popomdan kan gelmesi / Makat Kanamalarına Dikkat! | Hizmet Hastanesi

Popomdan Kan Gelmesi

popomdan kan gelmesi

Makattan kan gelmesi hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makattan kan gelmesi hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makattan kan gelmesi, birçok hastalığa işaret edebilir. Bunların içerisinde anal fissür, anal apse, hemoroid, rektum kanseri gibi rahatsızlıkları sayabiliriz. Genellikle dışkılarken kanama şeklinde görülür. Ancak zaman zaman iç çamaşıra da sızabilir.

Anal Fissür: Makat çatlağı olarak da bilinen rahatsızlık, genellikle makattan kan gelmesi ile fark edilir. Rahatsızlık esnasında dışkılarken kanama görülebilir.

Anal fissür, kişinin yaşamını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıktır. Makat çatlağı olarak da bilinen bu hastalık, genellikle kabızlık ve ishal gibi dışkılama sorunlarından sonra görülür.

Anal bölgede çok sayıda sinir ucu bulunur. Dolayısıyla bu noktada gelişen anal fissür sorunu kişilerin bunu net bir şekilde hissetmesine neden olur. Bu rahatsızlığın giderilmesi sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Bu bağlamda anal fissür tedavisi için genel cerrahi bölümündeki uzman doktorlara başvuru yapmalısınız.

Anal fissür tedavisinde iki yol izlenir. Birincisinde ameliyatsız yani hastalığın ortaya çıkmasına neden olan sebeplerin bitirilmesi ile ilgili adımlar atılır. Özellikle kabız nedeniyle sıklıkla karşılaşılan rahatsızlık, bu hastalığın bitirilmesi ve gerekli adımlara dikkat edilmesi ile ortadan kalkabilir. Hasta bu dönemde lifli gıdalar tüketerek, bol su içerek ve yeme içme düzenini oturtarak hastalığı yenebilir. Ayrıca yine bu dönemde ılık suya oturmak faydalı olabilir.

Makat çatlağı tedavisi için izlenecek ikinci yol ise ameliyattır.  Bölgede kasların gerilmesi ile oluşan gerginlik doktor müdahalesi ile düşürülür ve çatlağın düzelmesi için gerekli önlem alınmış olur.

Makat bölgesinde meydana gelen çeşitli durumların sebep olduğu bir hastalıktır ve çatlak oluşumu ile kendini göstermektedir. Dışkılama güçlüğü ve aşırı ıkınma sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık ayrıca yetersiz sıvı alımı ile de görülmektedir. Adeta cam parçası çıkarılıyormuş gibi bir hissiyat uyandırır ve makatta hafif düzeyde kanamalara yol açar. Çatlaklar yani yırtılan bölge kanama yaparak kişi ara sıra iç çamaşırında ve tuvalet kağıdında pembe renkte kan gözlemleyebilir.

Anal fissür tedavisi yapılmayıp ertelendiğinde kişinin tedavi oranı düşmekte ve yaşamı bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Sürekli kanama yapan bölge enfeksiyonlar için açık bir kapı görevi görebilir ve kişinin sağlığını tehlikeye sokabilir. Makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür akut ve kronik olarak iki evresi bulunmaktadır. Akut makat çatlağı tedavisi ılık oturma banyoları, ağrı kesici ilaçlar, dışkı yumuşatıcı kremler ile sağlanabilir. Fakat öncelikle kabızlığın sebebi araştırılarak ortadan kaldırılmaktadır ve bunun için de sağlıklı, dengeli bir beslenme programı hazırlanır. Kronik makat çatlağı tedavisinde tek çözüm cerrahi yöntemlerdir.

Anal Apse: Makat oldukça hassas bir bölgedir. Dolayısıyla burada oluşacak apse şişkinliğe yol açar ve zamanla apselerin boşalması ile birlikte kan görülebilir.

Hemoroid: Rektum ve anüsün alt kısmında gelişen genişlemiş damarlar anlamına gelmektedir. Basur da denilir ve genişleyen damarlar şişerek tahriş oluşturmaktadır. Halk arasında basur olarak bilinen rahatsızlık, anal bölgedeki damarların fazla şişmesi sonucunda ortaya çıkar. İç ve dış hemoroid olmak üzere iki türlüdür. En zorlayıcı olanı iç hemoroiddir.

Rektum Kanseri: Yine anal bölgede görülen bir başka rahatsızlıktır. Rektumdaki poliplerden kaynaklanmaktadır. Kolorektal kanserler grubuna giren rektum kanseri, kalın bağırsağın son 15-20 cm’lik bölümünde oluşan kanserdir. Makat bölgesinde kansere bağlı olarak kan görülmektedir.

Makattan kan gelmesi tedavisi nasıl yapılır?

Makattan kan gelmesinin tedavi edilebilmesi için ilk önce neden kan geldiğinin araştırılması gerekmektedir. Makattan kan gelmesi eğer anal fissüre bağlı gelişmişse akut halde iken oturma banyoları, ilaç tedavisi ve kremlerle tedavi edilebilir fakat makat çatlağı ilerlemiş olan hastalarda tek tedavi yolu cerrahi olan yöntemlerdir.

Makattan kan gelmesi aslında bir rahatsızlık olarak nitelendirilmez. Dolayısıyla tedavisi için öncelikle hangi hastalığın belirtisi olduğunu tespit etmek gerekir. Buna uygun yol ve yöntemler izlenerek rahatsızlığın da önüne geçilmiş olur.

Makattan kan gelmesi durumunda kişinin vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekir. Çünkü hangi nedenle bunun geldiğinin tespiti ileride daha ağır durumlarla karşılaşmasının da önüne geçer.

Makattan kan gelmesi tedavi edilmezse ne olur?

Makattan kan gelmesi zamanında tedavi isteyen bir durumdur ve mutlaka alanında uzman doktorlar ile görüşerek nedenleri araştırılıp tedavi olunmalıdır. Makattan kan gelmesine sebep olan hastalıklar tedavi edilmez ise çok daha ciddi başka rahatsızlıkları gün yüzüne çıkarabilir. Asla ihmal edilmemesi gereken makat hastalıklarının uzman doktorlarla birlikte tedavisi sağlanmalıdır. Zamanında teşhis ve tedavisi yapılmaz ise geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilmektedir. Siz de eğer bu rahatsız edici hastalıklardan kurtulmanın yollarını arıyorsanız mutlaka uzman doktorlarla görüşüp tedavi olmalısınız.

Makattan kan gelmesi konusu çok ciddiye alınması gerekiyor. Birçok rahatsızlığın temel sebebi olduğu için hangisine yakalandığınızı tespit ettirmeniz ve buna uygun tedaviyi almanız için bu oldukça önemlidir. Eğer bu rahatsızlığınızı tedavi ettirmezseniz ileride kansere kadar giden rahatsızlıklarla baş başa kalabilirsiniz. Hastalığınızın ilerlemesini durdurmak ve daha sağlıklı bir yaşam için mutlak suretle uzman hekime görünüp, tedavisini yaptırmalısınız.

Makat Kanaması Hangi Hastalıklara Bağlı Olarak Ortaya Çıkabilir?

Makat kanamam var sebebi ne olabilir? Makat kanaması karşılaşıldığında genellikle endişeye neden olmaktadır ve birçok farklı hastalığa bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Genellikle utanma, çekinme gibi nedenlerle doktora geç başvurulan makat kanaması birçok ciddi hastalığın belirtisi olabilmektedir. Makat kanaması genellikle dışkılama ile birlikte makattan kan gelmesiyle görülmektedir. Ciddi durumlarda dışkılama olmadan da makat kanaması görülmesi mümkündür.

Makat Kanaması Hangi Şekillerde Ortaya Çıkar?

Makat kanaması sıklıkla yanma hissiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Makatta kanama ve yanmanın birlikte görülmesi genellikle hemoroid nedeniyle görülmektedir. Dışkıda çizgi şeklinde kan görülmesi polipler, rektal kanser ve hemoroidden dolayı meydana gelebilmektedir. Makat kanaması ve ağrı belirtilerinin birlikte görülmesi anal fissürün sık görülen belirtisidir. Anal fissür yani anal çatlaklar dışkılama esnasında yırtılır tarzda ağrı ve kanamaya neden olabilmektedir. Tuvalet kâğıdında kan görülmesi de hemoroid ve anal fissür nedeniyle görülebilmektedir. Dışkılamanın ardından damlama şeklinde ortaya çıkan kanama ileri evre hemoroid hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Makattan pıhtılı şekilde kan gelmesi ciddi kanama işaretidir bu nedenle en kısa sürede uzman hekime başvurulmalıdır. Kronik kabızlık, bağırsak fıtıkları, tümörlerde makattan kanama görülmesine neden olabilmektedir.

Makat Kanamasını Dikkatli Şekilde Gözlemlemeyi Unutmayın

Makat kanamasını fark ettiğinizde dikkatli şekilde gözlemlemeniz gereken bazı faktörler mevcuttur. Ortalama olarak görülen kanın miktarı, koyu kırmızı mı, parlak kırmızı mı olduğu dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır. Kanın tuvalet kâğıdında mı yoksa klozette mi görüldüğüne de dikkat edilmesi gerekmektedir. Dışkılama esnasında kendinizi zorlayıp zorlamadığınızda dikkat etmeniz gereken detaylar arasındadır.

İsmail D.

Servet Hoca işinin erbabı, aynı zamanda adam gibi adam olarak, 2009 yılında yapmış olduğu tedavi ile Allahıma çok şükür sıhhatime kavüstum, bunun üzerine kendisini herzaman her yerde minnet ve şükranla anmaktayımKendisinden yaşça büyük olmama rağmen her gördüğüm yerde ellerine sarılırım.

Aşkın T.

Ameliyat ettim oldu bitti ilaç yazdım geçti diye birşey Yok hastalığın sonuna kadar iyileşene kadar her zaman yanında olan 7/24 telefon desteği olan çok başarılı bir doktor abim allah bir degil bin kere razı olsun rabbim gönlüne göre versin işinin en iyi doktoru Bursa'da üzerine genel cerrah tanımam.

Ömer D.

Tam bir sene önce kıvranarak gitmiştim. yaklaşık 15 yıllık acı 15 dk da gitti. yorum yapmak için özellikle bekledim tekrar hastalık nüks edermi diye; şuan sağlığım çok çok iyi eğer bu yorumu okuyan hasta varsa hiç düşünmeden gitsin servet bey ona yaşam kalitesinde bi kaç sınıf birden atlatsın.

Yasin Ş.

Dr Servet Bey işinin ehli,hastaya karşı ilgili ve hastaya hastalığının durumunu anlaşılır bir şekilde anlatan bir doktor.
makat çatlağı ve hemoroid hastalığı olduğumu söyledi ve ameliyat oldum.Kendisine ÇOK TEŞEKKÜR ederim.
Bu tarz sorunları olan arkadaşlar Dr Servet Bey'e korkmadan rahatlıkla tedavi ve ameliyat olabilirler.

Mediha B.

İlgisini, desteğini esirgemeyen BAŞARILI bir doktor olarak tanıyorum kendisini.. Benimde aklıma Genel Cerrah denince SERVET YETKİN'den başkası gelmiyor...

Semray C.

Mükemmel bir cerrah işinde uzman.

Birol Ç.

İlgili ve merhametli hekim...

Murat B.

Aylarca çektiğim anal fistür tedavisinde bütün ağrılarım son buldu insancıl ve bir abi gibi yaklaşması harika...

Erdal D.

İşinin uzmanı herkese tavsiye ederim hemoroid vb sıkıntısı olan Servet hocama gönül rahatlığıyla gidebilir

Pınar K.

On numara beşyıldızlı bir aile doktoru. Tebrikler.

Murat & Elif T.

Size çok tesekkür ederiz bizi tekrar hayata döndürdunüz güler yüzünüz ve şifalı ellerinize çok minnettarız.

Hacı Abdi S.

Mesleğinde titiz ve gerçekten harika bir cerrah hastası olduğum. Doktoruma mesleğinde başarılar dilerim.

Mesut M.

Kibar,ilgili ve işini iyi yapan ,deneyimli bir doktor.

doktorunuza sorun

BİZ SİZİ ARAYALIM



Makattan Kan Neden Gelir?

Kalın bağırsağın son kısmı olan ve dışkının depolandığı bölge rektum olarak tanımlanır. Tıp dilinde rektal kanama olarak tanımlanan makattan kan gelmesi, kişinin yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklardan biridir. Kişinin makatından kan gelmesi, çoğunlukla dışkılama sırasında fark edilse de bazı durumlarda tuvalet kağıdında ya da iç çamaşırında lekelenme şeklinde de görülebilir.

Toplumda yaygın olarak görülen makatta kanama, son derece önemli sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Bu yüzden dışkıda kan varlığında kanamanın neden kaynaklandığının mutlaka araştırılması gerekir. Rektal kanama çoğunlukla hemoroid, anal fissür, irritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsak polipleri gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak görülebileceği gibi kolon ve rektum kanserlerine bağlı olarak da görülebilir. Dolayısıyla makattan kan gelmesi durumunun kendiliğinden iyileşmesini beklemek, altta yatan odak hastalığın ilerlemesine, tanı ve tedavinin gecikmesine yol açabilir. Makattan kan gelmesi belirtilerine geçmeden önce sıklıkla sorulan "Rektal kanama nedir?" sorusunu yanıtlamak gerekir.

Makattan Kan Gelmesi Nedir?

Makat bölgesinde var olan sorunlar, çoğunlukla kişinin çekincelerinden dolayı dile getirilmez. Beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının değişmesine, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bu durum çok ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Toplumda yaygın olarak görülen bu şikayetlerin kaynağının doğru şekilde belirlenebilmesi ve erken dönemde tanı koyulabilmesi için son derece önemli olan hekim muayenesini ertelemek, şikayetin geçmesini beklemek doğru bir yaklaşım değildir.

Makattan kan gelmesi şikayeti, alt gastrointestinal sisteme bağlı olabileceği gibi perianal bölge ya da farklı bir deyişle makat ve çevresinden de kaynaklanabilir. Kanamanın şiddeti çoğunlukla kanamaya yol açan etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı durumlarda istirahat hâlindeyken sızıntı şeklinde olabilen kanama, bazen dışkılama sırasında da oluşabilir. Kişi, çoğunlukla kanamayı temizlendiği sırada ya da iç çamaşırında lekelenme ile fark eder.

Makattan Kan Gelmesi Nasıl Olur?

Makattan kan gelmesi, odak hastalığın türüne ve şiddetine göre farklı şekillerde görülebilir. Kanama sırasında kişi ağrı hissedebilir. Gaitada ya da farklı bir deyişle dışkıda kan, genelde dışkıda çizgi şeklindedir. Kanama, dışkılama sırasında damlama şeklinde şeklinde görülebileceği gibi kişinin temizlendiği sırada tuvalet kağıdında pıhtılı ya da taze kan şeklinde de görülebilir. Makattan kan gelmesi, çoğunlukla kabızlığa ya da hemoroide bağlı olarak gerçekleşse de zaman zaman daha ciddi sağlık problemlerinin ön belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Rektal kanama, kişinin çevresiyle konuşmaktan veya hekime bahsetmekten çekindiği rahatsızlıklardan biridir. Ancak bu durumun herkeste olabilecek bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalı ve hekime muayene olunmalıdır. Makattan kan gelmesine yol açan hastalığın erken dönemde tanısının koyulması, hastalığın tedavi şansını artırabileceği unutulmamalıdır.

Makattan Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Makattan kan gelmesi ya da rektal kanamanın en yaygın belirtisi, klozette, tuvalet kağıdında, kan ya da kanlı dışkı görülmesidir. Bununla birlikte kanamanın şiddeti ve kanın rengi, hastalık hakkında bilgi verebilir. Bu yüzden kişinin dışkısında, tuvalet kağıdında ya da iç çamaşırında kan görmesi durumunda dikkatli olması önerilir. Makattan kan gelmesi sıklıkla şu şekilde görülür:

  • Parlak Kırmızı Kan: Alt gastrointestinal sistem, kolon ya da rektuma ait kanamaların göstergesi olabilir.
  • Koyu Kırmızı Kan: Çoğunlukla ince bağırsakta ya da kalın bağırsağın üst kısmında olan kanamaların işaretçisidir.
  • Siyah Kan: Katran şeklinde görülebilen siyah renkteki kanama, mide ya da ince bağırsağın üst kısmındaki kanamaları gösterebilir.

Rektal kanamaya ek olarak kişide karın ağrısı, rektal ağrı, bayılma hissi, baş dönmesi, kramp ya da baş ağrısı olması durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Makattan Kan Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

Makattan kan gelmesi pek çok farklı sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Rektal kanamanın rengi ve şiddeti, kanamanın nedeni hakkında kısıtlı bilgi sunar. Bu yüzden makattan kan gelmesi durumunda kişinin hekime başvurması gerekir. Hekim, kişinin öyküsünü dinledikten sonra fizik muayenesini yapar. Gerektiğinde ek tetkikler yapılarak kanamaya yol açan odak hastalığın tanısı koyulur ve kişiye uygun şekilde tedaviye başlanır. Kişinin çekincelerinden dolayı hekime gitmekte gecikmesi, odak hastalığın kötüleşmesine ve tedavinin güçleşmesine yol açabilir. Makattan kan gelmesine yol açan hastalıkların bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

Hemoroid

Hemoroid, anal kanalda bulunan damarların genişlemesiyle karakterize bir rahatsızlıktır. İç ve dış hemoroid olmak üzere iki farklı türü bulunan rahatsızlık, çoğunlukla kabızlık ya da ishal gibi bağırsak alışkanlıklarının değişimi, sedanter yaşam tarzı, gebelik, alkol alışkanlığı ve kolon kanseri gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid, makat bölgesinde kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı gibi semptomlara yol açar. Hemoroid varlığında tuvalette, tuvalet kağıdında ya da gaitada parlak, kırmızı renkli kan görülebilir. Genellikle 45 ila 65 yaş arasındaki yaş grubunda görülen rahatsızlığın tedavisi, hemoroidin evresine ve yol açtığı şikayetlere göre farklı şekillerde yapılır.

Anal Apse

Makat dokusunda oluşan apseler, bölgede şişkinliğe yol açar. Makattan kan gelmesi, ağrı, yanma, kaşıntı ve / veya iltihaplı akıntıya yol açan anal apseler, çoğunlukla ishal ve diyabet gibi hastalıkların neticesinde oluşur. Crohn hastalığı ve tüberküloza bağlı olarak da görülebilen rahatsızlığın tedavisi, apsenin drene edilmesi ile yapılır. Bazı vakalarda hastalık yeniden ortaya çıkabilir.

Anal Fissür

Makat çıkışında yara oluşması olarak tanımlanabilen anal fissür, halk arasında makat çatlağı olarak da bilinir. Crohn hastalığı, ülseratif kolit, gebelik ve doğum gibi farklı sebeplere bağlı olarak oluşabilen rahatsızlık, makattan kan gelmesi, dışkılama sırasında ve dışkılamadan sonra şiddetli yanma gibi belirtilere yol açabilir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen hastalık, çoğunlukla kişide dışkılama sırasında hissedilen cam kırıkları tarafından kesilme ya da yırtılma benzeri şikayetlere yol açar. Anal fissür varlığında kanama çoğunlukla tuvalet kağıdında lekelenme şeklinde kan görülmesine yol açar. Anal fissürden korunmak için kişinin kabızlıktan korunması, beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi önerilir. Anal fissür tedavisi çoğunlukla ilaçlı olarak yapılsa da bazı vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromu veya spastik kolon olarak da tanımlanabilen rahatsızlığın varlığında kişi, çoğunlukla ishal, kabızlık, makattan kan gelmesi, kilo kaybı, dışkıda mukus varlığı ve şişkinlik gibi yakınmalardan söz eder. Hastalığın kesin nedeni bilinmese de hormonal düzendeki değişimlerin, stres ve beslenme gibi etkenlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığı bilinir. Huzursuz bağırsak sendromundan korunmak için, sağlıklı ve düzenli beslenmenin yanı sıra stresten uzak durmak önerilebilir. Ayrıca kişiye uygun olarak düzenlenen egzersiz programlarının da fayda sağladığı bilinir. Huzursuz bağırsak sendromu tedavisi genellikle diyet değişimi ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı ilaçlarla yapılır.

Kolon Polipleri

Kalın bağırsak polipleri olarak da bilinen rahatsızlık, kalın bağırsağın iç yüzeyinde var olan anormal doku olarak tanımlanabilir. 50 yaşından büyük kişilerde sık görülen kolon poliplerine 70 yaşından sonra daha sık rastlanır. Erkeklerde daha fazla görülen kolon polipleri; makattan kan gelmesi, gaita renginde farklılık, kabızlık, ishal ve / veya göbek bölgesinde ağrı şeklinde belirtilere yol açar. Sıklıkla kanama eğiliminde olan kolon polipleri, dışkıda, tuvalet kağıdında ya da iç çamaşırında kan görülmesine yol açar. Çoğunlukla Crohn hastalığı, ülseratif kolit, obezite, sedanter yaşam, sigara ve alkol kullanımına bağlı olarak görülür. Hastalığın önlenmesi için yaşam tarzının değiştirilmesi önerilirken tedavisi, cerrahi yöntemlerle yapılır. Kolon polipleri tedavi edilmediğinde kolon kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Makattan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Makattan kan gelmesi bir hastalık değil farklı bir hastalığın belirtisidir. Dolayısıyla bu durum, pek çok farklı rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Makattan kan gelmesi tedavisi, altta yatan odak hastalığa göre farklı şekillerde yapılır. Kişinin makatından kan gelmesi durumunda erken tanı ve tedavi için çekinmeden hekime başvurması son derece önemlidir.

Eğer sizin de makattan kan gelmesi şikayetiniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi olabilirsiniz. 

Makattan Kan Gelmesi

Stj. Dr.Maviş Özge Özgan, Prof.DrAhmet Dobrucalı

Makattan kan gelmesi veya dışkıda kan görülmesi tıp dilinde rektal kanama olarak adlandırılır. Gelen kan parlak veya koyu kırmızı renkte olabilir. Kanama genellikle dışkılama veya gaz çıkarma sırasında dışkıya sürünmüş şekilde veya sadece kanama şeklinde görülür. Rektal kanama altında yatan neden genelikle çok ciddi olmamakla birlikte bir kalın barsak kanserinin belirtisi de olabilir. Bu nedenle rektal kanamanın nedeninin mutlaka araştırılması gerekir. Bazen mide, oniki parmak barsağı veya ice barsakların üst kısımlarından kaynaklanan kanamalar şiddetli olduğuklarında makattan kırmız renkte kanama şeklinde ortaya çıkabilir, ancak bu durumda halsizlik, terleme, göz kararması ve kan basıncı düşüklüğü gibi aşırı kan kaybı belirtileri de rektal kanamaya eşlik eder.

REKTAL KANAMA NEDENLERİ NELERDİR?
Rektal kanama farklı yaş guruplarında farklı sebeplerden kaynaklanır. Örneğin gençlerde hemoroid, anal fissür ve iltihabi barsak hastalıkları daha sık görülürken yaşlılarda kalın barsağın divertiküler hastalığı, barsaktaki damar yumakları (anjiodisplaziler) ve kalın barsak tümörleri (polip veya kolon kanseri) daha sık rastlanan kanama sebepleridir.

HEMOROİD:
Makat bölgesindeki hemoroidal damarlar olarak adlandırılan toplar damarların genişlemesi sonucunda oluşur. Halk arasında ‘basur’ veya ‘meme’ olarak bilinir ve rektal kanamaların en sık sebebidir. Hemoroidin ilk belirtisi genellikle dışkılama sırasında görülen taze kandır. Ayrıca makat bölgesinde dolgunluk, dışkılamayla başlayan ve sonrasında devam eden ağrı, kaşıntı, yanma, akıntı ve ıslaklık hissi diğer belirtileridir (Bkz. Anal fissür ve hemoroid).
Hemoroidin oluşma nedenlerinin başında kabızlık gelir. Ayrıca bağırsak enfeksiyonları, tahriş edici aşırı acılı gıda tüketimi, fazla alkol tüketimi, kabızlık nedeniyle tuvalette uzun süre oturmak, ıkınmak, hamilelik, kronik öksürük, şişmanlık ve kronik karaciğer hastalıkları hemoroidlerin oluşmasına neden olabilmektedir.
Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olmak üzere iki guruba ayrılırlar. Hemoroidlerin çoğu iç hemoroid olup hastalığın şiddetine göre 4 evre halinde sınıflanır:

1.derece hemoroid: Hemoroid makatın iç kısmında hafif kabarıklık şeklinde ortaya çıkar ve yüzeyi tahriş olduğunda kanama eğilimindedir. Genellikle ara sıra kanama dışında ciddi bir şikayet yapmazlar. Hastanın görmesi veya parmakla hissetmesi mümkün değildir, ancak uzman doktor tarafından endoskopla bakılarak tespit edilebilir.
2.derece hemoroid: Hemoroid makatın iç kısmında 1-2 cm lik kabarık kırmızı bir alan şeklindedir. Normalde fark edilmez ancak ıkınma sırasında dışarı kadar çıkar ve hasta eliyle hissedebilir. Hasta kalktığı anda müdahaleye gerek duyulmadan bir müddet sonra kendiliğinden içeri çekilir. Yüzeyi hassaslaştığında kanama olur. Kanama özellikle tuvalette ıkınma esnasında fışkırma veya damlama tarzındadır. Başka bir problem eklenmedikçe kanama dışında ciddi bir problem oluşturmaz. Kanamalar uzun süreli olduğunda ve tekrarladığında zamanla kansızlığa yol açabilir.
3.derece hemoroid: Hemoroid makatın iç kısmında 1-2 santimetrelik kabarıklık şeklinde fark edilir ve ıkınmakla dışarı çıkar. Hasta elle yardım etmedikçe kendiliğinden içeri giremez ve dışarıda kalır. Kanama eğilimi vardır, ıkınmakla fışkırır tarzda kanayabilir, kanama dışında ağrı, kaşıntı, ıslaklık ve dolgunluk hissi en fazla rastlanan şikayetlerdir.
4. derece hemoroid: Tedavisi ertelenen hemoroid zamanla daha ileri aşamalara geçer. Dördüncü derecede artık makatın dışında hissedilen basur memeleri artık içeri girmez elle yardım edilip içeri sokulsa dahi hemen dışarı çıkar. Hasta otururken hemoroidler dışarıda olduğu için ağrı, genel olarak ıslaklık hali, yeterince temizlenememe ve sıklıkla kanama gibi şikayetler görülür.

hemoroid5

Hemoroidal hastalık

ANAL FİSSÜR:
Makat mukozasında çatlak, yırtık oluşmasıdır. En önemli belirtisi dışkılama sırasında yırtılır gibi ağrı ve kanamadır. Anal fissür genelde kabızlık sorunu olan kişilerde görülür. Bir ay içindeki fissürler akut fissür, bir ayı geçen fissürler kronik fissür olarak adlandırılır. Akut fissürler genellikle ilaç tedavisi ile iyileşirken, kronik olanlara cerrahi tedavi gerekmektedir.

fissuraAnal fissür

PERİANAL FİSTÜL:
İki organ veya iki doku yüzeyi arasında normalde var olmayan bir bağlantının (kanalın) oluşmasına fistül denir. Anal kanal ile deri arasında anormal bir bağlantı oluşmasına ise perianal fistül denir. En önemli semptomları sarı-beyaz renkli akıntı, kaşıntı ve daha nadir olarak ta kanamadır. Herhangi bir nedenden bağımsız olabileceği gibi Crohn hastalığı gibi kronik bir iltihabın veya anüs çevresindeki apselerin habercisi olabilir. Sıcak su oturma banyoları, antibiyotikler faydalı olabilmekle birlikte tedavisi genellikle cerrahidir.

fistula l fistül

İNFLAMATUAR BARSAK HASTALIKLARI:
İnflamatuar barsak hastalığı, sindirim kanalında görülen kronik seyirli iltihaptır. Barsak duvarında ülser, ödem, zedelenme ve kanamaya neden olur. İnflamatuar barsak hastalıklarının Crohn ve ülseratif kolit olmak üzere iki tipi bulunur (Bkz: İnflamatuar barsak kastalıkları). Ülseratif kolit kalın barsağın kronik iltihabi hastalığıdır. Ülseratif kolitin en önemli bulgusu kanlı ishaldir ancak bazan ishal olmadan da sadece kanama görülebilir. Acil dışkılama ihtiyacı, kronik ishal, çoğunlukla kramplar tarzında karın ağrısı ve kilo kaybı hastalığın diğer bulgularıdır. İlaç tedavisi ile düzelme sağlanır.
Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar sindirim kanalının herhangi bir yerini tutabildiği için belirtiler hastalığın tuttuğu bölgeye göre değişir. Kalın barsak tutulumu olduğunda bağırsak duvarındaki yaralar ve ülserler nedeniyle bazen çok şiddetli olabilen rektal kanamaya neden olabilmektedir. İlaç tedavisi ile düzelme sağlanır.

ukolit1

bos

KALIN BARSAĞIN DİVERTİKÜLER HASTALIĞI :
Divertiküller, bağırsak duvarının ince bir eldiven parmağı şeklinde barsak duvarı dışına doğru çıkıntı yapması, keseleşmesidir. Divertiküllere bağlı kanama özellikle yaşlılarda görülür. 50 yaşın üzerindeki kişilerin yarısında kalın barsaklarda divertiküller bulunur. Divertikül kanaması genellikle 70 yaş ve üzerinde görülür. Kanama ani başlar, şiddetlidir ve tipik olarak parlak kırmızı renktedir. Genellikle karın ağrısı yoktur. Kanama genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden durur. Bazı vakalarda kanama bir kaç gün sonra tekrarlayabilir. Aspirin ve antiromatizmal ilaç kullanalarda divertikül kanamasına daha sık rastlanır.

divertikul2l

Kalın barsakta divertiküller

bos

BARSAKLARI BESLEYEN DAMARLARDAKİ YETERSİZLİĞE BAĞLI KANAMALAR (İSKEMİK KOLİT):
Genellikle 50 yaş ve üzerinde rastlanır. Şeker hastalığı ve tıkayıcı damar hastalığı (koroner kalp hastalığı vb.) olanlarda daha sık görülür. Kanama genellikle aniden oluşan şidedetli karın ağrısından 24-48 saat sonra ortaya çıkar. Birlikte ishal bulunabilir. Endoskopi ile teşhis koyulur. Kendiliğinden düzelebileceği gibi cerrahi tedavi gerekebilir.

KALIN BARSAKTAKİ DAMAR YUMAKLARI ( ANJİODİSPLAZİLER):
Anjiodisplaziler barsak mukozasında bulunan yüzeyel küçük (3-10mmm) damar yumakları dır. İnce ve kalın barsakta bulunabilir. 60 yaş üzeri kişilerde daha sıktır. Yaşlı hastalarda şiddetli rektal kanamanın en sık görülen nedenidir. Damar yumakları toplar damar yapısında olduğundan kanama genellikle kendiliğinden durur. Kanama tekrarlayıcı karakterdedir ve kansızlığa yolaçabilir.

anjiodisp

Kolonda anjiodisplazi (Damar yumağı)

bos

KALIN BARSAK POLİPLERİ VE KANSERİ :
Kalın barsak kanseri (kolo-rektal kanser) en sık görülen 2. kanser türüdür. Erken teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanabildiği takdirde kolo-rektal kanserler tedaviden en çok fayda gören kanser türüdür. Tarama testleri ile hastalık oluşmadan veya oluşmuş ise belirtileri daha ortaya çıkmadan saptanabilmekte ve gerekli tedavisi yapılarak tam şifa sağlanabilmektedir. Kolorektal kanserler kalın barsaktaki polip olarak adlandırılan küçük çıkıntılardan oluşurlar. Tarama testleriyle saptanan bu polipler henüz kanser gelişmeden çıkarılırsa ilerde oluşabilecek veya henüz çok küçük seviyede oluşmuş bir kanser barsaktan uzaklaştırılmış olacaktır. Kolorektal kanserler sinsi seyreder. Rektal kanama, gaitanın kanla bulaşık olması, tuvalete çıkma alışkanlığında değişiklik, gaitanın eskiye oranla incelmesi, kabızlık-ishal durumlarının ortaya çıkması, sık sık tuvalete çıkma isteği ve buna rağmen tam boşalamama hissi, karında gaz ağrıları, kansızlık, izah edilemeyen zayıflama ve ateş gibi yakınmalar olabilir. Ancak bu bulgular oluştuğunda hastalık genellikle ileri bir evrededir. Bu nedenle tarama testlerinin önemi büyüktür (Bkz. Kalın barsak kanserinden korunma).

polip1

Kolonda polipler

kolonca

Kolon kanseri

bos

RADYOTERAPİ  SONRASINDA OLUŞAN REKTAL KANAMA:
Rektal kanamaların %5 ini oluşturur. Erkeklerde prostat, kadınlarda da iç genital organlara uygulanan radyoterapiden sonra 9-15 ay sonra görülürse de ortaya çıkışı 40 aya kadar uzayabilir. Radyoterapi sonrasında barsak mukozasında oluşan yeni kılcal damarların kanaması sonucunda ortaya çıkar. İshal ve karın ağrısı kanamaya eşlik edebilir. Endoskopi ile teşhis koyulur ve oluşan yeni damarlar yakılarak tedavi edilir.

radiation

Radyasyon koliti

REKTAL KANAMADA TEŞHİS VE TEDAVİ

kolonoskopiRektal kanaması olan hastaların büyük çoğunluğunda kanama kendiliğinden durabilmekle birlikte sebebin mutlaka ortaya çıkarılması gerekir. Bu hastarda ilk yapılması gereken uygulama kalın barsakların endoskopi ile incelenmesidir (Bkz. Endoskopi, kolonoskopi). Endoskopi, kalın barsağın 60-70 cm e kadar incelenmesi anlamına gelen rektosigmoidoskopi ile yapılabileceği gibi bazı vakalarda tüm kalın barsağın incelenmesi anlamına gelen kolonoskopi gerekebilir. Hangi yöntemin kullanılacağına doktorunuz karar verecektir. Endoskopi teşhise yardımcı olması yanında kanama yerinin bulunup kanamanın durdurulmasına olanak sağlar. Kanama yeri saptanamayan hastalarda kanayan damarın görüntülenmesi amacıyla mezenterik anjiografi (barsak damarlarını filminin çekilmesi) uygulanabilir. Bu işlem sırasında da kanamanın durdurulması mümkündür. Bazı hastaların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir. İltihabi barsak hastalıkları genellikle ilaç tedavisine iyi yanıt verir ve kanama durur. Endoskopik tedavi ve ilaç tedavisi ile durmayan kanamalarda cerrahi tedavi uygulanır.

KAYNAKLAR

1-Burling D, East JE, Taylor SA.Investigating rectal bleeding.BMJ 2007;335:1260-2.
2-Raphaeli T, Menon R.Current treatment of lower gastrointestinal hemorrhage.Clin Colon Rectal Surg. 2012;25:219-27
3-Lohsiriwat V.Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management.World J Gastroenterol. May;18(17):2009-17.
4-Rustagi T, Mashimo H.Endoscopic management of chronic radiation proctitis.World J Gastroenterol. 20117;17:4554-62.
5-Wilkins T, Baird C, Pearson AN, Schade RR.Diverticular bleeding.Am Fam Physician. 2009;80:977-83.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir