golgi özellikleri / Golgi Cisimciği (Golgi Aygıtı) - Canlı Bilimi

Golgi Özellikleri

golgi özellikleri

Golgi Cisimciği G&#;revi Nedir? Golgi Cisimciğinin Yapısı, &#;zellikleri Ve Bulunduğu H&#;creler

Haberin Devamı

Golgi Cisimciği Görevi Nedir?

Golgi cisimciğinin temel görevi salgılama ile ilgili işlevlerdir. Özellikle ter ve tükürük üretimi salgısı ile beraber, aynı zamanda depolama görevini de üstlenir. Etkin olarak pankreasta enzim salgılanması açısından da görevi bulunmaktadır. Diğer taraftan hormon salgılama görevi açısından ise büyük bir öneme sahiptir. Böylece vücudun ihtiyaç duyduğu belli başlı bazı etmenler sağlıklı şekilde ve düzenli olarak üretimden geçer.

Golgi Cisimciğinin Yapısı

Golgi cismi zarlı bir organeldir. Özellikle üst üste sıralanmış ve birbirine bağlı şekilde yassı keseciklerden oluşur. Diğer bir ismi ile yassı kesecikler olarak da biliniyor. Görsel açıdan bakıldığı zaman bağırsaklara benzetmek mümkündür. Özellikle belli başlı bazı hormonları salgılama ve depolama gibi görevler üzerinden yapısal açıdan büyük bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı

Golgi Cisimciğinin Özellikleri

Üst üste yer alan yassı kesecikler şeklindeki Golgi cisimciği aynı zamanda Golgi aygıtı olarak bilinmektedir. Ele aldığı görevler ve yapısı itibariyle oldukça önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Enzimleri sentezlemek suretiyle aynı zamanda tükürük ve benzeri pek çok salgı konusunda ayrıcalıklı bir yapıya sahiptir.

En önemli özellikleri arasında salgılamanın yanı sıra depolama gerçekleştirilmesidir. Endoplazmik retikulum, ribozom ya da hücre zarı ile beraber bu gibi birçok farklı yapıya bağlı şekilde etkin bir çalışma sistemine sahiptir.

Golgi Cisimciğinin Bulunduğu Hücreler

Canlı yapısı için büyük bir öneme sahip olan golgi cisimciği, vücut içerisinde birbirinden farklı hücrelerde bulunmaktadır. Özellikle golgi cisimciği bütün ökaryot hücrelerinde yer alan bir yapıya sahiptir. Fakat aynı zamanda istisnai olarak alyuvar hücrelerinde yer almadığını dile getirmek mümkün. Bunlar diğer bir adı ile kırmızı kan hücreleri olarak bilinir. Aynı zamanda ökaryot hocası olarak sperm hücrelerinde de golgi cisimciği bulunmamaktadır.

Bunun dışında bütün farklı ökaryot hücrelerin de golgi aygıtı yer alır. Böylece salgılama ile depolama ile beraber Enzim sentezi gibi işlemleri, düzenli olarak sağlıklı ve güvenli biçimde gerçekleştirir. Yapısal açıdan canlı organizma için vazgeçilmez yapılar içerisinde yer alır.

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Golgi Aygıtı (ayrıca Golgi Cisimciği veya Golgi Kompleksi) çoğu ökaryotik hücrede (bitki, hayvan, protista ve fungilerde) bulunan bir organeldir. Prokaryot hücrelerde golgi aygıtı bulunmaz. Golgi aygıtı; yılında İtalyan tabip Camillo Golgi tarafından sinir sistemi üzerinde yapılan bir inceleme sonucu keşfedilmiştir.

Hem bitkisel hem hayvansal hücrelerde bulunan golgi, sisterna olarak bilinen kıvrımlı zar kümelerinden oluşur. Başka bir ifade ile Golgi Aygıtı, zarımsı tüp ve keseciklerin bir araya gelmesiyle meydana gelir. Özellikle bitki hücrelerinde bulunan diktiyozom adlı özgün bir küme bulunur.

Golgi aygıtı endoplazmik retikulum ile birlikte görev görev yapan bir organeldir. Fakat golgi aygıtında ribozom bulunmaz. Golgi Aygıtı, genellikle çekirdeğe yakındır. Birçok hücrede bir veya birkaç tane golgi varken bitki hücrelerinde sayıları yüzlerce olabilir. Bilhassa aktif salgı yapan bez hücrelerinde göze çarpar. Asıl görevi, hücrenin salgıladığı proteinleri depolamaktır.Proteinler sentezlendikten hedef noktalarına gitmeden önce golgi tarafından işlenir ve paketlenir; bu özellikle sekresyon için işlenen proteinlerde önemidir. Golgi aygıtı hücresel endomembran sisteminin önemli bir bölümünü oluşturur.

Ayrıca paketleme ve salgı görevlerini yerine getirir. Salgı bezlerinin hücrelerinde sayıları daha fazladır. Örneğin; ter bezleri, gibi salgı bezleri bunlara örnektir. Golgi aygıtı büyük çalışmalar sonucu bulunmuştur. Açığa çıkan enerji burada ATP şekline çevrilir. Enerji üretir oksijenli solunum yapar. Enerji üretmekte kullanılır. Hücre dışında salgı yapar.

Golgi aygıtı çok kutupludur. Üzerinde taşınmanın yönünü belirlemek için cis ve trans yüzeyleri bulunur. Lizozom organeli golgi aygıtı tarafından üretilir. Salgı keseleriyle golgiden ayrılan lizozomun içerisinde sindirim enzimleri bulunmaktadır. Bu yapı sindirilecek madde ile birleşir ve hücre içi sindirim gerçekleşir.

Golgi Aygıtı Özellikleri ve Görevleri

1- Hücrenin salgılama, depolama ve paketleme merkezidir.

2-Salgı yapan hücrelerde ve sinir hücrelerinde gelişmiştir.

3- Ökaryot (bitki, hayvan) hücrelerinde bulunurken, prokaryot hücrelerde ise bulunmaz.

4- Kırmızı kan ve sperm hücrelerinde golgi aygıtı bulunmaz.

5- Glikolipid ve glikoprotein gibi yapılar golgi aygıtında üretilir.

6- Hücrenin özgüllüğünün sağlanmasında temel rol oynar.

7- Hücre içi iletişim ve taşınmada etkin rol oynar.

8- Endoplazmik retikulum ile diğer organeller arasındaki bağlantıyı sağlar.

9- Lizozom gibi sindirim keseciklerini oluşturur.

TechWorm

golgi, golgi aygıtı, golgi aygıtı görevleri, golgi cisimciği, golgi gorevleri, golgi kompleksi, golgi nedir, golgi organeli, golgi özellikleri, sitoplazma

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır