menopoza girerken adet kanaması nasıl olur / Menopozda rahim kanaması - Doç. Dr. Taner Usta

Menopoza Girerken Adet Kanaması Nasıl Olur

menopoza girerken adet kanaması nasıl olur

Kanamanın sebebi tümör olabilir

Menopoz dönemindeki görülen kısa ya da uzun kanamalar sonrasında kanamanın renk farklılıklarına bakılmadan kanser riskine bakılması için hızla doktora gidilmesi gerekiyor.


Menopoz risklerine karşı hazırlıklı olunması gerekiyor

Menopoz her kadın için özel bir süreç. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendikleri bu dönem hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunması olası risklere karşı hazırlıklı olmak anlamına da geliyor. Gelişmiş ülkelerde ortalama menopoz yaşı 49-50 iken Türkiye’de kadınlar ortalama 47-49 yaş arasında menopoza giriyor. Uzmanlara göre son adetin ardından 6 ay boyunca hiç kanama yaşanmaması durumunda menopoza girilmiş kabul ediliyor. Menopoz sürecinden sonraki kanamalar ise patolojik olarak değerlendiriliyor ve mutlaka altta yatan neden aranıyor. Bu kanamaların günü, süresi ve miktarı da çok önem taşıyor. Kadınlar, özellikle bu dönem içindeki kanamalarda hala menopoza girmediklerini düşünerek kanamayı önemsemeyebiliyor. Bununla birlikte, örneğin 49 yaşında bir kadın iki ay adet görmeyip takip eden ayda kanama yaşarsa bu zaten menopoz değil, perimenopoz olarak kabul ediliyor.

6 aylık kanamasız bir dönemden sonra oluşan patolojik kanamalar iyi huylu ya da kötü huylu nedenlerden kaynaklanabiliyor. İyi huylu nedenlerden doğan kanamalar iki nedenle oluşabiliyor: Birincisi dışarıdan alınan hormon ve benzeri ilaçlara bağlı kanamalar, ikincisi de iyi huylu hastalıklardan olan kanamalar. Menopoz döneminde yaşanan kanamanın nedeni vajen denilen haznenin içindeki iyi huylu bir polip ya da vajen kanseri, rahim ağzında gelişen yara ya da kanser, rahim kanalında gelişebilecek herhangi bir iyi huylu veya gelecekte kötüye dönüşebilecek tümörler, yumurtalıkta gelişmiş olan östrojen üreten iyi huylu bir tümör olabileceği gibi yumurtalık kanserine kadar giden geniş bir yelpazedeki yumurtalık tümörleri de kanamaya neden olabiliyor. Bunun dışında genel sistemik hastalıklara bağlı olarak da nadir de olsa kanamalar yaşanabiliyor. Ayrıca menopozun ileri dönemlerinde dokuların atrofisine bağlı iyi huylu kanamalar da olabiliyor.

Doktora gitmekte gecikmeyin

Şayet bir kadın dışarıdan menopozdaki şikayetlerini gidermek için östorojen (hormon tedavisi) ilaçları kullanmamasına karşın, kanaması varsa altında farklı nedenler aranıyor. Bu nedenle kanama olduğu anda mutlaka hekime gidilmesi gerekiyor. Başvuran kadınlarda sorunun tespitinde genel muayenenin yanı sıra transvajinal ultrasonografiden de yararlanılıyor. Transvavinal ultrasonografide rahim içi dokusunun kalınlığı önem taşıyor. Östrojen kullanan bir kadından rahim içi kalınlığı belli bir seviyeye kadar kabul edilebiliyor. Bu nedenle hiçbir ilaç kullanmayan kadınlarda 5mm’ye kadar doku kalınlığı normal kabul edilip takip edilirken, 8 mm ve üzerindeki kalınlaşmalarda mutlaka rahim içi biyopsisi yapılması gerekiyor. Diyabet sorunu olanlar, obez kişiler, daha önce hiç doğum yapmamış ya da emzirmemiş kadınlarda rahim içi kanseri riski daha fazla oluyor. Bu nedenle riskli gruptaki kadınlarda kanama daha fazla görülüyor.

Biyopsi gerekiyor

İlaç kullanılmadığı halde, ortaya çıkan kanamalarda miktar ve süreden bağımsız olarak, rahim içi kalınlığının boyutuna bakmadan biyopsi yapılması gerekiyor. Kadının menopoza girdiği günden itibaren yaşamının sonuna kadar ortaya çıkan tüm kanamalarda; dışarıdan alınmış ilaçlara bağlı değilse yaklaşık yüzde 95’i iyi nedenli kanamalar olmasına karşın, yüzde 5’i kanser kaynaklı olabiliyor. Bunun ideal ayıracı ise biyopsi ile konulabiliyor. Biyopsi çok kısa süren ve korkulmaması gereken basit bir işlemdir. Ancak menopoz dönemindeki kadınlarda rahim küçüldüğü ve kanallar daraldığı için biyopsi işlemi ağrılı olabilir, bu nedenle biyopsinin anestezi altında yapılması tercih ediliyor. Jinekolojik kanserli kişilerde vajinal kanama genellikle en erken evrelerde gerçekleşiyor. Bu nedenle menopoz döneminde az ya da çok, uzun ya da kısa, kırmızı ya da kahverengi kanama nasıl olursa olsun mutlaka en kısa sürede hekime başvurulması gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Menopoz ve regl

Menopoz öncesi dönemde adet kanaması düzeninin bozulduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer bu süreç hakkında bilgi verdi. Sönmezer, menopoza girerken adet kanamaları nasıl olur? sorusunu şöyle yanıtlıyor:

 Kadınların hayatındaki önemli dönüm noktalarından biri olan menopoz, kadında adetin ve üreme döneminin sonlandığını gösteren, kadın hayatının doğal bir parçasıdır. Menopoz dönemine giren kadınlarda 12 ay boyunca kanamanın gerçekleşmemesi durumunda menopoz tanısı kesin olarak konulmaktadır. Menopoza girme yaşı 45-55 yaş arasında değişkenlik göstermektedir.

 Kadınlarda üretkenliğin göstergesi olan regl yani adet dönemi, 40’lı yaşlara gelinmesiyle birlikte, yumurta hücrelerinin sayı ve kalitesinin düşmesine bağlı olarak düzensiz bir hale gelmektedir. Premenopoz olarak adlandırılan bu dönem, menopoz döneminden önceki yaklaşık 3-5 yıl boyunca bu adet düzensizliklerinin yaşandığı dönemdir. Menopoza geçiş döneminde, yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonu gibi hormon düzeylerinde değişimler yaşanmakla birlikte yumurta hücreleri de yavaşça tükenmeye başlar ve bunun sonucu olarak da adet kanamaları düzensizleşir. Tüm bu değişikliklerin sonucunda aktif yumurta hücreleri tamamen tükendiğinde ise adet kanamaları da kesilir ve kadın menopoza girmiş olur.

Normal bir adet döngüsünde östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri düzenli bir şekilde dalgalanma gösterir. Döngünün tam ortasında ise ovulasyonyani yumurtlama olayı gerçekleşir. Ovulasyondan sonra, eğer gebelik oluşmamışsa rahmin iç tabakası bozulur ve adet kanaması meydana gelir. Premenopoz yani menopoz öncesi dönemde ise hormon seviyeleri düzensizleştiğinden adet kanamalarının da düzeni bozulur. Bu düzensizlikler her kadında farklı belirtilerle kendini gösterir. Bazı kadınlarda adet dönemi araları giderek açılırken, bazı kadınlarda ise sık aralıklarla adet görülebilmektedir. Bazen kanama normalden daha şiddetli ve uzun yaşanabilirken, bazen de çok daha hafif ve kısa sürebilmektedir.

MENOPOZA GİRERKEN ADET KANAMALARI

 Menopoz öncesi dönemde adetler düzensiz de olsa, yumurtlama gerçekleşebileceği için gebelik ihtimalinin bulunduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kadınlar adetten tamamen kesilene kadar, eğer bir gebelik beklentileri yok ise, doğum kontrol yöntemlerine devam etmelidir. 

Kırk yaş üstü kadınlarda, adet düzensizliklerinin nedeni çoğunlukla menopoz öncesi hormon düzensizlikleri olsa da, başka bir nedenin olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle perimenopoz yaşta da olsa, adet düzensizliği yaşayan her kadın mutlaka jinekolojik muayeneye gitmelidir. Zira bazen kanama düzensizliğinin nedeni; rahim içi kalınlaşma, miyomlar, yumurtalık kistleri, rahim ağzı problemleri ya da kanser başlangıcı gibi çok daha önemli bir patoloji olabilir. Daha seyrek olarak görülse de, 40 yaş altı kadınlarda görülen adet düzensizlikleri de bazen erken dönem menopozun belirtisi olabilir. Bu nedenle her yaştaki adet düzensizliği için öncelikle bir kadın doğum uzmanına muayene olmakta fayda vardır. Yapılacak jinekolojik muayene ve gerekli tetkikler neticesinde sorunun kaynağı tespit edilerek gereken tedavinin uygulanması bu noktada büyük önem taşımaktadır.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


SÖZLÜK İÇERİKLERİ

Seks ve cinsel terimler sözlüğü içeriğinde ilginizi çekebilecek bazı konular şöyle:

Etiketler:#Menopoz

Menopozda rahim kanaması

Menopoz kadınların adet dönemlerinin tamamen sona erdiği dönemdir. Yaklaşık 1 yıl süre ile hiç adet dönemi yaşanmadığında menopoz dönemi anlaşılmaktadır. Günümüzde ortalama menopoz yaşı batı toplumunda 51, ülkemizde ise 46-47 olarak bilinmektedir. Ancak bu yaş 45 ila 55 arasında değişiklik gösterir.

Bu dönemin öncesi ise menopoz öncesi dönemdir. Menopoz öncesi dönemde hormon seviyelerinde meydana gelen değişiklik hem ovulasyonda hem de adet döneminde çeşitli değişikliklerin meydana gelmesine neden olur. Bu dönemde meydana gelen değişiklikler menopoz öncesi dönemden kaynaklandığı gibi farklı diğer rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle menopoz öncesi dönemde adet döngülerini dikkatli bir şekilde takip edilmesi tavsiye edilir.

Düzenli adetlerden tam adetten kesilinen menopoz dönemine kadar olan döneme menopozal geçiş dönemi denir. Geçiş döneminde düzensiz adetler (sık görme, gecikerek adet görme, miktarca adet kanamasının fazla olması gibi) sık görülür.

Meydana gelen değişiklikler

Normal bir döngüde östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri düzenli bir şekilde artmakta ve azalmaktadır. Ovulasyon (yumurtlama) ise döngünün tam ortasında oluşur. Bundan yaklaşık 2 hafta sonra ise eğer gebelik oluşmazsa rahmin iç tabakası bozulur, adet kanaması meydana gelir. Menopoz öncesi dönemde hormon seviyeleri bu düzenliliği takip etmeyebilir.

Sonuç olarak düzensiz kanama ya da lekelenme, bazı aylarda kanamanın daha şiddetli ve uzun sürmesi, bazı aylarda ise çok hafif ve kısa geçmesi gibi durumlar son derece doğal kabul edilir. Ayrıca yine bu dönemde adet döngüsü arasındaki gün sayısında azalma ya da artma meydana gelme hatta bazı aylarda hiç adet görmeme durumları da ortaya çıkabilir.

Hangisi anormal?

Menopoz öncesi dönemde adet döngüsü düzensizleşebilir. Ancak bu kesinlikle anormal kanama şeklinde meydana gelmez. Bu nedenle anormal kanamaların olduğu durumlarda bunu menopoz öncesi döneme bağlamamak gerekir. Menopoz sonrasında meydana gelen her kanama anormal kanamadır ve mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.

Aylık döngüde sürekli olarak aşırı kanama, kanamanın normalden uzun sürmesi, yaklaşık olarak 3 haftadan daha kısa sürede meydana gelmesi, cinsel ilişki ya da adet döngüsü arasında kan gelmesi anormal rahim kanamasının belirtileri arasında yer alır.

Anormal vajinal kanamada kadının yaşının bir önemi var mı?

Menopoza girmeden önce anormal kanama varsa özellikle 40 yaş üstündeki kadınlarda (bazı ülkelerde 45 yaş) endometriyal örnekleme (biyopsi) önerilir. Endometriyal biyopsi, ultrason, sonohisterografi ya da tanısal histeroskopi gibi yöntemlerle anormal rahim kanamasının neden kaynaklandığı belirlenebilir. Ana amaç, rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri gibi durumların tanısının konmasıdır. Hastalığın tedavisi ise neden ortaya çıktığına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Doç.Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com

Doç. Dr. Taner Usta

Doç. Dr. Taner Usta
[email protected]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır