işletme mezunu muhasebe bürosu açabilir mi / Mali Müşavir Nasıl Olunur

Işletme Mezunu Muhasebe Bürosu Açabilir Mi

işletme mezunu muhasebe bürosu açabilir mi

“Nasıl Mali Müşavir Olunur?” Diyenlerin İzlemesi Gereken 4 Adım

Eğer hayaliniz serbest muhasebeci mali müşavir olmaksa amacınıza ulaşmak için çok çalışacağınız uzun seneler sizi bekliyor. Fakat merak etmeyin; hayalinize ulaştığınızda bu zorlu yolculuğun karşılığını fazlasıyla alabilirsiniz.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Nedir, Ne İş Yapar?

Mali müşavir; devlet tarafından, bir işletmenin defterini tutmak ya da beyanname vermek için yetkilendirilmiş kişidir. Şirketlerin muhasebe sistemlerini oluşturmaknve gelir-giderleri kanuni deftere geçirmek gibi iş kalemleri, mali müşavirin görevlerinden bazılarıdır.

Şimdi, serbest muhasebeci mali müşavir olmak için izlenecek yolu sizinle paylaşalım:

Mali Müşavir Olmak İçin İzlenecek Yol

1. Mali Müşavir Olabileceğiniz Bir Bölümden Mezun Olmanız Şart

Ne yazık ki her üniversite mezunu, mali müşavir olamıyor. Çünkü belirli bölümlerden mezun olmak, mali müşavir olmanın şartları arasında yer alıyor. Üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, ekonometri, çalışma ekonomisi, siyaset bilimi,  ekonomi, bankacılık ve sermaye piyasası, bankacılık ve finans lisans bölümlerinden mezun olan kişiler mali müşavir olabilirler.

2. Staj Başlatma Sınavı İçin Başvuru Yapın

Mezun oldunuz… Şimdi, hayalinize bir adım daha yaklaşmak var! Bunun için yaşadığınız ilin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odasına SMMM Staja Başlama Sınavı için başvurmanız gerekiyor. Ardından sınav için çalışmaya başlayabilirsiniz!

Farklı alanlardaki bilgi birikiminizi ölçen bu sınavdan geçmek için almanız gereken puanın 60 ya da üzeri olması gerekiyor. Tabii bunun yanı sıra meslek mensubu olabilmeniz için aranan bazı şartlar da var:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak
  • Ceza ve disiplin soruşturması sebebiyle memuriyetin sonlanmamış olması
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak

3. Sınav Sonrası Sıra Stajda

Sınavı kazandınız. Artık stajyer olarak mesleğinize adım atabilirsiniz. Üstelik dilerseniz bir mali müşavirin yanında, dilerseniz de şirketin mali müşavirinin onayını alarak herhangi bir şirkette muhasebeci olarak çalışabilirsiniz. 3 yıl sürecek olan stajyerlik döneminde çok şey öğreneceğinize eminiz. Fakat bu dönemde maddi-manevi olarak hayal ettiğinizi bulamazsanız da motivasyonunuzu sakın kaybetmeyin ve 3 yıl sonunda gireceğiniz sınava odaklanın. Dilerseniz motivasyonunuzun düştüğünü hissettiğinizde hayalleri gerçekleştirmek için izlemeniz gereken adımlar yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Mesleğinize Kavuşmak İçin Son Adım: SMMM Yeterlilik Sınavı’nı Kazanın

3 yılın sonunda son bir sınav daha sizi bekliyor: SMMM Yeterlilik Sınavı! Hiç merak etmeyin; yazılı olan bu sınav birkaç yıl önce girdiğiniz stajyerlik sınavıyla hemen hemen aynı. Yapmanız gereken sadece stajyerlik döneminizde düzenli bir şekilde sınava çalışmak. Hatta dilerseniz sınava hazırlık aşamasında bir kursa giderek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’nı geçtikten sonra şartları size uyan bir şirket ile anlaşıp serbest muhasebeci mali müşavir olarak hizmet verebilirsiniz. Tebrikler!

Mali Müşavir Olmak İçin Okunacak Bölümler

Yeminli Mali Müşavir Nedir? Serbest Muhasebeci Mali Müşavirden Farkı Nedir?

Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeci mali müşavir birbirinden farklı kavramlardır. Yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavirin yaptıklarına ek olarak tasdik işlemlerini de yapabilir. Peki, yeminli mali müşavir olabilmek için hangi şartlar aranır?

  • En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak
  • Yeminli Müşavirlik Sınavı’ndan başarıyla geçmek
  • Sınav sonrasında Yeminli Mali Müşavirlik Ruhsatı’nı almış olmak

Kendinize Güvenmekten Asla Vazgeçmeyin

Mali müşavir nasıl olunur, anlattık. Evet, daha önce de bahsettiğimiz gibi önünüzde birkaç sınav ve bunun yanı sıra stajyerlik dönemi var. Fakat kendinize güvendiğiniz sürece bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayacağınıza eminiz. Dilerseniz öz güven artırma yolları yazımızı okuyarak kendinize daha çok güvenmenizi sağlayacak tüyolara ulaşabilirsiniz.

Muhasebe Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları

Haberin Devamı

Muhasebe Bölümü Dersleri

 Muhasebe bölümü dersleri özellikle ekonomi ile alakalı dersler olduğu için bu bölüm mezunları ekonomi ile ilgili alanlarda çalışır. Muhasebe bölümü öğrencileri:

 1.Yıl 1. Dönemde Aldıkları Dersler:

 Muhasebe Ve Hukuk

 İktisata Giriş 1

 Bireyler Arası İletişim

 Genel Muhasebe

 Yabancı Dil

 Genel İşletme

  1. Yıl 2. Dönem

 İktisata Giriş

 İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

 Genel Muhasebe

 Ön Muhasebe Yazılımları Kullanımı

 Yabancı Dil

 Örgütsel Davranış

  1. Yıl 1. Dönem

 Türk Vergi Sistemi

 Envanter Ve Bilanço

 Muhasebe Denetimi

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi

 Türk Dili

 Genel Vergi Hukuku

  1. Yıl 2. Dönem

 Ticaret Hukuku

 Maliyet Analizleri

 Türk Dili

 Atatürk İlke Ve İnkılap Tarihi

 Şirketler Muhasebesi dersleri görülmektedir.

Haberin Devamı

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünden 4 Yıllığa Geçiş İmkanı Var mı?

 Muhasebe bölümü 2 yıllık bir önlisans bölümü olduğu için bu bölümü tamamlayanlar 4 yıllık bir bölüme geçme şansına sahiptir. Dikey geçiş sınavıyla muhasebe bölümü mezunlarının geçeceği bölümler vardır.

 İktisat işletme Lojistik ekonomi muhasebe ve denetim muhasebe ve finans yönetimi gibi bölümlere 4 yıla geçme imkanları bulunmaktadır.

Muhasebe Bölümü Olan Üniversiteler

 Ülkemizde bulunan neredeyse tüm üniversitelerde muhasebe bölümü bulunmaktadır. Özellikle 2 yıllık ön lisans bölümü olduğu için her üniversitenin 2 yıllık bölümleri arasında en yaygın olarak bulunan bölümlerden bir tanesi de muhasebe bölümüdür. Üniversite sınavına girecek olan öğrencilerin merak ettiği ve en çok okunan bölümler arasında yer aldığı için de birçok kişi bu bölümde okumayı tercih etmektedir.

İktisat mezunları muhasebeci olabilmektedir. Muhasebecilik günümüzde işletmelerin gider ve vergi kayıtlarının tutulması, yönlendirilmesi için en gözde mesleklerden birisi olmayı sürdürmektedir. Aynı zamanda çalışanların giderleri, maaşları ve benzeri maddi durumlarıyla da ilgili olarak muhasebeciler çalışmaktadır. Muhasebeci olmak için belirli şartlar bulunmaktadır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren iktisat, hukuk, bankacılık, muhasebe, kamu yönetimi ve bankacılık bölümlerinden birisinden mezun olmak bu şartlar arasındadır. Dolayısıyla dört yıllık iktisat mezunları muhasebeci olabilir.

İşletme Mezunları Muhasebeci Olabilir Mi?

İşletme mezunları muhasebeci olabilir. Örgün veya açık öğretim üzerinden dört yıllık işletme bölümü bitirenler muhasebeci olma hakkı kazanabilir. Muhasebeci olmak için mezuniyet sonrasında gerekli eğitimlerin alınması gerekmektedir. Eğitim süresi kapsamında staj en önemli noktadır. Belirlenecek olan staj süresini başarıyla tamamlayanlar muhasebeci olarak çalışmaya başlayabilir.

Kamu Yönetimi Mezunu Muhasebeci Olabilir Mi?

Kamu yönetimi mezunu muhasebeci olabilir. Üniversitelerin dört yıllık kamu yönetimi bölümünden mezun olanlar muhasebeci olmak için gerekli eğitime başlayabilir. Kamu yönetimi bölümünden muhasebeci olmak için en az 3 yıllık staj süresinin de tamamlanması gerekmektedir.

Önlisans Mezunları Muhasebeci Olabilir Mi?

Önlisans mezunları muhasebeci olabilir. Daha önceden çıkarılan kanun kapsamında önlisans yani iki yıllık bölüm mezunları muhasebe bürosu açabilmekteydi. Ancak son çıkarılan kanun kapsamında önlisans mezunu olan muhasebecilerin kendi bürolarını açmaları için bitirdikleri bölümlerin üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Bunun dışında, başka bir deyişle iki yıllık mezuniyet ile yetinmek istiyorlarsa ancak bir mali müşavirin yanında muhasebeci olarak çalışma olanakları bulunmaktadır.

Lise Mezunu Muhasebeci Olabilir Mi?

Lise mezunu muhasebeci olabilir. Ancak eğitimini tamamlayarak muhasebeci unvanını alması için 6 yıllık staj süresini tamamlaması gerekmektedir. Bu süre uzun bir süre olduğu için çoğu kişi AÖF üzerinden önlisans veya lisans düzeyinde ilgili bölümleri okuyarak staj süresini kısaltma yolunu seçmektedir. Lise mezunu, zorunlu stajını tamamladıktan sonra muhasebeci olmaktadır. Ancak kendi bürosunu açamamakta ve bir mali müşavirin yanında çalışmaktadır.

Ortaokul Mezunu Muhasebeci Olabilir Mi?

Ortaokul mezunu muhasebeci olamaz. Bu durum ile ilgili yapılan yasa değişikliği ile muhasebeci olmak için en az lise mezunu olma şartı getirilmiştir. Bu bakımdan muhasebeci olmak isteyenler açıktan da olsa lise eğitimi almaları gerekir.

Herkes Muhasebeci Olabilir Mi?

herkes muhasebeci olabilir mi

Herkes muhasebeci olamaz. Muhasebe görev tanımı gereğince özel veya resmi kurumların ekonomik açıdan tüm defter kayıtlarını tutan, kar ve zarar, bilanço ve beyanname gibi tüm işlerini yerine getiren kimsedir. Muhasebeci olmak için temel şartlar aranmaktadır;

Bu genel şartların yanında eğitim şartları da bulunmaktadır;

Bunun yanında muhasebeci olacakların bilmeleri gereken bir diğer konu sayısal alanda başarılı olmaları gerektiğidir. Pek çok firmaya ait hesaplamalar yapılacağı için muhasebecinin sayısal konularda becerisinin olması gerekir. Gündemi takip eden, ekonomik gelişmelerden ve ekonomik anlamda çıkarılan yasalardan haberdar olunması gerektiren muhasebecilik için yeterli donanım gerekmektedir. Bu yüzden herkes muhasebeci olamamaktadır.

Cevap-Bul.com

  • Cankurtaranlar
  • İçindekiler

    2 yıllık muhasebe mezunu mali müşavir olabilir mi?

    Üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, ekonometri, çalışma ekonomisi, siyaset bilimi, ekonomi, bankacılık ve sermaye piyasası, bankacılık ve finans lisans bölümlerinden mezun olan kişiler mali müşavir olabilirler.

    Mali müşavirler hangi işleri yapamaz?

    Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar.

    Mali müşavirler kimin defterini tutamaz?

    Yeminli mali müşavirler 3568 sayılı yasa gereği doğrudan veya dolaylı olarak elektronik defter tutamazlar.

    Muhasebe mezunu mali müşavir olabilir mi?

    Üniversitelerin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Maliye, Muhasebe, Hukuk, İşletme, İktisat, Bankacılık veya Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olanlar 3 yıllık stajlarını tamamlayıp Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yeterlilik Sınavı’nı geçtiklerinde mali müşavir olur.

    2 yıllık muhasebe dükkan açabilir mi?

    Bu bölümden mezun bir kişi kendine özel bir büro ofis açmak isterse öncelikle lisans bölümünü bitirmelidir ve ardından Serbest Muhasebesi Mali Müşavirlik yetki belgesi almalıdır. Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü mezunu kişilerin çalışma alanları oldukça geniştir.

    Mali Müşavirlikte ne iş yapılır?

    Mali müşavir, gerçek ya da tüzel kişilerin ve kurumların hesap bilgilerini düzenler, analiz eder, varlık, borç ve sermaye hesabı girişlerini yapar.

    Mali müşavir yanında çalışanlar ne iş yapar?

    Muhasebe asistanı, muhasebeci ya da mali müşavire yardımcı olur. Muhasebe asistanın görevleri arasında kayıtları dijital ortama aktarmak, fatura kesmek, nakit akışını takip etmek gibi işlemler yer alır. Ayrıca çalışılan kurumun ihtiyaçları için gerekli olan ofis içi işlemler, yine muhasebe asistanı tarafından yapılır.

    Müşavir kimdir ne iş yapar?

    İşletmelere mali konularda yardımcı olarak; mevzuata uygun olarak belgeleri inceler, denetimlerini ve tasdik işlemlerini yapar, İşletmelere muhasebe, finans, işletmecilik, mali mevzuat uygulamaları ile ilgili konularda danışmanlık yaparlar.

    Mali müşavir ne kadar maaş alıyor?

    Kariyerinde Maaşlar

    EN DÜŞÜKORTALAMA
    Mali Müşavir4.4908.950
    Mali Müşavir Yardımcısı5.3806.030

    Mali müşavirlik stajına ne kadar ara verilebilir?

    Staj, mücbir sebepler ve yurt dışı eğitim ile yurt dışı çalışma dışında kesintisiz olarak yapılır. Stajın yapıldığı işyerinin kapanması, askerlik sonrası staja başlama, nakil, işten çıkma ya da çıkarılma gibi durumlar nedeniyle staja toplamda en fazla bir yıl ara verilebilir.

    Mali müşavir ayda ne kadar kazanır?

    2022 Mali Müşavir Maaşları Mali Müşavir maaşı ortalama aylık 7907,75 _TL’dir. En düşük Mali Müşavir maaşı 4253 _TL, En yüksek ise 11562,5 _TL’dir.

    Kimler Serbest muhasebeci mali müşavir olabilir?

    Nasıl serbest muhasebeci mali müşavir olunur?

    Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, iktisat, maliye, siyasal bilimler, muhasebe, bankacılık, işletme ve kamu yönetimi gibi bölümlerinde okumak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra adayların üç sene staj eğitimi görmesi gerekir. Eğitim ve staj sürecinin ardından ise mesleğe girilebilir.

    2 yıllık muhasebe bölümü mezunları ne iş yapar?

    Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır