sıkıntı için okunacak sure / SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN OKUNACAK DUA - Sıkıntı Duası

Sıkıntı Için Okunacak Sure

sıkıntı için okunacak sure

Peygamberimizin sıkıntı duaları! Ruhu rahatlatan ve sıkıntıdan kurtulma duası! İnşirah Suresi..

Peygamberimizin sıkıntı duaları! Ruhu rahatlatan ve sıkıntıdan kurtulma duası! İnşirah Suresi..

İmtihan için geldiğimiz dünyada kimi zaman karşılaştığımız hatta kendi içimizde boğuşarak dert edindiğimiz meseleler içimizi karartarak bizleri bunaltabilir. Sıkıntı ve üzüntü veren bu iç sıkıntılardan kurtulmak için manevi yönden şifa bulabileceğiniz duaları okuyabilirsiniz. Dertten ve sıkıntıdan kurtulmak için hangi dualar okunmalı? İnşirah Suresi okunuşu:

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in “Bir Müslümana herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar.”(Buharî) hadisine baktığımızda, şer görünen şeyin aslında bizler için hayırlı olabileceği de görülebilmektedir. Bu yüzden Allah (c.c)'un bizleri sınamış olduğu imtihan karşısında asla isyan etmemeli ve tam tevekkül halinde Allah (c.c)'un ipine sarılarak tüm dert ve sıkıntılara karşı sabır göstererek dua edilmelidir.

Gün içerisinde sıklıkla İnşirah Suresi okumanın kişinin kalp sıkıntılarını gidereceği yönünde bazı bilgiler bulunmaktadır.

Rivayetlere göre 5 vakit namazın arkasından okunabilecek olan İnşirah suresi işleri kolaylaştırır.

Üzüntülü bir anda ise feraha çıkılır. Göğüs darlığı yaşayan bir kimse ya da hastalık bulunan kişi bu sureyi okumaya sürekli devam ederse Allah (c.c) o kimseyi hastalıktan korur. 

AllahİLİŞKİLİ HABERAllah'ın en güzel 99 ismi sıralaması! Esmaü'l- Hüsna (Allah'ın 99 ismi) anlamı ve faziletleri

Sıkıntıdan kurtulma duası

Sıkıntıdan kurtulma duası

SIKINTI VE DERTLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN İNŞİRAH SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU:

İnşirah suresi

İnşirah suresi

Kısa zamanda borçtan kurtulmak için dua! Dağ kadar borç ödeyemeyenlere rızık duasıİLİŞKİLİ HABERKısa zamanda borçtan kurtulmak için dua! Dağ kadar borç ödeyemeyenlere rızık duası

İNŞİRAH SURESİ TÜRKÇESİ:

1- Elem neşrah leke sadrek 2- Ve vada'na 'anke vizreke 3- Elleziy enkada zahreke 4- Ve refa'na leke zikreke 5- Feinne me'al'usri yüsra 6- İnne me'al'usri yüsra 7- Feiza ferağte fensab 8- Ve ila rabbike ferğab.

1- Senin için bağrını açmadık mı? 2- İndirmedik mi senden o yükünü? 3- O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü? 4- Senin şanını yüceltmedik mi? 5- Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var. 6- Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var! 7- O halde boş kaldığında yine kalk yorul! 8- Ve ancak Rabb'inden ümit et, hep O'na doğrul!

Duanın kabul olması için ne yapılmalı? En etkili ve güçlü dilek duası...İLİŞKİLİ HABERDuanın kabul olması için ne yapılmalı? En etkili ve güçlü dilek duası...

HER TÜRLÜ SIKINTI VE MUSİBETTEN KURTARAN MUCİZE DUA!

Üzüntü ve sıkıntı duaları! Sıkıntıdan kurtaran dua

Üzüntü ve sıkıntı duaları! Sıkıntıdan kurtaran dua

İslam'ın ilk Müslümanlarından olan Ebu Seleme (r.a), Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) ile beraber türlü türlü meşakkati göze almış yiğitlerden biridir. Hanımı Ümmü Seleme ile aralarındaki muhabbet-i aşkı Mekke ve Medine'de de nam salmış. Mutlu aile yaşantısıyla herkesin imrenerek baktığı bu çiftte Ebu Seleme (r.a), bir gün Efendimiz (SAV)'den çok büyük bir müjde alarak evine hanımı Ümmü Seleme'nin yanına koşmaktadır. Dağdan, taştan, maldan, mülkten daha hayırlı gelecek bir şeyin olmadığını söyleyen Seleme'ye, Ümmü Seleme (r.a) büyük bir merakla ne duyduğunu sorar.

Rasulallah (SAV) dedi ki: ki şu üç şeyi söyleyen Allah'ın kendisine yardım etmediği ve başlarına gelen musibeti daha iyisiyle telafi etmediği kimse yoktur. Bunun üzerine Ümmü Seleme'nin merakı giderek artar ve Ey Ebu Seleme söylesene der. O da birincisi; İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. (Allah'tan geldik Allah'a döndürüleceğiz.)  İkincisi;Allahümme curni fi musibeti(Allah'ım bu musibette bana ecir ver)üçüncüsü;Ve ehlifni hayran minha; (Allah'ım başıma gelen sıkıntıyı daha güzeliyle telafi et). Bu üç şeyi söyleyip de o üzüntü içerisinde kurtulmayan kimse yoktur.

Aradan zaman geçer Ümmü Seleme can yoldaşı olan Ebu Seleme'yi kaybeder. Arkasından çok ağlar, çok büyük bir üzüntüye kapılır. Bu kadar derinden üzülürken bir yandan da eşinin öğrettiği bu duayı zikreder. Duadan üçüncüsüne geldiğinde tıkanır. Çünkü ona göre (Allah'ım başıma gelen sıkıntıyı daha güzeliyle telafi et) anlamına gelen zikirde Ebu Seleme'den daha iyisi yoktur der ama yine de Efendimiz (SAV) dediyse doğrudur diyerek üçüncü zikri de söylemiştir.

Aradan çok zaman geçmeden kapısı çalınır ve beni Allah Rasulü gönderdi diyen sahabenin biri gelir. Ümmü Seleme, kapıyı açınca Allah Rasulünü kendisini neden gönderdiğini sorar. Ümmü Seleme düşünür ve Ebu Seleme'den daha hayırlı kim olabilir olsa olsa Hz. Muhammed (SAV) olur diyerek teklifi kabul eder. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi duanın gücüne inanmak gerekir.

Hastalık için en etkili mucize dualar! Hastanın şifa bulması için hangi dua okunur? İLİŞKİLİ HABERHastalık için en etkili mucize dualar! Hastanın şifa bulması için hangi dua okunur?

KURAN-I KERİM'DE SIKINTIDAN KURTULMA AYETLERİ! 

“Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır.” (Kehf Suresi 10. Ayet) “Ey Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır ve bizi Müslüman olarak öldür.” (Â’raf, 7/126) قُل لَّن يُصِيبَنَا إِلاَّ مَا كَتَبَ اللّهُ لَنَا هُوَ مَوْلاَنَا وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ De ki: “Bizim başımıza ancak, Allah’ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O, bizim yardımcımızdır. Öyleyse Müminler, yalnız Allah’a güvensinler.” (Tevbe suresi 51. ayet)

Allah'a sığınıp yalnızca O'ndan yardım bekleyen Mümin kulların dahi ihtiyaç duyduğu sıkıntı duasında okunabilecek surelerden birisi de Enbiyâ Suresidir. 87. Ayet başta olmak üzere birçok dua sıkıntılı anlarda okunabilecek 'sıkıntı duaları' olarak karşımıza çıkmaktadır.

GAM VE SIKINTILARA KARŞI OKUNACAK DUA:

Sıkıntı duası

Sıkıntı duası

“Kullara karşı Allah bana yeter, mahlûklara karşı Hâlik bana yeter, rızk yiyenlere karşı rızık veren bana yeter. Bana O yeter ki O bana kâfî gelir. Bana Allah yeter, O ne güzel bir vekildir. Bana Allah yeter, O’ndan başka ilâh yoktur. O’na tevekkül ettim. O yüce Arşın sâhibidir.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, no: 6580)

PEYGAMBERİMİZİN SIKINTI DUASI NEDİR?

Hz. Ali (r.a)'ın rivayetine göre, Efendimiz (SAV) sıkıntılı anlarda şu şekilde dua etmeyi tavsiye etmiştir: لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللّٰهِ وَتَبَارَكَ اللّٰهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَ

Türkçesi: “Lâ ilâhe illâllâhül halimül kerimü sübhanellahi ve tebarekellahû rabbül-‘arşil-‘azîm vel hamdûlillahi rabbil alemin.” (Ahmed, I, 91, 92, 94)

HZ. YUNUS (A.S)'IN SIKINTIYA DÜŞTÜĞÜNDE ETTİĞİ DUA

Sıkıntı duası

Sıkıntı duası

Üzüntülü anlarda okunabilir bir diğer dua ise şu şekildedir: “Lâ ilâhe illallâhül’azîm-ül-halîm lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il’azîm lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerîm.”

Manası: “el-Azîm, el-Halîm Allah’tan başka bir ilâh yok! Arş-ı Azîm’in sahibi Allah’tan başka ilâh yok! Bütün semâların ve arzın ve çok şerefli Arş’ın sahibi Allah’tan başka ilâh yok!” (Buhârî, Deavât, 27; Müslim, Zikr, 83)

Sual: Dertlerden, sıkıntılardan, kederden ve başa gelen belalardan kurtulmak için okunması tavsiye edilen bir dua var mıdır?
Cevap:
Bu konuda Muhammed Ma'sûm hazretleri Mektûbât kitabında buyuruyor ki:
“Devlet adamlarından ve başkalarından gelen zulümler, elemler, yalnız zahire, bedene ve dimağadır. Batına, kalbe sirayet etmez. Ahirette sevap verilmesine, dünyada batının, kalbin nurunun artmasına sebep olurlar. İnsandan insanlık sıfatları zail olmaz, gitmez. Batın, kalp, Allahü teâlâdan gelen şeylerden razı iken, zahir, beden üzülür.Dertlerin, belaların gitmesi için, kalp ile istiğfar okumak çok faydalıdır. Çok tecrübe edilmiştir. Ölümden başka her dertten kurtarır. Eceli gelenin de, ağrısız, sıkıntısız ölmesine yardım eder. Çünkü, hadîs-i şerifte; (İstiğfara devam edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hiç ummadığı yerden rızıklandırır) buyuruldu. Merâkıl-felâhdaki hadîs-i şerifte; (Her namazdan sonra, üç kere Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh okuyanın bütün günahları affolur) buyuruldu. Bu hadîs-i şerife uyarak her gün beş vakit farz namazlardan sonra, yetmiş kere istiğfar okuyorum. Yine hadîs-i şerife uyarak, üç defa (Estağfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyelkayyûme ve etûbü ileyh) okuduktan sonra, gerisinde yalnız (Estağfirullah) diyorum. Bunun manası; “Beni affet Allahım!” demektir. Alî bin Ebî Bekir, Meâricülhidâyede diyor ki; “İstiğfarlardan meşhur olanı, Peygamberimizden haber verilen; (Bir kimse, Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüverrahmanürrahîm el-hayy-ül-kayyûmüllezî la-yemûtü ve etûbü ileyh Rabbiğfir lî) istiğfar duasını yirmibeş kere okursa, odasında, ailesinde, evinde ve şehrinde hiç kaza, bela olmaz”dır. Bunu ayrıca her sabah ve akşam da üç kere okumalıdır. Tergîb-üs-salâtta yazılı hadîs-i şerifte; (Cuma günü sabah namazından önce, üç kere istiğfar duasını, yani Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel kayyûm ve etûbü ileyh okuyan kimsenin ve anasının ve babasının günahları affolur) buyuruldu. Her gün yatınca; “Yâ Allah, yâ Allah, estağfirullah min külli mâ kerihallah” çok okuyup, sonunda bir kelime-i tevhid okumalıdır.”

Sual: Sıkıntıdan kurtulmak için ne yapmalı?
CEVAP
Sıkıntıdan kurtulmak için sebeplere yapışmak gerekir. (Çalışmadan dua eden, silahsız savaşa giden gibidir) hadis-i şerifi de sebeplere yapışmayı emretmektedir. Kur'an-ı kerimde mealen, (Her zorluğun bir kolaylığı vardır) buyuruluyor. Sıkıntıdan kurtulmanın da çaresi vardır. Hiç boş vakit geçirmemeli, kendine faydalı bir meşgale bulmalıdır. (Sabır kurtuluşun anahtarıdır) sözüne uymalı, çalışıp sabrederek bir çıkış yolu aramalıdır.

Psikolog doktorlar, sıkıntının başlıca çaresinin meşgale olduğunu söylüyorlar. Kendinize severek yapacağınız işler bulursanız, rahatlarsınız. Ayrıca manevi yönden, bazı dualar okumanız da faydalıdır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Her gün sabah akşam yedi kere, "Hasbiyallahü la ilahe illahü aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabb-ül arşil azim" okuyan, dünya ve ahiret sıkıntısından kurtulur.) [İbni Sünni]

(La havle ve la kuvvete illa billah okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.) [Hakim]

(Bir sıkıntıya düşünce,“Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ kuvvete illa billâhil aliyyil azim”diyeni Allahü teâlâ, sıkıntı ve belalardan muhafaza eder.) [Deylemi, İbni Sünni]

(Rızka kavuşan çok Elhamdülillah desin. Rızkı azalan çok istigfar etsin. Üzülüp sıkılan, la havle vela kuvvete illa billah desin.) [Beyheki, Hatib]

(Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır.) [Şir’a]

(Sıkıntılı iken “Hasbünallah ve ni’mel-vekil” deyiniz!) [İ. Merdeveyhi]

(Yasin okuyanın sıkıntısı gider.) [Deylemi]

(La ilahe illallah kable külli şey’in, La ilahe illallah ba’de külli şey’in, La ilahe illallah yebka Rabbünâ ve yefni küllü şey’in diyen sıkıntıdan kurtulur.) [Taberani]

(Cuma namazından sonra, İhlâs, Felak ve Nas’ı yedişer defa okuyan, bir hafta, kaza, bela ve sıkıntılardan kurtulur.) [İ.Sünni]

("La ilahe illa ente, sübhaneke inni küntü minezzalimin" diyen, uğradığı beladan kurtulur.) [İ. Sünni]

(Sıkıntı için şu duayı okuyun:La ilahe illallahülazim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-ilazim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdi Rabbül Arşil-kerim.) [Müslim]

(Sıkıntıya düşen 7 defa Allah, Allahü Rabbi, lâ üşrikü bihi şey’a desin!) [Nesai]

(Sıkıntı için, “Allah, Allah Rabbünâ lâ şerikeleh” deyin!) [Beyheki]

Sıkıntıdan kurtulmak için, Allahü teâlâya kalbinden yalvararak, 14 secde âyetini [ezberden, ayakta] okuyup, her birinden sonra, hemen secde etmelidir. (Nur-ül-izah)

(Bismillâhirrahmânirrahim ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil’ aliyyil’azim)okumak, sinir hastalığına ve bütün sıkıntılara iyi gelir.

İmam-ı Cafer hazretlerinin sıkıntıya düşünce, okuyup, sıkıntıdan kurtulduğu dua şöyledir:
(Yâ uddeti ınde şiddeti, ve yâ gavsi ınde kürbeti! Ührüsni bi-aynikelleti lâ tenâmü vekfini birüknike ellezi lâ yürâmü)
Anlamı şöyledir:
Güçlükte desteğim, sıkıntıda imdâdıma yetişen, her an görüp gözeten Rabbim, beni muhafaza et, sonsuz kudretinle, bana yardım eyle!

Hasan-ı Basri hazretlerine, kıtlıktan, fakirlikten, çocuğunun olmadığından şikayette bulunuldu. Hepsine de istigfar etmesini söyledi. Sebebi sorulunca, şu mealdeki âyet-i kerimeleri okudu:
(Çok affedici olan Rabbinize istigfar edin ki, gökten bol yağmur indirsin; size, mal ve oğullar ile yardım etsin, sizin için bahçeler, ırmaklar versin.) [Nuh 10-12]

Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(İstigfara devam edeni, Allahü teâlâ, her sıkıntıdan, üzüntüden, dertten, geçim darlığından kurtarır, ferahlığa çıkarır ve ummadığı yerden rızıklandırır.) [Nesai, Ebu Davud, İbni Mace]

Cepte altın taşımak da sıkıntı için faydalıdır. Sadaka vermek ve 70 kere (Estagfirullah min külli mâ kerihallah) demek, sıkıntıları giderir. Bu istigfarın anlamı, “Ya Rabbi, razı olmadığın şeylerden ne yapmışsam hepsini affet, yapmadıklarımı da yapmaktan koru” demektir.

Sıkıntı için şunlara da riayet edilmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Sıkıntıları sadaka ile önleyin.) [Deylemi]

(Tarak kullanmak, sıkıntıyı giderir.) [Deylemi]

(Güzel koku ve temiz elbise sıkıntıyı azaltır.) [Bostan]

(Abdestten artan suyu içmek sıkıntıyı giderir.) [Deylemi]

(Akik yüzük sıkıntıyı giderir.) [Ukayli]

(Başkasının sıkıntısını giderenin sıkıntısı gider.) [İ. Ahmed]

(Sıkıntıda duam kabul olsun diyen, genişlikte çok dua etsin.) [Tirmizi]

(En üstün ibadet sıkıntıya sabretmektir.) [Tirmizi]

Kur'an-ı kerimde de mealen buyuruluyor ki:
(Sabır ve namazla Allah’a sığınıp yardım isteyin.) [Bekara 45]

(Ey iman edenler, sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Çünkü Allah elbette sabredenlerle beraberdir.) [Bekara 153]

([Doğru kılınan] Namaz, münker ve fahşadan [edepsizlikten, akla ve dine uymayan, esrar, içki, zina, livata gibi her türlü kötülükten, günahtan] alıkoyar.) [Ankebut 45]

Her sıkıntının ilacı beş vakit namazı doğru kılmaktır. Namaz doğru kılınırsa bütün sıkıntıları yok eder.

Sıkıntı için
Sual:
Dört bin kere Allah ism-i şerifini söyleyip, kendi üstüne üfleyenin, sıkıntısından kurtulacağı doğru mudur?
CEVAP
Evet.

Sual: Canım sıkılıyor demek caiz midir?
CEVAP
Caizdir. Canı sıkılanın kelime-i temcid söylemesi iyi olur. Bir hadis-i şerif meali:
(“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm” okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdan kurtulmaktır.) [Ebu Nuaym]

Sual: (Sıkıntılardan kurtulmayı istemek, ölümü istemek anlamına geldiği için uygun olmaz, çünkü Müslüman sıkıntılarından, ancak ölünce kurtulur) sözü yanlış değil mi?
CEVAP
Evet, yanlıştır. Allahü teâlâdan her zaman sıhhat ve afiyet istemeli ve bütün sıkıntılarımızdan kurtulmak için dua etmeli, buna rağmen sıkıntı gelirse de sabretmeli ve kurtulmak için de yine dua edip sebeplerine yapışmalı. Yukarıdaki hadis-i şeriflerde de görüldüğü gibi, sıkıntıdan kurtulmayı istemek dinimizin emridir.

Dert ve sıkıntı zamanında okunanlar
Sual: Din kitaplarında sıkıntılı zamanlarda, nelerin okunması tavsiye edilmiştir?
Cevap:
Bu konuda İmâm-ı Rabbânî hazretleri, Mektûbât kitabında;
“Zahir işlerin bozuk ve dağınık olması, kalbin de dağılmasına yol açar. Kalbinizde üzüntü ve kuruntu olunca, gidermek için tevbe ve istiğfar okuyunuz! Korkulu zamanlarda, Kelime-i temcîd, yani 'Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil'aliyyil'azîm' okuyunuz!” buyurmaktadır.

Muhammed Ma'sûm hazretleri de, Mektûbât kitabında;
“Dertlerden kurtulmak ve murada kavuşmak için beşyüz kere Lâ havle velâ kuvvete illâ billah ile evvelinde ve ahirinde yüzer defa salevât-ı şerife okuyup dua etmelidir” buyuruyor.

Mu'avvi-zeteyn yani iki Kul-e'ûzüyü çok okumak da faydalıdır. Tefsîr-i Mazherîde, Enbiyâ sûresinin 87. âyetinin tefsirinde, hadîs-i şerifte buyuruldu ki:
(Birinize dert ve bela gelince, Yunus Peygamberin duasını okusun! Allahü teâlâ Onu muhakkak kurtarır. Dua şudur: Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez-zâlimîn.)

Tergîb-üs-salâttaki hadîs-i şerifte;
(Sabah, kalkınca, üç kerre Bismillâhillezî lâ-yedurru ma' asmihî şey'ün fil-erdı velâ fissemâi ve hüves-semî'ul'alîm okuyana akşama kadar, hiç dert, bela gelmez) buyuruldu.

Sıkıntıdan Kurtulmak İçin Okunacak Dualar

Sıkıntıdan kurtulmak için okunacak sıkıntı duası Arapça, Türkçe okunuşu ve anlamı. Sıkıntıdan kurtulmak için hangi dualar okunur? Sıkıntıda okunacak dualar (sıkıntı duası) neler? Peygamberimizin okuduğu ve tavsiye ettiği sıkıntı duası hangisidir?

İnsanın uğradığı sıkıntı, keder, bela ve musibetlere karşı Allah korusun isyana düşmeyip Rabbine dua etmelidir. Kendi için Allah'tan hayırlı olanı dilemelidir. Bela ve musibetlerin defi için duada bulunmalıdır.

Kur'an'da, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve nice Allah dostları bela ve sıkıntılara karşı dualar tavsiye etmişlerdir. Bu duaları okumalı ve Allah'a (c.c) tam bir bağlılık ile teslime olmalıyız. "Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) zor ve sıkıntılı zamanlarda sahabi efendilerimize sıkıntıdan kurtulmak için hangi duaları tavsiye etmiştir?Kuran'da geçen sıkıntıdan kurtulmak için okunacak ayet hangisidir? İşte sizler için hazırladığımız sıkıntıdan kurtulmak için okunacak tesirli dualar...

Sizler için hazırladığımız dualar:

  • Kur'an'da geçen sıkıntıdan kurtulmak için dualar
  • Sıkıntıda okunacak dua İnşirah Suresi
  • Peygamberimizin (s.a.v) tavsiye ettiği sıkıntı duası
  • Şiddetli sıkıntılı zamanda okunacak tesirli sıkıntı duası
  • Hz. Yunus'un (a.s) sıkıntılı zamanda okuduğu dua
  • Gam ve sıkıntı basınca okunacak dua
  • Sıkıntıdan kurtulmak için sabah akşam 7 defa okunacak dua
  • Belaya uğrayınca okunacak dua
  • Peygamberimizin (s.a.v) sıkıntılı ve üzüntülü zamanlarda okuduğu dua
  • Gam keder musibet zamanında okunacak dualar
  • Helal rızık ve bereket duası
  • Sürekli üzüntüye uğrayan kimsenin okuyacağı dua
  • Üzüntü, keder, hastalık veya zorluk isabet eden kimsenin okuyacağı dua
  • Rızkın artması ve borçtan kurtulmak için okunacak duâlar
  • Salât-ı tefrîciyye (nâriye) ve salât-ı münciye duâları
  • Hastalara şifa veren dualar
  • Nazara karşı okunacak dualar

KUR'AN'DA GEÇEN SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN DUALAR

Sıkıntılı zamanlarda edilecek Kur'an' geçen duanın Arapçası, Türkçesi ve anlamı


"...Rabbenâ âtinâ min ledunke rahmeten ve heyyi' lenâ min emrinâ raşedâ(raşeden). (Kehf Suresi 10. Ayet)

“Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır.” (Kehf Suresi 10. Ayet)

"...Rabbenâ efriġ ‘aleynâ sabran veteveffenâ muslimîn(e)"

"Ey Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır ve bizi Müslüman olarak öldür." (Â'raf, 7/126)

SIKINTIDA OKUNACAK DUA - İNŞİRAH SURESİ

İnşirah suresinin okunuşu, anlamı ve Arapçası...

Bismillâhirrahmanirrahim ﴾1﴿ Elem neşrah leke sadrek. ﴾2-3﴿ Ve vada’nâ ’anke vizrek. Elleziy enkada zahrek. ﴾4﴿ Ve refa’nâ leke zikrek. ﴾5-6﴿ Feinne me’al’usri yüsrâ. İnne me’al’usri yüsrâ. ﴾7-8﴿ Feizâ ferağte fensab. Ve ila Rabbike ferğab.

  • İnşirah Suresi’nin Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla ﴾1﴿ Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi? ﴾2-3﴿ Belini büken yükünü senden alıp atmadık mı? ﴾4﴿ Senin şânını ve ününü yüceltmedik mi? ﴾5-6﴿ Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır. ﴾7-8﴿ Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul ve yalnız Rabbine yönel.

PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ SIKINTI DUASI

Peygamber Efendimiz’in Hz. Ali'ye (r.a) tavsiye ettiği her türlü sıkıntıyı gideren dua...

Hz. Ali (r.a.) şöyle der: “Resûlullah Efendimiz, başıma bir sıkıntı geldiğinde bana şöyle demeyi öğrettiler:


"Lâ ilâhe illâllâhül halimül kerimü sübhanellahi ve tebarekellahû rabbül-‘arşil-‘azîm vel hamdûlillahi rabbil alemin."

«Halîm ve Kerîm olan Allah’tan başka ilâh yoktur. Yüce Arş’ın Rabbi olan Allah’ı her türlü noksan sıfatlardan tenzîh ederim, O ne yüce bir varlıktır. Hamd, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur».” (Ahmed, I, 91, 92, 94)

ŞİDDETLİ SIKINTILI ZAMANDA OKUNACAK TESİRLİ SIKINTI DUASI

19. asrın en büyük âlim ve âriflerinden Ahmed Zıyâeddîn Gümüşhânevî -kuddise sırruh- Hazretlerinin büyük eseri "Mecmuatü'l Ahzâb"da yer verdiği bu duâ şiddetli sıkıntılara marûz kalındığında bunlardan kurtulmak için okunması tavsiye edilen çok tesirli bir duâdır.

Ağır ve şiddetli sıkıntıda okunacak duanın Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı...

"İlâhî bi ehassı sıfâtike ve bi 'izzi celâlike ve bi a'zami esmâike ve bi 'ismeti enbiyâike ve bi nûri evliyâike ve bi demi şühedâike es'elüke ziyâdeten fi'l 'ilm ve tevbeten kable'l mevt ve râhaten 'inde'l mevt ve mağfireten ba'de'l mevt ve necâten mine'n-nâr ve duhûlen fi'l cenneh ve 'âfiyeten fi'd-dünyâ ve'l âhirah bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn...İlâhî bi hakkı Huseyn ve ahîhi ve ceddihî ve ebîhi ve ümmihî ve benîhi hallısnî mimmâ ene fîh bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn..."

"Allâhım! En özel sıfatın hakkı için, celâlinin yüceliği hakkı için, en büyük ismin (ism-i a'zam) hakkı için, peygamberlerinin ma'sûmiyeti hakkı için, velîlerinin nûru hakkı için, şehîdlerinin kanı hakkı için, bilgimi arttırmanı, ölmeden evvel tövbe nasîb etmeni, kolaylıkla can verebilmeyi, öldükten sonra affına uğramayı, cehennemden kurtulmayı, cennete girebilmeyi, dünyâ ve âhiret rahatını, senden rahmetin hürmetine istiyorum...Ey merhametlilerin en merhametlisi! Allahım! Hüseyin, dedesi, kardeşi, babası, annesi ve çocukları hürmetine, beni içinde bulunduğum bu durumdan rahmetinle kurtar. Ey merhametlilerin en merhametlisi!"

HZ. YUNUS'UN (A.S) SIKINTILI ZAMANDA OKUDUĞU DUA

Hz. Yunus'un (a.s) duasının Arapçası, Tükçe okunuşu ve anlamı...

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur: “– Ben bir söz bilirim ki, büyük bir üzüntüye, sıkıntıya düşmüş bir kul söylerse, Allah Teâlâ ona muhakkak bir çıkış yolu açar. Bu, kardeşim Yûnus’un sözüdür: Karanlık içinde kaldığı vakit:

"...Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne)." (Enbiya, 87)

«Senden başka ilâh yoktur. Seni tenzih ederim, muhakkak ki ben zâlimlerden oldum.» (Enbiya, 87) demişti. (Bkz. Tirmizî, Deavât, 81/3505)

GAM VE SIKINTI BASINCA OKUNACAK DUA

Gam ve sıkıntı basınca okunacak duanın Arapçası ve anlamı...

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- gam ve sıkıntı basınca şöyle derdi:




“Kullara karşı Allah bana yeter, mahlûklara karşı Hâlik bana yeter, rızk yiyenlere karşı rızık veren bana yeter. Bana O yeter ki O bana kâfî gelir. Bana Allah yeter, O ne güzel bir vekildir. Bana Allah yeter, O’ndan başka ilâh yoktur. O’na tevekkül ettim. O yüce Arşın sâhibidir.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, no: 6580)

BELAYA UĞRAYINCA OKUNACAK DUA

Belaya uğramış bir kimsenin okuayacağı duanın Arapçası ve anlamı...

“Bir belâya duçar olmuş bir kimseyi görünce -kendi hâline şükrederek-:

«Seni mübtelâ kıldığı şeyden beni âfiyette kılıp, yarattıklarından pek çoğuna beni tafdil eden Allah’a hamd ederim» derse bu belâ ne olursa olsun ondan afiyette kılınır.” (bkz. İbn Mâce, Duâ, 22; Tirmizî, Deavât, 37; Tuhfetü’z-Zâkirîn, 198 vd.)

PEYGAMBERİMİZİN SIKINTILI VE ÜZÜNTÜLÜ ZAMANLARDA OKUDUĞU DUA

Peygamberimizin (s.a.v) sıkıntılı ve üzüntülü zamanlarda okuduğu duanın Arapçası, Tükçe okunuşu ve anlamı...

İbn-i Abbas -radıyallahu anhüma- der ki: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretleri üzüntülü ve sıkıntılı halinde şöyle duâ ederlerdi:

"Lâ ilâhe illallâhül’azîm-ül-halîm lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il’azîm lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerîm."

“el-Azîm, el-Halîm Allah’tan başka bir ilâh yok! Arş-ı Azîm’in sahibi Allah’tan başka ilâh yok! Bütün semâların ve arzın ve çok şerefli Arş’ın sahibi Allah’tan başka ilâh yok!” (Buhârî, Deavât, 27; Müslim, Zikr, 83) Yâ Rabb! Bütün âlemlerin ve Arş’ın sahibi ve yegâne hükümrânı Sen’sin! Başımıza gelen şu sıkıntı ve belâyı izâleye ancak sen kadirsin. Bu sebeble senden istiyoruz. Kâffe-i mahlûkat; yani bütün yaratılmışlar senin kudret elindedir. Bilcümle mahlûkatın şerrinden bizi muhafaza ile himaye eyle demektir.

GAM KEDER MUSİBET ZAMANINDA OKUNACAK DUALAR

Gam keder musibet zamanında okunacak duanın Arapçası, Tükçe okunuşu ve anlamı...

Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır: “Sizden birinize bir düşünce yahud üzüntü geldiği zaman yedi defa:

"Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en."

«Allah! Rabbim Allah’tır! O’na hiç bir şeyi şerîk koşmam ben!»desin.” (Ebû Dâvud, Edeb, 36; İbn Mâce, Duâ, 17) Kul: “Ey yedi göklerin ve büyük Arş’ın Rabbi olan Rabbim! Beni her üzüntü verici şeyden, dilediğin şekilde ve dilediğin yerden kurtar” derse Allah Teâlâ onun üzüntüsünü giderir. (Ali el-Müttakî, no: 3433)

SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN SABAH AKŞAM 7 DEFA OKUNACAK DUA

Sıkıntıdan kurtıulmak için sabah akşam 7 defa okunacak duanın Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı...

Her sabah ve her akşam yedi defa:

“Hasbiyallahü la ilahe illa hu aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül arşil azim.”

“Allah bana yeter, O’ndan başka ilâh yoktur, O’na tevekkül ettim. O, yüce Arş’ın Rabbidir.” diyen kimsenin dünyâ ve âhirete âid ne üzüntüsü varsa Allah giderir, bunda ister sâdık ister kâzib olsun.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101/5081)

SÜREKLİ ÜZÜNTÜYE UĞRAYAN KİMSENİN OKUYACAĞI DUA

Sürekli üzüntüye uğrayan kimsenin okuyacağı duanın Arapçası, Türkçe Okunuşu ve anlamı…

“Üzüntüye mübtelâ olan kimsenin edeceği duâ şudur:

"Allahümme rahmeteke ercû felâ tekilnî ila nefsî tarfate ‘aynin ve aslih lî şe'nî küllehü lâ ilâhe illa ente."

«Rahmetini umuyorum ey Allah’ım! Beni göz açıp yumuncaya kadar da olsa kendime bırakma (nefsime bırakma). Benim her hâlimi düzelt. Senden başka ilâh yoktur.» (Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101/5090; Tuhfetü’z-Zâkirîn, 195 (İbn Hıbbân’dan)

ÜZÜNTÜ, KEDER, HASTALIK VEYA ZORLUK İSABET EDEN KİMSENİN OKUYACAĞI DUA

Kendisine bir üzüntü, bir keder, bir hastalık ve zorluk isabet eden kimsenin okuyacağıduanın Arapçası, Türkçe Okunuşu ve anlamı…

  • Arapçası, Türkçe Okunuşu ve Anlamı

“Kendisine bir üzüntü, bir keder, bir hastalık ve zorluk isabet eden kimse:

"Allahû rabbi la şerike leh."“Allah Rabbimdir, O’nun hiç şerîki yoktur.”derse bütün bunlardan kurtarılır.” (Râmüzû’l-ehâdis, 404 (Teberânî’den)

BENZER SIKINTI İÇİN OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUALAR

ZOR VE SIKINTILI ZAMANLARDA OKUNAN SALAT-I TEFRİCİYE VE SALAT-I MÜNCİYE DUALARININ FAZİLETİ

İslam ve İhsan

Sıkıntı Duası

Büyü ve Sihirden Korunmak İçin Dualar

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmelidir?

Duası Kabul Olanlar - Duanın Kabul Olduğu Yer ve Vakitler

Ayetel Kürsi Okunuşu - Ayetel Kürsi Duası Arapça Oku ve Dinle - Türkçe Anlamı Meali Tefsiri

PAYLAŞ:                

Yâ Allah-ür-rakîb-ül-hafîz-ür-rahîm. Yâ Allah-ül-hayy-ül-halîm-ül’azîm-ür-raûf-ül-kerîm. Yâ Allah-ül-hayy-ül-kayyüm-ül-kâimü alâ külli nefsin bimâ kesebet, hul beynî ve beyne adüvvî!
Lâ ilâhe illallâhül’azîm-ül-halîm lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il’azîm lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerîm.

“İstiğfara devam eden, her sıkıntıdan, her dertten kurtulur, ummadığı yerden rızıklanır”
“Lâ ilâhe illallah demek 99 belâyı defeder, en aşağısı sıkıntıdır.”
“La havle ve la kuvvete illa billah okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır”
“Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır.”
“Sıkıntılı iken “Hasbünallah ve ni’mel-vekîl” deyiniz!”

İmam-ı Rabbanî hazretleri, her türlü zararlarından kurtulmak için her gün 500 defa La havle vela kuvvete illa billah okur, okumaya başlarken ve okuduktan sonra yüz defa Salevat-ı şerife getirirdi.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır