seferi cuma namazı kılar mı / Albert Immobilier à Sanary et Ollioules, vente maison et appartement

Seferi Cuma Namazı Kılar Mı

seferi cuma namazı kılar mı

Cuma Namazının Farz Ve Geçerli Olmasının Şartları Nelerdir?

Haberin Devamı

Hasta durumunda olup cuma namazına gitmesi halinde hastalığının ilerlemesinden ya da artmasından korkan kimseler içinde Cuma namazı kılmak şart değildir.

Cuma namazı yürümekten aciz durumda olan yaşlı kimseler için farz kılınmamıştır. Görme engeli olan kimseler ise kendileri camiye gelebilecek durumda olurlarsa ya da camiye kendilerini götürecek bir kimse bulmaları halinde Cuma namazını kılmakla yükümlüdürler.

Ayaklarından olmuş ve yahut ayakları kesilmiş yatalak hastalar da Cuma namazı ile yükümlü değildir.

c) Hür olmak:

fakihlerin büyük çoğunluğuna göre, hür olmayan kimseler için Cuma namazı farz kılınmamıştır. Mahpuslar, bulundukları yerde mescid var ise Cuma namazı kılar.

d) Mukim olmak:

Bir kimseye Cuma namazının farz olması için, namazı kıldığı yerde ikamet ediyor olması gerekmektedir. Bu sebeple dinen seferi sayılan kimseler için Cuma namazı farz değildir.

e) Erkek olmak:

Kadınlara farz olmayan Cuma namazının erkeklere farz olduğu konusunda tüm fakihler görüş birliği içerisindedir. Bununla beraber kadınlar, Cuma namazını camiye gelip kılarlarsa yine kıldıkları namaz geçerli olmaktadır. Cuma namazını kadınların kılması konusunda bir serbestlik bulunmaktadır; uygun zaman ve zemin bulan kadınlar Cuma namazını kılabilir. Kadınlara Cuma namazı farz kılınmamış olsa bile bu durum onlar için bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Fakat kadınların günümüzde Cuma günleri camiye giderek cemaat ile birlikte Cuma namazını kılmaları, vaazı ve okunan hutbeyi dinlemeleri isabetli olur.

Haberin Devamı

Cuma Namazının Geçerli Olmasının Şartları

Cuma namazı kılmak ile yükümlü olan kimselerin Cuma namazı kılabilmesi için gerekli şartları sağlaması gerekir:

a) Cuma namazı, cuma günü öğle namazı zamanında kılınır; öğle namazının vaktinden sonra ya da önce kılınırsa Cuma namazı geçerli olmaz.

b) Cuma namazı tek başına kılınmaz, cemaat ile birlikte kılınır.

c) Günümüzde yerleşim yerlerinde pek çok bulunduğu halde burada yaşayıp Cuma namazı kılan kimselerin bir camiye sığmadığı bilinmektedir. Dolayısıyla namazgâhlarda ve birden fazla camide Cuma namazı kılınabilir.

d) Hanefîler, devlet başkanı ya da devlet temsilcisinin ve yahut devlet tarafından yetki verilen bir kişinin cuma namazını kıldırması gerektiğini ileri sürmüşlerdir.

Haberin Devamı

e) Cuma namazının geçerli olmasının bir diğer şartı ise hutbe okunmasıdır. Hutbe, bir şeyler söylemek, birilerine hitap etmek demektir. Başta bayram namazları ve Cuma namazları olmak üzere belirli ibadetlerin gerçekleştirilmesi sırasında yapılan, genelde nasihat ve vaaz içeren konuşmayı ifade eder. Hutbenin sünnetleri, rükünleri ve şartları olarak anılır.

Cuma namazı, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan iki rekâtlı farz-ı ayn bir namazdır. Cuma namazı kılınınca ayrıca o gün öğle namazı kılınmaz. Cumanın farziyeti kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir. Kur’ân’da cuma namazının kılınması;

“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için çok daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cuma, 62/9-10) anlamındaki ayetle emredilmiştir.

Kaynak: Diyanet

Seferi olanlar Cuma namazı kılar mı, farz mıdır? Seferi namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Herhangi bir yerden başka bir yere doğru yapılan ya da ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gidilmesi için gerçekleştirilen eylemler seferi olarak adlandırılır. Arapça''da sefer veya müsaferet olarak adlandırılan bu eylemler sonucunda bu şekilde yola çıkmış kişiler, seferî ya da müsafir olarak adlandırılır.

Seferînin mukabili mukimdir ve mukim bir yerde yerleşik bulunan, yolcu olmayan kişi anlamındadır. Türkçemiz''de seferîlik veya müsaferet yerine, çoğunlukla yolculuk tabiri kullanılmaktadır. 

Seferi Cuma namazı kılar mı?

Cuma namazı ile yükümlü olmayanlar o günkü öğle namazını kılarlar. Yolculuğa başlayan kimse, seferîliği bitinceye kadar dört rekatlı farz namazları iki rekat olarak kılar. Seferî olan kişiler beş vakit namazın farzlarının öncesindeki ve sonrasındaki sünnetleri kıldıkları takdirde bunun sevabını da alırlar.

Seferi olanlara Cuma namazı farz mı?

Seferi olan kişiye cuma namazı farz değildir. Ancak seferi olan kişi cuma namazını kılarsa, kıldığı namaz geçerlidir. Ayrıca öğle namazını da 2 rekat olarak kılabilir.

Seferi namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır