acilde hangi doktorlar bulunur / Acil Servis - Medicana Sağlık Grubu

Acilde Hangi Doktorlar Bulunur

acilde hangi doktorlar bulunur

Acil servisler tamamen değişiyor! 11 branşa zorunlu nöbet geliyor!

Hastanelerdeki acil servislerdeki saat düzenlemelerinden sonra yeni değişiklikler geldi. Buna göre acil servisler ana yollara yakın olacak; hastanelerdeki görüntüleme, laboratuvar, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve morga ulaşıma uygun bağlantısı olan bir konumda kurulacak.

NÖBETÇİ ECZANELER GÖSTERİLECEK

Düzenlemede hasta yakınları da düşünüldü. Acil servislerde temiz hava ve havalandırma imkânları sağlanacak. Acil servis tefrişat, renk, döşeme ve düzeninin çalışan, hasta ve yakınlarının konforuna uygun olması gerekecek. Ayrıca hastane girişinde acil servisin yerini gösteren, yeteri kadar büyüklükte ve geceleri de okunabilecek şekilde beyaz zemin üzerine kırmızı yazı ile ışıklandırılmış, yönlendirme levhaları bulunacak. Lüzumu hâlinde bu levhalara ek olarak uluslararası kabul gören yabancı bir dilde de yönlendirme tabelaları eklenecek. Acil servislerde ışıklandırmalı bir levha ile nöbetçi eczaneleri gösterir liste acil servislerin kolaylıkla görülebilecek bir yerine asılacak.

BEKLEMEYE SON: HASTA ARTARSA SERVİS İMKANI ARTACAK

Acil serviste ilk muayene için bekleme süresi 45 dakikayı geçen acil servisler, özel öneme sahip acil servisler, günlük ortalama ambulansla hasta alma sayısı 5 (beş)’ten fazla olan acil servisler “Öncelikli Takip ve Özellikli Planlama Gerektiren Acil Servis” olarak tanımlanacak.

Acil servise başvuran hastaların eş zamanlı sayı artışı olduğu ve bekleme süresinin uzadığı durumlarda, sorumlu idareci tarafından ek mekân ve ek insan kaynağı acil servis dışı hizmet birimlerinden sağlanarak, acil servis imkânları hemen artırılacak.

İŞLEMLER HIZLI BİTECEK

Acil servise başvuran tüm hastaların önceliğin belirlenmesi işlemleri en kısa sürede tamamlanacak. Bunu takiben tıbbi durumları dikkate alınarak tanı ve tedavi işlemleri için sıraya konulacak ve muayeneye başlanacak.

Bekleme süresince hasta ve yakınlarının ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için, acil servis yeşil alanı ve sarı alanı yakınlarında hasta yakınları için bekleme salonu/salonları, bilgilendirme bankosu ve personeli ile gerekli olanaklar sağlanacak.

HASTA YAKINLARINA ODA

Acil servislerde hastaların ruh sağlığını olumsuz etkileyecek travmatik görüntülerden uzak tutulması için gerekli düzenlemeler yapılır. Acil serviste hastalar ilgili tabip tarafından, hemşire ve tabibin lüzum görmesi hâlinde hasta refakatçisi eşliğinde muayene edilecek. Acil servislerde hasta ve yakınlarına herhangi bir numune veya istek taşıması yaptırılmayacak. Ayrıca lüzumu hâlinde hasta hakkında yapılacak özel görüşmeler için refakatçılara ayrı bir oda tahsis edilecek.

ŞİDDETE DE ÖNLEM

Acil servislerde hasta, hasta yakınları ve çalışanların güvenliği için sağlık tesisi yönetimlerince yeterli sayıda güvenlik kamerası desteği sağlanacak. Ancak burada hasta mahremiyeti de gözetilecek. Güvenlik kamera görüntüleri 2 ay saklanacak.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DA DÜZENLEME

Öncelikli Takip ve Özellikli Planlama Gerektiren Acil Servis bulunan hastanelerde, öncelikle acil tıp uzmanı veya cerrahi branşlardan olan bir baştabip yardımcısı, acil servisten sorumlu baştabip yardımcısı olarak görevlendirilecek. Sağlık tesislerinde çalışan personelin, görevleri esnasında görev tanımına ve Bakanlık tarafından belirlenen çalışma elbiseleri mevzuatına uygun olarak giyinmeleri ve tanıtım kartı kullanmaları zorunlu olacak. Uygun görülen durumlarda, acil servise araçla gelen hastaların araçları için araç park imkânları ve kolaylıkları sunulacak.

11 BRANŞA ZORUNLU NÖBET

Kadrosunda beş ve daha fazla acil tıp uzmanı bulunan sağlık tesislerinde 24 saat kesintisiz hizmet esasına dayalı acil servis sorumlu tabip nöbeti tutulacak.

Ayrıca iç hastalıkları, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, beyin cerrahi, kulak burun boğaz hastalıkları ile ortopedi ve travmatoloji, kardiyoloji, nöroloji, anestezi ve reanimasyon, aile hekimliği branşlarından hekimler mutlaka acil serviste nöbet tutacak.

24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET

Özel sağlık tesislerinde acil servis hizmetleri 24 saat kesintisiz sürecek Kamu ve özel tüm sağlık tesisleri ve kuruluşları kendilerine başvuran veya ambulans ve sevkle getirilen tüm acil vakaları sağlık güvencesi ve ödeme gücü olup olmadığına bakmaksızın kabul edilecek.

Acil servisler için il sağlık müdürlükleri altı ayda bir denetim yapacak, eksik gördükleri takdirde tedbir alıp Sağlık Bakanlığı’na bildirecek. Bakanlıkça yapılan değerlendirmeye göre bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara uyulmadığının tespit edilmesi halinde ilgililer hakkında ilgili mevzuatına göre gerekli idari işlemler yapılacak.

acil servis

zorunlu nöbet

Acil Servis

Avicenna International Hospital Acil Servis hizmeti ile acil hastane ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlanmış, son teknoloji sistemlerle donatılmıştır. Güçlü ambulans doktoru kadrosu ile acil ambulans ihtiyacı duyan hastalarına servis sağlamaktadır. Hastane acil servis ekibiyle 7 gün 24 saat hazır beklemektedir.

Ambulans

Avicenna International Hospital, İstanbul Anadolu Yakası’nda merkezi konumu ile tüm acil hastane ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazır beklemektedir. Bünyesinde barındırdığı ambulans doktoru kadrosuyla, acil ambulans ihtiyacı duyan herkese hizmet etmektedir. Hastane acil bölümü, diğer tüm bölümler arasındaki en kolay ulaşılabilen ve en hızlı harekete geçebilen bölümdür. Dileyen hastamız hastanemizi arayarak ambulans talebinde bulunabilir. Öte yandan, Acil Servis ekipleri diledikleri hastayı hastanemize getirebilmektedirler.

Acil Servis Yapısal Durumu

Acil sağlık hizmetleri veren birimimizde, danışma, triyaj, muayene odası, resüsitasyon odası, izolasyon bölümü, müşahede bölümü, müdahale alanı, bekleme bölgesi, jinekolojik muayene odası gibi bölümler bulunmaktadır. Acil servisimiz tüm birim ve odalarıyla 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunmaktadır.

Teknolojik Donanım

Avicenna International Hospital acil ünitesi, son teknoloji donanımıyla ve deneyimli kadrosuyla 7 gün 24 saat hizmet verir. Çağın gerektirdiği son teknoloji cihazlar, hastalarımızın sağlığı için tahsis edilmektedir.

Acil Servis Hasta Karşılama

Avicenna International Hospital acil servisine gelen hastalar ve yakınları, öncelikle hasta karşılamadan sorumlu görevliler tarafından karşılanır ve yönlendirilirler. Bu süreçte refakatçi olarak hastanın yanında da bulunabilirler. Hastaların karşılanmasından sorumlu görevlilerimiz ve danışma bölümlerindeki görevlilerimiz, yönetici kadroları tarafından düzenli olarak iletişim, ahlak, etik, hastaların memnuniyeti ve hasta hakları gibi konularda denetlenirler.

Hastaların Kabul Edilmesi

Acil servisimize hastanemizin kendi ambulansı ya da ambulansı ile gelen hastalar, direkt olarak sarı alana nakledilirler. Hayati tehlikesi bulunan ya da durumun ağır olduğu belirtilen hastalar ise kırmızı alana alınır. Bunun dışındaki hastalar ise kayıt işlemlerinin ardından triyaja alınır ve ardından yeşil alana yönlendirilirler. Uzman doktorlarımız tarafından değerlendirme altına alınan hastalarımızın gereken tüm acil işlemleri başlatılmış olur. Yanında bir yakını ile gelmemiş olan hastaların kayıt işlemleri, personellerimiz tarafından yürütülür. Yeşil alanda muayenesi yapılan hastaların reçetesi yazılır. Eğer tetkik gerektiren bir durum söz konusu ise hastalar, konuyla ilgili polikliniğe yönlendirilirler. Sarı alana yönlendirilen hastalar gereken muayenenin ardından durumları iyiyse ayakta tedavi altına alınır ve ardından taburcu edilirler. Yatış kararı alınan hastalar için ise gereken işlemler hızlıca yapılır ve müşahede altına alınırlar. Öte yandan durumu ağır olan hastalar direkt olarak yoğun bakım altına alınabilirler. Hastanemizde boş yatak olmaması durumunda ambulans görevlileri doğrudan diğer sağlık kurumlarına doğru yönlendirilirler. Travma geçiren ya da adli vaka olarak değerlendirilen hastalar, Genel Adli Muayene Raporu olarak bilinen raporları doldurulmak üzere doktorumuza yönlendirilirler. Bu rapor, hastaların doktorlarınca imzalanır ve kaşe vurulur. Adli vaka olarak değerlendiren hastalar için polis güçleri anında bilgilendirilirler. Bu kapsamdaki hastaların hastanemize geldikleri saatleri ve gelme nedenleri kayıt altına alınır. Bu kapsamda detaylı bir adli vaka dosyası elde edilir ve bu dosya mutlaka arşivlenir. Hazırlanan detaylı raporun bir kopyası da polis güçlerine derhal teslim edilir.

Acil Servis Triyaj Süreci

Triyaj, bir konuyu ayırma, sınıflandırma ya da önceliğini belirleme olarak tanımlanabilir. Tıp dilinde ise triyaj, hastanın ön kontrolü ile birlikte müdahale önceliğinin belirlenmesi anlamında kullanılır. Tüm dünyada kabul edilen bir uygulama olan triyaj, hastaya genel olarak acil servislerde yapılan ilk müdahaledir.

Yabancı Hastalar

Acil hastane ihtiyacı ile gelen yabancı uyruklu hastalar, hasta kaydı tarafından pasaport kontrolüne alınır. Pasaport fotokopisi ve kimlik fotokopisi çekilen yabancı uyruklu hastaların kaydı yapılır. Tedavi sürecinden geçen yabancı uyruklu hastalar, daha sonra ücretlendirmeye alınır.

Hastanın Muayenesi

Kırmızı alana getirilen hastalar anında tedavi altına alınır. Durumu sabit hale getirilen hastalar gerekli servislere ya da yoğun bakıma gönderilir. Hastalar, gerektiği takdirde aracılığıyla diğer sağlık kuruluşlarına sevk edilebilirler. Sarı alana getirilen hastalar, burada müşahede altına alınırlar. Gereken tüm testleri ve kontrolleri hastalardan bilgi alınarak hekimlerimiz ve hemşirelerimiz tarafından yürütülür.

Laboratuvar tetkik süreci için ise kan alma işlemi bölüm hemşiresi tarafından yapılır. Tetkikler sekreterler tarafından kayıt altına alınır ve ilgili personeller tarafından laboratuvara götürülür. Radyolojik tetkikler için ise hastalar, ilgili personeller tarafından radyoloji bölümüne götürülür ve burada işlemleri tamamlanır.

Müşahede Sürecinin İlerlemesi

Müşahede altına alınan hastalarımızın ilaç isimleri, kullanım zamanları ve uygulama şekilleri kayıt altına alınır. İlaçların dozları da kayıt altına alınır ve hemşirelere bildirilir. Müşahede altına alınan hastalarımızın yatak başlarımda hemşire zilleri bulunur. Öte yandan tıbbı gaz sistemi de hazır bulunmaktadır. Hastaların bakım ve temizlik gibi süreçlerinden hemşireler sorumludur. Tahliller ya da tetkikler, hastaların bulundukları yataktan alınır.

Acil Servis Hasta Yatış Süreci

Durumu netlik kazandırılamayan müşahede altındaki hastalar, acil servis doktorları tarafından ilgili servislere sevk edilir. Hastanın durumuna en uygun servise yatışları sağlanır ve servisin uzman doktorlarına bilgi verilir.

Hastaların ve Yakınlarının Bilgilendirilmesi

Hastanemizin acil servisine başvuran hastaların ve yakınlarının bilgilendirilmeleri, ilgili personeller tarafından sağlanır. Sıra beklemek durumunda kalan hastalara, bekleme nedenleri kapsamlı bir şekilde anlatılır. Hastalar ve yakınları, yapılacak olan tüm müdahaleler hakkında ilgili acil hastane doktorları tarafından bilgilendirilirler.

Hastanın Taburcu Olması

Hastanemizin acil servisinde müşahede altında bulunan hastaların taburcu olma işlemleri, o süreçte görevli bulunan uzman hekimlerimiz tarafından yapılan bilgilendirmeler ışığında gerçekleştirilir. Taburcu olan hastaların yatak örtüleri, çarşafları ve yastıkları gibi kişisel kullanıma ayrılan tüm araç ve gereçler anında değiştirilir.

Acil Hastane Güvenliği

Hastanemizin acil servis birimi, güvenlik görevlilerimizin kontrolü altındadır. Hastalar, hasta yakınları ve sağlık personellerimiz, alanında uzman güvenlik görevlileri tarafından denetim altındadır. Bunun yanında, çok sayıda güvenlik kamerası da 7 gün 24 saat kayıt yapmaktadır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Acil serviste hangi hastalıklara bakılır?

Acil serviste; nefes darlığı, göğüs ağrısı ve sıkışması, jinekolojik acil durumlar, yaralanmalar,  kronik hastalıklar gibi acil durumların tedavileri sağlanabilir.

Acil serviste pansuman yapılır mı?

Acil serviste gerekli durumlarda pansiyon ve enfeksiyon işlemleri yapılabilmektedir.

Acil servis her zaman açık mı?

Hastanelerin acil servisleri haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren bölümlerdir.

Acil Tıp Uzmanı Nedir?

Acil Tıp Uzmanı Ne Demek?

Acil Tıp Uzmanı; acil servisin tüm eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüten, acil servisteki hasta bakım hizmetlerini yerine getiren ve bu hizmetlerin yerine getirilmesini sağlayan kişilere verilen mesleki unvandır. Ani meydana gelen sağlık sorunlarını değerlendirir, genel durumu kontrol eder ve ilk tıbbi müdahaleyi yapar.

Acil Tıp Uzmanı Ne İş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Yoğun bir çalışma temposuna sahip olan Acil Tıp Uzmanının görev ve sorumlulukları şunlardır:

  • Acil serviste hasta bakım işlerini yerine getirmek,
  • Acil serviste tetkik sistemi, hasta bakım, tedavi etme ve hasta bakımının sonlandırılması için gereken işleyişi düzenlemek,
  • Acil servisin verimli ve düzenli çalışmasını sağlamak ve bu durumu denetlemek,
  • Acil servis içerisine görev yapan pratisyen hekimlerin çalışmasını denetlemek,
  • Hizmet içi denetim yapmak,
  • İlgili hekimlerle konsültasyonda bulunmak,
  • Toksikoloji ve kritik bakım gibi alanlarda danışmanlık yapmak,
  • Pratisyen hekim tarafından bakılan hastaları konsülte etmek,
  • Hasta bakımında; tetkik, tedavi ve bakımın sonlandırılması hakkında nihai karar vermek,
  • Acil serviste bulunan adli ve idari kayıtların düzenini sağlamak,
  • Acil servis çalışanlarının görevlerini yerine getirmesini sağlamak,
  • Bağlı olduğu acil servis sorumlusuna çalışmalar hakkında rapor vermek,
  • Kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Acil Tıp Uzmanı Olmak İ&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Acil Tıp Uzmanı olmak için alınması gereken eğitimler şunlardır:

  • Üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden birinde eğitim almak,
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) giriş yapmak ve ilgili bölümle ilgili puanı kazanabilmek,
  • 5 yıllık staj dönemini başarıyla bitirmek.

Acil Servis Nedir?

Acil tıp; ani oluşan, hemen müdahale edilmesi gereken, yaşamsal tehlike veya ciddi fonksiyon kaybına yol açan dahili, cerrahi ya da ruhsal tüm sağlık problemleri ile ilgilenen ve bunları ayrıştırma, tanıma, tedavi etme görevlerini üstlenen tıp dalıdır. Acil servis ise, acil tıp bölümünün yataklı hizmet verdiği hastane bölümünün adıdır.

Acil tıbbi hizmet, pek çok tıp dalının alanına giren onlarca hastalığın yol açtığı, hızla müdahale edilmesi gereken durumlara vakıf olmayı gerektirir. Bu yüzden günümüzde tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastaneleri uzmanlık sınavı sonucu acil tıp bölümüne yerleşen hekimlere 4 yıl ‘acil tıp uzmanlığı’ eğitimi vermektedir. ’e kadar ülkemizde acil tıp hizmetlerini yalnızca pratisyen (6 yıllık eğitimini tamamlayarak fakülteden mezun olmuş) hekimler yürütmekteydi. Bugün ise uzman acil servis hekimleri oldukça yaygın bir şekilde neredeyse her hastanede çalışmaktadır. 

Acil tıp, randevusuz ve 24 saat çalışması bakımından hastanenin geri kalan bölümlerinden ayrılır. Bu sebeple ‘yedek/nöbetçi poliklinik’ gibi algılanır. Fakat bu son derece yanlıştır. Acil servisler, iş yoğunluğu ve dinamizmin yüksek olduğu yerlerdir. Bu sebepten polikliniğe başvurmak için beklenebilecek ve kolayca çözülebilecek problemler için meşgul edilmemesi gerekir. Zaten, kronik ilaçların raporlanması/reçetelendirilmesi, uzmanlık gerektirecek laboratuvar testleri ve tedaviler, rutin kontroller, günlük mazeret raporu yazılması gibi aciliyeti olmayan tıbbi işlemler acil servislerde yapılmaz.

Acil servislerde hastaya gerekli müdahale yapıldıktan sonra 3 şekilde taburculuk sağlanır:

  • Hastanın hastane içinde uygun tıbbi birime sevki ve bu birimde yatışının sağlanması
  • Hastanın daha donanımlı bir başka merkeze sevk edilmesi
  • Hastanın evine gönderilmesi

Taburculuğun ardından acil tıbbın hasta üzerindeki tedavi görevi biter. Acil servise kontrole gelmek diye bir uygulama yoktur. Evine gönderilen hastalarda; sağlık problemi tamamen çözüme kavuşturulamamışsa, tekrarlama ihtimali mevcutsa, sebebi aydınlatılamamışsa veya kronik bir hastalıkta kötüleşmeye işaret ediyorsa hastaya sonraki günlerde ilgili poliklinikten randevu alınması önerilir.

Hastane imkanları ve büyüklüğüne göre acil servis içerisinde kadın doğum ve çocuk acil ayrılmış olarak hizmet verebilir. Bunlar oldukça kapsamlı, özel cihaz ve tıbbi enstrüman gerektiren ve çok sık başvurulan bölümler olduğu için böyle bir ihtiyaç doğmuştur. Bu durumda uygun bölüme gidilmesi gerekir. Ayrıca, acil servislerde hizmet niteliğini artırmak ve gerçek acillere hak ettiği gibi hızla müdahale edebilmek amacı ile triaj sistemi geliştirilmiştir.

Triaj Nedir?

Triaj, acil servislerde hastaların tıbbi durumlarının önceliği ve hayatiliğine göre sıralanması/sınıflandırılması işlemidir. Acil servislerde yaşamsal riski olan hastalara müdahalenin gecikmemesi ve iş yükünün uygun şekilde düzenlenmesi amacı ile uygulanır. Acil servislerde diğer polikliniklerde olduğu gibi önce gelen hasta değil durumu ciddi olan hastalar önce tedavi edilir.

Acil servise ayaktan başvuran hastaların; ateş-nabız, tansiyon, solunum sayısı değerleri ve şikayetleri alınır. Ardından hastalar uygun alanlara yönlendirilir. Bu işlem genellikle acil tıp teknisyenleri ve hemşireler tarafından yönetilir. 

Ülkemizde genellikle triaj için START sistemi kullanılır. Bu sistemde acil servis renklerle isimlendirilen 3 alana ayrılmıştır:

  • Kırmızı alan: Acil müdahale gerektiren, bekletilmemesi gereken, acil müdahale edilmezse ölüm veya ciddi sakatlık riski ortaya çıkaracak tıbbi problemlere müdahale edilen bölümdür. Kalp krizi, solunum durması, ağır kanamalar, çoklu travmalar, ağır trafik kazaları gibi problemler yaşayan hastalar kırmızı alana alınır. Burada tedavi edilen hastaların çoğu ambulans ile hastaneye gelir.
  • Sarı alan: Daha çok yaralanmalar, durumu stabile yakın olan zehirlenmeler, kronik hastalıkların atakları gibi problemlerle gelen, müdahale edilmesi gereken fakat durumu çok kritik olmayan hastaların alındığı alandır. Kırmızı alandan sonra ikincil önceliklidir. Büyük hastanelerde cerrahi ve dahili sarı alan olarak da ikiye ayrılabilir.
  • Yeşil alan: Durumları iyi, bilinçleri açık, acil müdahale gerektirmeyen problemleri olan hastaların yönlendirildiği bölümdür. Hafif sıyrık ve yaralanmalar, bulantı-kusmalar, komplike olmayan enfeksiyon hastalıkları, burkulma gibi hafif travmalar burada tedavi edilir. Üçüncül öncelikli alandır.

Acil Serviste Kimler Çalışır?

Acil serviste pek çok sağlık profesyoneli hizmet vermektedir. Gidilen hastanenin büyüklüğü/niteliği, acil servisteki triaj düzenlemesi ve hastane şartlarına göre hastalar oldukça geniş bir sağlık personeli çeşitliliğiyle karşılaşabilir. 

  • Acil tıp uzmanı hekimler: Üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde 6 yıllık temel tıp eğitiminin üzerine, 4 yıllık acil tıp uzmanlığı eğitimini de tamamlamış ve bu konuda uzman unvanı almış hekimlerdir. Her nitelik ve büyüklükte hastanede bulunurlar. Acil tıpla ilgili en yetkin hekimlerdir.
  • Acil tıp asistanı hekimler: 6 yıllık temel tıp eğitimlerini tamamlamış, eğitim araştırma veya üniversite hastanelerinde acil tıp uzmanı olmak için uzmanlık eğitimlerini alan hekimlerdir.
  • Pratisyen hekimler: 6 yıllık temel tıp eğitimini tamamlamış fakat uzmanlık yapmayan ve/veya devlet hizmet yükümlülüğünü yerine getiren hekimlerdir. Şehir hastaneleri, devlet hastaneleri, özel hastaneler gibi pek çok yerde hizmet verirler.
  • İntern hekimler: 6 yıllık temel tıp eğitiminin son senesinde olan ve yalnızca üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlerdir. Henüz reçete yazma yetkileri olmadığı için asistan ve uzman hekimlerin gözetiminde çalışır ve eğitim alırlar.
  • Hemşireler
  • Acil tıp teknisyenleri
  • Tıbbi personel
  • Güvenlik görevlileri

Bunların yanı sıra, çocuk ve kadın doğum acilleri bulunan hastanelerde genelde, bu bölümlerde uzman hekim ve yardımcı sağlık personelleri görev yapar. Bu hekimlerin yanı sıra, hastanede icapçı veya mevcut nöbetçi bulunan neredeyse her birimden hekim vardır. Acil servisin desteğine başvurması halinde nöbetçi doktor gelip hastayı muayene edecektir.

Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar?

Acil servislerde hastalıklardan ziyade ani tıbbi durumlara müdahale edilir. Bu durumlardan en sık karşılaşılanlar şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı, sıkışması
  • Yaralanmalar, kazalar sonucu oluşmuş veya bireyin kronik hastalıklarından kaynaklı kanamalar
  • Jinekolojik aciller (vajinal kanama, doğum sancısı, gebelerde her türlü kuvvetli ve sebat eden ağrı, sancı, tansiyon yükselmesi/düşmesi)
  • Ateşlenme
  • Bilinç kaybı veya bulanıklığı
  • Travma sonucu incinme ve kırılmalar
  • Motorlu araç kazaları, iş kazaları
  • Kafa ve boyun travmaları
  • Her türlü ani gelişen hareket bozukluğu, his kaybı, inme, felç
  • Ani gelişen konuşma bozukluğu
  • Vücudun herhangi bir bölgesinde şiddetli ağrı gelişmesi
  • Ciddi bulantı, kusma, ağır ishal ve bunlara bağlı dehidratasyon (susuz kalma)
  • Kronik hastalıkların yol açtığı ataklar (psikotik atak, KOAH, astım, migren gibi)
  • Bebeklerde ciddi emme güçlüğü, durmayan ağlama, göz bebeklerinde boyut değişimi, aşırı hareketsizlik
  • Psikiyatrik aciller (panik atak, psikotik krizler, saldırganlık artışı gibi)
  • Alerjik reaksiyonlar (nefes darlığı, ürtiker, ciltte ve yüzde şişme, kabarma, aşırı kaşıntı gibi)
  • Hayvan ısırıkları ve sokmaları
  • Zehirlenme veya zehirlenme şüphesi

Acil Serviste Yapılan Uygulamalar Nelerdir?

Acilde yapılan uygulamalar genellikle hastanın yaşamsal fonksiyonlarını normal düzeye getirmek veya normal düzeyde tutmak amaçlıdır. Hastalıkların kalıcı tedavisi burada sürdürülmez. En sık yapılan uygulamalar şunlardır:

  • CPR, resüsitasyon ya da kalp akciğer canlandırması: Solunum ve/veya kalp atışının ani duruşunun ardından bu hayati organları tekrar çalışır hale getirme amacı taşıyan işlemler bütünüdür. Damar yolu açılması, kalp masajı, oksijen takılması, çeşitli ilaçların verilmesi, hastanın entübe edilmesi gibi pek çok ögesi vardır.
  • Entübasyon: Hastanın kendi kendine soluk almasının mümkün olmadığı durumlarda akciğerlere inen ince bir boru boğazdan takılır ve oksijen cihazına bağlanır. Bu sayede akciğerlerin havalanması sağlanır.
  • EKG, EKO gibi acil kalp görüntülemeleri
  • Atelleme, alçı uygulaması
  • Damar yolu ya da kas içine enjeksiyon yolu ile ilaç verilmesi
  • Zehirlenmelerde panzehir uygulanması
  • Aktif kömür uygulaması, mide yıkanması (zehirlenmeleri geri döndürmek amacı ile)
  • Yara temizliği, pansumanı, dikişi
  • Aşısız hayvan ısırıklarından sonra tetanoz ve kuduz aşısı uygulaması
  • USG, röntgen, tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemleri (yalnızca kaza, yaralanma, travma, inme gibi çok acil durumlarda uygulanır)
  • Damar yolu ile sıvı eksiğinin giderilmesi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir