c grubu meslek hastalıkları nelerdir / İşe Bağlı Hastalıklar Dosyası 2-Türkiye’de Meslek Hastalıklarının Sınıflandırılması ve Sorunlar

C Grubu Meslek Hastalıkları Nelerdir

c grubu meslek hastalıkları nelerdir

Meslek hastalıkları

Meslek hastalığı, belirli bir meslek ya da sanayi kolunda çalışanlarda çalışılan ortamdan, işin niteliğinden ya da çalışma koşullarından dolayı, bedensel ya da ruhsal bütünlüğün bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıkların ortak adıdır. İş kazası ile meslek hastalığı arasındaki temel fark, ilkinde ani bir gelişmeye yol açan bir olay bulunmasına karşılık, ikincisinde sağlığın tedrici bir gelişme sonucunda bozulmasıdır.[1] Türkiye'de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre (Kanun Numarası , Resmi Gazete–) meslek hastalığı; çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ya da ruhi arıza halidir.[2]

Meslek hastalıkları çoğunlukla kronik seyirli hastalıklardır ve uzun süreli etkilenme sonucunda meydana gelir. Bu yüzden meslek hastalığı tanımında bazı mesleklerde çalışıyor olmanın yanı sıra, belirli bir işyerinde uzunca bir süreden beri çalışıyor olma özelliği yer almalıdır. Başlıca meslek hastalıkları şunlardır:[2][3][4][5][6][7][8][9]

Kimyasal maddelerin neden olduğu hastalıklar[değiştir kaynağı değiştir]

  • Gürültü kökenli işitme sorunları
  • Makina sesinden kulak zarının zarar görmesi

Vibrasyon (titreşim) sendromu[değiştir kaynağı değiştir]

  • Vibrasyon angionöropatisi; Osteoartiküler patolojiler; Angionöropatisi + Osteoartiküler patolojiler

Yüksek atmosfer basıncı[değiştir

Meslek Hastalıkları Sınıflandırılması Neye Göre Yapılır?



İletişim: +90 () 52 54

E - Posta:[email protected]


Meslek Hastalıkları Sınıflandırılması Neye Göre Yapılır?


Günümüzde değişen koşullar beraberinde işçi sağlığının daha fazla ele alınmasını sağlamıştır. İşveren belirlenen kanunlar çerçevesinde işçinin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak zorundadır. Alınan sağlık ve güvenlik önlemleri büyük ölçüde işçinin sağlığını korusa da işin niteliğine bağlı olarak sık tekrarlanan eylemler sonucunda kişilerde bazı hastalıklar görülmektedir. Yapılan işten kaynaklanan sağlık sorunları meslek hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Meslek hastalıkları nelerdir konusu oldukça kafa karıştırıcıdır. Kişide bulunan hastalığın mesleki kaynaklı olup olmadığı belirli kontrollerin ardından belirlenmektedir. Meslek hastalıkları ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında uzman kişiler tarafından belirlenmektedir.

Meslek Hastalığı Sınıflandırılması


Meslek hastalıkları tanımı incelendiğinde, hastalığın yapılan işten kaynaklı olduğuna karar verilebilmesi için hastalık ve yapılan iş arasında neden-sonuç bağlantısı bulunması gerekmektedir. Kişilerde bulunan her hastalık, meslek hastalığı olarak nitelendirilmemektedir. Meslek hastalıkları türleri hastalığın etkilediği organa göre ve hastalık kaynağına göre incelenmektedir. Etkilenen organlara göre yapılan sınıflama şu şekildedir;

  • Solunum sistemi

  • Sindirim sistemi

  • Hematopoetik sistemi

  • Kas iskelet sistemi

  • Boşaltım sistemi

  • İşitme organı ve sistemi

  • Çoklu organ etkilenimi

Meslek hastalıkları kaç gruba ayrılır sorusu birçok çalışan ve işveren tarafından merak edilmektedir. Meslek hastalıklarına sebep olan nedenler arasında tozlar, kimyasal, fiziksel ve biyolojik nedenler yer almaktadır. İsg meslek hastalıkları belirlenmesinde hastalığın etkilediği organ, hastalığa neden olan sebepler ve hastalığa sebep olan maddelerin vücuda nasıl girdiği incelenmektedir. Bu incelemeler sonucunda meslek hastalıkları özellikleri dikkate alınarak 5 gruba ayrılmaktadır. Meslek hastalığı ana grupları şu şekildedir;

A Grubu: Kimyasal maddelerden kaynaklanan meslek hastalıklarıdır. A grubu meslek hastalıkları içerisinde 25 alt grup ve 67 hastalık tanımlanmaktadır.

B Grubu: Mesleki cilt hastalıklarıdır. B grubu meslek hastalıkları deri kanser türlerini kapsamaktadır.

C Grubu: Bu grup solunum sistemi hastalıklarını kapsamaktadır. C grubu meslek hastalıkları içerisinde 6 alt grup ve 9 hastalık tanımlanmaktadır.

D Grubu: Mesleki bulaşıcı hastalıklardır. D grubu meslek hastalıkları içerisinde 4 alt grupta 30 hastalık türü bulunmaktadır.

E Grubu: Fiziksel etkenlere bağlı meslek hastalıklarıdır. E grubu meslek hastalıkları içerisinde 7 alt grup ve 12 hastalık tanımlanmaktadır.

Meslek Hastalığı Türleri

Meslek hastalıkları sınıflandırılması yapılırken sektörlerde bulunan riskler incelenmektedir. Meslek hastalık türleri çalışılan sektöre göre ortaya çıkmaktadır. Bazı meslek kollarında bilinen yaygın meslek hastalıkları bulunmaktadır. En çok karşılaşılan iş ve meslek hastalıkları ve risk altında bulunan sektörler şunlardır;

  • Kan Hastalıkları: Plastik imalatı, kuru temizleme, kimyasal tesisler ve mobilya imalatı.

  • Kanserler: Kauçuk imalatı, boya sektörü, metal kaplama, plastik imalatı, petro-kimya, kağıt endüstrisi, cam endüstrisi, tekstil sektörü, madeni yağ, metalurji ve kuru temizleme.

  • Solunum Sistemi Hastalıkları: Maden ocakları, inşaat işleri, porselen sanayi, mermer sanayi, çimento sanayi, kaynak işleri, dokuma sanayi, sigara sanayi ve metal işleri.

  • Sindirim Sistemi Hastalıkları: Endüstri sektörü, vardiyalı ve yoğun çalışma sistemi bulunan sektörlerin tamamı.

  • Psikolojik Hastalıklar: Mobbing bulunan tüm sektörler.

  • Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları: Yüksek ağırlıkla çalışılan sektörler.

  • Sinir Sistemi Hastalıkları: Tarım sektörü, boya sektörü, kağıt üretimi, polimer üretimi ve demir çelik sanayi.

  • Üriner Sistemi Hastalıkları: Kimyasal etkisi bulunan sektörler.

  • İşitme Kayıpları: Havayolları, matbaacılık, madencilik, ağaç işleri, dokuma sanayi, dökümhaneler, metal ve kağıt endüstrisi.

  • Cilt Hastalıkları: Kuaförler, gıda üretim, deri ve kauçuk işlemleri, lastik ve plastik sanayi.

Meslek hastalıkları isimleri ve hastalığın önlenme sürecinde alınacak önlemler sektöre göre değişiklik göstermektedir. Her sektörde bulunan riskler belirlenerek bu risklere uygun olan tedbirler alınmalıdır. Tedbir alınma sürecinde çalışan ve işverenin ayrı yükümlülükleri bulunmaktadır. Meslek hastalıkları rehberi incelenerek burada belirtilen önlemlerin tamamı uygulanmalıdır. Hastalıkların meslek hastalığı olarak nitelendirilebilmesi için çeşitli koşullar bulunmaktadır. Meslek hastalıkları yönetmeliği içeriğinde hastalığın belirlenme sürecine dair açıklayıcı bilgilere yer verilmektedir.

Meslek Hastalıklarında Alınacak Önlemler


Meslek hastalığı bildirilme süreci ilgili kanun dikkate alınarak yapılmalıdır. Çalışanın meslek hastalığına yakalandığı kurum tarafından yetkilendirilen sağlık görevlisi tarafından usulüne uygun bir şekilde rapor edilmelidir. Bazı durumlarda meslek hastalıkları işten ayrılmanın ardından ortaya çıkabilir. Bu durumda hastalığın ortaya çıkış süresinin kanunda belirtilen süreyi aşmamış olması gerekir. Meslek hastalığının doğru sürede bildirilmesi için meslek hastalıkları listesi ve yükümlülük süreleri incelenmelidir.

Meslek hastalıkları grupları hastalığın neden olduğu duruma göre ikiye ayrılabilir. Sektörde bulunan risklere göre hastalıklar kimyasal kaynaklı ya da fiziksel koşullardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Hastalıkların çalışanda görülmemesi için bazı iş sağlığı ve güvenlik önlemleri alınmalıdır. Kimyasal kaynaklı meslek hastalıkları birçok üretim sanayinde bulunmaktadır. Kimyasal ürünlerden çalışanların korunması için gereken koruma ekipmanları işveren tarafından temin edilmelidir. Maske üretim tesislerinde ilk olarak kullanılması gereken ekipmanlar arasında yer almaktadır.

Maske çeşitleri kullanılan kimyasal ürüne göre değişmektedir. Konuda uzman olan kişilerin desteği ile sektöre en uygun maske tercihi yapılmalıdır. Maske kullanımının yanı sıra sıçramalara karşı mutlaka ek olarak gözlük ve eldiven de kullanılmalıdır. Fiziksel nedenli meslek hastalıkları genellikle uzun süre tekrar eden fiziksel eylemler sonucunda görülmektedir. Çalışanların bu hastalıklara yakalanmaması çalışma sırasında gereken dinlenmeyi sağlaması ile mümkündür. Çalışma ve dinlenme sürecinde kasların rahatlamasını sağlayacak hareketleri yapması gerekir. İşverenin çalışanlar için gereken bu koşulları sağlaması çalışanın iş sağlığı ve güvenliğini sağlaması açısından önemlidir.

İZ İSG İş Sağlığı ve Güvenliği & Danışmanlık

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.