maket gemi yapımı video / Gemi Modelciliği ve Maket Yapımı

Maket Gemi Yapımı Video

maket gemi yapımı video

İçindekiler

Maket gemi yapımı için ipuçları. Kolay ahşap gemi maketi yapımı için okuyun. Yeni başlayanlar için ahşap maket gemi yapımı incelikleri. Rehber niteliğinde ki bu yazımızı kaçırmayın. Öncelikle belirtmek isteriz ki ahşap tekne maketlerinde zorluk seviyesi vardır. Eğer ki amatör modelci isen kesinlik basit hazır kitler ile başla. Çünkü sıfırdan maket oluşturma işi daha çok ustalara mahsustur. Parçaları kendiniz yapmak için bolca zaman ve atölye ye ihtiyacınız var. Bu yüzden yazımız sonunda vereceğim linkten kendine uygun gemi maketini seçebilirsin.

Maket gemi yapımı

Hayatınızda ilk defa ahşap maket yapacaksanız kolay, orta ve zor olarak ayırdığımız seçeneklerden kolay ile başlayın. Normal veya zoru seçerseniz zahmetli ve çok uzun zaman alacağı için hobiden keyif almayabilirsiniz. Birleştirdiğiniz gemi parçalarından sonuca hızlı ulaştığınızda, aldığınız keyif tarif edilemez. Ekstra olarak belirtmek istediğimiz bir husus ise, karton satın alıp maket yapmaya çalışanlaradır. Kartondan maket gemi yapılmaz. Çünkü uzun ömürlü ve kaliteli olmaz.

Yeni başlayanlar için maket gemi yapımı

Gemi kitini satın aldınız kargoyla kapınıza kadar geldi. Kutunun içerisinde ki parçaları masanın üzerine koydunuz. Ancak nereden başlayacağınızı ve ne yapacağınız hakkında hiç bir bilginiz yok. Bu yüzden ilk defa ahşap gemi maketi yapanlar için bu yazıyı hazırladık. İlk olarak kontrol etmeniz gereken şey montaj kılavuzunu elinize almak ve içinden çıkan malzemeler tam mı kontrol etmek. İçeriği kontrol etmek çok önemli çünkü en ufacık parça eksikse, o parçayı gidermek günlerinizin boşa gitmesine neden olabilir.  Peki ahşap gemi kiti içerisinden neler çıkması gerekiyor? Çoğu ölçekli gemi modelinin içerisinde bulunması gereken parçalar şunlardır;

  • Montaj kılavuzu
  • Ahşap parçalar
  • Metal veya resin parçalar
  • Modele göre ip
  • Çivi
  • Aksesuar parçaları
  • Geminin tarihi hakkında bilgi

Gemi kitinin malzemeleri tamsa kılavuz içerisinde ki 1 numaralı adımdan başlayın. Aldığınız makete göre lazer kesim veye normal kesim parçaları ayırmaya. Birleştirmeden önce size hangi malzemeler lazım bahsetmek istiyoruz.

Maket gemi yapımı için gerekli malzemeler

  • gram tutkal
  • Zımpara
  • Maket bıçağı
  • Testere ve tutucu
  • Kıskaç
  • Toplu iğne
  • Yan keski
  • Çivi çakma aparatı
  • İz verme aparatı

Tabi bunların hepsini satın almak zorunda değilsiniz. Evinizde bulunan benzeri ürünleri de kullanabilirsiniz. Örneğin çivi çakma aparatı yerine çekiç kullanabilirsiniz. Malzemeler hassas olduğu için maket yapımı için özel malzemeleri kullanmanız her zaman en doğru seçenek olacaktır. Yapılmış mevcut parçaya zarar verirseniz. Yenisini bulmanız veya yaptırmanız imkansıza yakın. Bu yüzden plana sadık kalmanız çok önemli.

Parçaları Birleştirme

Planda yer alan omurga ve postaları gösterildiği gibi yerleştirin. Tutkal yardımıyla yapıştırınız. İskelet yapısında sağlamlık çok önemli olduğu için kuruma süresini uzun tutmanız gerekmektedir. İskeleti oluşturduktan sonra güverteyi gösterildiği gibi yapıştırın. Toplu iğne veya kıskaçla tutturup yapışmasını sağlayın. Etrafını sarmaya başlamadan önce posta kenarlarını zımpara yardımıyla eğim verin. Zorlandığınız yerlerde maket bıçağı da kullanabilirsiniz. Sarma çıtalarını kullanarak postalara simetrik şekilde yerleştirin. 3 tane yerleştirdikten sonra çıtaların üst üste bindiğini göreceksiniz. Çıtaların sadece uç kısımlarını inceltin. Böylece kolaylıkla çıtaların birleştiğini göreceksiniz. Daha sonra gemi kitinde yer alan numaralara sadık kalarak yerleştirmeye devam edin. Uyumsuz yer olursa zımpara ve maket bıçağıyla form verebilirsiniz.

Maket Gemiyi Yaptıktan Sonra

Aslında birleşme işlemi bittikten sonra maketiniz hazır hale gelmektedir. Fazla bilinmeyen ve kullanılmayan bir ipucu vermek istiyorum. Kimse bunu neden yapmıyor anlam veremiyorum. Model gemi hazır ancak gerçekçilik eksik. Tahtaları birleşmesinden meydana gelen bu tekneye bir hikaye katmamız gerekiyor. Bazı modelleri boyasız gelmektedir. Bunları boyamak ve efekt vermek bizim elimizde. Yani yaptığımız modele geçmiş vermek için boyayacağız ve eskitme yapacağız.

Boyama Yapımı

Modeli boyamak için Vallejo veya Mr. Hobby boyalarını kullanacağız. Tabi ki ilk önce astar atmamız gerekiyor. Astar atmazsak ahşap boyayı emerek çok fazla boya harcatır. Astar atmak için fırça veya boya tabancası (airbrush) kullanabilirsin. İşçiliğin ve görünümün güzel olması için airbrush kullanmanızı öneriyoruz. Tabi ki bu ileri seviye modelcilikte kullanacağınız malzeme.

Astarı attıktan sonra airbrushla boyama yapın. İstediğiniz rengin 2 veya 3 farklı tonunu alın ki daha gerçekçi bir görünüm elde edin. Kuruma işlemi bittikten sonra sıra geldi zor ve zevkli kısmına.

Eskitme Yapımı

Yapmaya başlamadan önce ne gibi efektler kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Pas, kir, yosun, eskitme veya boya soldurma efektleri kullanabiliriz. Bunları sadece fırça kullanarak yapacağız. Çünkü ufak dokunuşlar büyük etkilere sebep olacak. Gemiyi yapmak ne kadar zahmetliyse, eskitme efektleri yapmakta o kadar keyiflidir. Her fırça dokunuşu gerçeklik katmanızda büyük önem taşıyor. Genelde yosun veya sökülmüş boya efekti yapmak çok iyi bir seçenek olur. Bunun için AK Interactive boyaları kullanın.

Örnek Maket Gemi Yapımı Videosu

Gemi maketi modellerini ve fiyatlarını buraya tıklayıp görebilirsiniz.

sekiljpgModel yapımı için üretilmiş bir plandan istifade edileceğini varsayarak bu yazıda sizlere aşama aşama bir rnodelin doğuşunu anlatmaya çalışacağız.
Planlarda genellikle ana omurga ve postalar anlaşılabilecek bir şekilde çizilmiştir.
Aynca kullanılacak malzemenin kalınlığı da belirtilmiş olabilir. Ama omurga ve postalar için, genellikle kolay kesilmesi ve kolay tesfiye olabilmesi için model ölçeğine göre 3, 5, 7 mm. kalınlığında kavak kontraplak kullanılır.

Biz 5 seafoodplus.info bir kontraplağı kullandığımızı düşünerek modelimizi yapmaya başlayalım. Model planındaki postaların her birine (12 posta olduğunu kabul edelim) birer adet fotokopi çekelim. Aynca ana omurgayı da fotokopiyle elde edelim. Posta fotokopilerini poşu çizgisine mm, yakınlıktan keserek 12 adet posta fotokopilerini hazırlayalım. Kavak kontraplaktan. malzeme tasarrufu için postalar Şekil 1'deki gibi kontraplağa uhu ile yapıştınlmalıdır.
sekiljpg

Şekil 1-Postalar.

Kıl testeresi ile esas posta çizgisine 1 mm. yaklaşık olarak kontraptağı keserek (Şekil 2) postaları elde edelirn.

Şekil 2-Postaların kıl testeresi ile kesilmesi.

1 mm. toleranslı kesilen postaların esas posta çizgilerine yaklaşımını eğe, zımpara gibi tesfiye alederi ile yaparsak plandaki postalara çok yakın postalar elde edebiliriz. Aksi takdirde, kıl testeresi ile uzun çalışmalar yapmayanlar, muhakkak hatalı kesim yapacaklardır. Ana omurga ve postaların geçme yerleri çok iyi alıştırılmalı, postaların kaçık şekilde monte edilmesini önlemek gerektiğini aynca vurgulamakta yarar görmekteyiz. Batı model planlarında 10 mm. çapında bir çubuk ile, bazı planlarda ise 10 mm x 10 mm ebadında bir çıta ile postaların birbirlerine bağlandıklarını görebilirsiniz. Bu uygulama postaların kaçıklığını önleyeceği gibi ana omurgayı da düz tutmaya yarayacaktır (Şekil 3).

sekiljpg

Şekil 3- Postaların yerleştirilmesi.

Ana omurganın çok düz olması, aksi takdirde modelde bazı çarpıklıkların olacağının bilinmesi gerekmektedir. Ana omurgayı çok düz bir şekilde yapabilmemiz için modelin boyuna uygun 19 mm. kalınlığında bir sunta ile 10x20 seafoodplus.info bir çıtadan istifade edebiliriz. Ana omurga bu çıtalar arasına alınıp, postalar yerleştirilip, 10 rnm, çapındaki saplama çıtamız yerine geçirildikten sonra yapıştırırsanız ana omurganın çarpıklığını önlemiş olursunuz (Şekil 3). Modelin alt kısımlarını sarıncaya kadar modelin iskeleti bu çıtalar arasından sökülmemelidir.
Sunta üzerinde sıkıştırdığımız ana omurgaya, postalarımızı monte edebiliriz. Sonra 10 mm. çapındaki saplama çubuğunu boydan boya geçirerek postalan ana omurgaya yapıştırabiliriz. Burada kullanacağımız yapışkan marangozların kullandığı, beyaz renkli sentetik tutkaldır. Bu tutkalı küçük bir ağaç parçası ile boşluklara nüfuz edecek şekilde posta ve ana omurga ile saplama çıtalarına sürerek yapıştıralım.
Bütün postaları ana omurgaya yapıştırdıktan sonra tutkalın kurumasını bekleyelim. Bu tutkal oda sıcaklığında saatte kurur.
İskelet halindeki modelimizin sarma işlemini ıhlamur ağacından bir marangoza kestireceğimiz çıtalarla yapacağız. Bu çıtalar 2 mm. kalınlığında mm. genişliğinde, uzunluğu ise modelin boyuna uygun olmalıdır. Modelin boyundan 10 cm. uzun kestirdiğimiz çıtaların bir ucunu yaklaşık cm. derinliğinde içi su dolu bir kaba koyarak ağacın bu kısmının yumuşamasını, kolay şekil almasını sağlamalıyız.

KAPLAMAYA GEÇİŞ
Tekneyi sarma sırasında baş ve kıç için takoz kullanılması, yeni başlayanlara kolaylık olacaktır.
Biz burada model gemi yapımının aşamalarını, bir yelkenli gemiyi örnek göstererek sürdüreceğiz. Örnek olarak alacağımız bu gemi oldukça detaylı ve modelciyi bir hayli oyalayabilecek nitelikte olup, bu modelin yapımı esnasında elde edilecek bilgi ve tecrübeler, diğer modellerin yapımında da yararlı olacaktır.
Örnek olarak alacağımız Essex Amerikan savaş gemisi yılında meşhur gemi ustası Enos Briggs tarafından Salem (Massachusetts) şehrinde yapılmıştır. Modelin boyutları ise şöyledir :
Uzunluk: mm, genişlik: mm. yüseklik mm, ölçek: 1/70'dir.


BODOSLAMA VE KAPLAMAYA GEÇİŞ
Daha önce bahsettiğimiz gibi cm'lik uç kısımlarını ıslattığımız ıhlamur çıtaların uçları baş bodoslamadaki yarığın içine geçebilecek şekilde inceltilir (Şekil 4).

sekiljpg

Şekil 4- Takoz.

Ana omurganın kalınlığının 5 mm. olduğunu hatırlayarak, iskeleti sarma işlemini yaptığımız ıhlamur çıtaların uçlarının, yarıktan mm kadar çıkmaları sağlanmalıdır ki, diğer taraftan girecek olan çıtayı da seafoodplus.info bir mesafe kalsın. Kaplama (veya sarma) çıtalarının baş bodoslamadaki bütün postalara çakışacak şekilde olmaları gerekiyor. Bu çakışmayı sağlayabilmek için baş postalar traşlanmalıdtr (Şekil S).

sekiljpg

Şekil 5- Maket bıçağı ile traşlama.

Bu çakışmanın diğer postalarda da sağlanıp sağlanmadığını anlayabilmek için baş bodoslamadaki yarığa bir çıta sokularak ve baştan bir iki postaya bu çıtayı toplu iğne ile çakarak sabitleyıp isktletin kıç kısmına kadar uzatıp orada da geçici olarak toplu iğne ile tesbit ettiğimizde, dikkat edilmesi gereken husus, çıtanın gergin bir şekilde olmasıdır. Herhangi bir postanın fazlalık veya noksan kısımlarını, çıtanın düzgün bir hat oluşturup oluşturmadığına bakarak anlayabiliriz. Fazlalığı olan postalar mevcut ise, maket bıçağı veya kalın bir zımpara ile bu fazlalıklar alınabilir. Yanlış kesimden kaynaklanan, postada bir noksanlık olması halinde ise, bu kısımlara ince tahta parçalarını sentetik tutkal ile yapıştırabilirsiniz. Parçalann iyice yapışıp kurumasından sonra tekrar tesfiye ile bu ve bunun gibi hataları örtebiliriz.


TAKOZ KULLANILMASI
Şekil 6'da görülen nolu parçaları hazırlayabilirsek baş re kıçı sararken bu takozların bize çok faydası olacaktır. Bu takozların kullanılmaması halinde modelciliğe ilk başlayanlar, baş ve kıç sarımları esnasında zorluk çekebileceklerdir. Zira kaplama çıtası, bu gibi yerlerde adeta yarım bir helezon oluşturur. Buna rağmen usta modelcilerin birçoğu bu takozu kullanmazlar. Sizlerin de üçüncü veya dördüncü modelinizde bu takozu kullanmanıza gerek duymayacağınız kanısındayız.

sekiljpg

Şekil 6- Takoz kullanılması.


Bu takoz, yumuşak bir ağaçtan, tercihen kavaktan yapılmalıdır. Kolay yontulabilmesi ve kolay zımparalanabilmesi için kavak ağacı tercih edilmiştir. Kavak ağacını marketlerden veya sebzecilerden temin edebiliriz.
Çeşitli meyve veya sebzeler kavaktan yapılmış sandıklarla nakledildiğinden bu malzemeyi kolaylıkla temin edebileceğinizi zannediyoruz. Sandık tahtalarının birkaçını kullandığımız beyaz sentetik tutkalla birbirine yapıştırsak baş ve kıç takozlarında kullanacağımız malzemeyi elde etmiş oluruz. Tutkal, ağaçlara sürüldükten sonra ağaçlar pres edilerek kurumaya bırakılmalıdır. Bu pres işini iki adet işkence ile yapabileceğimiz gibi, düz bir yerde üzerlerine ağırlık koyarak da kurumaya terkedebiliriz,
Elde ettiğimiz takozun üzerine baş bodoslamadaki yangın iç kısmının şekli çizilmelidir (Şekil 4). Takozun alın kısmına bir numaralı postanın şekli çizilerek tesfıye işlemine girişilir (Şekil 7).

sekiljpg

Şekil7- Takozun alın kısmı.

Baş bodoslama için dde edilen bu takozun simetrisi ve kıç içinde aynı işlemler tekrar edilerek kıç form elde edilmeye çalışılır (Şekil 8).

sekiljpg

Şekil 8- Kıç formun elde edilmesi.

Takozları baş ve kıça, plana uygunluk sağlayarak yapıştırdjğımızda kaplama çıtalarımızı daha kolay bir şekilde baş ve kıça sarma olanağına sahip olabiliriz.

KAPLAMA
Kaplama sırasında çıtanın başında ve ucunda olması gereken bombeyi verebilmek için elektrikli bir havyadan yararlanabiliriz.
Postaların gerekli uygunluk kontrolları ve gerekli lesviye işlemleri yapıldıktan sonra modelimizin iskeletini sarmaya başlayabiliriz. cm. kadar uçları ıslatılmış çıtalarımızın baş bodoslamaya gelen kısımlarının uçları Şekil 9'da görüleceği gibi bir maket bıçağı ile kesilerek atılır.

sekiljpg

Şekil 9- Maket bıçağı ile çıtaların uçlar kesilir.

Bunun amacı, baş ve kıçta bir hayli bombeleşen çıtaların daha iyi bir şekil alması ve plandaki şekillere uygunluk sağlamakla birlikte, gerçek ahşap teknelerin yapımında da aynı usullerin kullanılmış olmasıdır (Şekil 10).

sekiljpg

Şekil Baştaki ve kıçtaki bükülmeler.

Baş bodoslamayı kaplayacak şekilde cm. sini ıslattığımıs çıtalann kıça rastlayan kısımlarını da ıslatmalıyız. Baş bodoslamada bazı kısımlarını attığımız çıtaların kıç kısmına rastlayacak kısımlarını da maket bıçağı ile kesip atmalıyız. Kaplama için hazırladığımız, her iki ucu ıslatılmış bir çıtanın son şekli Şekil 11'
de görülmektedir.

sekiljpg

Şekil 11- Bükülmüş çıtalar.

Çıtanın başında ve ucunda olması gereken bombeyi çıtaya verdirebilmek için ıslatmanın dışında bir metodu da deneyebiliriz. Bunun için elektrikli bir havyadan yararlanabiliriz. Çıtayı yakmayacak, fakat şekillendirebilecek bir sıcaklıkdaki havyayı çıtanın cm. kadar ucundan ortaya doğru bastırarak hareket ettirirsek çıtanın bombeleştiğini görebliriz.
Burada dikkat edeceğimiz husus, ısıtma işlemini havyanın tam sıcak olan uç kısmı ile değil de biraz daha az ısınan ucun arka kısmı ile yapmalıyız (Şekil 12).

sekiljpg

Şekil Bir elektrikli havya ile ısıtarak çıtanın ucunun bükülmesi.

SARMA İŞLEMİ
Islattığımız, uçlarını kestiğimiz ve gerekli bombeyi alan çıtalarımızla iskeleti sarmaya başlayabiliriz. Çıtanın ıslak kısımlarının altına herhangi bir yapışkan sürmeden toptu iğne ile baştan itibaren çakarak çıtayı sabitleştirmemiz gereklidir. Islak olmayan kısımların altına sentetik tutkal sürülerek toplu iğne ile çıtayı postalara sabitleyebiliriz. Kıç kısmını kaplayacak olan çıtanın da ıslak olduğunu düşünürsek, burayı da yalnızca çakarak kıç postalara ve takoza sabitleyebiliriz. Baş ve kıça tutkal sürmememizin amacı, sentetik tutkalın su ile çözünür olmasıdır. Çıtalara veya postalara tutkal sürmüş olsaydık buralarda yapışma temin edemezdik. Birinci çıtadan sonra ikinci çıta için de aynı işlemi yapmalıyız. Kaplamanın en önemli kısmı ikişer ikişer veya üçer üçer karşılıklı kaplamaktır. Şöyle ki: iskeletimizin sağ tarafını üç çıta ile sarmışsak hemen sol tarafını da üç çıta ile sarmalıyız. Yani üç sağ, üç sol sararak iskeletin sarma işini eşit şekilde yapmalıyız. İskeletin önce bir tarafını sarıp bitirdikten sonra diğer tarafını sarmak yanlış bir davranış olacaktır ve Şekil 10'da görülen simetri hiç de uygun olmayacaktır.
Bir tarafına üç çıta sarıp diğer tarafını sarmaya başladıktan ve buradaki simetriyi sağladıktan sonra, daha önce sarımını yaptığımız tarafın baş ve kıça rastlayan çıtalarının ıslak olması nedeni ile tutkal sürmediğimiz çıtaların altına şimdi tutkal sürebiliriz. Zira biz diğer taraftaki çıtaları sararken ıslak olan çıtalar kurumuş olacaktır. Toplu iğneleri söküp çıkardığımızda çıtaların kuruduğunu, hatta takozun formunu aldığını da görebiliriz. Bu çıtaların altına tutkal sürüldükten sonra önceki iğne deliklerinin üzerine gelmeyecek şekilde çıtaları çakabiliriz. Toplu iğneler hiçbir zaman sonuna kadar çakılmayacaktır. Çünkü tutkal kuruduktan sonra bu toplu iğneler sökülebilmelidir.

Güverteyi mümkün olduğu kadar sarı renk verebilecek bir ağaç ile kaplamak, modelin daha güzel görünmesini sağlayacaktır.

Daha önce de sözünü ettiğimiz gibi ana gövde sarımı bitinceye kadar gövde, iki çıta arasından sökülmeyecektir. Ancak gövdenin alt sarımına sıra gelince, ana gövde sıkıştırma çıtalarından sökülmeli ve geminin altının sarma işlemleri yapılmalıdır.

TESVİYE
Gövdenin bütünü sarıldıktan sonra tesviye işlemine başlamamız gerekir. İlk tesviye işlemlerimizi ağaç takoza yapıştırılmış kalın bir zımparayla (Tercihen 60 veya 80 numara) yapabiliriz. Zımpara takımı yapabilmek için 4,5x4,5 cm. kalınlık ve eninde, 25 cm. Uzunluğunda, bir marangozdan temin edeceğiniz birkaç doğrama artığı ağaç parçasına ihtiyacımız olacaktır (Şekil 13). Takozlardan birini olduğu gibi kullanacak, diğerinin bir köşesini yuvarlatarak, yuvarlak kenarlı bir takoz elde edeceğiz. Takozun bir kenarının yuvarlatma işlemini, kalın bir eğe kullanarak ve takozu mengeneye kıstırarak yapabiliriz. Bu takozlar çeşitli aşamalarda çok işimize yarayacağından ve köreldikçe devamlı zımpara değiştireceğimizden, zımparanın takozlardan kolay sökülebilmesi için, zımparalar takozlara sökülebilecek bir tutkal ile yapıştırılmalıdır.

sekiljpg

Şekil Zımparanın hazırlanması.


Gövdenin orta kısımlarını düz takoz zımparası ile baş ve kıç kısımları yuvarlatılmış, takoz zımpara ile zımparalamalıyız.
Kaplama (sarma) ağacımız olan ıhlamur ağacının ilk kabası alındıktan sonra temin edeceğimiz kırık cam parçalan ile ana gövdeyi sistire edebiliriz. Tüm gövde, bunun gibi tesviye işlemlerinden geçirildikten sonra, ince bir zımpara ile elimizle son zımparayı yapmamız gerekir. Bu aşamada kullanılacak olan zımpara, ince kumlu, örneğin ISO numara olmalıdır.
Artık modelimizin güverte ve postalarının üst tarafına rastlayan iç kısımlarının kaplanması işlemine sıra gelmiştir.
Postaların bu uç kısımlarını, kaplamadan önce kabuk şekline gelen teknemizin iç kısmını sentetik tutkal ile iyice sıvamalıyız. Bu işlem, ince sarma çıtalarının dayanıklılığını arttıracağı gibi, ağacın hava ile olan temasını önleyecek ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

KALASTRA

Modelimizin artık dik durması ve güverte üzeri çalışmalarının yapılabilmesi için bir kalastraya ihtiyacımız vardır. Bunun için şekilde gösterilen kalastrayı 5 mm. kalınlığında gürgen kontraplaktan kıl testeresi ile keserek ve yine şekilde gösterilen yerlerden delerek çapı 12 mm., uzunluğu mm. olan iki yuvarlak çıta ile sabitlediğimizde kalastramız hazır hale gelecektir (Şekil 14).

sekiljpg

Şekil Kalastıranın yapılması.

POSTALARIN İÇ KAPLAMASI
Postaların iç kısımlarını, 1,5 mm. kalınlığında 4 mm. genişliğinde ıhlamur çıtaları ile tıpkı dış gövdeyi sararken uyguladığımız işlemleri uygulayarak sarmalıyız. Bu sanma işlemini, güverte hizasından başlayarak postaların üstüne doğru, yani aşağıdan yukarıya doğru yapmalıyız (Şekil 15}.

sekiljpg

Şekil Gövdenin iç kaplaması.

POSTALARIN İÇ KAPLAMASI
Postaların iç kısımlarını, 1,5 mm. kalınlığında 4 mm. genişliğinde ıhlamur çıtaları ile tıpkı dış gövdeyi sararken uyguladığımız işlemleri uygulayarak sarmalıyız. Bu sanma işlemini, güverte hizasından başlayarak postaların üstüne doğru, yani aşağıdan yukarıya doğru yapmalıyız (Şekil 15).
Postaların iç kaplamalarının sarma işlemi bitince, bu kısımların da kalın bir zımpara ile tesviye edilmesi gerekmektedir. Yine burada da son zımpara, ince bir zımparayla yapıldıktan sonra sıra güverteyi kaplamamıza gelecektir. Güverte kaplaması için modelcinin izleyeceği iki yol vardır. Birincisi, planda verilen genişliğe uygun olarak 6 mm. genişliğinde 2 mm. kalınlığında, model boyuna uygun çam ağacından çıtalar biçtirerek güverteyi kaplamak, ikinci yol ise mm. kalınlığında mm. genişliğinde, model boyuna uygun ıhlamur çıtalarla güverteyi kaplamak ve tesviye ettikten sonra, ıhlamur çıtalarının üzerini, plana uygun biçimde 6 mm. genişliğinde çam kaplama ile yapıştırııp kaplamaktır.
Burada sizlere, güverte kaplaması olarak çam ağacını tavsiye etmemiz, modelin estetik açıdan daha güzel görünmesi, teknenin renk armonisi içerisinde bir bütün oluşturmasıdır. Bunun yanı sıra meşe ağacından kullanılacak kaplama veya birinci yol olarak sözünü ettiğimiz doğrudan ağaç çıtayla kaplamak, yani güverteyi mümkün olduğu kadar sarı renk verebilecek bir ağaçla kaplamak, modelin daha güzel görünmesini de sağlayabilecektir.

PLANA UYGUN ÇALIŞMA
Modelcilikte esas olan nokta, plana uygun olarak çalışmaktır ve planda istenilen her şeyi, istenilen ölçüde ve ölçekte yapmaktır. Buna rağmen modelcinin gerçek bilgiler elde ederek modelde bazı değişiklikler yapabilmesi, modelcinin aynı zamanda araştırmacılık yönünü de kuvvetlendirecektir. Sizlere güverte kaplamaları hakkında şu bilgileri vermek istiyoruz Modele uygulamak veya uygulamadan verilen plana sadık kalmak tamamen size bırakılmıştır.
Güverte kaplamalarının, genişliklerine göre sınıflandırılmasını Şekil 16'da vermeye çalıştık. Burada görmüş olduğunuz santimetreler gerçek bir geminin giverte kaplamalarının ölçüleridir. Modelimizin yapım yılının olduğu ve o tarihlerde cm. arasında güverte kaplamaları kullanıldığı düşünülecek olursa (modelin ölçeği) = mm. olacaktır. Yani biz modelimizin güverte kaplamalarım 5 mm. kalınlığında çıtalarla yapacağız.

sekil_jpg

Şekil Yüzyıllara göre değişen güverte kaplamaları.


Güverte kaplamalarının genişliği yüzyıllara göre farklılıklar göstermektedir. Şöyle ki:
yüzyılın başlarında güverte kaplama tahtalarının gençliği cm. arası iken,
yüzyılda: cm. arası,
yüzyılda: cm. arası.
yüzyılın ikinci yarısında:  cm. arası,
yüzyılın ortasından sonra ise cm. arasıdır.
Güverte tahtaları arasında 9 mm. boşluk kalıyor ve bu boşluklara önce ince metal levhalar boydan boya çakılıyor ve arada kalan kısımlara iyice nüfuz edecek şekilde zift sürülüyordu.
Güverteyi kaplayan ağaçların boyları ise her geminin ülkesine ve özelliğine göre değişiyordu. Ancak ortak kullanılan bir birleştirme ve simetri hemen hemen her ülkede aynı şekilde kullanılıyordu. Ortaçağdan itibaren dört sıradan sonra tekrarlanan simetriyle güverte kaplanıyordu (Şekil 17).
yüzyılda daha çok Fransızlar 6 ara kaplamadan sonra simetri yapıyorlardı.

sekil_jpg

Şekil Simetrik güverte kaplaması.

Bu çakışmanın diğer postalarda da sağlanıp sağlanmadığını anlayabilmek için baş bodoslamadaki yarığa bir çıta sokularak ve baştan bir iki postaya bu çıtayı toplu iğne ile çakarak sabitleyıp isktletin kıç kısmına kadar uzatıp orada da geçici olarak toplu iğne ile tesbit ettiğimizde, dikkat edilmesi gereken husus, çıtanın gergin bir şekilde olmasıdır. Herhangi bir postanın fazlalık veya noksan kısımlarını, çıtanın düzgün bir hat oluşturup oluşturmadığına bakarak anlayabiliriz. Fazlalığı olan postalar mevcut ise, maket bıçağı veya kalın bir zımpara ile bu fazlalıklar alınabilir. Yanlış kesimden kaynaklanan, postada bir noksanlık olması halinde ise, bu kısımlara ince tahta parçalarını sentetik tutkal ile yapıştırabilirsiniz. Parçalann iyice yapışıp kurumasından sonra tekrar tesfiye ile bu ve bunun gibi hataları örtebiliriz.

emiz ve hafif parlak bir güverte elde etmek istiyorsak, zımpara ile yüzeyi iyice temizleyip bir kaç kat vernik sürmeliyiz.


Yukarıda anlattığımız güverte kaplamasını bitirdikten sonra yine zımparalama işlemiyle tesviyesini yapmalıyız.
Son kat zımparasını, ince kumlu bir zımparayla yaptıktan sonra güverte üzerine fırçayla selülozik dolgu verniği tatbik etmeliyiz. Dolgu vernikleri piyasada taleplere göre kiloluk veya üç-beş kiloluk kutular halinde satılmaktadır. Bizim alacağımız bir kiloluk dolgu verniği bütün işimizi görecektir. Ayrıca, yine bir kiloluk selülozik tinere de ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır.

GÜVERTENİN VERNİKLENMESİ
Küçük, metal veya cam bir kab içinde dolgu verniğini selülozik tiner ile incelterek fırça ile sürülebilecek kıvama getirmeliyiz. Güverteye; incelttiğimiz bu vernikten fırça ile tatbik etmeli, kuruyunca tekrar bir kat daha vernik sürerek tahtanın &#;veya kaplamanın&#; verniği iyice emmesini sağlamalıyız. İkinci kat da kuruduktan sonra çok ince kumlu bir zımparayla dolgu verniğini zımparalamalıyız. Bunda dikkat edeceğimiz husus zımparanın, ağaçların suyuna göre hareket ettirilmesidir. Zımparanın sağa ve sola hareketi, ağaçların suyuna uygun olarak yapılırsa, herhangi bir çizilme olayı ile karşılaşmayız. Zımparayı aşağı-yukarı hareket ettirirsek ağaçların sofrasına denilen kısmına zımpara hareketimiz uygun düşmeyecek ve güverte kaplamalarını çizme olasılığımız artacaktır. Uygun zımparalama şeklini Şekil 18&#;de vermeye çalıştık.

sekil_jpg

Şekil Zımparalama.

Zımpara işlemi tamamlanınca tozlarını temiz bir bezle silerek temizlemeliyiz. Bu aşamada temiz, hafif parlak bir güverte elde etmiş olmalıyız.

TOP DELİKLERİNİN AÇILMASI
Güverteyi bu şeklide bitirdikten sonra sıra top deliklerinin (Top lombarları) açılmasına gelir. Top lombarları tamamen simetriktir. Yani geminin sağında (sancak) olan lombarın simetrisi, geminin solunda da (iskele) vardır. Modelimizde bu simetriyi sağlayabilmemiz için model boyu kadar bir kartona ihtiyacımız olacaktır. Plandaki yan görünüşü, kopya kâğıtları vasıtasıyla karton üzerine kopya edelim. Yan görünüşün tamamını kopya etmeye gerek yoktur. Su hattı çizgisi üzerinden top lombarlarını ve geminin diğer hat çizgilerini kopyalamamız yeterli olacaktır (Şekil 19).

sekil_jpg

Şekil Top lumbarlarının açılması.


Planda 10x10 mm. olarak verilen lombarlar, 1 mm sağ, 1 mm. sol, 1 mm. üst, 1 mm. alt taraftan fazlalık bırakarak karton üzerine kopya ettiğimiz lombar ölçülerini aktaralım. Yani şablondaki lombar ölçümüz 13x13 mm. olacaktır. Şablondaki lombarları maket bıçağı ile keserek çıkartıp diğer çizim yerlerinden kartonu kestiğimizde Şekil 18'de görülen şablonu elde etmiş olacağız. Bu şablonu modelimizin sağ tarafına, plana uygunluk sağlayarak bir kaç yerinden toplu iğne ile sabitleyerek lombar yerlerini model üzerine işaretleyelim. Şablonu söküp modelin sol tarafında da aynı işlemi yaparak lombar delikleri için simetriyi sağlayalım. Daha sonra maket bıçağı ile bu lombarları oyarak top deliklerini açalım (Şekil 20).

sekil_jpg

Şekil Lombar deliklerinin açılması.


Tüm lombar deliklerini açtıktan sonra bu deliklerin dış borda kaplaması ile iç kaplamalar arasında meydana gelen boşluğu doldurma işlemine sıra gelmiştir. Top lombarlarının aynı ölçüde olması için tahta bir kalıp kullanmamız gerekecektir. Bunun için top lombarı ölçüsü olan 10x10 mm kadar 10 cm. uzunluğunda adet çıtaya ihtiyacımız olacaktır. Ayrıca 1 rnm. kalınlığında ıhlamur ağacından plakaya da ihtiyacımız vardır.

sekil_jpg

Şekil Lombar çerçevelerinin yapılışı.

Kalıp olarak kullanacağımız 10x10 mm. ebadında, 10 cm. uzunluğunda çıta üzerinde, Şekil 21&#;de görüldüğü gibi 1 mm. lik ıhlamur plakalardan keserek elde edeceğimiz kübik şekiller, daha önce oyduğumuz lombarlara yerleştirilecektir (Şeki 22).

sekil_jpg

Şekil Lombar çerçevelerinin yerlerine yerleştirilişi.


Gerek kalıpta gerekse lombarlara yerleştirdiğimiz kübik parçaların yapıştırılmasında sentetik tutkal kullanmalıyız. Top lombarlarının çerçeveleri yerlerine yerleştikten sonra fazlalık kalmış ise bu fazlalığı içerde değil dışarıda, yani borda kısmında bırakmalıyız. Zira bordadan dışarı taşan fazlalığı tesviye etmek daha kolay olacaktır. Ayrıca bordada 1 mm. lik bir çıkıntı payının top lombar çerçevesi olarak bırakılması gerekmektedir.

Gemi Maketi

Deniz insanlığın varoluşundan beri hayranlık uyandırır ve üzerine çeşitli anlamlar yüklenir. İnsanı besler, fırtınalı halinde korkutur ve bazı inançlarda ilahi kabul edilir. İnsan deniz taşıtı yapıp ona hükmetmeye başladığından beri de yol olarak kullanır. Denizi seven insanlar gemi maketi yaparak sevdikleri şeyi ev ve ofislerini süslerken kullanır ve onunla olan bağını karaya taşır. Deniz ve taşıtlarına tutku duyanlar bu ürünlerden kendine koleksiyon yapar. Hobi gemi maketi çeşitleri ile boş zamanlarını değerlendirirken el işi yapmayı sevenlere de eğlenceli anlar yaşatır. Odanızda, kitaplığınızda, oturma odanızda ve masanızda kendi emeğiniz olan yapıtınızı sergileyebilir ve arkadaşlarınıza gururla gösterebilirsiniz. Maket gemi modelleri oldukça çeşitlidir. Gerçek hayatta var olan, hayal gücüyle tasarlanan ya da bir filmden çıkıp gelen ürünleri bulabilirsiniz. Farklı malzemeler, renkler ve seçeneklerle sevdikleriniz için güzel bir hediye olur. Her parça birleşirken sevdiklerinizle aranızdaki bağ kuvvetlenir. Ulaşım, askeri ya da ticari amaçla kullanılan farklı model seçeneklerini kendiniz ya da çocuğunuz için Trendyol’dan kolayca satın alabilirsiniz. Çocuklar parçalı kitler sayesinde sabretmeyi öğrenir. Parçaları birleştirirken eğlenceli bir zihin çalışması yapar, eğlenirken öğrenmenin keyfini yaşar. Daha sonra birleşen parçaları özel boyalarla boyayabilir ve hayal gücünü eserine yansıtabilir. Maket gemi fiyatları her bütçeye uygun farklı seçeneklere sahiptir. Kendiniz için koleksiyon oluşturabilir, sevdiklerinize hediye edebilir ya da çocuğunuzla beraber keyifli vakit geçirirken kullanabilirsiniz. Yelkenli, yelkensiz, kürekli, küreksiz farklı seçeneklerde her boyutta ürün bulabilirsiniz. Stresli anlarınızda kafanızı boşaltan ve sakinleştiren zevkli bir uğraşıdır. Plastik, metal ya da ahşap küçük parçalarla elinize ulaşır. Parçaları birleştirirken huzura ulaştırır ve sonucuyla sizi mutlu eder. Hazır modelleri uğraşmaya gerek kalmadan bir dekor olarak satın alabilirsiniz. Son dönemin yükselen trendlerinden şişe içindeki deniz taşıtı maketlerine hazır olarak ulaşabilir ya da kendi el emeğiniz ile yapabilirsiniz. Cımbız yardımı ile şişe içine parça parça yapıştırma tekniği ile oluşan bu ürünlerle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Farklı renk, model ve yapım tekniğindeki ürünleri Trendyol’dan inceleyebilirsiniz.

7’den 70’e Eğlenceli Bir Hobi

Gemi maketi hobi seti seçenekleri ahşap, plastik, karton ya da metalden üretilebilir. Malzemeler gibi tasarımlar da farklılık gösterir. Çocuklar için özellikle oyuncak maketler tercih edilir. Sağlığa zarar vermeyen kaliteli malzemelerden üretilir. Zamanı eğlenceli kılan hem oyun hem de oyuncak olan ürünlerdir. Çocuklar için puzzle gibi eğlenceli ve eğiticidir. Lazer kesim gemi maketi seçeneklerinde kesim yerleri mükemmel düzlükte ve pürüzsüzdür. Özel optikler sayesinde lazer ışını ile kusursuz kesimlerle parçalar ayrılır ve kolayca birleştirilir. Kürekli sandal, Karadeniz’e has taka, yelkenli yat ya da yelkenli gemi maketi gibi gerçek hayattan modelleri tercih edebilirsiniz. Ahşap ürünleri sonradan renklendirerek kendi minyatür taşıtınızı yapabilirsiniz. Savaş gemi maketi ya da balıkçı gemileri gibi meraklıları için spesifik seçenekler bulunur. Balıkçı modellerde ağlar, savaşa özgü olanlarda ateşli silahlar gibi eklentiler bulunur. Uçak gemisi, destroyer ve fırkateyn gibi farklı türlerde muharebe taşıtları ilgi çekici modelleriyle meraklıları için üretilir. Seyrettiğiniz bir filmde gördüğünüz simgesel anlamı olan seçenekler de bulunur. Romantik bir dram filmi olan ve aşkı anlatan “Titanic” filminde gördüğünüz gemiyi sevgilinize veya eşinize olan tutkunuzu anlatırken kullanabilirsiniz. Film eşliğinde her parçayı birleştirirken sevginizin kenetlendiği romantik anlar yaşayacağınız Titanik gemi maketi bunun için idealdir. Gerçekten var olan bir model yerine hayali olanları da tercih edebilirsiniz. Eğlenceli bir korsan filmi olan ve Jack Sparrow ile özdeşleşen “Karayip Korsanları”nın Siyah İnci gemi maketi ise size fantezi dünyasından bir hayali somutlaştırma imkanı tanır. Filmden değilse de hayal dünyasından gelen eğlenceli modeller de bulabilirsiniz. Korsan gemi maketi ya da okyanuslara özgü tasarlanan kalyon türlerinden birini seçebilir, sanatçının hayal gücünü odanıza taşıyabilirsiniz. Size eğlenceli anlar yaşatan bu üç boyutlu puzzle seçeneklerini dilediğiniz boyda seçebilirsiniz. Masanın üzerine ve dolap raflarına küçük gemi maketi modelleri iyi bir tercih olabilir. Fazla yer kaplamaz; fakat parçalarının küçüklüğü ile daha fazla dikkat isteyen bir üründür. Uzun süreler keyifli vakit geçirmenizi sağlar. Salonunuza, ofisinize ve işyerinize damga vuran bir ürün istiyorsanız büyük gemi maketi tercih edebilirsiniz. Boyutları sayesinde mekanı şık ve kişisel bir hale getiren dekorasyon öğesi olarak kullanılabilir. Tarihe meraklı olanlar için Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal Atatürk ve Türk bayrağı desenli modeller de bulunur. Sadece sizi deniz üzerinde taşıyan araçlar değil filmlerden ve hayal dünyasından fırlayan uzay taşıtları da meraklılarını bekler. Farklı model ve renk seçenekleriyle ilginizi çeken türleri koleksiyon haline getirebilirsiniz. Hazır yapılı, parçalardan kit halinde ya da şişe içerisinde farklı şekillerde bulabilirsiniz. Ürünler her zevke hitap eden farklı renk, model, malzeme, yapım ve kullanım şekillerine sahiptir. Trendyol’dan farklı ürün seçeneklerine ve özelliklerine ulaşıp ihtiyacınız olan modele karar verebilirsiniz.

Gemi Maketinin Kullanım Şekilleri

İster deniz için olsun ister uzayda yolculuk için, her taşıt modelinin farklı üretim şekillerini bulmanız mümkündür. Gemi maketi modelleri kullanım yeri ve amacına göre değişik şekillerde satışa sunulur. Parça birleştirmeyi istemeyenler için hazır kalıp modeller bulunur. Bu tip kullanıcılar hem koleksiyonerler hem de dekorasyon öğesi olarak tamamlayıcı arayanlar arasından çıkar. Maket gemi ölçüleri kullanım alanına göre değişiklik gösterir. Büyük boyuta sahip olanlar kapalı ve açık mekanlarda sergileme amacıyla tercih edilir. Özellikle balık satışı yapan satıcılar ve restoranlarda bu tarz ürünlerle sıkça karşılaşılır. Küçük ölçekli olanlar ise koleksiyonerler ve dar alana sahip olanlar arasında yaygındır. Hazır modellerin ve kitlerin cam içinde şişelenmiş üretimi bulunur. Eski dönemlerde şişe içine konan notlarla haberleşme adeti günümüzde şişe içi deniz taşıtlarıyla simgesel olarak devam eder. Kendine eğlenceli ve huzur veren hobi arayışında olanlar için gemi maketi kiti iyi bir seçenektir. Dikkat isteyen ve kafanızı toplamanıza yardımcı olan bu aktivite ile el becerilerinizi geliştirirsiniz. Ham ahşap ve MDF ürünleri dilediğiniz gibi boyayıp renklendirebilirsiniz. Vernik uygulaması ile dış etkenlere karşı yapıtı korumaya alabilirsiniz. Çocuklar için basit, az parçalı modelleri tercih edebilirsiniz. Değişik malzemelerden yapılan ürünler parçalı halde elinize ulaşır. Yapıştırıcı ya da geçme yöntemi ile birbirlerine tutturulur. Kaide üzerine yerleştirilen ya da tabanı düz olduğu için kendiliğinden yüzey üzerinde ayakta duran modeller bulunur. 3D gemi maketi çeşitleri her açıdan kusursuz olarak gerçeği yansıtır. Tabanları düz değildir, kaide üzerine konularak kullanılır. İhtiyacınıza göre yelkenden bezemeye kadar her şeyi gerçeğe uygun tasarlanan hazır modeller ya da maket gemi kiti tercih edebilirsiniz. Dekoratif görünümleri ile mekanın konseptine ve zevkinize hitap eden, görenleri hayretler içerisinde bırakan farklı modeller sizleri bekler. Satın alacağınız ürünün yaş grubu, kullanım alanı, malzeme ve şekli gibi özelliklerine dikkat etmelisiniz. Tüm çeşitleri ve özellikleri inceleyerek ihtiyacınız olan ürünü seçerken doğru kararı verebilirsiniz. Trendyol’dan kitleri ve boya malzemelerini hızla satın alabilirsiniz.

Farklı Malzemelerle Gemi Maketi

Modeller farklı malzemelerin kullanımıyla ortaya çıkar. Bazen tek bir malzeme tamamı için kullanılırken bazen birkaç farklı maddenin birleşmesi ile üretilir. Örneğin ürünün gövdesi ahşap, direkleri metal, yelkenleri bez olabilir. Plastik günümüzde birçok şeyde kullanılan yaygın bir malzemedir. Plastik gemi maketi seçenekleri yapımı kolay modellerdir. Enjeksiyon kalıp plastik parçalardan oluşur. Yelkenli, sürat teknesi ve yat gibi farklı modellerde kullanılır. Plastik dayanıklı bir malzeme olduğundan dolayı uzun yıllar yapısı değişmeden korunur. Çocuklar tarafından oyuncak olarak kullanılmaya uygundur. Tahta gemi maketi ise doğal malzeme sevenler için biçilmiş kaftandır. Özellikle eski dönem modellerinde sıklıkla kullanılır. Gerçek hayatta üretilen eski deniz taşıtlarına yapısı ile benzerdir. Çocuklar için doğal ve yeniden yapılabilir yapıştırıcı gerektirmeyen modeller de bulunur. EVA ve karton gemi maketi seçenekleri çocuğunuzun motor becerilerinin ve zihninin gelişmesine yardımcıdır. Dilerseniz beraber boyayabilir, renkli desenlerle yaratıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Kanserojen madde içermeyen bu modellerde kimyasal yapıştırıcı kullanmanıza gerek yoktur. 3 yaş üzeri tüm çocuklar tarafından ebeveyn eşliğinde yapılabilir. Ağır ve parlak model arayışında olanlar için ise metal gemi maketi idealdir. Metal için üretilen boyalarla renklendirebilirsiniz. Tüm malzemelerde hem hobi kitleri hem de hazır ürünler bulunur. Cam genellikle şişe içinde bulunan modellerde kullanılır. Farklı bir tarz arayışında olanlar için şeffaf olarak üretilen modeller bulunur. Saydam görünümü ile parlak cam izlenimi verir. Mekanında sıra dışı şeyler sergilemeyi sevenler için mükemmel bir seçim olur. Engin denizlerde dolaşan korsanlar, savaşlara katılan kahramanlar ya da bir filmden fırlayan nesneler, tercihiniz ne olursa olsun sizin zevkinize hitap eden bir ürün mutlaka bulunur. Dekorasyon ve amacınıza uygun ürünü Trendyol’dan kolayca temin edebilirsiniz.

Takımınızın Renklerinde Gemi Maketi

Odanızın dekorasyonuna yenilik mi katmak istiyorsunuz? Fanatikler için üretilen Fenerbahçe gemi maketi gibi ürünler gönül bağladığınız renkleri taşır. Hazır satın alabileceğiniz gibi ham malzemeden üretilen ve boyanabilir seçenekleri satın alarak da kendi takımınızın renklerini dilediğiniz şekilde uygulayabilirsiniz. Mekanlara şıklık katan bu ürünleri kendinize ya da sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Takımınızın renkleri dışında şirket logosu, mekan ismi ya da sevdiklerinizin isimlerini ve resimlerini de modeller üzerine işleyebilirsiniz. Hazır ürünler arasından dekorasyonunuza ve zevkinize uygun olanları seçebilir ya da el emeği ile kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ürünler kişiselleştirilebilir olduğundan dolayı iyi birer hediyedir. Örneğin İskandinav tarzı ahşap ağırlıklı dekorasyona sahip bir mekan için ahşap gemi maketi kullanımı uygun olur. Ürünü olduğu gibi bırakabilir, sadece vernik ile korumaya alabilir ya da doğal renklerle tasarım yapabilirsiniz. Parçalı halde satılan kitler farklı malzemelerden üretilir. Parçalar yapıştırıcı ya da geçme yöntemi ile birleştirildikten sonra boyanabilir. Gerçek hayatta bulunan ya da tasarımı yapılan bir nesnenin birebir ölçekte küçültülmesi olan maket yapımı esnasında dikkat edebileceğiniz bazı noktalar bulunur. Kutu açıldığı zaman içerisindeki parçalar beraberinde gelen liste ile karşılaştırılmalı ve eksik varsa modele başlanmamalıdır. Sonradan fark edilen eksikler sizin için sorun yaratır. Kılavuzda belirtilen yapım şekline uygun olarak parçalar sırası gelince yerinden çıkarılmalıdır. Aksi halde bazı parçaların kaybolması mümkündür. Bağlantı kolları ile sabitlenen parçalar şekil bozukluğu yaşanmaması için falçata yardımı ile ayrılmalıdır. Malzemeye uygun ürün seçimi yapılmalı ve yüzeyler temiz tutularak sadece kesişim noktalarına yapıştırıcı uygulanmalıdır. Gerekli durumlarda zımpara, dolgu ve temizleme işlemlerinin yapılması keskin hatlı ve iyi görünümlü bir sonuç sağlar. Trendyol’da her model gemi maketi bulabilirsiniz.

Sevdikleriniz için Orijinal Bir Hediye

Doğum günü, yıldönümü ya da yılbaşı nedeniyle sevdiklerinize özel günlerde ya da içinizden geldiği için herhangi bir zamanda hediye verebilirsiniz. Farklı bir hediye arayışı içinde olanlar için el yapımı gemi maketi ideal bir seçenektir. Dilerseniz kendi ellerinizle hazırladığınız ürünün bitmiş halini ya da kitini sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Özellikle erkekler el yapımı maketlerden oldukça hoşlanır. Sabır ve sebat gerektiren bir uğraşı olan maketçiliğin kolaylaştırılmış hali sizler için üretilir. Paket içeriğinde parçalar, yapım kılavuzu ve gerekli etiketler bulunur. İhtiyaç duyulan her şeyin bir arada olduğu kitleri sevdiklerinizle beraber iyi vakit geçirirken de kullanabilirsiniz. Kişiye özel gemi maketi isteyenler için bir filmi ya da tarih sahnesini anımsatan modelleri seçebilir ya da ahşap parçalardan oluşan kitlerle hayal gücünüzü kullanabileceğiniz ürünlere yönelebilirsiniz. Dilediğiniz renk ve desenlerle kişiselleştireceğiniz unutulmaz bir hediye olabilir. Hazır modeller içerisinden seçim yaparak eşinizin koleksiyonuna katkıda bulunabilir ya da onu bir koleksiyonere dönüştürebilirsiniz. Özel günlerinde ona alacağınız maketler yıllar içerisinde birikir ve çocuklarınıza, torunlarınıza bırakabileceğiniz değerli bir hatıra olur. Ham ahşap kitlerden satın aldığınızda, dekupaj ve farklı aplike yöntemleri ile resimlerinizi ya da beğendiğiniz bir deseni ürün üzerine işleyebilirsiniz. Ürünler kendi içinde bir sanat eseridir. Sizin katkılarınızla bir hayali gerçekleştiren el emeği ürünlere dönüşür. Masada duran bir deniz ya da uzay taşıtına bakarken maceracı ruhunuz alevlenir ve masal diyarlarında uçsuz bucaksız yolculuğa giriş kapısı olur. Hobi, dekorasyon ya da eğlence pek çok farklı amaca hizmet eden ürünlerin binbir çeşidini bulabilirsiniz. Trendyol’dan farklı hediyelik gemi maketi seçeneklerine ulaşabilir, sevdiklerinize özel ve anlamlı bir hatıra bırakabilirsiniz. 

Her Bütçeye Uygun Gemi Maketleri

Boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz eğlenceli bir hobi, mekanlar için şık bir dekorasyon öğesi ya da sevdikleriniz için hediye amacıyla maket gemi tercih edebilirsiniz. Seçim sebebiniz ne olursa olsun, Trendyol’da bütçenize uygun bir ürün mutlaka bulabilirsiniz. Ürün fiyatları malzeme, işçilik, boyut ve markaya göre değişiklik gösterir. Örneğin bir muharebe gemisi satın alıyorsanız küçük bir model ile büyüğü arasında fark bulunur. Hazır halde satılanlar metal direk, kumaş yelken, halat ve ahşap gövde gibi farklı materyallerden üretilir ve en küçük ayrıntısına kadar gerçekçi biçimde işlenir. Bu modellerde malzemenin yanı sıra işçilik ve boya maliyeti de fiyata dahil edilir. Kit halindeki ürünleri kendiniz yaptığınız için fiyatlarına işçilik dahil değildir. Çocuklar için üretilenler daha basit malzemelerden yapıldığı için fiyatları oldukça uygundur. Özellikle odaklanma ve dikkat dağınıklığı yaşayan insanlar için önerilen bu uğraş zihninizi toparlamanız ve eğitmeniz için mükemmel bir yöntemdir. Hazır modeller, şişeler, yapım kitleri, boyalar, fırçalar ve yapıştırıcılar gibi farklı ürünleri Trendyol üzerinden kolayca temin edebilirsiniz. İhtiyacınız olan ürünleri binlerce seçenek arasından belirleyebilir ve sepetinizde toplayabilirsiniz. Tüm ihtiyaçlarınızı tek seferde sipariş vererek ihtiyaçlarınızı tamamlayabilirsiniz. Hesaplı bir tercih yapmak için Trendyol’un kampanyalarını düzenli olarak takip edebilir ve indirim, ücretsiz kargo gibi seçeneklerle istediğiniz ürünlere cazip fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Gemi maketi fiyatları ve özellikleri hakkında sayfamızdan detaylı bilgi alabilir, ihtiyacınıza uygun olan ürünü kolayca sipariş verebilirsiniz. Bütçenize uygun ürünü belirlemek için fiyatları düşükten yükseğe doğru sıralayabilirsiniz. Dilerseniz en popüler, en çok yorum alan ve en yeni ürünlere göre de bir sıralama yaparak aradığınız ürünü kolayca bulabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir