çenede karıncalanma neden olur / Çenem Uyuşuyor, Ne Yapayım, Hangi Doktora Gideyim? - Mavi Kadın

Çenede Karıncalanma Neden Olur

çenede karıncalanma neden olur

 Son Güncelleme:

Uyuşma, karıncalanma ve yanma… Bu belirtilere dikkat!

Herhangi bir sinir telinin herhangi bir seviyede basıya uğraması, dolaşımın bozulması zedelenmesi durumuna Tuzak Nöropatit dendiğini aktaran Nöroloji Uzmanı Dr. Hasan Akdemir, bunun vücudun farklı bölgelerinde görülebileceğini aktardı.

Tuzak nöropatitin; sinir sıkışması veya zedelenmesi olarak da tanımlanabildiğini aktaran Akdemir, “Uyuşma, karıncalanma ve ateş basması gibi şikayetler en belirgin tuzak nöropatit belirtileridir. Bunun sonraki aşaması sinirlerin zedelenmesi ve kas kayıplarının yaşanmasıdır” diye konuştu.
En sık karşılaşılan tuzak nöropatitin; Karpal Tünel Sendromu olduğunu dile getiren Akdemir, “Bunun oluşmasının başlıca nedeni; teknolojik cihazların yoğun bir şekilde kullanılmasıdır. Basit bir sinir sıkışmasından dolayı avucunuzda eşyayı tutamayacağınız bir duruma gelebilirsiniz çünkü zamanla kaslar da erir” dedi.

Ağrı kesildiyse dikkat!

Vücutta boyundan başlayıp aşağıya kadar tuzak nöropatit gelişebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Akdemir, “Boyunda fazladan servikal kod, köprücük kemiğinin altında tümör veya kistik bir yapı nedeniyle veya damarsal yapı genişlediğinde buradan geçen siniri baskılar ve sinir tuzakları oluşabilir, uzun süre dirseğinizi masaya dayarsanız, bileğinizi dayarsanız buralarda da sinir tuzaklanmaları olabilir” ifadelerini kullandı.

Bunun tedavisi önemsenmez veya sorun anlaşılmazsa zamanla kas kaybı yaşanacağına dikkat çeken Dr. Akdemir, “Özellikle ev işleri, el işleri gibi faaliyetler fazlaca yapıldığında ve dinlenme yeterli olmadığında, zamanla Ağrı sızı kesilince hasta sorununun geçtiğini düşünür ancak aslında durum böyle değildir, sinirler artık öldüğü için işaret vermez ve dolayısıyla ağrı hissedilmez. Ve sinirler öldükten sonra kaslar de erimeye başlar ve en sonunda kişi artık o uzvunu kullanamamaya başlar, örneğin elinde oluşmuşsa artık eşyaları tutamamaya başlar” şeklinde konuştu.

Önce korumak gerekiyor


Sinir zedelenmelerinde öncelikle korumanın çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Hasan Akdemir, şunları kaydetti:

“Yaptığımız işe uygun ortopedik ve ergonomik ürünler kullanmaya özen göstermeliyiz. Hastada ağrı, uyuşma, yanma -belli aralıklarla da olsa- görüldüğünde bir Nöroloji uzmanına görünmelidir. İnsanların vücudunu iyi dinlemeleri gerekiyor, onun bize verdiği sinyalleri dikkate almalıyız, uyuşma, karıncalanma ve seyirme şeklinde olabiliyor bu sinyaller, bunu takip edip uzman bir doktora görünmeleri gerekir, bu sinyaller basit bir sinir sıkışması olabileceği gibi, bir kemik tümörü de olabilir.”

Dar pantolon giymeyin

Tetkik ve tanı sonrasında tedavi şekline karar verdiklerini dile getiren Dr. Akdemir, şöyle konuştu:
“Hastanın sinir zedelenmesi teşhis edilerek seviyesi belirlenir. Hastaya öncelikle koruyucu önlemler sunuyoruz, kişinin yaptığı işe uygun ergonomik ve ortopedik ürünler kullanmasını öneririz. Masa başı iş yapan birinin; bilek koruyucu mousepad veya ergonomik klavye kullanması gibi. Bu kişilerin ağır bileklikler ve saat kullanılmasını da önermiyoruz. Kasık bölgesinde de sinir sıkışmaları yaşanabilir, geniş pantolon giyilmesi, fazla kilolardan kurtulunması gerekir. Bazı durumlarda kişilerin bacak bacak üstüne atmamalarını, namaz kılarken diz üstünde durmamalarını önerebiliyoruz. Ayak parmak ucundan ayak bileğine dize kadar uzanan ağrılar da sinir sıkışması belirtisi olabilir, bu durumda da öncelikle ortopedik ayakkabı öneriyoruz, topuklu giyilmemesini, yumuşak topuklu ayakkabı giyilmesini istiyoruz. Bu tür kolay önlemlerle hastalar çoğunlukla şikâyetlerinden kurtulabiliyor.”

Ameliyatlar lokal anestezi ile kısa sürede yapılır

Durum önemsenmeyip sorun orta ve ileri düzeye geldiğinde daha farklı tedavi yöntemleri devreye girdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Akdemir, “Orta seviyedekiler ameliyattan fayda görebilirken, ileri seviyede artık işlevin geri gelmesi olanağı kalmıyor” şeklinde konuştu.

Tuzak nöropatitlerde öncelikle korumanın çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Akdemir, sonrasında egzersiz, artı ilaçların devreye girdiğini aktardı. Hastalara bazı durumlarda B12 vitamini takviyesi de yapabildiklerini dile getiren Dr. Hasan Akdemir, “Tüm bunlara karşın tedavi olmazsa, fizik tedavi öneriyoruz bununla da sonuç alınmazsa cerrahi müdahale devreye giriyor, bu ameliyatlar basittir ve hayati risk taşımaz, korkulacak ameliyatlar değildir, genelde lokal anestezi ile yapılır ve 10 dakika gibi kısa sürelerde sonlanır. Hasta ile sohbet ederken hasta hissetmeden ameliyat başlar ve biter” dedi.

False

DERGİ - Uyuşma ve karıncalanma hissi nasıl oluşur?

  • Jason G Goldman
  • BBC Future

Sanki binlerce iğne batırılıyor sanırız, ama biraz kımıldayınca geçer. Uyuşma ve karıncalanma olarak tanımladığımız bu ilginç hisse yol açan nedir?

Herkes yaşamıştır elindeki, ayağındaki o uyuşma hissini. İğne batırılıyor gibidir; tende uyuşma hissi olur. Uyuşma ayakta ise ayağa kalkınca vücut ağırlığını taşıyamaz hale gelir. Ama biraz sallayınca uzvunuzdaki batma hissi yavaş yavaş kaybolur.

Bu hisse ‘parestezi’ adı verilir. Uyuşma sonucu oluşan ‘geçici parestezi’ tümüyle zararsızdır. Peki, bu hisse yol açan nedir?

Vücudumuzun her yanı sinirlerle doludur. Bunların görevi beyin ile vücudun diğer kısımları arasında bilgi taşımaktır. Kol ya da bacağımıza biraz fazla basınç uyguladığımızda hem oralardaki sinirleri hem de kan taşıyan damarları sıkıştırmış oluruz.

Bu, beyni o sinirlerden alınacak bilgiden, sinirleri ise kalpten gelen oksijenli kandan yoksun kılar. Sonra bu basınç ortadan kalktığında uzva kan akışı, sinirlerle beyin arasında da bilgi akışı geri başlar.

1930’larda ve 40’larda yapılan deneyler uyuşma hissinin nasıl oluştuğunu anlamamızı sağladı. Bir uzvu uyuşturmak için damara biraz basınç uygulamak yetiyordu. 1946’da Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da bunu yaptı.

Bir-iki dakikalık basınç uygulandıktan sonra üç-dört dakika kadar karıncalanma hissi oluyor, denekler bunu “sodalı su hissi” ya da “tenin içinde karıncaların yürümesi” gibi ifadelerle tanımlıyordu.

10 dakika kadar sonra başlayan ikinci aşamadaki his ise “kadifemsi uyuşukluk” olarak tarif ediliyordu. Bu his uzuvdaki sinire ve damara basınç uygulandığı süre boyunca devam ediyordu.

Basınç ortadan kalktığında üçüncü aşama başlıyor, buna “serbest bırakma iğnelenmesi” deniyordu. İşte asıl iğne batması hissi bu aşamada meydana geliyor.

İğne batması hissi ilk iki aşamadan daha fazla acı veriyor, bu sürece eşlik eden duygular ise merak ve ilgi şeklinde tanımlanıyor. Duyulan sadece fiziksel bir acıdır ve yavaş yavaş azalır, ama insanlar tenlerindeki hissin ne zaman normale döndüğünü tam olarak kestiremez.

Ancak bütün uyuşma hisleri geçici değildir. Yanma gibi travma sonucu oluşan sinir tahribatı gibi çeşitli nörolojik bozukluklar yüzünden kronik parestezi meydana gelebilir.

Montreal’de bir hastane ile üniversitede yapılan bir araştırmada 104 yanık vakası incelenmiş, birçoğunun acısının tedavi tamamlandıktan bir yıl sonra bile devam ettiği görülmüştü. Ağır yanıklarda sinirler ve duyargaçları tahrip olduğu gibi, tedavi amaçlı deri nakli de sinir hücrelerinin hasar görmesine neden olabilir.

Hastaların üçte ikisine yakını yanık yerlerinde hala karıncalanma hissi olduğunu, dörtte biri ise daha yoğun iğne batması hissettiklerini ifade etti. Araştırmacılar, bu acının her gün hissedilebildiğini ve hastanın günlük yaşamını aksatabildiğini belirtmişti. Bu ise bildiğimiz anlamda uyuşma ve karıncalanmadan çok daha ötesini ifade ediyordu.

Parestezi diş tedavisi sırasında uygulanan lokal anestezi sonucu da oluşabilir. Nadir görülen bu sonucun birkaç nedeni olabilir. Enjektörün ucu kazayla sinire dokunup tahrip etmiş ya da sinirin etrafında meydana gelen bir kanama nedeniyle basınç artmış olabilir. Şırıngayla verilen sıvı da aynı şekilde sinir üzerinde basınç yapabileceği gibi, anestezi kimyasalları sinir hücrelerini zedeleyecek derecede toksik olabilir.

2010’da Amerikan Diş Hekimleri Birliği Dergisi’nde yayımlanan Toronto Üniversitesi araştırmasında, 11 bin lokal anestezi nedenli “ters etki” vakası incelenmiş, parestezi şikayeti olanların yüzde 89’unda uyuşmanın dillerinde, geri kalanında ise dudaklarında olduğu görülmüştü. Bu vakalardan birinde uyuşma ve iğnelenme hissi diş tedavisinden sonraki iki yıl boyunca devam etmişti.

Ancak bu karıncalanma ve uyuşma hissine sadece farmakolojik anestezi ilaçları neden olmaz. Acı biberlerdeki kapsaisin adlı madde de aynı hissi yaratır. Çin biberindeki alkilamid adı verilen maddeler de karıncanlanmaya benzer bir his oluşturur.

Bazı bitkilerin eskiden beri diş ağrısı tedavisinde kocakarı ilacı olarak kullanılmasının nedeni içerdikleri bu tür uyuşturucu maddelerdir.

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future’da okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

Çenem Uyuşuyor, Ne Yapayım, Hangi Doktora Gideyim?

Çene uyuşması, felçten, panik atağa, kalp krizinden Ms hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Kimi zaman çene uyuşmasına, çenede karıncalanma hissi de eşlik edebilir. İşte çene uyuşmasına yol açan hastalıklar ve tedavi yöntemleri:

Kanser

Çenede his kaybı, uyuşma, çeşitli kanser türlerinin ilk belirtilerindendir. Çene uyuşmazlığına neden olan en yaygın kanser türleri,meme kanseri ve kan kanseridir. Prostat ve akciğer kanseri de çene uyuşmazlığına yol açabilir.

Ms hastalığı

Çene uyuşması, multipl skleroz hastalığının belirtilerinden biridir. Multipl skleroz, sinir hücrelerinin üzerini kaplayan miyelin kılıfın hasar görmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Belirtileri arasında psikiyatrik problemler, felç, görme kaybı ve duyusal kayıplar yer alır.

Travma ve enfeksiyon

Çenenizdeki sinirler, trafik kazası, çeneye alınan darbe gibi nedenlerden zarar gördüyse, bu durumun sonucu olarak da çenede uyuşma hissi yaşayabilirsiniz. Diş iltihabı ve dişle ilgili çeşitli enfeksiyonlar da bu bölgedeki sinirlere zarar verip çene uyuşmasına yol açabilir.

Trigeminal Nevralji (Yüz Sinir Ağrısı)

Trigeminal Nevralji, yüzü etkileyen sinirlerde duyulan ağrı hissidir. Trigeminal nevraljinin belirtilerinden biri de çene uyuşmasıdır. Ağrı ve uyuşma, yemeyi, içmeyi zorlaştıracak kadar keskin ve şiddetli olabilir. Gelip geçici de olabilir. Ancak her bir atak, ortalama iki dakika sürer. Bazen de ağrı hiç kesilmeden uzun zaman sürebilir.

Çenede ağrı ve uyuşma hissini tetikleyen çeşitli faktörler vardır. Makyaj yapmak, çok hızlı yemek yemek bunlardan bazılarıdır.

Karsinomatöz menenjit semptomu

Çene uyuşması, nadir de olsa karsinomatöz menenjit hastalığının belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bu hastalıkta, çene uyuşması genellikle alt dudağın hissizleşmesiyle birlikte belirti verir. Acil tıbbi yardım almak gerekir.

Vitamin eksikliği

Vitamin eksikliği, özellikle B12 eksikliği, çene dahil yüzün uyuşmasına neden olabilir. Vücuttaki potasyum, kalsiyum veya sodyum eksikliği de çene uyuşmasına yol açabilen nedenlerdendir.

Çene uyuşmasının nedenleri

  1. Diyabet (Şeker hastalığı)
  2. Periferik nöropati
  3. Miyokardiyal enfarktüs
  4. Duyusal sinir travması
  5. Duyusal sinir sıkışması 
  6. Soğuk algınlığı
  7. Çene hasarı 
  8. Yüzde yaralanma
  9. Panik atak
  10. Kalp krizi
  11. Felç
  12. Diş çektirme veya diş tedavisi olma
  13. Çeşitli iltihabik hastalıklar

Sual: Bu sabah çenemden yüzüme doğru bir uyuşma başladı, gün boyu devam ediyor. Sebep neden olabilir, hangi bölüme başvurmalıyım?

CEVAP

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Baki Albayrak'ın cevabı: (Bu durumun nedenleri arasında ilk akla gelenler, trigeminal nevralji, atipik fasyal ağrı, çene-şakak kemiği eklem anormallikleri ve dental hastalıklardır. Sizin durumunuzda, ağrının başlangıç şekli, şiddeti, süresi, karakteri (elektriklenme, uyuşma vb) önemli. Nörolojik muayene gereklidir. Bir nöroloji doktoruna başvurmalısınız.)

Çenede uyuşma nasıl geçer?

Çene uyuşmasından muzdaripseniz ilk yapmanız gereken, bir Nöroloji doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktorunuz Mr çektirecek, Mr neticesine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Dudak Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

Dil Uyuşması Nedenleri Belirtileri Ve Tedavisi İçin Tıklayınız

Burun Uyuşması Ve Karıncalanması Nedenleri Ve Tedavisi İçin Tıklayınız

Ağız Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır