motor karteri nedir / Karter Nedir? - Garantili Arabam Oto Ekspertiz - 🚗

Motor Karteri Nedir

motor karteri nedir

Arabada motor karter nedir ne işe yarar ?

Karter nedir ne işe yarar , motorun içindeki parçaların sürtünmesini azaltmak amacıyla yağ deposu olan bölümdür. Karter aynı zamanda motor yağının depolanması yanında soğumasını sağlamaktır. Motor bloğunun altındaki bölümde yer alan karter siyah kapak şeklindeki parçadır ve bir çok civata ile vidalanmış durumdadır. Karterin aynı zamanda motorun alt tarafını tamamen kapattığından motoru yabancı cisimlerden koruyucu görevi vardır.

Karterin icinde ne var , Karter nasıl çalışır ?

Karterin çalışması : Karterde biriken yağ aracın çalışmasıyla yağ pompası tarafından emilir. Daha sonra yağ filtresine, krank milinin yataklarına ve eksantrik miline gönderilmektedir. Bu sıralamayı tamamlayan yağ tekrar başa dönerek karter içine düşmektedir.

Yağ pompası aracılığı ile kanallardan geçen yağ hareketli motor parçalarını yağlama görevini yerine getirmiş olur. Bu döngü araba durana kadar devam etmektedir. Araç durduğunda silindir kapağındaki yağ süzülüp tekrar kartere akmaya başlar. Karter nedir açıkladıktan sonra diğer detayları açıklayalım.

Karter hangi malzemeden yapılır ?

Karter son yıllarda genel olarak ; karbon fiber cam elyafı, Kevlar, vb. kompozit malzemelerden yapılır. Bunların dışında ise alüminyum veya çelik saçtan imal edilmektedir. Karter düz ve Boğazlı olmak üzere iki çeşittir.

Karter nedir ? Karter arızaları nelerdir ?

Karter delinmesi nasıl olur : Karter, aracın altında yer aldığından bir çok farklı sebeplere bağlı olarak delinip zarar görür ve arızalanır. Bunlar motor yağ kaçağı sebepleridir. Mesela kasislerde hızlı geçişlerde, yolların bozuk olmasında, taşlık bölgelerde, çukurlar, rögar kapaklarının yüksek olması gibi durumda aracın altı buralara değmesi veya vurması neticesinde yağ karteri delinebilir.
Aracın altı vurulduğunda inip motorun kartelini kontrol etmek her zaman yapılması gereken şeydir. Eğer yağ karteri delinmişse aracın kenara çekilerek bir usta çağırmak gerekir. Bu arızanın giderilmesi sadece karter değiştirilmesidir.

Karter tamir edilir mi?

Karter tamiri diğer işlemler gibi profesyonel kişiler tarafından yapılması elzemdir. Tamir söz konusu olmadığından yağ karteri tamiri değil, değişimi yapılmaktadır.

Sürücüler tarafından şikayet edilen başka bir durum ise Karter tapası yağ kaçırıyor olmasıdır. Bunun sebebi genellikle yağ değişimlerinde tapanın çok sıkılması veya tapanın değiştirilmemesidir.

Ayrıca tahliye tapası diş sıyırmaları da diğer arızalardandır. Tahliye tapasını takılırken vidanın düzgün şekilde oturtulması ve torklara uygun şekilde sıkılmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Karter Nasıl Sökülür Nasıl Temizlenir ?

Karterin sökülmesi için öncelikle motorun soğuması beklenmelidir. Çünkü sıcaklığından dolayı sökülmesi ellerin yanmasına sebep olabilir. Karteri sökmeye başlamadan önce içerisindeki yağ boşaltılır. Bunun için de araç kaldırılır tıpa açılıp yağın bir yere boşaltılması sağlanır.

Karteri sökmeye başlamadan önce içerisindeki yağ boşaltılır

Karter değişimi nasıl yapılır?

Yağın boşaltılmasından sonra karteri silindir bloğuna bağlayan vidalar sökülür. Karter ile motor bloğu arasındaki conta alınır. Conta yeni model araçlarda sıvı olduğundan yeniden kullanılamamaktadır. Sıvı conta, birleşmenin daha kuvvetli olmasını sağladığından kullanılmaktadır.

Bağlantı cıvataları çapraz olarak torkla sıkılmaktadır. Yağ tapası yerine takılır ve motorun en üst kısmındaki yağ dolum kapağı açılıp, motor yağı doldurulur.

Kullanılmış boşaltılan yağ, tekrar tercih edilmez. Motor yağı değişiminde yağ filtresinin de değiştirilmesi gerekir. Bunlardan sonra motor çalıştırılıp karterden yağ kaçağı olup olmadığı kontrol edilir. Tapadan yağ kaçağı tespit edilmesi halinde yuvası ve dişleri tekrar kontrol edilir ve gerekirse tapa değiştirilir.

Karter söküldükten sonra, temizleyici sıvılarla (balata spreyi gibi) temizlenmekte ve basınçlı havayla kurutulmaktadır.

Ayrıca karter contalarının zayıflaması da yağ sızmalarına sebep olmaktadır.

Karter contası ne demek? Karter contası yağ karteri içerisinde bulunan yağın sızmasını engellemek için kullanılan küçük bir parçadır.

Karterlerde kullanılan contalar genel olarak mantar veya özel conta kartonunun pres edilerek yapılan contalardır. Kalınlığı genellikle 1,5 – 2,5 mm arasındadır. Boğazlı karterlerde ise mm. dir. Boğaz contaları malzemeleri mantar veya neopram denilen yapay lastikten yapılmaktadır.

Karter contasından yağ kaçağı varsa, civataların uygun olarak sıkıldığından emin olunmalı ve sıkılmalı. Kaçak devam ederse en baştan sökülüp tekrar conta-sıvı conta ve bağlantı işlemleri uygun olarak tekrar yapılmalıdır.

ÖZET: Karter nedir ?

ÖZET Karter nedir, karter arızası Yağın depolanması ve soğumasını sağlayan bölüme karter denir. Genelde delinerek meydana gelen Karter arızası sonucunda motor yağsız kalacağından, piston-silindir-supap-krank-krank yatağı başta olmak üzere motora çok büyük zarar verebilir. Karter delinmesi durumunda, bir çekiciyle aracı servise çektirmek ve karteri değiştirmek gerekir.

Karter nedir, karter ne işe yarar ve karter arızası ilgili yazımız hakkında düşüncelerinizi lütfen yorum bırakarak bizimle paylaşın . Sağlıklı ve güvenli sürüşler dileriz.

İlginizi çekecek tavsiye yazı Araç Yağ Değişimi Ne Kadar Sürer?

Rot ayarı nedir, Rot ayarı neden yapılır?

Karter nedir ? Ne işe yarar?

Motor karteri, motor bloğunun altında bulunur, karterin görevi motor yağının depolanmasını ve soğutulmasını sağlar. Çelik sacdan yapılmıştır. Aynı zamanda motorun alt kısmındaki krank bölmesini, krank mili ve yataklarını da kapatmış olur. Motor yağı motor karterinde birikir, yağ pompası yağı buradan çeker ve basınçlı olarak yağ kanalları vasıtasıyla hareketli motor parçalarını (silindir-piston, supap mekanizması-krank mili vb.) yağlar. Motor yağı değiştirileceği zaman,karterin altındaki boşaltma tapası gevşetilir ve yağ buradan tahliye edilir. Karter tapalarının bazıları mıknatıslıdır, böylece küçük metal parçacıklarını çekerek, yağdan ayırmış olur. Karterin içinde hareket halindeyken yağın aşırı çalkalanmasını önlemek için sacdan delikli bölmeler bulunur.



Karter nerede olur?

Karter arabanın ön motor kısmının en altındadır. Araç lift ile yukarı kaldırıldığında, ön iki teker arasında, motor bloğuna bağlı olan siyah kapak şeklindeki parçadır.

Karter koruma muhafazası nedir ?

Motorun en alt kısmında, yağ karterinin altında bulunur ve motor karterini, yoldan gelebilecek darbelerden, fırlayabilecek taş darbelerinden korur.



Karter nasıl sökülür nasıl temizlenir?

Motor çok sıcakken karter sökülmez, motorun biraz soğuması beklenmelidir. Karter sökülmeden önce motor yağını boşaltmak gerekir, bunun için karterin altına bir yağ boşaltma kabı koyulmalı. Karterin en altında bir boşaltma tapası vardır, bu tapa gevşetilip sökülerek, yağın boşalması sağlanır. Daha sonra karteri silindir bloğuna bağlayan çok sayıdaki cıvata sökülür. Karterle motor bloğu arasında conta bulunur, bu conta da alınarak karter yerinden sökülür. Günümüzdeki araçlardaysa yaygın olarak sıvı conta kullanılmaktadır. Sıvı conta, karteri motor bloğuna sağlam bir şekilde yapıştırdığından, civataları sökseniz bile karter yerinden çıkmayacaktır. Bu durumda, uygun aletler veya çelik spatula gibi bir atletle, kartere zarar vermeden ayırmak gerekir. Tekrar takılmadan önce eski sıvı conta tamamen kazınıp, yeni sıvı conta sürülmelidir.




Karter söküldükten sonra, temizleyici sıvılarla (balata spreyi gibi) temizlenir, basınçlı havayla kurutulur.

    

Yerine takılırken contası düzgünce yerine yerleştirilir, sıvı contalıysa sıvı conta sıkılır. Bağlantı cıvataları çapraz olarak karşılıklı olarak uygun torkla sıkılır. Daha sonra yağ tapası yerine takılır ve motorun en üst kısmındaki yağ dolum kapağı açılarak, üretici firmanın önerdiği uygun özellikteki ve uygun miktardaki motor yağı doldurulur. Kullanılmış boşaltılan yağ, mecbur kalmadıkça  tekrar motora konulmaz. Motor yağı değişiminde yağ filtresi de değiştirilmelidir. Tüm işlemlerden sonra motor çalıştırılır, karterden yağ kaçağı olup olmadığına bakılır. Tapadan yağ kaçağı varsa, yuvası ve dişleri kontrol edilmeli gerekirse tapa değiştirilmelidir. Karter contasından yağ kaçağı varsa, civataların uygun olarak sıkıldığından emin olunmalı ve sıkılmalı. Kaçak devam ederse en baştan sökülüp tekrar conta-sıvı conta ve bağlantı işlemleri uygun olarak tekrar yapılmalıdır.

Karter arızaları nelerdir?

Genelde araçlarda karter delinmesi meydana gelebilir, sebebi yoldan gelen taş parçaları, bozuk yollarda karterin yola sürtüp vurması, çukura düşülmesi gibi sebeplerdir. Bir diğer arıza ise tapadan veya karter contasından yağ kaçağı olmasıdır. Contalar en kısa sürede değiştirilmelidir.



Motor karteri yağ kaçırıyor yağ damlatıyor nedeni nedir? 

Karter tapasından veya karter contasından yağ kaçırıyordur. Tapadansa tapanın sıkılığı kontrol edilmeli, karter contasından sızıyorda conta (veya sıvı conta) değiştirilmelidir. Karterde delik veya çatlak var mı bakılmalıdır. Bunların hiç biri yok ama karter yine de yağ kaçırıyorsa, karter havalandırma sistemi kontrol edilmelidir.

Yağ Karteri delinmesi ve tamiri


Aracın karteri delinmişse, aracın motoru hemen stop edilmeli ve tekrar çalıştırılmamalıdır. Motor yağsız kalacağından, piston-silindir-supap-krank-krank yatağı başta olmak üzere motora çok büyük zarar verir. Kısaca motoru yiyebilirsiniz, sonuç yeni bir sandık motor almak olur. Karter delinmesi durumunda, bir çekiciyle aracı servise çektirin ve karteri yenisiyle değiştirin. Ya da işin ehli bir usta tarafından delik-çatlak kaynakla kapatılabilir. Darbe sebebiyle karter yamulmuşsa mutlaka değiştirilmelidir.
Bakınız: Karter havalandırma sistemi (pcv)

Karter Nedir, Ne İşe Yarar? Arabada Karter Neden Yağ Ka&#;ırır?

Haberin Devamı

Otomobil parçalarının her birinin görevi vardır. Her araç modelinin parçası farklıdır. Karter de araç dünyasında motorun alt kısmında yer alan bir parçadır ve motorun dış etkenlerden korunmasını sağlayan ve aynı zamanda motor yağının soğutulmasında etkili olan bir parçadır.

Karter Nedir?

Motordaki yağın depolanmasında ve aynı zamanda soğutulmasında etkili olan karter, motor sisteminin en önemli parçalarından biridir. Motor bölümündeki krank mili ve diğer bölümleri kapatarak dış etkenlere karşı korumaktadır. Karter çelikten yapılır ve alt kısımda meydana gelen sürtünmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Çarpma, sürtme ve benzeri etkenlere karşı çelik yapısı oldukça dayanıklı özelliklere sahiptir.

Karter Ne İşe Yarar?

Karter motorun hemen altında ön iki tekerleğin arasında yer alır ve çeliktendir. Yağı soğutan ve depolayan karterin diğer bir görevi ise yağı motor parçalarına iletmesidir. Karterdeki pompa aşağı inen ve soğuyan motorun diğer parçalarına gönderir. Bu şekilde motorda meydana gelebilecek sürtünmenin önüne geçilmiş olur. Aracın motorunu muhafaza eden karter paslanmaz ve dayanıklı özelliklere sahiptir.

Haberin Devamı

Yağ değişimi işleminde de karterin rolü vardır. Karterin alt kısmındaki tapa açılır ve kullanım ömrünü tamamlamış olan yağ aşağı boşaltılır. Kirli yağın boşaltılmasının ardından yeni yağ motorun üst kapağından motora boşaltılır. Yağ değişimi esnasında filtre değişimi unutulmamalıdır. Filtre yağdaki küçük mekanik parçaları ve tortuları süzer ve bu şekilde motoru korur. Motorun zarar görmemesi için filtre sistemi hayati öneme sahiptir.

Yeni yağın kartere inmesi için motor 15 dakika çalıştırılır ve bu şekilde yağ motor sisteminin en ücra köşesine ulaşır. Karterde yağ dolaşımı esnasında çalkalanmayı önleyen özel bölmeler yer almaktadır. Çalkalanmayı önleyen bu bölüm pompanın rahat bir şekilde çalışmasını sağlar. Motor sistemi karterdeki soğumuş yağ sayesinde rahat çalışır ve aşınma meydana getirmez.

Araç seyir halindeyken alttan fırlayan taşlar veya aracın altına sürtebilecek sert cisimler karter koruma muhafazası ile engellenir. Koruma muhafazası olmayan araçlarda motor zarar görebilir. Sökme işlemlerinde motorun soğuması gerekir. Alt kısımdaki civatalar söküldüğü zaman karter kolaylıkla çıkar. Karterin çevresindeki sıvı conta sökme işlemi sonrasında sıyrılır. Karter yeniden takılacağı zaman yeni sıvı conta sürülür ve montaj işlemi gerçekleştirilir. Sıvı conta yüksek ısılara dayanıklıdır ve yağın sızmasını önler.

Haberin Devamı

Arabada Karter Neden Yağ Kaçırır?

Otomobilin alt kısmında yer alan karter zaman zaman yağ kaçırabilir. Genellikle karterin delinmesi veya karterin çevresinde bulunan sıvı contanın eskimesi yağ kaçağına neden olur. Bazı durumlarda tapanın eskimesi karter yağ kaçağına neden olabilir. Bu gibi durumlarda usta yeni karter alımını uygun görebilir. Tapanın değişmesi tapa kısmında meydana gelen kaçakları sorunsuz bir şekilde önlemektedir. Markaya göre değişen karter sistemi, farklı tapa sistemine sahiptir.

Karterde kaçak, delik veya tapa arızası yoksa ve buna rağmen kaçak var ise karter havalandırma bölümü kontrol edilmelidir. Bu bölümde meydana gelen arızalar da karter sisteminde sızıntıya neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Karter Arızalarında Ne Yapılmalıdır?

Motorun yağını muhafaza eden ve motora yağ pompalayan bu bölüm önemlidir. Karterin delinmesi veya yağ kaçırması durumunda motor çalıştırılmamalıdır. Motorun yağ ihtiyacını karşılayan bu bölümün en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Tamir işleminde önce karterdeki yağ boşaltılır. Yağ boşaltma işleminin ardından arızalı bölüm tamir edilir. Contadan kaçırıyorsa contaları değiştirilmelidir. Delik veya kırık olan kısımlar tamir edilmelidir. Tamir edilemiyorsa bu durumda yeni bir karter satın alınmalıdır.

Motorun arızalanmasına neden olan delik, çatlak, conta arızası ve tapa arızası uzman ekip tarafından tamir edilmelidir. Arıza durumunda aracın kullanılması durumunda motor parçaları zarar görebilir. Bu nedenle en kısa sürede çekici çağrılmalıdır. Her aracın karter sistemi farklı olabilir. Satın alma işlemlerinde aracın markası ve modeli belirtilmelidir.

Karterde Yağlanma Var Ne Demek?

Karter motorun yağ tankıdır, motor yağı karterin içerisinde bulunur, karteri yerine sabitleyen bir çok etraf civatası sızdırmazlık contası seafoodplus.info bölgesinde görülen yağlanma civata gevşemesi,conta bozulması gibi durumlar sonucunda oluşabilir. Yağlanma takip edilerek aşırı kaçağa yada damlatmaya dönüştüğünde müdahale edilmelidir. Karter üzerinde kırık yada çatlak olup olmadığı da oto ekspertiz tarafından test edilmelidir.

Karterde Aşırı Yağ Kaçağı Damlatma Var Ne Demek?

Karter motorun yağ tankıdır, motor yağı karterin içerisinde bulunur, karteri yerine sabitleyen bir çok etraf civatası sızdırmazlık contası seafoodplus.info bölgesinde görülen yağlanma civata gevşemesi,conta bozulması gibi durumlar sonucunda oluşabilir. Yağlanma takip edilerek aşırı kaçağa yada damlatmaya dönüştüğünde müdahale edilmelidir. Karter üzerinde kırık yada çatlak olup olmadığı da test edilmelidir.

Karterde Vuruk Ezik İşlem Var Ne Demek?

Karter motorun en alt kısmında bulunan yağ tankıdır.İçerisinde motor yağı ile birlikte araç tipine göre, yağ şamandırası-yağ pompa borusu-yağ sıcaklık okuyucusu bulunabilmektedir. Karter üzerinde ezik, vuruk yada tamir işlemi var ise  kontrol edilerek yağ sızdırmadığından, yağ analiz sistemlerinin düzgün çalıştığından emin olunmalıdır. gerekli kontrolleri sağlayınız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir