istanbul havalimanı pist haritası / Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

Istanbul Havalimanı Pist Haritası

istanbul havalimanı pist haritası

kaynağı değiştir]

HAVALINES[değiştir kaynağı değiştir]

Havalimanının yerleşim planı

İstanbul Havalimanı karayolu taşımacılığında D Karayolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegredir. Demiryolu ulaşımında ise M11 metrosuyla havalimanına ulaşmak mümkündür. Ayrıca Yüksek Hızlı Tren ile de bağlantı sağlanacaktır. Metro Kâğıthane-Kargo Terminali (gelecekte Gayrettepe-Halkalı arasında hizmet verecektir) güzergahında çalışmaktayken YHT ise Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Halkalı güzergahında ara durak olarak hizmet verecektir. Metro hattı 22 Ocak 'te hizmete girmiş olup Yüksek Hızlı Tren'in proje çalışmaları devam etmektedir. Mevcut durumda havalimanına şehir içinde M11 metro hattı, İETT ve Havaist; şehir dışından ise İstanbul Seyahat araçlarıyla ulaşım imkânı mevcuttur.[64] Ayrıca özel transfer hizmeti sağlayan firmalar da mevcuttur. Bu firmalar tarifeli taşımacılık hizmetleri için önceden bilet hazırlamalı ve bu biletlerde yolcuların kimlik bilgileri detaylı şekilde yer almalıdır.[65]

1 Temmuz itibarıyla İETT'nin 6 hattı, HAVAİST'in ise 10 hattı ile havalimanı-şehir merkezi arasındaki ulaşım sağlamaktadır. Ayrıca İstanbul Seyahat ile 2 adet şehirlerarası hattı aktif olarak hizmet vermektedir. BURULAŞ (Bursa Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliği Turizm San. Ve Tic. A.Ş.) BBBUS markası ile Nisan tarihinden itibaren seferlerine başlamıştır.

Demiryolu hatları[değiştir
Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

İstanbul Havalimanı
« önceki       sonraki »

ANA SAYFA -> ULAŞIM
cevap yaz

sayfa
ISPARTAKUS
1 yıl önce - Prş 27 Oca ,

Alıntı:
Sayın Mafakyanc;
mesajlar:
AHL, yapılamayan 4. Pist konusunda artık çok gereksiz bir tartışma yapılmış; dikilen elbisenin provası olmaz!!!

Ancak tartışanların bilgisi için o zaman yapılan ilave master plan aşağıdaki gibidir. Turuncu ile gösterilen blok ek terminal. 4. Pist zaten kendisini belli ediyor
seafoodplus.info?t= start=




Linkinde gönderdiğiniz resimde AHL Runway 03 pistine paralel bir pist yapılıp havaalanı yanından geçen yol aşağıya pistin altına alınabilirdi. Belki biraz kamulaştırma yapılarak bu mümkün olurdu.
Sabiha Gökçen Hava Limanına yapımı devam eden ikinci pist bitirilip oranında kapasitesi arttırabilirdi.

Atatürk Hava Limanın kapasitesi 90 milyon
Sabiha Gökçen Hava Limanın kapasitesi 70 milyon
İstanbul Hava Limanın kapasitesi milyon sonrasında milyon

İstanbulun Hava Limanı kapasitesi milyon olarak planlanabilirdi. Üç Hava limanının yolcu ve kargo bölümleri faal olursa şehir içi trafikte tek noktaya yük taşımak yerine yakın olan hava alanına yönlendirilebilir, zaman kaybının ve lüzumsuz trafik oluşması engellenebilirdi. Transit uçuşlar için daha çok kapasite oluşturulabilirdi. Transit yolcular için örneğin12 saatlik İstanbul turu ve yola devam etmesi gibi alternatifler sunularak İstanbulun turistik gelişimi hızlandırılabilir, popülerliği arttırılabilirdi. İstanbulun dünyanın 1 numaralı turistik şehri olmasının önü açılırdı. Ve bu çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilirdi.
Çorlu Hava Limanı THY Teknik yatırımları ile büyütülüp Avrupanın en büyük uçak bakım ünitesi Türkiye de olabilirdi. Tüm bunlar şimdi yapılmış olan masraflara biraz ilave yapmak ile mümkündür. Böyle bir potansiyelimiz var ve İstanbul buna layık. Bunları anlatmaya çalıştığınızı yazılarınızı okuyunca insan anlayabiliyor. Belki daha fazlası da var. Çabalarınızı takdir ettiğimi söylemek istiyorum. Kendi çıkarları için sessiz kalan, ama toplumsal çıkarlar için ayağa fırlayıp bunu savunan insanlar gerçekten toplumun adamlarıdır. Onun bunun gölgesinde kalmayan ama kendi gölgeleri büyük olan adamlardır. Saygılarımla

En son ISPARTAKUS tarafından Prş 27 Oca , tarihinde değiştirildi, toplamda 4 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?: &#;-1

mafakyanc

1 yıl önce - Prş 27 Oca ,

Alıntı:
Beni bu hava limaninda en ilgilendiren 3 yer var. metronun cikislarinin sayisi ve yerleri. Havalimaninin icine (gokyuzu gormeden yagmur yemeden) direk cikis verilip verilmeyecegi

Bildiğim kadarıyla Havalimanı-1 (Terminal) metrosunda iki çıkış olacak. Bir tanesi Terminal Yolcu Geliş Katına bağlanacak olan çıkış, diğeri de güney tarafta kalan Airport City'e olacak çıkış. İlkinin üzeri kapatıldı ama yanları açık ya da kısmen açık diye biliyorum. Ama en azından metro yolcuları ıslanmadan Terminale gidip gelecekler.

Alıntı:
Duty free alaninin yani cami bolgesinin ne zaman insaata baslayip canlanacagi

Orası Duty-Free alanı değil, Duty Free terminalin içinde! Terminolojiye dikkat! Orasının şimdilik adı "Airport City - Core Zone". Orada ilk olarak 4-yıldızlı bir otelin kaba inşaatına IGA herhalde bu aralar başlayacaktır. Gerisi, Allah kerim! Pandemi öncesindeki plan (ve ÇED bilgilendirmesi) yıldızlı, birbirlerine bir şekilde bitişik 3 ayrı otel şeklindeydi

Alıntı:
Bir de pistler arasi ciddi alan kaplayan karemsi ve bos duran yerin ne zaman ne olacagi, terminalin kuzeyindeki

17/35 ve 18/36 pistleri arasında kalan ve terminalin deniz yönünde tam kuzeyindeki o alan son bildiğime göre THY'ına devasa bir MRO tesisi yapmak üzere tahsis edildi. Çok yeni bir konu değil, inşaat sonlarına doğru bilgisi gelmişti. Daha önce (eldeki master plana göre) IGA buraya bir uydu terminal yapacaktı ama herhalde bundan vazgeçildi ancak hukuki sıkıntı oluşmaması için Y.İ.D. sözleşmesinde bu yönde tadilat yapılması gerekiyor!

Alıntı:
ne zaman 6 pistin tamamlanacagi

Doğu-batı yönündeki tek pistin (4. pist) inşaatına IGA para bulduğu zaman hemen başlayabilir ama ne zaman başlanır; IGA'ya sormak lazım? Orada hafriyat başlamadan bir tahmin yapmak olanaksız. Zaten o pistin güneyine büyük bir fuar/kongre merkezi ve otel vs. gibi tesislerin yapılacağı Airport City Zone-3 yapılacak ama bu da büyük finansman ve zaman işi. (zamanında Alman Hannover-Messe ile işletmeci olarak prensip anlaşmasına varıldığı duyumları çıkmıştı ama üzerinden epey zaman geçti) Ama önce 4. pistin en azından kaba halde yapılması lazım

Kuzey-güney doğrultusundaki 5. ve 6. pistler daha soru işareti ve ayrıca bunların durumu, mevcut Terminal'in doğusuna yapılacak 2. Terminal'in tam konumu ve boyutlarıyla da bağımlı. Bu 2. Terminal inşaatı başlamadan o pistlere pek el sürülemez ve zaten terminal inşaatından çıkacak hafriyat o pistlerin bölgesindeki kraterleri doldurmakta da kullanılır!

Alıntı:
metronun tamamiyle bitince gayrettepeden aktarmasiz halkaliya gidecek sekilde olup olmayacagi

Mantık öyle olmasını gerektiriyor (Marmaray'da olduğu gibi).

Alıntı:
Linkinde gönderdiğiniz resimde AHL Runway 03 pistine paralel bir pist yapılıp havaalanı yanından geçen yol aşağıya pistin altına alınabilirdi. Belki biraz kamulaştırma yapılarak bu mümkün olurdu.
Sabiha Gökçen Hava Limanına yapımı devam eden ikinci pist bitirilip oranında kapasitesi arttırabilirdi.

Ben sadece zamanında AHL için yapılmış tevsiat master planını verdim; olabilecek (ama herhalde daha fazla maliyetle olabilecek) alternatifleri hiç düşünmedim. Bu saatten sonra düşünmenin de bir faydası yok. Ama iktidar yakın gelecekte hepten ve kökten değişirse ve de Bakırköy İstanbul'un ilçesi olmaktan çıkartılıp yeni bir il yapılırsa konuşulacak daha ne konular çıkar! Ama dediğinizi açıkçası şu an harita üzerinde inceleyemedim de böyle bir pist ancak 06/24 (RWY 03) pistine mt açıklıkta bağımsız çalışacak paralel bir pist yapılırsa (tabi ayrıca yanına yeterli emniyet alanı da bırakılarak) verimli olabilecektir. Neyse, önce Bakırköy'ü bir il yapalım da; ilk hedefimiz o olsun.

EDIT: Şimdi merakımdan baktım. Sizin bu 06/24 pistine paralel ve bağımsız çalışabilece bir pist yapılması (yani bahsettiğim mt açıklıktaki bir pist) tek kelimeyle imkansız. Zamanında 4. pist için yaılmış plan da geçersiz zira bu pist de 17/35 pistlerinin paralelinde ve IST pistleriyle (hava sahası) çakışıyor. Ama yine de AHL'nı çakışma yaratmadan 2 pistli olarak kullanma olasılığı var.

Ancak bu konuyu burada kapatalım derim; bazılarına hazımsızlık veriyor (Atatürk adı bir yana, IGA IST'a rakip çıkmak bir yana. Şu anda IGA'nın elinde iktidarı yeterince "ikna kabiliyeti" olabilse SGH Havalimanının kapatılmasını dahi sağlarlar; bundan emin olunuz!).

Sabiha Gökçen konusunda ltf. hiç konuşmayalım; o konu açıldıkça sinirlerim tavan yapıyor. Bir projede bu kadar "talihsizlik" ancak taammüden yapılan ama kitabına uydurulan baltalama ile olabilir!

En son mafakyanc tarafından Cum 28 Oca , tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+4

mcomer

1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

Mafakyanc Hocam,

şöyle düşünün biz bu işleri yıllar önce başlamış olsaydık şimdi sizler dünya da adet havaalanı projesini yönetmiş, yapmış projelendirmiş, dünyada sizleri tanımayan bu sektörde hiç kimse kalmayacaktı.
Hatta sizin sayenizde bilmem ne airportun müdürü sizin eski çırağınız en az tane Türk gencini yetiştirmiş olacaktınız.

Önemli olan bizim Mühendizlerimizin bizim için çalışıyor olması yoksa ABD Avrupa adına çalışmış bize bir faydası yok.

üretmezsek bunlar nasıl olacak ??!!!

 mesajı beğendiniz mi?

mafakyanc

1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

Dediklerinize katılırım da, ne yazık ki Türkiye daha o seviyede değil ve mevcut zihniyetlerle kolay kolay bu seviyenin sınırına da yaklaşamayacak. Biz beton döküp bina yapmayı teknoloji, T-shirt yapıp konfeksiyon endüstrisi lideri olmaya odaklanmışız. Tek istisnai durum, savunma sanayiinde ama orada da dışarıdan çok engel var.

Bakın ister istemez yine IST'u örnek vereceğim. Günün birinde buraya bir 2. terminal yapılacak ya. Eğer o 2. terminale yerli üretim yolcu köprüleri (=PBB = Körükler) takılırsa ya da terminal içindeki asansör ve yürüyen merdivenler yerli üretimle karşılanırsa bir nebze ilerlemiş oluruz. Ama sırf bu 2/3 ürün gamında Thyssen, Schindler, Otis vb. isimli uluslararası devler acaba eyvallah der mi?

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

Sinan Bilgin

1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

Bir de burada en son insa edilen 3 uncu pist olmasi gerekenden kisaydi galiba. Sonra sorunlardan bahsedince kiziliyor

6 pistin 3 u yok piyasada (filanca yolcu sayisina ulasinca baslanir safsatalarina girmeyelim)

Mro mudur ne karin agrisi ise o da yok 3 senedir, e duty free diye bildigim ama ismi core zone olan yerde de hareket yok. Pist olmasi gerekenden kisa, metro halen yok

Bu nasil is birader



 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

mafakyanc

1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

@ Sn. Sinan Bilgin:

Uzunca olacak ama cevaplandırmaya çalışayım

Evet, o 3. pist (18/36 pisti) şartnamede olduğundan kısa yapıldı, daha doğrusu "şimdilik" öyle bitirildi. İleride şartnameye göre inşallah uzatılacaktır! Ha, bunun risk yaratacak bir durumu var mı derseniz, cevabım hayırdır. Ama şartname öyle yapılmış bir kere. "Herşeyin böyyüğü" olsun mantığıyla.

İhtimal vermiyorum ama ileride bu uzatma yapılırsa, ancak yapılırsa uzatma çalışmaları sırasında bile bu pist çoğunlukla kullanılabilir.

Ama o pistte, sonradan telafisi çok daha zor ve telafi edilmesi ( ) halinde pistin kapatılmasını kesinlikle gerektiren bir durum daha var: o da şartnameye göre pist 60 mt. enindeydi. Halbuki bu pist şu anda 45 mt. eninde!!! DHMİ de buna açık açık göz yummuş durumda! (Hadi buna da itiraz eden malum kişiler "yalandır, iftiradır, komedidir" diyebilsinler! )

Şimdi işin teknik izahatını yapayım: Her havalimanı pistinin (ana pist ya da yardımci/yedek pist olsun, her ikisi için de geçerli) iki yanında en az mt. genişliğinde banketler vardır. Bunlar ciddi yapılmış pistlerde asfalt kaplamadır. Bu banketler üzerinde pist ışıklandırmaları gömülüdür, birtakım yönlendirme ve uyarı işaret ve tabelaları vardır. Özellikle gündüzleri uçak iniş ve kalkışlarında dışarıya baktığınızda gözle tek tek görebilirsiniz! Anlayacağınız, 60 mt. genişliği olan bir pistin serili olduğu arazide kaplayacağı genişli 75 mt., 45 mt. olan bir pistin ise 60 mt. olacaktır. Ancak tabidir ki uçağın bu bankete teker koyması kural dışıdır. Uçak 1 mt. bile bu bankete girse kural gereği pist dışına çıkmış sayılır (İngilizcesi: Runway Excursion), yani uçağın illa toprak zemine kadar ulaşıp orada saplanıp kalması gerekmez.

Şimdi burada IGA'nın yaptığı bana göre aleni çakallık, DHMİ'nin de göz göre göre "yediği" çözüm şöyle bulunmuş: Pist 45 mt. genişliğinde ama banketler değil 15'er mt. genişliğinde. Toplam genişlik yine 75 mt.

Diğer konulara olabildiğince kısaca değinirsek:

Terminal ve hatta metro istasyonu arkasında kalan Airport City Core Zone alanı IGA'ya tahsis edilmiş ve ticari faaliyetler için kullanılacak yapılandırmalar için ayrılmış bir arazi. Şartname'de oraya mutlaka şunu yapacaksın, bunu yapacaksın diye bir hüküm de yok. IGA bunun bir köşesine cami yaptı ama bu cami hiç yapılmayabilirdi (tabi buna birileri fena halde kızardı, kaldı ki Müslüman bir ülkede gerçekten ihtiyaç!) ya da o arazinin tam ortasına daha da büyük bir boyutta yapılabilirdi. IGA isterse oraya otel vs. yapar, isterse çim ekip bırakır; onların ticari tercihidir.

Metro derseniz, o zaten IGA'nın sorumluluğunda hiç değil. Hatta tam tersine, kendisine tahsis edilmiş arazide, metro istasyonu yapılabilsin diye yer üstünde arazi tahsis etmiş durumda

MRO denilen tesis "karın ağrısı meret" değildir: İnglizcede: MRO = Maintenance Repair Overhaul kelimelerin baş harfleriyle yapılmış bir kısaltma. IGA açısından değil ama havayolu (THY) açısından olmazsa olmaz bir tesis. Sizin anlayacağınız şekilde: Uçak Bakım Onarım Tesisi.

THY'nın halen IST'da iki MRO Tesisi (hangarı) var. Bunlardan ilki Yolcu Terminali'nin güneybatısında yer alan küçük bir hangardır. İçine herhalde 2 ya da 3 dar gövdeli uçak eş zamanlı girebilir. Burasının tanımlaması Hat Bakım Hangarı (=Line Maintenance Facility)'dir. Burada ancak operasyon arasında gerekebilecek basit bakım ya da tamiratlar yapılabilir. Diyelim uçağın lastiklerimin değişimi Bu tesis IST operasyonel olduğunda devreye alınmıştır ve THY'nın malıdır.

Yine THY malı olan ikinci ve çok daha büyük MRO tesisi, 16/34 - 17/35 pistleri arasında, ATC Kulesinin kuzeyinde (deniz tarafında) yer alan arazide bulunmaktadır, burası yakın tarihlerde hizmete alınmıştır. Tanımlaması Üs Bakım Hangarı (=Base Maintenance Facility). Burada C bakımı denilen uçağa ve durumuna göre 2/3 hafta ile 2/3 ay sürebilecek uzun ve detaylı bakımların yapıldığı, tamamen değilse bile uçağın kısmen sökülüp birtakım yenilemelerin yapıldığı türden bakım ve onarımların yapılabildiği bir tesistir. Yabancı uçaklara da hizmet verebilir.

THY elinde buna gelene kadar bu kategoride 2 tesis vardı: AHL'da bulunan ve Sabiha Gökçen'de eski adıyla HABOM diye bilinen tesis.

Ancak THY o kadar agresif (bana göre "hormonlu" büyütüldü ki ve keza THY 12 yaşını geçmiş uçakları filodan çıkartmayıp 20'li yaşlara kadar tepe tepe kullandığı için bu C bakımlarının hacmi her geçen gün artıyor; zira uçuş saatine ve/veya "cycle" denilen yerden kalkış+konma sayısına göre her uçak y yılda bir bu C bakımına girmek zorunda.

İşte ileride oluşması kesin bu darboğaza önlem olarak THY, IST'da devasa bir MRO tesisi daha kurmaya karar verdi ve bildiğimiz kadarıyla yolcu terminalinin tam karşısında (kuzey, deniz tarafındaki) arazi oraya yapılacak Uydu Terminal iptal edilip THGYW'na bu yeni MRO tesisi için tahsis edildi. İlk söylenenlere bakılırsa hemen hemen yolcu terminali cephesine yakın bir cephesi ve 45 mt. yüksekliği olacak; uçaklar ön veya arkadan buraya giriş çıkış yapabilecek ve aklımda yanlış kalmadıysa eşzamanlı olarak 30 dar gövdeliyi barındırabilecek.

Ancak pandeminin ve parasızlığın gözü kör olsun, THY buraya daha kazma vuramadı. Ancak bu tür tesisler daha ziyade çelik konstrüksiyon olarak inşa edilir. Ciddi ve derin bir temel oluşturma gerektirmez. O nedenle inşa süreleri ve donatımı örneğin bir terminale göre çok daha kısa sürelidir.

Tahminime göre IST'da bu büyük tesis tam olarak hizmete alınana kadar THY AHL'daki tesisini terk edemeyecektir.

Bu mesajımdaki bilgilerin hangisinin YANLIŞ OLDUĞUNU belirtecek DELİKANLI'ya da peşinen teşekkür etmekteyim!

Bilgilerinize.

En son mafakyanc tarafından Cum 28 Oca , tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

The_Turk

1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

İstanbul yeni havalimanındaki “kısa” diye tabir edilen pistin, AHL’deki en uzun pistten dahi uzun olması da ayrı bir gerçek.

AHL 17/35 pistleri metre. İstanbul Havalimanı kısa denilen 18/36 pisti metre. Genişliği 45

Yani yeni İstanbul havalimanının kısa denilen pisti AHL’nin en uzun pistinden daha uzundur ve aynı genişliktedir.

AHL deki 17/35 pistlerinin genişliği kaç acaba??? Ben diyeyim. 45 metre.
05/23 pisti 60 metre enindedir ama uzunluğu metre.

Bu arada pist sayısı? Dikkatimi cekti.

AHL de 17/35 pistini 2 ayrı pist olarak görüyorsanız, yeni havalimanında şu an 5 pist var. Yanı o kısa dediğiniz pist üçüncü pist degil 5 inci pist.

17/35 L Uzunluk m genişlik 60 m
17/35 R Uzunluk m genişlik 60 m
16/34 L Uzunluk m genişlik 60 m
16/34 R Uzunluk m genişlik 60 m
18/36 Uzunluk m genişlik 45 m

En son The_Turk tarafından Cum 28 Oca , tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?

Yurt Gökbörü
1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

İstanbul Havalimanı başlığı da sayfa olmuş.

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

Ferhat

1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

sayfa hayırlı olsun.

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

mafakyanc

1 yıl önce - Cum 28 Oca ,

Burada kimse IST pistlerinin AHL'deki pistlerle karşılaştgırılmasını istemedi! Bu biiiir!

İkincisi YANLIŞ BİLGİ VERMEKTESİNİZ! Cehaletinize verelim.

IST'daki 16/34 ve 17/35 pistleri belirtilenden anlaşılabileceği kadarıyla (bu konuda bilgisi olanları kastediyorum) bir ana pist ve bunun mt. açığına yapılan bir yedek/acil durum pistinde oluşan ikili bir takımdır. Ancak burada ana pistler 60 mt., acil durum pistleri ise 45 mt. genişliktedir (kesinlikle 60 değil!!!) Google Earth'ten bile bakan ve gözü kör olmayan her insan aradaki farkı anlayabilir.

Acil durum pistinin de ana pist ile aynı genişlikte olduğu durumlar vardır ancak burada her 2 pist de 60 değil 45 mt'liktir. Örneğin AHL'nin KATLEDİLEN 17/35 pistleri.

Bir diğer cehaletinize: Eğer uçak inip kalkabilecek pist sayısını sayarsak, katledilenlerle birlikte AHL'da 3, IST'da 5 pist vardır. Ancak aynı zamanda (=eşzamanlı) uçak inecek veya kalkacak pist sayısı AHL'da 2, IST'da ise 3'tür. Acil durum pistleriyle bunların bağımlı oldukları ana pistlerden eş zamanlı operasyon yapılamaz. Kurallara kesinlikle aykırı; kazara buna izin verecek kuledeki görevlinin mesleğinin sonu olur! Sadece şu olabilir: Ana pistten bir uçak kalkacaktır (ya da buraya inecektir). Bir ikinci uçak acil durum pistine "pist başı" yapar ve bekler. Ana pistteki uçak tamamen havalandıktan (ya da oraya inecek uçak inip taksi yoluna girdikten sonra) beklemede olan bu uçak havalanır. Bu yöntemle havalimanındaki operasyonlar hızlanır anma yine de 2 katına çıkmaz.

Rahmetli Uğur Mumcu ne güzel ifade etmiş: "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar" diye!

Bir daha dersinize iyi çalışıp geliniz!



En son mafakyanc tarafından Cum 28 Oca , tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

sayfa

cevap yaz

« önceki       sonraki »

ANA SAYFA -> ULAŞIM
 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir