kıl dökülmesi nedenleri / Saç dökülmesi hastalık habercisi olabilir - Sağlık Haberleri

Kıl Dökülmesi Nedenleri

kıl dökülmesi nedenleri

Evrimsel olarak erkeklerin hayatlarının bir noktasında erişkinliklerine ulaşması gerekir. İşte erişkin olunan ve testosteron hormonunun artışı ile birlikte üreme becerisinin de kazanıldığı bu noktaya ergenlik denir. Ergenlik döneminde erkeklerin testislerinden salgılanan testosteron hormonu arttığı için özellikle bacaklarda kıllanma artar. Ancak bir süre sonra bacaktaki kıllar dökülmeye başlar. Bunu yaşayan birçok erkek “Erkeklerde bacak kılları neden dökülür?” sorusunun cevabını başta internet olmak üzere farklı mecralarda arar. İşte bu soruya her açıdan cevap olabilecek bir yazı hazırladık.

Bacaklarda Kıl Dökülmesi

Özellikle erkeklerin bacaklarındaki kıl dökülmeleri genellikle bir sağlık sorununa işaret etmez. Yaşa bağlı olarak vücutta çoğu şeyin hızı azaldığı gibi kılların sıklığı ve uzama hızı da azalır. Bu durum yaşa bağlı olarak azalan testosteron salınımının da bir sonucudur. Ancak yine de çok yoğun ve yama gibi sadece belli bölgelerde dökülen kıllar, farklı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu sorunlardan birisi alopesidir.

Alopeside bağışıklık sistemi hücreleri bir bölgedeki sağlıklı kıl köklerine saldırır. Alopesi oluştuğu bölgeye göre isim alır. Eğer bu durum;

  • Saçta meydana gelirse hastalığın adı, alopesi areata yani saçkıran,
  • Bacaklarda meydana geliyorsa hastalık, anterolateral bacak alopesi ya da peroneal alopesi olur.

Her türlü kıl kökünde kılcal damar bulunduğu için yeni kıllar çıkarken ya da kıllar dökülürken bacakların kaşınması normaldir. Çünkü hücrelerin ihtiyaçları için kaşıyarak o bölgedeki kan dolaşımını arttırmamız gerekebilir. Öte yandan kılların bulunduğu bölgeye kanın az gitmesi de bacaklarda kıl dökülmesi ve kaşıntı sebebi olabilir. Yani sorun kalp ile ilgili olabilir. O yüzden bütün bacak geneline yayılan bir dökülme ve kaşıntıdan bahsediliyorsa, bir kalp doktoruna görünmenin yararı vardır.

Erkeklerde Kıl Dökülmesi

Erkeklerde Kıl Dökülmesi

İnsan vücudunu oldukça kompleks bir makineye benzetebiliriz. Çünkü bütün sistemler kendi içlerinde farklı farklı işler yapsa da bir araya gelip bir bütün oluşturmadan çalışamaz. Ayrıca her sistemin doğru çalışabilmesi için diğer sistemlerin de düzgün çalışmasına ihtiyacı vardır. İşte sistemleri birer makine parçasına benzetirsek, o makinenin yazılım kodları da genlerimiz yani DNA’mızdır. Genlerimize yazılan her bilgi okunduğu takdirde mutlaka bir sistemimizde görülür. Erkeklerde saç dökülmesi ile ilişkilendirilen bazı genler bulunmuştur. Ve bu genlerin okunması sonucu bazı erkeklerin saçları kaçınılmaz olarak dökülmektedir. O yüzden en yoğun yaşanan kıl dökülmesi erkeklerde saç dökülmesi olarak sayılabilir.

Merak edilen sorulardan bir diğeri olan seyrek saçın dökülüp dökülmeyeceğine dair detayları öğrenmek ister misiniz? O halde Seyrek Saç Dökülür mü? yazımıza bir göz atın.

Erkeklerde Bacak Kılları Nasıl Alınır?

Erkeklerin de vücudundaki kılları almaları için farklı nedenleri olabilir. Örneğin bu nedenlerden birisi, günümüz erkek güzelliği algısının doğurduğu estetik kaygıdır. Özellikle yaz aylarında şort ya da kısa pantolon giyildiği için erkeklerin bacakları çok ön plana çıkmaktadır. Ve bacaklarda kıllı bir görüntünün olması çoğu erkeği ya da çevresindekileri rahatsız etmektedir. Bu yüzden bazı erkekler bir jilet yardımıyla ya da epilasyon makinesi aracılığı ile bacaklarındaki kılları almaktadır. Yani bacaklardaki kılları alma işlemi istenirse jilet ve kayganlaştırmayı sağlayan bir sabun ya da tıraş köpüğüyle yapılabilir. Ya da kuru bir şekilde bacaklarınızı almak istiyorsanız bir epilasyon cihazını ya da bir tıraş makinesini tercih edebilirsiniz.

Erkeklerin bacak kıllarını almak istemelerinin bir diğer nedeni ise yukarıda da bahsettiğimiz kıl köklerini besleyen kılcal damarların, kılları değil de kasları beslemesinin istenmesidir. Sonuçta kılları alınca kanı kılcal damarlardan çekecek başka bir yapı kalmaz ve bütün kan kasları besler. Bu neden daha çok sporla uğraşan ve kaslarına dikkat eden erkekler için geçerlidir. Bacak kıllarından herhangi bir nedenle kalıcı olarak kurtulmak isteyen erkekler ise yeni teknolojinin bir ürünü olan lazer epilasyon ile istedikleri bölgelerini almaktadır. Ancak bu birçok kişiye göre oldukça ağrılı bir süreçtir.

Sıkça Sorulan Sorular

Erkeklerde Kıl Dökülmesi Neden Olur?

Erkeklerde kıllarının dökülmesi pek çok farklı nedenden ortaya çıkabilir. Ancak genel olarak ilerleyen yaş, stres, beslenme veya hormonal değişimler neden olarak gösterilebilir.

Vücut Kılları Dökülür mü?

Vücut kılları, ilaç veya kimyasallar kullanıldığında, uzun süreli kullanımda dökülebilmektedir.

Erkeklerde Bacak Kılları Neden Dökülür?

Erkeklerde bacak kılları, anterolateral bacak alopesi ya da peroneal alopesi adı verilen bir hastalık nedeniyle meydana gelebilir. Aynı zamanda stres, ileri yaş ya da hormonal sebepler de dökülmeye yol açabilir.

Kıl d&#;k&#;lmesinin sebepleri

Kıl dökülmesi genellikle saç dökülmesi olarak düşünülen bir durumdur. Halbuki aslında sadece saç derimizde gerçekleşmez. Alopesi denilen, aşama aşama saç veya kıl dökülmesi durumu, vücudun diğer bölgelerinde de gerçekleşebilir.

Saç veya kıl dökülmesi estetik sebeplerden dolayı endişe verici olabileceği gibi vücudun içinde bazı sorunların mevcut olduğuna da işaret edebilmektedir. Vücut kılı dökülmesine yol açan sorunlar genellikle tedavi edilebilir sorunlardır. Bu amaçla medikal ya da psikolojik tedaviler uygulanabilir.

TelogenEffluvium
Telogeneffluvium adlı bir rahatsızlık, saç ve vücut kılı dökülmesine yol açabilmektedir. Telogeneffluvium, genellikle vücut bir tür fiziksel ya da duygusal travmaya maruz kaldığında ortaya çıkar. Bunun örnekleri aileden bir kişinin ölmesi, çok şiddetli bir hastalık, besin maddesi eksiklikleri, ameliyat veya ani kilo kaybı olabilir. Vücudun yaşadığı şok, kıl köklerinin dinlenme aşamasına, normalden erken yani prematüre bir şekilde geçmesine sebep olur. Sonuç olarak vücut kılları kökünden dökülürler. Bu problem genellikle geçicidir. Stresli durum ortadan kalktığında kıllar veya saçlar tekrar büyürler ancak bu süreç birkaç ay alabilir.

AnagenEffluvium
Vücut bazı ilaçlara veya kimyasallara maruz bırakıldığında saç ve vücut kılı dökülmesi görülebilir. Kemoterapi ilaçları, radyasyon (ışın tedavisi), cıva, borik asit ve talyum, kılın büyüme seviyesi olan anagen seviyesine müdahale edebilir. Sonuç olarak kafadaki ve vücuttaki kıllar dökülebilir.

Hormonal Dalgalanmalar
Hormonal dalgalanmalar ve dengesizlikler geçici olarak vücut kılı kaybına yol açabilirler. Hamilelik, menopoz, tiroit problemleri, çocuk doğumu veya doğum kontrol ilaçlarını bırakmak, hormonlarda dengesizliği tetikleyen durumlardır. Bu dalgalanmadan sonra saç ve kılların dökülmesi üç ayı bulabilir ve tekrar büyümeye başlamaları da yine üç ay sürebilmektedir. Hormon dengesizliği tedavi edildikten sonra genellikle saç ve kıl kaybı durur.

Trikotilomani
Saç veya kıl yolmak şeklinde kendini gösteren trikotilomani hastalığı fark edilmeden geçilebilecek bir rahatsızlıktır. Bu problem kişinin vücudundaki herhangi bir yerinde kıl veya saçları koparmak istemesi şeklinde görülür. Kişi kirpiklerini, kollarındaki, kasık bölgesindeki, bacaklarındaki, göğsündeki kılları ve hatta kaşlarını koparma eğiliminde olabilir. Bu durum, bağımlılıklara veya obsesif kompulsif bozukluğa benzer. Bazılarında problem hafif görülür ve biraz farkındalık ve konsantrasyon ile çözülebilir. Diğerlerinde ise danışmanlık ya da terapi gerekebilmektedir.

Hemen Sağlık

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir