bemix alerjisi belirtileri / İlaç Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? – Alerji Doktoru

Bemix Alerjisi Belirtileri

bemix alerjisi belirtileri

Günlük yaşantımızda ilaçlara bağlı birçok belirtiler görülebilir. İlaçlara bağlı belirtilerin bir çoğu bağışıklık sistemimizin gelişiminde yer almadığı öngörülebilir reaksiyonlardır. Oysa alerjik ilaç reaksiyonları belirli bir ilacın uygun dozda kullanımından kısa süre (dakika-saatler) sonra ortaya çıkan öngörülemeyen belirti ve bulgulardır. Alerjik ilaç reaksiyonları basit cilt döküntüsüne neden olabileceği gibi ağır yaşamı tehdit eden anafilaktik ya da sistemik reaksiyonlara da yol açabilir.

Alerjik ilaç  reaksiyonları tüm ilaç reaksiyonlarının ancak %’unu oluşturur. Hastalar tarafından sıkça dile getirilmesine rağmen gerçek ilaç alerjisi oranları çok düşüktür. Erişkinlerde daha sık görülür.

Alerjik reaksiyonlara neden olan ilaçlar

  • Antibiyotikler (penisilin ve sefalosporinler)
  • Aspirin ve diğer nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar (İbuprofen).
  • Epilepsi (sara) ilaçları
  • Kanser ilaçları
  • Monoklonal antikorlar.

Belirti ve Bulgular

İlaç alımından sonra ortaya çıkan her belirti alerjik reaksiyon yönünde değerlendirilmemelidir. Örneğin aspirin dozuna bağlı olarak ortaya çıkan kulak çınlaması, antibiyotiklere bağlı gelişen ishal ya da tansiyon ilaçları olan ACE-inh sonucu gelişen anjioödem alerjik reaksiyonlar değildir.

İlaçlara karşı alerjik reaksiyonlar geliştiği süreye bağlı olarak iki gruba ayrılabilir. Erken gelişen reaksiyonlarda bulgular genellikle aşağıdaki gibidir.

  • Ürtiker (kurdeşen),
  • Yüzde, göz ve ağız çevresinde şişlik
  • Kaşıntı
  • Ciltte kızarıklık ve döküntü
  • Solunum sistemi problemleri (nefes darlığı, öksürük, göğüs sıkışması) görülebilir.

İlaçlara bağlı olarak geç gelişen reaksiyonlarda belirtiler saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilir. İlk bulgular ciltte küçük döküntüler şeklinde çıkabilir. Ancak daha sonra Steven’s Johnson sendromu, toksik epidermal nekrolizis ya da organ tutulumu (karaciğer, lenf, kalp vb) ile seyreden ağır sistemik reaksiyonlar (DRESS) görülebilir.

Ancak en önemlisi ise sistemik, yaşamı tehdit eden anafilaksi reaksiyonlarıdır.

İlaç Alerjisi Tanı

Ne yazık ki ilaç alerjisini tespit etmeye yönelik kesin ve genel bir test bulunmamaktadır. İlaç alerjinizin olup olmadığını değerlendirebilmek için:

  • Daha önce hangi ilaçlar ile sorun yaşadığınız,
  • Belirtilerin neler olduğu,
  • Belirtilerin çıkış süresi
  • Şiddeti,
  • Nasıl ve ne kadar sürede düzeldiği

gibi ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Sizin verdiğiniz bilgilere göre alerji ve immünoloji uzmanı tarafından gerekli testlerin yapılması planlanmaktadır.

İlaç alerjisini değerlendirirken hastanın ihtiyacına, daha önce yaşanan sorunun özelliğine göre şüpheli ilaçlar veya kullanabileceğiniz güvenli alternatif ilaçlar ile testler yapılmaktadır. Bunlar,

Deri testleri negatif sonuçlanırsa ilaç karşılaştırma testi yapılır. İlaç karşılaştırma testinde şüpheli ilaç küçük dozlarda verilmeye başlanır ve eğer reaksiyon olmazsa belli aralıklarla doz giderek arttırılır. Sonunda hastanın alması gereken toplam doza ulaşılır. Reaksiyon gelişirse ilaç alerjisi tanısı onaylanır. Gelişmediği zamanlarda ise ilaç alerjisi olmadığını söyleyebiliriz. Ancak az bir orandaki hastada test sonuçları negatif olsa bile (özellikle penisilin) ileriki dönemde reaksiyon gelişebileceği unutulmamalıdır.

Alerji ve immünoloji uzmanınız tarafından yapılacak testlerin ilaç ile yaşanan istenmeyen olaylardan hafta sonra yapılması gerektiğini unutmayalım.

İlaç Alerjisi Tedavi

İlaca bağlı alerjik reaksiyon gelişirse ilk yapılacak olan sorumlu ilacı doktorunuza danışarak kesmenizdir. Hafif döküntüler ilaçlar ile tedavi edilebilir. Hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon (anafilaksi) ise acil müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur. Hiç zaman kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır. Eğer yanınızda adrenalin oto enjektörü taşıyorsanız hemen üst bacak uyluk kası içine yapılarak en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Bazı hastalarda alerjiye neden olan ilacın mutlaka kullanılması gerekmektedir (kanser tedavisi, bazı kan hastalıkları veya romatizmal hastalıklarda vb). Böyle durumlarda duyarsızlaştırma metodu uygulanır. Hasta hastaneye yatırılarak doktor ve hemşireler tarafından çok yakın gözlem altında alacağı dozun milyonda birinden başlanarak ilaç yavaş yavaş vücuda verilerek ilaca karşı tepkisizliğe alışması sağlanır.

İlaç alerjisi gelişimi için kimler risk altındadır?

İlaç ile ilgili riskler;

  • Uzun süreli ve tekrarlayan ilaç kullanımı,
  • İlacın kas ya da damar içine uygulanması,
  • İlacın kimyasal yapısının karmaşık olması

Hasta ile ilgili riskler;

  • Kronik hastalığı olanlar (böbrek ya da karaciğer),
  • Sık antibiyotik kullananlar (bağışıklık sistemi yetmezliği ya da kistik fibrozis vb)
  • Erişkinler,
  • Kadınlar,
  • Aile öyküsü olanlar.

İlaç alerjisi gelişimi için riskleri oluşturmaktadır.

İlaç alerjisi olan hastaların alacağı önlemler nelerdir?

  1. Aynı ilacı ya da aynı gruptan ilacı kullanma.

İlaç alerjisi şüphesi varsa mutlaka alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz ve uygun testlerin yapılması gerekmektedir.

  1. Doktorunuzun verdiği listeyi mutlaka yanında bulundur.

İlaç alerjiniz kesinleşmiş ise kullanmamanız gereken ilaç/ilaçların listesini doktorunuzdan isteyin ve yanınızda taşıyın. Bu sizin için hayati öneme haizdir.

  1. Doktorunuz ile iletişiminiz iyi olsun.

Çapraz ilaç reaksiyonlarının engellenmesi için hasta kendi ilaç alerjileri konusunda doktorunu mutlaka bilgilendirmelidir.

  1. Kendi kendinize ya da çevrenin etkisi ile karar vermeyin.

İlaç alerjilerinin geçici olup olmadığına ilişkin yeterince bilgi yoktur. Bu nedenle alerji uzmanı tarafından hasta değerlendirilip gerekli testler yapıldıktan sonra ilaç alerjisinin devam edip etmediğine karar verilmelidir.

Alerjik reaksiyonlar &#;ld&#;rebilir

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

A.A

Oluşturulma Tarihi: Eyl&#;l 30,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Halk arasında “şok” olarak bilinen anafilaksi, gıda, ilaç, kauçuk, böcek, çayır ya da farklı nedenlere bağlı ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar sonrasında, nefes almada güçlük ve bilinç kaybıyla birlikte ölümle sonuçlanabilir.

Haberin Devamı

Uzmanlar, fıstık, ceviz, fındık, deniz kabukluları, balık, süt, yumurta ile antibiyotiklerin ilk sırada gelen alerjenler olduğu ve ağır anafilaksiye
neden olabildiği, astım atağı, yorgunluk, panik atak, yabancı cisim aspirasyonu, kardiyovasküler hastalıklar, nöbet ve inme gibi hastalıkların varlığının da anafilaksi riskini artırdığı uyarısında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji Klinik Şefi Prof. Dr. İlknur Bostancı, anafilaksinin ani başlayan ağır alerjik bir reaksiyon olduğunu, nefes almada güçlük, bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabildiğini söyledi.

Anafilaksinin, hızlı tedavi gerektiren acil bir durum olduğuna ve takibinin alerjist tarafından yürütülmesi gerektiğine dikkati çeken Bostancı, anafilaksinin görülme sıklığının bölgesel olarak değiştiğini belirtti. Bostancı, “Toplumda tüm tetikleyicilere bağlı gelişen anafilaksi sıklığı ile ilgili yılları arasında yayınlanan 10 çalışmaya göre, yılda her bin kişide 7 ila 70 arasında değişmektedir. 'deki çalışmada da yaş arasındaki anafilaksi sıklığı her binde 70 olarak gösterilmiştir” diye konuştu. Bostancı, alerjiye en çok gıda, ilaçlar, böcek sokmaları ve lateks (kauçuk) olduğunu belirterek, “Toplumun yüzde 15'inin anafilaksi riski altında olduğu kabul edilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Anafilaksiye neden olabilecek gıdalar

Bostancı'nın verdiği bilgiye göre, süt, yumurta, fıstık, ceviz, fındık, deniz kabukluları, balık gibi besinler ağır anafilaksiye neden olabiliyor.
Antibiyotikler ve geriatrik hastalarda en fazla kullanılan ilaçlar en sık anafilaksiye yol açan ilaçları içeriyor. Ameliyat sonrası kullanılan sıvılar, aşılar, kan ve kan ürünleri, röntgen filmi çekimi sırasında vücuda gönderilen X ışınlarını tutan, o bölgeden X ışınlarının geçişine izin vermeyen maddeler ve epilepsi ilaçları ile diğer ilaçlar anafilaksi ve/veya anafilaksi benzeri reaksiyonlara neden olabiliyor.

Yaban arıları, bal arısı, ateş karıncaları gibi ısırmaları ile zehir bırakan böcekler çoğu kişide rahatsızlık hissine neden olurken, duyarlı kişilerde ölüme kadar ilerleyebilen reaksiyonlara yol açabiliyor. Halk arasında kauçuk olarak bilinen lateks de alerji etken maddeleri içinde yer alıyor. En şiddetli reaksiyonlar cerrahi sırasında iç organlara veya mukozalara lateksin teması ile oluyor. Riskli gruplarda (sağlık personeli, sık cerrahi operasyon geçirenlerde, spina bifidalı, AIDS'li ve katater kullanan hastalar) daha sık görülüyor. Egzersiz de nadir olarak anafilaksiye neden olabiliyor. Erkeklerde ve ileri yaşta görülme sıklığı daha çok artıyor. Bunların dışında da vücut sıvıları, hormonlar ve aşırı sıcakla temas sonrası anafilaksi görülebiliyor.

Kaşıntı, öksürük, nefes darlığına dikkat

Haberin Devamı

Anaflaksi riski, alerjinin etkili olduğu bölgeye ve alerjinin seyrine göre değişiklik gösterebiliyor. Deride reaksiyon olduğunda yüzde tutulum görülüyor. Reaksiyon, kaşıntı, karıncalanma, sıcak basması, yüzde kızarma, kurdeşen, tüm vücutta ya da göz çevresinde şişme, şişlik, kırmızılık, dudak, dil, küçük dil ve yumuşak damakta kaşıntı ve şişlik, dış kulak yolu, avuç içi, ayak tabanı ve genital bölgede kaşıntı ile kendini gösteriyor.

Solunum sisteminde alerji sıklığı yüzde 70 oranında görülüyor. Burunda akıntı, kaşıntı, tıkanıklık ve hapşırık uyarıcı oluyor. Gırtlakta da alerjik reaksiyon, kaşıntı, ses kısıklığı, boğulma hissi, öksürük, göğüste sıkışma hissi, ses kısıklığı, ses renginin değişmesi, yutma güçlüğü ile kendini gösteriyor. Akciğerde alerjik reaksiyonda nefes darlığı, öksürük, hışıltı ve solunum yetmezliği belirtileri görülüyor. Dolaşım sisteminde alerjik reaksiyon gelişme riski yüzde 45 oranında görülüyor. Hipotansiyon, taşikardi, şok, bayılma, göğüs ağrısı, kalbin az veya çok çarpması, kalp durması ile ortaya çıkabiliyor.

Mide ve bağırsakları içeren gastrointestnal sistemde de yüzde 45 oranında alerji gelişebiliyor. Bulantı, ağrı, kramp, kusma, ishal ile kendini gösteriyor. Yüzde 15 oranında nörolojik bölgede alerji ortaya çıkabiliyor. Ölüm korkusu, huzursuzluk, bilinç değişiklikleri, baş ağrısı, sara nöbeti, bulanık görme, ani davranış değişiklikleri belirtileri ile ortaya çıkıyor. Bunların dışında terleme, rahmin kasılması, idrar kaçırma ve ağızda metalik tat da alerji geliştiğinin belirtileri olarak dikkat çekiyor. Anaflaksi, alerjen ile karşılaşmayı izleyen ilk 2 saatte, özellikle dakikada ortaya çıkıyor. Belirtiler, ne kadar kısa sürede ortaya çıkarsa, reaksiyon o kadar ciddi seyirli oluyor. Bazen bulgular kendiliğinden gerileyip birkaç saat içerisinde tekrarlayabiliyor. Anafilaksi bulguları nadiren 32 saate kadar devam edebiliyor. En ciddi reaksiyonlar, kan basıncı düşüklüğü, nefes almada zorluk, şok ve bilinç kaybı olup ölümle sonuçlanabiliyor.

Bir kişide ani gelişen kurdeşen, astım atağı, yorgunluk, panik atak, yabancı cisim aspirasyonu, kardiyovasküler hastalıklar, nöbet ve inme gibi nörolojik hastalıkların varlığı da anafilaksi riskine neden oluyor.

"Adrenalin uygulamasında geç kalınmamalı"

Haberin Devamı

Anafilaksi geliştiğinde acilen havayolu, solunum, dolaşım ve bilinç durumu değerlendirilmesi yapılarak, hastanın yatar duruma getirilerek ayaklarının yükseltilmesi gerekiyor. Hekim kontrolü ile birlikte ilaç uygulamasına geçilmesi ve geç kalınmadan adrenalin uygulanması gerekiyor. Anafilaksinin seyrine göre hastaya adrenalin ile birlikte sıvı ve oksijen de veriliyor. Çocuklarda alerjik reaksiyon bulgusu halinde H-1 antagonist tedavisi de uygulanıyor.

Anafilaksi hastalarının, tedavi sonrası belli bir süre izlenmesi önem taşıyor. Bu süre, solunum sistemi bulgusu olanlarda saati, kardiyovasküler hastalık bulgusu olanlarda en az 24 saati kapsıyor. Taburcu olduktan sonra 72 saat süre ile histamine karşı etki yaparak alerjiyi tedavi eden antihistaminik ve kortizonlu ilaçların kullanılması gerekiyor.

Anafilaksi riskinden korunmak için şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:

“Kişinin hastalık öyküsü iyi bilinmeli. Sağlık kuruluşlarında anafilaksi ile ilgili tüm ekipmanlar bulunmalı. Damardan ilaç uygulanmasından kaçınılmalı. İlaç uygulamalarından sonra hasta, yaklaşık 30 dakika kadar hastane içinde tutulmalı. Yumurta proteini içeren aşıların uygulanması öncesinde, mutlaka kişinin yumurta alerjisi olup olmadığı değerlendirilmeli. Kauçuk alerjisi olanlara kauçuk bulunmayan ürünler kullanılmalı. Arılara anafilaksisi olanlara duyarsızlaştırma önerilmeli. Besin ve ilaç alerjisi olanlarda çapraz reaksiyonlara yönelik ayrıntılı liste verilmeli. Alternatifi olmayan bir ilacın mutlaka uygulanması gerekiyorsa, desensitizasyon ve premedikasyon yapılmalı. B Bloker, ACE inhibitörleri, MAO inhibitörleri ve trisiklik antidepresan gibi ilaçlar anaflaksi tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azalttığından, riskli hastalarda kullanımlarından kaçınılmalı. Anafilaksi öyküsü olan hastalarda yüzde tekrarlama durumu söz konusu olduğundan, acil eylem planı verilmeli. Adrenalin otoenjektör kullanımı önerilmeli ve eğitimi verilmeli.”

İlaç Alerjisi

İlaçların neden olduğu reaksiyonların büyük çoğunluğuna “ilaçlara ters reaksiyonlar” denir. Ancak bazı durumlarda ilaç alerjisi meydana gelir. Gerçek ilaç alerjileri nadirdir ve bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Alerjik bir reaksiyon, bağışıklık sisteminin normalde zararsız bir maddeye karşı anormal bir tepki geliştirmesidir. Bağışıklık sisteminin görevi virüs ve bakteri gibi yabancı maddeleri bulmak ve onlardan kurtulmaktır. Normalde bu tepki bizi tehlikeli hastalıklardan korur. Çocuklarda ilaç alerjisi aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemi bulunur. Bağışıklık sistemleri ilaca zararlı bir maddeymiş gibi tepki verir.

İlaç Alerjisi Belirtileri

İlaç alerjisi belirtileri aşağıdaki gibidir, vücudun bir kısmını veya tümünü içerebilir:

İlaç alerjisi semptomlarının çoğu ilacı aldıktan hemen sonra başlar, ancak bazılarının ortaya çıkması saatler, günler veya haftalar alabilir.

Ciddi, yaygın bir alerjik reaksiyona anafilaksi denir. Cildi, solunum yollarını ve organları etkileyebilir. Aynı zamanda, bir ilacı aldıktan sonra, genellikle dakikalar veya saniyeler içinde, çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Anafilaksi acil bir durumdur ve hayati tehlike arz eder. Belirtiler şunları içerir:

Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, &#;yi arayın. Eğer varsa, bir adrenalin enjektör kullanın ve reaksiyonu yavaşlatmak için antihistaminikler alın.

İlaç Alerjisi Tanısı

Doktorlar çoğu zaman belirtilere dayanarak bir ilaç alerjisini teşhis edebilir. Bazen de, ilaç alerjilerini tespit etmek zordur. Bu gibi durumlarda, alerji testi önerilebilir.

Birkaç farklı tip ilaç alerji testi vardır:

İlaç Alerjisi Nedenleri

Nüfusun yaklaşık yüzde 20&#; sinde bir veya daha fazla ilaca alerjisi vardır. Bugüne kadar rapor edilen en yaygın ilaç alerjisi antibiyotik penisilindir; yaklaşık 10 kişiden birinin ilaca alerjisi vardır. Bununla birlikte, bunların yüzde 95&#; inden fazlası, alerji değerlendirmesi ve testlerine dayanarak gelecekte penisilin ve ilgili ilaçları tolere edebilmektedir.

Birçok kişi, ibuprofen ve naproksen içeren bir ilaç sınıfı olan steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlara (NSAIDS) alerjisi de vardır.

İlaç Alerjisi Tedavisi

İlaç alerjisi tedavisi semptomları hafifletmek ve şiddetli reaksiyonu önlemektir. İlaç alerjisi tedavisi şunları içerebilir:

Rahatsız edici ilaç ve benzeri ilaçlardan kaçınılmalıdır. Tüm sağlıkçılarınızın &#; diş hekimleri ve hastane personeli dahil &#; sizin veya çocuğunuzun sahip olduğu herhangi bir ilaç alerjisini bildiğinden emin olun.

Bazı durumlarda, bir penisilin (veya başka bir ilaç) alerjisi duyarsızlaştırmaya cevap verir. Bu tedavi, ilk önce çok küçük dozlar vermeyi, ardından ilaca toleransınızı arttırmak için daha büyük ve daha büyük bir ilaç dozu vermeyi içerir. Bu işlem ilacınız için alternatif bir ilaç olmadığı zaman sadece bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Alerjik Reaksiyona Neden Olan İlaçlar

Herhangi bir ilaç alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Bununla birlikte, bazılarının bu tür sorunlara neden olma ihtimalinin diğerlerinden daha fazla olduğu görülmüştür:

Bir ilacı nasıl kullandığınız da bir rol oynar. Aşağıdaki durumlarda, ilaç alerjisi gelişme olasılığı daha yüksektir:

Pek çok ilaç, gerçek alerji olmayan reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar, hafif yan etkilerden tehlikeli semptomlara kadar değişebilir. Aşağıdaki ilaçlar alerjik reaksiyonlara neden olsa da, genellikle alerjik olmayan semptomlara neden olan bazı ilaçlar şunlardır:

anaflaksi tedavisi

Bu antikorlar, bazofil ve  mast hücrelerinin yüzeylerine yapışırlar. Duyarlı kişi o maddeyle tekrar karşılaştığında, hücre yüzeyindeki antikorla alerjen birleşir ve hücreden mediatör ismi verilen bir takım kimyasal maddeler salgılanır. Mediatörler de, bağışıklık sisteminin çeşitli bölümlerini harekete geçirerek anaflaksiye neden olurlar.

ANAFLAKTOİD REAKSİYON

Anaflaksinin, IgE  olmaksızın ortaya çıkan şeklidir. Kişinin duyarlı olduğu madde, mast hücresini IgE ‘ye gerek olmadan doğrudan uyararak mediatör salgısına neden olabilmektedir. Bazı ilaçların (aspirin, ağrı kesiciler, romatizma ilaçları ve röntgen çekiminde kullanılan kontrast maddeler&#;) ve egzersizin yol açtığı reaksiyonlar anaflaktoid tiptedir.

anaphylaxis ile ilgili görsel sonucu

ANAFLAKSİNİN SEBEPLERİ

Gazetelerde okuduğumuz ‘Penisilin iğnesi yapıldı, yaşamını yitirdi’ veya ‘Arı sokmasından öldü’&#; gibi olayların nedeni hep anaflaksidir.

Anaflaksiye sebep olabilen pek çok madde vardır:

anaphylaxis ile ilgili görsel sonucu

ANAFLAKSİ TEDAVİSİ

Anaflaksi çok acil bir durumdur. Kişiye hemen girişimde bulunulmadığı zaman kısa zamanda ölüme neden olabilir. Bu nedenle, anaflaksi belirtileri saptanır saptanmaz  bir taraftan en yakın doktor veya hastaneye ulaşılmaya çalışılırken, diğer taraftan yapılması gereken bazı işlemler vardır.

ANAFLAKSİDEN KORUNMA

Siz de yorumunuzu paylaşın:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir