hamile köpek nasıl anlaşılır / Köpeklerde Hamilelik Belirtileri: Köpeğinizin Hamile mi? - Petyaşam

Hamile Köpek Nasıl Anlaşılır

hamile köpek nasıl anlaşılır

Bir Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Normal koşullarda her daim enerji dolu ve heyecanlı görünen köpeğinizin son günlerde tembelleştiğini mi gözlemliyorsunuz? Ya da iştahı biraz daha mı arttı? Peki sizce köpeğiniz hamile olabilir mi? Bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna dair merak ettiklerinizi yazımızda bulacaksınız.

Hamilelik, tüm canlılar için çok heyecanlı ve duygusal bir süreç olsa bile çeşitli zorlukları da beraberinde getirmektedir. Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi, hamilelik sürecinde kendilerinde meydana gelen fiziksel değişimin farkına varırlar ve bundan duygusal anlamda da etkilenirler. Peki bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır? Alanında uzman ve güvenilir bir ekibe sahip olan Vetrium Veteriner Kliniği’nin bu konu hakkında derlediği bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Eğer köpeğiniz hamileyse dünyaya getireceği yavrusunun da çeşitli ihtiyaçları olacak. Yavru köpeklerin bakımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Yavru Köpek Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Bir Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

köpek ve yavruları

Köpeklerin hamilelik dönemi hem duygusal hem de çok stresli bir süreci içinde barındırır. Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de gebelik teşhisi için dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar bulunuyor. Köpeğinizin davranışlarında meydana gelen değişimlere dikkat ederek hamile olup olmadığına dair bir yorumlama yapabileceğiniz gibi köpeğinizdeki fiziksel değişiklikler de hamilelik belirtisi sayılabilir. Köpeklerin ortalama olarak 56 ila 70 gün arasında süren hamilelik döneminde gösterdikleri belirtiler doğum zamanı yaklaştıkça çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar.

Eğer köpeğinizin hamile olduğuna dair şüpheleriniz varsa, kesin gebelik tanısı için köpeğinizi mutlaka bir veteriner kliniğe götürüp muayene ettirmelisiniz. Peki köpeklerin gebelik dönemlerinde ne tür değişiklikler meydana gelir ve bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır?

1. Köpeğinizde Gözlemlediğiniz Fiziksel Yorgunluk Belirtileri

Normal şartlarda gün içinde yerinde duramayan köpeğiniz uzun saatler boyunca uyukluyorsa bu durum köpeğinizin hamile olduğuna dair bir işaret olabilir. Bunun yanı sıra köpeğinizin birlikte yaptığınız yürüyüşlerde çabucak yorulması da hamilelik belirtisi sayılabilir. Fakat bu belirtilerin köpeğinizin mizacına göre değişkenlik gösterebileceğini de unutmamak gerekmektedir.

2. Köpeğinizin İştahının Artması

veteriner hekime muayene olan bir köpek

Köpekler, hamilelik dönemlerinin farklı aşamalarında farklı tepkiler gösterebilirler. Örneğin hamileliğin ilk döneminde daha az yemek yiyebilir ve ara sıra kusabilirler. Ya da normal zamanlarda tükettiklerinden daha fazla besin ihtiyaçları olabilir. Köpeğinizin iştahında buna benzer bir değişiklik gözlemliyorsanız bunun da bir gebelik belirtisi olduğunu söylemek mümkündür.

3. Köpeğinizin Davranışlarında Gözlemlediğiniz Değişiklikler

Bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevap niteliğinde değerlendirilebilecek bir diğer değişiklik ise köpeğinizin sergilediği davranışların normalden farklı olması. Örneğin köpeğiniz normal şartlarda yanınızda çok fazla zaman geçirmediği halde sık sık sizinle birlikte olmak ya da oyun oynamak istiyorsa bu bir hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Aynı zamanda köpeğiniz normal koşullarda dost canlısıyken yalnızlığına düşkün tavırlar sergiliyorsa bu da bir çeşit hamilelik belirtisi sayılmaktadır.

4. Köpeğinizde Meydana Gelen Fiziksel Değişiklikler

Köpek sahipleri yazımızın bu bölümüne kadar sözünü ettiğimiz değişiklikleri fark etmekte güçlük çekebilirler fakat fiziksel değişimler çok daha kolay fark edilir. Hamile köpeklerde hamileliğin evresine bağlı olarak farklı fiziksel değişiklikler meydana gelebilir. Köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevap ararken bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu değişimlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Meme Ucunun Renk Değiştirmesi

yatakta yatan hamile bir köpek ve yanındaki dostu

Eğer bir köpek hamileyse bunun en erken belirtisinin meme ucunda meydana gelen renk değişikliği olduğunu söylemek mümkün. Eğer köpeğinizin meme ucu normalinden daha pembeyse ve yavaş yavaş büyüyorsa bu hamileliğin habercisi olabilir.

Vücut Şeklinde Değişiklikler Oluşması

Birçok canlı gibi hamile kaldıkları zaman köpeklerin de vücut şekilleri zamanla değişime uğrar. Genellikle hamileliğin 4. ve 5. haftalarında meydana gelen bu değişikliğin nedeni yavru köpeğin yavaş yavaş büyümeye başlamasından kaynaklanır. Bu durumun gebeliğin en net göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bu zamana kadar köpeğinizin hamile olduğunu fark etmediyseniz onu bir veteriner hekime muayene ettirmenin zamanı gelmiş demektir.

5. Yuva Yapma

yerde yatan bir köpek ve sarıldığı yavrusu Tüm canlılar içgüdüsel olarak yavrusunu koruma telaşı içindedir. Nasıl ki bir aileye yeni bir üye katılacağı zaman evde ona özel alanlar oluşturuluyorsa köpekler de yaşadıkları yerde yavruları için bir alan oluşturmaya çalışır. Bu davranış doğuma çok az bir zaman kala kendini göstermeye başlar. Eğer köpeğiniz evin tenha köşelerine battaniye ve kıyafetleri yığıyorsa çok kısa bir zaman içinde evinize yeni bir üye katılacak demektir.

6. Vajinal Akıntılar

Vajinal akıntılar köpeklerin hamilelik sürecinde görülen biyolojik belirtiler olsa da yalnızca hamilelikte göründüğünü söylemek doğru olmaz. Vajinal akıntılar aynı zamanda genital bölgede oluşmuş hastalıklara da işaret ediyor olabilir.

Bu içeriğimizde köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevap vermeye çalıştık. Elbette bu belirtilerin hiçbiri köpeğinizin kesin olarak hamile olduğunu göstermezken hastalık belirtileri de olabilir.

Eğer aklınızda köpeğinizin hamile olduğuna dair şüpheleriniz varsa en doğru ve güvenilir sonucu bir veteriner hekimden öğrenebilirsiniz. Alanında uzman bir veteriner hekim köpeğinizin gebeliğini doğrulamasının yanı sıra erken dönemde ortaya çıkabilecek komplikasyonları da fark edebilir.

Köpeklerde hamilelik belirtileri, pek çok köpek sahibinin merak ettiği konulardan biridir. Köpek besleyen ebeveynlerin tüylü dostlarının gebelik belirtileri erkenden fark etmeleri önemlidir. Köpeklerde hamilelik belirtilerini önceden anlamak olabilecek komplikelerin önüne geçmenizi sağlar. Köpekler her zaman enerji dolu ve yerinde duramayan canlılardır. Son günlerde köpeğinizin daha az hareket ettiğini ve iştahının son derece arttığını fark ettiniz mi? Bunların yanında köpeğin fiziksel olarak görünümünde değişiklik olduysa gebelik belirtilerini göstermeye başladı demektir.

Köpeklerde hamilelik süreci her köpekte değişikliği olacağı gibi ortalama gün arasıdır. Kimi köpeklerin karınları hamilelikte çok hızlı büyür. Bu yüzden bu köpeklerin hamile oldukları daha kolay anlaşılır. Fakat bazı köpeklerin karnı hamileliğin haftasına kadar büyüdüğü anlaşıseafoodplus.info durumda veteriner hekime muayene ettirmek ya da aşağıda size bahsettiğimiz köpeklerde gebelik belirtileri biri olup olmadığını anlayarak köpeğinizin hamileliğini anlamış olursunuz.

Anne Köpek Doğum Öncesi Yerini Hazırlamaya Başlar

Köpekler yavruları üşümesin ve güvenli bir yerde doğum olması için uygun bir yer ayarlar. Doğumlarının yaklaştığını anlayan köpekler öncesinde hazırlıklarına başlar. Yavruların doğacağı yerin sıcak ve güvenli bir yer olması onlar için çok önemlidir. Sıcak havalarda bazı köpekler toprağı çukur bir şekilde kazarak doğum yapacağı yeri hazırlar. Daha sonra çukurun içerisinde doğumun gerçekleşmesini bekler. Doğumdan sonra yavrularını sıcak tutmak için onların yanında yatar.

Köpekler cins ve genetik özelliklerine göre farklılık gösterecekleri gibi genel olarak çok sayıda yavrularlar. Her yavrunun doğması için yarım saat gibi bir zaman geçerek doğumun bitmesi saat kadar zaman alır. Eğer köpeğiniz için endişe duyuyorsanız herhangi bir sorunun olmaması için doğumun veteriner kontrolü altında olması daha doğru olacaktır.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri: Köpeklerde Hamilelik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamileliğin ilk zamanlarında köpeğinizin hamile olup olmadığını anlayamazsınız. Yavruların kalp atışları güne kadar ultrasonda dinlenemez. günden itibaren hem kalp atışları hemde ultrasonda görünürler. Köpekler kendilerini korumaya başladıklarında bir nevi hamilelik içgüdüsü gösterirler. Köpeğiniz hamileliğini ilk zamandan itibaren anlar. Her zamanki davranışları değişmeye başlar. Karın bölgesini kimseye dokundurmazlar. Kalabalıktan uzaklaşır. Hatta sahibinin bile dokunmasına izin vermeyebilir. Bu davranışlarda bulunuyorsa bir süre köpeği gözlem altında tutun. 

Köpeklerin hamilelik belirtilerini gösterdiği diğer işaretler;

  • Meme bölgesinde şişlik görülmesi,
  • Köpeğin meme uçları daha belirgin hale gelir,
  • Köpeklerin hareketlerinde farklılık ve depresyon modunda olması,
  • Karın bölgesinde belirgin bir şişlik,
  • İştah kaybı ya da daha fazla yeme isteği,
  • Huzursuzluk, agresif tavırlar,
  • Mide bulantıları, kusmaların yaşanması
  • Köpeklerde Bulantı ve Kusma

Köpeklerinde hamileliğin ilk zamanlarında mide bulanmaları ve kusmalar görülür. Fakat her kusma ve bulantının farklı anlamları vardır. Başka bir hastalığın olduğunu da gösterebilir. Hamile olmasından kaynaklı kusmalar, sürekli devam etmez. Eğer uzun süreli bir kusma yaşanıyorsa halsizlik, ishal gibi yan etkilerde varsa bir hastalığın habercisidir. Bu nedenle veteriner hekiminize danışmalısınız.

Köpeklerin Diş Etlerinde Beyazlama Görülmesi

Çiftleşme işleminden sonraki 20 ve günlerde köpeğinizin hamile olmasından dolayı diş etlerinde gözle görülür bir beyazlama fark edeceksiniz. Bunun nedeni vücut fonksiyonları rahimde yer alan yavrularla ilgilendiği için vücuttaki kan dolaşımını rahimde toplar. Bu yüzden de diş etlerindeki beyazlık hamileliğin habercisidir.

Köpeğiniz Normalden Farklı Davranmaya Başladıysa

Hamilelikte köpeklerin hormonlardaki değişimle önceden daha farklı davranmaya başlar. Çünkü hormonlar psikolojik olarak çok etkiler. Fakat bu her köpekte farklı şekilde gözlenir. Kimi köpeklerde normalden çok sessiz olurken kimi köpeklerde sizin sevginize çok ihtiyacı olur. Yalnız kalmak istemez sürekli sizin sevginize ihtiyacı vardır. Bu nedenle köpeğiniz normalde nasıl davranıyorsa ve bu davranışlarında değişim görüyorsanız tabi ki diğer hamilelik belirtilerini de görmeniz önemlidir.

Köpeklerde Hamilelik Dönemi İştah Artması Normal

Hamilelik dönemlerinde iştah durumu köpekten köpeğe değişiklik gösterir. Bazı köpekler sık yemek yer ama az porsiyonlarda besin alımı yapar. Bu nedenle veteriner kontrolünde köpeğin günlük besin porsiyonları belirlenmesi iyi olacaktır. Yavrular için tehlikeli olacak besinlerinde alınmaması için önlem almanız gerekecek. Piyasada bulacağınız bazı markaların hamile köpekler için besin değeri yüksek mamaları mevcuttur.

Köpeğiniz Hamile mi Yoksa Kilo mu Aldı Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik belirtileri olan köpeklerde en mühim ve dikkate alınması gereken nokta beslenme şekilleridir. Genelde bazı kişiler hamileliğin ilk başlarında köpeğin besin alımının arttırılması düşüncesindedir. Fakat bazı köpeklerde beslenmeden dolayı karınlarında yağlanma ve şişlik görmüş olursunuz. Bu köpeğin hamile olduğuna dair yanıltıcı bir işarettir. Kilolu köpeklere hamilelik teşhisi yapmakta zorlanabilirsiniz. Fiziki olarak yetersiz olduğu durumlarda doğru tanı için veteriner hekime başvurmak en iyidir. Veteriner hekiminizin doğru ve çeşitli yollar ile yaptığı tanıyla kilo ve hamile arasındaki farkı bulacaktır.

Köpeğinizin hamileliğinin ilk zamanlarında el ile hamile olup olmadığını kontrol ederek anlamak zordur. Bunun yanında el ile muayene sırasında  yavruların zara görmesi ihtimaldir. Bu konuda deneyimli veterinerlerin yardımını almak iyi olacaktır. Köpeklerde hamilelik testlerinden bir diğeri kan testidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de kan testi ile hamile olup olmadığı anlaşılır. Köpeklerde hamileliğin günden önce yapılan testlerde hamileliği anlaşılamayabilir. Kesin bir tanı için gün sonrası yapılması daha doğru olacaktır. Köpeklerin hamile olmalarından sonra relaksin hormonları aktif olur. Bu da kan testinde pozitif bir sonuç verir. Ultrason ile veteriner hekim hamileliğin en erken teşhis edilmesi sağlanır. haftadan sonra da yavrular ultrasonda görülmeye başlar.

Köpeklerde Hamilelik Süreci ve Hamile Köpeklerin Bakımı

Tüm memeli canlılar gibi köpekler de doğum yaparak çoğalırlar. 10 ayı geçmiş ve kısırlaştırılmamış tüm dişi köpekler çiftleşme sonucunda gebelik ile karşı karşıya kalacaklardır. Hamile kalan köpeğin bakımı ve psikolojik ihtiyaçları ise değişecek ve beslenmesinde daha özenli olmanız gerekecektir. Gebelik boyunca köpek sahiplerinin köpeklerde hamilelik ile ilgili bilgi sahibi olmaları sorunsuz bir doğum ve yavruların sağlıklı dünyaya gelmesi için şarttır.

kopeklerde hamilelik

Köpeklerde Gebelik Belirtileri

Hamilelik, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de istisnai bir durumdur. Köpekler hamile kaldıklarında fiziksel ve psikolojik bazı belirtiler göstermektedirler. Köpeklerin gebelik süreci ırka göre farklılık göstermekle birlikte 56 gün ila 70 gün kadar sürer. Köpekler, hamile kaldıklarında karınları hemen şişmez. Bu nedenle bir köpeğin gebe olup olmadığını ilk günlerde dışardan bakarak anlamak zordur. Köpeklerde hamileliğin en net belirtisi bulantı, kusma ve karın şişliğidir. Ultrason ise hamileliği tespit etmenin en sağlam yoludur.

Köpeklerin karnı çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra büyümeye başlar. Karın büyümesinin yanında köpeğinizin memelerinin belirginleşmeye başlaması da gebelik belirtilerinden en çarpıcı olanıdır. Hamile köpeklerde şişen meme uçları aynı zamanda renk de değiştirir.

Bir aylık bu süreç sonunda köpeğinizin davranışlarında da bir takım değişiklikler meydana gelir. Köpeğinizde iştah kaybı, yalnız kalma isteği ve sürekli dinlenme eğilimi gebelik işaretlerindendir. Ayrıca köpeğiniz gebelik boyunca daha sinirli ve agresif de olabileceği gibi çekingen ve depresif de davranabilir.

kopeklerde hamilelik süreci

Hamile Köpeklerin Bakımı

Köpeğiniz hamilelik belirtileri gösteriyorsa yapmanız gereken ilk şey onu veteriner hekime götürmek olmalıdır. Muayeneye gitmek hem köpeğin sağlıklı bir gebelik geçirmesine olanak tanıyacak hem de hamilelik ile ilgili tüm bilgileri edinmenizi sağlayacaktır.

Hamileliğin ilk haftalarında köpeğinizin kaç yavru doğuracağını belirlemek olası değildir. 28 günden önce yapılacak muayene ve testler sadece köpeğin gebeliğini doğrular. Kaç yavrunuz olacağı ancak gebeliğin gününden sonra belli olur. Zaten köpeğinizin ihtiyaçları ve davranışlarındaki farklılık da bu dönemden sonra hızla değişmeye başlar.

Hamile köpeklerin bakımında en önemli ayağı beslenme oluşturur ve bu süreçte gebe köpeklere verilecek besinlere çok dikkat edilmelidir. Çünkü hamilelik boyunca köpeklerin her zaman aldıkları vitamin ve minerallerden daha çoğuna ihtiyaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda hamile bir köpeğin enerji ihtiyacı da artar. Köpeğiniz bu süreçte sadece kendisini değil yavrularını da beslemekle yükümlüdür. Bu nedenle gebe köpeklerin enerjisi yüksek kaliteli köpek maması ile beslenmeleri elzemdir. Ayrıca dışarıdan vitamin ve mineral takviyesi de yapılmalıdır. Fakat beslenme diyeti mutlaka veteriner hekim tavsiyesine uyularak planlanmalıdır.

Beslenme dışında dikkat edilmesi gereken diğer nokta da muayenelerin aksatılmadan yapılması ve köpeğin rahat edebileceği bir ortamı ona sağlamaktır. Hamile köpeklerin bakımında eksik etmemeniz gereken ise köpeğinize psikolojik olarak destek vermek ve onu sevip koruduğunuzu ve güvende olduğunu ona hissettirmektir.


Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenlerile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir