saksıda taze soğan yetiştirmek / Adım Adım Saksıda Soğan Yetiştirme

Saksıda Taze Soğan Yetiştirmek

saksıda taze soğan yetiştirmek

Evde Soğan Nasıl Yetiştirilir?

Soğan yerel mutfağımızda en çok kullandığımız sebzelerden birisi. Menemen gibi kahvaltı spesiyalitelerimiz ile daha sabah saatlerinden başlayarak hayatımıza giriyor ve farklı yemek tariflerine kattığı lezzetiyle mutfağımızın vazgeçilmezlerinden kalmayı hep başarıyor. Belki kullanım hızımıza yetişemesek de, açık yeşil yaprakları ile aynı zamanda son derece dekoratif bir bitki olan soğanı evinizde kolayca yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Evde soğan yetiştirmenin detaylarını sizler için derledik.

Evde soğan yetiştirmek için ihtiyacınız olacak malzemeler: Büyük boy bir saksı, organik maddeler bakımından zengin toprak, doğal gübre, arpacık soğan, sulama kabı.

İlk olarak soğan ekimi için seçtiğiniz saksıyı yarısına gelecek kadar toprakla doldurun. Toprağın üzerine iki avuç gübre ekleyin ve bu karışımı güzelce harmanlayın. Toprağı saksıya yerleştirirken çok bastırmamaya, hava alabilecek bir şekilde bırakmaya özen gösterin.

Arpacık soğanların sivri bölümlerini yukarı bakacak şekilde, aralarında 10 cm kadar boşluk bırakarak toprağa yerleştirin. Saksının büyüklüğüne göre arpacık soğanların sayısını belirleyebilirsiniz. Arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakmaya dikkat edin. Toprağın mm içine ekmek yeterli olacaktır.

Dikim işleminden sonra toprağı çok sulandırmayacak şekilde bir ilk sulama yapın. Fazla sulama soğan köklerinde çürümeye sebep olabileceğinden, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde sulamaya devam edin. 

Saksıdaki soğan alıştığı yerden fazla oynatılmamalıdır. Farklı bir konumda oluşabilecek ani ısı değişimi soğanın böceklenmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk günden itibaren saksının konumunu doğru seçmelisiniz. Balkonda veya bahçede, yarı gölgeli bir konum en doğru alternatiftir.

Saksıda soğan yetiştirmek için ortam sıcaklığı da önemlidir. Eksi 8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Kışın eksi 8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de soğan yetiştirmek için ılıman bir ortam tercih etmelisiniz.

Soğanlarınız gün içinde yeşillenecek, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. 4 ay sonunda ise ekilen arpacık soğanlar, yemeklik kuru soğana dönüşür.

Sıra geldi topladığımız kuru soğanları saklamaya! Soğan nasıl saklanır sorusunun cevabı da bir başka blog yazımızda :)

 

Evde Taze Soğan Nasıl Yetiştirilir?

Taze soğan, Allium cepa grubundan bir soğan çeşididir. Çiğ veya pişmiş bir şekilde tüketilebilir. Özellikle salata tariflerinde sık sık kullanılır. Uzak Doğu mutfağında yaygın olarak tüketilir. Evde kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler için, bu kez taze soğan yetiştirme tekniklerini sizlerle paylaşacağız. 

taze soğan

Taze Soğan Nasıl Yetiştirilir?

  1. Bitki yetiştirme işlemine geçmeden önce, ihtiyacınız olacak malzemeleri temin edin. Taze soğan için, büyük boy saksı, torflu toprak, doğal gübre, arpacık soğan ve sulama kabını hazırlayın.
  2. Saksının altına bir miktar toprak yerleştirin. Üzerine gübre koyun. Ardından tekrar toprak ilave edin. Toprağı ve gübreyi eklerken çok bastırmamaya özen gösterin. Toprak hava alabilmelidir. Toprağın pH'sı arasında olmalıdır.
  3. Arpacık soğanları toprağa sürgün yeri yukarıda kalacak şekilde yerleştirin. Sürgün kısmı toprağın üstünde kalmalı, tamamen gömülmemelidir. 

saksıda taze soğan

  1. Ekim işleminden sonra ilk can suyunu verin. 
  2. Taze soğan, sıcaklığı derece olan, nemli veya kurak olmayan, doğrudan güneş ışığı almayan her ortama uyum sağlayabilir. 
  3. Rüzgardan korunaklı bir alana yerleştirin. Balkon, bahçe veya teras olabilir.
  4. Fazla sulama yapılırsa, soğanın kökleri çürüyecektir. Bu yüzden 2 günde bir, sprey şişesindeki suyla sulama yapabilirsiniz.
  5. Soğanlar gün içince yeşillenmeye başlar ve 1 hafta sonra filizler iyice görünür hale gelir. 
  6. Bu aşamadan sonra soğanların kullanılabilir hale gelmesi de hızlıca gerçekleşir. Bu aşamada sulama miktarını azaltabilirsiniz. 

taze soğan yetiştirme

Taze Soğan Ne Zaman Ekilir?

Kısa gün soğanları, 10 Eylül Ekim tarihleri arasında ekilmelidir. Orta gün ve uzun gün soğanları ise Ocak-Mart ayları arasında ekilebilir. Tohum ekimi geniş bir alanda yapılacaksa, mibzer kullanılmalıdır. Soğanın hasat dönemi, Temmuz-Eylül ayları arasıdır. Taze soğan hem saksıya, hem de bahçeye ekilebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Ananas nasıl yetiştirilir?
  2. Kayısı nasıl yetiştirilir?
  3. Hanımeli nasıl yetiştirilir?
  4. Çilek nasıl yetiştirilir?
  5. Salatalık nasıl yetiştirilir?

Evde saksıda taze soğan nasıl yetiştirilir?

Haberin Devamı

Malzemeler:

  • Orta ya da büyük boy saksı 
  • Zengin karışımlı toprak (torf)
  • Doğal gübre
  • Arpacık soğan
  • Sulama kabı

Saksıda taze soğan yetiştirmek için;

Saksının altına bir miktar toprak yerleştirin ve üzerine biraz gübreden koyun. Sonrasında yine toprak ilave edin. 

Toprağı ve gübreyi yerleştirirken çok bastırmayın, toprağı hava alabilecek bir şekilde bırakın.

Arpacık soğanları ince kısmı üstte kalacak şekilde toprağın içine yerleştirmeye başlayın.

Arpacık soğanların arasına 10 santimetre kadar boşluk bırakın.

Saksınız küçükse soğan sayısını azaltın. 

Ektiğiniz arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, soğanların çıkacağı kısmı biraz toprağın üzerinde bırakmaya özen gösterin.

Soğanlarınızı yaklaşık 2 günde 1 sprey şişeyle sulama yapmalısınız. 

Yeşil soğanlarınızı şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her yerde tutabilirsiniz.

Soğanlarınız gün içinde yeşillenmeye başlayacaktır.

Haberin Devamı

1 hafta sonrasında ise soğan filizleriniz iyice çıkacaktır, bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızı kullanabilirsiniz. 

NASA a&#;ıkladı: Evdeki havayı temizleyen bitkilerUzay Ajansı NASA tarafından yapılan araştırmalara g&#;re evdeki havayı temizleyen, zararlı gazları emen ve uyku kalitesini artıran bitkiler a&#;ıklandı. Gizem Aydoğan H&#;rriyet TV i&#;in havayı temizleyen bitkileri ve bitki bakım &#;nerilerini paylaştı.Evdeki havayı temizleyen bitkiler listesi:C&#;ce hurma palmiyesi, Aşk merdiveni, Kurdele &#;i&#;eği, &#;in herdemyeşili, Bambu palmiyesi, Benjamin, Şeytan sarmaşığı, Flamingo &#;i&#;eği (Antoryum), &#;im zambağı, Salon palmiyesi, Gerbera (Barberton papatya), Massengena (Yukka) &#;i&#;eği, Duvar sarmaşığı, Paşa kılıcı bitkisi, Kırmızı şans bambusu, Barış &#;i&#;eği, Kasımpatı.

Soğan nasıl ekilir? Soğan nasıl yetiştirilir, gerekli malzemeler nelerdir?

Sebze meyve yetiştirebilmek için illa bir bahçeye ihtiyacınız yok. Evinizin balkonunda ya da camınızın önünde organik beslenmeye ilk adımı atabilirsiniz. Soğan her yemeği başrolüdür. Bu nedenle evde soğan yetiştirmek iyi bir fikir olacaktır. Eğer vereceğimiz tavsiyeleri adım adım uygularsanız kısa sürede gelişen soğanlarınızla sofranızı daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. İşte soğan yetiştirmek için gerekli malzemeler ve soğan ekimi ile ilgili bilmeniz gerekenler

SOĞAN YETİŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

* Büyük ya da orta boy saksı

* Mineral açısından zengin bir toprak

* Organik gübre

* Arpacık soğan

* Sulama kabı

EVDE SOĞAN NASIL YETİŞTİRİLİR?

- Soğan ekeceğiniz saksının boyutu, ne kadar ekeceğinize bağlıdır. İhtiyacınızı karşılayan zevkinize uygun bir saksıyı tercih edin. Ancak derinlik olarak değil genişlik olarak istediğiniz boyuttan söz ediyoruz.

- Saksınızın yarısına gelecek miktarda toprakla doldurun. Toprağı eşit şekilde yaydığınızdan emin olsun. Toprağınızın esnek ve havadar olması için üzerine bastırmadan karıştırmamaya özen gösterin.

- Toprağın üzerine avuç kadar gübre ekleyin ve iyice karışmasını sağlayın.

- Toprak ve gübreyi harmanlamış olduğunuz saksıda aralarında 2 parmak kalacak şekilde arpacık soğanları yerleşmonash.pw dikkat etmeniz gereken soğanların uç yani sivri başlarının yukarı bakması gerektiğidir.

-Arpacık soğanları toprağa çok gömmeden etrafına bir miktar toprak serpin. Soğanların üzerini toprakla çok örtmeden hava almalarını sağlayın. Yaklaşık parmak kalınlığında toprak yeterli olacaktır.

- Ardından soğanlarınızı çok ıslatmadan 2 günde bir sprey bir şişeyle nemlendirin.

- Suladığınız saksıyı güneşle baş başa bırakmamaya özen gösterin. Hafif gölgeli bir alanda konumlandırabilirsiniz. Ya güneşi perde arkasından almasını sağlayabilirsiniz. Cam önüne koyarsanız camdan yansıyan ışıkla istenmeyen bir sıcaklık ortaya çıkacağını unutmayın.

- Ektiğiniz soğanlar zamanla filizlenecek ve salatalarınızda, kahvaltılarınızda taze taze yiyebilmenizi sağlayacaktır.

- Yaklaşık olarak 4 ay sonra ektiğiniz arpacık soğanlardan kuru soğan elde edebilir ve bu sayede yemeklerinizde kuru soğanın gerçek lezzetinden yararlanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır