kumru nedir yemek / Kumru Nedir? - Harbi Yiyorum

Kumru Nedir Yemek

kumru nedir yemek

kaynağı değiştir]

Kumru (Türkiye)

İzmir Kumrusu, İzmir Kumru Ekmeğinin içerisine İzmir Tulum Peyniri, domates, biber konulması suretiyle hazırlanarak soğuk servis edilen veya kömürde pişirilmiş sucuk, salam ve kaşar peyniri ile domatesin konulması suretiyle sıcak servis edilen üründür. İzmir Kumru Ekmeği nohut mayası kullanılarak veya kullanılmadan yapılabilir. Orta kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla şekil olarak kuşun gövdesine benzediği için kumru ekmeği tabir edilen sandviç ekmeği, İzmir Kumrusuna en önemli özelliğini veren unsurdur.

Yaklaşık 150 yıldır İzmir’de üretilen ve İzmirliler tarafından hemen hemen her gün tüketilen kumru önceleri soğuk olarak tüketilirken, 1940’lardan sonra sandviç gibi arasına sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da tüketilmeye başlanmıştır.

Yapıldığı ilk dönemlerde kumru ekmeğinin içerisine sadece peynir, domates ve yeşilbiberin konulduğu, ancak günümüzde “Çeşme Kumrusu” olarak da bilinen ve farklılaşan sucuk, salam ve eritilmiş peynir ilavesiyle ve tost makinesinde ısıtılmasıyla malzemesi daha bol ve doyurucu çeşitleri de mevcuttur. İzmir Kumrusu günümüzde daha çok öğleden sonra, öğle yemeğine yetişemeyenlerin yediği ya da akşamüstü çaylarının atıştırmalığı, içinde görünen tulum peyniri, domatesi ve yeşilbiberi ile iştah açıcı bir lezzettir.

İzmir Kumrusunun ayırt edici özelliği, yapımında kullanılan İzmir Kumru Ekmeğinin İzmirli fırıncı ustaları tarafından uzun yıllardır süregelen yöntemlerle pek çok aşama içeren imal usulü kullanılarak üretilmesinden ve ürünün geçmişten gelen ünü ve bilinirliği ile İzmir ili ile özdeşleşmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

İzmir Kumru Tarifi

Kumru İçin Gerekli Malzemeler / 4 adet

Ekmek

250 gr un
1/2 paket kuru maya
1 yumurta
110 gr süt
5-6 gr sıvı yağ
Tuz
40 gr şeker
Susam

Dolgu

125 g sucuk
125 gr dana salamı (isteğe bağlı)
100 gr kaşar peyniri
2 domates
2 adet sivri biber (isteğe bağlı)

Kumru Nasıl Yapılır

Un, tuz, maya ve şekeri geniş bir kapta karıştırın, ardından yoğururken yumuşak bir hamur yapmak için sütü, yağı ve gerektiği kadar suyu ekleyin.

Hamuru dörde bölün, ardından her parçayı sivri uçlu somunlar halinde şekillendirin. Somunları kağıt ile kaplı bir fırın tepsisine koyun. Her birinin ortasına uzun bir çizgi yapın, ardından üzerlerine su sürün ve üzerine susam serpin.

Fırını önceden 40 °C’ye ısıtın ve tepsiyi fırına koyun, böylece somunlar 10 dakika kabarabilir.

Fırından çıkarın ve fırını önceden 180 °C’ye ayarlayın. Altın rengi olana kadar pişirin, yaklaşık 20-25 dakika.

Somunları soğuması için bir tel rafa yerleştirin. Soğuduktan sonra uzunlamasına ikiye dilimleyin ve bir tavada kızartın.

Sucuk, salam ve kaşarı dilimleyin ve orta ateşte tavada ızgara yapın. Domates ve biberleri dilimleyin.

Somunları sucuk, salam (isteğe bağlı), kaşar peyniri, domates ve biberle (isteğe bağlı) doldurup servis edin.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

İlgili

Bu hafta konuğumuz nohut mayasından yapılan ekmeği ve iç malzemeleriyle sevilen bir sandviç türü olan “İzmir Kumrusu”. İzmir kumrusu, kumru ekmeğinin içerisine tulum peyniri, domates, biber konulması suretiyle hazırlanarak soğuk servis edilen veya kömürde pişirilmiş sucuk, salam ve kaşar peyniri ile domatesin konulması suretiyle sıcak servis edilen üründür.

Yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip olan kumru önceleri soğuk olarak tüketilirken, 1940’lardan sonra sandviç gibi arasına sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da tüketilmeye başlanmıştır. İzmir ilinde gevrek olarak bilinen simidin peynir ile uyumundan yola çıkan fırıncı esnafının ortaya çıkardığı bir üründür. İzmir kumrusunun simidinin şekli alışılagelen yuvarlak ve kumru görünümündendir.

Orta kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla şekil olarak kuşun gövdesine benzediği için kumru ekmeği olarak tabir edilen sandviç ekmeği, İzmir kumrusunun en önemli unsurudur. Yapıldığı ilk dönemlerde kumru ekmeğinin içerisine sadece peynir, domates ve yeşilbiberin sıkıştırıldığı, ancak günümüzde “Çeşme Kumrusu” olarak da bilinen sucuk, salan ve eritilmiş peynir ilave edilerek yapılan çeşitleri de mevcuttur.

Şimdi ise gelelim kumrunun yapım aşamasına: İzmir Kumrusu; sıcak servis edilen ve soğuk servis edilen olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sıcak servis edilen türünde kumru ekmeği iki parçaya bölünmeden ortadan ikiye kesilerek kömür ateşine konulur. Kömür ateşinde yaklaşık 5 dakika süreyle pişirilmiş ve iç yüzeylerine margarin sürülmüş kumru ekmeğinin içerisine yine kömürde pişirilmiş sucuk, salam, eski kaşar peyniri ya da kızartılarak ilave edilen taze kaşar peyniri ile domates ilave edilerek servis edilir. Müşterinin isteğine göre sosis ilave edilip çeşitlendirilerek de servis edilebilir.

Soğuk servis edilen türünde ise kumru ekmeği iki parçaya bölünmeden ortadan ikiye kesilir. İçerisine İzmir veya Bergama Tulum Peyniri, domates ve yeşilbiber ilave edilerek servise sunulur.

Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

Yengen ve Kumru nedir? [yemek]
12345678   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz

sayfa 1


Cihan Güngör
10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 11:19

Yengen ve Kumru nedir? [yemek]



İzmir'i İzmir yapan farklılıkları sayılsa akla gelen ilk 10 isim içerisinde kumru ve yengen de yer alır. Kumru bildiğimiz kuş, yengende amca veya dayımızın eşi değildir. Karışıktır biraz, imbat kokar, bazen canın çekerde yiyemezsen asfalyaların atar, boyoz kadar yağlı değildir, sayas peynirlidir, yengen olursa pek bi makbul olur, deniz kenarında yenir, yemek için saate bakmanıza gerek yok günün her saati yenir.

Kumruyu diğerlerinden farklı kılan nohut mayasından yapılmış susamlı bir sandviç ekmeği olmasıdır. Makedonya tarafından göç edenler tarafından getirildiği sanılıyor. İzmir'in kumruyla tanışmasının 100 yıldan fazla bir geçmişi olduğu tahmin edilse de meşhur olması 50 yıllık bir geçmişe sahip.

Doğal maya ile yapılıp bekletilen hamurun, pekmez kazanına atılıp çıkartılması ve daha sonra tavalara dizilerek ikinci kez mayalanmaya bırakılması usulü ile kumru ekmeği yapılır. Şekil verilip, kara fırında pişirildikten sonra bayatlaması beklenir ve servise böylelikle konulur.

İzmir'de iki tipte kumru bulabilirsiniz; kömür ateşinde pişirilen ve sosis, salam, sucuk, sayas seçeneklerini barındıran sıcak kumru ve sadece İzmir tulumu ve domatesle sunulan soğuk kumru. Sıcak kumruyu kumru yapan tadların biriside kömürde pişirilmesinden kaynaklanan o isli tattır.

Antalya'da da kumru geleneği gelişmekle birlikte İzmir'de yapılan kumrulardan farklılıklar arz eder. Antalyalılar kumru ekmeği olarak yukarıda tarifini yaptığımız ekmek yerine farklı bir ekmek kullanırlar ve içinde sucuk ve sayas olmaz.

Kumrucuya gittiğinizde kumrucunun işini bilip bilmediğini şöyle anlayabilirsiniz.

* Menülerinde karışık kumru diye bir terim olmaz bu seçenek yengen olarak yer alır.
* Yengen siparişlerinin içerisinde yer alan peynir sadece sayastır. Diğer peynirler alternatif değildir.
* Kumruya ketçap, mayonez ve diğer soslar kesinlikle kullanılmaz.
* Kumru ekmeği sert ve bayatımsı olur.
* Kumru is kokar
* Kumru hazırlandığında neresinden ısıracağınızı düşünmeniz gerekir. Çünkü bildiğiniz sandviçler kadar ince değildir.

Netice olarak kumrunun çıkış noktası olarak Çeşme'yi göstermek çokta yanlış olmaz. Çeşme'nin sembollerinden birisi olmuştur kumru. Günlük yaşantının içerisinde yerini almıştır. Çeşme sahillerindeki kumrucular sabahın ilk ışıklarına kadar izdiham yaşarlar.

Meşhur Kumrucular Çeşme merkez, Çeşme Ilıca, Karşıyaka, Bostanlı ve İnciraltı'nda yoğunlaşmışlardır. Ancak İzmir'in diğer semtlerinde de kumrucuya sıklıkla rastlamak mümkündür.

Siz siz olun, İzmir'e yolunuz düşerse mutlaka bir kumrucuya uğrayın ve sayas peynirli kumrulardan mutlaka yiyin.

Yengen, kumru ekmeğinin arasına sosis, sucuk, erimiş kaşar peyniri ve turşu dilimleri konularak mayonez ve ketçap eklenerek yapılan bir çeşit sandiviçtir,
Kumru simit (İzmir'de gevrek denir) hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilir, susama batırılarak fırınlanır. Şekli kumru kuşunun gövdesini andırdığından bu ismi almıştır. İzmir'de kumruyu fırınlardan sade olarak alabileceğiniz gibi; sokak satıcıları ve tezgahlardan içerisine domates, yeşil biber ve izmir tulumu (peynir) konmuş olarak da alabilirsiniz

Afiyet olsun.





 mesajı beğendiniz mi?: ★+9

zeki bütün
10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 11:41

İzmir'dir

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

(KUBİLAY)

10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 13:23

Kumru soğuk sandeviçtir

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

Ayhan
10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 13:31

Kumru, yengen, kumpir, boyoz candır, canandır, İzmir'dir Kardeş yapılır mı böyle şeyler, eline sağlık güzel bir çalışma olmuş

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

mehmet20

10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 13:32

Kumru sabah kahvaltımın vazgeçilmezidir. Ah bir de biberi acı çıkmasa tadından yenmeyecek.



 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

Gokhan Bayraktar
10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 13:34

Yengen bana daha cekici geldi Salam,kaşar off yeme yaninda yat

Isim tuhaf olunca benim mesajim da ister istemez tuhaf oldu

 mesajı beğendiniz mi?: ★+2

serkanvmp

10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 18:39

Kumru'nun sıcağını ayrı severim soğunu ayrı. Nası da canım çekti yok mu İzmir'e ışınlanmanın bir yolu.

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

mehmet20
10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 19:27

Alıntı:
Kumru'nun sıcağını ayrı severim soğunu ayrı. Nası da canım çekti yok mu İzmir'e ışınlanmanın bir yolu.



Kumruyu gönderelim diyecem ama gelene kadar bayatlar

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

Cihan Güngör

 mesajı beğendiniz mi?

Ayhan
10 yıl önce - Cmt 20 Nis 2013, 20:20

Evet onla aram olmadığı için unutmuşum. Sevenlerine afiyet olsun



 mesajı beğendiniz mi?

sayfa 1

cevap yaz

12345678   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır