5 aylik bebek gece aglayarak uyaniyor / Uykudan Ağlayarak Uyanma | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

5 Aylik Bebek Gece Aglayarak Uyaniyor

5 aylik bebek gece aglayarak uyaniyor

Uzmanlar açıkladı: Bebekler neden geceleri aniden ağlayarak uyanır?

T24 LogoT24 Logo

İşte, bebeklerin ağlayarak uyanma nedenleri ve uyku sorununa çözümler:

22 Kasım 2022 16:33

111

UZMANLAR AÇIKLADI: BEBEKLER NEDEN GECELERİ ANİDEN AĞLAYARAK UYANIR?

211

Bebekler dünyaya geldiklerinde 1 ay boyunca yaklaşık 20 saat uyurlar ve ilerleyen aylarda uykuda geçirdikleri zaman; 2-4 ay arası 18 saat, 4-6 ay arası 16 saat, 6-12 ay arası 15 saat, 12-24 ay arası 14 saat olacak şekilde kısalmaya başlar. Ancak bazı bebekler geceleri ağlamayı tercih eder.

311

BEBEKLERİN AĞLAYARAK UYANMA NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI: Uzmanlara göre 6 aydan başlayarak ayrılma kaygısı, bebeklerin gece boyunca birden fazla ağlayarak uyanmasına neden olabilir. Bebeğiniz hastalanmış olabilir. Yüksek ateş, soğuk algınlığı ya da başka bir sebepten öksürük, astım vb. kaynaklı solunum problemleri ve reflü gibi sağlık problemlerinden herhangi birinden şüphelenildiği zaman mutlaka uzman bir çocuk hekiminin fikri alınmalıdır.

411

Bebeğiniz rüyasında kabus gördüğü için ağlayarak uyanıyor olabilir. Rüyasında kabus gördüğü için korkan bebeğin ağlayarak uyanması genellikle güçlü bir çığlıkla başlar. Böyle bir durumda bebek tam uyanmamış ve hâlâ rüyanın etkisindeyse mutlaka yanında olduğunuzu ona hissettirmeniz gerekir.

511

Bebeğiniz ilk haftalarında neredeyse 2 saatte bir acıkır. Büyüdükçe bu sürenin arası açılır ancak tek seferde daha fazla yemeğe ihtiyaç duyar. Bu yüzden uykusunun ortasında uyuyan bebeğiniz açlık çekiyor olabilir. Bu durumun çaresi ise emzirmeyi denemek.

611

Bebeğin gündüz çok yorulması ya da yeterince yorulmaması gibi durumlar nedeniyle gündüz uykusunda dengesizler yaşanabiliyor. Bu da bebeğin gece uykusunun da bozulmasına ve zamanından önce huzursuz bir şekilde uyanmasına neden olabiliyor.

711

Bebeğiniz gece altını kirlettiği için uyanabilir. Bu durum, özellikle ek gıdaya geçen bebeklerde daha sık görülüyor. Gıdalarla dışkısında ve idrarında biriken asit, bebeğinizi eskisinden daha fazla rahatsız eder ve bu durum uykusunda gerçekleştiyse dolayısıyla rahatsızlık duyarak ağlayarak uyanabilir. Özellikle 1 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının sebeplerinden birinin en büyük sebebi bu olabilir.

811

Bebeğiniz yenidoğan döneminde günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirir. Ancak büyüdükçe uykuları kısalır, gelişim özellikleri değişir. Bu süreç içerisinde bebeğin bazı aylarda büyüme atağı dönemleri yaşayacak. Bu dönemlerde mışıl mışıl uyuyan bebeğiniz, tahmin etmeyeceğiniz bir saatte aniden ağlayarak uyanabilir. Bu durumun sebebi genellikle bebeğinizin artık daha hareketli olması, dönmeye başlaması, elini kolunu çok daha fazla hareket ettirmesi ve bunlara bağlı olarak kendini uyandırmasıdır. Büyüme atakları boyunca bu sorunlar devam eder ancak bu ataklar kısa süre içerisinde biter ve bebeğiniz eski düzenine geri dönebilir ve bebeğin uykusundan ağlayarak uyanması sona erebilir.

911

Hiçbir problem olmamasına rağmen bebeğim ağlayarak uyanıyor diyorsanız; yalnız uyumak istemiyor olabilir. Bebeğin anne kokusu ve baba sıcağıyla uyumak istemesi çok doğaldır. Bebeğim uykudan ağlayarak uyanıyor diye telaş yapıp minik yavrunuzun bezini, açlık-tokluk ve sağlık durumunu kontrol ettiğiniz halde bir sebep bulamadığınız zamanlarda çığlıkların tek sebebi size duyduğu özlem olabilir.

1011

Bebeğinizin genel olarak yeterince uykusunu aldığından emin olun. Önemli görünmeyebilir ancak bebekler ne kadar az uyursa, gece yatmaya direnip gece boyunca uykuya dalmakta daha fazla sorun yaşayabilir. Bu nedenle, gün boyunca uyuklaması için bebeğinizi yatırmaya ve akşamları makul bir saatte uyutmaya özen gösterin.

1111

Bebeğiniz gece boyunca uyandığında, sakinleştirici ve yatıştırıcı olmanız gerekir. Ona her şeyin yolunda olduğunu bildirin, ancak artık uyumanın vaktinin geldiğini gösterin. Sakinleşene kadar onunla kalın, fakat konuşmayı en aza indirip ışıkları azaltın. Gece uyku bozukluğu birden fazla gece, hatta birkaç hafta sürebilir, ancak bebeğinizin düzenli uyku düzenine kadar ne kadar yakınında olursanız, sorun o kadar çabuk çözülür.

Bir bebek dünyaya geldiği an, atmosferden havayı ilk kez solumasıyla birlikte ağlamaya başlar. Bu eylem, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan miniklerin en önemli iletişim aracıdır. Bu nedenle bir bebeğin ağlaması en doğal davranışlardan biridir.

Ancak bazı minikler geceleri uykularından  ağlayarak uyanıp, saatlerce susmadan ağlamaya devam edebilirler. Bu davranışa anlam veremeyip panik yapan ve ne yapacağını bilemeyen ebeveynlerin merak ettikleri konulardan biri de bebekler neden ağlayarak uyanır ya da bebekler gece neden ağlar sorularının yanıtıdır.

Bebekler Neden Ağlayarak Uyanır?

Bebekler dünyaya geldiklerinde 1 ay boyunca yaklaşık 20 saat uyurlar ve ilerleyen aylarda uykuda geçirdikleri zaman; 2-4 ay arası 18 saat, 4-6 ay arası 16 saat, 6-12 ay arası 15 saat, 12-24 ay arası 14 saat olacak şekilde kısalmaya başlar.

Ancak bazı minikler geceleri uyumak yerine ağlamayı tercih ederler. Bu durumun pek eğlenceli olmadığı gerçeğini düşünürsek, keyfi bir durum olduğunu söyleyemeyiz.

Öyleyse bebekler neden ağlayarak uyanır dersiniz?

Keyfine düşkün ve rutin bir uyku düzeni olan bebeğin ağlayarak uyanması genelde temel ihtiyaçlarını gidermek için olsa da bazen gerçekten fiziksel bir rahatsızlığın da habercisi olabilir. En sık karşılaşılan olası sebeplere sırasıyla göz atmakta fayda var.

  • Bebeğiniz Rüyasında Kabus Gördüğü İçin Ağlayarak Uyanıyor Olabilir!

“Küçücük bebek ne kabus görecekmiş!” diyorsanız yanılıyorsunuz. Yeni doğan bebeklerin uykularında gülümsediklerini görmüşsünüzdür. Bazı zamanlarda bu gülümseme davranışı refleksif olsa da bebekler daha 1 haftalıkken bile rüya görebilirler.

Bu rüyalar her zaman annesinin kollarında olduğu, karnının doyduğu ya da oyunlar oynadığı rüyalar değil, bazen de kötü rüya, yani kabus olabilir. Böyle bir durumda bebeğin ağlayarak uyanması normal bir durumdur.

Rüyasında kabus gördüğü için korkan bebeğin ağlayarak uyanması genellikle güçlü bir çığlıkla başlar. Böyle bir durumda bebek tam uyanmamış ve hâlâ rüyanın etkisindeyse mutlaka yanında olduğunuzu ona hissettirmeniz gerekir.

Emzirmek, ona şefkatli bir ses tonu ile seslenmek, sevgi sözcükleri söylemek, elini tutup başını okşayarak sıcaklığınızı hissettirmek onu yatıştıracak ve sakinleşip yeniden uykuya dönemsine yardımcı olacaktır.

aglayan-bebek-e1513329109724

  • Gece ağlayarak uyanan bebek acıkmış olabilir!

Bebekler dünyaya geldiklerinde, ilk iki hafta boyunca 2 saatte bir beslenme ihtiyacı duyarlar. Çünkü hem mideleri çok küçük olduğu hem de emerken hemen yoruldukları için emme eylemine çok fazla devam edemezler.

Zaman geçtikçe büyüyen ve güçlenen bebekler daha uzun zaman aralıklarıyla, ancak daha çok miktarda beslenme ihtiyacı duysalar da sık acıkırlar. Bu nedenle gece ağlayarak uyanan bebek acıkmış olabilir.

Bu durumda gece ağlayarak uyanan bebek hemen emzirilmeli ya da formül mama ile beslenmelidir.

  • Ağlayarak uyanan bebek altını ıslatmış olabilir!

Bebeklerin sık aralıklarla beslenmesi, doğal olarak sık sık tuvalet yapmalarını da beraberinde getirmektedir. Öyleyse ağlayarak uyanan bebek beslenmeyi reddediyor ve davranışı devam ettiriyorsa ikinci en olası durum bezini kirletmiş olmasıdır. Bu sebeple beslenmeyi reddeden bebeğin hemen bezi kontrol edilmeli ve kirliyse hemen değiştirilmelidir.

Mışıl mışıl uyuyan bebeğim gece ağlayarak uyanıyor diyorsanız hemen miniğinizin hasta olup olmama durumunu değerlendirmelisiniz. Yüksek ateş, soğuk algınlığı ya da başka bir sebepten öksürük, astım vb. kaynaklı solunum problemleri ve reflü gibi sağlık problemlerinden herhangi birinden şüphelenildiği zaman mutlaka uzman bir çocuk hekiminin fikri alınmalıdır.   

  • Emziğini düşürmüş olabilir!

“Bir çığlık bir kıyamet bebeğim uykudan ağlayarak uyanıyor, kesin bir problem var!” diye tedirgin olmanız çok normal. Evet bir sorun olduğu aşikar; ancak emzik kullanan bebeğin böyle bir sorunu olduğunda hastalığa ya da kabusa yormadan önce emziğini çıkarmış olma durumunu kontrol edin.

Bu kadar yaygarayı bir emzik için mi koparıyor diyerek durumu küçümsemeyin, inanın tek sebep bu olabilir

  • Bebeğim gece ağlayarak uyanıyor diyen ebeveynler psikolojik sebepleri göz ardı etmemelidir!

Rutin bir uyku düzeni vardı; ancak son zamanlarda anlam veremediğimiz bir şekilde bebeğim gece ağlayarak uyanıyor diyorsanız, önce fiziksel koşulları gözden geçirmeniz gerekir. Yapılan detaylı gözlem sonucu sebebinin fiziksel olmadığını teyid ettiyseniz, sorunun psikolojik temelli olabileceği ihtimalini de gözden geçirmelisiniz.

Yeni bir ev, yeni oda, henüz gelmiş bir kardeş, anne ve baba ilişkisindeki gerginlikten kaynaklı huzursuzluk, okula başlama, yeni bir bakıcı, tuvalet eğitimine başlama gibi durumlar bebekler üzerinde psikolojik bir baskıya sebep olarak bebekler neden ağlayarak uyanır sorusunun cevabını oluşturabilirler.

https://www.bebek.com/bebeklerde-tuvalet-egitimi/

Psikolojik huzursuzluğa sebep olan bu ve benzeri koşulları iyileştirdiğinizde sorunlu günler geride kalacaktır.  

  • Hiçbir problem olmamasına rağmen bebeğim ağlayarak uyanıyor diyorsanız; yalnız uyumak istemiyor olabilir!

Minik bir yavrunun anne kokusu ve baba sıcağıyla uyumak istemesi kadar doğal ne olabilir? Bebeğim uykudan ağlayarak uyanıyor diye telaş yapıp minik yavrunuzun bezini, açlık-tokluk  ve sağlık durumunu kontrol ettiğiniz halde bir sebep bulamadığınız zamanlarda çığlıkların tek sebebi size duyduğu özlem olabilir.

Böyle zamanlarda bebeğe sarıldığınız an yatışacak, ancak tekrar sizden ayrılacak olması telaşıyla yeniden uyumak istemeyecektir. Hem sizin hem de miniğinizin uykusuna kaldığı yerden devam etmesini istiyorsanız ya uykuya dalana kadar yanınızda tutun ya da miniğinizle birlikte uyuyarak kendi hasretinizi de yavrunuzunkini de giderin.

  • Gündüz normalden fazla uyuması!

Farklı bir gelişim dönemi içerisine girmek ya da farklı bir düzene dahil olmak bebekler neden gece uyanıp ağlar sorusunun kaynağı olabilir.

Minikler farklı gelişim dönemlerinde uyku düzenlerinde değişiklik yaparak gündüzleri alışık olduklarından daha uzun süre uyuyabilirler. Böyle bir durumda, fazladan uyudukları süreyi gece uyanık kalarak telafi etmeye çalışmaları normaldir.

Böyle bir durumda ya yeniden uyku düzeni oluşturması için ona izin vermenizde ya da gündüz uykusunu yeniden eski düzenine sokmanızda fayda var.

Her zaman yavruları için en iyisini isteyen ebeveynler, kaliteli bir gece uykusunun bebeklerin gelişimleri üzerindeki etkisini bilirler. Bezi kuruysa, beslenmeyi reddediyor ve davranışı devam ettiriyorsa mutlaka onu huzursuz eden başka bir durum mevcuttur.

Bebekler neden ağlayarak uyanır ki? Ya acıkmış ya da bezini ıslatmıştır diye düşünmek yerine duruma farklı açılardan bakarak süreci çözüme ulaştırabilmek hem sizin hem de bebeğinizin yaşam kalitesini arttıracaktır.

Gece uykusu

Merhaba, öncelikle gece beslenmesi yapıyorsanız kesmelisiniz. İkincisi maalesef pek çok annenin düştüğü bir hataya düşmüşsünüz. Sallama, memede, biberonda uyuma, kucakta uyuma, ve sizinki gibi süpürge sesi vs. Bütün bunlara olumsuz uyku davranışı deniyor. Ve bebeklerin uyku düzenini bozuyor aslında. Yani kolaylaştıracak derken işleri büs bütün zorlaştırıyor. Bebeklerin kendi kendilerine uykuya dalmasını öğrenmesi gerekiyor diyorlar bütün uzmanlar hem de 4-5 aylıkken. Buna uyku eğitimi diyorlar. Ve pek çok uyku eğitimi yöntemi var. Bebekler ve çocuklar ilk olarak nasıl uyutulmuş ve uykuya dalmışsa, gece her uyandıklarında ya da uykuları hafiflediğinde aynı şekil de tekrar uykuya dalmak isterler. Uyku eğitimi için size ve bebişinize uyacak bir yöntem mutlaka vardır. Bu bir süreçtir ve çok zor bir süreçtir. İlk başlarda yerine yatırın elini tutun vs. ona bu şekilde uyuması gerektiğini anlatın. Evet yine ağlayacak, elinizden geldiğince sakinleştirmeye çalışın. Bu şekilde uykuya dalacak ve yine uyanacak, siz yine aynı tutum ve kararlılıkla yanına gidin süpürge sesi olmadan uykuya dalmasın sağlayın. Ve evet dalması çok uzun sürebilir. Ancak sizin kararlı olduğunuzu ve bu kuralı delemeyeceğini anladığında daha uyumlu davranmaya ve işler yoluna girmeye başlayacaktır. Bu kural her alanda geçerli aslında. Bir kaç hatırlatma yapalım. Bebekler sanılanın aksine geç yatınca değil, erken yatınca daha çok ve daha düzgün uyuyorlar. Yorgun bebekler huzurlu uyuyamıyor. O yüzden uyku saatinden 1 saat önce daha az hareketli faliyetler yapmalı ve sakin bir zaman geçirmeli. Uyku rutini oluşturma diye bir şey var. Yani uyku saatinden bir zaman önce hep aynı şeyleri yapmalısınız. Kimi anne banyo yaptırmayı seçiyor mesela. Banyosunu yaptırıyor pijamalarını giydiriyor, belki kısa bir masaj... Böylece bebek bu rituel başladığında uyku vakti geldiğini anlıyor ve uykuya konsantre oluyor. Yine pijamalarını giydirip, yatakta kitap okumak bir süre uyku rutinidir. Bunlar her gece aynı saatte ve aynı şekilde yapılmalıdır. Siz tamamen kendinize özgü bir rutin de oluştura bilirsiniz bu tamamen size ve bebişinize bağlı. Biz sadece yukarıda 2 örnek verdik. Bu arada rutini tamamladınız, çok hafif sözsüz bir müzik açabilirsiniz, pek çok bebişte işe yarıyor. Ayrıca bir uyku arkadaşı edindirmekte işe yarıyor. Yani gece birlikte yatacağı, yumuşak bir oyuncak gibi bazı şeyler. Tüylü olmaması daha iyi. Emzik kullanıyor musunuz bilmiyoruz ama sadece, uykuya geçme esnasında emzik öneriliyor. Yani yatağa yatırınca vereceksiniz, yataktan kalktığı an alacaksınız, aksi halde bir işe yaramaz. Bu arada gündüz uykuları da önemli gündüz ne kadar uyuyor, uyuyor mu ya da :)Gece ve gündüz uykuları birlikte planlanmalı çünkü birbirini etkiliyor. Dediğimiz gibi bu zaman alacaktır ve bu zaman çok çetin geçebilir maalesef. Ama sonunda rahat edersiniz. Hem unutmayın onun da sağlıklı büyüyüp gelişmesi için kesintisiz ve düzenli bir uykuya ihtiyacı var, en az beslenme kadar da önemli. Büyüme hormonlarının hepsi derin uyku sırasında salgılanıyor. Kolaylıklar diliyoruz, sevgiler:)


Uyku sorunları ve uyku eğitimi için www.uykusuzanneler.comsitesini takip etmenizi öneririz.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.