yeni doğan bebekler balgamı nasıl atar / Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelir? - Gebe.com

Yeni Doğan Bebekler Balgamı Nasıl Atar

yeni doğan bebekler balgamı nasıl atar

Bebeklerde Öksürük Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

Bebeklerde öksürük şikayeti birkaç farklı şekilde kendini gösterebilir. Bebeklerin yaşadığı ortamın sıcaklığı ya da herhangi bir alerjen öksürük yapabileceği gibi geçirilen bir enfeksiyon da buna sebep olabilir. Bebeklerde öksürük ne zaman başladığı, ne kadar sürdüğü, başka şikayetlerin eşlik edip etmediği gibi verilere göre gruplara ayrılabilir. Bebeklerde öksürük çeşitlerinin bazıları ise aşağıdaki gibidir:

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

Kuru Öksürük

Bebeklerde kuru öksürük, genellikle bakteri kaynaklı hastalıklardan, yaşadığı ortamdaki havanın kuru olmasından ya da bebeğin yeterli sıvı almadığı zaman da görülebilir. Bebeğin yaşadığı evin rutubetli, nemli, çok sıcak ya da yeterli ısıda olmaması kuru öksürüğe sebep olabilir. Birkaç günden uzun süren kuru öksürükte, çocuk hastalıkları uzmanına gidilmesi hastalığın ilerlemesine engel olabilir. Aniden başlayan kuru öksürük ise bebeğin nefes yoluna kaçan yabancı bir cisim yüzünden olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bebeğin ağız ve boğazını kontrol etmek gerekir.

Balgamlı Öksürük

Bebeklerde balgamlı öksürük, altta yatan bir hastalık olduğunu düşündürebilir. Bebeklerde balgamlı öksürük, bebeklerin akciğerleri henüz tam olarak gelişmediğinden veya bebek, toz ya da çeşitli enfeksiyonlara maruz kaldığı için de olabilir. Balgamlı öksürük, enfeksiyon hastalıklarında, astım-bronşit hastalıklarında veya bağışıklık sistemi zayıfladığında da gelişebilir. Balgamlı öksürük kronikleşmişse, iyileşme eğilimi göstermiyorsa, ateş olmuyor ya da ilaç tedavisine cevap vermiyorsa, altta yatan sağlık sorunlarını düşündürebilir ve araştırılması gerekebilir.

Gece Öksürüğü

Bebeklerde gece öksürüğü, genellikle solunum yolları hastalıklarında, alerji varlığında ve astım hastalığı sırasında olabilir. Bebeklerde uykuda öksürük gündüz olmuyorsa, uykuda terleme oluyorsa, halsizlik, beslenme reddi varsa bu durum alerjik öksürüğün de habercisi olabilir. Bazı durumlarda gece öksürüğü, sabaha karşı oluyorsa, burun akıntısı ve balgam kusması görülüyorsa bu, astım hastalığının da belirtisi olabilir. Gece öksürüğü nedenleri hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Hırıltılı Öksürük

Bebeklerde hırıltılı öksürük, genellikle hırıltılı nefes alıp vermeyle birlikte seyredebilir. Hırıltılı öksürükte, bebeklerin sırtı dinlendiğinde bile kolaylıkla hırıltı sesi anlaşılabilir. Bu tip öksürük ve solunum, daha çok bronşiolit hastalıkları düşündürebilir. Bu hastalıklar, krup, larenjit veya pnömoni gibi akciğerleri etkileyen ciddi rahatsızlıklar olabilir. Bu tarz hastalıklar 6 aydan daha büyük bebeklerde daha sık görülebilir. 

Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

Bebeklerde öksürük, birçok faktöre bağlı meydana gelebilir. Buna sebep olabilecek etmenler incelendiğinde en çok, özellikle 6 aydan küçük bebeklerde yetersiz anne sütü alımına bağlı bağışıklık sisteminin düşüklüğü olabilir. Bağışıklık direnci düşük olan bebeklerde öksürük de daha sık olabilir. Buna ek olarak sigara dumanına maruz kalan bebeklerde de öksürük sıklıkla görülebilir. Sigara dumanı, akciğerin gelişimini yavaşlatabilir ve akciğerlerde balgam ya da bakterilerin tutunması kolaylaşabilir. Pasif içiciliğe maruz kalan bebeklerde ayrıca akciğer kapasitesinde azalma olabilir ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) için daha yüksek risk altındadır. (1) Genel olarak bebeklerde öksürüğe sebep olan bazı faktörler ise şöyledir:

  • Enfeksiyon kaynaklı hastalıklar,
  • Astım hastalığı,
  • Reflü hastalığı,
  • Konjenital kalp hastalığı (doğuştan olan kalp anomalileri),
  • Ailede astım-bronşit öyküsü,
  • Çevresel faktörler.

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük, eğer viral (virüs kaynaklı) değilse veya başka hastalıklar tetiklemiyorsa ilk önce, buna sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla geçebilir. Bu etkenler evde yapılacak bazı yöntemler ya da alınacak tedbirlerle ortadan kalkabilir. Aşağıda belirtilen maddelerde, “Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?” sorusuna cevaplar bulabilirsiniz:

  • Bebeğin yaşadığı ortamın sıcaklığının ve nem oranının olması gereken değerlerde olması, hava kuruluğuna bağlı öksürüğün iyileşmesini sağlayabilir. Buna ek olarak bebeğin odasında hava nemlendirici cihazlar kullanmak da bebeğin burnunun ve nefes yollarının kurumasını engelleyebilir.
  • Bebeğe düzenli burun temizliği yapmak, rahat nefes alıp vermesini sağlayabilir. Doğal tuzlu su olarak bilinen serum fizyolojik ile bebeğin burnunu temizlemek, öksürüğün ilerlemesine engel olabilir.
  • Özellikle 3 aydan büyük bebeklerin yastığını biraz yükseltmek, geniz akıntısına bağlı olan öksürüğün azalmasına fayda sağlayabilir.
  • Bebek 6. ayına gelmişse ya da doktor kontrolünde ek gıdaya geçilmişse bebeğe sık sık su verilmesi ve bazı bitki çaylarının (ıhlamur, papatya, rezene çayı) kullanılması boğazı yumuşatabilir. Sıvılar, mukusun ince olmasına yardımcı olur ve bu da temizlenmesini kolaylaştırır.

Bebeklerde Öksürük Krizi Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük şikayeti, bazen hem onları hem de ebeveynleri yıpratacak boyuta gelebilir. Sürekli öksüren bebekler, genel huzursuzluk halinde olabilir ve bu durum onların uyku düzenini, beslenmesini, genel halini etkileyebilir. Sürekli tekrar eden, kriz şeklinde gelen öksürükte, hava soğuk dahi olsa bebeği hemen açık havaya çıkarmak öksürüğü rahatlatabilir. Yine yoğun öksürükte, çocuğunuzun odasındaki serin buharlı nemlendirici, tıkanıklığı gidermek ve küçük çocuğunuzun daha kolay nefes almasına yardımcı olmak için havaya nem katar. (2)

Bebeklerde Öksürük Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde Öksürük Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde öksürük kaynaklandığı nedene veya enfeksiyon durumuna bağlı değişebilir. Soğuk algınlığına bağlı öksürük 3-4 gün içinde azalma eğilimi gösterebilir. Herhangi bir virüs kaynaklı öksürük ise yaklaşık 7-10 günde geçebilir. (3) İyileşme süresi, altta yatan sebeplere ve uygulanan tedaviye bağlı değişebilir.

Bebeklerde Öksürük Şikayetinde Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bebeklerde öksürük şikayeti, 2 haftadan uzun süreleri geçiyorsa kronik öksürükten bahsedilebilir ve mutlaka doktor kontrolü gerekir. Bebeklerde öksürük onun ellerini ya da yabancı bir cismi ağzına götürmeye başladığı dönemlerde, özellikle 6 aydan büyük bebeklerde görülebilir. Yemek borusuna kaçan küçük bir parça, öksürük refleksine sebep olabilir. Bu durumda bebeğin geç kalmadan doktora götürülmesi ve bir an önce gerekli müdahalenin yapılması sağlanmalıdır. Doktora gitmeyi gerektirecek diğer belirtilerin bazıları ise şunlardır:

  • Nefes almakta zorlanma olması, (4)
  • Gece terlemesi, açıklanamayan ateş, kilo kaybı.
  • Yemek yerken zorlanma olması,
  • Bebeğin cildinde, dilinde ya da dudağında morarma olması,
  • Bebekte genel halsizlik durumu olması.

Bebeklerde öksürük nedenleriyle ilgili detayları sizin için bir araya getirdik. Dilerseniz öksürük çeşitleri ile ilgili daha geniş bir okuma yapabilirsiniz. 

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

https://my.clevelandclinic.org/
https://www.webmd.com
https://www.mayoclinic.org
https://www.nhs.uk/

Çocuklarda ve bebeklerde balgam nasıl atılır, en etkili balgam söktürücü yöntemler

Havanın soğumasından en çok etkilenenler, kuşkusuz bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş olan bebekler ve çocuklar. Henüz gelişmekte oldukları için hassas bir bünyeye sahip olan çocuklar değişen hava koşulları, yeme içme alışkanlıkları gibi kimi faktörler yüzünden hastalıklara maruz kalabilirler. Bu tip durumlarda öksürük ve balgam şikayetlerinin meydana gelme olasılığı yüksektir. Bu sorunları çözmek için doktor tarafından önerilen medikal ilaçların yanı sıra ev yapımı doğal tarifler denenebilir. Tabii bu tarifleri hazırlarken malzemelere karşı çocuğun alerjik reaksiyon göstermeyeceğinden emin olmak ayrıca önem teşkil ediyor. Gerekirse bu doğal yöntemleri uygulamadan önce doktora danışmanız daha doğru olacaktır.

Bebeklerde Balgam Nasıl Çıkarılır?

1. Ihlamur

Bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer diye merak ediyorsanız bu konuda yardımcı olabilecek en doğal ve en etkili çözümlerden birisi ıhlamurdur. Çocuklara sabahları kahvaltıda, akşamları ise yemekten sonra ıhlamur verilmesi halinde bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi sağlanır. Bu sayede çocukların vücudu mevsimsel hastalıklara karşı daha etkili bir şekilde mücadele edebilir. Nefes yolları temizlenir, solunum kanalları rahatlar ve buradaki problemler sona erer.

Ihlamur çayının çocuğunuzun dilini yakmayacak sıcaklıkta olmasına ayrıca dikkat etmeniz gerekir. Buna ek olarak ıhlamur çayının uzun süre kaynatılmamış olması ve sık sık tazelenmesi etkisini artıracak ve balgam oluşumunu daha iyi önleyecektir.

2. Bal limon karışımı

En baştan uyarmak gerekirse "2 aylık bebeklerde balgam nasıl sökülür" diye merak edenler bu tarifi uygulamamalı. Çünkü uzmanlara göre bal, daha sonraki yaşlar için etki gösterebilecek bir içeriğe sahip.

Balın "en iyi doğal antibiyotik" olduğuna yönelik ifadeler dünyanın pek çok yerinde kabul ediliyor. Bir tavanın içine bir miktar bal dökün ve düşük ateşte ısıtmaya başlayın. Ama kesinlikle kaynamasına müsaade etmeyin. Diğer taraftan bir tencerenin içine de bir bütün limon atın ve bu limonu suyun içinde kaynatın. 2-3 dakika kaynadıktan sonra ocağı söndürün ve limonu içinden çıkarın.

Haşlanan limonu dilimler halinde doğrayın ve soğumaya bırakın. Daha sonra bu dilim limonları, içinde bal olan tavaya atın ve ikisini birden pişmeye bırakın. Limon bir süre sonra suyunu salacaktır. Karışımı, bir saat kadar piştikten sonra bir süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz suyu oda sıcaklığına getirdiğiniz zaman çocuğunuza içirebilirsiniz. Gün içerisinde en azından 4 kez bir çay kaşığı dozunda verdiğiniz zaman faydasını göreceksiniz.

3. Sırta masaj

Bebelerde geçmeyen balgamlı öksürük probleminin çözümü için uygulanabilecek bir diğer yöntem masajdır. Bebeklerde balgam masajı uygulamak için ihtiyacınız olan malzemeler karabiber ve zeytinyağıdır. Bu iki malzemeyi cezveye koyup ısıtın. Sonrasında cildine zarar vermeyecek sıcaklıkta olması koşuluyla masaj hareketleriyle çocuğunuzun sırtına bu karışımı sırtına sürün. Bebeğinizi yüzükoyun bir şekilde yatırıp sırtını hafifçe ovalamanız balgamın çıkması için etkili olacaktır.

Bebeklerin solunum yollarını açıp balgamlı öksürüğü geçirebilecek etken maddelere sahip olan okaliptüs yağını da masaj amaçlı kullanabilirsiniz. Birkaç damla okaliptüs yağını elinize alın ve yumuşak hareketlerle bebeğinizin sırtına ve göğsüne uygulayın.

4. Buhar makinesi

1 aylık bebekte balgam nasıl çıkarılır diye düşünüyorsanız etkili çözümlerden bir diğeri de buhar makinesidir. Odasında buhar makinesi bulunan çocuğun nefes yolundaki mukus yumuşar. Bu sayede balgam daha kolay çıkar ve balgam kaynaklı şikayetler de daha hızlı bir şekilde ortadan kalkar.

5. Pekmezli karışım

6 aydan büyük bebekler için uygun balgam söktürücü doğal ürünlerden birisi de pekmezli karışımdır. 2 tatlı kaşığı tereyağını ve 1 yemek kaşığı pekmezi, 1 su bardağı dolusu suyla beraber bir cezvede kaynatın. Önce tereyağını cezvede erimeye bırakın. Erimeye başladıktan sonra içine pekmezi ekleyin, kısa bir süre sonra da suyu boşaltın. Karışım kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alın ve ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık pekmezli karışımı ara ara bebeğinize içirin.

6. Ballı süt

1 yaşından büyük çocuklarda etkili olabilecek çözümlerden birisi de bal, süt ve karabiber karışımıyla yapılacak uygulamadır. Süt, bal ve karabiberin yapısındaki maddeler doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Bunun için 1 bardak sütün içine 1 çay kaşığı karabiber ile 1 tatlı kaşığı bal atmanız ve güzelce karıştırdıktan sonra çocuğunuza içirmeniz yeterlidir.

7. Adaçayı, ıhlamur, nane ve zencefilli şurup

Çocuklarda balgamlı öksürüğü önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıktan çabuk kurtulmayı sağlamak için oldukça etkili bir karışımdır. 2-3 parça olacak şekilde parmak ucu kadar zencefil, iri bir tutam adaçayı, küçük bir tutam kuru nane ve iri bir tutam ıhlamuru alın ve bu malzemeleri 1 bardak kaynar suyun içerisine atarak 5 dakika kadar demleyin. Evde hazırlanabilecek bebeklerde balgam söktürücü şuruplar arasında yer alan bu karışımı çocuğunuza her öksürdüğünde 30-40 ml kadar olmak koşuluyla içirebilirsiniz.

8. Elma

1 elmayı güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve soyduğunuz kabukları suyun içine atıp kaynamaya bırakın. Elma kabuklarının içinde olduğu suyu kaynadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Ilık bir sıcaklığa ulaştıktan sonra elma kabuğu suyunu bebeğinize içirebilirsiniz. Elma kabuğu suyunun içirilmesiyle birlikte solunum sistemi nemlenir ve öksürük sorunları ortadan kalkmaya başlar. Bebeklerde beyaz balgam kaynaklı şikayetleri bu sayede azaltabilirsiniz.

9. Çörek otu

Bebeğinin balgam sorununun nasıl geçeceği konusunda endişelenen ebeveynler için uygun bir diğer çözüm ise çörek otudur. Çörek otu sadece balgam problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda virüs, mikrop ve mantarlara karşı öldürücü bir etki gösterir, ifraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişletici bir katkı sağlar. Buna ek olarak damar hastalıklarını önleyip hazmı da kolaylaştıran çörek otunu suyun içine atıp kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra suyu süzgeçten geçirin ve ılımasını bekleyin. Soğumaya başlayan çörek otu suyunu ılık bir şekilde bebeğinize içirmeniz balgam söktürücü etki göstermesi için yeterli olacaktır.

10. Adaçayı

Grip ve soğuk algınlığına bağlı pek çok şikayeti ortadan kaldırmaya destek olan adaçayını çocuğunuza azar azar içirebilirsiniz. Eğer tadından dolayı içmek istemezse içine biraz şeker ilave edebilirsiniz.

11. Havuç

Etkili bir balgam söktürücü olan havuç buna ek olarak çocuğunuzun görme yetisinin kuvvetlenmesine de katkı sağlar. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle bebeğinizin vücudu için birçok fayda sunan havucu tazeyken güzelce sıkın ve suyunu çıkarın. Taze havuç suyunu hastalık süresince çocuğunuza içirerek balgam şikayetlerinden daha hızlı kurtulabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer?

Bebeklerde yaşanan hırıltılı solunum ve balgam sorunu anne ve babalar için endişe vericidir ve sıklıkla yaşanır. Bebeklerde balgam ve hırıltı görülmesi 1 yaşına kadar akciğer gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan doğal bir süreç olmakla birlikte hastalık habercisi olabilir. Peki, bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 13:22 - 06 Ağustos 2020 Güncellenme:

Bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer?

Yenidoğan bebeklerde sık karşılaşılan hırıltılı solunumun en önemli nedeni, bebeğin kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının yetişkinlere kıyasla çok daha dar olmasıdır. Aynı zamanda bebeklerin bronşlarının çok ufak olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeklerin enfes almasını güçleştirmektedir. Peki, bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

BEBEKLERDE SOLUNUM HAKKINDA

Bebeklerde görülen hırıltı ve balgam sağlıklı bir akciğer gelişiminin göstergesi olarak kabul edilir ve nadiren bir hastalığın varlığına işaret eder.

Balgam, solunum sistemi ve akciğerlerin temizlenmesinde görev alan fazla mukustan oluşur. Diş çıkarma dönemleri, yeni çevre şartları, fazla kuru ya da nemli hava, yenilen besinler, toz ve alerjenler aşırı balgam üretilmesine ve bu balgamın solunum yollarında birikerek hırıltı ya da ıslık benzeri sesler çıkarmasına neden olur. Düzenli olarak bebeğinizin burun temizliğini yapmak, bu şikayetlerin azaltmasına yardım eder.

Balgam ve hırıltı tek başına bir hastalığın belirtisi değildir fakat başka semptomlarla birlikte görüldüğünde acil müdahale edilmesi gerekebilir.

BEBEKLERDE BALGAM VE HIRILTI NASIL GEÇER?

Bebekte hırıltı solunum varsa öncelikle doktoruna başvurup altta yatan herhangi bir nedenden kaynaklanıyorsa bunun öğrenilmesi gerekir. Tetkiklerde eğer önemli bir neden yoksa, reçetesiz olarak da satılan serum fizyolojik ile ya da burun aspiratörleri ile bebeğinizin burnunu temizleyebilirsiniz. Genizde veya solunum yolunda oluşan balgam için doktorun uygun gördüğü tedaviye ek olarak, odanın nem oranı iyi ayarlamak ve kurumasını engellemek önemlidir.

Bebeğe ılık su ile yaptıracağınız banyo rahatlamasına yardım eder. 6 aya kadar bebeklerde günde 1 çay kaşığı kadar nane ya da kekik çayı solunum yollarını rahatlatır. 6. ay ve sonrasında yarım fincan ve biraz daha fazla çay verilebilir. Göğüs bölgesine yapılacak masaj ve sıcak havlu kompresleri bebeğini göğsünü yumuşatmaya ve solunumu rahatlatmaya fayda sağlar.

Ayrıca, kimyasal içeren temizlik ürünleri, parfüm ve oda kokularını bebeğin yattığı veya uzun zaman geçirdiği odalarda kullanmamanız önemlidir.

Bebeklerde burun akıntısı neden olur?İlginizi ÇekebilirBebeklerde burun akıntısı neden olur?Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer?İlginizi ÇekebilirBebeklerde ağız yaraları nasıl geçer?Bebeklerde vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirBebeklerde vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

anneBebekÇay

Bebeklerde hırıltı neden olur? Bebeklerde balgam nasıl geçer?

Bebeklerde balgam ve hırıltı olduğunda uykularının bile kalitesi azalır ve derin uykuya dalamazlar. Burnunu temizlemeyi bile bilmedikleri için büyük insanlar gibi balgamını atamazlar. Durum böyle olunca ebeveynler olarak çözümler bulmamız ve uygulamamız gerekiyor. Eğer "bebeklerde hırıltı neden olur, bebeklerde hırıltı nasıl geçer ve bebeklerde balgam söktürücü yöntemler" neler olduğunu merak ediyorsanız haberimize bir bakın.

Bebeklerde hırıltı neden olur? Bebeklerde balgam nasıl geçer?

Üst solunum yolları hastalıkları nedeniyle bebeklerde balgam oluşur. Bebeklerde hırıltıya ise balgam neden olmaktadır. Bebeklerde balgam ve hırıltı geçirecek yöntemleri en doğru şekilde doktoru söyleyecektir. Bunun dışında doktorundan onay alıp evde uygulayabileceğiniz doğal çözümler ise şunlardır:

Bebeğin bulunduğu odayı çok kurutmamak gerekir. Bu yüzden odayı nemlendirmek önemlidir.

Organik okaliptüs yağı ile bebeğin göğüsüne ve sırtına masaj yapmak bebeğinize iyi gelecektir.

18 aylıktan büyük bebeklere ılık su, limon ve içerisine çok az bal karıştırarak verebilirsiniz. Bu sayede boğazları yumuşayacak ve balgamı rahatlıkla atabilecektir.

Bebeğin bolca su tüketmesi balgamı rahat atmasını sağlayacaktır.

Çörek otunu kaynatıp suyunu süzün ve ılık olarak bebeğinize içirin. Çörek otu balgam söktürücü doğal bir ilaçtır.

Ihlamur çayı içirmeniz bebeğinizin balgamı atmasında oldukça yardımcı olacaktır.

Elma ve armut kabukları, zencefil, tarçın ile kaynatılarak süzülmüş suyunun bebeğe içirilmesi bebeklerde balgam atılmasına yardımcı olur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır