kibriye isminin anlamı nedir / Kibriya Nedir? Kibriya Ne Anlama Gelir? | İslam ve İhsan

Kibriye Isminin Anlamı Nedir

kibriye isminin anlamı nedir

Kibriya Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Kibriya Kelimesinin Tdk S&#;zl&#;k Anlamı

Haberin Devamı

 Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkan Kibriya, kelime anlamı ile beraber aynı zamanda dini anlamı üzerinden ifade edilir. Türkçede pek kullanılmayan ve aynı zamanda bulunmayan bir sözcük olduğunu da söylemek mümkündü. 

Kibriya Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 Kelime anlamı üzerinden ele alındığı vakit Kibriya sözcüğü değişik kelimeler eşliğinde ifade edilir.

  - Büyüklük

 - Ululuk

 - Azamet 

 Yukarıda öne çıkan anlamları ile beraber Kibriya kelimesi amaca uygun değişik yerlerde kullanılabilir. Aynı zamanda dini anlamı üzerinden de özellikle önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu yönüyle sadece Allahu Tealaya ait olan büyüklük, ululuk ve azameti gösteren bir yapı üzerinden ele alınır. 

Kibriya Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit değişik kelimeler ile beraber Kibriya kelimesi ifade edilir. Bu doğrultuda Arapça üzerinden kullanım tanımı ile beraber Türkçe eşliğinde, ululuk ya da azamet ve büyüklük şeklinde ifade edilmektedir. İslamiyet açısından ele alındığı vakit Allahu Tealaya ait olan bir büyüklük ve azamet ile ululuğu göstermektedir. Taşımış olduğu bu anlamları ile beraber tek başına veya cümle içerisinde amaca göre kullanılabilir.

İsim anlamı Kibriya

Burada Kibriya isminin anlamı ve kökeni hakkında bilgi bulabilirsiniz
İsminiz Kibriya mi? Lütfen bu profili geliştimek için isminiz hakkında 5 soru cevaplayın


Anlam:ihtişam zafer
Cinsiyet:Erkek
Menşei:Afrika
Benzer erkek sesleri:Kabir, Kaspar, Kasper, Kipr, Kaapro, Kubera, Kavera, Kuper
Benzer kız sesleri:Kubra, Kebira, Kapri, Kobra, Kabira, Kübra, Kabeera, Kubria
Reyting:
5/5
Yıldız 2 oy
Yazması kolay: 5/5 Yıldız 1 oyHatırlaması kolay: 5/5 Yıldız 1 oyTelaffuz: 5/5 Yıldız 1 oyİngilizce telaffuzu: /5 Yıldız 2 oyYabancıların görüşü: 5/5 Yıldız 2 oyTakma isimler:Veri yokKardeşlerin İsimleri:Veri yokKız kardeşlerin isimleri:Veri yok

Facebook:


+/- Facebook'ta 60 Kibriya Pozisyon #

Kategoriler:Afrika isimleri


e+0r tarafından yorumlar



Mesaj yayınla

Yorum yazmak ister misiniz? Adınızı girin ve sonrakine tıklayın:


Adın Kibriya mı? Adınıza oy verin



Adın Kibriya mı? Adınıza oy verin

Kibriya Nedir? Kibriya Ne Anlama Gelir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ömer AĞAÇLI 

Şimdiye kadar nefsin kötü huyları, sıfatları üzerinde çok sayıda makale yazdım ve nefsin kötü huylarını bir bir sayarak bunların nasıl birer illet olduğunu açıklamaya çalıştım.

Şimdi “ KİBİR”, “ KİBRİYA” sıfatları nefsin kullandığı ve fakat nefse ait olmayan, Allah’ın kendi zatına ait sıfat olduğu üzerinde kimi şeyler söylemek istiyorum.

“AZAMET”, “ KİBİR” VE “ KİBRİYA” sıfatları Allah’ın zatına ait ululuk, yücelik, ilahlık sıfatlarıdır. Allah bu sufatlarını insanın kullanımına vermemiş ve insanlığı tüm tebliğlerde uyarmıştır. Azamet ve kibriya benim gömleklerimdir. Kim bu sıftalarımı kullanırsa ben onları yırtarım ve o kimseyi cehenneme sürerim, diye uyarmıştır.

Kur’an yaratılışın ilk sahnelerinde 2/34 ayette ilk kibriya sıfatını kullananın İBLİS olduğunu ve iblisin cennetten kovulmasına neden olduğunu söyler. Yani yaratılışta ilk işlenen günahın kibir olduğu belirtilir.

2/ “ Meleklere: “ Adem’e secde edin.” Demiştik, onlar da bu emre uyarak secde ettiler. Yalnız iblis diretti, böbürlendi, ululuk tasladı, nankörlerden oldu.”

4/ “ Allah’a kulluk edin, O’na hiç bir şeyi ortak koşmayın. Allah, kurumlu, kibirli, ululuk taslayanları sevmez. “

4/ “ İnanıp iyi işler yapanların karşılıklarını eksizsiz ödeyerek ve lütfundan onlara fazlasını verecektir. Kulluktan çekinip büyüklük taslayanlara da acı bir azap verecektir”

“ 

KİBİR” sıfatının anlamı, büyüklük, ululuk, azamet, ilahlıktır ve tümüyle Allah’ın zatına aittir.

“ HABİBİ KİBRİYA”, ALLAH’TIR.    “ RESULÜ KİBRİYA” , MUHAMMED( S.A.V) DİR. Hz. Muhammed, Allah’ın en büyük peygamberidir. O Allah’a en yakın mertebeye gelmiş ve bütün ilahi sıfatların tecellilerine mazhar olmuş, sıfatları nefsinde cem etmiştir. O nedenle kibriya sıfatına da haizdir. Allah’a en yakın metebeye ulaşan Hz. Muhammed’in Allah’a da nisbeti vardır. Onun dışında yaratılmış hiç bir yaratığın Allah’a nisbeti yoktur. İnsan diğer varlıklardan üstündür ama Allah’a nisbeti yoktur. Bu nedenle hiç bir insan kibriya sıfatını kullanamaz. Tevazu sıfatnı kullanmak durmundadır.

Kötü huylar kalbin huzuruna mani olur, insanın aklına da zarar verir diyor İBRAHİM HAKKI EFENDİ. Fakat kibir nefsin kötü bir huyu değil, hakk’ın zat sıfatıdır. Bütün kötü huyları üreten, Allah’ın ululuk sıfatını kullanan nefs yüzündendir. Nefsi bu ilahi sıfatı kullanmaya teşvik eden “ gurur” dur.

“GURUR”, Arapça bir kelimedir ve manası da çok ilginç olarak aldanmaktır. İnsanın kendi durumu ve konumun idrak edememesi sonucu aldanması, savrulmasıdır.

İnsan sonuç olarak bir yaratılmıştır. İnsanın varlık nedeni ise hakk’ı bilmek ve O’na kulluk etmektir. İnsanı Allah’a kulluk etmesine mani olan ise şeytanın gurur ipine takılmasıdır. Gurur ipine asılmış insandan kibir ürer, insan haddini aşar. Kibir, nefsin ululuk taslaması, ilahlık davasına kalkışmasıdır ki bu halin diğer adı ŞİRKTİR. ÇÜNKÜ KİBİR KULLUĞUN ÖNÜNÜ KESER.

Bir uluhiyet sıfatı olan kibir öyle tehlikeli bir sıfattır ki, insan bu sıfatı kullanmakla başta imanını sonra da aklını kaybeder.

Allah, kibir sıfatını kullananlar için onların ilk önce kalplerini mühürleyeceğini sonra da gök kapılarını ( manevi alemin kapılarını) açmayacağını, hakikat bilgileri olan Kur’an ayetlerinin manalarını açmayacağını söyler.

40/ “ Onlar ki kendilerine gelmiş bir delil olmadan Allah’ın ayetlerini tartıştıseafoodplus.info böylece her kibirli olanın kalbini mühürler.”

7/ “ Yeryüzünde kibirlenenlere ayetlerimi açmayacağım.”

7/ “ Bizim ayetlerimizi yalanlayanlar ve onlara inanmaya tenezzül etmeyenler var ya, işte onlara GÖK KAPILARI AÇILMAYACAKTIR”

16/ “ KİBİRLENENLERİN YERİ CEHENNEMDİR.” Sonuçta, Allah’a karşı Kibir büyüklük, ululuk taslamak anlamında kibir, insanın da katilidir. Kibir insanın ilim, irfan, idrak sahibi olmasını engellediği gibi olgunlaşmasını da engeller. Tevazu, tekamüle götürür. Kibir de alçaklığa

Kibirli insanlara bir bakınız. Onların katı kalpli, kaba, akıl ve idrakten mahrum zillet hayatı yaşadığını göreceksiniz. Allah, kibirli kimseleri zalim ve cebbarlar zümresine dahil eder.

MÜTEKEBBİRLER MÜMİNLER DEĞİLDİR.

İnsan neye sahip ki bu kadar kibirleniyor? Para, mevki, unvan mı insanı Allah’a karşı diklendiren. Bunlar Allah’ın insan verdiği nimetlerdir

Yazar Hakkında:

Ömer AĞAÇLI

Ömer AĞAÇLI

Aksaray doğumlu, Ankara Devlet Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu. Daha sonra işletme masteri yaptı. Kamu da çalıştı Emlak Kredi Bankası’nda mühendislik, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde imar başkanlığı Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü’nde genel müdür yardımcılığı, genel müdürlük yaptı.. Ankara’da yaşıyor.. Evli, çocuklu..

 

Yazarın diğer makalelerinden:

  • İnsanı İnsan Yapan “ Merhamet” Üzerine
  • "İslam" Kavramının Anlam Zenginliği Üzerine.
  • Var Oluşta Aşk Üzerine..
  • İnsanı İnsan Yapan “Vicdan” Üzerine
  • Kur’an’ın Ötekisi Kimdir ?
  • Nefsin Oyunları İçinde Gurur ve Kibir Oyunu
  • “Edep“ Üzerine Yeniden Düşünmek
  • “Beş Duyu” ile “ Akıl” İlişkileri
  • Hakikat Üzerine Düşünceler…
  • Bedeviyetten, Medeniyete
  • İslam’ın Zaman ve Mekandan Bağımsız Okunması
  • İnsanın Doğası ve Bilgi Sorunu Üzerine Yeniden Düşünmek
  • “Dünün Gerçekleri” “Bugünün Gerçekleri”
  • Ramazan Ayı Niçin İlahi Rahmet Ayı’dır ?
  • Dinin Özü Olan “Zikir” Nedir?
  • İnsan Nefsinin Üç Boyutu
  • “Hak” Kavramının Anlam Zenginliği Üzerine
  • Cennet ve Cehennem Kavşağında Gözün Marifetleri
  • İnsanın Özgürlüğü Sorunu Akla Bağlıdır
  • İnsanın Özgürlüğü Sorunu Akla Bağlıdır
  • İnsanın Manevi Mertebeleri
  • Tevhid Nedir? Tevhidin İzafileştirme Formülü Üzerine..
  • “Takva” ve “Heva” Üzerine
  • Aklı Kullanmak Farzdır
  • Kevser Irmağı, Tekasür Irmağı
  • İslam’da Egemenlik Sorunu Üzerine
  • Allah’ın Tek Dünyası ve İnsanların Çok Dünyaları
  • İslam’da Otorite Sorunu Üzerine
  • Şeriat Nedir?
  • “Aşk” In Ontolojisi Üzerine
  • Dostluk Üzerine
  • İlahi Olanın İnsanileşmesi Süreci
  • İnsan Sorumlu Bir Varlıktır
  • Türkiye’de Toplum Ölüyor
  • Allah’ın İki Kitabı
  • İnsanın Aklının ve Özgürlüklerinin Önündeki Engeller: Masiva Mahzenleri
  • Geçmişte Yaşamak, Zamanı Şaşırmak Demektir
  • İnsanın Şirk Halleri
  • İnsanın Putperestlik Halleri
  • "Din" ve "İlim"de Otorite İnsanlığın Felaketidir
  • Din, Devlet Bütünleşmesi Yıkımdır
  • Ramazan Ayının Varoluşsal Önemi (Ramazan Ayı Niçin İlahi Rahmet Ayıdır?.)
  • İnanç ve İnsanın Manevi Halleri
  • Din, Nefsin Sıfatlarından Ruhun Sıfatlarına Hicrettir
  • Atalara Tapma Kültü, Ecdatperestlik Üzerine
  • İslam’da Beşeri Otorite Yoktur
  • İslam’ın, Bir İsmi Niteleyen Basit Sıfata İndirgenmesinin Nedenleri
  • Müslümanların “ İslâm” Olamayışlarının Temel Nedenleri
  • Kainat, Allah’ın Fiilleridir
  • İslam’da Din Adamları Yoktur
  • Hakikati Mazide Aramak
  • Hazreti Muhammed’in Üniversitesi
  • İslam Dosdoğru Olmanın Adıdır
  • İslam Dosdoğru Olmanın Adıdır
  • İnsanın Varoluş Amacı ve Salih Amel Konusu Üzerine
  • Hz. Muhammed’den Miras Kalan Akıl Üzerine Yeniden Düşünmek
  • Nefsin Bir İlleti Olarak Riya Üzerine
  • Aklın Mahiyeti Üzerine
  • Nefsin İki İlleti “ Hased” ve “ Hırs”
  • Nefsin Bütün İlletlerinin Kaynağı Olarak “ Ucub”
  • Konuşma Ahlakının Var Oluşsal Zorunluluğu
  • Kur’an’ın Dili Üzerine Düşünceler
  • “Dua”nın Mahiyeti Konusunda Kimi Görüşler
  • Geçmiş Kültür Din Olmuş (Orta Çağ Dindarlığı)
  • “Yenilik” Ve “ Yenilenme” İlahi Kanundur
  • Nefs Mertebeleriyle, Kültür Ve Medeniyet Seviyesi Arasındaki Doğrudan İlişkiler Üzerine Kimi Düşünceler
  • “Namaz” In Mahiyeti ve Hikmeti Konusunda Kimi Görüşler
  • İnsanın Var Oluşu (Hayat) “Nefs” ile “Ruh”un Çekişmesidir
  • “Oruç” Un Mahiyeti Ve Hikmeti Konusunda Kimi Görüşler
  • “Takva”Nın Nefsin “Heva”Sına Kurban Edilmesi
  • Cehenneme Kapı Açan Gıybet (Dedikodu) Üzerine
  • Modernizmin Özellikleri Üzerine Genel Bir Değerlendirme.
  • Aklın “Murdar” Olması, Akıl Tutulması
  • Dünya’yı Ateşe Veren, Cehenneme Kapı Açan Tamah (Açgözlülük) Üzerine
  • Sadrettin Konevi’ye Göre Allah’a Yaklaşma ( Kurbiyet) Halleri
  • “Fıtrat” ve “İstidat”
  • Yedi Nefs Yedi Akıl Mertebeleri
  • İnsanlığın Ezeli ve Ebedi İlleti (İltibas)
  • Varoluşta Bir Zorunluluk Olarak “Güven” Üzerine
  • Kur’an Bütün İnsanlığa Son Ahlaki Çağrıdır
  • Hakikati Hakk Söyler
  • Nefisler Yasası (Kul Düzelmeden, Allah Düzeltmez)
  • Allah, Kullarının Düşünce Niyet Ve Eylemlerine Karşılık Verendir
  • İnsanın Çalışmasının Varoluşsal Zorunluluğu
  • Dünya Şirkistana Döndü
  • Bir Yokoluş Sorunu Olarak “ İsraf” Üzerine
  • Bir Yokoluş Sorunu Olarak “ İhanet” İlleti Üzerine
  • “Allah”, Herşeyin Hayat Kaynağıdır
  • “İslam”, Nefs Hastalıklarından İnsanı Kurtarmak, Özgürleşti̇rmek İsti̇yor
  • Yabancılaşma ve Yalnızlaşma'nın Ontolojik Temelleri
  • Allah’ın Varlığını İspata Kalkışmak
  • Yalan İle Din
  • Geçmişten  Ruh’u Kurtaramamak
  • İnsanlığın Ezeli ve Ebedi İlleti “Bağnazlık” Üzerine
  • İnsanlığı Tehdit Eden En Büyük Tehlike” Entegrizm” ve Roger Garaudy
  • İki Dünya Görüşü ve İnsanın Trajik Durumu
  • Değerler Bunalımı Ve İnsanlığın Halleri
  • Değişmez Değerlerin Değişir Değerlere Dönüşümü Sorunu
  • Özü Kaybedenler, Hakikati Şekilde Ararlar
  • İnsanın Özgürlüğünün Varoluşsal ve Teolojik Temelleri
  • Varoluşsal Bir Zorunluluk Olarak “Dostluk” Üzerine
  • İnsana Dünya’da Cehennemi Yaşatan  “ Öfke” Üzerine
  • Varlık Ve Varoluş Karşısında Doğru Düşünememe Sorunları
  • İnsanın Çevresiyle Etkileşimi,  Manevi Halini De Belirleyicidir
  • İnsanı Yönlendiren Yönlendiriciler (Manevi, Ruhsal Dünyamızı Yönlendirenler)
  • Basiretle Bilmek, Basiretle Görmek(Sufilerin Yolu)  
  • İnsanın Hayatı, İç Dünya İle Dış Dünya Arasındaki Hallerden İbarettir
  • Nereye Gidiyoruz?
  • İnsan Nedir?
  • Modern İnsanın Fıtrat Dairesi Dışına Çıkması Halleri
  • Modern İnsan Kendi Elleriyle Cehennemin Kapılarını Açıyor
  • İnsanın Halini Belirleyici Bir Etken Olarak Yedikleri
  • İnsanın Trajik Sorunu, Allah’ın Yarattığı Bağı Koparmak Üzerine
  • Din, Geleneklerin ve İrtica’nın Düşmanıdır
  • Kur’an Sürü Psikolojisinden İnsanı Kurtarmaya Çalışıyor
  • “Hayy”, “ Hayat”, “ Haya” ( Varoluşsal Üç Kavram)
  • İslam, Aklın Önündeki Perdeleri Kaldırmak İstiyor
  • Allah’ın Kulları, Nefsin Kulları
  • Gerçeklere mi Yoksa Geçmişe mi Uyacağız?
  • Modern İnsan Allah’a Ait Şeyleri Kendinin Zannediyor
  • İnsanın Üzerinde Yedi Yol
  • Eşref-i Mahlukat ve Bahaim Arasında Savrulan İnsan
  • “Kültürel Akıl” “İlahi Akıl”
  • O Ki İnsandır!
  • İnsan İlkeler, Değerler Olmadan Yaşayamaz
  • Kur’an’a Göre ““Kâfir” Kimdir?
  • Gönül Nedir?
  • İnsanın Nefsini Yüceltme Halleri
  • İslam’a En Çok Zarar Veren Kesim Münafıklardır
  • Din Bir Tebliğdir
  • “Hakikat“ Ve “İtikat” İlişkileri Üzerine
  • Takva’nın Özü İle İlgili  Birr (Üstün İyilik) Kavramı Üzerine
  • “Din” İle “ Bilim” Nedir?
  • İnsanlık Alemine Mertebeler Hakimdir
  • Din ile Yollarımızı Yitirdik

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir