menekşe toprağı nasıl değiştirilir / Menekse Çiçeği Toprak Değişimi Yapılışı | Çiçek saksıları, Çiçek, Orkide bakımı

Menekşe Toprağı Nasıl Değiştirilir

menekşe toprağı nasıl değiştirilir

Al&#;nt&#;:

Orijinal Mesaj Sahibi EslmMesaj&#; Göster

.iki yaprakta sarı lekeler var bunlar neden oluşuyor birde dipten epeyce küçük yapraklar çıkmış buruşuk bir şseafoodplus.info büyük yaprakları koparsam küçük yapraklar için iyi olurmu yoksa hiç dokunmıyayımmı.bir sorum daha olacak menekşem doğu penceremde sabah güneşini alıseafoodplus.info nasıl olmalıdır bunuda tam bilmiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.

Yapraklardaki lekelenmelerin bir çok sebebi olabiliyor. Islakken su değmişse güneş yakabiliyor, mineral eksikliğinden kaynaklanabiliyor, veya bazen sadece güneş yakabiliyor. Sizdeki sorun bence yaşlılıktan kaynaklanıyor. Yanlış görmüyorsam diğer yapraklardan uzun ve en dışta. Onları koparmanız sorun olmaz diye düşünüyorum.

Ortadaki buruşuk yapraklar benim bazı menekşelerimde de oldu. İlaçlamadan sonra oluyor genelde. O zaman ortadakileri rahatlatmak için en dıştakileri koparıyorum. Ama ilaçlamadıysam, hasta değillerse dokunmuyorum. Onlar büyümenin bir yolunu buluyorlar.

Yanlış görmüyorsam menekşenizde iki göbek var. Sıkışıklık bundan da olabilir. Bir ay kadar yerine alıştıktan sonra göbekleri ayırırsanız bitkiyi rahatlatmış ve daha simetrik bir görüntü elde etmiş olursunuz.
Göbekleri ayırırken toprağına biraz da perlit eklemenizi öneririm. Kök çürüğünden menekşenizi kaybetme olasılığınız düşer.

Sabah güneşi bence bitkiler için çok faydalı ve menekşeleri yakmıyor. Ama bende bir cins var ki hiç bir şekilde sıcağı sevmiyor. Anında yumuşuyor yaprakları. Gölgeye alınca düzeliyor. Gözlemlemenizi tavsiye ederim. Eğer yapraklarında lekeler olmuyor ve yaprakları yumuşamıyorsa doğru yerdeler.


Kısa süreli tecrübelerimden edindiklerim bunlar. Yanlışım varsa daha deneyimli dostlarım beni düzeltsinler. Yararlı olayım derken zarar vermek istemem

Komşuları kıskandıracak menekşelerin sırrını merak ediyor musunuz? Hayran bakışları üzerine toplayacak yapraklar için menekşe bakımı ipuçları, sulamadan uygun saksı seçimine kadar tüm adımlar ve menekşeye dair merak ettikleriniz için okumaya devam etmeniz yeterli!

Menekşe, gerek kokusu, gerekse narin ve rengarenk görüntüsüyle evlerde en çok tercih edilen çiçeklerden. Menekşeden söz açılınca, genellikle gözümüzün önüne adını verdiği menekşe rengi yaprakların görüntüsü geliyor. Komşunuzun balkonunu çiçek bahçesine çeviren ve evin en ücra köşelerini süsleyen çiçek de muhtemelen bir menekşe. Diğer çiçek türleriyle kıyaslandığında buzdağının görünmeyen yüzü kadar renk seçeneği olan menekşenin, sizi şaşırtacak kadar çok çeşidi var. Ayrıca bu değerli ve neşeli çiçek, soğuk sıcaklıkları tolere ettiğinden açık havada da uzun süre yaşayabiliyor. Peki menekşe çiçeği nasıl bakılır diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Merak etmeyin, her ne kadar narin bir bitki olsa da menekşe bakımı sandığınızdan çok daha kolay. 

Menekşe; parfümde, kolonyada, kremde hatta gıdalar da dahil olmak üzere birçok alanda kokusundan ve tadından yararlanılarak kullanılıyor. Süsleme ile gıda ve parfüm sektöründe kullanılan menekşenin türlerini, menekşe çiçeği bakımı nasıl yapılır, pratik yöntemlerle evde menekşe bakımı ipuçları ve çok daha fazlasını sizler için derledik.

Menekşe Çeşitleri ve Bakımı

’den fazla çeşidi olan menekşelerin en çok bilinen türü Hercai (Alaca) menekşesidir. Afrika menekşesi, mor menekşe, bardak menekşesi, Japon küpesi, bilinen menekşe türlerindendir. Ülkemizde evlerde yetiştirilen en popüler menekşe türüyse Afrika menekşesidir. Soğuğa dayanıklı yapısı nedeniyle Hercai menekşe, açık park ve bahçelerde daha çok tercih edilir. Ayrıca Alaca menekşe, kış mevsiminde de çiçek vermektedir. Menekşelerin sevdiği diğer bir şey de nemdir. Bundan dolayı Afrika menekşesi için ev ortamında en uygun yer mutfaklardır. ,

Son olarak Cezayir menekşesi olarak da bilinen mor menekşe; tüylü yaprakları ve çoğunlukla mor renkte, küçük yapraklı çiçekleri olan bir salon menekşesi türüdür. Mor menekşe bakımı da ev ortamında kolaylıkla yapılabilir. Bu nedenle sıklıkla tercih edilen bir türdür. Gelin, evde menekşe bakımı için pratik yöntemleri birlikte keşfedelim!

Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Sağlıklı bir menekşe çiçeği bakımı için doğru sulama miktarı bulunmalı.

Menekşelerinizi sularken unutulmaması gereken en önemli şey, sulamayı doğru miktarda yapmaktır. Aşırı sulama, bir bitkinin gelişmemesinin ya da sadece kuruyup ölmesinin bir numaralı nedenidir. Peki sulama vakti geldiğini nasıl anlayabilirsiniz?

Saksı karışımını her zaman önce parmağınızla test edin. Saksı karışımı nemliyse, birkaç gün sonra tekrar deneyin. Saksı karışımının sulamalar arasında biraz kurumasına izin vermeniz, tüm bitkiler için en sağlıklı yöntemdir. Ancak toprak asla kuru olmamalıdır. 

  1. Sulama yöntemi yapraklar korunarak uygulanmalı.
saksıda menekşe ve beyaz sulama kabı

Bir menekşeyi sulamanın en kolay ve risksiz yolu, saksıyı 2,5 cm’den fazla su olmayan bir kaba yerleştirmektir. Yaklaşık 20 dakika sonra veya toprak nemli hale geldiğinde sudan çıkarın. Saksının uzun saatler boyunca suda durmasına asla izin vermeyin. Bu, göz alıcı menekşenizin çürümesine davetiye çıkarmak demektir. Bitkinizi tepeden de sulayabilirsiniz. Ancak yaprakları ıslatmamaya dikkat etmelisiniz. Üstten sulama, saksı toprağında birikebilecek tuzları süzmek için de faydalı bir yöntemdir. Toprağı derinlemesine suladıktan sonra suların yeterince süzüldüğünden emin olun.

  1. Menekşenin bakımı için saksı seçimi doğru yapılmalı.
saksıya ekilen menekşe

Genel olarak gözümüz gibi baktığımız menekşe kayıplarının en önemli nedeni, yanlış saksı seçiminden kaynaklanır. Öncelikle, bitkinizi yeni satın aldıysanız ev ortamına alışana kadar bir ya da iki hafta beklemelisiniz. Saksı değişimi yapacaksanız alacağınız saksıyı doğru seçmelisiniz. İdeal bir menekşe saksısı, yayvan, geniş ağızlı ve aşağı doğru daralan bir formda olmalıdır. Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır. Menekşenin çok fazla yaprağı bulunur. Bu yaprakların rahatça büyümesi ve köklerinin sıkışmaması için doğru saksı seçimi önemlidir. Doğru saksıyı bulmak için saksı çeşitlerimize göz atabilirsiniz.

Eğer uygun saksıya sahip değilseniz endişe etmeyin! Menekşe bitkisi birden fazla saksıya ayrılabilir. Yaprakları en az 2–3 cm sapı kalacak şekilde kopartın. Koparttığınız yaprakların 4&#;te biri toprağın içinde kalacak şekilde yeni bir saksıya dikin. Bu adımlardan sonra toprağı olabildiğince ıslak tutun. Eğer henüz bir saksınız yoksa, köklenme dönemi su dolu bir bardakta da geçirilebilir. 6 aydan sonra capcanlı bir menekşe çiçeğine sahip olabilirsiniz.  

  1. Evde menekşe bakımı yaparken saksı değişimi ihmal edilmemeli.
kuş bakışı saksı değişimi yapılan menekşe ve aletler

Saksı değişimi, hemen hemen tüm bitkiler için oldukça önemlidir. Bir önceki adımda değindiğimiz gibi, saksı seçimini doğru yapmak hayatidir. Menekşe bakımı yaparken en sık karşılaşılan sorun, büyük saksıdan kaynaklanan kök çürümesidir. Bu nedenle saksı değişimi için acele etmemelisiniz. Saksı değişimini, bitkinin toplam çapı, saksı çapınının 3 katına eriştiğinde düşünmeliyiz. Saksı değişimi yerine düzenli aralıklarla toprak değişimi yapmak bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlar. Menekşe toprak karışımları genellikle düşük besin değeri içeren torftan oluşur. Bitki 6 ay gibi bir sürede torfdaki bu besini tüketir ve torf çürümeye başlar. Her 6 ayda bir bitkiyi saksıdan çıkararak, kökleri mümkün olduğunca zedelemeden eski topraktan bir miktar çıkarıp, yerine yeni toprak eklemek en sağlıklı çözüm olacaktır.

  1. Doğru budamayla uzun süreli bir menekşe bakımı sağlanabilir.
makasla budanan menekşe

Menekşelerin en dış sırasındaki yapraklar, zamanla canlılığını kaybedip solmaya başlar. Böyle yaşlı yaprakların bitki üzerinde çürüyüp, kurumasını beklemek bakteri oluşumuna neden olabilir. Toprağa düşen yaprakları ve çiçekleri mutlaka toplayın. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da budama makası kullanmaktır. Budama işlemini elinizle yaparken sağlıklı yaprak ve çiçeklere zarar verebilirsiniz. Bu nedenle solan ve kuruyan yaprakları keserek uzaklaştırmak daha sağlıklı olacaktır. Fazla uzayan dallar giderek güçsüzleşeceğinden, toprağa yakın olacak şekilde keserek budayabilirsiniz. 

Menekşe Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar

  • İdeal menekşe bakımı nasıl olur? Doğru büyüklükteki saksıyla! Menekşe saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. İhtiyacından büyük saksılara dikildiğinde kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmaz.
  • Sağlıklı gelişim için, menekşe toprağının kalitesi de önemlidir. Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı ve köklere bol oksijen sağlamalıdır. Ayrıca pH arasında olmalıdır. Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.
  • Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok idealdir. Çiçeklerinizi güneşi doğrudan görmeyecek aydınlık, sıcak ve nemli bir alana yerleştirmeniz, en iyi sonucu elde etmenizi sağlar. Mutfaklar genelde bu isteklere uygun alanlardıseafoodplus.infoğınızı şıklaştıracak, menekşelerinizin sağlıklı kalmasını sağlayacak perde modellerine göz atabilirsiniz.
  • Menekşelerin bazı türlerinin aşık havada ve hatta kış aylarında bile hayatta kalabildiğinden bahsetmiştik. Ev menekşeleri genellikle bu kadar dayanıklı değillerdir. Bu nedenle bulunduğu ortamın sıcaklığı da oldukça önemlidir. 15 derecenin altı ve 26 derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa hızlı gelişmezler. Çok sıcak ortamda ise çiçeklerini dökerek tepki verir ve hızla kururlar.
  • Yeni ektiğiniz ya da çoğalttığınız menekşelerin bakımını çok daha dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Zaman zaman sulayarak, çamurlaştırmadan toprak nem dengesini korumalısınız. İlk iki üç hafta köklenme olana kadar gübreleme yapmamalısınız. Hafifçe yaprağa asılarak köklenmenin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Köklenme gerçekleştikten sonra yaprak gelişimini teşvik etmek amacıyla azot değeri yüksek gübrelerle gübreleme yapabilirsiniz. Gübreleme dozu, menekşe besleme dozunun üçte biri kadar olmalıdır.
  • Çiçeğiniz, bazı işaretler vererek size mutlu olmadığını anlatacaktır. Onu dikkatle gözlemleyerek neye ihtiyacı olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Örneğin:
  • Fazla kullanımdan dolayı oluşan bir gübre zararı kendini yapraklarda tuzlanma ile belli eder. Tuzlanma olmuşsa ılık bir suyla toprak üstünden bol su kullanarak yıkama yapın.
  • Güneş yanığı kendini yapraklardaki lekelerden belli eder. Muhtemelen güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması gerektiğini anlatıyordur. Işıklanma için doğru konumu belirleyerek yer değişikliği yapılmalıdır.
  • Bunun tersi olarak, menekşeniz yetersiz güneş alıyorsa boynunu bükecektir. Yeterli ışık alacağı aydınlık alanlara taşıyarak eski neşeli günlerine döndürebilirsiniz.
  • Soğuk su kullanmak da menekşe çiçeğine zarar verir. Kullanacağınız suyu her zaman dinlendirip oda sıcaklığına getirildikten sonra sulama yapmalısınız. 
  • Üstten sulamalarda yapraklarda su lekesi oluşabilir. Bu durum bir süre sonra yapraklara kalıcı zarar verecektir. Bu nedenle alttan sulamaları tercih etmenizde fayda var. Sulama sırasında yapraklara su sıçrarsa, fazla suyu kağıt havlu yardımıyla silin.
  • Kloroz yani, yapraklarda sarılık gözlemliyorsanız, toprak karışımınızda bir problem seafoodplus.info pH sının &#; aralığında olduğundan emin olun. Eğer toprak pH sından emin değilseniz saksı toprağı yenilemesi yapabilirsiniz.

Menekşe çiçeği bakımı nasıl yapılır, menekşe çeşitleri, sulama, saksı değişimi ve budama i̇puçlarını sizlerle paylaştık. Çiçek bakımına dair daha fazla bilgi edinmek için diğer yazılarımızı da ziyaret edebilirsiniz. 

Menekşe Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular

Menekşe Nereyi Sever?

Menekşeler ışıklı ve nemli ortamları severler, fakat doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları gerekir. Doğada da ağaç gövdelerinde ve gölgede yaşarlar. Çiçeklenmesi için olabildiğince fazla ışık görmesi gerekir, ama bu ışık direkt güneş ışınları olmamalıdır. Hafif bir sabah güneşi gören bir pencere önü ya da mutfak menekşeler için idealdir. Çiçek vermeyen ya da boynunu büken menekşeler, daha aydınlık hatta ev aydınlatmasının olduğu ortamlara alınmalıdır. 

Menekşe Çiçeği Hangi Mevsimde Açar? 

Afrika menekşeleri her mevsim çiçek açabilen, özellikle sonbahardan yaza kadar olan aylık dönemde yoğun çiçekli kalan bitkilerdir.

Menekşe Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir? 

Menekşe, kolay yetiştirilebilen ve hızlı çiçek veren bir bitkidir. Rengi ve kokusu kendine hastır. Yaprak biçiminin çağrıştırdığı kalp şekli, sayılamayacak kadar çok sayıdaki rengi sayesinde, insanların en çok vakit geçirdiği mekanlarda ve açık alanlarda süs bitkisi olarak tercih edilir. Ayrıca menekşe çiçeği, tatlılar, şekerler ve içkilerde kullanılır. Tatlılara aromatik bir tat vermesi, salata süsü olarak ya da balık yemeklerinde tat vermesi için kullanılır. Taze yaprakları da, çiğ olarak, veya pişirilerek sebze yemeği olarak yenebilir. Çiçekleri, yaprakları ve kökleri A ve C vitamini açısından zengindir ve antioksidan etkisi vardır. Süsleme olarak kullanılmasının yanı sıra, likor gibi içkilere aroma vermesi için kullanılır.

Menekşe Çiçeği Ne Anlama Gelir?

Menekşe ile ilişkilendirilen bazı semboller, bir ilişkide alçakgönüllülük ve sadakattir. Beyaz menekşeler samimiyet, masumiyet ve saflığı çağrıştırırken, mor menekşeler yeni başlayan, hassas veya mütevazı yeni bir aşka işaret eder. Pembe menekşeler yeni bir ilişkide umut ve vaat anlamına gelir.

Afrika Menekşesi Saksı Değişimi Ne Zaman?

Afrika Menekşesi Çiçeği Özellikleri

  • Latince :Saintpaulia ionantha
  • Familya : Violaceae
  • Anavatanı : Güney Afrika
  • Mekan : İç Mekan
  • Grup : Mevsimlik Çiçekler

Afrika Menekşesi

Tanımı:  Otsu karakterde yeşil, tüylü ve kalın yapraklara sahiptir. Yaprakları saksı üzerinde rozet gibi yayılır. Uzun bir çiçeklenme periyodu olan bir bitkidir. Yıl içerisinde çiçeklenme periyodu boyunca birkaç hafta süren bir dinlenme dönemleri vardır. Çiçekleri katmerli ya da yalınkat, kenarları düz ya da dantelli olup koyu mavi, mor, lacivert, koyu menekşe, kenarları beyaz, ortası mavi ya da kırmızı, pembe, leylak, kırmızı ya da beyaz renklidir.

 

Işık İsteği: Aydınlık yerde yetiştirilmelidir.

 

Sıcaklık İsteği: Düşük sıcaklıklara fazla toleranslı bir bitki değildir. Yıl boyunca ideal sıcaklık °C dir.

 

Toprak İsteği: Humuslu toprak tercih edilmelidir.

 

Sulama: Orantılı nemin yanında yaz aylarında bol suya gereksinim gösteren bir bitkidir.  

 

Gübreleme: İlkbahar-yaz dönemi boyunca haftada bir düşük dozda besin maddesi verilmesi yararlıdır.

 

Saksı Değişimi: Saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. İhtiyacından büyük saksılara dikildiğinde, kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmaz. Saksı büyüklüğü bitki çapının üçte biri olacak şekilde ayarlanmalıdır. İlkbahar aylarında saksısı değiştirilir.

 

Budama:  Çiçeklenme bittiğinde solmuş çiçeklerin ve çiçek saplarının alınması gerekir.

 

Üretimi: Yaprak çelikleri ya da bitkinin köklü olarak ayrılması ile çoğaltılır.

 

Hastalık ve Zararlılar: Sıcak ve kuru ortamda yaprak biti zararlısı ile bitkinin kök kısmının fazla ıslak bırakılması nedeniyle mildiyö en sık görülen hastalıktır.

Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır? Menekşe &#;i&#;eği Nasıl Sulanır?

Menekşe çiçeği; menekşegiller ailesine ait olan bir çiçek türüdür. Genel olarak mor rengi ile bilinen menekşe çiçeği, pek çok türe sahip olan bir çiçektir. Otsu bitkisi olmasına karşın, uzun bir ömrü olduğundan çok yıllık bitkiler olarak bilinir. Menekşe, ideal şartlarda doğada kendi kendine yetiştiği gibi saksı bitkisi şeklinde bahçede, evlerde ve balkonlarda da çok fazla tercih edilen bir bitkidir.

Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Menekşe çiçeğinin bakımının belli başlı püf noktaları vardır. Bunun yanı sıra bu bakımların doğru bir şekilde uygulanması, menekşe çiçeğinin sağlığı ve sağlıklı büyümesi açısından yararlıdır. Menekşe bakımı için;

- Evde veya balkonlarda yetiştirilecek menekşeler, güneş ışığını doğrudan almamalıdır. Bunun için pencere önünde konulan menekşeler, dolaylı yollardan güneş ışığı alacak yere konulmalıdır. Bu durum, balkonlar için de geçerlidir. Tropik bir bitki olduğundan Türkiye'nin her yerinde iç mekan şartlarında oldukça sağlıklı bir şekilde büyüyen menekşeye, 14 derece altı ve 26 derece üstündeki sıcaklıklar iyi gelmemektedir. Rüzgarlı havalarda menekşe için iyi değildir.

- Menekşe çiçeği, gün ışığını çok seven bir bitkidir. Fakat direkt gelen güneş ışığı, menekşe çiçeklerini rahatsız eder. Menekşelerin pencere kenarlarında dolaylı bir şekilde güneş ışığından yararlanması gerekmektedir. Nem oranı da menekşe çiçekleri için güneş ışığı kadar önemli bir konudur. Ortamda yer alan menekşe için oran yeterli değilse menekşe çiçeği için sağlıklı gelişme söz konusu olmayacaktır. Bu yüzden ortamın nem oranının iyice ayarlanması gerekir.

- Menekşe çiçeğinin köklerinin gereksinim duyduğu oksijeni alması adına nem tutan ve hafif bir toprağın tercih edilmesi oldukça gereklidir. Menekşe çiçeğinin toprağı; bir ölçek ponza, bir ölçek torf veya bir ölçek vermikülit karıştırıp, sağlıklı toprak karşımı yapılabilir.

- Menekşe çiçeklerinin saksı türünün de doğru seçilmesi gerekir. Menekşe saksıları, yayvan olmalıdır. Menekşe çiçeklerinin kökleri, derine gitmeyen kökler olduğu için menekşenin yayvan saksılarda konulması gereklidir. Yayvan saksı içerisinde az topraklarla büyüyen menekşenin gübrelenmesi önemlidir. Gübreler, hazır şekilde alınır. Çiçeklenme dönemlerinde ise menekşe gübresi, mutlaka olarak fosforu yüksek olan gübreler tercih edilmelidir.

Menekşe Çiçeği Nasıl Sulanır?

Menekşe çiçeklerinin sulama durumu ve şekli toprak da olduğu gibi oldukça önemli bir konudur. Menekşe çiçeğinin sulanması adına oda sıcaklığındaki klorsuz suyun kullanılması idealdir. Oda sıcaklığında bulunmayan soğuk veya sıcak su, menekşenin köklerine ve dallarına olumsuz zararlar verebilmektedir. Daha fazla çiçeğin oluşması adına, menekşe sulanmadan önce saksıda bulunan toprağın üst tarafının kuruması gerekmektedir. Menekşe çiçeğinin sulaması için saksı türünün alt kısmı delikli olmalıdır. Sağlıklı sulama adına altlığa bol bol su konularak, 15 dakika sonra toprak çektikten hemen sonra kalan su dökülmelidir. Üstten su verilmesi durumunda bitkinin yapraklarına değil direkt toprağına su vermek gereklidir.

Menekşe çiçeği; ortalama şekilde sıcak mevsimde haftada 2 defa, kış mevsiminde ise 1 defa sulanmalıdır. Çok fazla sulamak veya az sulamak da menekşe bitkisi adına olumsuz nedenlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Menekşe sulama hakkındaki püf noktalardan birisi de her defasında aynı oranda su vermek olacaktır. Sulama düzeni hakkında çok hassas olan menekşe çiçeği, her zaman aynı oranda suya ihtiyaç duyar. Su miktarındaki farklılıklar kimi zaman menekşe çiçeğini olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Genel şekilde aynı oranda ve aynı vakitte farklılaşma olmaması önerilmektedir. Bu duruma dikkat etmek, menekşe çiçeğinin sağlığı bakımından oldukça önemli bir konudur. Menekşe çiçeğinin sağlıklı gelişmesi adına sulamaya dikkat etmek gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir