pert kayıtsız hasarlı araçlar / Bilgi Bankası - Ege Pert Oto

Pert Kayıtsız Hasarlı Araçlar

pert kayıtsız hasarlı araçlar

İkinci el otomobil almak isteyenler dikkat! Aldığınız araç pert çıkabilir

Trafik sigortası olmayan ve ağır hasarlı olduğu için perte çıkması gereken araçlarını kayıt dışı tamir ettirenler, araçları alanların hayatlarıyla oynuyor.

Araç fiyatlarının artmasıyla birçok hasar kayıtsız aracın tamir ettirilerek piyasaya sürüldüğünü aktaran oto ekspertizleri, araç alacakları uyarıyor.

HASAR KAYDI YOK DİYE SATIYORLAR

Sosyal medyada oluşturulan sayfalarda satışa çıkarılan araçların yüzde 80’inde hasar kayıtsız yazıyor. Yürür durumda olmayan araçların fiyatları 60 bin liradan bin liraya kadar çıkabiliyor.

Takla atmış, ön kaput, motor ve şase kısmı aldığı darbeden dolayı dağılmış ve yürür vaziyette olmayan araçların sigorta şirketlerince perte çıkarılıp, hurdaya gönderilmesi gerekiyor.

Ama bazı araç sahipleri, özellikle tek taraflı kazaya karışan araçlarını sigorta şirketlerine bildirmeyip, tamir ettirmeden satıyor ya da tamir ettirip ikinci el piyasasında hasarsız araç fiyatına satıyor. Bostancı Oto Sanayi Sitesi esnaflarından Salih Öztürk bu durumun son bir yılda daha da arttığını söyledi.

KAYITSIZ ÇALIŞAN TAMİRCİLER

80’li yıllardan bu yana ailece oto tamir işi yaptıklarını belirten Salih Öztürk,

“Oto kaportacılar ve oto tamirciler hasarlı araç alım satımı yapıyorlar. Zaten yürüyen aksamında problem olan, hava yastığı açılmış, takla atmış olan aracın perte çıkıp hurdaya gitmesi gerekir. Trafiğe çıkışı sakıncalı araçlar bunlar. Önceden merdiven altı araç kiralama firmaları bu araçları piyasadan toplar, tamir ettirip piyasaya kiralardı. Şimdi vatandaşlar ağır hasarlı aracını ya satışa çıkarıyor ya da yaptırıp ilana koyup satıyor.”

dedi.

Salih Öztürk,

“Perte çıkması gereken aracın rayiç bedeli bin lira mesela. Vatandaş aracını gidip bin liraya toplatıyor. Yürür hale getirip, ilana komple boyalı, hasar kaydı yok, tramer yok yazıyor. Perte çıkarıp bin lira rayiç bedel alacağı aracını ikinci el piyasasında emsallerinden bin lira ucuza satarak rayiç bedelin 2 katını kazanıyor. Bu araçlar ağır hasar almış ve trafiğe çıkması ciddi sorun oluşturuyor”

diyerek bu araçları alan vatandaşların aldatıldığını ifade etti.

SİGORTA ŞİRKETİNE BİLDİRMİYORLAR

Son bir kaç ayda tamir edilip piyasa sürülen ağır hasarlı araç sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirten Uzmanel Oto Ekspertiz Genel Müdürü Gürbüz Taşkın ise,

“Bu araçların sayısındaki artışın temel nedeni piyasadaki araç azlığı ve ikinci el araçlarda meydana gelen fahiş fiyat artışı. Vatandaş aracının sigortası olsa bile tek taraflı kazalarda ağır hasar almış olan aracını sigorta şirketine bildirmiyor. Çünkü sigorta şirketinin araç için belirlediği rayiç bedeli almak işine gelmiyor. Çünkü aracı tamir ettirip sattığında alacağı rayiç bedelden kat daha fazla paraya aracını satabiliyor”

dedi.

TAM KAPSAMLI RAPOR İSTEYİN

Bu gibi durumlarda araçların ağır hasarlı olup olmadığının ekspertizlerde ortaya çıkarıldığını ifade eden Taşkın şunları kaydetti: “Zaten böyle ağır hasardan çıkma araçlar mutlaka yolda kalıyorlar. İşte burada araç alımında ekspertizin önemi ortaya çıkıyor. TSE standart onaylı ekspertizlerde araçların kapsamlı tarama paketlerden geçirilmesi gerekiyor.”

Sigorta şirketleri de satıyor

Gürbüz Taşkın, ağır hasarlı araçları sadece vatandaşların değil sigorta şirketlerinin de sattığına dikkat çekerek, “Tabi ki sigorta şirketleri bunu yasal yapıyor. Sigorta şirketleri tamir edilmesi için yetkili servise götürülen ağır hasarlı aracın ne kadar masrafla tamir edileceğinin tespiti için aracı ekspertize baktırıyor.

Bu esnada aynı aracı sovtajcılara sunuyorlar. Sovtaj, hasarlı araçlı alan araçların satılarak sigorta şirketinin giderinin azaltılması gerek. Eğer tamir masrafı fazla ise şirket aracı sovtajcılara satıyor. Böylece araç sahibine ödenmesi gereken rayiç bedelin büyük bölümünü sovtajcıdan alıyor. Yani sigorta şirketinin gideri ciddi anlamda düşüyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Alıcıların ikinci el araç satın alırken en çok dikkat ettiği konuların başında, araç üzerinde herhangi bir hasar kaydının bulunup bulunmadığı gelir. İkinci el araç satın alma işlemlerine hasar kaydı ile pert kaydı sorgulamalarını incelendikten sonra başlamak gerekir. 

Hasar kaydı nedir?

Hasar kaydı; ikinci el bir aracın kullanıldığı dönem içerisinde kaza sonrası ufak çaplı tamir, değişen parça ve boya gibi işlemlerini içerir. Bu bilgiler, devlete bağlı olan ve kısaca Tramer denilen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt altına alınır. Hasar kayıtları, aracın küçük tamir işlemlerinin yanı sıra büyük kapsamlı tamir, bakım ve servis işlemlerini de kapsıyor olabilir. Hasar kaydı açılmış araçların trafiğe çıkmasında, satın alınmasında ve satılmasında hiçbir engel yoktur. Alıcılar, sigorta firmaları aracılığı ile hasar kaydı bulunan araçların kasko poliçelerini kolaylıkla yaptırabilirler ve araçların kontrollerini yaptırdıktan sonra güvenle kullanabilirler.

Pert kaydı nedir?

Herhangi bir trafik kazasında ağır hasar alan ve kullanılamaz hale gelen araçlar, ağır hasarlı ya da pert araç olarak adlandırılır. Pert kaydı ise kasko sigortasına göre aracın kaza sonucunda, araç değerinin %70'i ve üzerinde bir maddi kayba uğraması durumunda gündeme gelir. Yani bir aracın pert araç olarak değerlendirilmesi için kazada ağır hasar alması, maddi değerini kaybetmesi veya kullanılamaz hale gelmesi gerekir. Ağır hasarlı araçlar trafikten çekilir ve bu durum araç plakasına işlenir. "Trafikten çekilmiştir." kaşeli belge alınarak yapılan bu işleme pert kaydı denilir. Ekspertiz raporları ile pert olduğu belirlenen kaskolu araçlar için sigorta şirketleri, hasar gören aracın rayiç değerine göre sigortalıya ödeme yapar.

Hasar kaydı ile pert kaydı farkları nelerdir?

"Hasar kaydı ile pert kaydı aynı mıdır?" sorusu ikinci el araç arayışında olanların zihnini sıkça meşgul eder. Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır. Her iki kayıt türünde de raporlar, kaza tutanakları ve bilgiler Tramer sisteminde kayıt altına alınır. Pert kaydı olan araçların hasar kaydı olan araçlardan en büyük farkı, onarılan aracın trafiğe çıktıktan sonra hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği bakımından kullanıma pek de uygun olmamasıdır. Ayrıca hasar kaydı olan araçlara sigorta şirketleri tarafından kasko poliçesi yapılırken, pert kaydı olan araçlar için kasko poliçesi sigorta şirketleri tarafından sınırlanabilir. Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi daha doğru olur. 

Hasar kaydı ve pert kaydı sorgulaması nasıl yapılır?

Hasar kaydı ve pert kaydı sorgulaması yapmanın birden fazla yolu bulunur. İlk ve en ulaşılabilir yol, e-Devlet sistemi üzerinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (Tramer) bölümündeki hasar kaydı sorgulama ekranıdır (seafoodplus.info). Bu hizmeti kullanarak yalnızca kendi üzerinize kayıtlı araçların hasar kaydı sorgusunu yapabilirsiniz. Satın almayı düşündüğünüz araçların kayıtlarını sorgulamak için ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Tramer'in internet sitesinden (seafoodplus.info) faydalanabilirsiniz. Yine aynı internet sitesine bağlı olan numaralı SMS hattına ilgili plakayı mesaj atarak veya Alo Hasar Çağrı Merkezi’ni arayarak aracın tüm kayıtlarını, tamir tutarlarını ve hasar oranlarını öğrenebilirsiniz. Plaka değişikliği yapılarak görülmesi engellenen kayıtlar için ise hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamasını şasi numarası üzerinden yapabilirsiniz.

Beğendiğiniz ikinci el aracı hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamalarını yaptıktan sonra satın alabilirsiniz. İkinci el araç satın aldığınızda araç el değiştirdiği için, aracın önceki sahibi tarafından yaptırılan kasko otomatik olarak geçersiz kalıyor. Yeni aracınızı beklenmeyen risklere ve kazalara karşı güvence altına almak için kasko poliçenizi bir an önce yaptırarak trafiğe güvenle çıkabilirsiniz. Sigortaladıseafoodplus.info aracılığıyla farklı teklifleri değerlendirerek kendiniz için en uygun ikinci el araç sigortasına farklı ödeme seçenekleriyle sahip olabilirsiniz. 

Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Almak istediğiniz aracın ağır hasar kaydının bulunup bulunmadığını öğrenmek en doğal hakkınız. Bunun için hasar kaydı sorgulama işlemini kendiniz yapabilirsiniz. 

İkinci el araç alacakların kendilerini güvence altına almak için yaptıkları sık işlemlerden biridir hasar kaydı sorgulama. Alacakları aracın kazaya karışıp karışamamış olması, karıştıysa ne kadarlık bir hasar olduğu gibi detayları edinebileceğiniz alanlar var. İnsanlara olan güvenin bu denli azaldığı günümüz hayatında bu gibi ortamın olması aslında çok büyük bir şans. Elbette bu alanında handikapları var. Eğer aracın kaza sonrası hasarı sigorta şirketi kapsamında değil de oto sanayilerde kayıtsız olarak yapıldıysa bu hasarın kaydı elbette ki bu kayıtlarda yer almayacaktır.

 

Gelişen teknolojinin ve devletin sağladığı avantajların gelişmesiyle araç hasar sorgulamasını bir sms ile yapabiliyorsunuz. Trafik sigortaları bilgi merkezi kurumunun kısa adı olan TRAMER den bu bilgiyi edinebiliyorsunuz. Aracın şasi nosu ile kayıtlı olan tüm kazalarını ve bu kazalardaki hasar tutarlarını öğrenebiliyorsunuz. Tramer sizlere tüm sigorta şirketlerinin tüm sigorta işlemlerinin bulunduğu bir depo alanı sunmaktadır. Hasar yazıp boşluk bırakarak şasi anlamına gelen s harfini yazıp tekrar boşluk bırakarak şasi noyu yazıp e mesaj atıyorsunuz ve bir iki dakika içinde o şasi noya ait tüm hasar kayıt bilgileri sizlere sunuluyor. Hem hızlı hem de güvenilir olarak sizler sağlanan bu alan alıma konu araç hakkında tüm bilgileri edinmenizi sağlıyor. 

Hasar kaydı sorgulama için bir diğer yolda e-Devlet şifresi ile e-Devlet üzerinden sorgulatmaktır. seafoodplus.info adresinden e-devlet şifreniz ile giriş yapıp e-hizmetler menüsünden Emniyet Genel Müdürlüğünün online araç sorgulama ekranı ile sadece araç plakası bilgisi girerek de bu bilgiyi alabilirsiniz. Plaka değişikliği gibi bir durum söz konusu olma ihtimaline karşın şasi no ile sorgulama yapmak daha güvenilir bir yöntem olacaktır.

İzmir hasarlı araç alımı yapacaklar için güvenilir bir adres arayanlara sunduğumuz çözüm olan Ege Pert firması ile söylenilenlerin dışında hasarların var olmadığını görebilirsiniz. Hasar kayıtlı araç almanın dezavantajları kadar avantajları da vardır. Doğru ve bütçenize uygun bir yatırım arıyorsanız sizleri bekliyoruz.

Hasarlı Ara&#; Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik Sigortası Fiyatları

Kasko Sigortası Fiyatları

Aracınızda yaşadığınız bir hasar neticesinde, ekspertiz incelemesi sonrasında onarım masraflarının aracın piyasa değerine yaklaşması, ulaşması ya da geçmesi durumunda araç tam hasarlı kabul edilmektedir. Hasarlı aracın onarım masrafları, aracın piyasa değerinin %70’ine yaklaşmışsa aracın onarıldıktan sonra tekrar trafiğe çıkarılması hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği açısından uygun değildir. Dikkate alınan %70 oranı sigortacılıkta yaygın olarak kabul gören bir orandır.

Araç kaskolu ise hasar sonrasında eksper raporuyla onarım kabul etmez hale geldiği tespit edildiğinde sigorta poliçesinde belirtilen kasko bedelini geçmemek şartıyla aracın o andaki piyasa değeri sigortalı araç sahibine ödenir. Diğer taraftan poliçede belirlenen kasko bedeli aracın piyasa değerinden daha düşükse böyle bir durumda orantılı olarak daha az ödeme yapılır. Değeri sigortalıya tamamen ödenen araç sigortacının olmuş olur. Sigorta şirketlerinin mülkiyetine geçen araçlar zararın azaltılması amacıyla sigorta şirketlerinin internet sitelerinden ya da aracı kurumlar üzerinden açık arttırma yöntemiyle satışa çıkartılmakta.

Sigortalı pert aracın kendisine bırakılmasını isterse, aracın hasarlı haliyle satış bedeli tespit edilmekte ve piyasa değerinden düşülerek tazminat tutarı belirlenmektedir. Bu durumda pert olan aracın satış işlemleri sigortalının kendi yükümlülüğünde olacaktır.

Kaza Yapmış Araç Alacaksanız, Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sıfır araçların fiyatlarının yüksek bulan ve bütçesi yeterli olmayan sürücüler araç alırken ikinci el ya da hasarlı araçlara yönelebiliyor. İkinci el araç alımlarında herkesin ilk baktığı şey aracın bir hasar geçirip geçirmediğidir.

İkinci el araç alımlarında araç hasarlı da olsa bazı araçlar daha ucuz olduğu için kimi zaman tercih edilebiliyor. Kaporta çizikleri, ek boyalar, far değişiklikleri, kaporta değişiklikleri gibi hasarları olan araçlar alınabiliyor. Kimi alıcı aracın hasarlı olduğunu bilerek satın alsa da kimileri hasarlı olduğundan habersiz olarak aracı almış olabiliyor. Sizin araçla deneme sürüşü yapmanız ya da sahibinden aldığınız bilgiler aracın durumu hakkında net bilgi edinebilmeniz açısından yeterli değildir. Hasarlı araç almayı düşünüyorsanız iyi bir oto tamircisine servise göstermeniz gerekir. Hatta sahibinden hasarlı araç alımlarında bir ekspertiz desteği ya da yetkili servislerden yardım almakta fayda var.

Aracı satan kişinin verdiği bilgilerden ziyade bir uzmandan alınan bilgiler çok daha önemli. Aracın her noktası uzman bir tamirci tarafından özenle incelenmelidir. Araç tamirci tarafından onay alınırsa alım işlemini yapılabilir. Araçtaki hasarının bulunduğu bölgeye ve hasarın büyüklüğüne öncelikle dikkat edilmelidir. Hasarlı araçlar tamir edilmesine rağmen eski performansına dönememekte. Şasi veya motor hasarları oldukça özen gerektiren bir tamir süreci gerektirir. Yapılan en ufak bir hata can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğinden dolayı oldukça hassas bir durum söz konusudur.

Kaza yapmış bir araç almak her ne kadar ileride riskler doğurabilecekse de almaya kesin karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken en önemli kısım hava yastıklarıdır. Hava yastığı patlamış olan araçlardan uzak durmakta fayda var. Hava yastığının patlamış olması aracın büyük bir kaza geçirdiği ihtimalini ortaya koyabilir. Aracın tavanında boya olduğunun fark edilmesi de aracın takla attığı düşüncesini akla getirir.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç hasar kaydı sorgulama ikinci el araba alım satım işlerinde sıkça kullanılan bir işlem. Aracın herhangi bir hasar kaydının olup olmadığı ve herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı araç hasar kaydı sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Araç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile yapılabilmekte.

Araç sorgulama işlemi yapabilmek için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubesinden temin edebilirsiniz. seafoodplus.info adresinden erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminde sisteme giriş sayfasında “e-Devlet şifresi ile giriş”, “mobil imza ile giriş”, “elektronik imza ile giriş” ve “T.C. kimlik kartı ile giriş” yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranından sadece araç plaka bilgisini girerek aracın tüm yasal ve güncel bilgilerine ulaşabilmek mümkün oluyor.

Kaza bilgisi sorgulama yapacaksanız KAZA yazıp boşluk bırakarak ve araç plakasını yazarak ’e kısa mesaj gönderebilirsiniz. Kazaya karışan araçların kusur oranları bu işlemi gerçekleştirdiğinizde cep telefonunuza geliyor.

Tramer Nedir?

Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır. Bu sistem tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Tramer’de sorgulama yaparak herhangi bir araca ait sigorta işlemleri görülebilir, aracın ağır bir hasarı olup olmadığının kontrolü yapılabilir, kaza bilgileri takip edilebilir. Tramer sorgulama işlemi özellikle ikinci el araç alacaklar için oldukça faydalı. Bu sorgulama işlemi sayesinde aracın daha önce kazaya uğrayıp uğramadığı, bugüne kadar gördüğü hasarlar hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.

Tramer sorgulama işleminin sağladığı en büyük avantaj; araç hakkındaki birçok bilgiye hem hızlı hem de kolay bir şekilde ulaşma imkanıdır. Tramer sorgulama işlemini seafoodplus.info adresinden online olarak yapabilir, plaka, şasi no, motor no, vergi kimlik no gibi bilgileri girerek aracın hasar kaydına ve geçirdiği kazalar hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cep telefonunuz üzerinden SMS yoluyla da tramer hasar kaydı sorgulaması yapabilmeniz söz konusu. Aracın şasi numarasını veya plakasını ’e kısa mesaj olarak göndermeniz yeterli olacaktır.

Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı bir aracın başından geçmiş olan kazalar neticesinde araçta ortaya çıkan hasarların tamamını ifade eder. Bu hasarlar sigorta şirketleri tarafından yaptırılmakta ve kullanıcıya teslim edilmekte olup, aracın görünümünde herhangi bir sorun olmasa dahi mevcut hasar kayıtlara geçmektedir. Şunu hatırlatmakta fayda var; sigorta yaparken aracın hasarına göre aracın sigortası daha yüksek fiyatlarda karşınıza çıkabilir.

Hasar kaydının biraz daha ağırına ise pert diğer bir tabirle ağır hasar kaydı denilmektedir. Pert, sigortalı aracın %70'inin veya daha fazlasının hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması demektir. Kullanılamaz hale gelen araçların hasarları giderilemediğinden dolayı kayıtlarda pert olarak geçmektedir.

Aracın Değer Kaybı ve Kasko Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kasko yapılırken hazırlanan poliçeler herhangi bir kaza sonrası ortaya çıkan onarımdan kaynaklı olan değer kaybını teminat altına almamaktadır. Kasko şirketinden herhangi bir talepte bulunulması söz konusu olmaz. Durum her ne kadar bu şekilde olsa da, kasko şirketleri arasında farklılık göstermekte olup, kimi sigorta şirketleri kaskoda aracın değer kaybını karşılamazken, kimileri de kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine yer verebiliyor. Aracınıza kasko yaptırırken iyi bir araştırma yapmanızda ve sunulan teminatları bu nedenle detaylı incelemenizde fayda var.

Hasar kaydı olan araçların hasar kaydının oranına bağlı olarak göre kasko fiyatı artabilir. Hasar kaydı bulunan araçlara kasko yapmayan şirketlerin olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Riskli oldukları gerekçesiyle tekrar kasko poliçesi yapılmayan araçlar trafik içinde de büyük risk oluşturuyor.

Kaza geçirip hasar gören araç en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır. İkinci el ya da hasarlı araç alırken her türlü detayı göz önünde bulundurmak ve araç hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan aracı satın almamak oldukça önemli. Böylelikle daha sonra yaşanabilecek sıkıntıların ve aracı kullanırken yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçilebilir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir