makattan dışkıdan sonra kan gelmesi / Makat Kanamalarına Dikkat! | Hizmet Hastanesi

Makattan Dışkıdan Sonra Kan Gelmesi

makattan dışkıdan sonra kan gelmesi

Makattan kan gelmesi hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makattan kan gelmesi hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makattan kan gelmesi, birçok hastalığa işaret edebilir. Bunların içerisinde anal fissür, anal apse, hemoroid, rektum kanseri gibi rahatsızlıkları sayabiliriz. Genellikle dışkılarken kanama şeklinde görülür. Ancak zaman zaman iç çamaşıra da sızabilir.

Anal Fissür: Makat çatlağı olarak da bilinen rahatsızlık, genellikle makattan kan gelmesi ile fark edilir. Rahatsızlık esnasında dışkılarken kanama görülebilir.

Anal fissür, kişinin yaşamını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıktır. Makat çatlağı olarak da bilinen bu hastalık, genellikle kabızlık ve ishal gibi dışkılama sorunlarından sonra görülür.

Anal bölgede çok sayıda sinir ucu bulunur. Dolayısıyla bu noktada gelişen anal fissür sorunu kişilerin bunu net bir şekilde hissetmesine neden olur. Bu rahatsızlığın giderilmesi sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Bu bağlamda anal fissür tedavisi için genel cerrahi bölümündeki uzman doktorlara başvuru yapmalısınız.

Anal fissür tedavisinde iki yol izlenir. Birincisinde ameliyatsız yani hastalığın ortaya çıkmasına neden olan sebeplerin bitirilmesi ile ilgili adımlar atılır. Özellikle kabız nedeniyle sıklıkla karşılaşılan rahatsızlık, bu hastalığın bitirilmesi ve gerekli adımlara dikkat edilmesi ile ortadan kalkabilir. Hasta bu dönemde lifli gıdalar tüketerek, bol su içerek ve yeme içme düzenini oturtarak hastalığı yenebilir. Ayrıca yine bu dönemde ılık suya oturmak faydalı olabilir.

Makat çatlağı tedavisi için izlenecek ikinci yol ise ameliyattır.  Bölgede kasların gerilmesi ile oluşan gerginlik doktor müdahalesi ile düşürülür ve çatlağın düzelmesi için gerekli önlem alınmış olur.

Makat bölgesinde meydana gelen çeşitli durumların sebep olduğu bir hastalıktır ve çatlak oluşumu ile kendini göstermektedir. Dışkılama güçlüğü ve aşırı ıkınma sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık ayrıca yetersiz sıvı alımı ile de görülmektedir. Adeta cam parçası çıkarılıyormuş gibi bir hissiyat uyandırır ve makatta hafif düzeyde kanamalara yol açar. Çatlaklar yani yırtılan bölge kanama yaparak kişi ara sıra iç çamaşırında ve tuvalet kağıdında pembe renkte kan gözlemleyebilir.

Anal fissür tedavisi yapılmayıp ertelendiğinde kişinin tedavi oranı düşmekte ve yaşamı bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Sürekli kanama yapan bölge enfeksiyonlar için açık bir kapı görevi görebilir ve kişinin sağlığını tehlikeye sokabilir. Makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür akut ve kronik olarak iki evresi bulunmaktadır. Akut makat çatlağı tedavisi ılık oturma banyoları, ağrı kesici ilaçlar, dışkı yumuşatıcı kremler ile sağlanabilir. Fakat öncelikle kabızlığın sebebi araştırılarak ortadan kaldırılmaktadır ve bunun için de sağlıklı, dengeli bir beslenme programı hazırlanır. Kronik makat çatlağı tedavisinde tek çözüm cerrahi yöntemlerdir.

Anal Apse: Makat oldukça hassas bir bölgedir. Dolayısıyla burada oluşacak apse şişkinliğe yol açar ve zamanla apselerin boşalması ile birlikte kan görülebilir.

Hemoroid: Rektum ve anüsün alt kısmında gelişen genişlemiş damarlar anlamına gelmektedir. Basur da denilir ve genişleyen damarlar şişerek tahriş oluşturmaktadır. Halk arasında basur olarak bilinen rahatsızlık, anal bölgedeki damarların fazla şişmesi sonucunda ortaya çıkar. İç ve dış hemoroid olmak üzere iki türlüdür. En zorlayıcı olanı iç hemoroiddir.

Rektum Kanseri: Yine anal bölgede görülen bir başka rahatsızlıktır. Rektumdaki poliplerden kaynaklanmaktadır. Kolorektal kanserler grubuna giren rektum kanseri, kalın bağırsağın son cm’lik bölümünde oluşan kanserdir. Makat bölgesinde kansere bağlı olarak kan görülmektedir.

Makattan kan gelmesi tedavisi nasıl yapılır?

Makattan kan gelmesinin tedavi edilebilmesi için ilk önce neden kan geldiğinin araştırılması gerekmektedir. Makattan kan gelmesi eğer anal fissüre bağlı gelişmişse akut halde iken oturma banyoları, ilaç tedavisi ve kremlerle tedavi edilebilir fakat makat çatlağı ilerlemiş olan hastalarda tek tedavi yolu cerrahi olan yöntemlerdir.

Makattan kan gelmesi aslında bir rahatsızlık olarak nitelendirilmez. Dolayısıyla tedavisi için öncelikle hangi hastalığın belirtisi olduğunu tespit etmek gerekir. Buna uygun yol ve yöntemler izlenerek rahatsızlığın da önüne geçilmiş olur.

Makattan kan gelmesi durumunda kişinin vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekir. Çünkü hangi nedenle bunun geldiğinin tespiti ileride daha ağır durumlarla karşılaşmasının da önüne geçer.

Makattan kan gelmesi tedavi edilmezse ne olur?

Makattan kan gelmesi zamanında tedavi isteyen bir durumdur ve mutlaka alanında uzman doktorlar ile görüşerek nedenleri araştırılıp tedavi olunmalıdır. Makattan kan gelmesine sebep olan hastalıklar tedavi edilmez ise çok daha ciddi başka rahatsızlıkları gün yüzüne çıkarabilir. Asla ihmal edilmemesi gereken makat hastalıklarının uzman doktorlarla birlikte tedavisi sağlanmalıdır. Zamanında teşhis ve tedavisi yapılmaz ise geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilmektedir. Siz de eğer bu rahatsız edici hastalıklardan kurtulmanın yollarını arıyorsanız mutlaka uzman doktorlarla görüşüp tedavi olmalısınız.

Makattan kan gelmesi konusu çok ciddiye alınması gerekiyor. Birçok rahatsızlığın temel sebebi olduğu için hangisine yakalandığınızı tespit ettirmeniz ve buna uygun tedaviyi almanız için bu oldukça önemlidir. Eğer bu rahatsızlığınızı tedavi ettirmezseniz ileride kansere kadar giden rahatsızlıklarla baş başa kalabilirsiniz. Hastalığınızın ilerlemesini durdurmak ve daha sağlıklı bir yaşam için mutlak suretle uzman hekime görünüp, tedavisini yaptırmalısınız.

Makat Kanamalarına Dikkat!

Hassas bir bölge olması nedeniyle makat (anal bölge) ve çevresindeki şikayetler ciddi sıkıntılar yaratabilir. Hastalar bu sorunlarını pek konuşmak istemedikleri ve utandıkları için sıklıkla doktora çok geç başvururlar. Toplumumuzda sık gözlenen makat çevresindeki şikayetler tek başına gözlenebildiği gibi başka hastalıklarda bu tabloya eşlik edebilir. Memorial Hizmet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanları, dışkılama sırasında kanama ile ortaya çıkabilen hemoroit, kolon kanseri gibi hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Ciddi hastalıkların eşiğinde olabilirsiniz.

Birçok rahatsızlık ilk belirti olarak dışkılama sırasında kanama ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle ayırıcı tanı çok önemlidir,

  •  Kalın bağırsak kanseri (kolon ve rektum kanseri),
  •  Kalın bağırsak polipleri,
  •  Hemoroid hastalığı(Basur, mayasıl),
  •  Makat ağzında çatlak (anal fissür),
  •  İltihaplanma (apse) ve fistül oluşumu,
  •  İltihabi bağırsak hastalığı (Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı),
  •  Bağırsak sarkması (prolapsus) ve dışkı kaçırma (inkontinans),
  •  Kaşıntılı makat hastalığı,
  •  İrritabıl bağırsak sendromu,
  •  Cinsel yolla bulaşan hastalıklar 

Kolon kanserine karşı dikkatli olun!

Bu hastalıklardan kalın bağırsak kanserinin erken evrede yakalanması çok önemlidir. Bu nedenle makattan kan gelmesi, dışkıya kan bulaşması, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkının incelmesi, karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve izah edilemeyen kilo kaybı gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz!

Sağlık Bakanlığı`nın yayınladığı istatistiklerine göre; kalın bağırsak kanserleri yani kolon ve rektum kanserleri kadınlarda ikinci, erkeklerde ise üçüncü sıklıkta rastlanan kanser tipidir. Bu rakamlar oldukça ürkütücü olmasına karşın kalın bağırsak kanseri ile ilgili iki noktanın çok iyi bilinmesi gereklidir.;

1- Kalın bağırsak kanseri önlenebilir bir hastalıktır.

2- Erken evrede yakalandığında başarı ile tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalıktır.

Hemoroid yaşamınızı çekilmez kılabilir

Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. Rektal kanama ( Makattan kan gelmesi), ağrı, makatta ele gelen şişlik, akıntı, makatta ıslaklık hissi ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zamanla anal kanalda yerleşen genişlemiş toplardamar yumakları makatın dışına doğru çıkar.

Hemoroide neler neden olur?

  •  Bağırsak alışkanlığının değişmesi ( bir kabız, bir ishal )
  •  Gebelik ve doğum
  •  Hareketsiz yaşam tarzı
  •  Bazı spor etkinlikleri ( ata binmek, bisiklet sürmek )
  •  Çeşitli meslek grupları ( şoförler, pilotlar )
  •  Alkol alışkanlığı
  •  Pelvik bölgede yerleşen tümörler, karında asit birikimi
  •  Kalın bağırsak kanseri

Tanı ve tedavide erken davranın

Rektal kanama şikayeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ve üzerindeki hastalarda kabızlık şikayeti varsa ve yapılan anal muayenesinde hemoroid görülür ise  mutlaka kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Her zaman, altta yatan bir kalın barsak tümörü olup olmadığı araştırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın barsak kanserinin belirtisi olabilir.

Tedavi yöntemleri

1 - Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi, altta yatan kabızlığın giderilmesi

2 - Diyette bol lifli gıdalara ağırlık verilmesi, günlük su alımının arttırılması ortalama litre su içilmesi

3 - Lokal krem, pomat ve fitiller

4 - Cerrahi tedavi:

  •  Skleroterapi
  •  Bant ligasyon
  •  Klasik cerrahi yöntemle hemoroidektomi operasyonu genel anestezi altında yapılıseafoodplus.infoede yatma süresi ortalama bir gündür.
  •  Lazer tedavisi ( Nd-yag lazer tekniği ile genel anestezi altında yapılır ve ameliyat süresi dakikadır. Ameliyat sonrası ağrı en az olan yöntemdir. İşe dönme süresi daha kısadır. Üçüncü dereceye kadar olan hemoroidlere uygulanır.

Tuvalete Gitmeyi Ertelemeyin!

Bir insanın günde 1 ya da 2 kez büyük tuvalete çıkması normaldir. Bunun için bağırsak terbiyesi çok önemlidir.  İnsan, belli bir saate konsantre olduğu zaman beynin komutu ile o saatte uyanabiliyorsa, her gün aynı saatte de büyük tuvalet ihtiyacını giderebilir. Bunun için; "İşyerime geç kaldım", "Tuvaletler kirli" gibi bahanelerle aslı tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir. Beynin, her gün büyük tuvalet ihtiyacı komutu vermesi için de kişinin bağırsak terbiyesi yapması etkili olur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir