flessi nedir / Hangi ilaçlar alındığında alkol kullanılmamalı? - Herkese Bilim Teknoloji

Flessi Nedir

flessi nedir

FLESSİ 5 MG FİLM KAPLI TABLET, 30 ADET

Ürün özellikleri

KISA ÜRÜN BİLGİSİ ▼Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM’a bildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır? 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI FLESSİ ® 5 mg Film Kaplı Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM ETKIN MADDE: Siklobenzaprin HCl 5 mg YARDIMCI MADDELER: Yardımcı maddeler için ’e bakınız. 3. FARMASÖTİK FORM Tablet Beyaz, yuvarlak, bikonveks, çentikli film kaplı tablet. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER TERAPÖTIK ENDIKASYONLAR FLESSİ, akut ağrılı kas iskelet sistemi hastalıklarına bağlı kas spazmlarının kısa süreli tedavisinde endikedir. POZOLOJI VE UYGULAMA ŞEKLI POZOLOJI/ UYGULAMA SIKLIĞI VE SÜRESI Önerilen siklobenzaprin HCl dozu günde üç kez 5 mg’dır. Doz, bireysel hasta yanıtına dayanarak, günde üç kez ya 7,5 mg ya da 10 mg’a yükseltilebilir. Siklobenzaprin HCl’nin iki veya üç haftadan daha uzun süreyle kullanılması önerilmemektedir. UYGULAMA ŞEKLI Sadece ağızdan kullanım içindir. Tabletler aç veya tok karnına su ile alınmalıdır. ÖZEL POPÜLASYONLARA ILIŞKIN EK BILGILER KARACIĞER YETMEZLIĞI Siklobenzaprin HCl ile yürütülen bir karaciğer yetmezliği olan hastaların dahil edildiği klinik çalışmada, EAA ve C maks için sağlıklı kontrol gurubunda gözlenen değerlerin yaklaşık iki katı raporlanmıştır. Bu nedenle siklobenzaprin HCl, hafif dereceli karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda 5 mg ile tedaviye başlanmalı ve doz yukarıya doğru dikkatlice titre edilmelidir. Ciddi karaciğer yetmezliği bulunan hastalardaki verinin yetersizliğinden dolayı, siklobenzaprin HCl’in orta dereceli ve ciddi karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda kullanılması önerilmemektedir. Siklobenzaprin ve aspirin tek veya çoklu dozlarda eş zamanlı uygulandığında, her ikisinin de plazma değerlerinde veya biyoyararlanıBelgenin tamamını okuyun

Sağlık Ocağım – Güncel sağlık haberleri, ilaç kullanım bilgileri, hastalıklar ve tedavileri

Paylaş

Paylaş

E-posta

FLESSİ 5 MG FİLM KAPLI TABLET KULLANMA TALİMATI

Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 5 mg siklobenzaprin HCI içerir.

Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, Dibazik kalsiyum fosfat dihidrat, Kroskarmelloz sodyum, Aerosil , Magnezyum stearat, Opadry white (hipromelloz), Titanyum dioksit, Polietilen glikol ve deiyonize su.

Flessi Prospektüs

FLESSİ NEDİR ve NE İÇİN KULLANILIR?

Flessi, beyaz, yuvarlak, bikonveks, çentikli film kaplı tablettir.

Her bir film kaplı tablet, 5 mg siklobenzaprin HCI içerir.

Siklobenzaprin, akut ağrılı (hastada belirgin bir hastalığın bulgusu olarak aniden başlayan ağrı) kas-iskelet sistemi hastalıklarına bağlı kas spazmlarının kısa süreli tedavisinde kullanılır.

FLESSİ KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR

Eğer;

  • Siklobenzaprin veya Flessi&#;nin içeriğindeki diğer yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılığınız varsa,
  • Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri olarak bilinen antidepresan ilaçları kullanıyorsanız veya MAO inhibitörü almayı 14 gün önce veya daha kısa süre önce bıraktıysanız,
  • Yakın zamanda bir kalp krizi geçirdiyseniz,
  • Kalp yetmezliğiniz varsa,
  • Kalp ritim problemleriniz (aritmi) varsa,
  • Hipertiroidizminiz (aşırı aktif tiroid) varsa,
  • Kas veya kasların görev yapamaması (kasılamaması) durumu varsa, bunlar gibi durumlarda Flessi kullanılmamalıdır.

FLESSİ&#;NİN DİKKATLİ KULLANILMASI GEREKEN DURUMLAR

Eğer;

  • Karaciğer hastalığınız varsa,
  • Üriner retansiyon (mesanede idrar kalması) durumunuz varsa,
  • Dar açılı glokom (göz tansiyonu) sorununuz varsa,
  • Artmış göz içi basıncınız varsa,
  • Antikolinerjik (parasempatik sinir sisteminden doku ve organlara giden uyarıları önleyen, bu uyarıların etkisini ortadan kaldıran ilaç) tedavisi alıyorsanız,
  • Depresyon tedavisi için ilaç (trisiklik antidepresanlar; örneğin amitriptilin, imipramin gibi) kullanıyorsanız, bunlar gibi durumlarda Flessi&#;yi dikkatli kullanınız.

FLESSİ&#;NİN YİYECEK ve İÇECEK İLE KULLANILMASI

Flessi&#;nin yiyecek ve içecekler ile etkileşimi yoktur.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE FLESSİ KULLANILIR MI?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamile olma olasılığınız varsa, hamile iseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

EMZİRME DÖNEMİNDE FLESSİ KULLANILIR MI?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Flessi&#;nin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

Flessi, bazı annelerin sütüne geçtiği bilinen trisiklik (kimyasal yapılarında 3 halka bulunan) antidepresanlarla yakından ilişkili olduğu için Flessi emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.

ARAÇ ve MAKİNE KULLANANLAR FLESSİ KULLANABİLİR Mİ?

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisine dair veri yoktur. Araç ve makine kullanılacaksa dikkatli olunmalıdır.

DİĞER İLAÇLAR İLE BİRLİKTE FLESSİ KULLANIMI

  • Flessi, depresyon tedavisinde kullanılan ve monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri olarak adlandırılan ilaçlar ile birlikte yaşamı tehdit eden etkileşimlere neden olabilir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak değerlendirilen serotonin sendromunun pazarlama sonrası vakaları siklobenzaprin hidroklorür ve depresyon tedavisinde kullanılan selektif serotonin re-uptake inhibitörleri (SSRI), serotonin noradrenalin re-uptake inhibitörleri (SNRI), trisiklik antidepresanlar (TCA), tramadol, buppion, meperidin, verapamil veya MAO inhibitörleri gibi diğer ilaçların kombine kullanımı sırasında bildirilmiştir. Eğer Flessi ve diğer vücuttaki serotonin ismi verilen maddeyi arttıran serotonerjik ilaçların kullanımı klinik olarak gerekliyse, özellikle de tedavinin başlatılmasında veya doz artışlarında dikkatli gözlem yapılması tavsiye edilmektedir.
  •  Siklobenzaprin HCI alkolün sedatif (sakinleştirici) bir ilaç grubu olan barbitüratların ve diğer santral sinir sistemi depresanlarının (baskılayıcılarının) etkisini artabilir. Deprseyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu olan trisiklik antidepresanlar, hipertansiyon (yüksek tansiyon) tedavisinde kullanılan guanetidin ve benzer etki gösteren bileşiklerin antihipertansif (tansiyon düşürücü) etkisini bloke edebilir.
  • Deprseyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu olan trisiklik antidepresanlar, bir tür analjezik (ağrı kesici) olan tramadol kullanan hastalarda nöbet riskini arttırabilir.
  •  Siklobenzaprin ve bir ağrı kesici olan naproksen veya diflunisalin eş zamanlı uygulamasında hiçbir beklenmeyen yan etki raporlanmamıştır. Fakat naproksen ile siklobenzaprinin kombinasyon tedavisi, tek başına naproksen tedavisine göre daha fazla yan etki (özellikle sersemlik oluşumunda) ile ilişkili bulunmuştur.

Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız, lütfen bunlar hakkında doktorunuza veya eczacınıza bilgi veriniz.

FLESSİ NASIL KULLANILIR?

Uygun Kullanım ve Doz/Uygulama Sıklığı İçin Talimatlar:

Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği taktirde günde 3 defa kullanılır. Önerilen Flessi dozu günde 3 kez 5 mg&#;dır. Doz, bireysel hasta yanıtına dayanarak, günde 3 kez ya 7,5 mg ya da 10 mg&#;a yükseltilebilir. Flessi&#;nin iki veya üç haftadan daha uzun süreyle kullanılması önerilmemektedir.

Uygulama Yolu ve Metodu:

Sadece ağızdan kullanım içindir.

Tabletleri çiğnemeyiniz. Tabletler aç veya tok karnına su ile alınmalıdır.

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz. İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

Çocuklarda Flessi Kullanımı:

Bu ilaç 15 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda Flessi Kullanımı:

Siklobenzaprinin kandaki miktarı yaşlılarda artmaktadır. Yaşlılar halüsinasyonlar (gerçekte olmayan şeyleri görme) ve bilinç bulanıklığı gibi istenmeyen santral sinir sistemi olayları, düşmeler veya diğer hastalıklardan kaynaklanan kalp ve damar sistemi ile ilgili olaylar, ilaç-ilaç ve ilaç-hastalık etkileşimleri açısından daha fazla risk altında olabilirler. Bu nedenlerden dolayı Flessi yaşlı hastalarda ancak gerçekten ihtiyaç varsa kullanılmalıdır. Bu gibi hastalarda Flessi 5 mg doz ile başlatılmalı ve yavaşça yukarıya doğru arttırılmalıdır.

Karaciğer Yetmezliği Durumunda Flessi Kullanımı:

Flessi, hafif dereceli karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda 5 mg ile tedaviye başlanmalı ve doz yukarıya doğru dikkatlice arttırılmalıdır. Ciddi karaciğer yetmezliği bulunan hastalardaki verinin yetersizliğinden dolayı, Flessi&#;nin orta dereceli ve ciddi karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda kullanılması önerilmemektedir.

Böbrek Yetmezliği Durumunda Flessi Kullanımı:

Böbrek yetmezliğiniz varsa doktorunuz dozu değiştirebilir.

Eğer Flessi&#;nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz ya da eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız Gerekenden Daha Fazla Flessi Kullandıysanız:

Flessi&#;den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Flessi&#;yi Kullanmayı Unutursanız:

İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alın ve sonraki dozu her zamanki saatinde alınız. Eğer unuttuğunuzu fark ettiğinizde sonraki doz saati yaklaşmışsa, o zaman unuttuğunuz dozu atlayınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Flessi İle Tedavi Sonlandırıldığında Oluşabilecek Etkiler:

Bir ilacı kesmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Bu ürün ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa doktor veya eczacınıza danışınız.

FLESSİ&#;NİN OLASI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Tüm ilaçlar gibi Flessi&#;nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, Flessi&#;yi kullanmayı durdurunuz ve HEMEN doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Yüzde, dudaklarda, dilde ve/veya boğazda şişme ve buna bağlı olarak gelişebilen yutma zorluğu,
  • Ciltte kabarmalar ile görülen şiddetli kaşınma,
  • Aritmi (kalp atım düzensizliği),
  • Kalp iletim bozuklukları,
  • Konjestif kalp yetmezliği (kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar kan pompalayamaması durumu).

Depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu olan MAO inhibitörleri ile kullanılmamalıdır, kullanılması durumunda hiperpiretik (yüksek ateş) krizine ve ölüme neden olabilir.

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır.

Flessi&#;nin çok yaygın (10 hastanın en az birinde görülebilen) yan etkileri;

  • Karın ağrısı,
  • Kabızlık,
  • Diyare (ishal),
  • Baş dönmesi,
  • Bulantı,
  • Asabiyet,
  • Azalan mental keskinlik (düşünme, anlama yetisinde azalma),
  • Sinirlilik,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu,
  • Farenjit (yutak iltihabı).

Flessi&#;nin yaygın (10 hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkileri;

  • Kalp atım hızında artma (taşikardi),
  • Kalp atım düzensizliği (aritmi),
  • Kalp çarpıntısı,
  • Tansiyon düşüklüğü,
  • Kusma,
  • Yeme bozukluğu,
  • İshal,
  • Gastrit (mide mukozasında iltihaplanma),
  • Susama,
  • Şişkinlik,
  • Dilde ödem,
  • Karaciğer fonksiyonlarında anormallik,
  • Sarılık,
  • Terleme,
  • Kaslarda zayıflık,
  • Sık idrara çıkma veya idrar tutulması,
  • Bayılma.

Flessi&#;nin yaygın olmayan ( hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkileri;

  • Purpura (deride görülen kırmızı-morumsu renk),
  • Kemik iliği baskılanması,
  • Lökopeni beyaz kan hücresinin azalması),
  • Eozinofili (kanda eozinofili hücre) artışı,
  • Trombositopeni (kanda trombosit sayısının azalması),
  • Antidiüretik hormon sendromu (böbrek kanallarının su geçirgenliğinin bozulması),
  • Kan şeker düzeylerinin yükselmesi veya düşmesi,
  • Kilo artışı veya kaybı,
  • Azalmış veya artmış libido (cinsel içgüdü),
  • Anormal yürüyüş,
  • Delüzyonlar (sanrı),
  • Agresif davranış,
  • Paranoya (aşırı endişe veya korkuyla karakterize edilen, sıkça mantıksız kuruntularla bilinen ruhsal bir rahatsızlık),
  • Periferal nöropati (vücudun beyin ve omurilik dışında bulunan bölgelerinde oluşan hasara bağlı ağrı),
  • Bell paralizi (yüz felci),
  • Ekstrapiramidal semptomlar (psikiyatrik ilaçların neden olduğu kaslarda kasılmalar, titreme, sallanma, hareketlerde yavaşlamalar, yerinde duramama, gibi motor bozukluklara genel olarak verilen ad),
  • Tansiyon yüksekliği,
  • Kalp krizi,
  • Felç,
  • Solunum güçlüğü,
  • Bağırsak tıkanıklığı,
  • Dilde renk değişikliği,
  • Ağız iltihabı,
  • Tükürük bezi şişmesi,
  • Işığa karşı hassasiyet,
  • Saç dökülmesi,
  • Kas ağrısı (miyalji),
  • İdrar boşaltımında rahatsızlık,
  • İdrar yolunda daralma,
  • İmpodens (cinsel iktidarsızlık),
  • Testislerde şişme,
  • Meme büyümesi,
  • Memeden süt gelmesi,
  • Göğüs ağrısı,
  • Ödem.

Yan Etkilerin Raporlanması

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri seafoodplus.info sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olursunuz.

FLESSİ SAKLANMASI

  • Flessi&#;yi çocukların görmeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
  • Flessi&#;yi 25 derecenin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklayınız.
  • Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra Flessi&#;yikullanmayınız.
  • Eğer üründe veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz Flessi&#;yikullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Bu kullanma talimatı 09/08/ tarihinde onaylanmıştır.

Konu İle İlgili Benzer Yazılarımız

  1. Aşırı kullanım hasarı nedir
  2. Sakralji nedir
  3. Bacak ağrısı neden olur
  4. Sırt ağrısına neden olan hastalıklar
  5. Ağrı nedir, neden olur

Düzenli olarak aldığınız bir veya daha fazla ilaç varsa bir iki kadeh içmenizin bir sakıncası var mıdır? Yoksa alkolden tamamen uzak mı durmalısınız?

Bazı durumlarda ilaçları alkolle karıştırmak tehlikeli olabilir. Ayrıca bazı ilaçların alkolle etkileşime girmesi durumunda etkileri de azalabilir.

Düzenli ilaç kullanırken alkol almanız hastalığın belirtilerini veya doğrudan hastalığın kendisini olumsuz etkileyebilir. Örneğin alkol, kan şekeri seviyelerini düşürdüğünden diyabet hastalığını kontrolden çıkartır.

Ayrıca bir iki bardak da olsa alkol almak, ilaçların uyku getirici etkisini arttırarak sersemliğe sebep olabilir; bu da kişilerin araba veya tehlikeli makineler kullanması durumunda kazalara yol açabilir.

Brown Üniversitesi’nden farmakolog Danya Qato’ya göre bazı ilaçların alkol ile karışması ölümcül sonuçlara bile sebep olabilir.

Yaşlı insanların ilaçlarla alkolü karıştırması, genellikle gençlerden daha fazla ilaç kullandıkları için daha fazla risk teşkil ediyor. Aynı zamanda yaşlılarda alkol, motor becerilerini de etkiler; böylece düşme veya başka kaza risklerini artırır. Alkolün vücuttan atılma süreci yaşlanmayla birlikte yavaşlar; dolayısıyla alkol kişinin kanında daha uzun süre kalır.

Yaygın kullanılan şu 8 ilaç alkol ile birlikte kullanılırsa ne olur? Aşağıdaki ilaçlar dışında başka bir ilaç kullanıyorsanız eczacınıza veya doktorunuza mutlaka danışın.

Antidepresanlar

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre 12 yaş ve üstü her 10 Amerikalıdan biri antidepresan kullanıyor. Hem antidepresanlar, hem de alkol, merkezi sinir sistemini yavaşlattığından bu ikisinin birleşmesi beyindeki düşünme ve dikkat merkezlerini olumsuz etkiler. Antidepresanların alkolle birlikte alınması depresyon semptomlarını da arttırabilir.

Qato, monoaminoksidaz inhibitörleri adı verilen antidepresan sınıfına giren ilaçları kullanan kişilerin ise tansiyonlarında tehlikeli artışların olabileceğine dikkat çekiyor. Zoloft, Prozac veya Paxil gibi seçici serotonin geri alım inhibitörleri sınıfına giren antidepresanların alkolle olumsuz etkileşim içine girdiklerine ilişkin daha az bulgu mevcut. Yine de bu ilaçları kullananlarda alkol sersemlik, baş dönmesi ve konsantrasyon bozukluğu yaratabilir.

Kolesterol düşürücü ilaçlar

Lipitor ve Crestor gibi statinler de en çok satılan ilaçlar arasında. Qato’ya göre, statin kullananlar alkolü abartmamalı, orta düzeyde tutmalı.  Ancak Qato, en büyük sorunun hem bu kolesterol düşürücü ilaçları alan hem de aşırı alkol sorunu olan kişilerde görüldüğünü söylüyor. Statin tedavisinin yan etkilerinden biri de karaciğer hasarı olduğundan düzenli statin kullanımı ile aşırı alkol alımı birleşince karaciğerde kalıcı hasara sebep olabiliyor.

Tansiyon ve kalp ilaçları

Daha önceden kalp krizi geçirmiş veya kalp yetmezliği, göğüs ağrısı veya anormal kalp ritmi tedavisi gören kişilerin kullandığı beta-blokerlerin etkisinin alkol tarafından azaltıldığını düşünülüyor. Bu nedenle doktorlar, beta-bloker kullanan hastaların alkol almasını yasaklıyor.

Pennsylvania Üniversitesi Hastanesi’nden iç hastalıkları uzmanı Stacy Elder’a göre hipertansiyonu düzenlemek için veya kalp krizi ve felç tedavisinde kullanılan anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE), alkolle reaksiyona girdiğinde tansiyonun çok düşmesine sebep olabilir. Bu durum ise kişide baş dönmesi hissine ve bayılmasına yol açabilir.

Doğum kontrol hapları

Planned Parenthood’a göre Amerika’daki 15 ile 44 yaş arası kadınların yaklaşık %17’si doğum kontrol hapı kullanıyor. Alkol, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda vücuttan daha yavaş atıldığı için bu tür hapları kullanan kadınlar daha hızlı sarhoş oluyor.

Diyabet ilaçları

Elder, alkolün yalnızca alınmasından hemen sonra değil sonraki 24 saat boyunca da kişinin şekerinin düşmesine neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle kişinin alkol almadan önce veya alma esnasında bir şeyler yiyerek kan şekeri seviyesini sabit tutması öneriliyor.

Diyabet ilaçlarından bazılarının, kan şekerini düşürdüklerinden ve bu da tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden alkolle alınmaması gerekiyor. Bu ilaçlardan biri, aşırı alkol alan kişilerde nadiren de olsa kötü sonuçlar verebilen metformin. Bu ilaç alkolle birlikte alındığında laktik asidoz yani kanda laktik asit birikmesi riskini arttırabiliyor ve kişide mide bulantısı veya güçsüzlük gibi belirtilere yol açıyor.

Glimepiride gibi diyabet tedavisi için kullanılan diğer ilaçlar da alkolle karıştığında baş dönmesi, mide bulantısı, yüzde kızarma veya kan şekeri seviyesinin düşmesi gibi sorunlara yol açabiliyor.

Reflü ve ülser ilaçları

Elder, fazla alkolün mide ile yemek borusu arasındaki kasların gevşemesine yol açacağından reflüyü artırabileceğine dikkat çekiyor. Bu da göğsünüzün üst kısmında bir yanma hissine ve ağzınızda ekşi bir tada sebep olur.

Alkol, verdiği rahatsızlığın yanı sıra mide ve yemek borusunu çevreleyen tabakayı da aşındırabilir. Ayrıca üretilen mide asidi miktarını da arttıracağından hem reflü hem de ülser semptomlarını kötüleştirebilir. Elder mide ülseri olan kişilerin alkol almamasını, çünkü alkolün ülserin kendi kendini iyileştirme yeteneğini yavaşlattığını belirtiyor.

Ağrı kesiciler

Reçeteli veya reçetesiz ağrı kesiciler kullanılırken alkol almak, ağrı kesicinin etkisini yoğunlaştıracağından kişiye zarar verebilir.

Parasetamol (Tylenol) içenlerin az miktarda alkol almasında bir sorun olmadığını belirten Qato, kronik içicilikle parasetamolün karışması durumunda karaciğerin zarar görebileceğini işaret ediyor.

Aspirin ve ibuprofen gibi diğer reçetesiz ağrı kesiciler alınırken ise orta düzeyde alkol alınabilir. Ancak aspirin ve ibuprofen gibi alkol de mide iritasyonunu arttırabildiğinden düzenli olarak bu ağrı kesicileri kullananların çok alkol almamaya dikkat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu durum ülsere veya mide kanamasına sebep olabilir.

Vicodin ve OxyContin gibi reçeteli ağrı kesiciler kullanılırken alkol alınmaması gerekiyor. Çünkü alkol bu ilaçların uyuşturucu etkisini arttırarak yorgunluğa ve şekerin düşmesine sebep oluyor. Uyuşturucu ilaçlarla alkolün karışması ayrıca kişinin düşünme ve motor becerilerine zarar verebiliyor ve nefes alma problemlerine yol açabiliyor.

Uyku hapları

Qato, uyku hapı alan kişilerin alkol kullanmaması gerektiğini söylüyor.

Lunesta veya Ambien gibi hapları alkol ile karıştırmak tehlikeli olabilir. Alkol, uyku haplarının uyuşturucu etkisini ve beyindeki karamsar düşüncelerin oluştuğu bölümlerin faaliyetini arttırabilir ve baş dönmesi veya uyku sersemliğine sebep olabilir. Bu da düşme, yaralanma ve hatta trafik kazalarına yol açabilir.

Uyku hapı ile birlikte çok fazla alkol tüketmek tansiyonun tehlikeli seviyelere inmesine, hatta nefes alma zorluğuna yol açabilir.

Her ne kadar alkol insanların uykusunu getirse de aslında alkol almak uyku düzeninizi bozabilir ve gece daha sık uyanmanıza neden olabilir.

Qato, alkol alanların uyku hapı almadan önce altı saat beklemesini öneriyor. Böylece ikisinin karışması engellendiği için rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Kaynak


Bu yazının etiketleri: ağrı kesicialkolantidepresandiyabetilaçtansiyon

Flessi 10 Mg Film Kapli Tablet (30 Tablet)

FLESSI Yan etkiler nelerdir?

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:

 

Çok yaygın : 10 hastanın en az 1’inde görülebilir.
Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan : hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek : hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek : hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor : Eldeki verilerle tahmin edilemiyor.

 

Çok yaygın:
• Diyare (ishal)
• Sersemlik
• Ağız kuruluğu
 

Yaygın:
• Yorgunluk
• Karın ağrısı
• Asit yetmezliği
• Kabızlık ve şişkinlik
• Baş ağrısı ve baş dönmesi
• Asabiyet
• Azalan mental keskinlik (düşünme, anlama yetisinde azalma)
• Sinirlilik
• Üst solunum yolu enfeksiyonu ve farenjit (boğaz iltihabı)
• Taşikardi (kalp atım hızında artma)
• Aritmi (kalp atım düzensizliği) ve palpitasyon (kalp çarpıntısı)
• Hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü)
• Bulantı ve kusma
• Anoreksiya (yeme bozukluğu)
• Gastrit (mide zarının iltihaplanması)
• Susama
• Dilde ödem
• Karaciğer fonksiyonlarında anormallik ve kolestaz (safra kanalı tıkanıklığı)
• Hepatit (karaciğer iltihabı) ve sarılık
• Terleme
• Kaslarda zayıflık
• Sık idrara çıkma veya idrar tutulması (birikmesi)
• Senkop (bayılma)
• Vertigo (baş dönmesi)
• Keyifsizlik 
 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir