmesiyle yapılıyor. Vermutta yaygın olarak kullanılan 40’a yakın ot, bitki ve baharat arasında neler yok ki: Acı badem, adaçayı, andız otu, fesleğen, rezene, anason, tarçın, kakule, kantaron, kinin, kişniş, kekik, kulunç otu, melek otu, mürver çiçeği, mercanköşk, safran, süsen, turunç, vanilya, yılan otu, zencefil...

Evden çok barda içiliyor
Yine de her firmanın kendi harmanı farklı. Cinzano mesela, reçetelerini 1930’larda değiştirip tatları biraz hafifletmiş. Türkiye’ye de getirtilen Rosso (kırmızı) 35 çeşit tatlandırıcıyla yapılıyor. Dry (sek) ise 14... Bu vermut en hafif ve şekersiz çeşit olduğu için tatları çıplak yansıtıyor, o yüzden ona papatya ve gül yaprağı gibi tadı zarifleştirecek katkılar da yapılıyor. Bianco (beyaz) Cinzano’da ise farkı greyfurt kabuğu ile karanfil yaratıyor.
Cinzano’nun merkezi Torino’da olsa da, dünyanın değişik yerlerinde üretimleri var. Ama tatların da standart olması şart. Onun için ot ve baharatlar değişik ülkelerden alınıp İsviçre’ye gönderiliyor, final harmanları reçetelere göre burada yapılıyor ve ardından üretim merkezlerine yollanıyor. Harmanın İsviçre’de yapılmasının sebebi, lezzetlere damgasını vuran girdilerin çoğunun
Alp Dağları’ndan gelmesi...
Vermut günümüzde eskisi kadar popüler değil. Daha çok karışımlara lezzet katmak için barmenlerin ellerinin altında bir çeşni olarak duruyor, evlerden çok barlarda tüketiliyor. Oysa sadece dry vermutla yapılan Dry Martini veya kırmızı vermutla yapılan Manhattan gibi kokteyllerin içinde değil, buz ve limon dilimiyle bile güzelliğini ortaya koyuyor. Günümüzün kimyasal aromalar katılmış gazoz, soda, pasta, kek gibi ürünlerinin yapay cazibelerinin yanında, gerçek bitkilerden gelen gerçek koku ve tatları yansıtarak dağlardan, vadilerden, ovalardan bize lezzetler taşıyor.
Ve en güzeli, sıradan şarapların
bile 30 liraları bulduğu günümüzde
29,5 liralık fiyatıyla ve açılınca hemen içilmesini gerektirmeyen yüksek alkolüyle, bir aperitif şarap türü olarak kadehlerimizi şenlendirmeye hazır bekliyor...
Öyleyse vermut kadehleriyle “çin-çin”, pardon “cin-cin”...

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir